Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää
Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Ville Vaho

#1
Tamun ohjeista löytyy varmaan esimerkkejä kytkennästä. Mutta joku päävirtakytkin, sulake, tamu. Hätäseis ei kuulosta huonolta.

Kunnon sähkökaappi, asialliset liitokset, tervettä järkeä ja joku alan ammattilainen tarkistamaan ennen kun sähköä kytkee.
#2
Melko ikävä muoto koneistaa järkevästi.

Helpompi olis tehdä pyöreä reikä, jyrsiä ulkoa aukko ja ruuvata pala kiinni.
#3
Ensimmäisenä pitää selvittää mitkä kaikki heittää. V pukki pari ja heittokello on hyviä työkaluja, tai sitten sorvissa kärkien väliin. Heittokellossa kannattaa olla tasainen pää pallon sijaan.
#4
Kannattaa järkeillä samalla symmetrisesti kaksi karaa x/y akselin eri puolille samoihin tukivarsiin. Kun toinen laskee, toinen nousee. Viimeistään tässä loppuu valmiiksi pureskellut kinematiikat kun on sama asia peilikuvina yhdessä koneessa...? Tasapainottamaan toisiaan ja tuomaan kaksi työkalua ja karaa ilman varsinaista työkalun vaihtoa.

Mulla on muistikuva 4 akselisesta työstöstä että siinä työkalun pituutta voi valehdella tekemään oikean mittaista kappaletta 90 asteen käännöllä, mutta pyöröakselin kääntökeskiön pienikin virhe estää laskemasta teoreettisia koordinaatistoja muilla kulmilla.. 5 akselista en ole koskaan ajanut, mutta korjatessa ja kalibroidessa on tullu nähtyä ettei edes lentokoneella tuodut ammattilaiset ymmärrä viidennettä ulottuvuutta. Ihan turha piippailla pöytään kiinnitettyä kuulaa ympäri, jos ei ole ensin 3 akseliseen maailmaan saanut kääntöakselien keskipisteitä haettua. Yksinkertaisuuden ylenkatsominen satkulleen tuo lopputuloksena lähes millimetrin virheen, vaikka ohjaus on tyytyväisesti saanut itsensä kalibroitua.

Kolmiotukivarsi liikkeessä työkalun pituuden muutos muuttaa sädettä missä työkalun kärjen keskiö kulkee. Eli kinematiikka on vähintäänkin jännän äärellä eikä missään nimessä lukittava vakio toisen akselin suhteen. Ehdottomasti laskettavissa...
#5
Autoista tuttu päällekkäinen kolmiotukivarsi on kans yks melko jännä vaihtoehto, ku cnc koneesta puhutaan. Kukaan ei ole väittäny että kuulia täynnä oleva säädötön kelkka ja johde olis jotenki maailman paras ja ainoa tyyli.

Eli karan ylä ja alapäähän hydraulisylintereistäkin tunnettu kiinnike missä on tapit, "tukivarret" väliin ja runkoon samalla etäisyydellä tapit , kuularuuvi tai muu keino liikuttamaan tuotetta niille kohdille missä näkee auton jousen olevan..

Ohjauksesta pitää säätää x/y liikkumaan niin että ympyrämästä liikettä liikkuva z liikkuu suoraan.

En tiedä saako joku kiinni mitä haen takaa, mut etuja on monia perinteiseen nähden. Ainoa huono mikä tulee mieleen on se ettei valmiita palikoita projektiin saa kiinasta. Sekään välttämättä ole negatiivinen asia.
#6
Mua niin oksettaa nykyaika. Joku viittii tehdä työkseen silkkaa kuraa päivästä toiseen. Ja joku ahne vielä kannattaa bisnestä ostamalla sitä.

Toinen oksennus tulee siitä kun järkyttävän kalliissa koneissa edes rahalla ei osata enää tehdä kunnollisia karoja. Syyllistytään silkkaan tyhmyyteen nokkeluudessaan. Käytetään esimerkiksi kuparia ja alumiinia toisiinsa liitettynä jäähdytyskanavissa, niin että lopputuloksena on erittäin optimoitu käyttöikä pahimmalla mahdollisella hajoamisella, vedet käämeihin ja laakereihin. Enkä ymmärrä miten koneita edes suunnitellaan, rungot on viritetty resonoimaan koneistuksen taajuuksilla, sähköjen kytkentään on monta versiota: anturin johto on kytketty suoraan sähkökaappiin ja kulkee kymmenen energiasiirtoketjun läpi, anturin johdot on vesitiiviissä kytkentärasiassa reijät ylöspäin vettä täynnä tai sitten sponttaanisti suoraan rungossa riviliittimessä 110v liitäntöjen keskellä, sen pellin alla josta on tehty 60 kiloinen mihinkään sopimaton ja suojaamaton. Tai klassikko, käytimme liitintä joka ei mahdu reijästään mistä sen pitäisi, tarvii irrottaa johdot. Ja tietysti koneesta pitää purkaa vähintään katto, ovet, työvalo ja mielummin myös työkaluvaihtaja. Ja voi luoja jos siihen koneeseen on saanut hydrauliikkaa tai läpijäähdytyksen optiona, niille kun ei peruskonetta varten ole jätetty mitään tilaa mihinkään. Letkut on nippusiteillä energiasiirtoketjun päällä, venttiilit ja jakotukit on pultattu siihen 60 kiloiseen romurautaan kiinni, tietysti läpipultilla niin että se mutteri putoaa avatessa sinne minne ei lastujen ja leikkuunesteen määrästä päätellen ainakaan hihnaa kannattais laittaa, mutta sinne se nyt ainakin putos... 😁 Sorvien lasitkin on tehty lähes vaihdettaviksi kohtuudella, kunhan sen ensimmäisen vaihdon yhteydessä muistaa tuunata kiinnitystä...

Siinä samalla kun otetaan pala rautaa, laakereita ja sylinteri, vois lopputulos olla samalla työllä ihan asiallinenkin, mutta ku ei ole. Ei tiedetä mitä ollaan tekemässä. Tosin eihän edes skf osannut tehdä karoja noin 15 vuotta sitten...

Tulipas vuodatus, toivottavasti joku muukin on nähnyt näitä sovelluksia...

Korjausvideo on asiallinen, hiukan jäi mietityttämään oliko vaivansa arvoinen suoritus.
#7
Mä oon useasti törmänny siihen että servosta tulee betonivibra ku kuularuuvin irrottaa.

Ja jos joku ihmettelee että miks elävästä koneesta pitää irrottaa osia ni syy on yksinkertainen. Ruuvin laakereita vaihtaessa voi joutua liikuttamaan akselia jos toistakin ja hiki siinä tulee. Lisäks on ihana alkaa pohtimaan koneen referenssiin ajoa ku kone tietää olevansa päätyrajalla ennen referenssiä, kirjat on hukassa ja tuo jumalan selän takana olevan koneistamon netti on joko katkastu tai muuten vaan hitaampi ku käsin morsettaessa.

Suomi on muuten täynnä cnc koneita minkä kryptiset aamujumpat on ammattitaidottoman korjauksen seurausta, usein myös koneen liikealue on pienempi kuin uutena....
#8
Heittokello karalle, noin pöydän leveystä ympyrää tekemään kun karaa pyörittää käsin. Näin näkee karan suoruuden pöytään nähden, eli esimerkiksi roikkuuko z tai onko x/y suuntaan vinossa. Yleensä tämä riittää.

Karalle tarkastustuurna, esimerkiksi joku työkalupidin jossa on ainakin noin 100mm pituudelta samaa halkaisijaa. Kello pyödälle pystyyn, niin että heittokello on x suuntaisesti. Pyöritä karaa käsin ja tarkista tuurnan heitto. Aja z akselia ylös ja alas, tarkista heitto. Käännä tuurnaa 180 astetta ja mittaa uusiksi. Puolita tulokset. Toista y akselin suunnasta. Tämä kertoo z akselin vinouden.

Myös suorakulman voi laittaa pyödälle ja kellon karalaatikkoon, mielummin niin että pyötää päin oleva pinta on paranellien päällä, että pystyy mittaamaan x/y suuntaan. Jos pöydässä on esimerkiksi kolhuja, suorakulma tulee vinoon ja kello väittää ettei kara ole suorassa vaikka se oikeasti olisikin... Suorakulman kunnolla ei ole hirveästi merkitystä, kääntämällä kulman 180 astetta saadaan totuus. Tämä mittaus kertoo lähinnä pyödän kohtisuoruuden z akseliin nähden.

En tiedä minkä kokoneinen kone ja millaiset johteet, mutta aika usein kara roikkuu. Pullotunkilla voi kevittää karaa ja laittaa kellon johteiden ja karalaatikon väliin. Tai vääntää sorkkaraudalla yms. Kaiken mallisia johteita saa shimmattua kaljatölkillä tai hiottua pahimmillaan vaikka rälläkällä hiukan paremmiksi... Satkun kohtisuoruus sadalla millillä on jo usein riittävän hyvä.
#9
Johteet ja ruuvit / Vs: Referenssilinja
27.09.22 - klo:14:32
Ota joku suorahko, vertaa siihen, käännä ympäri ja vertaa uudestaan.
#10
Onko sen ohjaus fanuc 6 vai joku harvinaisempi?
#11
Pari juttua tulee heti mieleen.

Muistaakseni parametrit muuttaa tiedonsiirron nopeuden, eli tarkista uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Pc osaa lukea "väärää", fanuc ei.

900 parametrit on aika oleelliset, niiden jälkeen aukeaa useampi parametri. Mulla on parin koneen parametrit, voin yrittää auttaa. 0451329486

Kerralla tuo homma ei onnistu keneltäkään.. Muistin täys nollaus on ollu melko pakollista lähes aina.
#13
Kannattaa mitata ruuvia ennen ku lähtee vaihtamaan. Kello karalle ja käy liikealueen läpi fyysistä väkivaltaa käyttäen. Kun löytää välyksen, tarkistaa kohta kerrallaan mistä se johtuu.
#14
Iso levy vaatii ison tilan. Isosta levystä leikatessa harvemmin leikataan isompaa kappaletta kun levy on. Tee metrin liikkeillä runko, jonka voi laittaa levyn päälle ja siirtää..? Niitä tilanteita varten kun tarvii yli metriä, on vara siirtää konetta.
#15
Keskustelua eri aiheista / Vs: Sihtilevy
12.10.21 - klo:12:37
Kipinällä onnistunee, hinta on korkea. Mutta urat vois mahdollisesti tehdä leveämpänä rivi kerrallaan, painaa kasaan ja hioa lopuksi pinnat. Koneistamalla onnistunee vain kiekkoterällä, mutta muoto on erilainen...

Yksittäisen levyn kohdalla on varmasti halpaa ostaa valmis levy. Useampia jos menee, tilanne on toinen.

Sutta ja sekundaa tulee ennen kun on valmis. Vetelee. Terän kuluminenkin on koneistettaessa isossa roolissa, pitää vuolla eikä jylsiä.

Pistimellä saattaa onnistua erittäin heikosti.

Jos kompromisseja voi ehdottaa eikä asiakkaalla pahasti viiraa, vois pingotetut langat olla erittäin hyvä idea pitkällä aikavälillä. Munaleikkuri happosesta tig langasta, muttereilla vireeseen. Tiedän ettei tiukkoja välejä saa samaan riviin, mutta langat voi olla rungossa rivissä, päistään vaikka 90 asteen kulmassa. Jos ja kun tulopuoli ei saa olla pyöreä, lankaa on helpohko valmistaa vaikka kolmikulmaiseksi melko rumalla vetolaitteella...

Kiristämiseen voi käyttää myös mielikuvitusta, sillä saa vaikka kalan kiveen ilman että tarvii tarkasti analysoida ja ymmärtää miksi se pysyy kiinni...

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk