Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Mehulinko

#1
Huomaa: Tämä viesti odottaa valvojan hyväksyntää
Tilasin Paulimotilta A-sarjan Multifix-pikavaihtosarjan reilu kuukausi sitten ja nyt se on viimein paikallaan. Sorvasin pitimen rungolle oman tappinsa, jotta rungon sai kiinnitettyä hyvin kelkkaan kiinni. Alkutuntuma laitteesta on mainio, lähipäivinä sorvatessa kokemusta tulee lisää. Setissä tulleet neljä työkalunpidintä loppunevat nopeasti kesken, mutta niitähän saa lisää tilaamalla.

Paulimotin palvelu on erinomaista. Tilaukseni sain kuuden päivän kuluttua tilaamisesta, mikä on mielestäni nopeaa. En osaa saksaa, mutta tilauksen tekemisessä käytin apuna Googlen Kääntäjää, tällä käänsin kielen englanniksi ja homma hoitui.

Muutama kuva projektista:
#2
Lainaus käyttäjältä: Snowfly - 01.02.19 - klo:08:37
Pidin on tullu, mutta työ ja koulu kiireitä sen verta että menee varmaan pari viikkoa ennen kuin kerkeän pajalla oikeasti testata tuota...

Työt haittaavat harrastuksia, niin se on täälläkin.

Hankin syksyllä Optimum D320x920 sorvin, nyt varustelen sitä eri tavoin. Terien alle peltiä mittailessa alkoi kiinnostus pikavaihtopitimiä kohtaan heräämään nopeasti. Jossakin kohtaa vuotta pikavaihtotyökalut on hommattava, etsinnässä on itse työkalut sekä kohdemaa mistä ne hankitaan. Tuota hankkimaasi pidintä pidän kiinnostavana vaihtoehtona.
#3
Onko Paulimotin pitimestä syntynyt jo tuntumaa?
#4
Vau, kiitos vastauksesta! Nyt on opiskeltavaa.    :D

#5
Työssäni olen nähnyt monenlaisia sovelluksia automaatiosta erilaisten koneiden käytössä. Tilanne on herättänyt uteliaisuuden lajia kohtaan, harrastuspuolella olisi mukava soveltaa automaatiota omiin rakennelmiin. Minulta puuttuu tietoa asiaan liittyen ja kysynkin hattu kourassa neuvoa.

Mikä olisi hyvä suunta alkaa opiskelemaan aihetta? Onko tiedossa ammattikirjallisuutta tai nettisivuja, jossa aihetta käsitellään opetusmielessä? Käytännön ratkaisuja olen tosiaan nähnyt paljonkin, mutta itse teoriapuoli on hakusessa. Vinkkejä?
#6
Nojuu, ulkomailta hankittaessa tietysti eri juttu. :)
#7
Itse ostaisin tuohon hintaan mielelläni. Ostin kuukausi sitten vastaavankokoisen koneen ja työkaluineen hinta oli reilusti yli 6000€. Kyllä sen koneen hinnan saa kertoa kahdella, jos jotakin aikoo sillä tehdäkin.
#8
Onko kenelläkään kokemusta, että onko noissa kiinalaisissa 200-300kg jyrsinkoneissa järjestetty minkäänlaista voitelua johteille?
#9
Lainaus käyttäjältä: pave - 02.12.14 - klo:20:03
En mitenkään ala estelemään, jos halutaan rakentaa, mutta jos itse tekisin, menisin purkamosta hakemaan mopon, moottoripyörän tai auton vaihteiston ja ymppäisin sen kiinni. Sais helpolla toimivan ja kestävän pelin karkaistuilla, hiotuilla rattailla.
Tuokin ratkaisu on käynyt mielessä, eikä se mikään mahdottomuus ole. Ainoana tuossa on mielessä, että jos laatikko asennetaan epänormaaliin asentoon, pitää voitelu järjestää uudelleen. Saisihan romulaatikosta tosin paljon valmiita osiakin. :)
#10
Lainaus käyttäjältä: Tapani Honkanen - 02.12.14 - klo:18:49
Ohhoh sentään. Tulee ihan nuoruus mieleen. Aika harva pystyy vaihteistoa rakentamaan, olettaen, että se on työstökoneeseen kelpoinen. Ja vaikka se olisi kiinantuotteen laatuinenkin. Suunnittelu onkin kyllä sitten ihan helppoa, jopa minäkin ehkä vielä pystyisin siihen. Voisitko raottaa enempää tavoitteistasi. Käytetäänkö valmiita komponentteja vai onko kaikki "omasta päästä"?

Suunnittelen kaksi- tai kolmivaihteisen vaihteiston rakentamista. Pyrin käyttämään toteutuksessa mahdollisimman paljon valmiita komponentteja, nekin tosin ovat pelkkiä aihioita ennen loppukoneistusta.

Kakkupala voi olla minulle liian iso ja saattaa jäädä syömättä, koska kokemuksen ja tiedon puute jarruttaa kovasti. Innostuksen ja lannistuksen tunteet vaihtelevat vuorotellen, mutta en vielä luovuta. :) Jos laatikon teoria ei ala toimimaan, niin sitten mennään toistaiseksi yhdellä vaihteella kuten vanhassa mummopyörässä.
#11
Tuo taitaa ollakin se tavallisin tapa toteuttaa öljyn kuljetus voitelukohteeseen. Kiitos vastauksesta, jatkan suunnittelua! :)
#12
Suunnittelen simppelin hammaspyörävaihteiston toteuttamista. Olen katsonut mallia 300-400kg jyrsinkoneiden vaihdelaatikoista. Nyt ihmettelen että miten noissa on voitelu useimmiten toteutettu? Onko laatikko piripintaan asti öljyä, roiskuuko öljy alhaalta ylös asti vai onko niissä paineöljyvoitelu?
#13
Kiitos, tämä selventikin asiaa.
#14
Useissa pienissä pora- ja jyrsinkoneissa on kaksi nopeutta, joilla karan moottoria voidaan käyttää. Tyypillisesti nämä on toteutettu päävirtakytkintä muistuttavalla namikalla, joissa on asennot I ja II. Miten tuo on sähköteknisesti toteutettu? Onko kytkimen ja moottorin välissä taajuusmuuttaja vai jokin toinen toimilaite?
#15
Kiitos vinkistä. Foorumin aikaisempia keskusteluja lukiessa olen oppinut niistä jo paljon seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon. Toki kaikkien projektit ovat yksilöllisiä ja niissä on tehty eri ratkaisuja, sama toistuu varmasti itselläni. Katsellaan, kunhan suunnittelu lähtee kunnolla käyntiin.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk