Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - awallin

#1
Muut / Vs: Laserkaiverrus suoja.
30.11.19 - klo:13:21
oranssia 'plexiä' ilmeisesti suositellaan noille sinisille lasereille. tummempi oranssi läpäisee vähemmän.
jos pitää olla halpa niin tuskin myyjä on OD:ta mitannut...
#2
Tutustuin tähän mainioon ja ilmaiseen Iso Omenan kirjaston palveluun.
Ensimmäisellä kerralla leikkasin K-raudasta haettua 4mm vaneria ("ulkovaneri") ja toisella Aaltopahvi:sta haettua 2mm vaneria ("sisävaneri"?).
Melko hyvin onnistui, Z-fokus pitää olla kohdallaan ja myös materiaalin mahdollisimman tasaista ja pöydässä kiinni.

4mm vaneria: https://www.youtube.com/watch?v=XSj_6MOe7iw
2mm vaneria: https://www.youtube.com/watch?v=ahNEqCi0szw

tuolla on tarinaa koneesta https://www.espoonkirjastot.fi/pajawiki/index.php?title=Laserleikkuri
50cm x 80cm työala, käsittääkseni 50W CO2 laser. (laitteen hintataso jossain 18-20keur ilmeisesti)

Ohjelmistoina ensin Adobe Illustrator johon toin itse tehdyt DXF:t, siellä viivanleveys 0.01mm leikattaville viivoille, sitten tallennus PDF:ksi.
Sen jälkeen PDF:n printtaus Epilog:in printteri-ajurille jossa asetetaan kolme prosenttilukua: syöttönopeus, teho, ja pulssi-taajuus.
Koneella katsotaan Z-fokus kohdalleen, siirretään leikkuupää sopivaan (0,0)-kohtaan, ja painetaan Go.

Milloinkohan on CNC-sorvi ja koneistuskeskus kirjastossa  :P
#3
Lainaus käyttäjältä: Snowfly - 02.03.17 - klo:22:17
Kerro hinta niin tietää ollaanko säästö hommissa menossa taas johonkin älyttömyyksiin...

Schaefferilta koneistetut palat, sis värillisen panelin, aukot/tekstit yms. ovat luokkaa 200-250 eur per 1U kotelo - riippuen koosta ja koneistuksien määrästä.

jos lähtisi jostain Schroffin peruslaatikosta niin tuosta hinnasta jäisi 100-150 euroa jolla pitäisi kattaa toimitus jonnekin konepajalle, koneistus, ja toimitus takaisin
http://fi.farnell.com/schroff/20860-602/rack-multipac-pro-1u-280-d-plain/dp/1816028
(itse manuaalikoneella poraaminen ja veivaaminen toki onnistuu mutta tuskin on halvempaa jos laskee jotain tuntipalkkaa omalle työlle...)

no tämä taitaa olla juuri se Schaefferin toimintamallin ideakin, eli jos ei ole ihan rahat loppu ja kun saa kaikki osat kerralla ja yhdessä toimituksessa niin siitä kannattaa piensarjoissa käyttää...  :P
#4
Olemme tilanneet Schaeffer nimiseltä firmalta 19" räkkikoteloita (yleensä 1U korkeita) koneistetuilla paneleilla, tämäntapaisia:
http://www.anderswallin.net/wp-content/uploads/2017/01/da2017.01_frontpanel.jpg
http://www.anderswallin.net/wp-content/uploads/2017/01/da2017.01_enclosure.jpg
http://www.anderswallin.net/wp-content/uploads/2014/03/dds_panel_0.jpg

2D paneleiden tekijöitä löytyy varmaan suht helposti suomestakin - mutta myykö joku valmista 19" koteloratkaisua?
nuo Schaefferit koostuvat kahdesta määrämittaan sahatusta sivuprofiilista, etu/takapanelista joissa 2D työstöä tarvittaessa molemmin puolin, sekä katosta että pohjasta joissa pienet koneistukset.
jos sarjan koko on 5kpl - löytyykö kilpailijaa Schaefferille?
#5
sorviprojekti ja sen osat on nyt myyty.
#6
Lainaus käyttäjältä: Jarkko Nieminen - 01.10.16 - klo:15:15
1. laserissa on säteen ulostulo  400um ja NA0.22 mitä nämä tarkoittavat?
2. onko järkevintä tuoda säde sopivaa kuitua pitkin focusointi linssille vai peileillä? jos kuidulla, millainen sen tulee olla?
3. isommasssa lukee with beam shaping optics? mitä tämä tarkoittaa? onko collimaatiopeilillä suoristettu säde vai jotain muuta?
4. millainen polttoväli olisi sopiva, vai vaikuttaako tämän valinta vain runkorakenteen mukaan.
5. Isompi noista lasereista tulisi leikaamiseen ja tämä G-koodilla mach3 liikuttamana ja pienempi 50W siis printterityyppinen esim AWC608 Light objectsilta.

400um lienee monimuotokuidun ytimen halkaisija. NA on numeerinen aukko joka määrää minkälaisessa kartiossa valo tulee kuidusta ulos.
määritelmä esim tuolla https://www.rp-photonics.com/numerical_aperture.html
yksinkertaisimmillaan tuohon laitetaan kaksi konvexia linssiä eteen sopiville etäisyyksille. toinen kollimoi valon (saadaan ~about suoraan kulkeva säde) ja toinen fokusoi sopivaksi pisteeksi.
mitä pienempi piste halutaan leikkaukseen sitä isommaksi säteeksi pitää ensin ekspandoida/kollimoida. pieni piste on myös fokuksessa vain lyhyen matkaa, eli leikattavan materiaalin oltava ohutta.
808nm paikkeilla oleva aallonpituus ei vaadi erikoislasia, mutta linsseissä on varmaan hyvä olla antireflection-coattaukset etteivät lämpene liikaa.
808 ja 830nm näkyvät silmin tumman punaisina, ja yleensä hyvin myös esim kännykkäkameralla. silmä on aika epäherkkä punaiselle (vertaa vaikka 1mW vihreeää ja 1mW punaista laserpointteria!) joten varovasti näiden tehojen kanssa! suojalasit!

säde kannattaa varmaan tuoda mahd. pitkälle kuidussa, ja sitten ekspandoida/fokusoida leikkaukseen. kuituliitokset pitää olla hyviä ja puhtaita jos tehoa on paljon, muuten roskat tms kuidunpäässä palavat ja pilaavat liitoksen.
beam-shaping voisi arvata että on kollimointioptiikka.

optiikan/osien hankintapaikkoja esim
http://www.edmundoptics.com/
https://www.thorlabs.com/
tai mahdollisesti tuo kaukoputki/tähtitiede harrastelijoiden: http://www.teknofokus.fi/
#7
Lainaus käyttäjältä: Miguel- - 03.05.16 - klo:21:02
Mites näinä päivinä, onko tilanne muuttunut softien suhteen? Onko diptrace vielä kilpailukykyinen, vai löytyykö parempia?

kicadista on kehittynyt varsin käyttökelponen (varsinkin jos on vähän linux/koodaus taustaa, käyttää git:iä versiohallintaan, jne). jokaisessa vaihtoehdossa on omat niksinsä - ei tämäkään täysin ilman ongelmia ole..
http://kicad-pcb.org/
vielä kun saisivat skema-puolen symbolit githubiin (niinkuin pcb footprintit jo nyt ovat).
tuossa on CERN ja ehkä muutama muu isompi pelaaja mukana kehityksessä joten tulevaisuus näyttää hyvältä.
#8
Laitoin myös ison 1.7kW Baumuller servon sekä Bonmet servo-ohjaimen huutokauppaan:

http://www.ebay.de/itm/121973721621
ja
http://www.ebay.de/itm/121973733946

nouto Helsinki/Espoo ilman toimituskuluja.
kiitos.
#10
wanhaa asiaa vuodelta 2006, jos nyt ketään kiinnostaa:
http://www.anderswallin.net/2006/11/jogging-emc2/

suorat johdot pyörältä ja napeilta (optoerottimien kautta) Mesa PCI-kortin IO linjoihin.

riski kaikenlaisissa USB, HID, microkontrolleri, ajuri yms virityksissä on että real-time tuntuma kärsii, ts. kone ei liikahda ihan siihen tahtiin mitä rattia vääntää.
tosin aika moni on kai linuxcnc-foorumilla kokeillut näitä USB-peliohjaimia ja tuntuma on ehkä riittävän hyvä.. myös video-editointiin myydään USB-pyröiä. ehkä ei käänny täysin 360-astetta mutta ainakin reilusti oikealle/vasemmalle jotka vastaa 2 tai 3 kelaus-nopeutta.
(hätä-seis nyt on eri asia, sitä ei kannata vetää minkää älykapulan, usb-johdon, ja userspace-ajurin kautta! mutta tämänhän kaikki jo tiesi...)
#11
Hintaa taas laskettu, 1000 euroa.
#12
Hintaa taas laskettu, 1200 euroa.
Varsin sekava tämä myyntipalsta kun ilmoitukset tuntuu olevan kahdessa eri paikassa eikä toisen postauksen editointi vaikuta toiseen :/
#13
Muut / Vs: moottorille tarkka rpm
23.02.16 - klo:20:12
pyörivään kappaleeseen, tai moottorin akselille (jos luottaa ettei hihna/ratas välitys luista) enkooderi.
esim CUI:lla on 20eur paikkella olevia:
http://www.digikey.fi/product-detail/en/AMT102-V/102-1307-ND/827015
tai jos löytyy US Digital uutena tai käytettynä joka sopii budjettiin. Nollabudjettivaihtoehto on purkaa enkooderi(t) vanhasta pallo-hiirestä jos sellaisen löytää..

enkooderista tulee kantti-aaltoa yleensä 2kpl A ja B ja joissain mikrokontrollereissa on suoraan 'quadrature encoder' sisäänmeno jonka laskettu tulos on luettavissa  rekisteristä. vuosia sitten dsPIC33F:ssä oli tällainen mutta nykyään näitä saattaa olla monessa eri chipissä - ehkä ei kuitenkaan arduinossa.

ohjauspuoli riippuu moottorista, yksinkertaisimmillaan samassa mikrokontrollerissa on PWM ulostulo joka laitetaan ohjaamaan sopivan kokoista FET:iä joka ohjaa suoraan moottorin virtaa.

tarkemmin mietittynä joku kantti-aalto kuvio LP soittimen kehällä voisi myös toimia hyvin, ja lukemaan sitä joko optinen anturi tai ehkä Hall-anturi?

servo ohjauksissa käytetään ainakin kahta eri strategiaa noiden enkoodereiden lukemiseen. Kun vauhti on hiljainen pitää laskea sisäisen kellon tikitystä enkooderin pulssien välissä. Kun vauhti on kova tehdään toisinpäin, lasketaan enkooderipulssien määrä jonkun tietyn ajanjakson aikana.
#14
Hintaa korjattu alaspäin.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk