Myös korttimaksu toimii

F zimmermann; fz5 unimill, ongelma

Aloittaja Tuomo Rinne, 23.11.13 - klo:20:51

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Tuomo Rinne

Tänään tullut hieman edistystä asiaan: Lähettivät valmistajan toimesta tarkemmat kuvat jyrsinpäästä, pistän ne tähän liitteeksi. Asioita hieman monimutkistaa se, että eri mallin jyrsinpäässä näyttäisi olevan melko erilainen rakenne karan sisällä. Hihnavetoisessa on mun pienen ymmärrykseni perusteella ihan erilainen laakerointi. Mutta se mikä pistää mua ihmettelemään onko mun koneessa tuon hihnavetoisen karaa, on kuvassa "pinoli-poissa-hampailtaan" näkyvä talttakantaruuvi tuossa pinolin etukyljessä. Jos tulkitsen eri jyrsinpäiden leikkauskuvia oikein, niin tuossa hihnavetoisen pinolissa ei näyttäisi moista olevan. No pitää saada se pinoli irti tai yläkautta auki, niin eiköhän sitten selvine.

Toinen asia minkä tänään selvitin oli ohjerkirjan voiteluohjeissa oleva varoitus (käännän sitä google translatella, joten on hieman hidasta): Siinä varoitettiin, ettei pinolia saa öljytä kara alhaalla, sillä voiteluöljy huuhtoo karan laakeroinnista rasvat pois ja laakerit saattavat vaurioitua. En tiedä kuinka herkkä järjestelmä tuollaiselle on, mutta ei kai siitä ihan turhaan ohjeissa varoitella? Se pinolin voiteluöljy on melko juoksevaa, CLP 32 oli DIN standardin koodi.

Muokkaus jatkoa ed. kappaleeseen: En nimittäin muista ollenkaan olenko voinut itse voidella sitä rasvanippaa pinoli alhaalla, tai onko niin voitu tehdä edellisten omistajien toimesta.

Positiivisena asiana voisin pitää sitä, että valmistaja on melko avulias etsiessään varaosia, vaikkei takaa niitä löytyvän noin vanhaan koneeseen. Ja tältä foorumilta saatu apu on ihan korvaamatonta.

NiVa

#46
Moikka!

Noiden kuvien perusteella näyttäis, että sulla on toi syötön rajoitinkappale vieläkin kiinni pinolin kyljessä.Uusissa kuvissa se irtoaa pinolista ja sinne jää selkeä "potero" kun pala on kokonaan pois. Tietysti eroja löytyy jos ei sama karapaketti kyseessä.

Sri! olikin jo kerrottu asia edellä   :-[
Parempi yksi ruuvi löysällä, kuin kymmenen liian tiukalla!

t:Niva

mpr

#47
Lainaus käyttäjältä: Tuomo Rinne - 07.12.13 - klo:05:50
Mutta se mikä pistää mua ihmettelemään onko mun koneessa tuon hihnavetoisen karaa, on kuvassa "pinoli-poissa-hampailtaan" näkyvä talttakantaruuvi tuossa pinolin etukyljessä. Jos tulkitsen eri jyrsinpäiden leikkauskuvia oikein, niin tuossa hihnavetoisen pinolissa ei näyttäisi moista olevan. No pitää saada se pinoli irti tai yläkautta auki, niin eiköhän sitten selvine.


Tuossa ylemmässä leikkauskuvassa se talttapäinen ruuvi on kuvattuna, joten sun kone saattaa olla ylempi versio.
Oliskohan tulppa minkä kautta saa lisättyä voiteluainetta karan alimmille rullalaakereille.

Tuomo Rinne

Eilen tuli paljon edistystä asiaan. Tapahtumat lyhyesti:

-Pinoliputki tuli ulos kun sitä koputteli hellästi uritetun akselin yläpäästä messinkivasaralla ja kierretangolla. Olit Tapani oikeassa, hammastus oli ylös asti eikä pinolin syöttöakselia tarvinnut purkaa.
- Pinoliputkesta tuli myös kara lakereineen ulos, kun uritetta akselia koputteli messinkivasaralla.

Liitteinä on kuvia nykytilanteesta sekä valmistajalta tulleet kuvat karasta. En tiedä näkevätkö osaavammat ihmiset suoraan mistä osista on kyse, mutta alla kuvaukset osista.

A- Uritettu akseli joka liikkui ylös-alas hihnapyörän sisällä. Se 0,17mm klappi tuntui siis tämän yläpäässä kun alapäästä nosti sormivoimin.
B- Seuraava osa alaspäin osaa A pitkin, mun ymmärryksen mukaan tuon ylälaakerin joku lukitusrengas tms.
C- Lukkorengas ylälaakerin yläpuolella.
D- Metallirengas
E- Ylälaakeri. Kyljessä teksti: Czechoslovakia PKPS ZKL 6206(tämän jälkeen lisätty merkintä TPH tai TP4, piirretty tussilla tms., niin en voi olla varma)
F- Metallirengas
G- Osa menee kierteisiin osan H yläpuolella ruuvit kiristävät irtonaiset metallinpalat kiinni kierteisiin. Ymmärrykseni mukaan alalaakeroinnin kiristys.
H- Laakeri, kuulia näkyvissä
välissä taas metallirengas
I- Laakeri, ei kuulia näkyvissä toistaiseksi
välissä metallikevy
J- Laakeri, näykivssä rullia.
K- kirsitysrengas jonka kierteet menee pinoliputken alapäähän.

Sitten huomioita ja kysymyksiä/ajatuksia tilanteesta:

- Osa E (ylälaakeri) rahisee pyörittäessä ja pitää mielestäni vähän outoa ääntä. Pyöritksen ääninäyte liitteenä. Pitääkö ostaa uusi? Laakerin sisä- ja ulkorenkaan välillä on selvä sormilla tuntuva välys.
- Voisiko tuo alalaakereiden kirsitys tapahtua seuraavasti: Kiristä osa G melko kireälle alalaakereita vasten. Kasaa kara ja pinoli kiinni koneeseen, suorita lopullinen kiristys Koneen ulkopuolelta osasta K. Pinoliputken alapäässä on myös pieni kierteistetty reikä joka on osan K kierteiden kohdalla, jos laakereiden kiritys tehdään osasta K, niin voisiko tuohon kuulu pieni ruuvi ja sen alle metallipala, kuten osassa G. Ikäänkuin kiristämään osan K, jottei se aukea koneistuksen aikana ja laakerointi löysty. Siinä reiässä ei ole ollut mitään osaa kun kone on minulle tullut, joten olisiko syytä hankkia siihen kiristysruuvi?
- Mun käsityskyvyn mukaan kumpikaan noista leikkauskuvista ei vastaa todellisuutta, eikä tässä ole alaosassa kolme laakeria? 2kpl (jos osa I on myös kuulalaakeri) ja 1 kpl Rullalaakeri (osa J). Voisiko olla jostai toisesta koneesta koko kara vai onko tämä tavallista, että kuvat on mitä sattuu?
- Kannattaako vaihtaa alalaakerit samalla kun kara on purettu vai yrittää ensin kiristystä ja mahdollisesti tuota ylälaakerin vaihtoa ensin?


Tuomo Rinne

Seuraava viesti, jotta saan tarvittavat liitteet mukaan. Mulla on vielä lähikuvat osan H kuulista ja osan J rullista, onko niille mitään tarvetta? Tuo pyörintä-ääniäyte ei liitykkään mukaan kun on *.mp4 muotoa, yirtän kääntää *.avi muotoon jos siitä on apua.

mpr

Ylimmäinen laakeri ei juurikaan vaikuta itse karan "joustamiseen" toki kanattaa vaihtaa jos ääntää. Vika on noissa alemmissa laakereissa tai mutterin G- löyhtymisessä jolloin karalle tulee päittäis välys, jos taas säteisvälys alimmainen rullalaakeri kulunut.

viilari

Mun silmiin kuvat ja piirrustukset ei vastaa toisiaan.Kuvien mukaan karan yläpäässa on yksi kuulalaakeri (näyttää kalliilta erikoislaakerilta)
ja alapäässa näyttäisi olevan rullalaakeri + 2 kpl kuulalaakereita. Ensin kannattaa pestä ja tarkastaa onko tarvetta uusimiseen.

ttontsa

räjäytyskuvat on kyllä höpö höpöä. Ylälaakeri tuntus olevan ihan normaali urakuulalaakeri 6206 tarkkuusluokassa P4 valmistaja www.zkl.cz/en. Löytyy varmaan joka laakeriliikkeestä vastaava skf tai fag, hintaa nostaa karvantarkkuusluokka.

Alin laakeri on tod näkösesti kartiomaisella sisärenkaalla oleva rullalaakeri joka siis kantaa radiaalikuorman. Sitten on parettain asennetut viistokuulalaakerit jotka kantaa kaiken aksiaalikuorman. Joko ala paketti löysällä tai viistokuulat sököt. Jos alin laakeri on kartiolla niin uusiminen voi vaatia shimmauksen että saa radiaalivälyksen kuntoon. Vålys siis säädetän laakerin alla olevien renkaiden/sovitelevyjen paksuudella.

Joko pääsit käsitykseen kuinka kara voidellaan??

Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

Tuomo Rinne

ttontsa - Tuo karan voitelu on yhä mysteeri. Jyrsinpään rungossa on yläosassa yksi rasvanippa, mutta se on ymmärtääkseni pinolin voitelu. Päättelin tämän siitä, että ohjekirjassa sanotaa, että pinoli pitää voidella ylä-asennossa, muuten öljy huuhtoo laakereista rasvan ja ne voivat vaurioitua. Tuossa rasvanipassa käyettävä öljy on myös juoksevampaa kuin koneen missään muussa voitelupaikassa.

Voisiko karan laakereissa olla vaan rasvat, eikä muuta voitelua ollenkaan? Tai voisiko karan voitelu tapahtua pinoliputken kyljessä olevasta aukosta? aukko vie karassa osan H yläpuolelle, siitä pääsee myös kiristämään osan G ruuveja.

Voin myös skannata tänne voitelukaavion ohjekirjasta, jos siitä näkee joku viisaampi jotain tuohon karaan liittyvää.

Tuomo Rinne

Viilari- Mitä tarkoitat laakereiden pesemisellä? Yritänkö irroittaa ne karasta ja pesen rasvat pois? Miten sen jälkeen, voiko niistä jotenkin päätellä ovatko vaihtokuntoisia?

Vai kannattaisiko ensin yrittää kiristää laakeripakkaa ja katsoa pääseekö siitä välyksestä eroon. Nyt kun sain tuon purettua tuohon asti niin sen kasaaminen on melko yksinkertaista.

Tapani Honkanen

Mahtaisikohan tuon karanlaakerointi olevan oheisen luonnoksen kaltainen. Ensinnäkin, mahtaako tuon alimmaisen radiaalilaakerin sisärengas olla kartiomaisella sisäreiällä. Voisi se ollakin mutta silloin sen alapuolella olevan laakerin alla pitäisi olla säädettävä/hiomalla ohennettava välirengas vielä, jota vastaan koko nippua voidaan mutterilla kiristää alaspäin. Tosin tuommoisen mutterin kiristysmomentti on melkoisen suuri ja epäilen sen olevan tuommoisella mutterilla kovin työlästä. Meneehän se jollakin prässilläkin, varsinkin jos noita välirenkaita on laakerien väleissä. Tuon alalaakerin alapuolella olevia piirteitä en ole turhaan toistanut. Siinä kun alalaakerin ulkorenkaan kiristysholkkia lasketaan alaspäin, niin syntyvästä välistä voidaan kammeta laakerin sisärenkaan alapuolella olevaa rengasta ylöspäin ja samalla kaikkia muitakin laakereita. Näyttäisi siltä, että laittamalla täytettä suurenevaan rakoon, voidaan kammeta laakerit vallan pois.

Kyllä nyt olisi järkevää purkaa koko paketti, tarkastaa laakerien kunto ja tehdä se mitä pitää. Laakerit pitää pestä täysin puhtaaksi jotta kunto voidaan todeta.

Epäilisin tuon aksiaalisen laakeroinnin muodostuvan kahdesta viistokuulalaakerista. Ne on piirretty O-asentoon mutta voidaan ne asentaa myös X-asentoon. Aksiaalinen  välys säädetään laakerien välissä olevien välirenkaiden paksuuserolla. Mikäli laakerit on tarkkuusluokkaa P4...5ja akselin toleranssi on j(h)5, niin laakerinvalmistajan valmiit välirenkaat antavat halutun välyksen. Myös koneenvalmistaja voi tehdä soviterenkaan oman maun mukaan.

Kommentteja kehään. Miten tuo purkautuu? Esitin oman ehdotukseni.  Esitä sinä omasi, ehkä oikeampi.

Tuomo Rinne

Nyt on alimpien laakerien ylin yksilö irti ja sen alapuolella oleva palasina. Tuo ylempi lähti kun sisärengasta kampesi ylöspäin tukien ruuvitalttoja laakerien välissä olevaa rengasta vasten. Tiukka oli sovit, mutta tuli sieltä ehtjänä. Samaa kun yritin sen alapuolella olevalle, niin ulkorengas irtosi vaikken vääntänyt läheskään niin kovaa kuin sitä ylintä. Mulla on siitä keskimmäisestä kaikki osat kyllä tallessa, mutta voiko niitä koota? jos voi niin kannattaako vai kannattaako suorilta hankkia uusi. Hajonnut on myös ZKL:n valmistama, muut merkinnat PMPS 7207A ( ja taas haalealla käsinkirjoituksella jotain joka muistuttaa ZbP4). Se ehjänä lähtenyt ylempi laakeri on myös saman merkkinen.

Jos laakeri pitää uusia, niin voiko sen sisärenkaan kaivaa irti karasta vaikka putkitongilla jos varoo vahingoittamasta rullalaakeria siinä alla? Vai voiko kara vaurioitua jos käyttää pihtejä?

Huomenna varmaan ohjelmassa sen ehjän laakerin puhdistus ja toivottavasti rullalaakerin irroitus.

Asia minkä myös huomasin oli, että laakereiden ulkokehien välissä olevissa metallirenkaissa oli melko paljon kulumaa, siis ihan silminnähtävä ura. Yritin valokuvata sen ja pistin tähän liitteeksi. Onko tuollainen kuluma ihan normaalia ja tulisiko nuo välirenkaat myös vaihtaa?

Liitteenä myös yleiskuva nykytilanteesta.

Tapani Honkanen

Voi voi sentään. Ei se paljon ilahduta vaikka laakerointi on kuten hahmottelin. EI OLISI SAANUT irrottaa laakereita niin, että voima kulkee laakerikuulien kautta. Olisi pitänyt kammeta sen alimman laakerin alla olevasta olastetusta renkaasta, jos mahdollista. Silloin voimat olisi mennyt laakerien sisärenkaiden kautta.
Laakeri on varmaankin pilalla, ehkä ylimmäinenkin. Mietintäaika tarpeen.

Tuomo Rinne

koitin kovasti kammeta neuvosi mukaan, mutta tuo ruuvimeisseli lipsahti aina sen olakkeen yli. Siinä oli leveyttä melko vähän ja jouduin nostamaan kaikkia kolmea laakeria jolloin ei voima/kordinaatio omissa käsissä riittänyt. Rupesi pelottamaan, että jos se lipsahdus tapauhtuu kun väännän täysin voimin niin voiko jotain mennä rikki. No nyt taisi mennä, harmi sinällään. Sain kyllä mielestäni sen ylimmän irti niin, että kampesin nimenomaan laakerin sisärengasta, mutten tietenkään voi olla varma.

Yritän kammeta sitä alinta laakeria niin, että voimat tulisi sisärenkaalle.

timopen

Kannattaa ehkä hakea tuommoinen ulosvetolevy ja ulosvedin: http://biltema.fi/fi/Autoilu---MP/Tyokalut-ja-korjaamon-varustus/Ulosvedin/Irrotustyokalut-20352/ sen saanee tiukattua akselille jääneen sisäkoolin ja rullalaakerin väliin ja sitten vaan pidemmät vetopultit ulosvetimeen. Minulla on tuo bilteman... siinä oli noitten kahden vetoruuvin kierteet jotkut omituiset... M10, mutta ei ihan toleransseissa... tavara oli ikävän lujaa ja rikoin kierretapin siihen. Noh voihan tuota ulosvetolevyäkin käyttää pelkästään, kun sen tukee vaikka ruuvipenkin leukoihin ja koputtelee akselia päästä... tai prässissä tms.

- Timo

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk