Myös korttimaksu toimii

APUA: Mach3 enkooderit

Aloittaja JW, 25.01.15 - klo:17:54

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

JW

Nyt tarvitsee tietoa, jotta saako mach3 enkooderit näyttämään kulmaa?
Tarvitsisi siis saaha kara akselin kulma asteina näkymään dro näyttöön. Tarkoitus on että saan sorvissa pyörivällä työkalulla porata reikäjakoja laippoihin kääntämällä pakan aina käsivoimin haluttuun kulmaan.

Enkooderi toimii kyllä hienosti, mutta kuinka sen saa näyttämään astekulmaa joka pyörähtää nollaan 359 asteen jälkeen?

saumik

http://www.machsupport.com/forum/index.php?topic=10513.0;wap2

olisko tuosta apua ?

minkälainen encoderi sulla on ,montako pulssia/kierros ?
kaikki minkä on joku tehny...voi purkaa ja tehdä paremmaksi

JW

Tuostahan voipi olla paljonkin apua. Vähän on basic jutut ruosteessa, kun viimeksi käyttänyt Qbasiccia DOSsilla.

Enkooderi on omatekoinen 40 hampainen eli se tekee 160 pulssia per kierros. Joka tapauksessa tuohon tulee ylennysvaihde kun ei sitä enkooderia voi suoraan kara-akselin päähän laittaa. Täytyy vaan tuo HP muistiskooppi saaha pelaamaan jotta pystyy säätään vaihe eron tarkasti kohilleen.

saumik

No sehän ei ole ongelma,jos tarvitset vaan tuon encooderin näyttämään asteet .
Ilmeisesti riittää yks dro lisää ,ja pätkä koodia ja vähän säätöä, riittääkö täydet asteet?
kaikki minkä on joku tehny...voi purkaa ja tehdä paremmaksi

JW

Jos tekisi asteen tarkkuudella niin rittäisi 2.25 välityssuhde. Toinen hammaspyörä siis 24 ja toinen 54. Saahan tuolla jo aikalailla yleisimmät pulttijaot porattua. Hammaspyörien jyrsintää varten olisi hyvä saada tarkemmaksi.
Rupesin tässä miettiin, että kuinkahan nopeasti tuota karaa voipi sitten pyörittää ennen kuin sekoaa. Joku maksimi pulssia per kierros lukemahan varmasti on ennenkuin mach sekoaa laskuissa. Kone on Fujitsu Siemens AMILO D ja prosessori 2,8 GHz Celeron.

Tämä on tällainen pirullinen umpikuja kun tarkoitus oli laittaa karaa käänteleen tuo askelmoottori, mutta kun ei ole hihnapyöriä siihen.
Tein konetta CNC:ksi muuttaessa nuo hihnapyörät ihan manuaalisesti höyläämällä sorvissa ja sillon oli jakolaitteena sorvin kierrevaihteiston hammasrattaisiin tuleva lukkotappihärveli. Nyt ei voi/jaksaisi tuota konstia käyttää kun sen lukkosysteemin käyttö vaatii johtojen ja indeksianturin irrotuksen. Jos siis saisi nyt tuon uuden enkooderin paikalleen niin hihnapyörien teko olisi erittäin helppoa.

Tässä aamuyön tunteina löysin partcon alennuksesta aikanaan hankittuja smd fotoreflektoreita ja ajattelin kokeilla olisiko ne sopivia enkooderikäyttöön. Tulostelin tuollaisen cadilla piirretyn mustavalkoisen tarrakiekon ja reflektori on kötöstelty näkkärille. Pikkasen tarvis kikkailla ylösvetovastuksen arvoilla ja IR ledin etuvastus oli erittäin nuuka. Yksi reflektori paloikin paskaksi, mutta kun ovat 50 senttiä kappale niin riitti intoa yrittää uudelleen. Piti vielä löytää joku pyörivä asia johon tarran liimaisi, Luxor videonauhurin kuvapää on just sopivan kokoinen ja jämerä kun mikä.
Pikkaisen vielä tarvitsi signaalinkäsittelyä jotta saadaan siniaallosta kanttiaaltoa, ja sitten anturi rumasti kytkentälangalla roikkumaan lähelle kiekkoa. Näyttää toimivan erittäin hyvin, ei tarvitsekaan ehkä välitystä kun laittaa isomman kiekon suoraan karan akselille ja liimaa siihen tommosen tarran.

saumik

Ei siinä kannata miettiä mitään välityssuhteita, sen voi säätää machissa kohilleen laittamalla vaikka laskentakaavan DRO:n
kaikki minkä on joku tehny...voi purkaa ja tehdä paremmaksi

JW

Kyllähän niitä nyt kannattaa miettiä. Jos välitys ei mene oikein niin ei tule se asteen tarkkuus mahdolliseksi.  Jos minun pulssikiekossa on 40 hammasta ja mach lukee jokaisen transition niin saadaan kierrokselle 160 pulssia. 360 jaettuna 160 on 2.25 astetta per pulssi. Mach ei voi arvata missä se kara on tuon 0 ja 2.25 asteen välillä. Samoin kuin jos oletetaan välityksen olevan ylentävä esim. 3:1 eli 480 pulssia per 360 astetta, tulee pulssia kohti 0.75 astetta. Tuota ei saa käännettyä minun logiikalla esimerkiks yhden asteen kohdalle tarkasti vaan se on jossain 0,75 ja 1,5 asteen välillä, kun taas välityksellä 4.5:1 saadaan tarkkaan puolen asteen välein.

saumik

Olet oikeassa, mutta alkuperäinen tavoite oli se asteen tarkkuus ? :)
Eli mikä on se tarkkuus jonka haluat /tavoite ?

https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?pageNo=6&toc=20516&pageSize=10

Noilla hinnoilla ei välttämättä tarvitse kaikkea tehdä ite :), ei ny mikään halvin mutta...
kaikki minkä on joku tehny...voi purkaa ja tehdä paremmaksi

JW

No astehan riittää kunhan se on tarkalleen aste eikä sinnepäin. Elfalta en ihan periaatteesta tilaa, on siellä minua niin monta kertaa yritetty kusettaa.  Arvaan että ei irtoa alumiinirunkonen tuplakuulalaakeroitu enkooderi sieltä ihan muutamalla eurolla. Eikä näitä laitteita pelkästään ostamalla opi tekemään (toisille on tietysti tärkeämpää saada homma vaan valmiiksi).
Kävinkin tallissa vetämässä piuhat koneeseen, mutta en saanu sitä enkooderin näyttöä nollautumaan 359 jälkeen. Ja tietysti nollasta takasinpäin pitäs olla 359 eikä -1, muuten toimii kyllä hyvin.

Snowfly

Kannattee kysästä tuolta, jos etsit valmista ratkasua tai toimivaa enkooderia tjsp
http://www.zappautomation.co.uk/electrical-products/encoders-36.html
Itse oon tilannut tuolta stepper drivereita ja moottoreita ja homma pelaa... eikä hinnatkaan ole mitkään älyttömät...
Vastaavat sähköpostiin hyvinkin nopeasti myös erikoisempien kyselyiden kohdalla...

TeacDance

_________________
Tero Koskela
Ylivieska

YouTube

JW

Ei minun tarvi ostaa mitään, tämä systeemi toimii eikä maksanu juuri mitään. ;)
Machin kanssa tässä nyt se ongelma on, kyllä minä AVR:llä saan tämän enkooderin näyttämään vaikka lottonumeroita.

Mutta osaisiko joku nyt kertoa miten se makro johonkin DRO:hon tehdään?

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk