Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - harakiri

#1
M: JMC servot 4kpl + MW virtalähteet

Myyn uudenveroiset JMC ihsv 200W servot + 2kpl Mean Well PSP-600-48 virtalähteitä. Servoja yhteensä 4kpl, joissa yhdessä jarru. Yksityisviestillä lisätietoja.

More Information
#2
O: UCCNC tai Edingcnc kontrolleri

Ostetaan UC300eth (+mahdollisesti UB1 emolevy jos löytyy) tai Edingcnc kontrolleri, ensisijaisesti kiinnostaa CNC720 tai CNC760 kortit. Yhteensopivat BOBit plussaa.

Katso koko ilmoitus
#3
Tuli vielä mieleen, että olisikohan kuinka pahoin oppikirjoja vastaan käyttää molemmissa päissä 2-rivisiä laakereita kuten tuossa viimeisimmässä hahmotelmassa on?
#4
Kiitoksia vastauksista. Ehdotetuista laakerointivaihtoehdoista ehkä kuitenkin alkaa kiinnostaa tuo vaihtoehto, että etupäähän tekisi irrallisen laakeripesän. Sorvin johteista saa alkupäästä noin 200mm palan irrotettua suurempien kappaleiden sorvausta varten, itse sorvaan tuotteita joissa tarvitsen tätä ominaisuutta ja irrallinen laakeripesä syö hieman tuota väliä lyhyemmäksi. Voisi kuitenkin juuri olla riittävä. Alla pari sketsiä, älkää niin kiinnittäkö huomiota laakerityyppeihin, parhaat vaihtoehdot voisivat olla viistokuulalaakerit kuten aiemmin jo ehdotettukin. Nakkasin nuo 2-riviset vain hahmolleen tuonne. Paketti kiristettäisiin takapäästä nippuun akselimutterilla sisempää seegeriä vasten. Akselilla pyörisi hihnapyörä ja jarruholkki itsenäisinä välittämättä toisistaan/laakereista.

5,5kW moottori kuulostaa puusorvissa jonkin verran ylimitoitetulta (eikä se mahtuisi koneen rungon sisäänkään). Nykyisin kaupallisissa sorveissa on isommissakin luokkaa 1,5kW moottorit. Mutta sitten toki löytyy se porrashihnapyöräkin; näin käyttäjä voi valita sopivan kierroslukualueen vääntöä menettämättä (kynäsorvarit tarvitsee kierroksia mutta ei vääntöä juuri mitään, kulhosorvareilla taas päinvastaiset toiveet). Eipä taida sellaista yksittäistä optimaalista välitystä löytyä että tamulla tyyliin 20-150Hz välillä saisi järkevät väännöt aikaiseksi. Itse näkisin että pärjään alapäässä luokkaa 500 kierroksella ja yläpäässä saisi olla 2000-2500rpm.
#5
Tamua olen tähän harkinnutkin, siinä mielessä ei haittaisi yhtään jos tuon koko porrashihnapyörän saisi jättää pois. Moottori on Asea 1,5kW 1420rpm, alunperin sorvissa on ollut kierroksina 425, 800, 1400 ja 2500rpm. Tuolla haarukalla pärjäisin mutta minkälaisen välityksen tuohon kannattaisi laittaa että riittäisi vääntöä isoja kulhoja (D=400-500mm) sorvattaessa?

Sorvin rungossa ei valitettavasti ole olakkeita koneistettu, takapäässä ainoastaan urat kahdelle seegerille. Etupäässä otsapinta oikaistu ja siinä 3 kierrereikää.
#6
Minisorviin varmaan tuo oliskin käypä laite. Nyt kuitenkin vanhan valurautamöhkön entisöinti.
#7
Joku on jostain syystä suurentanut alkuperäisen hihnapyörän reikää 3mm, no väliholkilla tuon toki saisi paikattua kuten nytkin oli tehty. Lisäksi moottorin pään hihnapyörä vispaa jonkin verran, tuo aiheuttaa turhaa tärinää. Täytyy vielä katsoa saisiko jotenkin oikaistua.

Pesiä en mieluusti koneistaisi uudelleen, joskin maailmalla jotkut ovat sitäkin harrastaneet. On tehty niinkin, että laakerointi on tuotu kokonaan alkuperäisen rungon ulkopuolelle, irralliset pesät kiinnitetty sitten vanhaan runkoon. Se vaihtoehto houkuttaisi, mutta päärunkoa pitäisi hiukan koneistaa. Takapäässä ei ole koneistettua tasoa minkä päälle irtonaisen pesän kiinnittäisi. Etupäässä semmoinen olisi.

Kyseinen sorvi on houkuttava monipuolisten ominaisuuksiensa vuoksi, perussorvillahan sorvataan vain "etupuolella", mutta tässä taakse saa myös kiinnitettyä aihion (halkaisijaltaan max 19").
#8
Tämä ei varsinaisesti ole cnc-asiaa, mutta täällä kun sattuu olemaan näkemystä tämmöisiin asioihin niin kysytään. Olen entisöimässä 60-luvun puusorvia ja tästä on kara purettuna pöydälle. Kyläsepät ovat tehneet vuosien saatossa omat virityksensä, mutta uutenakin tämän karan rakenne hiukan ihmetyttää. Tarkoitus olisi teettää uusi kara-akseli metrisillä kierteillä ja tästä vanhasta on etupään MK2 kartio murjottu kohtuu huonoon kuntoon. Laakerit myös uusittava samalla. Alunperin karalla on käytetty 88506 laakereita (2kpl). Etupäähän saa kuitenkin mielestäni melko näppärästi 2-rivisen urakuulalaakerin (esim. 4206). Akseli on siis metrisillä mitoilla muutoin, paitsi päädyissä olevien ulkokierteiden osalta. Karaa kun on sepitetty vuosien saatossa reilusti, pakko katsella alkuperäistä räjäytyskuvaa. Lähinnä ihmetyttää miten tästä on oikein päittäisvälykset poistettu? Räjäytyskuvassa näkyviä ympyröityjä osia ei ole enää olemassa, enkä kyllä käsitä mihin tuo seegerirengas edes asennettaisiin, laakeripesässä ei ole tälle uraa. Jos olisi, niin asia olisi selkeämpi. Päittäisvälys ilmeisesti olisi poistettu tuolla jousiprikalla.

Miellän etupään laakeroinnin kelluvaksi, takapää on kahden seegerin välissä (ei tiukasti, 0,5mm välys noin). Takapään laakerin sisässä holkki (vihreä) joka pysyy paikoillaan myös segerillä, lukitaan akseliin pidätinruuveilla. Vaaleanpunainen osa on "jarrupala", lukitaan akseliin kiilalla ja pidätinruuveilla.

Mallintelin puhtaaksi tuota uutta suunnitelmaa, tässä vaiheessa vielä mukaillen alkuperäistä rakennetta. Tuleeko mieleen jotain parannuksia mitä kannattaisi karalle tehdä? Puusorveissahan ei puhuta samoita tarkkuusvaatimuksista kuin metallisorveissa, mutta mieluusti tekisin kunnolla nyt kun paketin uusii.

Lisäksi mistä saisi tuommoisia kiilahihnapyöriä, jossa on useampi halkaisija? Akselin halkaisija tuolla kohdin 30mm.
#9
Pientä muistin virkistystä kaipaisin kun aiheesta on vuosia aikaa kun olen näiden kanssa viimeksi pelannut. Eli projektissa pitäisi ajaa 180V 0,44kW DC moottoria ja kierrosnopeus annetaan EdingCNC:n CPU5A ohjauskortilta PWM:nä. Minkälaisen teholähteen tuollainen moottori tarvitsee? Lisäksi onko moottorin suunnanvaihto toteutettavissa myös nämä lähtötiedot huomioiden?
Moottorilla on oma optoanturi ja CPU5A lankulla on sille oma tulo, eli kierrosnopeus saadaan kyllä sitä kautta ohjaukselle tietoon.
#10
Onko vinkata nettikauppoja, josta voisi ostaa pieniä määriä erikoisempia RHS putkia ja vastaavaa?
Esimerkiksi tarvitsen 30x10 RHS teräsputkea, 30x15 alumiiniputkea sekä messinkilattaa jne.
Metallstore ok, mutta ei löydy kaikkea mitä tarvitsen.
Löytyykö Saksanmaalta tai briteistä muita vastaavia kauppoja? Suomessa yleensä kaatuu hintoihin/saatavuuteen tämmöiset materiaalit.
#11
Arduinot varmasti hyviä ja monipuolisia kun niihin perehtyy, yritän nyt edelleen painottaa sitä, että ne tuntuvat olevan minulle se "ei kiitos" kun näitä viestejä olen tässä nyt lueskellut. Ja kyllä, omatekoinen pajatso on työn alla ja tulee sisältämään kaikenlaisia omatekoisia virityksiä (pitkälti mekaanisia). Haluan kuitenkin, että sähköosasto pysyisi siistinä ja yksinkertaisena. Pointtini on siinä, että eikö ole olemassa yhtä mokkulaa, jota on helppo ohjelmoida ja tähän samaan mokkulaan voi kytkeä suoraan anturit yms (tässä tapauksessa solenoidejakin). Sen puolesta PLC tuntuisi vievän voiton minun käyttökohteessani.
Loogisella tasolla mielestäni tässä tapauksessa vaaditaan ainoastaan laskureita ja ajastimia. Arduinossa varmasti kapasiteettia paljon enemmän, sitä en ole kieltänyt missään vaiheessa. Ekan viestin kun kirjoitin, minulla oli käsitys että arduinoja olisi olemassa tyyliin: "emolevy"+"I/O-kortti" ja ei muutakun piuhat kiinni ja tekemään ohjelmaa. Jos oikein ymmärsin niin asia ei ole noin yksinkertainen, eli vaaditaan sen lisäksi vielä omia kytkentöjä/piirilevyjä?
#12
PLC ohjelmointi ei sikäli ole outoa, olenhan joskus käynyt siihen insinöörikoulutuksenkin :D Kuitenkaan päivääkään tekemättä niiden parissa töitä taidot ovat ruosteessa. Löytyi tämmöinen kiinnostava logiikka:
http://www.eaton.eu/Europe/Electrical/ProductsServices/AutomationControl/AutomationControlVisualization/ControlRelays/ControlrelayeasyRelay/index.htm#tabs-1

Tuolta bongasin yhden sopivan jossa I/O:ta 12/8 (malli, jossa outputit transistoreilla). Ohjelmointi selkeästi ladderilla. Ulostuloja voi kuormittaa max 500mA @ 24Vdc jolla ohjaa jo jonkinlaisia solenoideja. Tosin haaveissa oli vähintään 12 ulostuloa, noita pystyy kyllä ketjuttaa mutta alkaa hinta karata käsistä. Kahdeksalla ulostulollakin pärjää kunhan voitonmaksumekanismiin riittää yksi solenoidi per portti. Kolikkoja täytyy siis pudota muutama ja samaan aikaan pidätellään yläpuolisia tulemasta ennen aikojaan alas. Ideoita?

Minuakun kiinnostaa tämmöiset valmiit palikat, joihin ei tarvitse värkätä mitään omia virityksiä kortti toisensa perään. Kaikki kunnia niille, jotka sen alan taitaa, mutta minulla ei riitä siihen vaan mielenkiinto  :)
#13
Valotan vähän projektia lisää niin auttaa ehkä hahmottamaan. Työn alla on siis omatekoinen pajatso, näitä tuli jo joskus yläasteikäisenä värkättyä ja nyt on menossa kunnianhimoisempi projekti kun on nykyisin olemassa jyrsin ja laser. Tässä olisi tarkoitus toteuttaa voitonmaksu siis näillä solenoideilla, esimerkiksi niin että kolikkopatsaan alapäässä on 2 tappia, keinulla toisiisa kytkettynä. Kolikko kun menee voittoportista läpi, liipaisee kytkimen ja laittaa solenoidin vetämään. Solenoidi liikuttaa keinua ja alin tappi vetäytyy sivuun jolloin pääsee x määrä kolikoita putoamaan (kun taas vastaavasti ylempi tappi tulee kolikkopatsaan tielle ja estää maksamasta liikaa). Luulisin, että tähän tarvitsee myös jonkinlaisen viiveen, eli tapit menevät alkuasetelmaan kun voitto on maksettu. Solenoidi vetää melko pienen hetken kun kolikko sujahtaa kytkimen ohi eikä voittoa ehdi ehkä maksaa kokonaan.
#14
Jos nyt oikein tarkkoja ollaan niin tässä pärjäisi hyvin ilmankin arduinoa ja vastaavia. Projektissa on vaan rivi solenoideja ja jokaista ohjataan omalla mikrokytkimellä. Mutta arduinoa tai vastaavia käyttämällä voisi systeemiin lisätä tarpeen mukaan varmaan viiveitä ja muuta jos jälkikäteen huomaa tarpeelliseksi.
Joka tapauksessa mulla oli mielessä jotain tämännäköistä lautaa, en mielelläni jaksaisi ruveta näkkäreillä tekemään mitään. Toistaiseksi hintaa ei ole rajattu joten ehdotuksia otetaan vastaan..

http://www.ebay.com/itm/16-Channel-5V-Relay-Module-Board-with-Optocoupler-Power-Supply-Arduino-ARM-DSP/301857641722?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D38530%26meid%3D5e4fe656f13d4661accdc0e51a2748cd%26pid%3D100011%26rk%3D1%26rkt%3D12%26sd%3D271532159919

Tai sitten:
https://www.aliexpress.com/item/PLC119-Single-board-plc-FX2N-30MR-compatible-for-Mitsubishi-plc-STM32-MCU-16-input-point-14/818105470.html?spm=2114.10010108.1000023.3.lZc0K0

#15
Minun pitäisi ohjata pieniä solenoideja eräässä projektissa ja ajattelin opetella jotain yksinkertaista ohjelmointia tässä samalla. Solenoideja ohjataan päälle pois mikrokytkimellä. Mikä olisi mahdollisimman yksinkertainen lankku tämmöisen ohjaamiseen, ohjelmointitaustaa on hieman lähinnä ladder-tyylisestä ohjelmoinnista. Haluaisin jonkun mikrokontrollerin sekä mahdollisesti erillisen relelaudan johon saa suoraan solenoidit ruuviterminaaleihin kiinni. Kontrollerissa saisi mielellään olla myös jo kytkimille liitännät  ::)
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk