Myös korttimaksu toimii

Nuorruteräksen sorvaaminen ja poraaminen?

Aloittaja PekkaNF, 09.11.10 - klo:14:17

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

PekkaNF

Terve

Kysyin toisella laudalla samaa asiaa, mutta kun en saanut mitään neuvoa, niin ajattelin kysellä täältäkin?
http://www.kotiverstas.com/keskustelu/index.php?topic=7160.0

Viestiä vähän muokattu toisenkin lukemisen jälkeen.

Tuli hankittua jonkin verran nuorrutusterästankoa 16/20/25 mm osa kirkasta vedettyä ja kaikkien toimitusmuoto on nuorrutettu.

http://www.sten.fi/
TERÄSVARASTOLUETTELO 2010 ePaper (Nuorrutusteräs 34CrNiMo6)
http://epaper01.mmd.net/reader/?issue=552;ca316950459ef69e4d184e0e1f825526;7

tai PDF:
http://www.sten.fi/data/attachments/Sten2008.pdf
sivu 8 (Nuorrutusteräs 34CrNiMo6)

Tarkoitus käyttää akseleina yms. missä tarvitaan hieman enemmän lujuutta ja kovuutta kun tavallinen rakenneteräs.

Ulkosorvaus onnistuu kohtuullisen kivuttomasti, mutta alkureiän teko tökkii. Keskiöreikä tms. onnistuu hyvin, mutta pitkä reikä ei.

Mikähän olisi sopiva lähestymistapa hentosella kiinasorvilla tähän materiaaliin? Kyllä siihen kunnon kääntöterällä pystyy, ei tee heikkookaan, mutta jos pitäis sorvissa tehdä pitkä aloitusreikä sisäsorvausterälle, niin millä ja miten se menee?

Netistä kyllä löytyy kaikenlaista tyyliin: porauksesta HSS-Co5% pikateräspora: leikkunopeus Vc 16-24 m/min, joten 8 mm pora vois olla esim. 640 rpm ja syöttä 0,1 mm/r. Leikkunesteenä emulsio. Mielestäni yritin tätä huonolla menestyksellä. Välillä kuuluui kiljumista ja välillä tärinää. Lastun pituus oli aina lähempänä metriä ja se oli mustaa/violettia. Reikää syntyi välillä yllättävn helposti 3-35 mm ja sitten se tökkäs johonkin. Lastua poistin kohtalisen tiheesti erityisesti syvemmälle mentäessä.

Erityisen tärkeetä olisi saada tehtyä jonkinlainen aloitusreikä 5-12 mm sisäsorvausta varten. Reiän pituuskin olisi verraten pitkä n. 60 - 100 mm. Reiän koolla ja tarkkuudella ei ole juurikaan väliä.

Kiitos,
PekkaNF

saulij

Normallilla HSS-kierukkaporalla ei tuossa aineessa juuri kannata käyttää yli 10 m/min, sininen lastu ja kiljuminen kielii tylsästä porasta ja/tai liian suuresta nopeudesta. Nopeus niin pieneksi, että lastun väri ei muutu. Jäähdytys on tärkeä, eli pora on  vedettävä tiuhaan ulos reiästä.

Hiekkaranta_92

Nykyiset halppis Hss porat tuntuu olevan myös valtavan suurilla päästökulmilla, joka johtaa kovemilla aineilla nopeampaan tylsymiseen ja nurkkien lohkeamiseen.

PekkaNF

Kiitos vastauksista. Tosta sai vähän selkänojaa ja pitää kokeilla huomenna uudestaan, ehkä jopa uusilla poranterillä aseistautuneena.

Terät tosiaan oli Atlas copco/dormer jne. vakio HSS poria joilla oli jo hieman porattu ennestään normirakenneteräkseen jne. Osassa oli melkoisen paljon muodikkaasti kevennetty kärki, joten vähän Hiekkaranta taitaa olla oikeilla jäljillä. Porat eivät sentään lohkeilleet, mutta ulkonurkka tylsyi.

Ilmeisesti joku kunnollinen HSS Co5/10 tms. pora pitäis futata oikeilla syöttöarvoilla ja tikkatyyliin poraten.

Kokeillaan lisää ja raportoidaan miten edistys kehittyy.

PekkaNF

PekkaNF

Kokeilin pienemmällä kirrosnopeudella ja vähintään samalla syötöllä ja normaalilla terällä (10 mm Dormer HSS A002) saa reiän aikaan, mutta se ei riittävän pitkä. Tällä syntyy reikää 200 rpm:llä. Lastu on korkeintaan kellertävä.

Uskaltasko ostaa jonkun pitkän HSS-Co poran ja kokeilla sillä (jotain taulukkonopeutta 14 m/min?)

Jäähdytys vaikuttaa paitsi tärkeeltä, myös vaikealta kun alkaa poran reikä syventyä. Poraa joutuu ottamaan takaisin kohtalaisen usein kun tiukka kierteinen lastu ei tule enää syvemmältä kun n. 35 mm 10 mm poralla.

Maksaako noi läpijäähdytyksellä olevat terät aivan maltaita? Tarvitaanko niihin tosiaan 20 bar painetta?

Kiitos,
PekkaNF

Hiekkaranta_92

Kyllä ne jonku euron maksaa, eikä se ihan tuollasia paineita tartte, ne on tarkoitettu lähinnä siihen että tuo ne lastut ulos paineella jossei muuten nouse. Sopivan suurella syötöllä pitäs tulla lastu siististi pihalle, tässä yleensä menään metsään liian pienellä syötöllä. Pinnoitetulla terällä voidaan pitää korkeampia kierroksia

Jamiko

Katselin tossa arvoja kovametalliporalle läpijäähdytyksellä.
10mm:n poralle tavalliseen rautaan kierroksia 3800 ja syöttöä 700 mm/min.
Ilman läpijäähdytystä menee kyllä, mutta vain 2-3 kertaa D.
Sitten huonompi juttu, terien pituudet loppuu yleensä 8xD mittaan ja tosiaan maksavat n. 100 ekee kipale.
Porat eivät sitten sovi arvojensa puolesta käsikäyttöiseen koneeseen, ja jos tärisee tai pääsee haukkaamaan niin murtuvat tai menevät poikki TOSI helposti.

Jamiko

Werkö:llä on esim pitkiä poria DIN 340 mallisia http://www.werkoe.de/docs/kataloge/02-Spiralbohrer.pdf
Jäähdytyksenä vois käyttää mielummin jotain spraytä sorvissa ja syvässä reiässä sekä hieman pienempiä kierroksia.

PekkaNF

Kiitos, pitää jatkaa harjoituksia.

Tämä matsku tosiaan yllätti, joskus sorvasin pikkubiitin muistaakseni uddeholmin nuorrutusterästä ja se oli paljon kiempaa lastuttavaa, olisiko sitten siinä kontrolloitu määrä rikkiä tms. Tämä on aikalailla vaikeampaa lastuttavaa mulle ja sen takia kyselen jotain nyrkkisääntöjä.

Olen kokeillut OD 25 mm kirkaalla tangolla, 160 kg painavalla kiinasorvilla ja ulkosorvaus menee millä tahaansa kääntöterällä hyvin, samoin sisäsorvaus kohtalaisesti, mutta poraus tökkii.

Tangossa lukee 34CrNiMo6 +OT D 25 ja ymmärtääkseni sen toimitusmuoto on nuorrutettu,

1. Kokeilu: ulkosorvaus 710 rpm 0,23 mm/r (automaattisyöttö) lieriö/taso, menee halvalla kääntöpalaterällä hyvin. Tosin tulee oikein pitkää ja mustaa lastua. Jäähdytysaineena emulssio.

2. 710 rpm Kokeilu: Keskiönporaus NC-120 asteen keskiöporalla. pentisol spray tai emulssioMenee sekä paremmalla HSS että kovametalliporalla oikein hyvin.

3. 710 rpm poraus D 6 - 10 mm Normaaleilla HSS terillä, pentisol spray tai emulssio 710 rpm, käsisyöttö, pyritty samanpaksuiseen lastuun kun ulkosorvauksessa. Joutuu vetämään poran takaisin todella usein. Lastu mustaa. Tuntuu, että eniten oli häikkää siinä kun lopettaa syötön ja jos heti vetää takaisin niin tulee "stsäppi" (jumittaa) ja jos lopettaa liian hitaasti syötön, niin työkarkenee ja seuraavalla kerralla tökkää poran kovempaan kohtaan, jolloin pora huutaa....dokumentoidun seurauksin

4. 200 rpm, ulkosorvaus ei ole oikein kivaa enää kääntöpalaterällä...eipä tule yllätyksenä

5. 200 rpm 10 mm Dormerin peruporalla A002 eli HSS ja Tin päälystys kärjessä. Kohtalaisen vaalea lastu, tuli sellainen tiukan kierteinen katkoton lasku. Syvemmälle reikään ¤%(/:n saada jäähdytysnestettä, selkeesti kuitenkin jäähdytysneste ja lastunpoisto auttaa, koska ekat 35 mm oli ihan pelkkää rutiinia, mutta sen jälkeen meni käsityöksi loput... aina noin 66 mm tai mitä se pora nyt sallikin.

Kokeilin myös vähän muita teriä, mutta en havainnut mitään parannusta.

Lueskelin että HSS+vähintään 5% Co pitäis olla vielä parempi tälle materiaalille. Ehkä tälläisen löytää vähän pidempänä verraten helposti. Jotkut poran valmistajan taulukot lupaa lähes 14 m/min näille leikkunopeudeksi, eipä sillä ole muuta väliä että kunhan terä kestää ja saa reiän tehtyä.

Täyskovametalli tuntu toimivan yli 20 m/min leikkuunopeudella, mutta: Kallis, ei kiva rikkoa, eikä oikein sovi käsisyötölle eikä rimpulakoneille....Lisäksi voi olla pidemmät terät vaikeempia saada ja vielä kalliimpia.

Löysin tälläisen dokun:
http://www.bohler-uddeholm.co.za/english/files/V155DE.pdf
Jos se on tasan tota terästä, niin ei löytynyt mitään suositusta HSS-terälle, ehkä siitä pitäis vetää jotkut johtopäätökset?

Joku satasen terä alkaa olla jo siinä kipurajoilla (harrastus) periaateessa vielä hankittavissa, mutta pitää olla jo aikalailla hyvä varmuus siitä ettei mene riekaleiksi ekalla kertaa. Sillä hinnalla jo saa melkoisen nipun vähän tavallisempia teriä ja koska reikä porataan ensin ennen muita vaiheita, niin vaikka nisitä joku rikkoutuisi, niin paljon ei vielä työtä ole mennyt hukkaan.

PekkaNF

Pate

Olethan pitänyt syötön oikeana, eli mitä työkalunvalmistaja suosittelee? Pikateräsporatkin kun tarvitsevat oikeasti lastua, eli oikean määrän syöttöä, että toimivat oikein.
Ja onhan tuo eväs sitä mitä pitääkin? Ettei vaan olisi jotain naapurinpojan (idässä) tekelettä?

PekkaNF

Lainaus käyttäjältä: Pate - 11.11.10 - klo:12:11
Olethan pitänyt syötön oikeana, eli mitä työkalunvalmistaja suosittelee? Pikateräsporatkin kun tarvitsevat oikeasti lastua, eli oikean määrän syöttöä, että toimivat oikein.
Ja onhan tuo eväs sitä mitä pitääkin? Ettei vaan olisi jotain naapurinpojan (idässä) tekelettä?

Hyviä kysymyksiä.

a) Syöttö on ulkosorvauksessa helppo: vaihdetaan rattaita 15 minuuttia ja heti on oikea syöttö! Porauksessa se ei ole niin helppo, koska kyseessä on kärkipylkkä - manuaalisena - kiinarimpulasorvi. Yritän kuitenkin sihdata että ulostuleva lastu olisi oikean näköistä, kyllähän 100%:n virheen näkee lastussa.

b) Materiaali on ostettu Steniltä ja siinä on mukana sulatusnumerot jne. joten mulla on täysi syy uskoa että se oikeesti tätä materiaalia.

Mulla vaan ei ole hirveesti kokemusta tästä materiaalista ja sitähän tässä opiskellaan. Osa suunnittelijoista muistelee jotain Ovakon ja Uddeholmin laatuja jotka oli suunniteltu helpommiksi koneistaa, mutta tätä minä sain ostettua oikein helposti ja miellyttävästi. Muita ongelmia mulla ei ole toistaiseksi ollutkaan kun tämä poraaminen. Seuraava vaihe on kokeilla kierteytystä ja toivottavasti en joudu ikinä kokeilemaan kalvimista halvalla kalvimella.

Kyllä tästä akseleita syntyy, mutta olisi kiva käyttää samaa materiaalia kun yritän rakentaa jotain pientä karaa.

Kiitos,
PekkaNF

Jamiko

Jäi tosta linkistä sellainen käsitys että se on valmiiksi karkaistua materiaalia (1000 Nmm2)?

Elikkä samaa materiaalia kuin vanha Hardox 400, olenko oikeassa??


Jussik

Terve

En lukenut noita aijempia viestejä kovin tarkasti, mutta...
Minkä kokoista poraa käytät?
Noin sitkeää ainetta kun porataan on oltava uusi HSS ja mieluumin hyvän merkkinen.
Dormer jne...
Kierroksia niin vähän kun sorvista saat  varsinkin, jos terä suurempi kuin 8mm.
Jokin 100rpm on hyvä.
Hyvin pientä lastua ja riittävän usein pora pois ja jäähdyttää sen kärki leikkuu nesteellä.
Sillä onnistuu kovemmankin pötkön sorvaus.

Liian suuri pyörintä nopeus hajottaa poran alta aika yksikön.



viilari

Mulla on tarkkuuskivääreitä käsittelevä kirja ja siinä amerikkalaiset tarkkuuspiipuntekijät pehmennyshehkuttaa
piippuaihionsa.Ovat sitä mieltä,vaikka nuorrutusteräskanget tulevat pehmeässä tilassa,terästehtaan suorittama
pehmennyshehkutus ei ole tarpeeksi huolella tehty.

PekkaNF

Reikä tulee, muttei riittävän pitkä tarve olis luokkaa D 10 mm ja L 100 mm, tai ainakin lähelle.

Viilari & Jamiko se on nuorrutusterästä ( 34CrNiMo6 +OT) jonka toimitusmuoto on nuorutettuna ei pehmeöksi hehkutettuna. Murtolujuus liene jossakin 1200-1300 N/mm ja se on pitkälastuista. Jos se olis pehmeetä, niin normaali HSS terä kyllä menis siihen ihan hyvin. Kyllä tähänkin reiän saa, mutta en ole oikein vielä keksinyt miten saa riittävän pitkän kotioloissa, maailmalla tehdään pidempiäkin reikiä, mutta ne onkin ihan eri vehkeet.

En tiedä mitä muut nimitykset vois olla ainakin:
MocN 315
W.1.6582.

Ehkä:
4340
817M40
En24

Kuten edellä sanoin, niin sain reiän siihen 200 rpm 10 mm Dormerin peruporalla A002 (HSS/Tin), mutta se on liian lyhyt ja loppu alkoi tuntua jo vähän epätoivoiselta. Hyvin syvälle on lisäksi vaikeeta saada leikkuunestettä ja lastut pitää poistaa vetämällä pora takaisin, vaikka materiaalin poraus olisi helpompaa jos sen vois tehdä kerralla.

PekkaNF



Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk