Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - Seppo K

#1

Oulun seudulla vaikutan ja jotain pientä on tullut harrasteena rakenneltuakin, mutta edelleen on kovasti hakusessa sopivat materiaalilähteet projekteihin. Aiheeseen liittyy myös yhden valmennuskurssin pieni harjoitustyö, joka ylitti kynnyksen luoda teille arvon osaajille avoimen kysymyksen aiheesta hieman laajempana.


Mistä normaali kuluttaja löytää projekteihinsa sopivaa materiaalia - siis metallivoittoisista puhutaan?
Eikä tässä pidä liian tiukkapitoisesti rajoittua yksittäiseen kuluttajaankaan, mikäli yrittäjä kokee painiskelevansa joskua saman haasteen kanssa.

Mistä harrastelija löytää tietoa saatavilla olevasta materiaalista: mallit, tyyppimerkinnät ja mittakuvat, ja vielä enemmän: tietoa materiaalin soveltuvuudesta erilaisiin kohteisiin, ja edelleen työstöarvoista?


Metallimyyntipisteitä en ole turhan montaa kohdannut, ja hieman epäilyttää heidän suhtautuminen pienostoihin. Eivät taida pitää tiskille tupsahtavista pienostajista/kyselijöistä kovinkaan paljon. Onkohan olettamani väärä? Onkohan tässä maantieteellisiä eroja?

Jotta "hattu kourassa anelemassa" -tunnetta voisi välttää, onko metallin osto verkon kautta tarjolla missään - siis Suomen alueella?
Toimiiko se ja kuinka joustavasti?
Kokemuksia? 
Millähän hakusanoilla oikeaa materiaalia löytäisi? Miten osaa hakea sopivaa omaan käyttökohteeseen?
(Ihan vapaasti kuvaillen, kiitos)

Miten toimitukset?  Metalli tahtoo painaa reilusti ja pituuttakin on materiaalissa helposti se 6m tai jotain, niin onko ainoa optio löytää materiaali lähiliikkeestä ja taiteilla kotiin ylipitkän kuorman kanssa sini-valko -autoja vältellen?
Miten rahdit ja liikkeiden palvelut tässä eroaa? 


Voisihan tähän viestiin tietysti kysyä/kommentoida myös mikä olisi "toiveiden tynnyri" hyvälle materiaalitoimittajalle ja kuinka asia käytännössä toteutuu Suomen niemellä?
Jospa joku materiaalitoimittaja sattuisi aiheen vaikka näkemään.
#2
Moikka

Avataanpa toinenkin modernisointiprojektin kuvaus kun sellainen sattuu olemaan nyt työn alla.

Kiinalainen Sumore SP2217 jyrsin tulikin jo modattua CNC-käyttöön, ja siitä toinen ketju tehtynä. Tuolloin keskityttiin vain X-, Y- ja Z-akselin liikkeisiin ja ohjaukseen, ja jätettiin itse karapää ennalleen. Siis DC-moottori, hammasratasveto, työkalujen irrotus R8-karalta perinteisesti ruuvaamalla, jne.

Mutta tarkoitus jo konetta hankittaessa oli jossain vaiheessa edetä muutoksin myös karapäähän.

Se aika tuli nyt !!

Ensin meni se muovinen hammasratas juuri Joulun alla kun jotain kivaa olisi ollut mukava työstää jouluksi. Kun siitä selvittiin foorumilaisen nopealla avulla - kiitos Porepe - seuraavaksi paloivatkin DC-moottorin hiilet loppuun.

1) Hammasratasvälitys on muutenkin äänekäs, ja vaikka suurin äänen tuottaja - moottorin akselilla pituussuunnassa liikkumaan pääsevä metallinen ratas - eliminoitiinkin sopivalla aluslevyllä, ja moottorin ääni on nyt huomattavasti hiljaisempi, ei tuo muovinen "sulakeratas" oikein herätä luottamusta.

2) Hiilen loppuunkuluminen - siis vain toisen - jo noinkin vähällä käytöllä ei ole anteeksiannettavaa. Vaikka kulumiseen saattoi vaikuttaa moottorin korkeahko lämpötila suljetussa kopissaan, eikä lämpö enää lisätyn tuulettimen takia nousekaan, jäi kuitenkin pelko toistuvasta hiiliremontista.

3) Työkalujen vaihto R8-karalla rassaa myös hermoja - ei nyt paljon, mutta parempaahan aina voi toivoa. Kierteellä oleva kiinnitys vaikutti olevan hankala helpottaa, ja jos jonkinlaista porakone-viritystä on siihen kehitetty. Ajatus foorumilainen JuKa:n kanssa juteltua tuli kuitenkin kokeilla jousikiinnitystä.


Siinäpä syitä, ja jos noilla ei jo saa itselle perusteltua uutta projektia, niin on se vain ihme.
Ja minun tapauksessa kyllä osui ja upposi - projekti potkaistiin käyntiin.


Allaoleva kuva listaa projektin sisällön, jolla tietysti on aina paha tapa laajeta: kun jotain muuttaa, se aiheuttaa muutostarvetta sitten muuallakin, ja niin tässäkin.



Loin projektista Picasaan albumin, johon lisään kuvia kuvateksteineen projektin edetessä:
https://picasaweb.google.com/100264801021547897557/SumoreSP2217PikkujyrsimenKarakaytonModernisoiti?authuser=0&feat=directlink


Oheinen kuva esittää suunnitelman, jonka mukaan olen alkanut osia työstää. Saas nähdä tuleeko paketista koskaan tuon näköistä - tai tuleeko siitä edes mitään.



Moottoriksi projektissa on siis valikoitunut 1.1 kW 3V moottori, jonka pelastin käytöstä poistuneesta käsikäyttöisestä POMO-merkkisestä AIV-leikkurista. Hyvä virheetön moottori saa näin jatkaa elämäänsä. 
Ohjaukseksi olen jo hankkinut samalla kun sorviinkin Delta:n VFD-E TaMu:n. Kiitokset Jonne:lle.

Hihnavälitykseen olen ottanut vinkkiä Jenkkisivustolta, jossa vastaavanlainen jyrsin modattiin hihnakäyttöön. Tosin siellä oleva moottori säilytettiin, eikä työkalun irrotusta ollut mukana. Koska minulla vaihtuu myös moottori, piti hihnavälitys hihnapyörien halkaisijoineen laskea uudelleen, ja rakentaa päällysrakenne omiin tarpeisiin. Se mitä saatoin kopioida on idea kiinnityksestä karaputkeen - joka tosin sekin oli tässä jyrsimessä hieman eri mitoilla kuin Jenkkilässä tehdyssä modauksessa.

Työkalun irrotus on ehkä riskialttein onnistumisen kannalta!  Ajatus on rakentaa 2 irrotusoptiota samaan pakettiin, eli puristava R8-holkkikiinnitys ja sille omatekemiä teräpitimiä jokaista terää varten, ja vielä haave/idea-asteella kokeilla "tarrainta" joka voisi tarttua R8-pitimen päähän ruuvattuun kartioon. Molempien käyttö käsikahvalla, johon on ympätty momenttia lisäävää välitystä ja maksimivedonpituuden rajoitinta. Vetokaran kiristyminen tapahtuu lautasjousin. Pinoli säästetään.
Holkkioptio oli minulla aluksi mielessä ja suunnitelmissa, mutta kun tuo idea "tarraimesta" tuli esiin, ajattelin vivustoon tehdä valmiudet myös siihen.

Idea tarraimesta, samoin kuin lautasjousien käyttö on foorumilainen JuKa:n peruja - kiitokset.  Haasteena on tila karaputken sisällä  - se ei riitä tarvittaviin lisäosiin, eikä vielä ole selvillä onko karassa varaa työstää pientä tarvittavaa lisätilaa karareiän pohjaan. Mutta projektihan on vielä uusi, joten katsotaan miten ja milloin edetään tuon suhteen, vai edetäänkö ollenkaan.


Katsellaan kuinka projekti pääsee vauhtiin ja tuleeko siitä ylipäänsä mitään. Toivossa on hyvä elää.


Kuten ennenkin
- kaikki kommentit, vihjeet, neuvot, varoitukset, kannustus, haukut, jne. ovat aina tervetulleita. 

Tuonne albumin puolelle kirjoittelen lisää yksityiskohtia - lukekoon ken tahtoo ja jaksaa - ei ole pakko.
#3
Vaikka kyse ei olekaan kirjaimellisesti CNC-laitteesta, ajattelin kuitenkin kirjoitella tänne omaksi ilokseni hieman tarinaa ja pistää muutama kuvakin jakoon tekemästäni modernisoinnista. Voihan tästä joku saada joitain ideoitakin, tai ainakin tuhlata aikaa muulta harrastukselta kuvia tutkaillen ja tekijän aivoituksia pohtien.

Kyse on siis kiinalaisesta Sumoren pikkusorvista jonka hankin noin vuosi sitten ja jolla toistaiseksi olen työstänyt lähinnä osia jyrsimen CNC-modaukseen.

Jo alusta alkaen oli selviö että jossain vaiheessa muutan hihnoilla tapahtuvan nopeudensäädön taajuusmuuttajaohjatuksi, ja sehän tietty vaatii samalla moottorin muutoksen 3V-moottoriksi.
Kun tuollaiseen projektiin sitten lähdin, niputin samaan myös tämän foorumin kautta hankitun RPM-näytön integroinnin ja DRO-laitteiden asennukset. Sorvin ohjaintaulu ja kaikki sähköt meni samalla uusiksi, sillä eihän olevassa ohjaintaulussa ollut tietenkään tilaa lisäyksille.

Yhteenveto modernisoinnista:


Loin modernisoinnista kuva-albumin Picasaan.
Olen tallentanut jonkun verran kuvia projektin vaiheista, ja kirjoittelin omia subjektiivisia kommenttejani kuvateksteihin. Kommentit tervetulleita.
https://picasaweb.google.com/100264801021547897557/PikkusorvinSumoreSP2127Modernisointi?authuser=0&feat=directlink


Muutaman kohdan ajattelin kuitenkin nostaa kuvin esiin jo tässä säikeessä.

Moottori:

Moottorin vaihtoon minua ajoi jo mainitun hihnavaihteista luopumisen lisäksi se, että tuosta moottorista kärähti konkat jo kerran, eikä luottamus moottoriin sen jälkeen oikein palanut koskaan. Moottoin vaihdossa tuli vastaan kuitenkin muutama yllätys, kuten se, että kiinalaisessa moottorissa oli 16mm erittäin pitkä akseli. Tuollaistahan ei kaupoista saa.
Tässä kiitokset JuKa:lle avusta saada moottori modatuin akselein projektin käyttöön (hitsattu jatko ja sorvattu 16mm:in). Itse ajoin vielä akseliin kiilauran kiinalaiselle pitkälle ja ei-vakiolevyiselle kiilalle - piti siis ajaa monta ajoa kun mikään terä ei vastaa kiilan leveyttä.

Ohessa kuva uudesta 1.1 kW moottorista olevien hihanpyörien kera. Jouduin sorvaamaan hammashihnapyörän poskikiekot myös uusiksi, sillä eihän niitä olevia "pehmyt-valu-hirroja" ehyenä irti saanut, ja toisaalta yli 20mm hihnapyörän leveyttä 15mm hihnalle oli turhaa.


Muuten moottori sopi entisen tilalle heittämällä - mitä nyt kiinnityspultit piti tehdä uusiksi koska olevien kierteet oli asennusvaiheessa murjottu, ja että uusi moottori oli pari senttiä pitempi ja sen takia piti moottoritilan sivupeltiin rakentaa laajennus. Noista vaiheista lisää kuvia ja tekstiä albumissa.



Ohjaustaulu

Koska halusin tuoda uuden moottorin ohjaukselle varatun taajuusmuuttajan ohjaukset käden ulottuville, päätin asentaa TaMu:n keypad:n sorvin etupaneeliin. Tilaa vain oli vähän, sillä kiinalaiset olivat käyttäneet integroituja isokokoisia kytkimiä, joten käytettävissä oleva tila oli täynnä. Siispä suunnitelma oli uusia koko ohjaustaulu, tuoda siihen tarvittavat toiminnot ja hajauttaa sähköt mahdollistaen kompaktiempien ja kevyemmin käytettävien kytkinten käytön.

Tässä suunnitelma:


Ja tällainen siitä tuli - lisää kuvia albumissa:


Aluksi ajattelin tuoda vain TaMu:n Keypad:n eteen ja käyttää konetta sitä kautta. Nopeasti kuitenkin päädyin tuomaan Keypad:n (vasen alakulma) rinnalle erillisin käyttökytkimin tärkeimmät toiminnot: run/stop, frw/rew, RPM säätö ja tietty HätäSeis (oikealla ja alhaalla).

Itse taajuusmuuttajaksi valikoitui Deltan VFD-E -sarjalainen 1.5kW ohjain, ja sille tila löytyi koneen takaa varsinaisen laitetilan ulkopuolelta. Näin jäähdytys toimii, eikä tuolla laitetilassa olisi tilaa riittävästi ollutkaan. Kiitokset Jonne:lle TaMu-kaupoista ja opastuksesta.


Pientä johtosulkeista oli projektin aikana myös havaittavissa. Tässä kuva ohjainpaneelin takaa yhdestä työvaiheesta ennen johtojen lopullista niputtamista. Toinen mokoma johdotusta löytyy koneen takaa moottoritilasta.



Karan todellisen RPM-näyttö

Kiitokset Kremmen:n tämä kone sai tässä projektissa todellisen karanopeuden näytön. Pelkällä TaMu:n taajuusnäytöllä olisi se puute, että kun jossain vaiheessa hihnoja kuitenkin pitää vaihtaa - mm. kierteytys - silloin mikään laskennallinen kerroin TaMu:n pikkuriikkisessä näytössä ei antaisi oikeaa tulosta.

Mutta, mutta - kun suurin osa porukkaa halusi erittäin suuret näyttösegementit, ei tämä käynyt yksiin minun käytettävissä olevan tilan suhteen. Siksi jatkokehitin ratkaisua "sateliittinäytöyksiköllä". Olisi varmaan parempi käyttää termiä "jatkoväkersin" sillä muutosten ulkoasu ei silmiä hivele mutta toimintahan tässä on tärkeintä.

Kremmen:n logiikkayksikön kasasin ilman näyttöjä. Laitoin vain holkkirimat näyttöjen paikalle.


Noilta holkkirimoilta vedin sitten yks-yhteen nauhakaapeleilla 19mm segmenttinäytöille signaalit koneen etuosaan, jossa rakensin pelkälle näyttöyksikölle pienen rasian uuden ohjainpaneelin keskelle.


19mm näyttökoko on ihan riittävä koska se on lähellä käyttäjää - ja toisaalta maksimmaalisen kokoinen tuohon käytettävissä olevaan tilaan.


RPM-heijastinanturin sain siististi kara-akselin kylkeen sorvin kara-akselikoteloon. Melkoinen johtonippu edestä taakse - tai päinvastoin - näkyy kara-akselin alla myös.



Digitaaliset mitat

CNC-osia jyrsimeen sorvatessa kirvasin moneen kertaan kun kappaleiden mittailu vei niin paljon aikaa ja riski virheisiin oli suuri. Hankin jo yhden mitan Z-akselille, mutta se paljastui ei-muljun -kestäväksi, eli kostuessaan näytti mitä sattui.

Kiitos Jonne:lle edustavan DRO-paketin toimituksesta.
Paketin saadessani olin kyllä skeptinen etten koskaan kaipaa kaikkia toimintoja mitä laite mahdollistaa, mutta niinpä vain olen käyttänyt jo moneen kertaan näyttöyksikön laskinta eikä trigonometriset funktiotkaan ole käyttämättöminä enää: kiilaurahihnapyörää sorvatessa piti laskea nopeasti oikea astekulma pikkukelkaan, ja niinhän se "tangentti"-kaavan kautta ratkesi vaivatta.
Teräkirjastoa etäisyyksineen tuskin tarvin, mutta parempi olla vannomatta. Ja mitä kaikkea muuta tuosta laitteesta vielä löytyykään.


Itse mittasauvojen asennus oli suoraviivaista - tosin X-akselille ei oikein hyvää tilaa löydy, ja siksi mitta piti asentaa kelkan eteen. Kelkan takana se olisi ollut takapylkän tiellä. Edessä se on hieman korkealla joten karan kiinnikkeiden kanssa pitää olla tarkkana. Kyljelleen sitä ei kuitenkaan uskalla laittaa muljujen takia. Siihen ei sopinut suojaakaan, jollaisen sain hyvin Z-akselin mitan päälle.





Käyttökokemuksia

Kyllä on omistaja iloinen "uuden modernimman kumppanin" kera autotallissa puuhaillessaan.  :D :D :D

On se vain kuin kokonaan eri laite koko sorvi!!


Karan kiihdytykset jouhevia, kierrosten säätö ja seuranta todella helppo, oheistoimintojen (kuten muljupumppu) käyttö samasta paneelista kurottelematta, run/stop-toiminnot mukava käyttää kun käyttö ei enää suoraan kontaktorin nappuloilta vaan tilalla releohjatut kevyesti toimivat kytkimet, suunnanvaihto keinuvivulla, jne. jne.

Ilolla olen sorvaillut tuolla jo osia seuraavaan projektiin: jyrsimen hihnavälitys, työkalun irrotin ja moottori sielläkin TaMu-ohjaukseen.  Mittatarkkojen osien teko on nyt juhlaa DRO-mittojen vuoksi. Moottorissa on vääntöä, kiihdytys- ja jarrutusrampit hallittavissa, jne.

Ainoa mitä nyt kaipaan - ja entistä enemmän: mistä saisi tuohon pikkusorviin kierrekellon? Toki kierteiden teko onnistuu ajamalla kelkkaa edes-takaisin irrottamatta, mutta haluaisin oppia kierrekellon käytön.  Onko jollain käyttämättömänä miljoonalaatikossa tai osaako joku kertoa mistä saisin tilattua?
Sumoressahan on kelkan konesyöttöjen aktivointivipu kelkan päädyssä missä yleensä on kierrekello. Kellon asentaminen vaatinee siksi välipalikan teon jolla sen voisi asentaa hieman etäämmälle kelkasta.


Kommentit enemmän kuin tervetulleita. Ehdotuksia korjauksiin ja parannuksiin otan mielelläni vastaan. Kokemukset kun näissä hankkeissa minulla on minimaaliset.

Ja kuten alussa jo sanoin: tuolla albumissa on iso joukko lisäkuvia selitysteksteineen.

#4
Hieman heikosti sopii tiukasti tulkiten CNC-tekniikkaan, mutta tältä porukalta löytyy kaikenlaista ja saa vinkkejä.

Siis, olisiko kellään joutavaksi jäänyttä pientä plasmaleikkuria joko myydä tai vuokrata vähäksi aikaa yhteen harrastusprojektiin?

Kyse olisi luokkaa 5mm levyjen ja putkien leikkomisesta traktorin metsäkärryn modauksessa (ja mahdollisesti myös vanhan navetan parsilaitteiden irrottamisessa).  Noista hankkeista ei "rälläkällä" oikein selviä, eikä kaasupullojakaan ole.

Jos sopiva löytyy ostettavaksi, ostaisin omaksi ja silloin se jossain vaiheessa päätyisi myös CNC-projektiin, mutta akuutisti pärjäisin myös vuokralaitteella, jos jollain on sellainen hankittuna mutta sille ei ole paljoa käyttöä muutaman seuraavan viikon aikana.

Arvon herroilla on varmaan myös hyviä vinkkejä siitä, mistä edullisesti laitteita saa jos uutta joutuu pohtimaan.

Yksityisviestillä vois tarjota, mutta vinkit uusien saatavuudesta varmaan kiinnostaa muitakin, joten pistäkää yleiseen jakoon.
Ja Oulussa itse oleilen, tosin projekti on tuolla pohjoisempana Kittilän suunnalla.

Seppo

puhelimellakin tavoittaa: O4OO 5O2 674
#5
Kiinalainen pikkujyrsin alkoi polttaa sulaketta: koneen oma 10A fast + autotallin 16A automaattisulake.

Mistä ja miten aloittaa vianetsintä ja paikantaminen?

Kovametallipalainen nurkkajyrsin pääsi haukkaamaan liikaa, jolloin kone pysähtyi. Samalla laukesi autotallin automaattisulake - ei vielä tuolloin koneen oma F10A.
Aktivoin automaattisulakkeen, nostin terän ylös, kokeilin että mekaniikka liikkuu vapaasti, mutta kun sitten kokeilin käynnistystä, kone polttaa nyt sekä oman että talon sulakkeen. Oma sulake palahtaa välittömästi napsahtaen ja palaa mustaksi. Mikään ei liikahda.

Tutkalin elekroniikan eikä silminhavaittavaa vikaa näy, mistään ei päässyt karkuun sitä elämää ylläpitävää savua eikä tullut katkua, moottorikin pyörii kevyesti eikä kuumennut. Vaihde toimii, eli hammaspyörät on kunnossa. Kokeilin myös vapauttaa karan kokonaan vaihteella jolloin käynnistyksessä vain moottori ilman suurempaa kuormaa, mutta sama sulakkeen poltto tapahtuu.

Jokin siis sähköpuolella, mutta miten ja mistä aloittaa vian paikallistaminen?

Tuossa Sumoren 2217:ssa on 750W moottori, ja se taitaa (ainakin tarran mukaan) olla suoraan 220V.
Jos ongelma on moottorissa, niin mistä tuohon saa moottorin näppärimmin?

Tuli CNC-osien työstöön tauko - perhana.
#6
Avataanpa tämä forumi minun keskustelujen osalta tällaisella kehitysprojektilla, josta jatkossa toivon mukaan on apua myös muille tähän harrastukseen hurahtaneille.

Oma tausta on kaikkea muuta kuin metallityö, sillä aikoinaan tuli pistettyä opiskelupaikkaa hakiessa Konetekniikka 2-sijalle, ja niinhän se 1:ksi pistetty Tietoliikennetekniikka vei ja siitä on leipä ansaittu jo pitkään. Kiinnostus koneisiin ja rakenteluun ei kuitenkaan ole mihinkään hävinnyt, joten nyt on aika tehdä asialle jotain. Näpertelen mielelläni käsillä kaikenlaista.

Olen keskusteluja selaillut ja saanut jo paljon hyviä vinkkejä. Olen myös positiivisesti huomannut että täällä ollaan erittäin auttavaisia kun haasteita jollakulla tulee vastaan.
Tässä on yksi haaste edessä - apuja ja ohjausta todella kaipaan.

Projekti tulee olemaan BF-20 -kokoluokan jyrsimen modaus CNC-käyttöön.
Tilanne tänään on se, että jyrsintä minulla ei vielä ole, mutta odottelen Jonnelta tilattua SP2217-III :sta saapuvaksi tammikuun lopulla.  Olikohan oikea valinta?  Budjettivetoinen valinta, ehdottomasti.

Olen tarvittavia steppereitä ja ohjaintarpeita netin syövereistä jo etsiskellyt, joitakin malleja jo sopiviksi pähkäillyt, mutta onneksi en kuitenkaan mitään tilannut. Aloin vahvasti epäillä ettei noissa "koostepaketeissa" olevat ohjaimet taida olla riittäviä virransyötön osalta tämän kokoluokan koneelle.
Mutta miten todella on? Millaiset mokkulat oikeasti tarvitaan - budjettivetoisesti ajatellen edelleen?

Täältä löytyy varmaan henkilöitä jotka vastaavan projektin ovat läpikäyneet, tai sitten muuten osaavat avustaa alkajaa oikeaan suuntaan tökkien. Olen erittäin kiitollinen avusta - turha pyörää on keksiä uudelleen, ja ennenkaikkea sopimatonta rojua on turha tilailla.
Nyt saa mainostaa hyväksi todettuja tai arvioituja laitteita  ;-)

Samalla toivon että tähän ketjuun kasautuisi hyvä kooste vinkeistä ja linkeistä mistä joku toinenkin harrastusta aloitteleva saa apuja alhaisen budjetin periaatteella koottavaa toimivaa pakettia varten - ja nimenomaan harrastuskäyttöön. En odota tuotantokäyttötehoja eikä -nopeuksia, mutta kuitenkin sellainen kokoonpano jolla voi ilman kalliita hukkaostoksia lopulta työstää muoveja, alumiinia ja pienessä määrin myös kovempaa "rautaa".

Listaan tähän vielä yhden ajatuksen, jolla on vaikutusta hankintoihin: ajattelen varustaa koneen 4-akselilla - siis pyöröpöytä tai vastaava, joka tarvii siis myös ohjauksen.

En löytänyt vastaavaa keskustelua, siksi avasin uuden.
Nyt on hyvä aika suunnitella, valita ja tilata ohjauskomponentit, kun itse laitekin on vielä matkalla, eikä siksi vie kaikkea aikaa.
Palataan myöhemmin sitten ohjelmistopuolelle.


Kiitos etukäteen,

Seppo
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk