Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Jaakko Fagerlund

#1
Pitkästä aikaa tämäkin projekti etenee. Kesälomat koitti ja aikaa siunaantui, joten paneuduin tuon virtalähteyksikön rakenteluun. Sainkin sen miltei valmiiksi ja seuraavaksi olisi tarkoituksena rakentaa ohjausyksikön kotelointi ja liitännät kohdilleen, jotta saan kaikki yhdistettyä yhdeksi kokonaisuudeksi ja testailemaan leikkausta Arduinon ohjaamana. Aikaarvio näillä näkymin on luokkaa 1-2 kk, jotta saa ensimmäiset CNC-sahaukset suoritettua tuolla laitteella :)
#2
Lainaus käyttäjältä: Multislayer - 30.12.12 - klo:23:36
No onko ohjureilla tapana kulua käytössä tai tapahtuuko ohjurissa ei-toivottua kipinöintiä joka niitä kuluttaisi? Mietin tuota tarkkuutta että ohjurin pitää olla aika helkkarin nafti ja langan tasapaksua jos halutaan alle 5 tuhannesosan tarkkuuksia.
Kyllä ne aikanaan kuluvat loppuun, mutta todennäköisempää on tipauttaa kappale päälle ja rikkoa ne sillä tavalla tai ajaa kone päin. Muistaakseni langanohjaimet ovat eristelevyissä kiinni, eli niiden kautta sähkö ei kulje juurikin tuon takia mitä mainitsit, eli ettei kipinöintiä tapahdu siellä. Omassa sahassa käytin piinitridiä langanohjaimina juuri tuosta syystä, sillä se on sähköeriste. Toinen vaihtoehto olisi ollut eristää koko langanohjainpalikat jollakin, joka ei reagoi veden kanssa (muovit tuppaa turpoamaan vedessä).

Lanka on pirun tarkkaa halkaisijaltaan, muistaakseni 0.25 mm messinkilanka on speksattu +0 ja -0.002 tai jotain sitä luokkaa. Langanohjaimissa tosin reikä on muistaakseni 0.2505 tms., koska muuten se ei läpi siitä mene. Korjatkoon joku jos tietää paremmin tai muistan väärin.

Sitten on tietysti langanohjaimet, joissa ei ole reikää, vaan V-ura. Tätä näkee sahoissa joissa on automaattinen langanpujotus, eli saha avaa ensin tuon V-ohjaimen, jotta lanka pujottuu helposti ja kun lanka on pujotettu, ohjain menee jälleen kiinni. En ole nähnyt livenä, mutta YouTubesta joskus videon bongasin aiheesta.

Käytännössä taasen langanohjaimillakin on esiohjaimet, joilla lanka pysyy aikalailla samalla kohtaa koko ajan ja koska lanka on kireällä kuin viulunkieli (kovan 0.25 mm messinkilangan vetolujuus 900 N/mm²), niin se pitää paikkansa aika hyvin.
#3
Lainaus käyttäjältä: Multislayer - 30.12.12 - klo:00:34
Eikö noissa lankasahoissa käytetä yleensä langanohjaimina jotain boorinitriittiä tai timanttia tai jotain?
Timanttia, rubiinia, keramiikkaa, kovametallia olen ainakin hänyt. Oma saha käyttää ihan piinitridiä, jioka sekin tosin menee muistaakseni keramiikan puolelle.
#4
Lainaus käyttäjältä: viilari - 29.12.12 - klo:15:19
Löytyy myös teräsytmisiä monikerroslankoja,joilla sanotaan saavutettavan etuja:
http://www.hig.at/english/produkte/1_1_03compeed.htm
Kuulosti ihan mukavalta idealta, harmi vain ettei noista ole kotikutoisessa koneessa ainakaan toistaiseksi sen kummempaa hyötyä, eikä ole kunnon sahaakaan käden ulottuvilla että voisi testata tuollaista.

Itsellä tuossa omassa sahassa ihan tavalista Bedran 0.25 mm kovaa messinkilankaa, tosin langanohjaimet mahdollistaa kyllä minkä tahansa halkaisijan käytön, ainoastaan jarruvoimaa pitäisi säätää ohuemmille langoille.
#5
Lainaus käyttäjältä: Kumpumäen seppä - 28.12.12 - klo:23:03
Ainakin yksi lankasahuri aikoinaan sanoi, että hyvin harva suostuu sahaamaan alumiinia. Alumiinia sahatessa muodostunee suolahappoa veteen, ja sen poistaminen ei olekaan aivan yksinkertaista. Tää nyt ei ollut varmaa tietoa, vaan mielikuva. Yhdet leikurin terät sahautin aikoinaan. Terä oli karkaistua tavaraa ja todella monimutkainen. Oli myös noita kallistuksia, mutta uskomattoman hyvin onnistui.
Alumiinista muodostuu alumiinihydroksidia, joka aikalailla on kuin kaataisi geelitatinaa koneeseen. Suodattimet menee ns. ennenaikaisesti tukkoon tuosta mönjästä ja siksi moni sen sahausta suuremmissa määrin välttää.
#6
Lainaus käyttäjältä: mpr - 28.12.12 - klo:21:04
Mielenkiintoista, kiitos valaisevasta selvityksestä.

Niin liikkuuko tuo lanka pikkuhiljaa leikkuun edetessä kelalta toiselle. Vai vaidetaanko ajoittain uusi langanpätkä kuluneen tilalle.
Kyllä, se liikkuu koko ajan. Jokainen kipinä tuhoaa langasta palan pois ja kipinöitä kun tapahtuu sekunnissa tuhansia tai kymmeniä tuhansia, tuhoaisi langan alle sekunnissa poikki mikäli se ei liikkuisi.
#7
Lainaus käyttäjältä: mpr - 28.12.12 - klo:17:36
Tuo lankasahaus on itselle outo leikkuu prosessi, mihin sitä pääasiassa käytetään ja millaisiin leikkuunopeuksiin pääsee?
Pääasiassa työvälinevalmistajien käyttämä kone, johtuen sen erikoisuudesta ja helkutan isosta hinnasta.

Pääasiallinen/yleisin käyttökohde lienee karkaistujen osien, kovametallien ja muiden eksoottisten aineiden (Inconel mm.) leikkaus, mm. pistimet, tyynyt ja muut leikkainosat, muottikomponentit jne. Myös kiilaurien leikkaus hammaspyöriin, etenkin karkaistuihin, onnistuu todella hyvin ja esimerkiksi booriuritusten teko on simppeli homma.

Erikoisuus piilee siinä, että lankasaha on täysin immuuni työkappaleen kovuudelle, eli ihan sama onko se 1xxx sarjan purukumialumiinia tai lasikovaa työkaluterästä, molemmat leikkautuvat yhtä helposti. Ainoa vaatimus on, että työkappale johtaa sähköä.

Nopeudet ei päätä huimaa, etenkin jos kappale on vahvempi. Sellainen millin pelti menee että suhisee ihan silminnähtävästi, mutta joku 200 mm paksu kappale menee niin hitaasti että nukahdat koneen ääreen jos seuraat mittareista edistymistä. Muistan hyvin yhden työn Fanucin lankasahalta, jossa piti leikata 12 milliä vahvaa hiottua teräslevyä. Kaikki ns. optimaalisesti ja koneen syöttönopeus rouhinnassa oli suunnilleen 13 mm minuutissa, jos en väärin muista.

Mutta mitä nopeudessa menettää, saa tarkkuudessa takaisin: Koska työstövoimia ei ole käytännössä lainkaan, voidaan helposti yltää parempaan pinnanlaatuun ja tarkkuuteen kuin jyrsimällä/sorvaamalla/hiomalla.

Eli joo, hidas menetelmä, harvemmin sarjatuotannossa nähtävä, mutta siihen kykenee helposti ja sopii etenkin töihin, jotka vaatii pitkiä leikkuuaikoja, sillä koneet usen käy yön yli itsekseen, etenkin jos koneessa on automaattinen langanpujotus.

Mutta hauskuus on myöskin siinä, että jos koneessa on enemmän akseleita kuin X ja Y, esimerkiksi U ja V, niin voidaan leikata kartiomaisia muotoja tai omituisia kappaleita, joissa toinen pää on pyöreä ja toinen pää vaikka neliö.
#8
JuKa, joo no monella on tuo sama mielikuva siitä langan kiertämisestä, kun usein lankasahaa kuvaillaan samanlaiseksi kuin vannesaha tms., josta helposti jää mielikuva että sama lanka siinä kiertää jatkuvaan.

Lainaus käyttäjältä: Stoppari - 28.12.12 - klo:12:40
Itellä on ollut monesti mielessä tehdä tuommoinen.Olisko sulla jotain hyviä nettisivuja, missä olisi näistä homemade lankasahoista juttua?.Periaatteessa vois alkaa duunailemaan tuommoista, kun saan pari projektia eka alta pois.Mikä firma tuota lankaa myy?.
...lankasahaus.fi ? :P

Ei ole oikein yhtä sivua olemassa, mutta voisin kasata tuonne sivuilleni kuvia muiden tekemistä sahoista ja linkkejä aiheesta, niin pääsee tutkiskelemaan vaihtoehtoja.

Lankaa myy ainakin Työstötarvike Porissa ja monet muutkin kipinätyöstötarvikefirmat ja työkalufirmat, mutta tuolta on tullut tilailtua työni puolesta ja palvelu pelaa. Tuo lankarullan jämä mitä koneessani nyt on on peräisin TH-Tools OY:ltä lahjoituksena projektille.
#9
Lainaus käyttäjältä: JuKa - 28.12.12 - klo:09:37
Onneksi olkoon ! Jatka kehittelyä !

Olen joskus nähnyt tuollaisen työstämässä ja olen ihmetellyt mitä lankaa tuossa käytetään? Ja voidaanko se kelata monta kertaa edestakaisin ?

Jussi
Messinkilanka lienee yleisin, mutta myös kuparia, molybdeenia ja wolframia käytetään, mutta aika harvoissa tapauksissa.

Lanka on kertakäyttötavaraa, eli rullalta koneen läpi ja roskiin (eli kierrätykseen). Kerran käytetty lanka on kipinän jäljiltä kuin kuun pintaa, eli rosoista eikä enää pyöreää ja yleensä siinä tilassa, että juuri ja juuri kestää vetää riittävän kireälle ennen katkeamistaan.

Muistaakseni 8 kilon rulla 0.25 mm messinkilankaa maksaa noin 100-120 EUR (ALV 23 %) ja sillä leikkaa sellaiset 36 tuntia (riippuen langan nopeudesta), joten tuntihinnaksi tulee noin 3 EUR tunti langan puolesta.
#10
Innokkasti tätä on näemmä käyty lukemassa ja pari yksityisviestiäkin on tullut aiheesta, mutta suosittelen ihan kirjoittamaan tähän julkisesti etenkin koneeseen liittyvistä aiheista, jotta muutkin näkevät.

Sitten asiaan. Tänään tuli leikattua ensimmäinen kerta, onnistui täysin. Kohteena oli 0.4 mm rakotulkki ja syötin konetta käsin Y-akselin käsipyörästä.

https://www.youtube.com/watch?v=3dsTnCiyWqE
#11
Morjens!

Projekti, joka alkoi noin vuosi tai kaksi sitten ideana, alkaa olemaan todellisuutta hiljalleen. Ensimmäiset kipinät on jo otettu, alla videota aiheesta.

https://www.youtube.com/watch?v=Futrh5BHxaQ

Koneesta puuttuu vielä ohjauslogiikka ja hieman vesipuolen viimeistelyä ja sähköjen veto ja sähkölaatikon rakentelu. Olen pitänyt rakentelusta jonkinlaista blogin tapaista sivua osoitteessa http://lankasahaus.fi ja sieltä löytyy tarkempaa selostusta, päivitykset, kuvia ja videoita :)

En löytänyt tältä forumilta kuin käyttäjän eemeli viestin lankasahan suunnittelusta/ideoinnista, mutta en mitään jatkotietoja mistään. Herää kysymys, että onko tämä Suomen ensimmäinen itse tehty lankasaha, vai onko jollakulla antaa lisätietoja muiden tekeleistä ja mahdollisesti tekijän yhteystietoja ja/tai kuvia aiheesta?
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk