Myös korttimaksu toimii

Neuvoja langan hitsaukseen?

Aloittaja ftec, 28.06.12 - klo:18:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

ftec

Pitäisi hitsata T-liitoksia ohuesta rautalangasta niin, että runkolanka on väliltä 2mm...2.5mm paksua ja siihen pitäisi hitsata valtava määrä n. 1.5mm lankoja oksiksi. Lankojen keskiviivojen pitää olla samassa keskitasossa, niinkuin puun oksat kasvavat runkosta, eli ei siis niinkuin uunin ritilöissä yleensä joissa ohuet langat on hitsattu runkolankojen päälle.

Olisiko jollakin heittää vinkkejä miten hommaa kannattaa lähestyä? Hitsaaminen on se suurin ongelma minulle. Sen verran tiedän, että tällaisia lankoja hitsataan ainakin vastushitsaamalla, mutta minkähänlaisella värkillä? Esim pitääkö olla DC:tä, vai kävisiköhän hommaan yhtä hyvin AC hitsausmuuntaja ja mikähän olisi perustelu ja syy kumpi? Biltemasta saisi 80e:lla AC hitsausmuuntajan. Jonkilainen ajastinsysteemi pitänee myös rakentaa jos käyttää vastushitsausta. TIG:llä ilman lisäainetta varmaan myös onnistuisi harjoittelemalla, vaikka oliskin luultavasti loppupelissä hitaampaa kun lankoja on rutosti ja tasalaatuisempaakin varmaan vasta pitkän harjoittelun jälkeen...

Youtubesta muuten löytyy videoita, joissa lankaa hitsataan aika rohkeasti ihan auton akun virralla. Esim haulla "welding with car batteries" löytyy aika rohkeita kokeiluja. :) Tuota jos uskaltaisi soveltaa, mutta siinä tulee eteen ongelmiksi ainakin akkujen räjähdysvaara, ison virran katkominen ajastimella ja virran rajoittaminen jonnekin.

Kiitän kommenteista,

/Risto

Hiekkaranta_92

Aika haasteellinen homma ilman kunon laitteita  :-\  Eikö kovajuotto riittäisi? Olisi yksinkertaisempi ratkaisu. Siinäkun ei tarvitse perus aineen olla sulaa.

ttontsa

Moro

Hintaanhan kaikki hauskuus voi kaatua mutta heitän nyt kuitenkin ajatukset. Eli valmiit värkit vois löytyä tuolta automaailman pellinoikaisusta. Eli pienet hienosäätöiset tyssähitsauslaitteet. Eli korinoikaisussa peltiin tyssähitsataan (käsnähitsaus/pistehitsaus periaatteessa) pystyyn langan pätkä jota voidaan käyttää vetolankana lommon ulosvetämiseen. Samalla koneella voinee antaa pikku kuuma pisteitä jolloin käyttäytyy kuten kuumilla oikominen yleensä.

Karvan isommille tapeille löytyy myös läsikäyttöisiä koneita joilla hitsataan esm levyihin esim kierretartunnat, niitit, tapit. Tossa teknoexpertit sivulla on videoita kuinka helposti tapit hitsautuu

Tokihan tommosten koneiden rakentelusta voi haaveilla mutta jos tuotantoa meinaa tehä niin...

http://www.teknoexpertit.fi/www/order.php?af=0&card=13
http://www.teknoexpertit.fi/www/proatt.php?id=52


http://www.finntest.fi/catalog/410/Pintaoikaisuty%C3%B6kalut
http://mwmautomotive.it/en/categoria/spotter-acciaio/spotter-acciaio-macchine
http://www.esab.fi/fi/fi/education/processes-resistance-butt-welding.cfm
http://www.esab.fi/fi/fi/education/processes-projection-welding.cfm
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

ftec

Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 28.06.12 - klo:20:39
Moro

Hintaanhan kaikki hauskuus voi kaatua mutta heitän nyt kuitenkin ajatukset. Eli valmiit värkit vois löytyä tuolta automaailman pellinoikaisusta. Eli pienet hienosäätöiset tyssähitsauslaitteet. Eli korinoikaisussa peltiin tyssähitsataan (käsnähitsaus/pistehitsaus periaatteessa) pystyyn langan pätkä jota voidaan käyttää vetolankana lommon ulosvetämiseen. Samalla koneella voinee antaa pikku kuuma pisteitä jolloin käyttäytyy kuten kuumilla oikominen yleensä.

Karvan isommille tapeille löytyy myös läsikäyttöisiä koneita joilla hitsataan esm levyihin esim kierretartunnat, niitit, tapit. Tossa teknoexpertit sivulla on videoita kuinka helposti tapit hitsautuu

Tokihan tommosten koneiden rakentelusta voi haaveilla mutta jos tuotantoa meinaa tehä niin...
...

Morjens,

joo ttontsa, nyt puhutaan tosiaan ihan samasta asiasta kuin mitä olen itsekin kuullut - kiitos lisävalosta. Tyssähitsaus tässä tapauksessa on siis sama kuin vastushitsaus.  Täytyypä tosiaan selvitellä noita valmiiden koneiden hintoja, jos vaikka käytettynä löytyisi jostain edullisesti, sulkematta kuitenkaan vielä pois ajatusta värkätä itse komponenteista. Tässä vaiheessa kun kaikki on pelkkää kokeilua ei rohkene kaivaa kuvetta liian syvältä, paitsi jos käytettynä, sen sitten saisi varmaan myytyäkin, jos hommasta ei tule mitään.

Hiekkarannalle: Kiitti ajatuksesta, mulla kyllä on kovajuotosvehkeet, mutta se ei käytännössä tule toimimaan hitautensa vuoksi ja muutenkin on tosi vaikea saada liitosta pyöreään pintaan, kun juote pyrkii valumaan. Pitää löytää sellainen systeemi, että homma käy rivakasti.

/Risto

ttontsa

rahanpaskaa jos löytyy sukanvarresta niin kultaseppien kategoriasta löytyy kanssa vehkeet joilla tollasten lankojen hitsaus onnistuu heittämällä PUK 3:

http://www.youtube.com/watch?v=3Rr79LwAm4k
http://www.youtube.com/watch?v=2tf5wzBvrA4

konetta myy sar-machine tollaseen 3000€ hintaan.

http://www.sar-machine.fi/PUK.pdf

happi+vety kehitin+the litle torch hintaan 1700€

http://www.sar-machine.fi/juottimet.pdf
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

tanantunari

vidu ku ei itellä satu olee vanhaa puikko konetta (olisin menny kokeilee ennenku kirjotan). tuli vaan mielee miten käy jos maa johtoon kytkee ton toisen kepin ja puikon pitimeen toisen. ja hitsattavat langat kosketuksiin keskenää  ja sit vaan nopeesti jotenkin sais käytettyä virtoja päällä ettei kerkee sulaa poikki.????

ftec

& CO

Joo, siis mä luulen nyt, että tyssähitsaus on aika varmastikin se helpoin ja oikea tie. Löysin netistä Suomesta vuokraamon, joka vuokraa CDW-45-3 tyssähitsauskonetta 15e/vrk. Sillä voisi tietysti kokeilla ensin.  Tuota  heidän konetyyppiään en löytänyt neitistä, mutta CDW-45-2, ehkä sen pikkuveli  löytyy tästä: http://www.climatech.be/insulcdf.htm.

Siinä on 66000uF konkka. Voiskohan tuosta päätellä, että lyhyt hitsausvirtapulssi otetaan konkasta? Jos noin olisi, niin silloin tuollaisen kyllä saisi periaatteessa itsekin värkättyä. Aika lyhyt pulssi on kuitenkin kyseess noinkin isolla konkalla.

tanantunari: Heheh, siis totta joo, aivan varmasti puikon saa jäämään pystyyn perusaineeseen, miksi ei sitten tavallista teräslankaakin :)

timopen

Vastushitsaus on laajempi kategoria menetelmiä mihin mm. tyssähitsaus kuuluu. Muita ovat esimerkiksi pistehitsaus ja leimuhitsaus, joka on tyssähitsausta missä annetaan valokaaren syntyä liitettävien kappaleiden välille (ratakiskoja käsittääkseni jatkavat leimuhitsauksena pajalla Kaipiaisissa ja nykyään mahdollisesti radallakin).

Tyssähitsaus olisi tähän varmasti soveltuvin vaihtoehto tai sitten jotain leimu- tai tapitushitsauksen väliltä. Tapitushitsauksessa käytetään yleensä keraamisia holkkeja tapin ympärillä suojaamaan syntynyt hitsisula ilmalta, eli tästä voisi päätellä, että leimuhitsauksessakin on käytettävä jotain suojaa. Tyssähitsaus onnistuu ilman ja on sen vuoksi helpompi ratkaisu... parametrien haku ja järjestäminen on tosiaan hankalampi homma, mutta perstuntumalla sanoisin, että joku puikkovirtalähde voi toimia vaikka ei ideaali olekkaan tähän. Tyssähitsauksessa kun ei sitä kaarijännitettä tarvita niin lähteet ovat matalajännitteisiä ja korkeavirtaisia, mutta koska tappien halkaisija on tässä tapauksessa 1.5 mm? niin jonkin peruskoneen virrat varmastikin riittävät liitoksen aikaansaamiseksi. Muuttujia ovat sitten Virta, Puristus ja Pitoaika virran kanssa ja Pitoaika virran jälkeen... puristuksen määrästä en osaa sanoa yhtään, mutta isommissa liitoksissa ainakin on oleellinen, tosin hitsauspuikko tuntuu välillä jäävän kovastikin kiinni ilman puristusta :D

Jeps, mutta kun nyt ei tiedä mitä tuo rutosti hitsattavaa on niin en osaa suoraan sanoa miten itse lähtisin ratkaisua toteuttamaan... mekaanisen vermeenhän voi rakentaa missä on koura/holkki mihin hitsattava lanka kiinnitetään, tämä on jousikuormitettu jolloin puristusvoima saadaan säädettyä pituusliikkeellä, samaan pituusliikkeeseen voidaan kytkeä rajakytkin virran ohjaamiseen ja nyt on periaatteessa sitten yksi akseli mitä operoidaan jollain nopeudella.. no ei ehkä ideaali ratkaisu, mutta olisi tosin näppärä manuaalikäytössä ja ei vaadi elektroniikka tms toteuttamiseen.

Hiekkaranta_92

Tulee äkkiämieleen näiden erilaisten hitsauskoneiden sovelletusta käytöstä, kuinka tig hitsauskone toimisi, olisi meinaan monenlaisia pulssi hitsaus ominaisuuksia, ja kun nopeasti tuikkaa kahvaa tulee vain yhden pulssin mittainen hitsaus proseduuri. Kun sen tigin elektrodinkin saa aika helposti tarttumaan perusaineeseen.

timopen

#9
Juu, itseasiassa ainakin omassa LHF-3 Tig-laitteessa on tuommoinen pistehitsaus toiminto, jolla näpäytyksellä saa ennalta säädetyn pituisen hitsaussekvenssin aikaan. En tosin ole koskaan käyttänyt ja en tiedä missä rajoissa ajan säädettävyys mahtaa olla. Näppituntumalla voi tosin, mutta ei ole kovin mielekäs jos sarjatuotannoksi asti on tavaraa hitsattavaksi.

Jos tuollaisen tapitus/tyssähitsauslaitteen mistä laitoit linkin saa tuohon hintaan vuokrattua niin kallistuisin siihen, jonkunlaisen jigin varmaan joutuu rakentamaan tosin, mutta pieni vaiva verrattuna muuhun säätämiseen. Jonkin käyttöohjeen: http://www.climatech.be/cdrinsul.htm mukaan tuo tappi tulee magneettipitimeen ja ei näytä olevan mitään holkkia tms. mikä olisi vain tietynkokoisille tapeille tarkoitettu, että tässä suhteessa positiivista... mutta tarvitseeko tuon prikan, että saa tapin pysymään paikoillaan...

Edit: typo korjattu

ftec

Lainaus käyttäjältä: timopen - 28.06.12 - klo:22:03
Vastushitsaus on laajempi kategoria menetelmiä mihin mm. tyssähitsaus kuuluu. ...

Joo, siis silloin aikoinaan kun kouluja itse vielä kävin tyssähitsaukseksi kutsuttiin hitsausmenetelmää, jossa esim. akselia jatkettiin akselilla, siten, että sorvintapaisessa värkissä pyöritettiin toista ja sitten puristettiin yhteen. Kitkasta tuli lämpö, ei sähkö lainkaan. Siksi tulee mieleen käyttää mieluummin sanaa vastushitsaus, mutta käytetyt termit muuttuvat ajan myötä näköjään.

Nyt kun tiesin mitä etsiä alkaa tietokain löytymään netistä. Pulssihitsausta - eli konkaa puretaan muutama millisekunti - käytetään ainakin 1.6mm ruostumattomalle langalle, eli eiköhän sama pätisi sitten mustallekin rautalangalle noin suunnilleen. Parametrejä on tosiaan monia. Sopivan konkan latausjännitteen kun saisi selville jotain voisi ehkä kokeilla Mascotin säädettävällä teholähteellä ja kasalla konkkia Partcosta, ellei löydy sopivaa käytettyä valmista konetta taskurahalla ...

Hiekkaranta: Niin, voi tosiaan olla, että monikin juttu käytännössä toimisi tuo TIG:kin pelkkänä virtalähteenä...

timopen

Hmm, mielenkiintoista, että terminologia on muuttunut näinkin :) lähellähän tuo kitkan avulla hitsaus on, mutta minulle se on opetettu tosiaan kitkahitsaus nimellä ja tyssähitsaus on sitten sähkön kanssa, vaikka liitosmuodot ovatkin perinteisesti suht samat. Kitkahitsaukseenhan sitten kuuluu kanssa tämä "uusi" prosessi FSW, eli Friction Stirring Welding, kitkahitsaus pyörivällä työkalulla, jossa kovalla pyörivällä tapilla ajellaan väkisin esim. levyjen liitosrajapinnan läpi ja materiaalit liittyvät yhteen. Kitkahitsauksessa oli varsin painotettua, että materiaali ei koskaan sula (kitka tippuisi nesteessä?) vaan on tahmeana... hmm tällekin saattoi olla jokin oma mielenkiintoinen sana... tahdasmainen, jaah enpä nyt muista.

No tuohon latausjännitteeseen en osaa sanoa kyllä nyt, jos se konkkien energia menee yhtälön E = 0.5*C*U^2 mukaan niin kuin muistelen saa jännitteellä kasvatettua hitsausenergiaa huomattavasti, mutta haittapuolena tulevat sitten epävakaampi hitsaustapahtuma, roiskeet, langan poikkipalaminen, valokaaren syttyminen (kipinä ainakin) tyssähitsaukseen pyrittäessä.

ftec

Lainaus käyttäjältä: timopen - 28.06.12 - klo:22:50
Hmm, mielenkiintoista, että terminologia on muuttunut näinkin :) lähellähän tuo kitkan avulla hitsaus on, mutta minulle se on opetettu tosiaan kitkahitsaus nimellä ja tyssähitsaus on sitten sähkön kanssa, vaikka liitosmuodot ovatkin perinteisesti suht samat. ...

No, jätetään tähän kuitenkin se vara, että muistan väärin 30v takaa. :), Tuossä äsken olin vielä aivan varma asiasta, mutta nyt rupesi miettimään että muisti jo saattaa pettää. :)

Joo, sähköopilliset laskut kyllä onnistuvat täällä, vaan siinä on niin monta muuta tuntematonta tekijää. Tuli mieleen myös ihan 24V teholähde josta irtoaa 20A, ~0,5kW kun on jo aikamoinen teho. Tai ainakin laittamalla vain yhden vähän isomman konkan rinnan antamaan lyhyen virtatäjäyksen alkuun. No, eipä tämä nyt selviä muuten kuin ryhtymällä kokeilemaan, samalla katsellen valmiita värkkejä.

Kiitti mielenkiintoisisita ideoista, ja laittakaa vaan lisää tulemaan jos tulee mieleen. :)
/Risto

mpr

Moi
Funtsailin kans tuota omista lähtökohdista, mitä kamppeita varastosta löytyy, kokeilisin puikkohitsausvirtalähdettä siten että johtaisin puikonpitimestä virran kohtalaisen järeän kontaktorin läpi ja kontaktoria ohjaisi päästöhidastettu aikarele siinä pystyis helposti säätämään kahta parametriä ( virtaa esim. n. 30A ja aikaa 0.5s) lisäksi laittaisin suojakaasu virtausen hitsauskohtaan.
Homma menisi vaikka siten että kontaktorilta kaapeli esim. lukkopihteihin joihin olisi helppo kiinnittää "oksa" pihdit jigiin joka paikoittaisi "oksan" kohdalleen napinpainallus kontaktori vetäisi ja aikarele katkaisisi säädetyn ajan kuluttua. Pihdit auki seuraava oksa ja paikoitus jne.

eemeli

Hep.

Muuten kun kondensaattoreista on vaikea saada todella nopeasti energiaa hitsaustapahtumaan. Yhdessä aika pieniin töihin tarkoitetussa pistehitsauslaitteessa voi valita montaako konkkaa käytetään kerrallaan, ja muistaakseni jännitettä myös => 8 tehoaluetta ja jokaiselle vähän säätöä.

Tuossa hitsaustapahtuma vakioituu ihan kohtuu hyvin, kun kondensaattori(t) varataan asetettuun jännitteeseen ja puretaan hitsaustapahtumassa kokonaan.

Itse tehde nei välttis tuu halvaksi, koska yleensä tämäntyylisissä sovelluksissa ei käytetä ihan kaikkein halvimpia mahdollisia kondensaattoreita =)

Isompi konkkapankki on myös vallan potentiaalinen murheen ja tuhon aiheuttaja, saapi olla aikas varovainen. (tarttis ittelle yhteen magnetointisovellukseen noin 2 kV jännitteellä abt 70kA virtaa muutaman millisekunnin ajaksi; eipä ole kukaan vielä suostunut moista mulle rakentamaan...)


-eemeli-
*tekemällä virheitä oppii tekemään parempia virheitä*

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk