Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää
Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - dzy

#91
Nämä Arduinot kelpaa vallan hyvin kokeiluihin ja semipermanentteihin omiin sovelluksiin. Näitä on todella helppo ohjelmoida, jopa oma kymmenvuotias poikanikin on niistä innostunut.
Nyt koulussa käpistelevät näitä microbit lankkuja.

Käytännössähän näissä ei oikeastaan ole mitään muuta kuin se prosessori ja ehkä usb sarjaporttipiiri, jos sitäkään. Kaikki liityntä on sitten tekijän omilla harteilla, vaikkakin näihin saa valmiita rele ynnä muita levyjä.

Ohjelmoinnin kannalta ei kuitenkaan ole kovin suotavaa että vain kutsutaan suoraan jotain kirjastorutiinia ymmärtämättä mitä se pitää sisällään. Silloin kun nämä Arduinot tuli markkinoille niin eräskin ihmetteli yhdellä x-simulaattori foorumilla että miksi kaikki toimii hyvin kunnes hän tulostaa Nokian LCD näyttöön SPI:n kautta tekstiä. No se kirjasto oli kirjoitettu busy loopilla eikä tämä herra vielä silloin ymmärtänyt mikä keskeytys on. Oli aika nopea oppimaan ja innoissaan postaili kuinka nyt hän saa miljoonan baudin nopeudella dataa lankkuunsa PC:ltä.

Ei nämä teolliset tuotoksetkaan niin kovin ihmeellisiä ole, minimikomponenteilla niissäkin mennään. Jos halutaan piirilevyä suojata ympäristöltä niin ne valmistaja valaa massaan. Ketään ei tosin kiinnosta mitään näitä korjailla. Tärkeintä on tuotannon jatkuminen. Uutta tilalle ja vanha roskiin jos yhtään epäilyttää. Näin käy Vaconin VFD:eille, Siemensin CPU yksiköille ja väylän IO-palikoille. Puhumattakaan kosketusnäyttö paneeleista.
#92
Jos kone manuaalisesti liikkuu oikein niin laita ennen koodin ulostusta Fusion 360:sessä akselit oikein päin. Siinä kohtaa missä valitset palikan nollakohdan.
#93
Muistaakseni hommasin ic-nv:t elfalta ja joitain kiinasta aliexpressin kautta.

EDIT: Joo, elfalta olen osan noista hommannut. Ei mitään halpoja, yli 8€ kappale, mutta yksinkertaisia käyttää.
Tuon IC-Housen romuja käytetään yleisesti teollisuudessa, muun muassa TR-Electronicsin antureissa on näiden mittapiirejä, ihan legitiimi puolijohdevalmistaja siis.
Tuon IC-NV:N indeksi pulssi on käytännössä enable signaali, jos sen kytkee app noten mukaan niin niitä index pulsseja saa aina sini/cosini käyrän tietyissä kohdin, eli siis useita per kierros. Heidenhainin 11uApp index pulssi on alhaalla ei aktiivisena  (TNC:ssä siis alle 15v/2 jännitteellä, koska tuo 11uApp signaali kelluu siinä puolivälissä positiivisella jännitteellä) ja nousee komparaattorille sitten yli tuon jännitteen. Tuolla ilmeisesti tarkkaillaan myös mittasauvojen toimintaa minkä tuo TNC ilmoittaa mikäli parametroitu mitta ei ole kytkettynä. Index pulssi ei ole 11uApp, vaan sillä on eri raja-arvot.
#94
Nämä ST:n prosessorit on todellisia "voimakoneita". Linuxilla ohjelmointikin onnistuu nyt helposti kun nämä korjasi CubeMX:n makefilen generoinnin (pienellä avustuksella) Itse käytän Kiinan kopioita stlinkistä, toimivat melko hyvin. Yksi on kärähtänyt (ajoin TFT näyttöä jossa 5v ledi taustavalo ja otin jännitteet stlinkistä... ei kestänyt... Liian hapero LDO.) Kiinan kopioissa on kahta mallia tuosta stlinkistä mitä on tullut vastaan. Toisessa on isompi LDO pakkauksen puolesta. Voi olla että siinä saattoi olla joku oikkarikin, johdotus nyt oli mitä oli...

https://youtu.be/3zvSEORu9PU
https://youtu.be/DUfypsfkl-c

Heidenhainin 11uPP signaalit saa helposti IC-NV piirillä. Ei tarvitse kuin muutaman vastuksen niin jopa INDEX pulssin saa siihen suoraan kytkettyä (ei näy datasheetissa). Olen syöttänyt tämän IC-NV:n 5v signaalit suoraan STM32F7 prossulle, siinä on timerin pinnissä 5v kesto.

CubeMX:n luoma koodi ei ole ihan sieltä parhaasta päästä, pelkkä lankun alustus vie 10-15 kilotavua, ottaa mukaan myös soc:in toimintojen purun... Piuha irti tai soft reset hoitaa saman asian. Puremetal ohjelmoinnilla (https://www.dropbox.com/s/w8lzbbv3ghepcn2/STM32_CNC_BOOTSTRAP.tar.xz?dl=0) sen saa tippumaan alle kilotavun. Tämä nyt on vain vanhan pierun käsitys siitä minkä verran koodia tarvitaan. Aloitin ohjelmoinnin Amiga 500:sella, koko käyttöjärjestelmä mahtui 512kiB:ttiin ja saman verran oli muistia... :)

Tuo enkooderi on tr electronicin valmistama, siitä sai lopulta 32768 paikkaa selville per kierros eikä stm32f7 yskinyt lainkaan vaikka kuinka veivasi käsin.

EDIT: Uusinta CubeMX 5.0 versiota ei ehkä kannata ladata Linuxille, ei toimi ainakaan omassa Fedora 28 jakelussa. Lisäksi vanhemman version uudelleen lataus on melko mahdotonta.
#95
Lainaus käyttäjältä: Hiekkaranta_92 - 05.11.18 - klo:13:04
Jyrki.j.koivisto on näköjään poistunut foorumilta, vieden mennessään mielenkiintoisen projekti topicin, missä muistaakseni laittoi yhden tnc:n toimimaan lcd näytöllä.

EDIT: Näköjään youtube pelasti

https://www.youtube.com/watch?v=4Mqche8yA1c

Täälä minä vielä piileksin...

Tein tommosen kyträyksen millä saa näistä vanhemmista TNC:seistä 15kHz:n  videon LCD telkkuihin SCART portin kautta. Tahdistuu ainakin, videon taso on "siedettävä" ehkä... Pitää tutkia tarkemmin ja tehdä vähemmän käteen hajoava proto tuosta.

https://youtu.be/EqFwpJqECew

EDIT: Nelivuotias tyttöni leikkii kissanpennun kanssa taustalla, se mitä sieltä kuuluu on "kittu"... toivottavasti...
EDIT: Olin unohtanut laittaa +5v porttien ylösvetoon joilla käännän tuon video/intensity signaalin... :)

EDIT: Huomasin tuossa leikkiessäni näiden TNC:eiden kanssa että patterivarmistus hapettuu ajan myötä. Ihmettelin miksi käytössä oleva TNC155A pyytää kokoajan vaihtamaan paristot. Vika ei ole paristoissa tai siinä että TNC imisi ylimäärin virtaa vaan paristokotelossa. Kotelon pariston miinuspuoli hapettuu...
#96
Tuo kolmen anturin systeemi näyttäs kyllä olevan vaihekulmaa varten, se että saadaanko tieto hall-anturista vai optosta miltä nuo näyttää ei merkitse mitään. Muistaakseni näin jonkin tiedon servon manuaalissa että sielä olisi 18 napaa, voin olla väärässäkin.

Jos sen vaihekulman tuosta saa niin sitten vaan kiinankaupasta kympin pari inkrementaali servon perään ja se olis siinä.
#97
Tuo moottorin vaiheliitinhän sulta tuosta puuttuu kokonaan, vaiheet on sitten siinä riviliittimessä missä lukeekin U,V ja W. Jarru on sitten luultavasti kahdella ei niin isolla mutta ei kovin pienelläkään johtimella vedetty tuohon sokerinpalaan. Tuo moninapaliitin näyttäs kuvassa olevan kuvattu ihan edestäpäin.

Latailin netistä luultavasti tuon servomoottorin manuaalin niin siinä kerrotaan että servon perässä on joko ROD320 tai ROD426 ja takometri. ROD viittaa Heidenhainiin. Eli ovat lähinnä analogisia (ainakin tuo takometri) Epäilen etteivät ole yhteensopivia tuon tamun kanssa. Tuohon 1FT507 saa manuaalin mukaan erillisanturin kiinnitettyä persiiseen.

EDIT: Manuaali olisi tuossa: https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwjEy7Wk2OTbAhXI3CwKHZpPBQwQFggrMAE&url=https%3A%2F%2Fsupport.industry.siemens.com%2Fcs%2Fattachments%2F28705560%2FPFT5_0503_en.pdf&usg=AOvVaw1uUTuK_RIVX235LLd2RjP8

EDIT: Eivätpäs olleetkaan Heidenhainin vaikka käyttävät saman tyylistä nimeämistä: https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjYsKem3OTbAhWBYJoKHTTZDwMQFggmMAA&url=http%3A%2F%2Fservotechusa.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F12%2Fdatasheet-Seimens-ROD-320-005.pdf&usg=AOvVaw2mR8UwtZQZU9a02VatcfHg

EDIT: tai no... ROD426 antaa Googlesta Heidenhainin inkrementaalipalikan...

EDIT: Nuo vaihesignaalit taitaa tuossa servossa tulla tuosta kolmivaihe takometristä ulos eli analogisena... :( Tuo tamu tarttis digitaaliset "hall-signaalit"
#98
Lainaus käyttäjältä: c.n.c - 18.05.18 - klo:20:15
Piti ostaa teho läppäri fusionille,jos se siitä alkas paremmin homma luistaa ;) mutta jostain syystä tuli opiskelija versio :( vaikka olen aiemminkin samalla käyttäjätunnuksella ladannut ja en saa sitä poistettua :( Onkohan noissa samat toiminnot kuitennii käytössä?

Jokseenkin sekavia nuo Autodeskin Fusionin lisenssit. Luullakseni opiskelija lisenssillä on kaikki toiminnot käytössä. Kyllä se sitten kyselee oletko vielä opiskelija vai laitetaanko jotain muuta lisenssiä kunhan entinen on käytetty loppuun.

Autodeskin tililtä kai noita voi jotenkin tutkailla...

Muistaakseni ite laitoin myös tuon opiskelija lisenssin aikoinann mutta sen päätyttyä startup-lisenssin. Ainoa työ mitä jyrsimelläni olen maksua vastaan tehtnyt teki -5€ loven taskuun... :)
#99
Lainaus käyttäjältä: TeacDance - 28.03.18 - klo:09:55
Millä säätää 50w dc moottorin nopeutta löysin yhden säätimen laatikosta mikä oli tarkoitettu ledien himmentäniseen ja sillä moottori vinkui ihan kauheana ilmeisesti tuo on pwm ohjain. Onkohan muut pwm ohjaimen samanlaisia vai onko tuo vaan yksilö

https://www.tuontitukku.fi/tuote/led-valojen-himmennin-12v-dc-8a-portaaton-valonsaadin-12-24v/6417536594707/
Onko tarkoitus vain saada moottori pyörimään noin tarkkuudella vai onko tarvetta takaisinkytkennälle?

Jos haluaa saada tarkan nopeuden säädön niin pitäisi olla se nopeuden takaisin kytkentä, muuten onnistuu karkeasti ihan jännitettä muuttamalla.

Nollasta sataan niin moottori haukkaa enempi virtaa, koska ankkurikäämityksen resistanssi on ainoa virtaa vastustava elementti. Roottorin alkaessa pyöriä niin sen tuottama jännite alkaa vastustamaan syöttöä, BEMF. Tämä ihan sen takia että moottori on myös generaattori.
#100
Tuolta olen tilaillu härpäkkeitä. Oisko sielä sopivaa hihnapyörää? https://www.bearingboys.co.uk/H-Section-Timing-Pulleys-127mm-1800-c

Toimitus on usein ollu alta viikon.
#101
Lainaus käyttäjältä: Kone ja Stone - 06.02.18 - klo:14:38
Kuvien perusteella se on Series1 CNC. Kelanauhurit ja kaikki [emoji23] Huutokaupasta sen huusin viikko sitten ja parin viikon päästä käyn vasta hakemassa kun saan kaverin ja hiab-auton avuksi. Mahtaiskohan niitä vanhoja sähköjä kukaan ostaa pois?


Lähetetty minun F5321 laitteesta Tapatalkilla
Täälä käsi pystyssä... Mitä siinä olisi? Vaimoke ei ehkä anna kuitenkaan lupaa ostaa...  :(
#102
Moro,

Omassa karan moottorissa on yläpuolella magneettijarru, sen jarrukiekon boorit on aika kuluneet. Saattaa hölskätä?

Karan remmi on myös melko pitkä ja sen kireys olisi hyvä tarkistaa.

Z-akselin servon johdot putkessaan pääsee myös helposti osumaan remmiin sekin pitäisi tarkistaa ettei niin pääse käymään. Omassa remmi oli jo ehtinyt syödä suojaputkeen loven.

Tuossa olisi nopeus/jännite kuvaaja omasta koneesta. Nopeus on muistaakseni mitattu karalta. Moottorin pyöriessä 6000rpm niin kara pyörii 4000rpm (normaalisti, olen omaani tuunannut alemmas) Sielä on potikka myös kenttäkäämityksen laskun kohdalle. Ohjain alkaa tietyn kierrosnopeuden jälkeen laskemaan sitä.

Varmista että suunnan ilmaisemat ledit näyttää sitä mitä pitää, eikä ne yhtään vilku. Voi olla että pitää valoja tallissa hieman himmentää että sen huomaa. Omassa säädöt oli sen verran väärin että eteenpäin mennessä myös pakin valo vilahteli.

Testasin tuota 1500 pulssin kooderilla ja ihmettelin miksi piti oskilloskoopissa laittaa keskiarvonäyttö päälle kun taajuus huojui.

Kuvasta näkee ettei jännitteet ole omassa koneessa lähelläkään optimia. Kentänheikennys alkaa liian varhain. Kenttäjännite/virta näyttäisi olevan myös liian korkea alkujaankin. Tuossa manuaalissa ei vain ole tuolle kentänohjauskortille mitään tietoa se kun on lisäkortti.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk