Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - james_III

#1
Tehdäänpä tännekin vähän juttua, tiedä vaikka jotakin muutakin kiinostaisi vaikka nyt ei lastut lennä sitte yhtään. Projektin puolesta tämä alkaa olemaan aika valmista settiä, enää vauhdin lisääminen kesken ja siinäkin suuret linjat suunnilleen selvillä mitenkä se tehdään. Prodeeraus kone, kotiversio taikka teollisuus vastaavahan on aika sama kun ompelukone, juu on siellä eroja mutta melko liki sama se pohjimmiltaan on.

Tästäpä ajatuksesta sitte reunaehtoja:
-Mikä tahansa kotiompelukone sopii. 1950 luvun tikkikoneita saa haje pois hinnoin, jos ei, niin kohden seuraavaa.
-Liikkuu G-koodatusti, on siis standardin mukanen ohjaus
-Ei koodata jotaki käsittämätöntä prosessorihimmeliä taikka ohjelmistoa, vaan pidetään aparaatin mahdollinen kopioiminen mahdollisimman helppona, pyörä on keksitty jo.
-Tässä ei olla minkään uuden äärellä, yritys vaan tehdä semmonen mitä pystyy muutkin kopioimaan ja puuhastelemaan.
-Ompelukoneen omaa moottoria ei käytetä, yksinkertasuuden tavottelemiseksi ompelukonetta ajetaan asekelmoottorilla, haluttaessa voi korvata takasinkytketyllä stepperillä.
-Esimerkki versiossa XY liikkeen osat tehdään 3D tulostimella, toki mikä tahansa vastaavan liikkeen aikaan saava osakokonaisuus käy, steppereillä mennään. (Jos G-koodi jyrsimessä on pyörivä 4 akseli pöydällä, niin heittämällä sekaan ompelukoneen voi alkaa prodeeraamaan.)
-Varsinaisen älyrasian virkaa hoitaa Arduino Uno GRBL ohjelmistolla terästettynä. Tarkottaa siis sitä että suunniteltu 3 akselista jyrsintä/kaiverrinta/laseria ajatellen, tottelee G-koodia.

Tässä ensimmäisiä räpiköintejä asian tiimoilta, vauhti todellakin on sen mukaista, noin 60 tikkiä minuutissa:
https://youtu.be/0lERsPc5gEk

Kaupalliset puuhastelukoneet tekee nopeimmillaan noin 400 tikkiä minuutissa ja päivitettyäni askelmoottorin takaisinkytkettyyn versioon Tikkakin nakuttaa 300 tikkiä minuutissa. Mutta hommelin tässä vaiheessa konetta ajetaan vielä väärin, eli liikkeet menee vuorovedolla. Ensin XY liike ja sitten ompelusykli, tämä ainoastaan siksi kun markkinoilla jostakin ihmeellisestä syystä ei ole paininjalkoja valmiina tähän sovellukseen. Paininjalan kun saan kehiteltyä mieleiseksi, vauhtia pitäisi tulla runsaasti lisää ja lisäksi ompelukoneen liike voidaan silloin vakioida mahdollisimman tasaseksi.

Mistäkö sittekö ohjelmaa ja koodia?

Kaiken tämän hässäkän mahdollistaa Inkscapen lisäosa Inkstitch https://inkstitch.org/ Ystävällinen ohjelmoija teki tähän G-koodi exportin, sen lisäksi että Inkscapella voi itse piirtää, myös kaikki normaali standardien piirissä olevat prodeeraus kuvat käy. Voi myös piirrellä jollakin ihan muulla ja vaan muuntaa tiedoston tällä sopivaan muotoon. Mielestäni aika hämmentävää että yhteensopivuus on melko laaja. Vielä kun koodiin saadaan tehokkaampi ompelukoneen ajomuoto, niin vauhtiakin alkaa löytyä todennäkösesti ihan riittävästi puuhasteluun.

Asia mikä on tullut aika selväksi, kaikki tuntuvat olevan asiantuntijoita, jos on ompelukoneen kanssa jotain ongelmaa. Onhan noita ongelmia toki tullut harjoteltua ja päätä kopsotettua pöydän pintaan. Jospa joku temuaa vastaavan tikan taikka singerin parissa ja tikki ei meinaa onnistua. Tarkista koukun ja sen liikutus mekanismin välys, hätänen kattoo että ajotus on väärin. No se ajotus ei voi kauheen väärin olla, koskapa tehtaalla on liikkuvat osat varmisteltu sokilla, ajotuksen katoaminen siis vaatii ison törmäyksen, kuvittelisin että näkyisi vääntyneinä akseleina.  Koukun välys taas on aika salakavala, koska sen kuuluukin olla väljästi kiinni, mistään löytänyt tietoa paljonko välys kuuluu olla, mutta 5mm tuntu olevan 4mm liikaa.   :)

#2
Tämähän on tietokoneistettu jo valmiiksi, mutta joku on ruuvannut muttereiksi tekniikan pariin pahvilaatikkoon ja jäänyt konversio nykyaikaan kesken. Tärkeät osat on enimmäkseen tallessa, ainakin mitä olen nyt parina ehtoona laatikoita penkonu. Ongelma on osittain semmonen että osia on liikaa, esim. karalaakereita on varalla 6kpl   ;) mutta asiaan, jos joku olisi nähnyt tämmösen koneen käytössä, niin olisi kovin mukavaa jos kertoilisi muutamasta osasta, minne ne kuuluu. Venäläiset ja Tsekkiläiset osat poistin kuvista sentään  ::)



Keskimmäisenä on teränasemointi periskooppi.


Karamoottorista seuraava tellinki on graafinen ajo, piirtää kynällä paperille joka on tuolla keltasella telineellä. Kynänpidike voisi olla oikeassa alakulmassa.


Kiinnittimiä ja niihin sopivia holkkeja, olettaisin että poranterille lienevät, mutta mihin nämä on tarkotus kiinnittää, vaiko kokonaan eri kone? Työkaluvaihtajaan näitä ei mielestäni saa kiinni. Kuvan töhkä on varastorasvaa.









Tälle pitää jostain pituus kaivella, toisiohihnassa luvut olikin hyvin tallessa. Ensiöhihna on viittävaille katki.





Kiilamaisia kiinikkeitä isompi alumiinikartio jonka pohjassa on M12 kierrereikä silmällä mitattuna. Koneistetussa ruuvissa on aina sitä omaa särmää ja ryhtiä
#3
Tervehdys kaikille foorumin olioille  :)

Kysellään täältä, josko itsen ei tarvitsisi päätä seinään kopistella, joku tämän tietää heti kertoa. Millä cam:lla siis saa tekoon piirturille tai leikkurille G koodin. X/Y ja M3 leikkuu päälle/pois, DXF lähtökohtasesti on kuvaformaatti. Aattelin että mastercam hoitaa mutta eipä hoitanukaan, eikä vesikoneohjelmakaan, lisäksi ovat töissä, niin ei hyvä. Tämähän tulee vaan omaksi puuhasteluksi niin halpahinta ja aavistuksen haasteellinen käytettävyys eivät haittaa. En jostainsyystä keksi hakutermejä kohilleen, kun ei tärppää, onhan leikkureita yms maailma pullollaan, mitkä osaa viivaa osviittana käyttäen liikehtiä ja näissä usein ohjelmoitava Z akseli puuttuu kokonaan. Koodia kopeloi joko emc tai mach3, pitää tutkia mikä tietokone vielä herää henkiin vuosien jälkeen.

Jos tästä saisi uutta kipinää cnc koneiden rakentelemiseen. Ebayssa näkyy olevan kivasti valmiita mokkuloita joista kasaa helpolla vaikka mitä, ei enää tarvitse itse keksiä ruutiavasten alkuaineita  :) Joskus saatan vielä kasata uudelleen ketjuvetosen gantrymallisen jyrskäyttimeni, tässä on sähkölaatikosta lähtien kaikki kasattu omin pikkukätösin, mutta jos ny mentäs tilanahtauden takia vaan tämmösellä salkkumallilla toistaseksi ja hövelisti, eli matolaatikko valmiina kaupasta :)
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk