Myös korttimaksu toimii

Erpen portaalikone

Aloittaja erppe, 17.03.11 - klo:19:32

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

erppe

Tämmöstä rakennellu syksystä 2008 lähtien. Eli kyseessä on portaalikone, jonka pöydän pituus on reilu 1500 mm ja leveys 800 mm.  Liikematkat ovat noin X: 1000mm Y: 800mm ja Z: noin 300mm. Alunperin koneesta oli tarkoitus tehdä mahdollisimman halpa ja yksinkertainen-> ei lineaareja akseleille, stepperit yms. Nälkä tuppaa kuitenkin kasvamaan syödessä.
Nyt muut komponentit on sen verran järeitä että runko on auttamattoman hepponen ja kevyt, saa nähdä onnistuuko alumiinin kaivaminen edes alle 4mm:n tapilla ::) Servoina on granitelta ostetut BL70-300 motit ja VSD-E:t niitä ajamassa. Lineaareina 25mm:n HIWIN:it ja kuularuuveina 25X10 Gtenin ruuvit 1:2,5 välityksellä.
Suurin virhe tuli koneen rakennuksen alkuvaiheessa kun en mallintanut konetta kunnolla ja monta kohtaa on tehty uusiksi useaan otteeseen sen takia. Nyt olis kuitenkin tavoitteena ottaa ensi lastut ennen huhtikuun 11:sta (Oon luvannu työkavereille kakkukahvit kunhan kone jyrsii, hoituu samalla synttärikahvit silloin ;))
Kara ei ole vasta kuin suunnittelun asteella, joten alkuvaiheessa käytetään Einhell- merkkistä yläjyrsintä. (nimi varmasti vapaasti suomennettuna kertoo kaiken olennaisen ???) Sähkökaappi on valmis ja testattu, samoin EMC:tä pyörittävä PC.  Ohessa muutama kuva rakentelun vaiheista. Mikshän niitäkin tuli otettua niin vähän :-[ Kyselkeehän mitä mieleen tulee, on nuissa kuvissa sen verran selittelemistä, ei vaan nyt muista kuin murto-osan kaikesta mitä rakennellessa on päässy käymään. Tarkoitus on tässä muutaman päivän välein nyt päivitellä kun edistystä tapahtuu ja kun noita kuvia löyvän koneelta lissää 8)

Alpha12

On kyllä hyvännäköinen laites, sähkökaappikin aiheutti pienen kuolauskohtauksen.
taidan mennä piilottamaan oman projektin häpeissäni.

A12

erppe

#2
Joo, itse asiassa sähkökaappi ei ole TÄYSIN valmis, puuttuu kannen läpiviennit tuolle VSDEPI:n USB- ja LPT-liittimelle. Tuo 100W:n hehkulamppu (ennen kuin joku sitä kysyy) on osa käynnistysvirran rajoitussysteemiä, hörppää tuo 1600VA:n rengassydänmuuntaja niin ison virtapiikin kytkentähetkellä että napsahtaa sulake. Nyt virta kulkee käynnistyksessä vähän aikaa hehkulampun läpi ja sitten varsinainen pääkytkin ohittaa  tuon systeemin (Tietenkin manuaalisesti vielä, sopivan aikareleen puuttuessa). Siis eräänlainen suoja ulkopuolisia koneenkäyttäjiä vastaan ::) :P
Moottorin virtaiittiminä käytin audiopuolelta tuttuja XLR:iä, saa nähdä miten toimii kun tehoa ruvetaan oikeesti kulettamaan, halpoja ovat ainakin. Oma hommansa tietenkin on n10.mm:n kaapelin mahduttaminen liittimen maks ~7mm:n johdolle suunnitellusta reiästä... Hmm. Miksiköhän liittimiä on neljä kappaletta kutakin, miettikääpä sitä 8)

Tosiaan kun tätä aloittelin rakentamaan, niin en ollut NC-konetta käyttänyt kertaakaan, Sattumalta ajauduin sitten tekemään osa-aikatyökseni koneistushommia ja niinpä oman koneen rakentaminen meinas jämähtää kun parempikin kone on jatkuvasti tarjolla, mutta katsotaan, jos sitä innostuisi rakentamaan ihan oikean työstökoneen sitten joskus.

erppe

Yksi tuskallisista vaiheista on ohi, sillä maalari suihki aamuyöllä lähes pääsisäistipun keltaista sävyä loppuihin osiin. Porvarillisesti kyseessä täyskiiltävä 2k-automaali. Värisävyn valinta oli helppoa; otetaan sitä maalia, mitä on. (jäi yli erään henkilönostimen korjausmaalauksesta, kun alla ollut vanha maali kiehui ???, liekkö ollut alkydimaali alunperin) Yhtymäkohtia pääsiäiseen oli myös maalarin ravintotieteellisesti täydellisessä aamupalassa joka sisälsi pääasiassa tummaa ja makeaa suomalaista perinneherkkua  ::)

erppe

No niin, Y-Akselia on nyt ajeltu ihan oikealla konevoimalla ja ilme on  :) :) :)  Yllättävän hätäseltä vaikuttaa nopeuden ja kiihtyvyyden puolesta. Rakentelu edennyt kuvanmukaiseen vaiheeseen, seuraava homma onkin sähköjohtojen veto. Olisko jollakin vinkkiä edulliseen l. järkevänhintaiseen energiansiirtoketjuun? Vois ehkä rakennella siistit asennukset jossain vaiheessa.

tanantunari

Prkl! Hyvältä näyttää!

erppe

#6
No niin, ensimmäiset lastut otettu. Naama melko messingillä 8) Sähköt vielä osittain vetämättä, ei oo sähkökaappikaan vielä omalla paikallaan pöydän alla. Koneen pikaliikenopeus nyt noin 4000mm/min. Saa ehkä riittää, vaikka testailin välillä 12m/min. Heiluu runko, tai oikeestaan hepposet jalat niin pahasti kun ei oo vielä ristikkäistukia paikallaan. Karan teko on kyllä ensi tilassa aloitettava, sillä HELL-loppuisen nimensä veroisesti yläjyrsin oli melko kuuma, ehkä n. 60-asteinen viisi minuuttia kestäneen ohjelman ajon jälkeen. Lisäksi pitää jo nyt niin pahaa ääntä. Jos laittas jonkun 0,75 kW 3000 rpm oikosulkumoottorin ja 3/1 tai 2/1 välityksen, että vois ajella joku maks. 8000-12000rpm. Tilailen  valmiin kartioholkkipitimen ja sille sorvailen rungon.
Terolle pisteet valmistusvikaisen servon reklamaatiosta, oli enkooderikiekossa iso naarmu ja servo ei pyörinyt ihan tasaisesti uutenakaan. Uusi enkooderikiekko löytänee tiensä paikalleen lähipäivinä.
Videota aiheesta: http://www.youtube.com/watch?v=TH26bbZzEb0

erppe

#7
Nyt on karan rakentelua aloitettu ja kara-akselit syntyivät melko myöhään illalla. Ajattelin korjata ennen urakkaa sorvin istukan heiton (noin 7-8 satkua). Tutkiessani asiaa, paljastui, että suurin osa heitosta kappaleessa johtuu istukan aksiaalisuusvirheestä,  Sitten hiottiin istukan kiinnityslevy suoraksi  :P ja lopputulos oli ihan ookoo . Tässä sorvaushommassa ei olisi virheellä ollut merkitystä, koska käytin pehmeitä leukoja.
Ajattelin tehdä tähän koneeseen melko yksinkertaisen kararatkaisun ainakin näin aluksi. ER32 holkki kara-akselin päässä=>max 20mm:n tappiterä riittää varmasti koneen tukevuutta ajatellen.
Akseleista tuli ihan kohtuullisen hyvät, ei juurikaan havaittavaa heittoa satasen kellolla. Laakerit menevät mukavan nahkeasti naputtelemalla paikalleen, ei tarvii liikaa voimaa  8) Kovuutta akseleissa saisi tietysti olla enemmän, mutta eipä nuihin nytkään näyttänyt jälkiä tulevan, mitä kokeilin työkaluja kiinnitellä ja irroitella reiluilla momenteilla. Materiaalista ei ole varmaa tietoa, hydraulisylinterin vartta se kuitenkin on. Vielä pitäis jyrsiä avainta varten tasopinnat, niin olisi valmista Akseleiden osalta.
Kävin hakemassa Biltemasta laakerit (3,5€ kappale) että pääsen kokeilemaan rakenteen toimivuutta sillä aikaa kun varsinaiset parihiotut viistokuulalaakerit saapuvat.

erppe

#8
Karan rungot sorvailtu. Tulipahan ainaskin järeät, seinämäpaksuutta keskellä 16mm ja laakeripesien kohdalla 12mm. Vielä vähän opettelua oikeiden sorvausparametrien kanssa, ei oikeen tahtonut tulla viimosen päälle pintaa varsinkaan sisäsorvauksessa, tärkeintä että mitat osu aika hyvin kohdalleen eli ei tullut lekalla asennettavia laakereita, mutta ei myöskään holoja. Kiinalaakereiden ulkohalkaisijassa on helposti semmosia 5 mikron vaihteluja => parhaassa tapauksessa välys muuttuu nahkeasta naputeltavaksi välykseksi. Vielä pitäis miettiä, minkälaisen teflonrenkaan laittas tiivistämään tuota pakettia. Taustalla olevista aihioista syntyy sitten 48-hampaiset HTD-hihnapörät, toinen sähkömoottorin päähän ja toinen karaan. pareiksi tulee sitten 26-hampaiset eli välityssuhde tilanteesta riippuen noin 2:1 tai 1:2.

erppe

Sähkömoottoria soviteltu z-akselin kelkan kyytiin. Aika mötköhän tuo kieltämättä on. Piti tehä levityspala, että sai moottorin pysymään kiinni tuolla jalkakiinnityksellä, vaikka hankin lyhyimmän mahollisen hihnan. Tietysti olis voinu pienentää hihnapyöriä, mutta ei sekään hyvältä olis näyttäny. Joku suojakin tuohon pitäisi varmaan tehdä päälle sitten kun on valmis. Karassakin olis vielä ihan pientä nikkaroitavaa.

mpr

Hyvältä näyttää!
Olishan ton moottorin voinu laittaa keskellekin, karan eteen, hihnan kiristys esim. prikoilla. Näyttäisi symmetriseltä ja ei tarvitsisi kikkailla lineaarilaakerin kiinnitys pulttien kanssa jotka nyt näyttäis olevan moottorin alla. Tuli vain mieleen ;)

erppe

Joo, olis voinu tietysti silleenkin laittaa :-[,  jotenkin vaan ei olisi silti miellyttänyt silmää. Ei se haittaa tuo lineaarilaakerin kiinnityshomma, kun moottorin joutuu purkamaan kuitenkin irti asennusta varten. Painoo on niin paljon ettei jaksa muuten kikotella paikolleen.  Onneks en oo mitään näyttelylaitetta rakentamassa ???

tanantunari

Niin ja helppohan siihen on väännellä alumiini pellistä kaiken peittävä kotelo päälle, ei kai ne tehdaskoneetkaan mitään nättejä ilman peltejä ole vai onko?

erppe

No ainakin tuo meidän työpaikan Haas näyttäs hirveeltä ilman suojia. Sitä ei usko miten vähän todellisuudessa siinäkin on rautaa. En taida uhallanikaan piilotella osia tarpeettomasti, kerääntyy vaan pahoihin paikkoihin pölyä ja muuta moskaa.

tanantunari

Aivan ja jos kone on omaan käyttöön tehty niin mitä sitte miltä se näyttää, näissä harraste hommissa on se hyvä puoli et saa tehä niinku haluaa ja karsia turhat krumeluurit mitkä loppupeleissä vaan haittaa käytettävyyttä/huoltoo pois.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk