Myös korttimaksu toimii

Ruosteen poisto?

Aloittaja Ilari, 28.02.16 - klo:00:07

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Ilari

Elikkäs minulla muutama puuntyöstökone jonka tasot on päässeet ruskettumaan.
Onkos mitä hyviä keinoja puhdistaa vai menenkö ostamaan paaaljon Colajuomaa??

petko

Lainaus käyttäjältä: Ilari - 28.02.16 - klo:00:07
Elikkäs minulla muutama puuntyöstökone jonka tasot on päässeet ruskettumaan.
Onkos mitä hyviä keinoja puhdistaa vai menenkö ostamaan paaaljon Colajuomaa??
Paineilmavinkuun teräsharja ja rost offia, wd40 tai vastaavaa.
Homma on aika hidasta joten varaa riittävästi sitä juomaa;)

Tapani Honkanen

Sitruunahappolios, noin 10.....20 prosenttinen ja lämpötila mieluummin noin 40 °C ja yli. Jos on alle 20  °C, teho hidastuu vaikka olisi väkevämpää. Apteekit myy ja jotkut Agrimarketit noin viidesosa apteekin hinnoista. Minullakin on noin viitisen kiloa.
Sitten on ärtsympi aine, fosforihappo. Siitäkin jotakin samanvahvuinen liuos. Tosin sekin tykkää lämpimästä. Saattaa koneet olle kylmissään ja tehokkaasti viilentävät liemen. On minulla tuota fosforihappoakin neljä litraa/7kg

pave

Soodapuhalluksella olen muutamasta osasta ottanut ruosteen.

PekkaNF

Tärkeintä on ettei mene turmelemaan tasoja/johteita. Turmeleminen on helpointa konevoimalla ja liian kovilla työkaluilla. Esimerkiksi puutyökaluja on "korjattu" teräsharjalla. Pilalle menneitä höylänpohjija ja tasoja on suomi täynnä. Joku neekerintukka on oikeinen käytettynä ihan hyvä, muttaa kaikilla työkaluilla kannattaa pitää järki mukana. Mitään reunoja ei pitäis pyöristää on perussääntö. Jobbarien menetelmiä.

Perinteisesti tasojen pintaruosteen poistoon puutyökaluista on käytetty paloöljyä ja ikkunaskraappaa...kunhan ei kulmalla paina, niin sillä ei yleensä saa niin paljon painetta aikaan että irrottais juuri muuta kun ruostetta. Ja jos tasossa on vain tippuveden pilkkuja tms, niin ei tarvii purkaa konetta palasiksi.

Soodapuhallus on hyvä, mutta vaatii ulkoistuksen tai järeet vehkeet. Mulla on pikkuinen nordplast ja sillä saa näppäristi sormituuvit ja pikkuvehkeet puhtaaksi. Loppuhuhdistuskin on helppo: imuroimalla.

Muut menetelmät edellyttävät purkamista....pesuaineita ei saa päästää mihinkään väliin. Erityisesti metallipesut ovat yleensä emäksissiä tms. ja jämivä kaikki aikaa myöten.

Fosforihappo ja sirtuunahappo ovat hyvä, mutta puutyökoneen taso on koon vuoksi vaikea saada riittävän lämpimäksi kun kesällä tai saunassa. Jos käyttää happoja, niin ensin pitää puhdistaa öljyt ja lika pois, ne alentavat voimakkaasti hapon vaikutusta.

Joten mieluusti pudistus vaiheittain: Ensin harjataan purkamista haittaava moska pois, sitten pestään kotitalouspesuaineella tai autoshamppoolla tai maatalouslaiteiden pesuaineilla + harja ja lopuksi miedolla metallipesuaineella tai konetiskiaineella (syö alumiinia joten ei käy alumiinille).

Pesuaineet ja hapot toimivat yllättävän laimeina seoksina jos lähtökohta on riittävän puhdas ja lämpötilan saa 40-60C lämpötilaan (tai sitten reippasti aikaa). Tämä on se helppo tapa, jos konetta on purettu ja on käytössä on niin iso palaju tai vanerin päälle rakennusmuovista pykätty "allas", puutikkuja pohjalle ja pari senttiä nestettä johon naama alaspäin taso. Musta rakennuspalju kesäpäivänä ja kuumat nesteet päälle on toiminut mulla.

Sitten kun ruoste on poissa, niin putsattu pinta vois olla maalausvalmis, paitsi tietysti tasot ja moneistetut pinnat, jotka maskataan ja maaluksen jälkeen vahataan jollain, mutta se on jokaisen puusepän oma valinta. Ennen parafiinia, jotkut käyttää WD40:sä, joidenkin mielestä joku karnaubavaha on hyvä, kunhan ei ole silikoonia, eikä haittaa puulle ajateltua pintakäsittelyä tai liimausta.

Pekka

Ville Vaho

Mattopuukon terä ja rapsuttelemaan. Wd-40 tuoksuu hyvälle ja toimii.

Mattopuukolla ei saa kaivettua naarmuista/uurteista ruostetta, mutta pinnasta tulee tasainen.

Löytyy myös niitä partahöylän terien telineitä, mutta se on jo liian ohuita. Pakkelilasta toimii myös.

Miten sille hapolle vois kertoa ettei syö rautaa? Itsellä on työpöydässä melkoinen syövytetty monttu.
En suosittele suoriin tasoihin.
-vilderi

PekkaNF

Lainaus käyttäjältä: Ville Vaho - 29.02.16 - klo:09:24
Miten sille hapolle vois kertoa ettei syö rautaa? Itsellä on työpöydässä melkoinen syövytetty monttu.
En suosittele suoriin tasoihin.

a) Valitaan happo joka syö (konvertoi) ruostetta, mutta huomattavasti hitaammin rautaa. Helpoin fosforihappo tai sitruunahappo, mieluummin vielä riittävän mietona liuoksena.

b) Valitaan menetelmä ja aika, jolloin ruosteeseen on vaikutettu, muttei juuri olennaisiin piirteisiin = harjaus ja tarkkailu

Mulla on käytännön kokemusta ja voin sanoa, että toimii, mutta toki joka hommassa aivojen pitää toimia.

Jokaisen menetelmän kanssa kananttaa ajatella henkilösuojausta. Eli tässäkin silmäsuojaus ja paljas iho suojattuna ja ulkona.

Pekka

Ilari

:) Hyvää keskustelua aiheesta, kiitoksia teille.
Juuri tälläistä kaipailinkin.
Virheitä on niin helppo tehdä vaikka kohtuullisella maalaisjärjellä onkin varustettu.
Paljon parempi yrittää oppia toisten viisauksista ja mokista ;)

Täytynee tehdä väliaikainen lämpökaappi, ja kokeilla noilla happomenetelmillä.


--Ilari

viilari

Pystypinnoilla toimii liisterimäinen fosforihapon ja piituhkan seos  http://www.kevra.fi/tuotteet/tayte-ja-apuaineet/mikropallot-ja-muut-tayteaineet/  Piituhka tekee f-haposta tikstrooppista joka pysyy hyvin pystypinnoilla.Vielä kun teippaa päälle muovikelmun haihtumista estämään niin voi jättää hapon muhimaan pahemmin ruostuneisiin kohtiin.

Ozz

Mites suolahappo? Eikös se ole nälkäinen ruosteelle...

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk