Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää
Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - Miguel-

#1
Noniin, eli työn alle nakertaja... Taustoja: Olen rakentanut yhden nakertimen jo aikaisemmin, seuraava on jäänyt työpöytäversioksi ja nyt olisi lähdössä ihan oikeasti jotain tulemaan..

Olen miettinyt eri runkovaihtoehtoja ja olen päätynyt sellaiseen, jossa pöytä liikkuu yhteen suuntaan (Y) ja kara kahteen. Tämä on kompromissi jäykkyyden suhteen, mutta antaa mahdollisuuden yleensäkin koneen tekemiseen käytettävissä olevin menetelmin ja mahdolliseen moniakselikäyttöön sekä pitkien tavaroiden kanssa työskentelyyn. Liitostekniikkana olen ajatellut liimaamista hitsausvetelyn ja lämpöjännitysten takia, hankkimani epoksi on vetolujuudeltaan yli 100N/mm², joten tämän kanssa ei pitäisi tulla ongelmia (Von Mises ja muut stressit jäävät muistaakseni jonnekin 10 ja 20N väliin parin kilonewtonin staattisilla kuormilla ja sijainnit käytännössä lineaarijohteen ja kelkan välissä. Myöskään värähtelymallinnus ei herättänyt epäilyksiä, etteikö epoksi kestäisi tuolla.. Rakenteet aion tehdä sellaisiksi, että ne saa jälkikäteen täytettyä epoksigraniitilla ja ainakin karapalkki tulee E/G täytteiseksi heti alkujaan. Teräsmateriaaleina löytyy H- ja U-palkkeja sekä neliöputkea.

Lineaariliikkeiden osat on haalittu ajan kanssa ja Y- sekä Z-akselilla on THK HSR 20 -johteet ja X:llä Hiwin 25mm johteet 8 kelkalla. Kuularuuvit ovat vielä hakemassa paikkojaan ja voi olla, että nykyinen nakertaja joutuu luovutuslistalle ainakin yhden kuularuuvin osalta.. Tällähetkellä mallissa X:llä on 40x20 ruuvi pyörivällä mutterilla, Y- ja Z-akseleilla 20x19 ruuvit (käytännössä mulla on näitä vain yksi joten jompi kumpi tai molemmat tulevat nykyisestä).

Servoiksi olen haalinut Yaskawan 2x 770W sekä 4.4kW, joskin ainakin tuo iso on älytön overkill (jos hyllyissäsi pyörii n. 1 kW servo+ohjain, niin vaihtoa voi tarjota). Karalle löytyy 1.8kW servomotti, jossa tällähetkellä resolveri ahterissa -Tamu vielä hakusassa tälle..

Ohjauspuoli on vielä täysin auki enkä ala sitä sen enempää vielä stressaamaan, mutta siinä pitäisi olla mahdollisuus 4- ja 5-akselikäyttöön sekä työkaluvaihtajaan tarvittava IO. Luultavasti budjetti tulee määrittämään tämän, mutta kun se tulee ajankohtaiseksi, niin täytynnee pähkäillä tarkemmin..

Hieman mallinnuksia, lenteleviä ja väärän mittaisia osia löytyy vielä :)


Pöydän sivuille tulee seinämät, en ole laittanut niitä malliin vielä..


Pyörivä mutteri ei mikään paras tilan kannalta, moottorin sijoitukselle ei montaa vaihtoehtoa...


X-akselin palkkirakenne, E/G täyttö mahdollinen


Z-akselin palkkirakenne, E/G tässäkin mahdollinen ja jopa suotava värähtelymallinnuksen perusteella...

Niin juu, strategiset mitat: 1100x500x700mm liikeala; X-johteet 1600mm, Y-johteet 1000mm ja Z-johteet 1200mm, niistä on pienet nakertajat tehty. Karana forumilta hommattu BT30, johon remmiveto ja työkalunvaihto.

Ideoita ja kommentteja kuunnellaan, varsinkin rakentavia sellaisia ;)
#2
Muut / ETEL DSB2 manuaalia?
15.03.13 - klo:12:18
Moi,

Käsissä olisi pari kappaletta ETEL dsb2p131-111e-000h -servovahvistimia ilman manuaalia. Internetistäkään ei tahdo löytyä ohjeita eikä oikeastaan muutakaan tietoa ohjaimista, joten ajattelin laitella tänne kyselyä.. Eli sattuisiko jollakin olemaan ko. laitteen manuaalia, softaa tms. jotta kyseiset laitteet saisi uuteen käyttöön.
#3
Eli kyseessä olisi mahdollisesti bt40 istukalla oleva kara, karatehoa maks. 5 kW (alussa ainakin motiksi tulee n. 2kW servo, mutta tulevaisuus saattaa tuoda jotain lisää) ja kierrokset maks. n. 6000 rpm (tai hieman vähemmän, mikäli tällä päästään paljon edullisempaan hintaan). bt40 tarjoaa jonkin verran paremmin työkaluvalikoimaa ja hinta on suurinpiirtein bt30-tasoa, joten sen puolesta tuo nelikymppinen olisi parempi; toisaalta isompi halkaisija tuo mukanaan isommat laakerit joten niiden hinta nousee..

Vaihtoehto 1: Alimmaiseksi normaali laakeri ottamaan radiaaliset voimat vastaan ja sen päällä parihiotut kuulalaakerit 25 asteen kulmalla aksiaalisia voimia kantelemaan. Ylös normaali laakeri kelluvana tukemaan remmipyörää.

Vaihtoehto 2: Alas parihiotut laakerit 15 asteen kulmalla ottamaan sekä radiaaliset, että aksiaaliset voimat ja normi laakeri kelluvana.

Vaihtoehto 3: Sama, kuin 2, mutta 12 asteen kulmalla

Akselin halkaisija laakereiden kohdalta alapäässä 70-80mm, 70 millisenä ohuin kohta kara-akselissa 15mm.

Ajattelin, että karasta tulisi öljytäytteinen (paisuntasäiliöllä, suunnitelmissa on, että karasta tulee kääntyvä), mikäli tämä toimii vielä näissä nopeuksissa..

Karaan olisi myös tarkoitus suunnitella leikkuunestekierto työkalun läpi tai suuttimilla terää päin sekä automaattinen työkalunvaihto.

Kysymys kuuluukin: Onko mikään suunnitelma järkevän oloinen? Jos on, niin mikä suunnitelma kuulostaa toteuttamisen arvoiselta, mitkä laakerit tuohon laittaisi ja mistä kyseiset laakerit voisi löytää halpaan harrastajahintaan?
#4
Elikkäs liitteenä piirtämäni BT-40 työkalukiinnittimen piirustukset, täsmääkö merkittävät mitat reaalimaailmaan? Jos mittoja puuttuu, ilmoitelkaa, niin korjataan raapustukset..
#5
Eli kuten otsikko kertoo, tarvitsisi tietää akseleille kohdistuvia työstövoimia.. Rungon suunnittelussa olen tällähetkellä simuloinut 10000N voimia (yhteen suuntaan ja yhdelle akselille kerrallaan) ja kokonaistaipumat ovat alle 1.5mm tms. ja tuota voi vielä optimoida jonkun verran. Millaista rautaa tuossa johteiden alla pitäisi käyttää (mallinsin 20 x 70mm terästä, mutta mitä laatua)?
#6
Tuli hommattua VS-com PCI-1284/UPCI rinnakkaisporttisovitin koneeseen ja en saa sitä toimimaan (koneen oma printteriportti on osittain pimeänä). Kokeilin eri porttiosoitteita (0x3bc, 0x378, 0x278) ja tuota omaa automaattista "ajuria" tms. vaan ei lähtenyt pelittämään. Mitenköhän kyseisen kortin saisi skulaamaan EMC:n kanssa? Jos sitä ei saa, niin millainen rinnakkaisportti tuohon olisi hankittava ja mistä sellaisen löytää?
#7
Eli ostetaan:

-Energiansiirtoketjua, ulkoleveys max. 65mm, kääntösäde mielellään alle 180mm ulkolaidasta ulkolaitaan. Sisätila saisi olla noin 20x40 tms. mm. tarjoa eri kokoisia, pienemmätkin saattavat käydä.

-Noin 1200mm pitkät lineaarijohteet kahdella kelkalla per johde, mielellään 2 tai 4 kpl, mutta voi tarjota myös yksittäisiä ja vähän lyhempiäkin.

sähköposti on: M ja SIVULA ja (a) ja loppuosana GMAIL.COM tai privaviestiä
#8
Minulla on mahdollisuus saada baldorin harjattomia servomotteja muutama jyrsin v2 varten (tai ehkä v1).
Kyljessä on tiedot:
CAT: BSM63A-275AA (eli tämähän on mallinro)
       B02570343
SPEC: S1P01W07 20481
Torq continous stall: 1,47NM
Current continous stall: 2,1A
Rated speed:4krpm
Rated bus voltage: 300V
Peak current: 8,4A


Kyseessähän taitaa olla kolmivaiheservomotti aika korkealla käyttöjännärillä ja päässä on resolveri. Eli luultavasti joutuu heivaamaan resolverin veks ja etsimään jonkun sopivan enkooderin tilalle tms. Mutta millä kyseistä mottia ohjaisi? Esim. Graniten laitteilla käyttöjänöt maks 80 VDC (suunnitteilla 160VDC versio), riittääkö vääntö enää mihinkään? Tarkoitus olisi päästä mahdollisimman halvalla, onko ehdotuksia ohjaimiksi vai joutuuko ostamaan toiset moottorit? Tuolla olisi myös 2 kpl vastaavaa 4,7NM vääntävää isompaa mottia (jatkuva virta 9,10A) -saattaisi olla ihan hyvä karalle tms..

Näitä voisi olla muutama ihan myyntiinkin asti, mutta hinnasta ei vielä mitään tietoa..
#9
Sain käsiini tuollaisen Control Technique:n VCD 55 -taajuusmuuntimen. Laiteeseen menee 1~ sisään ja siinä on ulostulo 0.55kW 3~ motille.

Kysymys olisi, että riittääkö kyseisen kokoinen moottori teräksen jyrsintään millään nopeuksilla? Entä muihin metalleihin? Maksimiteräkokona on noin 14mm tms.

Taajuusmuuntimia löytyy vielä tämän lisäksi 2 kpl, jos jotain kiinnostaa (PM)?

Tietoja muuntimesta:
Taajuusalueet: 0-100, 0-120, 0-220 ja 0-440 Hz
Laitteessa on asetettavissa kiihdytys ja hidastusajat 0.2 - 30s sekä erilaisia jarrumenetelmiä
Laitteessa on ylikuormitus-, virtaraja-, piikkivirta-, oikosulku- ja ylijännitesuojat.

Lisätietoa löytyy: http://www.skscontrol.fi -> Esitteet -> Sähkökäytöt -> Taajuusmuuttajat -> Poistuneet tuotteet -> VCD -> VCD55-75 User Guide
#10
Löysin (hieman myöhään) tämän suomalaisenkin forumin ja ajattelin tänne laitella jotain tuosta omasta (p)rojusta, dvdplazalle laitoin jo jotain juttua tästä vehkeestä ennen tänne eksymistä :)

Aloittelin alunperin tuon vehkeen kasailua joku 3-4v sitten ja tekeminen jämähti, kun sain piirilevyt syövytettyä ja porailtua sekä yhden valmispiirilevyn... Jonkin aikaa sitten sain tietää, että naapuri oli saanut käsiinsä käytetyt R&K:n lineaarijohteet kuularuuveilla ja hän kaupitteli niitä minulle kohtuu halvalla. Siitähän se potku persuuksille sitten tuli taas ja projekti käynnistyi uudelleen :) Vehje tulee suurimmaksi osaksi puun jyrsintään, mutta myös alumiinia / pehmeitä metalleja olisi tarkoitus päästä jyrskäyttämään.

Olin jo tuota runkoa kasaillut silloin aikaisemmin ja hommaillut hydraulisylinterin männänvarsia johteiksi. Alunperin työstöalaksi piti tulla noin 1000mm x 500 mm x 100 mm. R&K:n PLS2-80 johteet olivat 900 mm liikkeellä, joten luonnollisesti tämä valittiin X- ja Y-akseleiden liikkeiksi. Z-akselin liikerata kasvoi noin 300mm:n. X-akselin johde on päistään n. 50mm:n matkalta jäykistynyt (ei ole nähtävästi ajeltu niin pitkiä matkoja aikaisemmin), joten saa nähdä, miten sen saa liikkumaan täyttä aluetta.

Steppereiden ohjaukset perustuvat kolmeen L297-8 -pariin sekä itse suunniteltuun liitäntälevyyn, johon saa rajatiedon (1kpl) sekä joka akselin kotipaikkatiedon. Liitäntälevyssä on paikat myös neljännelle akselille, mutta sitä ei ainakaan vielä tässä vaiheessa ole suunniteltu (tai tottakai pieniä pähkäilyjä aina sillontällön :D ). Virtalähteinä vehkeessä on 2 kpl PC:n virtalähteitä kytkettynä sarjaan (24V plus 5v ohjaukset). Koteloksi löytyi vanha tietokoneen kotelo, etteivät virtalähteet tunne oloansa kovin orvoksi. Ohjaavana tietokoneena toimii HP:n vanha läppäri Linuxin ja EMC:n avustamana (Linuxin kanssa olen aivan tumppu, kaitpa sitä on alettava harjoittelemaan senkin kanssa leikkimistä -esim. ei tuo uusin EMC suostunut asentumaan koska ei ollut oikeuksia tms.).

Askelmoottoreina vehkeessä on tällähetkellä 1 kpl NEMA 34 kokoinen tuntematon motti Z-akselilla sekä 2 kpl Bebekin 10e astrosynejä X- ja Y-akseleilla. Uudet moottorit on jo onneksi tilattu (tuo NEMA 34 saattaa säilyttää paikkansa, saa nähdä kun uudet moottorit saapuvat) :) . Tällähetkellä jyrsintä pyörittää Boschin 500W:n työjyyrä ajalta ennen ajanlaskua ja sähköä ;) Tilalle on kuitenkin tulollaan Makitan 3612C sekä tee-se-itse ER-16 -kara-aihio (pyörittimenä joko kyseinen makita, servo- tai oikosulkumoottori).

Z-akseli on omaa käsialaa ja tällähetkellä liikkuu M16-kierretangolla. Tarkoitus olisi tehdä tuo zeta joko kuularuuvilla tai trapetsilla (riippuen hinnoista sekä saatavuudesta) ja vaihtaa sekä rauta- että puuosat johteita lukuunottamatta alumiinisiin, kunhan tuon saa syömään alua.

Vehettä olen tehnyt ihan harrastuspohjalta ja mielenkiinnosta sekä hieman pääedellä puuhun -tyylillä, joten suunnittelufiboja on tullut ja tulee varmaan tästä eteenkinpäin :) Työvälineinä on ollut tähän mennessä: Elämää paljon nähnyt sorvi, penkkiporakone (ei ristisyöttöpöytää :( ), sähköpora, rälläkkä, Mig ja nyrkki (välillä myös hienosäätöleka nyrkkien ollessa liian kipeät) joten toleranssit ja heitot voi mitata peukalon mitalla :)

Muutamia kuvia löytyy: täältä.
Jos linkki ei toimi, olen laittanut tuonne uusia kuvia, vaihtanut kansion nimeä ja unohtanut päivittää sitä tänne :) Siinä tapauksessa voit jättää tuon /CNC..... -setin pois linkin lopusta ja mennä etusivulta CNC:n suuntaan.
Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk