Myös korttimaksu toimii

CNC jyrsimen ohjausjärjestelmän kokoaminen?

Aloittaja tuohian, 08.03.15 - klo:23:29

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

tuohian

Terve!

Olen uusi käyttäjä, erittäin mielenkiiintoinen foorumi, ainut vika taitaa olla että tuli polttava tarve rakentaa oma cnc-jyrsin! Noviisina kuitenkin kaipaisin hieman vinkkejä ja tietoa. Jos aihe on väärässä paikassa voisi siirtää!

Eli olen ajatellut rakentaa jyrsimen pienellä budjetilla vaikka uskon että halvalla eii saa hyvää. Kuitenkin aloittaisin homman mielelläni siten, että jos mielenkiinto/ taito loppuu kesken ei rahanmenetys kirvelisi niin karvaasti!
Olenko ymmärtäny oikein, kun ajattelen, että steppereitä käytettäessä tarvitaan driverit joihin kytketään virtalähde, drivereitä taas ohjataan ohjainkortilla jota puolestaan ohjataan softalla, esim mach3, johon tuodaan G-koodi? G-koodin kanssa olen koulussa jonkun verran kikkaillut NC-tekniikan perusteiden kurssilla..

Olen katsellut komponenttien hintoja, ja esimerkiksi smoothstepperin (ohjainkortin) hinta tuntuu aika suolaiselta..

Olisin erittäin kiitollinen jos jollakulla riittäisi mielenkiintoa ehdottaa jotakin halpaa settiä ohjainkortista (kiinalainen), ja drivereistä, joilla voisi saada toimivan paketin kasaan.. Olen ymmärtänyt että moottorien vääntö olisi hyvä olla ~2nm, tarkoituksena olisi alumiinia jyrsiä..  Mikä olisi järkevin softa, Mach3 demon latasin mielenkiinnosta mutta eihän pelkällä softalla mitään tee ???

Kirjoituksestani varmasti huomaa etten ymmärrä aiheesta (elektroniikasta) mitään, mutta nytpä on aika oppia! ;D

Konemies

#1
Tervetuloa vaan joukkoon mukaan. Olet oikeassa paikassa! Ja kysymyksesikin on oikeassa paikassa. Oikein olet ymmärtänyt myös tuon ohjausjärjestelmän periaatteenkin. Nyt vain yksityiskohtiin kiinni ja varmasti täältä saat hyviä neuvoja niihinkin. Tieto kasvaa foorumin vanhoja juttuja lukiessa ja aina saa kysyä lisää. Jotta saisit oikeanlaisia vihjeitä, niin voisit lyhyesti kuvailla, että minkä kokoista konetta haluaisit ryhtyä tekemään ja mitä materiaaleja sillä haluat koneistaa. Mainitsitkin tuossa jo alumiinin, mutta minkä kokoisilla terillä, jne. Nämä perustiedot vaikuttavat heti mm. karan ja liikeakseleiden moottoreiden tehon valintaan.

Näitä asioita voi toteuttaa monilla eri tavoilla ja vaihtoehtoisia komponentteja on tarjolla paljon. Kaiken lisäksi ohjausjärjestelmien tekniikka kehittyy koko ajan ja uusia ohjausjärjestelmän osia tulee markkinoille koko ajan lisää. Näin ollen sitä kaikista parasta tuskin koskaan löytyy eikä sellaista kannata jäädä odottelemaan. Siksipä hyvä ajatus on esimerkiksi sellainen, että tutkailet foorumia ja seurailet foorumilaisten tekemiä valintoja ja heidän neuvojaan. Sitten valitset omaan budjettiisi soveltuvat palaset. Varmimmin onnistut alkuvaiheessa niin, että kopioit itsellesi jonkun foorumilaisen jo testaaman toimivan systeemin.
www.cnc-tekniikka.com on maailman suurin suomenkielinen cnc-tekniikan harrastajien keskustelufoorumi

tuohian

#2
Ok, tarkoitus olisi jyrsiä pieniä osia.. Uskoisin että esimerkiksi 5-10mm:n terä olisi riittävä.. Hankaloittaa hommaa että olisi kai järkevää rakentaa samantien kunnollinen kone jolla voisi mustaakin jyrsiä..

Mitenkä tuo
Gecko G540 toimii ( linkin koneessa käytetty) http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=6382.45 )
Sisältääkö kyseinen kortti draiverit?

Edit, niin ja onko usb:n kautta toimiva ohjainkortti järkevin vaihtoehto?



http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xcnc+3+axe.TRS0&_nkw=cnc+3+axes&ghostText=&_sacat=0

Onko nämä "kitit" roskaa?

Isto

Käy vilkaisemassa Geckon sivuilla. G540 sisältää 4kpl G250 moottoriohjaimia ja liityntäkortin (breakout board/bob) jonka avustuksella moottoriohjaimia voi käyttää rinnakkaisportin kautta. PClle tarvitaan tuon ohjaamiseen esim linuxcnc tai mach.

Kitteihin en ota kantaa kun ei ole kokemusta. Saattaa olla ihan käyttökelpoisia varsinkin jos mukana olevista osista saa riittävän tarkat tiedot.
Gecko pitäisi olla varma vaihtoehto vaikka onkin hintavampi.

olli henttonen

PuuhaPaja lähti noilla halpis kiinanohjaimilla ja korteilla liikkeelle opetteluvaiheessa ja oemme olleet ihan tyytyväisiä niiden toimintaan, kannattaa muistaa, ettei niiden virta arvoja kannata ylittää nopeuksia nostaakseen, käry käy useimmiten heti. Kunahan ajelee kohtuullisilla virroilla kaikki kestää (toivottavasti) Tosin meillä ei ole ollut tuollaisia valmispurkkeja, vaan kaikki oli erilliskortteja. Noissa kannattaa sitten katsoa, että ovat Mach3 tai joku muu ohjausohjelma yhteensopivia.
Edit.
mikäli mustaa rautaa ajattelin työstää, niin sitten oletkin tekemässä tukevaa konetta itsellesi painoluokassa yli 200kiloista, niin alkaa runko jotakin lastua jo kestämään, sanoisin että tuolkin on enemmän toiveajattelua ja rungon tarvitsee olla jo valettua kamaa.
dyykkari

tuohian

#5
OK, tuota breakoutboardin tarkoitusta olenkin miettinyt.. :-\

Olisiko Ollilla laittaa listaa mitä komponentteja PuuhaPaja käytti projektissaan ja mikä ohjelma tuli käyttöön?

Voi se olla että musta jää työstämättä mutta parempi joka tapauksessa jos runko olisi tukeva alumiinin työstöäkin ajatellen.. Mekaaninen suunnittelu/toteutus voisi onnistua suhteellisen kivuttomasti (foorumilla erittäin hyviä projektiesimerkkejä) muttta tämä elektroniikkapuoli on hakusessa..

Edit, tarviiko seuraava kortti lisäksi draiverit? http://www.ebay.co.uk/itm/New-4-Axis-USB-CNC-Controller-CNCUSB-USBCNC-CNC-USB-Alternative-MACH3-USBCNC-2-1-/160919275074?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2577894642

Isto

Tuo kortti vaatii erilliset moottoriohjaimet ja niille virtalähteen

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk