Myös korttimaksu toimii

Heidenhain HE-310 klooni

Aloittaja dzy, 02.11.19 - klo:19:29

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hiekkaranta_92

JuKa:n käsipyörän kuvat on juurikin hr330. Näppärä pikkuinen käsipyörä. Tekstissä taidat kuvailla HE250 käsipyörää. Sellainenkin löytyy työpaikan varastosta. Voin sitäkin skooppailla jos on tarvetta?

dzy

Vau, olin jo melkein pistämässä tätä jäähylle. Aloin kyllä väkertämään Qt:llä ohjelmaa millä voin syöttää helpommin paketteja stm32:lle joka sitten ajastaa paketit TNC:lle.

Luullakseni kuva jonka liitin on siitä HE-310 kapulasta. Manuaalien mukaan mitä minulla on niin se olisi ainoa mainittu elektroninen käsipyörä. Se toinen mikä omassa Bridgeportissa on kiinni niin on sellainen Heidenhainin 11uA sini cosini analogi pulssipyörä ilman indeksipulssia. Se on omassa kiinteästi asennettu mutta sellaisen kait saa sillä magneettikiinnitykselläkin. Oliko nämä nyt niitä hr250 pyöriä?

dzy

Lainaus käyttäjältä: JuKa - 02.12.19 - klo:22:13
Moi,

Olen päivittäin seurannut tätä keskustelua ja hämmästellyt kuinka ihmeellisiä asioita ihminen voi ymmärtää. Asiakkaalla on tuollainen musta laatikko koneessaan, jossa on ainostaan tuo pulssipyörä, ei lainkaan nappeja. Eli kun ohjauksesta valitaan käsipyörän ja painetaan akselin valinta näppäintä, niin pyörä alkaa toimia. Hieman vaarallinen kyllä, kun ei ole mitään kuolleen miehen kytkintä. Samalla kun asettaa käsipyörän kiinni koneen kylkeen magneetilla, niin saattaa kone ottaa hyppäyksen tärähdyksestä.

Katsoin varastoja ja asiakkaan pari käsipyörää oli jäänyt hyllyyn. Hämmästelin, että tuossa käsipyörässä liitäntäkaapeli on kytketty suoraan pulssi pyörään ja näppäiminen kaapeli tulee myös sen sisään. Elikkäs tuo keskustelu tapahtuu pulssianturin kautta...

Liitteenä kuva tuollaisesta kapulasta. Liitin taisi olla samanlainen?

Vähän vaikuttaa siltä että tuosta kapulasta puuttuu se "äly", eli joku on ottanut uusiokäyttöön tuon pulssipyörän ja poistanut sen piirilevyn missä on se sarjaporttitouhu. Se käy suoraan siihen analogiseen pulssipyörään jos vain ja mitä luultavimmin onkin tuo Heidenhainin 11uA enkooderi.

JuKa

Moi,
Ensimmäisessä kuvassa näkyy punainen liitin, joka kytkeytyy piirilevylle, jok näkyy tuossa kuvassa joka nyt liitteenä. Piirilevyllä ei ole kuin painikkeita, ja se kytkeytyy pulssianturiin. Ja pulssianturista tulee ulos musta kaapelin pätkä joka on katkaistu tai katkennut ja se menee suoraan spiraalikaapelin pikaliittimeen.

Kyllä se järki taitaa olla tuolla kooderin sisällä... Voin kurkata huomenna, että mitä sieltä löytyy...

Nuo kaksi joita on mulla varastossa, ovat asiakkaan omaisuutta ja kummastakin on ainakin kaapeli poikki ja hätäseis painike rikki. Otin nuo n. 5 vuotta sitten korjattavaksi ja korjasin yhden ja nuo loput jäi odottamaan parempia päiviä.

Jussi

Hiekkaranta_92

Lainaus käyttäjältä: JuKa - 03.12.19 - klo:22:20
Moi,
Ensimmäisessä kuvassa näkyy punainen liitin, joka kytkeytyy piirilevylle, jok näkyy tuossa kuvassa joka nyt liitteenä. Piirilevyllä ei ole kuin painikkeita, ja se kytkeytyy pulssianturiin. Ja pulssianturista tulee ulos musta kaapelin pätkä joka on katkaistu tai katkennut ja se menee suoraan spiraalikaapelin pikaliittimeen.

Kyllä se järki taitaa olla tuolla kooderin sisällä... Voin kurkata huomenna, että mitä sieltä löytyy...

Jussi

Nämä skooppaukset mitä tein on juurikin tällaisesta käsipyörästä. Ja samaan lopputulokseen itsekin päädyin että äly on pulssianturin sisällä. Liekö sitten komplementtikanavien ja z raidan sisäänmenoja käytetty hyväksi?


JuKa

Terve,

Tuollainen on pulssianturin sisus...

Jussi

dzy

#52
Kiitoskia kaikesta avusta kaikille. Tämä älämölötys on ollut nyt vähän itellä taka alalla kun innostuin leikkimään tuolla jyrsimellä. Kovin usein en sitä tulille taida laittaakaan, kunhan puunailen.

Tämä käsikapula on yksi minkä toivoisin omistavani ja sitten on se neljäs akseli... :)

Vaihdoin tosiaan sen pienen kiinan pöytämallin jyrsimeni aikoinaan tähän,

https://youtu.be/RrtDOfewqRE
https://youtu.be/5tV2W-i8YGI

Ajattelin että tuosta saisi "näppärästi" sen neljännen akselin... 40:1 jako ja nämä SEM:in servot Heidenhainin enkoodereille ei suoraan käy pulttaamalla kiinni, enkä ole onnistunut löytämään sopivaa Heidenhainin enkooderia.

Viimeksi kun tuolla jyrsimelläni leikin ja vaihdoin servon siihen niin kuvittelin saaneeni sen y-akselin kuntoon, mutta ei... Eilen kun sillä jokusen 4 tuntia ajelin niin semmoinen vammene se y-akseli on edelleen.
Se tavallaan ryntää nopealla liikkeellä, en tiedä olenko virittänyt servoajurin persiilleen vai onko se vika y-akselin kiilassa. X-akselin kiila on tosi pitkä eikä se välskää kun ajelee edes takasin, y-akselin kiila on ehkä kolmanneksen x:n pituudesta ja se välskää. Jos sen kiristää niin ettei välskää niin sulakkeet on vaarassa palaa...

En tiedä kanittaako se pöytä y suunnassa vai koittaako servoajuri puskea liian nopeaan sitä pöytää ja sitten ohjain korjaa vai mikä. On semmoisen stick and slip tuntunen.

Pinnanlaatu on kuitenkin erinomainen z-suunnassa ja muutoinkin johdepinnat on erinomaisessa kunnossa. Voitelusta en tiedä, se kerää öljyä pylvääseen ja tuntuu ettei sitä mene y-akselille. Se on melkoinen urakka tarkistaa y-akselin voitelu kun pitää koko pöytä irrottaa että näkee yhtään mitään. Olen sutinut öljyä käsipelillä y:n johteille aina kun tuolla innostun leikkimään.

Eilen kulutin aikaa semmoisen hyposykloidi vaihtestoa värkätessä. Pitäisi saada 144:1 välitys niin tuommoisen SEM:in servon saisi suoraan kiinni tuolla Heidenhainin enkooderilla.
Hyposykloidin taitaa tarvita olla kaksi vaiheinen että saa jollain järkevällä tavalla sen oikean välityssuhteen. Kätevästi se onnistuukin jos laskin oikein, eli 1/9 ja 1/16 välitykset peräkanaa. 1/12 ja 1/12 ei voi olla tai ulostuloakseli ei pyöri, kävi tuuri että tuommoinen välityssuhde on kaksivaiheisella hyposykloidilla.

https://youtu.be/cnJCWX2nr4M

dzy

#53
Tämä nyt ei liity varsinaisesti tuohon alkuperäiseen älämölötykseen, mutta luulen nyt löytäneeni y-akselin vian.
Takosignaalin päällä on nolla vauhdilla noin 500mVpp ja 50Hz:n signaali...

Pikaliikkeen nopeudeksi olen laittanut 2500 mm/min analogiulostulon ollessa 9v, tuo 50Hz:n signaali vahvistuu melkoisesti...

Mistähän tuo on nyt peräisin, muilla akseleilla ei tuota signaalia näy.

EDIT: Boschin ajurin +15 ja -15 jännitteet on puhtaat ja "täsmälleen" arvoissaan, mutta +24v niin siinä on melkoinen hurina...
https://www.dropbox.com/s/fdtqewzd4t9cq5j/BOSCH_DRV-33.pdf?dl=0

Isto

Jos se 24V tulee tuosta liitteen kytkennästä niin eihän siinä ole kuin 2x 470u konkat tasasuuntauksen jälkeen.
Iäkkäissä laitteissa suotokonkkien vaihto yleensä auttaa kummasti mutta se ei varmaan auta tuohon yhden akselin hurinaan jos kerran muut akselit on ok.Toisaalta eipä ole kallis kokeilu vaihtaa pari konkkaa...

dzy

Lainaus käyttäjältä: Isto - 16.12.19 - klo:19:44
Jos se 24V tulee tuosta liitteen kytkennästä niin eihän siinä ole kuin 2x 470u konkat tasasuuntauksen jälkeen.
Iäkkäissä laitteissa suotokonkkien vaihto yleensä auttaa kummasti mutta se ei varmaan auta tuohon yhden akselin hurinaan jos kerran muut akselit on ok.Toisaalta eipä ole kallis kokeilu vaihtaa pari konkkaa...

Tuo y-akseli on ollut semmoinen hankala heti alusta pitäen ja juurikin tuon y-akselin konkat olenkin jo vaihtanut Panasonicin vastaaviin.
Vaihdoin tuon servomoottorinkin ja siitä vanhasta on tuossa ylempänä video. Se moottori oli saanut aika kipeää, luulen että joku oli aikaisemmin kytkenyt virrat lämpötermarin kautta se kun oli palanut samoin kuin hiilenpidin missä se termari on kiinni.

Aina välillä luulen saaneeni sen y-akselin kuntoon, mutta sitten se taas alkaa kiukutella. Voisikohan tässä olla jonkun johdon eristeet menneet? Tuo hätäseispiirikin kun on 110voltin vaihtojännitteellä niin tuossa riittää tuota pörinän lähdettä.

https://youtu.be/kI98gkV12Sk

Tuon Boschin servovahvistimen virtalähde on tehty todella ohuilla vedoilla, ehkäpä tuo pitäisi teetättää uusiksi.

Isto

Eipä ne ohuet vedot haittaa kun ei siellä kovin paljoa virtaakaan kulje.
Mutta eristeet voi kyllä vaikuttaa, tosin löytäminen voi olla hankalaa...
Tai kuten tuossa jokin aikaa sitten ihmettelin kun pikkukaivertimen X- akseli jättäi aina silloin tällöin steppejä väliin mutta ei aina.Epäilin jo ohjainkoneen vaihtoa ja kaikkea muuta epämääräistä mutta syyksi paljastui lopulta että yksi moottorin syöttöjohdoista oli löysällä liittimessä. Ruuvin kiristys auttoi ja vika hävisi... Ilmeisesti olin vaan jättänyt ne liian löysälle joskus ja nyt kun vähän tuli heiluteltua niin ei enää toiminutkaan.

dzy

#57
Jatketaanpas tätäkin taas, vielä olis muutama lomapäivä jäljellä...

Hommasin Kiinalaisen MPG pyörän tohon härpäkkeeseeni (100ppr) ja lähettelin Heidenhainille sähköpostia josko heillä olisi dokumentaatiota tuosta HE 310 kapulan protokollasta.
Vastasivatkin oikein mutta ei ollut tarjota kuin pinnijärjestys mutta ilmeisesti Ruotsin Heidenhain kyselee ehkä Saksasta kun sanoivat olevansa vielä yhteyksissä mutta ei ole nyt pariin päivään mitään kuulunut.

Hommasin tuommoisen Heidenhainin ROD 1050 3600 linjan enkooderin kun halvalla sain Koreasta :)

https://youtu.be/OA-sajRlK7Q

Tuolla pitäis koittaa sitä neljättä akselia...  :-X Nätisti menisi 5:1 alennusvaihteella niin saisi sen tuhannesosa asteen lukeman tuosta kooderista pihalle minkä tuo oma TNC155A vaatii.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk