Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - james_III

#1
Tehdäänpä tännekin vähän juttua, tiedä vaikka jotakin muutakin kiinostaisi vaikka nyt ei lastut lennä sitte yhtään. Projektin puolesta tämä alkaa olemaan aika valmista settiä, enää vauhdin lisääminen kesken ja siinäkin suuret linjat suunnilleen selvillä mitenkä se tehdään. Prodeeraus kone, kotiversio taikka teollisuus vastaavahan on aika sama kun ompelukone, juu on siellä eroja mutta melko liki sama se pohjimmiltaan on.

Tästäpä ajatuksesta sitte reunaehtoja:
-Mikä tahansa kotiompelukone sopii. 1950 luvun tikkikoneita saa haje pois hinnoin, jos ei, niin kohden seuraavaa.
-Liikkuu G-koodatusti, on siis standardin mukanen ohjaus
-Ei koodata jotaki käsittämätöntä prosessorihimmeliä taikka ohjelmistoa, vaan pidetään aparaatin mahdollinen kopioiminen mahdollisimman helppona, pyörä on keksitty jo.
-Tässä ei olla minkään uuden äärellä, yritys vaan tehdä semmonen mitä pystyy muutkin kopioimaan ja puuhastelemaan.
-Ompelukoneen omaa moottoria ei käytetä, yksinkertasuuden tavottelemiseksi ompelukonetta ajetaan asekelmoottorilla, haluttaessa voi korvata takasinkytketyllä stepperillä.
-Esimerkki versiossa XY liikkeen osat tehdään 3D tulostimella, toki mikä tahansa vastaavan liikkeen aikaan saava osakokonaisuus käy, steppereillä mennään. (Jos G-koodi jyrsimessä on pyörivä 4 akseli pöydällä, niin heittämällä sekaan ompelukoneen voi alkaa prodeeraamaan.)
-Varsinaisen älyrasian virkaa hoitaa Arduino Uno GRBL ohjelmistolla terästettynä. Tarkottaa siis sitä että suunniteltu 3 akselista jyrsintä/kaiverrinta/laseria ajatellen, tottelee G-koodia.

Tässä ensimmäisiä räpiköintejä asian tiimoilta, vauhti todellakin on sen mukaista, noin 60 tikkiä minuutissa:
https://youtu.be/0lERsPc5gEk

Kaupalliset puuhastelukoneet tekee nopeimmillaan noin 400 tikkiä minuutissa ja päivitettyäni askelmoottorin takaisinkytkettyyn versioon Tikkakin nakuttaa 300 tikkiä minuutissa. Mutta hommelin tässä vaiheessa konetta ajetaan vielä väärin, eli liikkeet menee vuorovedolla. Ensin XY liike ja sitten ompelusykli, tämä ainoastaan siksi kun markkinoilla jostakin ihmeellisestä syystä ei ole paininjalkoja valmiina tähän sovellukseen. Paininjalan kun saan kehiteltyä mieleiseksi, vauhtia pitäisi tulla runsaasti lisää ja lisäksi ompelukoneen liike voidaan silloin vakioida mahdollisimman tasaseksi.

Mistäkö sittekö ohjelmaa ja koodia?

Kaiken tämän hässäkän mahdollistaa Inkscapen lisäosa Inkstitch https://inkstitch.org/ Ystävällinen ohjelmoija teki tähän G-koodi exportin, sen lisäksi että Inkscapella voi itse piirtää, myös kaikki normaali standardien piirissä olevat prodeeraus kuvat käy. Voi myös piirrellä jollakin ihan muulla ja vaan muuntaa tiedoston tällä sopivaan muotoon. Mielestäni aika hämmentävää että yhteensopivuus on melko laaja. Vielä kun koodiin saadaan tehokkaampi ompelukoneen ajomuoto, niin vauhtiakin alkaa löytyä todennäkösesti ihan riittävästi puuhasteluun.

Asia mikä on tullut aika selväksi, kaikki tuntuvat olevan asiantuntijoita, jos on ompelukoneen kanssa jotain ongelmaa. Onhan noita ongelmia toki tullut harjoteltua ja päätä kopsotettua pöydän pintaan. Jospa joku temuaa vastaavan tikan taikka singerin parissa ja tikki ei meinaa onnistua. Tarkista koukun ja sen liikutus mekanismin välys, hätänen kattoo että ajotus on väärin. No se ajotus ei voi kauheen väärin olla, koskapa tehtaalla on liikkuvat osat varmisteltu sokilla, ajotuksen katoaminen siis vaatii ison törmäyksen, kuvittelisin että näkyisi vääntyneinä akseleina.  Koukun välys taas on aika salakavala, koska sen kuuluukin olla väljästi kiinni, mistään löytänyt tietoa paljonko välys kuuluu olla, mutta 5mm tuntu olevan 4mm liikaa.   :)

#2
Tarkemmissa hommeleissa pikkukoneilla tämä on tosi hyvä kikka, itse suosin ompelukone tyylistä pyörää karaputkessa. Myös M6 tapilla vaikkapa M8x1 kierteen valmistuksesta voisi video olla ja syntyy ne tarvittaessa siihen rosteriinkin, kaiken kukkuraksi vieläpä kiinan koneella mutta ette usko kuitenkaan   :-\
#3
Aina on tilaa aloittaa uusi projekti  8) Kone toivottavasti tulevaisuutena täyttää aukon johon kaavailin kiinanpöytäsorvia, mutta repareerauksen jälkeen siitä tuli liian hyvä, käytettäväksi pelkillä askelmoottoreilla.
#4
Tämähän on tietokoneistettu jo valmiiksi, mutta joku on ruuvannut muttereiksi tekniikan pariin pahvilaatikkoon ja jäänyt konversio nykyaikaan kesken. Tärkeät osat on enimmäkseen tallessa, ainakin mitä olen nyt parina ehtoona laatikoita penkonu. Ongelma on osittain semmonen että osia on liikaa, esim. karalaakereita on varalla 6kpl   ;) mutta asiaan, jos joku olisi nähnyt tämmösen koneen käytössä, niin olisi kovin mukavaa jos kertoilisi muutamasta osasta, minne ne kuuluu. Venäläiset ja Tsekkiläiset osat poistin kuvista sentään  ::)



Keskimmäisenä on teränasemointi periskooppi.


Karamoottorista seuraava tellinki on graafinen ajo, piirtää kynällä paperille joka on tuolla keltasella telineellä. Kynänpidike voisi olla oikeassa alakulmassa.


Kiinnittimiä ja niihin sopivia holkkeja, olettaisin että poranterille lienevät, mutta mihin nämä on tarkotus kiinnittää, vaiko kokonaan eri kone? Työkaluvaihtajaan näitä ei mielestäni saa kiinni. Kuvan töhkä on varastorasvaa.









Tälle pitää jostain pituus kaivella, toisiohihnassa luvut olikin hyvin tallessa. Ensiöhihna on viittävaille katki.





Kiilamaisia kiinikkeitä isompi alumiinikartio jonka pohjassa on M12 kierrereikä silmällä mitattuna. Koneistetussa ruuvissa on aina sitä omaa särmää ja ryhtiä
#5
Ostelet kunnollisen kierreterätulkin, semmonen peltilätkä, tähän lisätään tuikitavallinen penkkihiomakone, suojalasit ja kilho jäähdytysvedelle. Sieltä sisältä se löytyy  :)
#6
Muut / Vs: Kampiakseli
15.02.14 - klo:19:09
Lainaus käyttäjältä: Ville Vaho - 15.02.14 - klo:16:37
En moiti, paljon fiksumpaa opetella joku fiksu cam ohjelma ja unohtaa kaikki erilailla toimivat työkierrot...

Kyllähän ne cam ohjelmat niitä oikeita työkiertoja siellä käyttää, toki mahdollisuuksien mukaan. Vanhempien koneiden kanssa saattaa tulla ongelmaksi koneen rajallinen muisti, ei ole vaihtoehto ajaa suoraa koodia ja toisaalta koneeseen ei saa etäajoa. Tietysti on eri juttu paljonko se operaattori koodista ymmärtää. Kirjavalla konekannalla on cam ohjelma melkonen helpotus.

Työkierrosta puheenollen heidenhaidenin porauskierto on kyllä omalla kohdalla jo klassikko, teksti on suomennettu kovin huonoilla termeillä. Harvakseltaan kun konetta käytän, joka kerralla teen ruotsalaisen porauksen  :) Eli siis porataan ensimmäiseen lastukatkoon ja aloitetaan alusta, siinäpä hinkkaa sitte samaa kohtaa.

Lainaus käyttäjältä: Hiekkaranta_92 - 15.02.14 - klo:17:09
Wincam kyllä vaikutti messuilla mielenkiintoiselta lähestymistavalta nc koneen ohjelmontiin.

Tämä on kaikkine omituisuuksineen ja ominaisuuksineen ihan hyvä alusta ohjelmoinnin harjotteluun. Kyllähän sitä hintansa takia monessa pajassakin käytetään. Wincamin kun hanskaa, siitä on hyvä hypätä pykälää ylemmäs ja koko cam idea alkaa sitte avautua ihan uudella tavalla. Jostainhan se on aina aloitettava, ensin pitää pyörällä osata ennenkun voi mopolla ajaa.

#7
Muut / Vs: Kampiakseli
15.02.14 - klo:13:15
Kyllä tossa taidetaan elokuvakoneistaa aitoa mikätintä  :) Aika rehellistä lastua rouhii alussa, kun näyttää kovin pitkässä varressa terät olevan, mutta takuulla on materiaali joku messumetallista seuraava  ::) Paljon akseleita on ihan kiva, mutta työkappaleiden kehitteleminen moniakseliselle koneelle, vielä niin että siitä saavutetaan oleelista hyötyä, siinä sitä onkin savottaa. Työstäminen onkin sitte pelkkää tekemistä vaan, kun on se tuote kehitetty joka koneelta kaikki vivut ja hantaakit vaatii.
#8
Noilla pulloharjahooneilla saadaan ainakin paljon pahaa aikaan, kohtuu tehokkaita ja edukkaita, soveltuu kyllä viimeistelyyn. Geometria virhettä sillä saa parhaimmillaan pahennettua vain vähän, eli siis mitään käytettyä/kulunutta ei sillä saa korjattua. Useestihan ehjällä kalvimella on ihan riittävä lopputulos saavutettavissa, jos lopputulos ei passaa tasamillille niin hommassa on pikku mutka.

#9
Hep tai jotain, siis kiinnostaa kyllä. Puuhastellessa kun joka millinkymmenykselle ei voi työkalua ostella.

Onko tämä http://www.teepublishing.co.uk/books/in-your-workshop/grinding-lapping-honing/

Eikös hoonaus ja laahinta ole sama asia, läppäys sitte pykälää "parempi" http://americanmachinist.com/machining-cutting/cutting-tool-applications-chapter-18-lapping-and-honing

#10
Lainaus käyttäjältä: Hiekkaranta_92 - 02.06.10 - klo:20:00
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=951027156X
tämä käytössä meillä ammattikoulussa. Hyvät esimerkit G koodin kanssa, ja paljon tietoa koneistuksesta muutenkin

Tämä on täyttä asiaa, oli sitte vaikka harrastelijakin, samaa sarjaa löytyy myös hitsuutteluun.
#11
Käsittämätön laite tuolle vuosisadalle  ??? On siinä ollut viilassa työstöliike kohillaan.
#12
Muut / Vs: ARCeurotrade
08.11.13 - klo:21:03
Lainaus käyttäjältä: olli henttonen - 08.11.13 - klo:20:30
sanoisin kyllä päinvastoin, aikanaan kyselin tuollaisen  300kg koneen tuontia oulusta helsinkiin ja olipa huimat hinnat.
archilta sain 400kg kamaa muistaakseni parillasataa kotiovelle

Samoilla linjoilla, rahti ulkomailta tänne on ihan jotain muuta kun kotomaassa. Aina yllättää mikä kirjainyhdistelmä kuriiri sieltä milloinkin tavaran tuo, välistä toki kotomaan itella kuljettaa viimesen pyrähdyksen, eli kuljetus aikaa tulee se 3-5päivää lisää. Pidän ihmeellisenä asiana että maxi kirjeen saa maapallon toiseltapuolelta samalla rahalla, kun suomessa postikortin naapurille.
#13
Muut / Vs: ARCeurotrade
06.11.13 - klo:20:49
Melkosta on merenkäynti ollut, ei se merkontti ihan heti ole jäämässä kakkoseksi. Kyllä tuolta olen tilannut myös ihan koneista lähtien ja hyvää palvelua ollut, kerran soittivat jopa kysyäkseen, että halusin varmaan millisen koneen, enkä tuumasta jonka sössin tilauksessa  :)
#14
Muut / Vs: Tekemiäsi osia
05.11.13 - klo:22:31
Vähä piperrystä:





Saas ny nähdä mitä tästäkin tulee, vaihteeksi mukava kiinnitellä toisiinsasopivia osia kiinni  :)
#15
Toki moottoreita ajetaan vain kokonaisilla pulsseilla, mutta mach laskee liikkeet niin, että mahdollisimman lähellä kuljetaan sitä desimaalihirviötä joka tilanteessa. Mach ja muutkin vastaavat ohjelmat tavallaan kompensoi liikkeet tarkemmiksi kuin on mahdollista edes toteuttaa. Pulssit ajotetaan tapahtumaan sillä hetkellä kun ollaan pisteessä, jossa kyseinen paikka on tosi. Mikään laite kun ei ole loputtoman tarkka, vain harvoin ajetaan tarkalleen oikeassa pisteessä. Kun moottoreita ajetaan vain kokonaisilla pulsseilla, mach huolehtii että oikea määrä liikutaan juuri oikealla kohdalla, riippuen välityksestä ja ajasta. En taida nyt saada tästä tolkullista kirjotusta aikaan  ::)
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk