Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - timopen

#1
BT30 työkalukartioiden pidin

Ostin vahingossa BT30 kartioille tuollaisen, tarkoitus oli siis BT40. Ehtaa Kiinan roinaa. Mitat ~300x300x160mm

15 euroa noudettuna

23 euroa postitettuna pakettiautomaatista


Katso koko ilmoitus
#2
Ascom 48VDC-jännitelähde 300W, musta

Kuvan mukaiset Ascomit. Toinen on pimeänä ja tämä ehjä on taas kolhittu. Etupaneelin saa vaihdettua toisesta melko helposti. Takana oleva jäähdytyselementti on myös ottanut hieman osumaa, tuossa pimeänä olevassa taas se on ehjä, sen vaihtaminen voikin sit olla vähän haasteellisempi. Tuo toinen siis tulee mukaan varaosiksi, jos haluaa kunnostaa näistä yhden toimivan ja siistimmän.

Jännite siis säädettävissä 40-60VDC ja virtaa tuon paneelin mukaan 7A max. Tuossa kuvassa kuormana nimellinen 6,3 ohmia.

Sijaitsee Valkealassa, Kouvolan nurkilla. Nouto tai toimitus, kulut ostajalle. Hintapyyntö 20e.

Timo Penttilä
timo.penttila@gmail.com
puh. 040 841 9170


Katso koko ilmoitus
#3
Ascom 48VDC-jännitelähde 300W

Kuvan mukainen. Lähtöjännitteen pitäisi olla säädettävissä etupaneelin trimmeristä alueella 40-60VDC. Tässä pitäisi olla myös virtarajan säätö piirilevyllä, voin tarkistaa. Tuossa testijärjestelyssä puskee tuon 52 V, ja kuorma on muistaakseni nimellisesti 6,3 ohmia. Joten nyt sit näyttäis toimivan jonkinlaisella ylitehollakin... Tai sit muistan kuorman väärin tai Bilteman yleismittari jekuttaa tms...

No kuitenkin hintapyynti 20e. Sijaitsee Valkealassa, nouto tai toimitus. Toimituskulut ostajan piikkiin.

Timo Penttilä
timo.penttila@gmail.com
puh. 040 841 9170

Katso koko ilmoitus
#4
DC-DC hakkurit, 40-60VDC sisään ja matalia jännitteitä ulos

Kuvien mukaisia DC-DC-hakkureita. Yhteensä näitä on kolme kappaletta, joista yksi on ollut huuto.net:ssä myynnissä. Tämän testasin jotenkin toimivan ja pinoutti tuli suurinpiirtein selville. Nämä kaksi eivät ole testattuja, mutta jos löytyy ostaja niin voin katsoa, että jännitteet tulee ulos ja jos ei niin kaupan voi luonnollisesti purkaa.

Huuto.net:n ilmoituksessa jotain lisätietoa: http://www.huuto.net/kohteet/delta-wpse-psu-dc_dc-hakkurivirtalahde-48vdc-sisaan/380952904

Ja tässä kuvat näistä kahdesta. Eforen ja Deltan valmisteet eroavat koteloinniltaan hieman. Jos hintapyyntö olis tuo 20e/kpl.









Katso koko ilmoitus
#5
Efore 40-60VDC 25A virtalähteet

Kuvan mukaiset Eforen powerit, en oo tutustunut tarkemmin. Kummatkin heräävät ja kestävät jonkinlaista kuormitusta. Näyttö johon saa valittua näkyviin jännitteen tai virran.

HUOM: Harmaa on ottanut osumaa, 230V-virtaliittimen muovirunko on halki ja taipunut... pitää kunnostaa ennen käyttöä. Harmaa tuleekin lähinnä mukaan romuksi.
HUOM: Ainoastaan yksi DC-lähtöliitin, tämänkin takia harmaa olkoon mukana romuna

Kuvia:






Tavarat sijaitsee Valkealassa, tässä Kouvolan nurkilla. Nouto käy tai toimitus, jolloin kulut ostajan piikkiin. Hintapyyntö tuo 60e näistä yhteensä.

Timo Penttilä
timo.penttila@gmail.com
puh. 040 841 9170

Katso koko ilmoitus
#6
Ostetaan taajuusmuuttaja

Jos jollakulla olis tarjota: edullinen, eli voi olla vanhakin... tulee pyörittämään puhallinta, jota käytän tallin ilmanvaihdossa. Moottori on 2.2 kW ja sitä on tarkoitus ajaa melko matalilla kierroksilla, koska tuo puhallin on sen verran järeä, että talo sortuu täysillä kierroksilla. Menee varmaan pienempikin malli, ehkä 1.5 kW tamu, en tiedä miten tuollainen keskipakopuhallin kuormittaa moottoria. Tarjotkaa jotain jos nurkissa pyörii. Ei ole väliä onko 1- vai 3-vaihe inputilla.

- Timo Penttilä
timo.penttila@gmail.com
puh. 040 841 9170

Katso koko ilmoitus
#7
Työkalurevolveriprojekti

Aloitin joskus aikoinaan rakentamaan diy cnc-sorvia ja kesken jäi. Jos joku rakentelee niin tästä aihiot 6-paikkaista työkaluvaihtajaa varten. Koneistustarkkuuksista ei osaa sanoa, kun aika alkuaikoina on osat tehty... otsapinnassa porattu 6,8 reikiä, joihin oli tulossa M8-kierteet. Ulkopinnan tasopinnat vielä koskemattomat. Kytkinosissa kierteet on.

Tarpeen vaatiessa annan lisää mittoja...

Mieluiten nouto, kun painoa on jonkun verran, mutta liikkuuhan nuo kyllä postilla tai MH:llakin. Ostajan piikkiin toimituskulut.










Timo Penttilä
timo.penttila@gmail.com
puh. 040 841 9170
YV:tä voi laittaa kanssa


Katso koko ilmoitus
#8
Sekalaista elektroniikkaa

Nyt tosiaan alkoi varaston siivous ja olen tuonne elektroniikkafoorumin puolelle listannut roinaa ja ajattelin, että välitän ilmoituksen nyt tähänkin, vaikka tavara ei välttämättä ole juuri sitä tämän foorumin ydinasiaa. Ottakaa yhteyttä jos jotkin tavarat kiinnostavat.

Linkki listaukseen: http://elektroniikkafoorumi.com/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=1687

Timo Penttilä
puh. 040-8419170
timo.penttila@gmail.com tai YV:ta


Katso koko ilmoitus
#9
Ascom 40-60 VDC, 25-35 A, 1500W jännitelähde

Ascomin suht jyhkeä 1-vaiheinen jännitelähde. Nimellinen jännite 48V, säätöalue 40-60V etupaneelin trimmeristä, mahdollisuus myös säätää jossain määrin virtalähteenä virranrajoituspotikalla, jolloin jännite näyttää tippuvan aika matalalle (~5..10 V). Koekäytetty n. 9 ohmin kuormalla kymmenisen minuuttia ja testasin jännitteen säädön ja virran säädön toimivan. Lisäksi jotain ylijännitesuojaussäätöjä tms. Automaattisulakkeet sisääntulolle ja lähdölle.

Mukaan lähtöpuolen liitin pidemmillä ja paksummilla johdoilla ja tulopuolelle kulma-kojeliitinpää, jonka avulla saa tehtyä kytkentäjohdon, jotta etupaneeli menee paikoilleen.

lisää kuvia:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/51141608/myynnissa/ascom_35_2.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/51141608/myynnissa/ascom_35_3.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/51141608/myynnissa/ascom_35_4.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/51141608/myynnissa/ascom_35_5.jpg

Liikkuu myös postilla tai matkahuollolla. Kulut ostajan piikkiin.

Timo Penttilä
puh. 040-8419170
timo.penttila@gmail.com tai YV:tä.


Katso koko ilmoitus
#10
Eforen 24 VDC, 8.5 A, 240 W jännitelähde

Romua pois nurkista. Tuommoinen pömpeli... toimii, yksi jäähdytysripa hieman vääntynyt ja vähän likaa siellä täällä. Koekäytetty kahdella 12V 55W halogeenipolttimolla sarjassa. Jännite näyttää n. 27 V, en tiedä mistä näistä säädetään. Perään saa johdot kiinni abikoilla tai tuolla piirilevyllä, mikä tulee mukaan, josta voi selvittää pinoutin helpoiten.

lisää kuvia
https://dl.dropboxusercontent.com/u/51141608/myynnissa/efore2.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/51141608/myynnissa/efore3.jpg

Mukaan saa kaupan päälle toisen samanlaisen, jossa on jotain hämminkiä (potkii ulos jännitettä vain ~19V vastaavalla kuormalla (yleismittarilla), sytyttää tosin lamput... pitää sirinää) + 2. piirilevyn kaupan päälle. Oisikohan toisiopuolen elkot...

Kulkevat myös postilla.

Timo Penttilä
puh. 040-8419170
timo.penttila@gmail.com  tai YV:tä

Katso koko ilmoitus
#11
GWS:n työkalupitimet 50-työkalukartiolle 6 kpl

Kuvan mukaiset GWS:n kartiopidikkeet, 6 kpl. Käytetyt, mutta siistikuntoiset.

Liikkuu myös postilla tarpeen vaatiessa.

Katso koko ilmoitus
#12
Leuze RK 85/4 heijastava valoveräjä

Leuze RK 85/4 heijastava valoveräjä. Toimintaetäisyys 0,3 ... 6,0 m (7,5 m? myös mainittu datasheetissä) Käyttöjännite 10-30 VDC. PNP-transistori-lähto max virta 100 mA. Kytkee outputtiin syöttöjännitteen (miinus puolijohteiden vaatimat), kun veräjä on auki tai kiinni (tämä siis muutettavissa kytkimellä). Päällä LEDi, joka palaa punaisena, kun veräjä on auki (ei tavaraa välissä). Mukaan myös kiinnike, jolla saa säädettyä helpommin. Käytetty, mutta testasin toimivaksi normaalin peilin kanssa n. 1.5 m:n matkalla, eli ei näytä tarvitsevan omia heijastusnauhoja. Liitin vedonpoistajalla myös mukaan, kuvassa ei ole paikoillaan.

Kuva säätöjalasta:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/51141608/leuze2.jpg

Datasheet:
http://www.galco.com/techdoc/luze/rk-85_4_dat.pdf

Jos kiinnostusta on niin näitä on useampiakin, pitää vaan putsata ja testailla toimiviksi.

Yksityisviestillä tavoittaa tai sähköpostilla timo.penttila@gmail.com.

- Timo


Katso koko ilmoitus
#13
Tuossa syksyllä tuli ostettua hieman jykevämpi puolalainen Wafum TUD-50 kärkisorvi, jolla en nyt vielä hirveästi ole hommia kerennyt tekemään.



Aikaisemmin oli revolverisorvi, jossa oli kiinalainen teränpidinsetti, jossa oli 20x20mm varsia WNMG- ja SNMG-paloille. Jostain kanssa tuli hommattua Secon 20mm:n sisäsorvauspidin TNMG-palalle ja ajattelin, että otan pitimet tuolla TNMG-palalla nyt tuohon "uuteen" sorviin ja ostinkin APT:ltä muutaman 25x25mm ulkosorvauspitimen ja 32mm:n sisäsorvauspitimen. Ajattelin kuitenkin, että olisi varmaankin hyvä olla myös kevyempileikkuisia päästöllisiä teriä olemassa ja siihen kysymys nyt ydintyykin.... eli mille palalle pitimet sitten ottaisin? :-)

Pariin kertaan on tullut ongelmaksi tuo luoksepäästävyys pienellä halkaisijalla, kun on keskiökärki paikallaan ja tämän vuoksi ajattelin DCMT- tai VCMT-palalle sopivia pitimiä. Näiden heikkoushan on sitten geometria ja kestävyys noin yleensä, mutta olen ajatellut, että nuo TNMG:t ovat sitten "rouhintapalan" roolissa ja tarpeen vaatiessa nämä toiset sitten viimeistelyyn ja alumiinille/muoville/keltametalleille. Toisaalta TCMT-paloissa olisi sitten kolme nirkkoa, joten tälleen harrastuskäyttöön kustannustehokkaampia... mutta toisaalta, jos taas pian huomaakin tarvitsevansa sitten jonkun vielä terävämmän palan niin sitten taas kertyy pitimiä ja paloja hirveä määrä (jonka olen jo nyt huomannut...).

Noh kuitenkin... aika vapaasti voi kommentoida, missä järjestyksessä työkaluja kannattaisi hommata. Jos, vaikka saisin muitakin näkökulmia kuin nämä omat ennen ostopäätösten tekemistä. Sen voi vielä lisätä, että pienten osien sorvaamiseen on tuo pikkuinen Quantumin kärkisorvi ja siihen pienet sisä- ja ulkosorvauspitimet CCMT-paloilla, joten sieltä voin ne tarpeen vaatiessa ottaa tähän koneeseen tai tehdä pienet osat sillä.

- Timo
#14
Laittelin tossa Z-akselia omaan projektiin ja toinen lineaarille tulevista kelkoista jäkitti. On tuommoinen THK:n leveämpi malli... kelkka on mallia HRW27 ja kuulat pysyy sisällä, vaikka ottaa johteelta pois. Kelkassa on 4 kuulakiertoa, joita sormella pyöritellen huomasin, että yksi oli jumissa... purin sitten kelkan ja putsasin osat ja yksi kuula tippui lattialle ja katosi. Soitin sitten kaikki paikalliset laakeriliikkeet läpi ja ainoastaan yhdellä oli kuulia hyllyssä. Kuula, mikä kelkkaan käy on 1/8" eli 3.175mm. No hain muutaman kuulan ja kasasin kelkan ja toiminta tuntui vieläkin nihkeältä ja vaihtelevalta... no otin irti ja pistin vähän öljyä ja kokeilin jne... Sitten huomasin, että yhdessä kuulassahan olikin jonkin verran lyttyä. Purin sitten taas kelkan ja kattelin kuulia ja muutaman vaurioituneen poistin seasta, mutta tuntui, että kelkka toimii kaikenaikaa huonommin.

Päätin sitten hakea uudet kuulat (156 kpl) ja kasasin kelkan näillä. Yllätyshän siinä tuli sitten, että kelkka ei mennyt enää ollenkaan johteelle. Tässä vaiheessa oli sitten pakko ottaa mikrometri käteen ja todeta, että ostamani uudet kuulat n. 0.1mm suurempia kuin 3.175mm. No rahat saan kuulista takaisin, mutta nyt sitten kysymykseni on, että mistä uudet ja minkä tarkkuusluokan? Jos jollakulla olisi edes valistunutta perstuntuma arvausta... ei nyt tässä enää haeta käytetyn kelkan uudenveroista toimintaa, mutta sellaista, että toleranssialueen puitteissa ei mene liian jäykäksi.

Polkupyöräkaupasta saa:
http://www.bikeshop.fi/1_8_laakerikuula_kpl/ekauppa/pBB1715/&listpos=1
Näiden valmistaja on "Wheels Manufacturing", joilla on omilla sivuillaan seuraavat:
http://wheelsmfg.com/index.php/products/bearings/loose-ball-bearings.html
,joista kaksi settiä on "Grade 25", eli wikipedian mukaan halkaisijatolerassi ±0.0025mm ja kolmas setti "Grade 300", halkaisijatoleranssi 0,0381mm (lineaarisesti interpoloitu tuumakokoisesta taulukosta http://en.wikipedia.org/wiki/Ball_%28bearing%29, metrisessä taulukossa taitaa olla virhe, kun tuo esiintyy siellä ja järjestys ei ole looginen).

Eli... menisiköhän "Grade 25", jos ei niin mistä parempia? Kysymällä tuolta varmaan selviää ovatko kyseiset kuulat 25 vai 300, meneekö 300 sitten enää, jos ovatkin niitä?

Sitten googlella löytyy toinenkin polkypyöräkauppa millä on ja sitten Kentso:
http://www.kentso.fi/prebeo/group/laakerikuulat/laakerikuulat-tuumaiset/208
,jolla noita kuulia ei näytä tuon verkkokaupan varastosaldon mukaan olevan kuitenkaan kuin 100 kpl.

Tahtoisin kuitenkin noita ostaa tuon 160-180 kpl, koska parikymmentä kuulaa katoin läpi noiden virheiden takia ja niskat ja silmät on ihan v*n jumissa sen tihrustamisen jälkeen ja toisekseen, koska kuvittelin, että minulla oli uudet kuulat niin puhaltelin kelkasta vanhat kuulat pois paineilmalla sinne tänne  :P

Jeps, eli jos jollakulla on mututuntumaa, valistunutta mututuntumaa tai sitten ihka oikeata tietoa noista tarkkuusluokista niin laitelkaas tänne ennen kuin tilailen sopimattomia kuulia. Tai jos on tietoa jostain muusta kuin paikallisesta (Kouvola) laakeriliikkeestä, jolla on kuulia hyllyssä ja toimitus onnistuisi ilman 20 euron käsittelykuluja ja 15 euron postitusta niin voi pistää myös vinkkiä tästä.

- Timo

#15
Kuvan mukaiset räkkikaapit jäivät mikroskoopin tieltä tilanpuutteen vuoksi ylimääräisiksi. Saa pinottua päällekäin ja ruuvattua toisiinsa kiinni, näin olivat itellä ja siksi toisesta puuttuu tuo musta peltihattu (saattaisi löytyä jostain vielä). Hintaa vaikka 20 e/kpl tai 30 e/molemmat. Nouto Valkealasta. Lisätietoja / kuvia / mittoja laitan pyynnöstä.



Timo Penttilä
puh. 040-8419170
timo.penttila@gmail.com
#16
Tuollainen löytyy. Sandvikin koodi: 390.00-50 80 050. Ei ole käyttöä ja tuskin tulee käyttöä. Enkä usko, että kellään täälläkään on varsinaista käyttöä Varilock-työkalujärjestestelmää varten, mutta jos joku tarvittee 50-kartiota askartelua tms. varten niin tästä edullisesti. Uusi, mutta ottanut paikoin pintaan ruostetta ja naarmun tai pari.







http://www2.coromant.sandvik.com/coromant/pdf/Metalworking_Products_051/rot_d_51-70.pdf Tuolta löytyy sivulta D56.

Jos nyt vaikka pyyntihinta olis 40 e...

Kouvolasta löytyy ja Lappeenrantaan kulkeutuu mukana.

Timo
puh. 040-8419170

#17
Tuli ostettua tuollaisia ehkä oman tarpeen yli ja jos joku sattuu tarvitsemaan niin on myytäväksi asti noita. M5 x 25:sia 150 kpl ja M5 x 35:sia 50 kpl.

Hinta 0,12 e/kpl (joka on sitä luokkaa mitä itse maksoin... ruuvi.net:n hintoihin nähden 29% tai 36% edullisempi) ja voin pistää kirjeissä tai luonnollisesti voi noutaa, asustelen Kouvolassa ja liikun Lappeenrannassa parin päivän välein.

2. luokan kirjeen hinnat näyttää olevan (kirjeen maksimipainot ja hinnat):
50 g ... 0,7 e
100 g ... 0,9 e
250 g ... 1,4 e
500 g ... 2,8 e
1000 g ... 4,2 e

Jonkin taulukon mukaan ruuvit painaa:
M5 x 25: 4,8 g/kpl
M5 x 35: 6,3 g/kpl

Että jos sattuu olemaan tarvetta niin pistelkääpä vaikka yksityisviestiä.

- Timo

Edit: lisätty huomautus kirjeen maksimipainosta ja muutettu myyntimääriä (100 ruuvia meni jo)

#18
Pikkuhiljaa alkaa kyllästyttämään tuo itsetehty plaanauspää... terä näköjään löystyy, kulmat on väärin ja meno on yhdellä terällä melko hidasta. Eli olen tässä katsellut ympäri nettiä korviketta tälle ja pistin tänne viestin, jos jollakulla sattuisi olemaan ylimääräisenä tai jos tulee esille potentiaalisia nettikauppoja.

CTC-Toolsin päitä kattelin http://www.ctctools.biz/servlet/the-694/RIGHT-ANGLE-SHOULDER-FACE/Detail ja http://www.ctctools.biz/servlet/the-695/SHOULDER-FACE-MILL--dsh-/Detail ja mietin, että jos tuolta ostaisi niin kumpi pala mahtaisi olla parempi.... kolmiossa olisi käytettäviä särmiä 3 kpl ja suorakaidepalassa taas 2 kpl. Suorakaidepala näytti hieman kalliimmalta muutenkin, kun hintoja katselin. Mutta onko se taas ominaisuuksiltaan parempi? CTC-Tools olisi muuten hyvä paikka kun kaiken saisi pakettina, teräpää 70 e, tuurna ~20e ja laatikollinen paloja ~40 e, eli kokonaisuudessaan n. 130 e johon sitten ALV, tullimaksut (eivät vissiin kovinkaan isot?) ja toimituskulut (paljonkohan nämä mahtaa olla?).

Toisaalta olen sitten tilaillut brittikaupoista tämän ALV- ja tullihelppouden takia, mutta järjestään en ole löytänyt yhtään kauppaa mistä em. mainitun yhdistelmän saisi... tuurnat mitä britit käyttävät näyttävät järjestään olevan MK2, MK3 ja R8 tai sitten eivät kuulut kaupan valikoimaan ollenkaan kuten apt:lla... sieltä löytyisi mielestäni edullinen teräpää ja palat: http://www.shop-apt.co.uk/tooling-sets-bundles/economy-90-face-milling-set-80mm-diameter-with-10-general-purpose-coated-inserts.html, mutta olisihan se toimituskulujen kannalta ollut ihan jees, että olisi sen 40-kartion tuurnan voinut ostaa samasta paikasta :-)

Kolmantena vaihtoehtona olisi sitten ebay, brittien ja saksalaisten ebayta kattelin ja joitain mielenkiintoisia käytettyjä merkkipäitä olikin myynnissä... näissä saattaa tulla ongelmaksi sitten se, että teräpala onkin jokin niin mystinen, että niiden metsästämisestä tulee uusi ongelma. Sitten jos Suomesta joutuu ostamaan palat niin ovat vielä +10e/kpl ja äkkiä tämä onkin kaikkein kallein vaihtoehto?

Tällaista tälläkertaa... ja neljäs vaihtoehto olisi se, että jollain foorumilaisella on joutilaana sopivia vermeitä :D

Sitten vielä mielipiteitä tuosta, että kannattaako olla nurkkajyrsin vai tasojyrsin... itse ei nyt ole kertaakaan tarvinnut olakkeita jyrsiä leveämmän tason kylkeen ja tässä mielessä tasojyrsinpää voisi olla sopivampi vaihtoehto, JOS sillä saavutaan nurkkajyrsimeen verrattuna huomattavia etuja tason jyrsinnässä. Muuten nurkkajyrsimessä on taas se etu, että saa sen olakkeenkin tehtyä tarpeen vaatiessa.

- Timo

#19
Moro

Senaattorin painostuksesta julkaisin rakennuskuvat omasta projektistani ;) alunperin ajattelin vasta siinä vaiheessa, kun hommat on vähän pidemmällä. Varsinaista kunnon suunnitelmaa projektista ei ollut vaan päätin aloittaa rungon rakentamisen kun kattelin noita kahta palkin pätkää, levynpalasia ja johteita mitä on kertynyt. Tämän jälkeen cad-mallikin on tullut väsättyä, mutta se ei aina tahdo pysyä perässä. Ja asiaan:


Pohjapalkkiin jalat/tassut.


Yläpalkin kiinnityslevy paikoilleen.


Päätyjen tulppaus ja johteiden aluslatat. En ollut alunperin varma lämpökäsittelymahdollisuuden toteutumisesta, joten hitsasin katkohitseillä melko pienillä tulilla, sitten kun uuni varmistui niin välit sitten täyteen isommilla hitsausarvoilla ja jälki ei nyt ollut kaikkein miellyttävintä :/


Pystypalkin sommittelua....


Pystypalkki lähes kaikkine hitsauksineen (johteen aluslatta puuttuu vielä). Näköjään osia on tässä vaiheessa jo putsailtu lamellilaikalla. Kuten kuvasta näkee, pystypalkki koostuu kahdesta putkesta, jotka ovat hitsattu toisiinsa. Hitsi on vedetty tuonne reunapyöristysten väliin ja n. 5-10 cm pätkissä aina puolelta toiselle vaihtaen. Pyrin näin ehkäisemään muodonmuutoksia... Hitsi tuonne pyöristysten väliin ei ollut mikään kovin esteettinen juttu, joten heppailin päälle nuo latat ja näyttää huomattavasti paremmalta.


Jännitystenpoistohehkutuksen jälkeen näyttää tältä. Niin tosiaan tein putkien päätylappuihin kierteet tulpille, jotta rungon voi täyttää jollain tulevaisuudessa.

Nyt pitää poistua, joten seuraavia kuvia en kerennyt kommentoida:

























Polyasetaalimutterin aihio trapetsiruuville ja alumiininen pesä tätä varten.


Ja tällainen kiinnitys, M22x1,5 kierteet muistaakseni. Ison kierteen jälkeen osat kiristetty yhteen ja porattu lukitusruuville reikä. Tämän jälkeen osat irti ja kierre lukitusruuvia varten.


Ensimmäisen akselin osia. Oikeassa ylänurkassa trapetsikierretangosta tehty kierretappi. Hioin ainostaan yhden leikkuun, mutta näyttää onnistuvan hyvin sellaisellakin. Melko hidasta oli kyllä tuo n. 30 mm pitkä kierre tehdä, kun ei ole tapissa lastuille tilaa. Kaksi sorvattua palikkaa tulevat ruuvin päihin.


Lisää osia samalle akselille (Y-akselikohan tämä nyt on?), Alumiininen osa on kahdelle laakerille sopiva pesä, pitäisi sopia tulevaisuudessa sovitettu viistokuulalaakeripari jos aion koneeseen kuularuuvit vaihtaa. Teräksisellä palikalla kiristetään laakereiden ulkokoolit yhteen.


Näin siis...


Tässä vielä nää ruuvin päät


Jotka tulevat tällä lailla sitten. Etupää tulee sokkatapilla kiinni.


Ja tässä kuva laakeriparista. Nyt on ihan normaalit urakuulalaakerit (6201), joiden ulkokehällä on 0,3mm shimmilevy, mikä on tosin hieman liian paksu, mutta meni nyt sinne koska en tähän hätään saanut ohuempaa. Alunperin oli tarkoitus sovittaa ja kokeilla että millä shimmillä aksiaalivälyksen saisi pois siten, että sisäkehät voi kiristää yhteen laakereiden vielä pyöriessä suhteellisen hyvin. Nyt ahdistavat hieman, kun akselin sovite oli pikkuisen liian ahdistava ja tuli kolautettua etummainen laakeri liian pitkälle. Mutta aksiaalivälystä ei ole :-)


Tällälailla tulevat runkoon kiinni.


Kasailin osia paikalleen. Ensiksi kellotin toisen lineaarijohteen rungon referenssipinnan kanssa yhdensuuntaiseksi. Tämän jälkeen tiukkailin kelkat siltä puolen ja hieman jännitystä toisen puolen kelkoille. Tämän jälkeen kelkalla ajelua edestakaisin ja toista johdetta ja kelkkoja kiristellen toinen puoli kuntoon. Tämän jälkeen passailin etulevyä ja takapuolen laakeripesää kohdilleen niin, että ruuvi ei ahdistanut missään kohtaa. Levyn joutuu ikävä kyllä vielä irrottamaan kokoonpanosta, koska toisen akselin mutteripesän kiinnitysreikiä ei ole vielä porattu.


Tässä vielä kuva takapään laakeripesästä.


X:n pöytä lämpökäsittelystä. Alunperin oli 1,5 mm kaarella, lämpökäsittelyn jälkeen saman verran :P mietin, että olisiko pitänyt oikoa etukäteen, mutta ajattelin, että jossain määrin lämpökäsittely poistaisi jäännösvenymiä, mutta näin ei sitten käynyt tässä rakenteessa.


Pöydän koneistusta vaakakaralla. Johdelattojen pohjat ja pöydän pinta tuli plaanattua kääntöpää paikallaan. Pöydän pinnasta pitää ottaa vielä viimeistelylastu, kun saa päihin kierteet joista kiinnittää. Nyt taipuili sen verran kiinnityksiä vaihdellessa, että päihin jäi pykälät.


Tässä kuvassa näkyykin pieni pykälä kahden eri ajon välillä. Päätypintaan tulee siisti pinta... mietin, että kun tähän S355:een on vaikea saada hyvää pintaa, mikä jossain määrin johtunee ferriittisperliittisestä mikrorakenteesta, mutta tähän päätyyn tuli kuin itsestään... johtuisikohan tämä sitten rakenteen valssaussuunnasta, kun rakeet ovat kuitenkin kuumavalssatussa semmoisia littanoita niin nyt ollaan niihin nähden eri suunnassa kuin yleensä :-) Ja tosiaan reiät, joihin sitten laakeripesien kiinnityslevyt tulevat ja näistä sitten saa kiinnitettyä, kun pöydän pinta (koitetaan) viimeistellä.


Kun vaakakara oli nyt esillä niin ajelin sitten pylvään päänkin. Melko massiiviset kiinnittimien tuet :-)


Kiinnitysreiät piti kanssa porailla, kun tajusin, että pylväsporakoneeseen ei korkeuden puolesta kappale tule mahtumaan. Tässähän ne nyt meni samalla, mutta hidastahan se on aina tämän jyrsimen kanssa säätää.


Melko massiiviselta näyttää pöytä ylhäällä. :-) huomatkaa koneistusjakkara :P


Pöydän pinnasta viimeistelylastut... vieläkin jäi pykälää ajojen välille, toisessa päässä pöytää 0.03mm ja toisessa 0.01mm. En nyt jaksanut vaivata päätäni, että olisiko jotenkin kikkailemalla saanut tasaiseksi. Tietysti jos tekisi isomman teräpään. On vaan alettava jos uskoa, että tällä jyrsinkoneella ei ihan viimeisen päälle saa tehtyä.


Johteiden kiinnitysreikien porailua.


Pöydän pintaan reikiä kappaleiden kiinnitystä varten.


Reiät porattu. Kaksi Würthin kobolttiseosteista terää meni  ??? joku nyt niissä mätti... pitkä miinus Würthille näistä.


Pylväs maalattuna. Salama vääristää väriä jonkin verran. Motipin Brake Caliber maalille pitkä miinus, kun ei meinaa tulla ulos edes käyttämättömästä purkista (maali ei edes ole vanhentunut ja kovin kylmäkään tallissa ei ole)... Kirosanojen saattelemana maalaus kuitenkin onnistui.


Y-akselin kelkka irrotettuna, tähän tuli porattua reiät X-akselin mutteripesää varten. Otin kuvan nyt, kun ei aikaisemmissa tainnut olla tällaisesta vaiheesta.


Johteita tuli alustavasti linjailtua pöytään ja katsottua miltä kokonaisuus alkaa näyttää. Tässä väri oikeamman näköinen.


Ja tässä salaman kanssa otettu.


Osia X-akselia varten... tässä mutteripesän reikien merkkausta DIY-korkeusmitalla, mikä tuli tässä välissä väsättyä. Ja 300x300 mittauskivikin tuli jossain tilapäisessä mielenhäiriössä tilattua rdg-toolsilta... ehkä nekin rahat olisi voinut käyttää tarpeellisempiinkin juttuihin :-)


Tässä toinen kuva mutteripesästä. Tämä on nyt kehitysversio 2. Alkuperäiseen toteutukseen verrattuna tähän tulee kaksi erillistä mutteria välyksen säätämistä varten. Toinen tulee vastaavalla tavalla kuin V1:ssä, eli kierrekiinnitteisenä ja lukitusruuvilla varmistettuna. Toinen mutteri taas tulee laipallisena ja kiinnitysruuveilla/urilla ja tätä on mahdollisuus kiertää ja säätää näin välystä.


Kuva aikaisempaa selitystä selventämään. Eli nyt asennosta riippumatta laipan saa kiristettyä vähintään kolmella ruuvilla kiinni pesään.


Kierteitys toiselle puolelle....


Ja tällainen on paketti sitten kokonaisuudessaan, toisen puolen mutteria ei tosin juurikaan näy.


Tässä pöydän päätyyn tulevaa laakeripesän kiinnityslevyä... tässä myös hyödynsin tuota korkeusmittaa piirtämiseen, kun kerran mahdollisuus on kuvasta napata nopeasti mitat toisesta laidasta. Onnistuu mielestäni hyvin... suurin ongelma tuntuu olevan se, että pistepuikolla osuisi varmasti ristin keskelle. Yleensä menee hyvin, mutta huomasin että hieman poikkeamaakin saa aikaan. Tuntuu siltä, että tallin valaistus ei enää ole riittävän hyvä näille silmille   :(


Tässä sitten soviteltu levyä ja laakeripesää paikoilleen pöytään.


Johteiden kellottamista suoraan... aika hyvin sain sinne 0.01mm / 400 mm (mitä tuo ristimitta suurinpiirtein on) nuo... noissa johteissa oli alunperin n. 0.1mm heittoa ja sitten ku jyrsinkonekaan ei aivan suoraa tee niin ensimmäisellä kerralla kellotin toisen johteen suoraan sivun kanssa ja sitten aloin kellottamaan toista suoraan tämän johteen kanssa niin huomasin, että kaarevahan jompi kumpi on... no tähän hommaan auttoi sitten tuo kivitaso. Tässä kuvassa näkyy myös pöydän toisen pään levyosa, jossa on laakerille pesä suoraan.

#20
Jatketaanpa pumpuista, mutta tällä kertaa öljyn parissa.

Olen nyt huoltanut / korjannut / modernisoinut omaa jyrsinkonetta ja laittanut karamoottorille taajuusmuuttajan. Tarkoitus on ajella alkuperäisen vaihteiston läpi alikierroksilla. En usko, että tästä tulee sinäänsä mitään ongelmia, koska kone on vähäisellä käytöllä ja vaikka vaihdetta ajettaisiin nimellistä kierroslukua pienempänä ja taajuusmuuttajalla saadaan aikaan vakiovääntökäyttäytyminen?, en usko että ylikuormitusvaaraa hammaspyörille kuitenkaan on (ajattelin alkuperäiseen mitoitukseen nähden).

No mutta, karavaihteiston voitelu on toteutettu alunperin ensiöakselilla olevalla epäkeskopumpulla (kuvassa), jonka tuotto nyt luonnollisesti pienenee kun moottoria pyöritetään matalemmilla kierroksilla. Muutenkin pumpun kiinnitys oli melko surkea (tuo kierre ja kiilaura, mikä on nuljaantunut olemattomaksi) ja pumppu pääsi liikkumaan pikkuisen edestakaisin. Tämän takia seuraajalaakerikin on todennäköisesti hajonnut (kerran vaihdettu jo).

Eli suunnitelma on tämä: pumpun kiinnityksen tilalle on jo tehty läpivientipalikka, mikä tiivistää aikaisemman pumpun kiinnitysreiän ja vie läpi kaksi 10mm rosteriputken pätkää. Näiden avulla saadaan öljypumppu siirrettyä vaihteiston ulkopuolelle, kun toisesta putkesta imetään vaihteiston öljytilasta öljyä ja toisen kautta se viedään takaisin vaihteistoon jakoblokille, josta jakautuu suihkutusputkille jne... Eli vielä puuttuu se sopiva ulkoinen öljypumppu.

Mittasin alkuperäisen epäkeskon iskuksi 8mm, öljypumpun männän halkaisijaksi 20mm ja ensiöakselin kierrosluku on n. 2010 rpm (moottorilta on nostava kiilahihnaveto). Tästä laskin, että pumpun litratuotto on n. 5 l/min, nyt tarvis olisi saada tilalle kelpaava verme, joka syö mieluiten 3~400Vac, 230Vac tai 24VDC. Ehkä mieluiten jompikumpi verkkojännitteistä, koska 24 voltin reserviä on n. 10 ampeeria ja tästä mahdollisesti kikkaillaan 12V muljupumpulle, mikä haukkaa X-määrän ampeereja ja lisäksi 24V on ollut alunperin 100W:n työvalon syöttönä (en tiedä muutanko tätä joksikin energiatehokkaammaksi). Mutta joo... ja tietenkin sen pumpun pitää olla edullinen :-)
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk