Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Taajuusmuuttajan käyttämä sorvi/jyrsinkone

Aloittaja Tapani Honkanen, 26.10.14 - klo:10:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Tapani Honkanen

Vaikka ei nyt yletöntä tarvetta liene taajuusmuuttajalla kummassakaan konehessa, niin typerien/turhien investointien saamiseksi hyötykäyttöön pitäisi nuo laitteet saada kytkettyä. Ongelmana on vaikkapa sorvissa se, että ensinnäkin kytkentäkotelo on täynnä hiirenloukun kaltaisia virrankatkaisulaitteita, kuten pakan suojan aukaisu, päätysuojan aukaisu ja kontaktorien vetokelan aukaisunappula, hätä seis ja mitä vielä sekä vaiheiden kääntökontaktorit  peruutusta varten ja lisäksi sähkömagneettinen jarru moottorin käyttämällä akselilla joka nappaa päälle kun käynnistysvivun siirtää keskiasentoon.
Miten tuohon hässäkkään pystyy kytkemään taajuusmuuttajan järkevästi ja ennen kaikkea turvallisesti? Kytkentäkaaviokin on.

Sama ongelma näyttää olevan myös Bridgeportilla, vaikkakin sen toiminnot on hieman vähäisemmät.   

Kremmen

Koeta aluksi vaikka jollain konstilla digitalisoida piirikaavo, ellei ole jo.  Kun päästään täällä sitä katselemaan niin on helpompi hahmottaa oikea paikka kytkennälle.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Tapani Honkanen

#2
Pitihän se arvata, vanha sotaratsu Kremmen tarttui täkyyn. Saakohan noista selvää. Ohjaukselle on jännite,
24 V otettu kahden vaiheen väliltä muuntajalla ja tasasuunnattu. 

Edit: kuvia tarkennettu

Kremmen

Harmi kun ei kuvista ihan näe lukea komponenttien tunnuksia. Vähän parempi resolutio olisi tarpeen.
Mutta silti: Pääpiiri on helppo, siinä on moottorin edessä ne kaksi suuntakontaktorien kosketinpakkaa ja lämpösuoja. Ne jää tamun kanssa tarpeettomiksi, eli kaikki pois ja tilalle tamu. Pääpiirikuvan vasemmassa laidassa on kosketinpakka jonka oletan olevan päävirtakytkin - onko sen tunnus ehkä Q jotain?

Ohjauspiiriä pitää muokata siten, että turvalukitukset säilytetään mutta ne eivät mene moottorikontaktoreille (jotka on poistettu) vaan uudelle "enable" releelle josta otetaan tieto tamulle. Tamu kytketään niin, että se lähtee liikkeelle vasta kun enable on aktiivinen ja pysähtyy heti jos enable putoaa pois. Miten tuo tehdään riippuu vähän tamusta.
Suunta ja nopeus valitaan tamuun kytkettävällä signaloinnilla jota voi toki ristiinlukita olemassaolevan releistyksen kanssa. Jos karalla on jarru niin sen ohjaus pitää synkata tamun kanssa niin etteivät ne tappele.
Usein tamussa on nopeuden asetus analogisesti potikalla ja suunta/enable kytkimillä. Ehkä niihinkin saadaan ajatusta jos saat sen verran isommat kuvat että tekstin pystyy lukemaan. Ja tamun liitännät auttaisi tietty myös.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

fixaaja

Suosittelisin kuitenkin jättämään sen kontaktorin, jossa suojapiirit, ja siitä ottaa syötön tamulle. Ellei tamussa ole erikseen tarkoitettua hyväksyttyä hätäseis-tuloa (on kaksi kanavainen). 
Pelkkä enable tamussa ei ole riittävä lukitus!

Kremmen

Siellä on se kontaktori (tai ainakin jotkin koskettimet) koko pääpiirin sisääntulossa. Jos se tosiaan on kontaktori eikä käsikytkin niin se toimii kyllä hätäseis-erottimenakin kun vaan katsotaan, että kytkentä on semmoinen. Toinen mitä pitää miettiä on, kuinka kehittynyt tamu on - halutaanko hätäseis-tilanteessa jarrutus maksimimomentilla pysähdyksiin ja sitten syöttö irti. Vai jotain simppelimpää.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Tapani Honkanen

Siellä on käsikäyttöinen kiertokytkin, siis verkosta erottamiseen ja yhdistämiseen. Otin kännykällä kuvat ja lähetin ne, ymmärtääkseni parhaimmalla resoluutiolla sähköpostiini toisen kerran, josta jutun perään. Ei noista kuvista kyllä selvää saa. Täytyy koettaa selventää vielä tarkkuutta. 

Kremmen

Ahaa, no kieltämättä se tunnus näytti utuisesti Q-kirjaimelta eli ei olisi sähkömekaaninen vaan täysmekaaninen kytkin. Siinä tapauksessa pitää olla sähköisesti ohjattu pääkontaktori tamun edessä ja siihen tosiaan kelpaa hyvin toinen noista alkuperäisistä suuntakontaktoreista.
Tuskin sillä lämpöreleellä kuitenkaan enää siinä mitään oikeaa käyttöä on. Ei niin pas ööö huonoa tamua kannata laittaa, ettei se osaisi suojata moottoria ylikuormalta.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop


Kremmen

Omronit (tai Yaskawia ne kait oikeasti on) on tuttuja ja tuollaisella saa kyllä tehtyä elimensiirron alkuperäiseen kytkentään. Varmaan sillä ABS:lläkin toki, että vähän mieltymyskysymys kumman laitat.

Tämä oli sorvi, eikö niin? Oliko tarkoitus edelleen ohjata kara pyörimään käsinapeista eteen/taakse ja asetella nopeus käsipotikalla? Se onnistuu kyllä. Edelleen vaan on pienestä parannuksesta huolimatta haastetta tulkia piirikaavioiden pienellä printattuja viitetunnuksia. Niin hankalaa kuin se onkin niin ne on kyllä pystyttävä lukemaan, muuten tulee harmillisia ja jopa vaarallisia väärinlukuja. Olisko naapurilla lainata kunnon digikameraa, koska aika heppoinenkin "kunnon" kamera kyllä ottaa A4:sta aivan luettavan valokuvan. Eikä haittaa vaikka piirikaavion kaikista sivuista olisi kuvat kun näyttää että tuolla on viitteitä jotka ohjaa ulos näistä kahdesta kuvasta. Menisi siten kerralla oikein. Tai jos ei sulla ole kiire niin kierrätä manuaali postitse tätä kautta, äkkiä mä ajan sen kopiokoneesta läpi ja postitan takaisin. Saat koko kuvasetin sitten uuden :)


Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Tapani Honkanen

#10
Tässä sorvissani on moottorin käynnistys eteen/taakse kelkan sivulla olevasta vivusta ylös/alas. Siellä sivulla olevan käynnistysvivun alapäässä on akseli, joka menee karalaatikon alta ja käyttää niitä käynti eteen/taakse kytkimiä. Siis tavanomaisin ratkaisu ja tuntuu loogilliselta minusta. Hätäseis nappula on hankalassa paikassa karalaatikon päällä vasemmalla, siis melkein kauimmainen kohta koneessa käyttäjän tavoitella jos on vaikkapa vasen käsi pakan pyöritettävänä. Sen haluaisin laittaa uuteen paikkaan.
Noita eteen/taakse kytkimiä voisi tietysti käyttää TaMun ohjaamiseen mutta sitten jää sähkömagneettijarru virattomaksi koska toisten (TaMu) kytkimien viritys samanaikaiseksi sähkömagneetin kytkimien kanssa on kovin työlästä. Siis kun käynnistys eteen/taakse kontaktorien ohjausvirta lakkaa, kytkee se jarrun toimimaan.
En vielä tohdi ajatella kun se tekee kipeää.


Laitoin todelliset megamäärät pikseleitä, saattaa kulkea systeemin läpi. (Edit: Ei mennyt, voiko lähettää yksityissähköpostiin?) Voin ottaa tietysti kopiot ja lähettää Itellalla

jyrki.j.koivisto

Kyllä kait jarrua pystyy tamulla ohjaamaan, pitää vain parametroida relelähtö.

Kremmen

Jo toki pystyy tai ainakin releistyksessä samalla kuin komennetaan tamua.
Laitan yv:tä Tapanille.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Tapani Honkanen

En minä tästä aikonut noin suurta melua nostaa mutta luulin tuon esimerkin koskevan/kiinnostavan muitakin sorvin haltijoita. Ajattelin homman hoituvan helpolla ja palautus alkuperäiseenkin pitäisi olla mahdollista. Kun perikunta aikoinaan myy koneitani pois, olisi ikävää jos toinen perikunta joutuu minun ymmärtämättömyyttäni heti hommiin taas.
Ihmettelen kun kukaan ei tullut esiin oman muutostyönsä innoittamana. Onko noita tehty minunkaltaiseni ymmärryksellä, ei kai sentään?

Kremmen

No nyt on kuvat luettavia ja homma siltä osin hanskassa.

Joo kyllä tuo homma helpolla hoituu, mutta ei sitä varmaan kukaan enää takaisin alkuperäiseksi halua kun se on kerran modernisoitu.
Muutos on verraten suoraviivainen, mutta jonkun verran johdotustöitä tuohon kieltämättä tulee. Ei mitään sellaista mistä normaalijärkinen ei selviäisi. Ja jos nyt ehdottomasti joku haluaa niin ei tuossa mitään peruuttamattomia muutoksia tarvii tehdä.

Tehdäänpä niin, että minä työstän tällä viikolla tuosta kunnollisen muutoskuvan jossa on dokumentoitu muutokset alkuperäiseen ja jossa näkyy koko kaavio uudessa asussa. Voin kirjailla myös työselityksen josta valkenee mikä on muutetun toiminnan logiikka niin ei tarvitse sitäkään arvuutella.
Perästä kuuluu.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk