Kirjoittaja Aihe: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde  (Luettu 29545 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Maukka

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 561
 • Rekisteröitynyt: 16/11/2008
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #15 : 01.04.13 - klo:10:28 »
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=1906.msg9861;topicseen#msg9861

Tässäpä vanha turinointi tuosta virtalähteestä ja linkkistä löytyy ohjeet tuohon regulointi osaankin minkä tuohon tarvitset.

Harmi kun ei tullut aikanaan noita tilattua enempää, olivat hinta laatu suhteeltaan parasta a-luokkaa. Tuohon hintaan ei saa kiinan pojilta
uutta hakkuaria saati sitten merkki peliä. Nämähan olivat käytännössä uusia..

Poissa tanantunari

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 229
 • Rekisteröitynyt: 18/10/2009
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #16 : 01.04.13 - klo:11:22 »
Yeah!

tämän kuvan mukaan/ko? ton reguloinnin teit? kts.liite.


Poissa Seppo K

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 109
 • Rekisteröitynyt: 27/11/2010
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #17 : 01.04.13 - klo:11:35 »
Tuon kuvan mukaan tein kytkennän.

Kuten tuolla Maukan linkkaamassa ketjussakin kerroin, ei sattunut käteen 1.5 kohm potikkaa, joten käytin 2.2 kohm. Muutoin juuri noin, ja potikan kokohan ei haitaa, mittaat vain jännitettä kun säädät.

Erillistä koteloakaan en säätökytkennälle laittanut, vaan piirilevyn palasen powerin päälle korokepaloin. Molemmat on vanhasta PC-kotelosta tehdyssä laitekotelossa.

Seppo Köngäs

Poissa tanantunari

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 229
 • Rekisteröitynyt: 18/10/2009
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #18 : 01.04.13 - klo:12:16 »
Jees!

Pikavilasulla vekoyllä ei edes ollut tismalleen samoja osia, tarvii ensi viikolla tilata ellei jostain romuista löydy jotain.
sen verta sitä testasin että laite toimii ja 42.3V tulee ilman tota regulointia

Poissa masaV

 • Seniori
 • ****
 • Viestejä: 144
 • Rekisteröitynyt: 24/01/2006
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #19 : 06.07.16 - klo:08:31 »
itse ostin tuollaisen kiinan hakkurin ja ritsahti heti 5min testiajojen jälkeen, ensin näytti toimivan suorastaan loistavasti mutta sitten ritsahti, olin juuri säätämässä velo+accelero(linuxcnc)pienemmoksi kun ritsahti, joskus ensitilistäö ehkä saan toisen tilaiultua kiinasta, maksoi 50€ luokkaa eli just max minun projektien kertaostoille. Nyt kokeilin 24V 10A entisestä akkulaturista purkamaani rengassydän muuntajaa josta sain mitattua 3 ulsotulopiuhaa 24+24V tai 52V ajattelin jos tuon saisi valjastettua 10A ulostuloon, tosin pähkäilen miten saan 20 000uf konkan kanssa kun ulostulo nousee jo 57V ja stepperi driverit maximi on tuon 48 tavoite jännitteen vain, siis 48V pitäisi pudottaa tuon muuntajan tulo. kun muuntaj lykkää ulos liikaa, eli M ulos 52, tasurisilta 55 ja konkkien jälkeen 57V eli ihan liikaa sanoo poks stepperi driverit niiden max kun on jonkun mukaan 50V ja toisen sivun mukaan 48V (hy-div268n-5A)driverit. uusiakaan ma680 ei varaa ostella sen 4kpl erää :(
pelkään vain JOS tilaan tuollaisen kiinan hakkurin uudestaan sanoo saman poks rits ja ei tule enää mitään ulos, eli ottaakohan nokkiinsa noista stepperin syömistä piikeistä ja siksi hajoaa? vai mistä ? sisään kun katsoin niin ihmetytti se että piirilevyllä puolet komponenttipaikoista asentamatta ja isot säätökivet(fetit)puolitettu paikat on 2 kivelle niin alku kuin loppupäässä mutta ei asennettu. eli sisäänmenon suotokonkkien jälkeen puuttui kaikki roippeet toiselta puolelta nini opto,vastus,opamp,kuin ohjain fetit yms osat. ulos kyllä sen ensitestin mukaan tuli 48V eikä säätö toiminut alkuunkaan tuossa. (luultavasti pwm säätö mitä tutkin tuota) Aliexpersistä olen uutta katellut ja uskaltaisikohan köyhä tuolta tilata kun sama poksi näkyy olevan siellä halvempikin ja vain 25€ mutta kuvan mukaan kaikki komponentit sisällä, miten ulostulo ? joutuuko laittamaan lisaä konkkia ettei rippelit piikit tuhoa tuotakin hakkuria sitten ?

Poissa Isto

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 253
 • Rekisteröitynyt: 31/10/2013
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #20 : 06.07.16 - klo:13:38 »
Jos ohjeimen max jännite on 50V (hy-div268n-5A- ohjaimessa pitäisi olla TB6600 piiri) niin en kyllä laittaisi sisään enempää kuin 40V.
Jos muuntajasta mitattu 24V on tehollisarvo niin tasasuunnattuna siitä tulee max 24*neliöjuuri 2 ~ 34VDC ilman kuormaa. Ihan sopivasti suoraan ohjaimille.

Noissa on hyvä olla vähän marginaalia,muuten tulee helposti käyttösavut pihalle... Nettijuttujen mukaan noissa hy- ohjaimissa on ollut sisällä pienemmän jännitteen konkkia, sekin kannattaa ehkä tarkastaa varmuuden vuoksi.
Ohjeimen max jännite (tässä 50V) sisältää yleensä kaikki häiriöt jne eli todelline  syöttö pitää olla pienempi, karkeasti jossain 40V tienoilla.
Moottoreistakin riippuen voi olla ettei 24V-40V syöttöjen välillä edes huomaa eroa.

Saattaa olla että samasta powerista on olemassa muutama eri tehoinen versio mutta on teetetty vain yksi piirilevy, silloin kalustuksen määrällä ja laadulla saadaan aikaan eri laitteet samaan levyyn/koteloon... ehkä tuosta mallista puuttuu esim ylivirtasuoja ja siksi se meni rikki.

Poissa Kremmen

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1580
 • Rekisteröitynyt: 25/11/2009
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #21 : 06.07.16 - klo:22:06 »
itse ostin tuollaisen kiinan hakkurin ja ritsahti heti 5min testiajojen jälkeen, [...]
Kiinalaisilla on välillä ihan omat voltit ja ampeerit. Kyllähän sielläkin osataan, on nekin ampuneet raketin kuuhun. Mutta edelleen pätee vanha sääntö, että sitä saa mistä maksaa ja itämaiseen kauppamoraaliin kuuluu ehdottomasti, että on väärin antaa höynäytettävien pitää rahansa. Siispä ei missään tapauksessa kannata laskea sen varaan, että halpiselektroniikka kestää sille speksatut arvot loppuun asti.
Lainaus
[...] tosin pähkäilen miten saan 20 000uf konkan kanssa kun ulostulo nousee jo 57V ja stepperi driverit maximi on tuon 48 tavoite jännitteen vain, siis 48V pitäisi pudottaa tuon muuntajan tulo. kun muuntaj lykkää ulos liikaa, eli M ulos 52, tasurisilta 55 ja konkkien jälkeen 57V eli ihan liikaa [...]
Sinimuotoisen vaihtojännitteen huippuarvo on tehollisarvo * neliöjuuri(2) joka siis on noin 1,41... Muuntajalta saatava toisiojännite nousee siis tasurin jälkeisillä konkilla tuohon arvoon ja muuntajasta riippuen tyhjäkäyntijännite on vielä jonkin verran isompi. Tämä siksi, että muuntajan lähtöjännite ilmoitetaan nimelliskuormalla.
Lainaus
[ ...]sanoo poks stepperi driverit niiden max kun on jonkun mukaan 50V ja toisen sivun mukaan 48V (hy-div268n-5A)driverit. uusiakaan ma680 ei varaa ostella sen 4kpl erää :(
pelkään vain JOS tilaan tuollaisen kiinan hakkurin uudestaan sanoo saman poks rits ja ei tule enää mitään ulos, eli ottaakohan nokkiinsa noista stepperin syömistä piikeistä ja siksi hajoaa? vai mistä ?
Paha sanoa mikä sen powerin rikkoi, mutta tuskin siihen seuraavaa samanlaista kannattaa laittaa hajoamaan ennen kuin on edes vähän selvitelty mikä sen ekan särki. En löydä linkkiä powerin tyyppiin tai myynti-imoitukseen niin paha kommentoida. Mahdollisia syitä ovat ylijännitepiikit joko tulo- tai lähtöpuolella tai sitten ihan raaka ylikuorma.
Lainaus
sisään kun katsoin niin ihmetytti se että piirilevyllä puolet komponenttipaikoista asentamatta ja isot säätökivet(fetit)puolitettu paikat on 2 kivelle niin alku kuin loppupäässä mutta ei asennettu. eli sisäänmenon suotokonkkien jälkeen puuttui kaikki roippeet toiselta puolelta nini opto,vastus,opamp,kuin ohjain fetit yms osat. ulos kyllä sen ensitestin mukaan tuli 48V eikä säätö toiminut alkuunkaan tuossa. (luultavasti pwm säätö mitä tutkin tuota)
Ei ole mitenkään harvinaista, että kortilla on kalustamattomia komponentteja. Milloin siellä on toisensa poissulkevia optioita, milloin laajennuksia joita ei aina tarvita tai ei hinnan takia haluta laittaa jne jne. Kalustamattomat paikat eivät ole itsessään osoitus, että kortissa olisi jotain vikaa.
Lainaus
Aliexpersistä olen uutta katellut ja uskaltaisikohan köyhä tuolta tilata kun sama poksi näkyy olevan siellä halvempikin ja vain 25€ mutta kuvan mukaan kaikki komponentit sisällä, miten ulostulo ? joutuuko laittamaan lisaä konkkia ettei rippelit piikit tuhoa tuotakin hakkuria sitten ?
Kukapa noihin osaa vastata. Forrest Gumpia (väärin) lainatakseni Aliexpress on kuin suklaarasia - ikinä ei tiedä mitä saa.

Voisi olla ihan hupaisa harjoitus suunnitella ja toteuttaa servo/stepperipoweriksi soveltuva jälkiregulaattori tuommoisen muuntaja-konkka-tasuri -syötön perään. Jos pääsisi hyötysuhteessa jonnekin lähelle 85-90% niin semmoisella olisi helppo säätää vähän sinnepäin olevat muuntajakytkennät sopiviksi melkein mille vaan servo/stepperivahvistinsysteemille. Tuommoiseen kelpaisi aika löysillä spekseillä toteutettu buck-hakku.
Syy miksei semmoisia enempi ole tarjolla lienee, että valmiiden power management-piirien valmistajat ei vaivaudu tekemään piirejä juurikaan yli 40V raakajännitteille. Jotain ledisyöttöjen ohjaimia on alkanut näkymään, mitkä ottaa luokkaa 400VDC sisään johtuen siitä, että se on yleinen tehokertoimen korjaimien lähtöjännite. Ne kun ovat aina tehokertojalla ohjattuja boostereita jotka ei pysty alentamaan verkkojännitettä, vain nostamaan sitä.
Eli tuommoinen kytkentä pitäisi toteuttaa erillisellä tehokytkimellä jonka eteen tarttisi rakentaa PWM-modulaattori ja säädettävä kompensaattori opareilla ja komparaattoreilla. Suuri helpotus toki on, ettei kytkennän tarvitse olla galvaanisesti erottava koska siellä on jo verkkomuuntaja edessä.
Tehokerrointa tuolla tavalla ei saa korjattua joten edelleen verkosta otetaan aika kova piikkivirta konkille. Ehkä sitäkin voisi tutkia saisiko tehokertoimen korjattua toision jälkeen; sähköteknisesti se ainakin on täysin mahdollista.
Jos tuommoiseen on kiinnostusta ja tarvetta niin voisin asiaa tutkia vähän tarkemmin ja palata asiaan.


Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Poissa Kone ja Stone

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 38
 • Rekisteröitynyt: 01/02/2018
  YearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #22 : 05.03.18 - klo:23:48 »
Mitenkäs,

Onko kytkentäsavu varma jos koitan ajaa 3 kappaleelle http://www.jmc-driver.com/h-pd-120-0_434_80_-1.html Tuollasia 80VAC / 8A drivereita jännitettä 545VA 230V-2x38V rengassydänmuuntajasta? Muuntajan toision maksimivirta on jotakin himpun alle 8 Ampeeria.

.. kun harvemmin taitaa olla tilannetta että kaikki kolme akselia haukkaa täyttä virtaa?

Tuossa driverissa on myös mahdollista ajaa sisään 110VDC ja internetseistä löydetyn kuvan perusteella Driverissa itessään on 160V 680µF konkka. Rauhottaisiko tilannetta jos tasasuuntaisi ton 78VAC --> 107VDC ja laittaisi jonkin vähän järeemmän konkan ennen drivereita?

... vai onko hankittava 3 muuntajaa  :D

Poissa G Brzeczyszczykiewicz

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 59
 • Rekisteröitynyt: 12/09/2016
  YearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #23 : 06.03.18 - klo:07:39 »
Tässä ketjussa on pari juttua joita en oikein tahdo
ymmärtää.

Muuntaja/tasasuuntaaja karkeana virtalähteenähän on vallan
mainio ratkaisu, robusti ja pitkäikäinen. Tässä kuitenkin kovasti
haikaillaan yksivaiheista ratkaisua tehoille joilla sen haitat
on jo merkittäviä jos kohta ei ylikäymättömiä. Tietysti jos
käytettävissä on vain yksi vaihe niin.... sitten tietysti.

  Oikeana lähestymisenä näkisin kolmivaihemuuntajan ja
kuusipulssitasasuuntaajan. Silloin selvitään "lähes" ilman
suodatuskondensaattoreita, sen verran vaan että nielaisee
jännitepiikin (=muuntajan hajainduktanssi) kuorman äkisti
katketessa. Kuusipulssisuus huolehtii jännitteen tasaisuudesta.
Liika kapasitanssi vaan aiheuttaa sen että tarvitaan käynnistyspiiri
rajoittamaan alkusysäystä, jannite taas ei juuri tasaannu ellei
kapasitanssi ole vallan huima......
  Tehokerroinkin hoituu elegantisti ja sitten vielä yksi juttu:
muuntajan oma käynnistyssysäys eli magneettisen kyllästymisen
aiheuttama sysäys jos kytkentä osuu verkkojännitteen nollakohtaan.
Huomatkaa että kolmivaiheisena voidaan käyttää pienempiä muuntajia
(per vaihe) eli kyllästyminen kohtaisi vain yhtä noista (pienemmistä)
muuntajista kerrallaan. Ja kyseisen sysäyksen takia tietenkin
välttelemme nimenomaisesti rengassydänmuuntajia (mistä se muuten on
otsikkoon edes joutunutkaan, eihän se tarjoa tässä mitään etua, hintaa
yleensä vaan lisää.)

   Jaa että miksikö nyt sitten siirryin useampaan muuntajaan?
Katsokaapa Vekoy:n (Starelec OY) verkkosivulla kohtaa " Etusivu  » Muuntajat
» Yleismuuntajat  » STM-sarja 50-500VA". Sieltä löytyy 400VAC primääriset
monilla tehoilla ja toisiojännitteillä. Saatavuus ja tolkku hinta....
siinä se.
   Tasasuuntaaja on symmetrinen kuorma joten kyllähän 3 x 230VAC primääri
tähteen kytkettynä toimisi mutta onhan se elegantimpaa käyttää 400VAC
kolmiossa jo muuntajien mahdollisten erojenkin takia. Sitten lisäksi se
että jos sattuisi yksi vaihe (lue: muuntaja) kärähtää niin ei käy muitten
päälle.

   Kärähtämisestä muuten..... muistammehan miten tuollainen E-sydäminen
yleismuuntaja on robusti myös kuorman suhteen. Lämpöaikavakio on vähintään
monia minuutteja. Jos ajamme vaikkapa servojärjestelmää niin pikaliikkeitä
eli muita huippuja ei tarvitse ajatella ollenkaan. Voi huoletta mitoittaa
keskiarvokuormalle. Tai alle.... pienellä huolella.

@ Kone & Stone: "... vai onko hankittava 3 muuntajaa"

- Huomaatko, tämä on mahdollisuus. Ei uhka.

Poissa Kone ja Stone

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 38
 • Rekisteröitynyt: 01/02/2018
  YearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #24 : 06.03.18 - klo:10:55 »
..sen verran on sähkötekniikan tunneista aikaa että en nyt ihan heti saa päähäni että miten teen 110V DC:tä tuollaisella muuntajalla?

Tässä painitaan sen asian kanssa että 3 akselin driverien yhteishinta nousee noin 150€ jos ne hommaa suoraan 230VAC laitteina eli silloin pärjäisi ilman powereita,

Poissa ttontsa

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 953
 • Rekisteröitynyt: 06/09/2007
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #25 : 06.03.18 - klo:11:04 »
Musta taas haiskahtaa että noi vekoyn muuntajat ei ole 3 vaan 1-vaiheisia.

Tossa kolmivaiheiset:

http://www.brevetrafo.com/catalog/three-phase-transformers

Villi veikkaus että 1,5kw luokassa saatavuus on aika nihkeetä eikä hinta rajoitu sataseen.
« Viimeksi muokattu: 06.03.18 - klo:11:19 kirjoittanut ttontsa »
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

Poissa Kone ja Stone

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 38
 • Rekisteröitynyt: 01/02/2018
  YearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #26 : 06.03.18 - klo:11:22 »
Tarvinnee tästä lähteä töihin niin voi sitten joku päivä ostaa jotakin kunnollista  :D


Poissa Hiekkaranta_92

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 510
 • Rekisteröitynyt: 30/01/2010
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #27 : 06.03.18 - klo:14:16 »
Luulen että  G Brzeczyszczykiewicz tarkoitti että kolme erillistä muuntajaa, kolmesta erivaiheesta on oleellisesti parempi ratkaisu kuin yksi iso rengassydänmuuntaja. Lähes valmiina sähkötekniikan insinöörinä allekirjoitan tämän mielipiteen. Eihän niitä muuntajia ole aivan pakko samaan runkoon änkeä vaikka mahdollistahan sekin olisi ja toisi tietenkin joitain etuja.  Tässä havainoillistava esimerkki kytkennästä: http://tinyurl.com/y87v4t35

Poissa JuKa

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1012
 • Rekisteröitynyt: 12/01/2006
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #28 : 06.03.18 - klo:17:24 »
Terve Kone ja Stone,

Kerrotko vielä, että oletko hankkimassa näitä kiinalaisia drivereita tuohon uuteen koneeseesi?
Itse suosittelisin noita 230v versioita, mutta kun täällä foorumilla oli näistä juttua, että vaativat kuitenkin muuntajan etupuolelle galvaanisen erotuksen takia, niin kannattaa unohtaa.

Teet mitä tahansa, niin säästä rahasi kaikesta kiinalaisesta elektroniikasta (jos se on mahdollista) ja osta kerralla sellaiset driverit, joiden kanssa ei tule ongelmia. Kuten taisit jo mainita omassa keskustelussasi, niin suosittelen ostamaan vaan ne GD:n driverit. Ne saat myös myytyä jollekin, jos ei miellytä. Ja voit vaihtaa moottoreita, mikä tyyppi sitten miellyttääkin. Ja sähkölaitteista olisi aina hyvä löytyä CE-merkintä...

Poissa ttontsa

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 953
 • Rekisteröitynyt: 06/09/2007
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Vs: Rengasmuuntaja tai valmis virtalähde
« Vastaus #29 : 07.03.18 - klo:11:55 »
Terve Kone ja Stone,

Itse suosittelisin noita 230v versioita, mutta kun täällä foorumilla oli näistä juttua, että vaativat kuitenkin muuntajan etupuolelle galvaanisen erotuksen takia, niin kannattaa unohtaa.


Jos 150€:lla saa jätettyä pois virtalähteet niin tarttuisin myös tarjoukseen. Töpselisähköllä tekeminen on niin yksinkertaista. Mistähän tuo suojaerotusmuutajan vaatimus kumpuaa? Yhdenlainen sähkölaite siinä kuin pora- tai partakone saati sähköhella tai invertteri micro??

Terve Kone ja Stone,

Ja sähkölaitteista olisi aina hyvä löytyä CE-merkintä...


Tämä se niin jaksaa aina huvittaa. (China Export) CE merkin kun saa painaa laitteeseen kuka tahansa, kun painaa sen oikealla värillä ja oikealla fontilla. Kyseessä valmistajan oma vakuutus että laite on tehty voimassa olevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Merkkiä ei anota eikä myönnetä miltään instanssin taholta, eikä sitä myöskään valvota muuta kuin loppukäyttäjien toimesta. Ihan sama, kunhan on munaa liimata tarra kupeeseen.

Eräs nimeltä mainitsematon yrityskin virkkaa jäykän sähkön ohjauskeskuksia ja automaatiolaitteita ilman minkään sortin sähköpätevyyksiä ja ensimmäistäkään kojetta ei ole edes eristysvastusmitattu. Niin on silti CE merkit kupeessa ja käy kuin väärä raha. Joltakulta kun palaa tukka karrelle niin voi levitellä käsiä että ei me tiedetty. Oikeudessa saa ehkä kirjallisen huomautuksen ja mansikan makuisen tikkarin pahaan mieleen. CE merkki ei siis takaa muutakuin että valmistajalla on Munaa.
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

 


Powered by EzPortal