Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Aksuhoo

#1
Prusa MK3 tulostin saapui sitten lievän myöhästymisen jälkeen. Noh paketin perusteella kaikki näytti olevan kunnossa. Laitoin konen pöydälle, mutta huomasin että murtuneita muovin kappaleita oli paketin pohjalla. Näytön kotelon kulma oli murtunut ja näyttö heilui paikallaa. Ei muuta kuin kuvia ja videoita todisteeksi. Asiakaspalvelu lupasi lähettää uudet osat, kun kone olisi muutoin tutkittu. No ei muuta kuin kone sähköihin jne. Filamentti sisään ja testejä tulostamaan. Noh ensimmäinen Prusa-teksti tulostui ihan ok, ainut mikä herrätti huomion oli tulostuspedin räminä. Aloin tutkimaan asiaa ja tulostaessa painoin sormella petiä vasten jolloin räminä vaimeni. Asiakaspalvelun mukaan johteiden laakerin kiinnitys voisi olla löysällä. Noh kiristin tietyt mutteri ja eikun kokeilemaan. Noh tilanne meni sekavaksi. Liike näytti törmäävän y-akselilla. Taas asiakaspalvelun pakeille ja heidän kanta oli että kiinnitys liian tiukalla. Löysäsin mutta kiinnitystä, mutta samat ongelmat. Tein ohjeiden mukaan factory resetin ja aloitin kalibroinnin. Noh kalibrointi menee tiettyyn pisteeseen saakka, mutta näyttää kuin y -akselilla + suunnassa liike törmää päätyyn ja kalibrointi päättyy virheeseen. Noh otin videot ja kuvat ja lähetin emailina tiedot sähköpostilla. Saa nähdä kuinka tässä käy. Ehkä tämä oli se 1 tuhannesta joka oli viallinen vaikka olikin tehdas kasattu ja kalibroitu. Tai kuljetus UPS:llä oli saanut jotain vikoja aikaan. Kovin turhauttaa ensimmäisen koneen kanssa tälläinen ja kun takuut ja muut Tsekeissä
#2
Päivitys tilanteeseen:
Laitoin Prusa MK3:en tilaukseen 29.1. ja perjantaina 16.3. tuli ilmoitus UPS koodista kyseiselle laitteelle. Varmaankin alkuviikosta lähtee tilaus kotimaata kohti. Näyttää siltä, että Prusan aikataulu pitää kutiaan tässä kohtaa. Innolla odotellaan, että pääsee testailemaan ja ihmettelemään. Alun perin oli tarkoitus ottaa Olsson Ruby nozzle mukaan ja alkaa harrastaa kuluttavien materiaalien tulostusta. Ajattelin kuitenkin, että parempi ehkä aloitella rauhallisesti perusmateriaaleilla ja opetella perusteet kunnolla. Toki kyllä pienten korujen yms tekeminen kiinnostaa edelleen. Toivottavasti printterin hankinnassa olisi onni myötä. Laite olisi ehjä ja toimisi plug and play periaatteella ilman ylimääräistä säätämistä.
#3
Tervehdys!

Mitäs filamenttejä käytätte omissa FDM tulostimissanne ja mistä hankitte materiaalit? Millaisia pintäkäsittelyjä käytätte kappaleille? Onko kukaan tehnyt noita Epoksi-käsittelyitä printatuille kappaleille? Jos on niin mitä aineita olette käyttäneet? Noita ulkomailla käytössä olevia näyttää olevan Z-poxy ja XCT-3D. Näyttää vaan olevan suolaisia hinnoiltaan ja pienissä pakkauksissa. Oma ajatus on, että onkohan rakennuspuolella sopivia epokseja, jotka olisivat edullisempia mikä voisi ajaa saman asian. Biltemassa on jotain veneilyyn käytettyjkä epokseja, mutta ei ole omakohtaista kokemusta käytöstä niistä. Olisi mukava kuulla kokemuksia jos jollakulla on aiheesta.
#4
Tervehdys!

Prusa MK3 tulossa kasattuna. Tilasin 29.1.2018 ja näyttää toimituspäivää alkaen 12.3.2018 eli pitkä on toimitusaika. Ehkä tässä tapauksessa hyvää kannattaa odottaa. Oma näkemykseni multimateriaalitulostukseen olisi usempi suutin pyörähtävässä pakassa eli pakka pyörähtää ja tuo esille eri suuttimen eri värille. Tällöin ei käytetä samaa suutinta eri väreille. Tälläin ehkä jopa voisi tuoda eri materiaaleja ja eri lämptiloilla filamentteja pursotukseen. Lankaa syötetään ulkopuolelta. Eri asia kuinka tarkaksi paikoitus saadaan liikkeessä. Ainakin ajatuksen tasolla voisi toimia
#5
 https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/7969/TKO4SKalleJ.pdf?sequence=1 Männyn ja koivun jyrsintään löytyi tuollainen insinöörityö entisestä opinahjostani. Niin koneen budjetti voisi olla esim 3000 euroa kaikkinensa pois lukien terät yms irto härpäke. Tuosta voisi lähteä liikkeelle.
#6
Kuten aiemmin kyselin, niin mistä koneiden työstönopeus muodostuu, jos niiden vaihteluväli voi olla 1000 mm/min-24000mm/min?
#7
Millaisella koneella ajoit kyseisen kuvan?
#8
Nooh jotain tuon tyyppistä kyllä mutta tuosta taitaa viimeistely puuttua, rujon näköistä. Myöskään ne protokappaleet alumiinista yms ei olisi pahitteeksi. Mikä on noihin vehkeisiin ns pehmyt alumiini?  Itse olen tykännyt noista RoboCNC tekemistä jutuista
#9
En niinkään ole kiinnostunut koneiden rakentamisesta. Ajattelen lähinnä siten, että oppisi sitä kautta perusteet koneidenrakentamisesta ja ymmärtämystä CNC tekniikasta. Enemmän olisin kiinnostunut koneiden ajamisesta ja laadukkaista kappaleista. Myöskin erilainen muotoilu jne kiinnostavat. Siis ajatus siitä että saa näyttäviä relieffejä yms kappaleita tehtyä. En tiedä tulee itse tehtynä halvempi kone vai ei. Tämän suuntaiset ajatukset itsellä on.
#10
Tervehdys!
Olen aloittelija näissä ympyröissä ja haluaisin lisätietoja ja mielipiteitä rakentavasti yms. Tarkoituksena olisi alkaa rakentamaa 6040 kokoista router-tyyppista konetta, jolla voisi ajaa alumiinia ja pehmeämpiä. Ylipäätänsä mitä näissä yhteyksissä pehmeällä alumiinilla tarkoitetaan? Onko kysymyksessä 6061 ja voiko router koneella ajaa esim 6082 alumiinia vai mennäänkö eri tyyppisiin koneisiin tuolloin esim. BF20L? Voiko Router tyyppisellä missään olosuhteissa ajaa rakenneterästä? Mistä koneen työstönopeus muodostuu? Olen nähnyt maksimi nopeuden vaihtelevan esim. 1000 mm/min – 24000 mm/min. Mikä nopeus on järkevää yksittäisten protojen tekemiseen?  Myöhemmin tietenkin olisi mukava 4. akselia kokeilla.
Onko rakentelussa ylipäätänsä järkeä vai olisko kannattavampaa ostaa kone valmiina. Tätä ajatusta olen päässäni pyöritellyt tämän asian suhteen. Esimerkiksi cnc1.com on kohtuullisen edullisia vaihtoehtoja myös alumiinille.
Runko
Ajatuksena olisi tehdä runko sopivan järeästä alumiiniprofiilista. Olisiko muita rakenteita joita voisi käyttää esim teräsrakenneputkea kokoonpantuna? Olisiko sellainen järkevää ja edullisempaa kuin alumiiniprofiili? Johteiksi olisi alatauksena Hiwin johteet ja kuularuuveiksi jokin laadukas esim Isel mitä Damen cnc kauppaa.
Elektroniikka
Elektroniikan suhteen oma ajatus on Leadshine MX3660 tai M4660, Neman askelmoottorit ja sopiva virtalähde . Mikä ero on servojen ja askelmoottoreiden välillä?  Onko näillä vaikutusta työstönopeuteen ja tarkkuuteen? Hintaan tällä olisi ainakin merkittävä vaikutus, mutta saavutettavat hyödyt...? Olisko jotain muuta ehdotusta elektroniikan suhteen? Noiden askelmoottoreiden mitoituksesta ei ole mitään kokemusta. Mach 3 varmaankin softana olisi jees ja CAD/CAM puolen hoitaa Fusion 360 alkuunsa. Karamoottorista ei ole hajua tällä hetkellä. Kuinka paljon Vectricin ja Fusion välillä on eroa työstöratojen suhteen 3d reliefejä jyrsittäessä? Autodeskin Artcam: istahan oli joku free versio myös.
Miltä tällainen kuulostaa muiden korvaan? Meneekö homma yli jossain kohtaa vai onko tässä ajatusta yhtään?
#11
Protokappaleiden koneistus

Tervehdys!

Olisi tarve kohtuullisen pikaisella aikataululla 7:lle koneistetulle kappaleelle, jyrsittäviä ja sorvattavia. Iges tiedostot löytyvät. Ilmoittele pikaisesti jos olet kiinnostunut tekemään tarjouksen.

Katso koko ilmoitus
#12
Tervehdys!

Onkohan missään tietoa tai kenelläkään taulukkoa tai muuten vaan osaamista koneistuksen pinnanlaaduista? Millaisia käytetään missäkin kohteessa tai materiaalissa? Esimerkiksi anodisoinnille sopiva pinnanlaatu vai kiilotetaanko pinta vielä koneistuiksen jäljiltä kuluttajatuotteissa? Ajatuksena vaikka seuraava jaottelu eli lopputuotteeksi sopiva pinnanlaatu, jokin siltä väliltä ja ei erityistä pinnanlaatuvaatimusta.
#13
Tervehdys!

Mitä jousiteräslaatua suosittelette protokappaleeseen. Tarve olisi muovata C muotoinen jousi jousiteräksestä. FEM mukaan myötörajan tulisi olla 500 N/mm paremmalla puolella. Ajatuksena on ollut käyttää 1.4310 jousiterästä. Voiko kotikonstein muovata jousiterästä haluttuun muotoon, jossa se pysyisi?
#14
Tervehdys!

MNillaisia liitoksia voidaan tehdä akselin ja navan välille pelkän laakerilukitteen avulla? Itsellä olisi kohteena 6mm akseli ja napana umpinainen kappale 15mm syvällä reiällä johon akseli olisi tarkoitus liittää siten, että se kestää rannemomentin eli sormimutterilla kiristyksen. Lukitteet eivät ole itselle millään tavalla tuttuja, mutta ohjeissa puhutaan, että välys voi olla enintään esim Loctite 638 0,25 ja vetolujuus 25N/mm2. Kyseisessä tapauksessa vetoleikkauslujuus olisi 14,1 kN.  Kuulostaa asiaan vihkiytymättömänä suurelta. Onko näin että lukitteet kestävät melkoisen kovia voimia välyksestä huolimatta?
#15
Tervehdys!

Kirjoittelin tuonne 3D tulostin osioon oman cnc harrastuksen aloittamisesta. Mielenkiinnolla olen X-carve router projektia tutkinut, josko sellaisen tekemisen aloittaisin tai herännyt kysymyksiä, että onko vastaavia eurooppalaisia, joista sais tarvikkeet helpommin. Osiahan voisi tietenkin tehdä tai teettää. Onko mitään hyviä ehdotuksia. Ehkäpä järkevää lähteä kyselemään täällä asiasta. Budjettina voisin näin alkuunsa pitää max 1000 euroa ja max koko 500x500mm
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk