Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - panttu

#1
Muut / Vs: Taajuusmuuntajan häiriöt
26.10.13 - klo:14:26
LainaaStandardin mukaan 30 mA:n A-tyypin vikavirtasuoja voi toimia, kun vikavirta ylittää 10,5 mA. Vikavirtasuojakytkimien pisin sallittu laukaisuaika rakennestandardin mukaan nimellistoimintavirralla on 300 ms

Stantardi vikavirtasuojasta toteaa asian näin ja käytännössä jotkut maanantai kappaleet suojista on testeissä katkaissut virran jo 5mA vikavirralla, joten kannattaa kokeilla joskus useampaa eri suojaa. Näissä laitteissa näyttäisi olevan nuo valmistus toleranssit luokkaa +-50% nimellisarvosta.

Toinen ongelma on halvoissa tamuissa se, että niissä diodisillalla tasasuunnataan sähkö ja toisella puolen on isot konkat, jotka aiheuttavat näennäisesti latautumishetkellä vikavirta piikin, kun sähkövarautuu kondensaattoriin eikä tule paluujohdinta pitkin takaisin heti, eli aiheuttaa paluuvirtaan jonkinlaisen viiveen, jonka aikana vikavirtasuoja kerkeää katkaista virran.
#3
Lainaus käyttäjältä: Peruna - 19.07.13 - klo:21:46
Tommosesta koskaan kuullutkaan etteikö virtoja saisi katkasta. Osassa tamuista on kyllä kielletty moottorijohtoihin katkaisijaa laittamasta, mutta ettei edes syöttöä saisi katkaista?

Yleensä koneelta tai laitteelta esim. tamulta ei saa katkaista virtoja silloin, kun ne tekee työtä etenkin isoilla tehoilla. Sama ehto on tietysti voimassa sekä virran katkaisussa tamulta että moottorilta.
Jos ajatuksesi on suojella kontaktori, niin se kannattaa sijoittaa ennen tamua, siellä on pienimmät virrat ja puhdasta siniaaltoa, mutta tämä ratkaisu ei tee heti moottoria momentittomaksi. Virta tamussa voi riittä vielä useita sekuntteja sen välipiirissä, kun hätäseis piirin pitää vaikuttaa heti.

Silloin, kun kontaktori sijoitetaan tamun ja moottorin väliin, sen mitoitus kasvaa huomattavasti. Uudemmet FOC tai DDT eli suoramomenttisäätö, niissä tamu pitää moottorin roottoin magneettisena vaikka se ei pyörisikään, eli levossa olevankin moottorin kaapeleissa menee rutkasti loisvirtaa ja sitten, kun moottori pyörii nopeasti ja katkaistaa kontaktoreilla virta moottorille, niin tamu voi nostaa hetkellisesti muutamaksi sekunniksi virran jopa nelinkertaiseksi, joten tuo kannattaa huomioida kontaktorin valinnassa. Turvakontaktoreissa se on jo huomioitu ja siksi ovatkin kalliita.

Syy miksi ulkopuolinen hätäseis kontaktori tulee sijoittaa tamun ja moottorin väliin tulee noista turvallisuus vaatimuksista. Turvapiirin on tarkoitus on suojella ihmistä ei konetta tai kontaktoria. Siksi moottori on saatava heti momentittomaksi tai jarruttamaan hallitusti(jos tamu tukee tälläistä toimintoa)

PS. Mikäli tamu ei ole levossa eli enable signaali alhaalla, kun virrat katkaistaan, niin tamun etuaste voi vaurioitua virran katketessa, etenkin kehittyneemmissä tamuissa, joissa on pakkokommotuita etuaste. Tämän ominaisuuden tunnistaa yleensä siitä, että tamun välipiirin jännitteen pystyy säätämään tai tamussa on maininta siitä, että tamu tuottaa itse loisvirran moottorille.

Mikäli tamulta häviää kuorma äkisti voi pääteaste tamusta hajota. Tästä yleensä varoitetaan tamujen ohjeissa, koska se kaiketi on suurempi mahdollisuus, kun etuasteen hajoaminen. Tosin turvapiirin tarkoitus ei ole suojella tamua, kontaktoria tai moottoria vaan henkilöturvallisuutta ja sen takia samassa ohje kirjassa voi olla jopa maininta siitä, miten lisäturvareleet tulee asettaa tamun ja moottorin välille. Tosin tamun vaurioitumisriskiä voidaan alentaa sillä, että tehdään kaksitoiminen turvapiiri ensin katkaistaa se enable signaali ja hetken päästä kontaktorit. Tällä estetään tamun hajoaminen.

Tietysti sitten oman arvion mukaan harraste koneissa, noita voi vähän miettiä mikä on tarpeen. Nuo turvallisuusmääräykset, kun näyttää lähtevän nykyisin siitä, että käyttäjän oletetaan, että se yrittää heti tappaa itsensa sillä koneella. Vielä kymmenen vuotta sitten, riitti kun yritettiin estää vahinkojen sattiminen. Itse olen suunnitellut ja rakentanut isompiakin koneita sekä omaan käyttöön, että isoille konepajoille, niin noissa "omissa" koneissa olen rakentanut ohjaukset siten, että tamun enablet putoaa varmasti ja ohjausjännite on varmasti maissa. Vastaavat turva toiminnot löytyy 90-luvun koneista enkä ole vielä nähnyt niissä kertaakaan arvaamatonta käynnistymistä.
#4
Valumallien tulostaminen on yleistä etenkin pienten osien kohdalla
Valuatlaksessa lyhyt juttu http://www.valuatlas.fi/tietomat/docs/vtp_menet_keraamimuotit.pdf

Ongelmia mitkä rajoittaa 3d-tulostusten käyttöä valuissa on sen korkea hinta isommissa osissa vrt. perinteinen puumuotti.
Pienissä osissa 3d-tulosts on kätevä, etenkin jos sattuu olemaan vielä tarkka 300-400dpi tulostin, niin esim. kultakorujen yms.
Proto tuotteiden teossa olen nähnyt noita käytettävän, kun on pitänyt saada nopeasti valuosia. Nuo 3D-materiaalit eivät muuten kestä suuriä valumääriä muutenkaan, joten ainut käyttökohde on pienet sarjat ja erityisesti proto mallit. 3D tulosteet on nopeasti saatavilla, kun ei tarvitse odotella viikkoja, että mallipuuseppä kerkeää mallin tekemään. Toiseksi protokoneen voi koekasata noilla 3D tulostetuilla malleilla ennen valamista.

Toinen loistava käyttö kohde on pienoismallit koneista, laitteista, rakennuksista tai koko tehtaasta. Vaikka tietokoneilla ja tableteilla voidaan näyttää hienoja 3D esittely videoita, niin silti moni asiakas pitää käsissä pidettävää pienoismallia paljon parempana myynti "esitteenä".
#5
Lainaus käyttäjältä: Viltsu - 17.07.13 - klo:12:17
Hätäseis painikkeita saa tai oikeastaan niiden pohjaan saa vaihdettua sellaiset rekkulat, että siellä on kahdet erilliset kytkentäpisteet. Eli saat samalla painikkeella katkaistua kaksi täysin toisistaan erillistä piiriä, eikä tarvitse millään releillä kikkailla. Toisen piirin voit kytkeä siihen USBCNC kortin hätäseis piiriin (eli toinen katkaisijan pää GND liittimeen ja toinen 11 liittimeen). Ja toiseen piiriin voisi laittaa vaikka tamun pysäytysohjauksen, tällöin se olisi täysin erillään tuosta ohjainkortista ja toimisi vaikka ohjainkortti sekoaisi täysin.

Ajattelin itse ensin myös, että katkaisisin tamulle menevästä vaihesta jännitteen tuolla toisella katkaisijalla, jolloin tamu menisi varmasti kylmäksi, kun hätäseis nappi painetaan alas, mutta se ei ole suositeltavaa. Tamun ohjekirjan mukaan jännitesyöttöön ei saisi laittaa kytkintä tamun sammuttamiseksi lennossa, koska se ei ole hyväksi tamulle. Lisäksi hallittu pysäytys on nopeampi, kuin sähköjen katkaiseminen suoraan, tamu pystyy jarruttamaan moottorin pyörimistä hallitusti, kun taas sähköjen katkaisu jättää moottorin pyörimään omalla momentillaan ja pysäämiseen menee pidempi aika. Periaatteessa jos tamuun kytkisi vielä ulkoisen jarruvastuksen, niin jarrutuksesta saisi vielä tehokkaamman, mutta se vastus tarvitsee sitten taas oman tilansa, se lämpenee helposti melko kuumaksi, enkä ole edes ottanut selvää mitä sellaiset maksavat, mutta lienevät turhan kalliita.

Jos sulla on sellainen Huanyang tamu, niin siinä on kuusi input liitäntää, joista jonkun voi parametreilla muuttaa toimimaan hätäseis inputtina. Oletuksena siellä on seuraavat inputit:
1: FOR (eteenpäin)
2: REV (taaksepän)
3: RST (Reset)
4: SPH (Korkea nopeus)
5: SPM (Keskinopeus)
6: SPL (Hidas nopeus)

Esim. SPH:n muuttaminen hätäseis inputiksi käy asettamalla parametriin PD047 arvon 9. Sitten vain kytket tuon SPH liittimen sen toisen hätäseis kytkimen läpi DCM liittimeen.

SIL 3 ja 4 hätäseis painikkeissa on oltava kahdet käret, joita harrastelija koneissa voi hyödyntää kahdelle erikoneelle. Oikeissa CNC koneissa turvapiirin johdotuskin tulee tehdä tupla johdotuksella ja sen vuoksi tateissakin on tuplakäret. Kiinalaisissa koneista niitä ei löydy, mutta eivät ne täytäkkään mitään CE vaatimuksia, vaikka kilpeen sen ovatkin merkinneet.

Lyhyesti noista turvapiirien luokituksista. Nuo SIL luokat on jo vanhentunutta luokka mallia, mutta edelleen käytössä, kun ovat selkeitä. Nykyisin on käytössä toiminnallisen turvallisuudet tasot a-e (melkein vastaavat kuin SIL 1=a...4=e), mutta nykyisin pitää tehdä monimutkaiset laskelmat kokonaisturvallisuudet ja lisäksi huolto/vaihto suunnitelma turvallisuus komponenteille.
SIL1= Yleisesti turvalliseksi hyväksytty laite
SIL2 = SIL1 + sisäinen vika valvonta
SIL3 = 2kpl SIL1 piirejä
SIL4=  2kpl SIL2 piirejä

Manuaali koneille sorvit ja jyrsinkoneet on olemassa omat tuotestantardit (luokka C), jossa määritetään suojaukset ja yleensä turvapiiri luokassa SIL3
CNC-koneille ja roboteille ei ole omaa tuotestantardia, vaan ne tehdään aina täysin turvalliseksi ja tällöin vaatimuksena on myös SIL4 tasoinen turvapiiri.

Pienet kodinkoneet esim. tulostimet, niin niille on omat turvallisuus ohjeet joissa määritetään maksimi voimat, nopedet ja massat tai joilla ei muuten voida aihettaa vakavaa vaaraa (mm.tehosekoitin?), jolloin näissä ei tarvita erillistä turvapiiriä. Jos joku miettii moottorisahan turvallisuutta, niin sille on oma tuotestantardi, jolloin siitä ei tarvitse tehdä täysin turvallista riittää, kun täyttää tuotestantardin vaatimukset ja sitten puukot ja sahat eivät kuulu konestantardin piiriin, jos niihin ei kytketä ulkopuolista voimanlähdettä.

Jarruvastukset on yleensä aika edullisia, mutta varmaankin näissä harraste koneissa massat ovat sen verran pieniä, että moottori saadaan pysäytettyä ilman jarru vastuksia.
Tamun välipiiriin menee aikapaljon virtaa varastoon.
#6
Taajuusmuuntajissa on yleensä sisäänrakennettu e-stop piiri, jota kannattaa käyttää, koska silloin tamu jarruttaa mootorilla aluksi määrätyn ajan ja sen jälkeen menee turvallisesti momentittomaan tilaan. E-stopin luokitus manuaalikoneissa pitäisi olla SIL3 ja CNC konessa SIL4, halvoissa tamuissa se on yleensä vain SIL1 tai 2, mutta harrastekoneissa ei yleensä ole niin tarkkaa, niitä ei kukaan valvo.

Stepperi ohjaimissa en ole nähnyt koskaan, että niissä olisi turvatuloa, mutta hyvän jos tekee, niin voi hankkia sellaisen turvareleen, joka on kaksi toiminen. Ensimmäiset käret katkaisee virran heti, kun hätäseispiiri katkeaa ja antaa tiedon CNC-ohjaimelle. Toiset käret katkaisee virran esim. 0,2s päästä ja tällä kärellä katkaistaan käytön ja moottorin väliltä virta, toinen vaihoehto olisi katkaista DC-syöttöjännite käytölle, mutta tasajännitteellä kärkien hitsautumisriski on huomattavasti suurempi, kuin vaihtovirralla. Sitten jos jännite katkaistaan ennen tasasuuntaajaa/muuntajaa, niin tasasuuntajan välipiiriin jää jonkin verran virtaa, joka voi pyörittää moottoria hetken. Silloin, kun ensin katkaistaa CNC-turvatulo, niin CNC pitäisi aloittaa jarrutus ja siltä varalta, että CNC ei toimi oikein tai moottori lähde uudestaan pyörimään, niin 0,2s päästä steppereitten virrat katkaistaa kokonaan, jolloin ne menee momentittomaksi. Tässä menetelmässä on vielä se etu, että CNC ohjaimen paikka tieto ei mene sekaisin, jos steppereiltä katkaistaa heti virrat, niin liikkeiden referenssin menetetään samalla.


           ________________________________
           |                    |          |
    reset /                 E1 /         -----
           |                    |         ---
           |                    |          |
           |____________________|          |
                                |          |
                          S1 0=/           |
                                |          |
                          S2 0=/           |
                                |    __    |
                                |---|__|---|
                                |    E1    |
                                |---|__|---|
                                |    E2    |
                                |---|__|---|
                                    E3..n


________
|       |____
|       |ES  |
| Tamu  |     \-E2
|       |____|
|_______|Egnd

                  _____________
                 |  Käyttö     |
                 |_____________|
                   |   |   |   |
       E3...En --- /   /   /   /
                   |   |   |   |
                  _|___|___|___|
                 |  Moottori   |
                 |_____________|





Yllä oleva esimerkki on yksinkertaisin malli, jossa ei ole hyödynnetty aika relettä.



#7
Mikäli ihan tekemisen ilosta haluaa tehdä sylinterit, niin sekä sylinteriputket, että männänvarret saa Polaroutkelta tai Onniselta. Tiivisteet saa tiivistekeskukselta ja silmälaakerit laakerien jälleenmyyjiltä. Tiivistekeskus antaa ohjeita tiivistyksen suhteen, heillä no valmiita esimerkkejä. Päädyt sitten riittävän paksuksi. Sylinteri putket ovat paineluokiteltuja, joten mitoittaminen on melkohelppoa.

Täältä löytyy kaavat joilla päädyt saa mitoitettua http://www.roymech.co.uk/Useful_Tables/Mechanics/Plates.html
suositeltava jännitystaso päissä alle 100MPa


#8
Lainaus käyttäjältä: eemeli - 11.12.12 - klo:00:00
Hep.

Ihanpa joka ainoa Sveitsistä tullut paketti on tullut tullin kautta, ja jokaisesta on joutunut tullin + verot maksamaan. Sveitsiläistä täsmällisyyttä?

Uusien tavaroiden kohdalla sen vois vielä sietää, mutta vanhasta, käytetystä, yksityishenkilöltä ostetusta esineestä ei, kun kutenkin Kreikkaan sekin verokertymä syydetään.


-eemeli-

Niinpä näkyy olevan. http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/tulli_tutuksi/termit_selviksi/EU_Eta_Efta_Schengen/index.jsp
Sveitsi ei sitten olekkaan ETA maa. Outoja kummajaisia nuo sveitsiläiset.
#9
Lainaus käyttäjältä: gaagamel - 10.12.12 - klo:21:45
Kuinkahan tuon hinnanmäärityksen kanssa käypi. Mitä jos lähettäjät alkavat laittaa ostohinnaksi 19 eur.  tai niinkuin dealextreme, eli joka nippeli tulee eri paketissa. Alkusyksystä tilasin kaikenlaista pikkusälää DX:stä (kiinassta siis)
ja suurinpiirtein jokainen onale maksoi 1 -5 euroa, kaikki tuli taas eri paketissa.

Eli mitenkähän tuo tulli tsekkaa ostohinnan... 

-vk-

Tulli harvemmin taitaa puuttua noihin pakettien hintoihin, mutta saataa vit*****kseen tarkistaa niiden sisällön ja sitten 5€ nippelin kotiin kuljetusta ja tullausta alkaa Itellä tarjoamaan omaan ryöstöhintaansa, josta tulee useita kymppejä lisäkuluja per paketti. Tosin jos asuu lähellä tullia, niin nehän voi hakea sieltä helposti eikä lisäkuluja tule, mutta kun asuu kaempana, niin alkaa ketuttaa.

Eli ei tulli ryöstä vaan itella. Eihän ne tullimaksut ole kuin pieniä prosentteja, mutta nuo Itellan tullauspalvelu taksat on järkyttäviä.
#10
eikös Sveitsi kuulu ETA alueseen. Ei niiden tarvitse hullunkuriseen EUROon ja EU:n liittyä. ETA sallii vapaankaupan, tosin omalla valuutalla. EU ei ole kuin viisaampien maiden ryöstö unioni. Sillä ei ole vaapaakaupan kanssa mitään tekemistä, jos kurkku direktiiviä ei lasketa mukaan. CE-merkki on taas ETA:n sisäinen vaatimustenmukaisuusvakuutus.
#11
Näyttäisi äkkiseltään siltä, että tuossa ketjusta valmistetussa "hammastangossa" on tarkkus/nopeus ongelma. Hammaspyrän ja tappien välinen etäisyys muuttuu riippuen siitä missä kulmassa hammaspyörä on. Ketju on suunniteltu olemaan siten, että tapit on aina ketjupyörän uranpohjassa kiinni, jolloin tapin ja pyörän navan välinen etäisyys ei pääse muuttumaan. Ketjupyrön hampaiden kären on kiilavat siten, että ne eivät ota kiinni ketjun rulliin, kun ketju tulee pyrälle ja poistuu. Kannattaa käyttää tuota Maukan ideaa.
#12
Onko tuo Smooth stepper sellainen, joka on kinni rinnakkaisportissa, ohjeet step/dir ja CNC:lle ei ole takaisinkytkentää ?
Voi olla, että lyhyellä matkalla ei saavuteta suurtanopeutta ja rinnakkaisporttikin pysyy tahdissa, mutta pidemmällä matkall huippunopeus kasvaa ja voi pulsseja kadota herkemmin.
#13
Muut / Vs: Hiilestystä
04.09.11 - klo:23:07
Hiiliä olen tavannut kahta mallia. Perinteistä mustaa/harmaata ja edullista hiiltä, joka sopii lähes aina. Yhdessä koneessa olen törmännyt ongelmiin noiden kanssa, kun koneessa oli moottorin lähellä tehokas hydrovoitelu, jossa öljyä hieman pääsi kaasuuntumaan ja se pilasi nuo hiilet. Kyseessä oli isohko DC-moottori.

Ja sitten on hopeahiilet, jotka ovat hopean/kuparin värisiä ja kalliimpia. Etuna hopeahiilillä on parempi kemikaalien kestävyys etenkin jos hiileharjat on esim. öljy hiukkasten kanssa tekemisissä, niin nuo hopeahiilet on hyvät tai jos lämpötila nousee korkeaksi, muuten noita ei kai   suositella käytettäväksi tai ainakaan lompakko ei suosittele.
#14
Voiko yhdellä taajuusmuutajalla ajaa yhtäaikaa kahta moottoria, jotka olisi tietysti rinnankytketty. Pyörimisnopeus molemmilla sama. Tulisi yhteen vaunu projektiin jossa vaunun kummallakin puolella on moottorit ja haluaisin ratkaista pyörityksen yhdellä taajarilla.
#15
Muut ohjelmat / Vs: Desk Proto
23.11.10 - klo:07:09
Machistäkin varmaan löytyy overfeediä, kun säätelee asetuksia, mutta sen haittana on, että kiihdytys rampitkin nopeutuu samassa suhteessa. Mikäli ongelma on vain tuo Fxxx, niin avaa tekstin käsittelu ohjelma ja replace/korvaa F500 -> F7500 tai mitä haluaakin. G-koodin hyvä piirre on sen orjallisuus, jolloin tuolaisenkin voi tehdä helposti.

Esim. Windowsin muistiolla pudotusvalikosta Muokkaa->Korvaa ja etsittäväksi tuo F500 ja korvattavaksi F7500 ja "Korvaa kaikki"-painiketta kerran.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk