Myös korttimaksu toimii

Alumiinin hitsaus?

Aloittaja awallin, 18.03.13 - klo:13:51

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

awallin

Löytyykö kokemusta alumiinin hitsauksesta?

Pitäisi hitsata kaupasta ostettuja Alumiini (6061-T6) laippoja itse suunniteltavaan/tehtävään alu-laatikkoon (EN AW5083).

Laippojen putki-osa on 3.175mm seinäpaksuudella. Laippoja on kahta kokoa, toisessa putki-osan halk. on 38.1mm ja toisessa 19.05mm.
Nämä tulisi hitsata kiinni seinämään jonka paksuus on 15mm.

Sain jo tästä kommenttia että 15mm paksu seinä voi olla hankala hitsauksen kannalta, koska se lämpenee niin hitaasti verrattuna ohueen putkeen. Parasta olisi kuulema jos kaksi hitsattavaa kappaletta ovat yhtä paksuja.

Kannattaisiko siis reiän kohdalta ohentaa seinäpaksuutta 15mm:stä?
Tästä tulee tyhjiökammio - joten pitää olla mekaanisesti luja, en ihan 3.2mm asti ehkä lähtisi ohentamaan.
Vai osaako alan ammattilainen hitsata nämä ilman että tarvitsee seinää ohentaa?

kuva: http://imagebin.org/250724
(hitsattava sauma tulee putki-osan päähän, samalle puolelle seinää kuin mistä kuvan katselukulma)


Juntti

 Ainakaan ei minulla ole ollut ihmeempiä ongelmia (ja en ole ammattilainen ;D ) hitsata paksumpiin laippoihin ohuita putkia, 1,5mm seinämällä oleva putki liimautuu hyvin 20mm laippaan kun antaa laipalle esilämpöä ja hitsatessa pitää elektrodin suuntauksen enemmän laippaan päin ja levittää sulaa vaan tarpeellisesti putkeen kiinni ja reilusti lankaa, ei tarvitse käyttää edes pulssitusta. Liikaa jos käyttää virtaa niin tulee putken sisäpuolelle ylimääräinen palko ;)  Hitsauskoneen säädötkin meinaa paljon, väärä tasapaino ja taajuus ei auta asiaa.

Melkein hitsaisin kuvan isommat putket että jättäisin putken päät muutaman millin sisäpuolelle ja pienemmissä taas melkein tasan laipan kanssa.

ttontsa

Eiköhän ton joku ammatti tinari TIG:llä hitsaile ilman onkelmia. Ideoita:

- Paksulle aineelle toholla esilämmitys 100..250C.
- lämmityksen jälkeen heti paineilmavingulla vielä teräsharjaus
- AlMg5 lähtisin esab:n katalogin mukaan tarjoamaan lisäaineeksi. Ar tai Ar+He
-Jos laippa sulaa edelleen käsiin saati  hitsejä kymmeniä ellei satoja vois koittaa kupari tahi messinki pellistä käärittyä tappia reikään "juuritueksi" joka "tasaa" ohuemman kappaleen lämpöä. Sorvitappikin vois pelata mutta saa olla tarkkana ettei krymppää reikään.
-jos yli +65 käyttölämpötila niin sauma tulee herkäksi jännityskorroosiolle
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

Juntti

Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 18.03.13 - klo:16:32
- Paksulle aineelle toholla esilämmitys 100..250C.

Suosittelevat esilämmöksi 400Celsiuksen paikkeille, kun puutikulla raapii pintaa ja puu hiiltyy niin on kuulemma sopiva. Mitä vähemmän joutuu lämmittämään paksumpaa tavaraa niin sitä helpompaa on hitsaus.

nirkkow

Moi,

Alumiinityhjiökammioista ei ole kokemusta, mutta rosterista tehdyissä käytettiin kevennysuraa, jos se vain oli mahdollista. Putket esimerkiksi kiinniteltiin laippoihin niin, että laippaan sorvattiin ura, jolloin putkea vasten jäi vain putken seinämävahvuutta leveydeltään vastaava harjanne. Uran syvyys oli myös noin seinämävahvuuden kokoinen. Laippa heftattiin muutamalla pisteellä laipan ulkopintaan kiinni. Lopuksi sulatettiin TIGillä putken pää ja laipan harjanne yhteen. Lisäainetta ei useinkaan tarvittu.

Tuota kevennysuraa käyttämällä sai hitsauksen lämmöntuonnin ja sulan hallinnan hoidettua paljon kätevämmin, kuin jos olisi yrittänyt sulattaa putkea suoraan kiinni massiiviseen kappaleeseen. Tyhjiöliitoksissa tämä on erityisen tärkeää, sillä käsittämättömän pieni silmin havaitsematon halkeama tai huokonen tekee liitoksen käyttökelvottomaksi. Ainakin jos painealue on tuolla millibaarialueen tuolla puolen. Normaali käyttöalue entisen työpaikan laitteilla oli tuolla 10E-6...10E-8 mbar.

Saumat on käytännössä aina testattava heliumvuototesterillä valmistuksen jälkeen. Millään saippuakupla tai paineistettuna veteenupottamistempuilla ei vuotoja havaita, koska suurtyhjiön pilaava reikä on todella pieni. Suuremman systeemin osat testattiin aina yksitellen, koska vuodon etsiminen kymmenien liitosten järjestelmästä ei ole ihan helppoa, eikä aina ole edes helppoa sanoa onko syy huonoon tyhjiöön vuodossa, viallisessa pumpussa vai systeemin sisällä kiehuvissa epäpuhtauksissa tai väärissä materiaaleissa. Eli yhdestä sormenjäljestä tulee tuhat litraa pumpattavaa kaasua...

awallin


Kiitos kaikista kommenteista!

En lähde ohentamaan seinää, toivotaan että hitsaukset onnistuvat 15mm seinään.

Tyhjiötekniikka ja testaus pitäisi kyllä olla hallussa. Kammiota joudutaan luultavasti testaamaan niin että kannessa on 1kpl 38mm laippa hitsattuna ja pohjassa 2kpl 19mm laippaa. Eli mahdollisia vuotavia hitsauksia 3kpl.

AnLe

Olen useita kymmeniä, varmaan sadan nurkilla 75x3mm putkia hitsannut 12mm laippaan, ja kyllä niistä ekat meni vähä haasteeliseksi kun paloi läpi, harjoitus ja mestari jne ;) esilämmitys, ja riittävät paljon amppeereita koneeseen niin ei kyllä pitäisi olla mitenkään mahdoton. Taajuudet ei auta, mutta tasapainolla voi pelata lämmöntuontia kappaleeseen, kuten myös asennolla ja mahdollisella säätimellä / polkimella.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk