Myös korttimaksu toimii

Teräsosien demagnetisointi

Aloittaja Tapani Honkanen, 01.02.13 - klo:21:48

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Tapani Honkanen

Tuli äskettäin keskusteltua oppineen (opetetun ?) foorumilaisen kanssa ja puheenaihe sivusi tuota (terien) demagnetisointiakin. Minulla oli vähänkoulutetun simpassin lapsenomainen itse päätelty menetelmä perustuen hajanaiseen käsitykseen magnetismista. Kauhistuin, kun en löytänyt omasta kirjastosta yhtäkkiä tähän hätään yhtään mainintaa menetelmästä tai tai teoriasta. Vanhan ihmisen väheksyvä asennoituminen googleen ja sen hyödyllisyydestä sai taas vahvistuksen kun en löytänyt sieltäkään mitään selventävää. Ei wikipediakaan auttanut (.fi, .org)
Tapahtuuko demagnetisoituminen muuntajan rautasydämen raon kohdalla olevan hajavuon vaikutuksesta ja miten?? Onko niin, että hajavuon kulkiessa ohitsekulkevan teräskappaleen kautta, niin hetkellisen magneettikentän suunta vaihtelee sen ohikulkemisen aikana ja pituussuuntaisen satunnaisvaihtelun tuloksena on demagnetisointi. 
Miten toimii nuo muutaman euron kestomagneettimagnetisointi/demagnetisointilaitteet? Magnetisointi osasto on suorakaiteen muotoinen kolo/reikä, missä on materiaalia tasaisesti ympärillä, kun taas de-puolella on yhdellä sivulla materiaalia vähän. Ei ymmärrä. Laitteeseen ei mennyt piuhoja, oli kestomagneettilaite.
Kuvittelin, että jos vaihtovirralla synnytettyä magneettikenttää aletaan hitaasti vähentää kohti nollaa, niin vaihtovirran hetkellisen virranvoimakkuuden  aikaansaama magneettikentän suuruus ja suunta virran alentuessa jättää magneettiset dipolit satunnaiseen suuntaan jokaisen jakson aikana. Lopputuloksena sitten vähäinen magneettikenttä kappaleeseen. Pitäisi ottaa selittelyyn mukaan magnetisointikäyrä ja sen hystereesialue mutta pelkään että upottaa vielä enemmän kuin nyt.  Kyllä pakottaa päätä tämä tietämättömyys, tyhmyyttä en halua tunnustaa. Pelottaa, että kaikki muukin on hiekalle rakennettu.
Kukahan pelastaisi?

Timo Hotti

Moi

Olen käyttänyt terien ja muiden työkalujen demagnetointiin omaan käyttöön riittävällä tuloksella vanhaa E sydän muuntajaa josta poistin sydämmen. Työkalu sisään ja hetkenpäästä ulos, ei havaittavaa magnetismia jäljellä, kunnes taas käytössä magnetisoituu ja uusi käsittely...

timi
timi

Kremmen

Kyllä se demagnetointi olennaisesti niin toimii kuin Tapani kirjoittaa. Jos ajaellaan että meillä on vahvasti magneettinen kappale niin sen alkeiskiteet (mikä se domain nyt taas on suomeksi) on suurimmaksi osaksi ellei täysin suuntautuneet yhdenmukaisesti. Demagnetoinnin tarkoituksena olisi sekoittaa nuo suunnat niin, että ne osoittaa satunnaisiin suuntiin operaation jälkeen, jolloin koko kappaleella ei ole magneettista momenttia mihinkään suuntaan. Yleisimmin tämä onnistuu tuomalla vahva vaihtomagneettikenttä vätkyttämään kappaleen alkeiskiteitä edestakaisin ja kun se vähitellen heikennetään, niin nuo kiteet jää tilastollisesti satunnaisiin suuntiin.
Sitä en oikein ymmärrä miten kestomagneetilla onnistuu demagnetointi, ellei sitten "potilas" ole aivan määrätynlainen. Mutta yleisessä tapauksessa eppäilen.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

viilari

Kouluaikoina joutui hiomakoneen magneettipöydässä olleet kappaleet demagnetisoimaan,käytössä oli Seltersin tabletop model.
http://www.selter.es/eng/index.html

Timo Hotti

Kestomagneetillakin onnistuu mutta - ja + päätä pitää vaihtaa ripeässä tahdissa. Käytännössä vahvaa magneettia pyörittämällä, joko käsin tai moottorilla. Tekniikka on vapaa kunhan vain ne järjestyneet "alkeiskiteet" saadaan epäjärjestykseen.

timi
timi

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk