Myös korttimaksu toimii

Z:n liikkeen tarkastus

Aloittaja vamaka, 11.12.22 - klo:12:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

vamaka

Hei, löytyykö "konsteja" , joilla voisi tarkastaa Z:n liikkeen kohtisuoruuden pöytätasoon nähden?  ( Eli johteiden kohtisuoruus)

Ville Vaho

Heittokello karalle, noin pöydän leveystä ympyrää tekemään kun karaa pyörittää käsin. Näin näkee karan suoruuden pöytään nähden, eli esimerkiksi roikkuuko z tai onko x/y suuntaan vinossa. Yleensä tämä riittää.

Karalle tarkastustuurna, esimerkiksi joku työkalupidin jossa on ainakin noin 100mm pituudelta samaa halkaisijaa. Kello pyödälle pystyyn, niin että heittokello on x suuntaisesti. Pyöritä karaa käsin ja tarkista tuurnan heitto. Aja z akselia ylös ja alas, tarkista heitto. Käännä tuurnaa 180 astetta ja mittaa uusiksi. Puolita tulokset. Toista y akselin suunnasta. Tämä kertoo z akselin vinouden.

Myös suorakulman voi laittaa pyödälle ja kellon karalaatikkoon, mielummin niin että pyötää päin oleva pinta on paranellien päällä, että pystyy mittaamaan x/y suuntaan. Jos pöydässä on esimerkiksi kolhuja, suorakulma tulee vinoon ja kello väittää ettei kara ole suorassa vaikka se oikeasti olisikin... Suorakulman kunnolla ei ole hirveästi merkitystä, kääntämällä kulman 180 astetta saadaan totuus. Tämä mittaus kertoo lähinnä pyödän kohtisuoruuden z akseliin nähden.

En tiedä minkä kokoneinen kone ja millaiset johteet, mutta aika usein kara roikkuu. Pullotunkilla voi kevittää karaa ja laittaa kellon johteiden ja karalaatikon väliin. Tai vääntää sorkkaraudalla yms. Kaiken mallisia johteita saa shimmattua kaljatölkillä tai hiottua pahimmillaan vaikka rälläkällä hiukan paremmiksi... Satkun kohtisuoruus sadalla millillä on jo usein riittävän hyvä.
-vilderi

Jussik

Terve

Riippuu millaista tarkkuutta halutaan, sen mukaan prosessi ja välineet.

Jos haetaan tarkkutta:
Ensiksi tarkaistaisin Z-akselin kohtisuoruuden pöytään nähden.
Tämä tehdään mitaten heittokellolla graniitti kulmaa vasten, molempien akseleiden suuntaisesti.
Kun Z-akseli (johteet) on saatu kohtisuoraan XY tasoa vasten kiinnitetään heittokello Z-akselille.

Nostetaan pöydälle graniitti-taso, pöytää liikuttamalla mitataan Z-suuntainen heitto ja simmataan graniitti taso pöydälle suoraan.
Graniittitasolla(tunnettu tasomaisuus) poistetaan pöydän epätasaisuus tekijä.

Kiinnitetään heittokello karaan esim avarruspäähän tehtyyn puomiin, siten että karaa pyöritettäessä heittokello tekee noin 150-200mm ympyrän.
Kiinnitys tietysti oltava riittävän jäykkä ettei kellon jousi aiheuta liiallista poikkeamaan mittauksessa.

Karaa pyöritetään käsin ja mitataan heittokellolla Z-suuntaista poikkemaa.
Yleensä karan yläpäässä on 4kpl ruuvia joilla voidaan hienosäätää karan takapään asentoa ja näin olllen hienosäätää karan kohtisuoruus.
Näillä ruuveila sitten säädetään mahdollisimman pieni poikkeama.


Sitten jos se tarvii olla noin sinne päin:
Tuo Villen mainitsema metodi on riittävän hyvä monen autotallin ja perus pajan koneen tarkkuuteen:
"Heittokello karalle, noin pöydän leveystä ympyrää tekemään kun karaa pyörittää käsin. "
Samalla säätää karan heiton minimiin.vamaka

Hei, kiitokset ohjeistuksesta.  Täytynee käyttää niitä laitteita, joita löytyy kotoa, eli yritän  tarkkuussuorakulmalla ja mittakelloilla.
Toi suorakulma on 6 mm vahva, joten sillä ja vipukellolla pystyn tarkastamaan ja säätämään myös, että X ja Y ovat 90 asteen kulmassa.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk