Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

CNC pään tekeminen (4. ja 5. akseli)

Aloittaja hyvarinent, 24.02.15 - klo:12:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

hyvarinent

Moro,

Nyt pitäisi tuommoinen väkästellä omaan projektiin. Paljon oon kahlannu palstaa ja nettiä läpi ja kaikkee on löytynyt, mutta hieman on vielä kysymyksiä auki.

Projektina siis tehdä 5-akselinen CNC kone, jolla voisi hyvillä vauhdeilla työstää puuta, muovia ym ja rauhallisilla vauhdeilla alumiiniä ja messinkiä.
Kysymys kuuluukin, kun haluan pitää laitteen suht sipposena niin millä moottoreilla tuon toteuttaisi? Olen katsellut Neman 23ja 24 sarjoja sekä servoja. Homma tyssää aina siihen kun rupeaa miettimään tehon ja väännön tarpeita. X,Y akselit ovat väännöltään 3Nm luokkaa olevat hammashihna lineaarit, eli noille kaveria haetaan.
Välityksistä löysin täältä jonkin verran juttua ja ilmeisesti 10 alentava voisi olla jo jees ja hammashihna vetosta ajattelin.

Laittakaahan tietoa kehiin mikä olisi minimi moottori vaatimukset tuollaiseen käyttöön, niin voin penkoo laatikot läpi mitä löytyy :)
Alumiinin työstön ei tarvi mikään raketti olla ja taitaa noi muut lineaarit jo määrittää vauhdit.

Joten yhteenvetona mikä välitys ja moottorin vääntö, että tuommoinen projekti onnistuisi? ja miten toi ny taas meni jos moottori vääntää 1Nm ja sen perässä 10:1 alennus niin mitä sit on vääntö?

Terv Tuomas

Konemies

Valmiitakin moduleita tuohon tarkoitukseen löytyy, esimerkiksi: http://www.roboty.fi/httpdocs/rotary.htm . Noista voit ainakin katsella moottoreiden mitoituksia, jos haluat itse värkätä.

www.cnc-tekniikka.com on maailman suurin suomenkielinen cnc-tekniikan harrastajien keskustelufoorumi

Prove Koneistus

Mulla olis pari ylimääräistä nivelvarsityyppisen teollisuusrobotin 5 ja 6 akseli.
Noista olisi todella helppo rakentaa.

hyvarinent

Tarkoituksena olis tehdä tämän tyyppinen sovellus, ei sen juuri tuollainen tarvi olla, mut idealtaan. osat on sen verran isoja, että olis kätevämpää jos pöytä pysyis paikallaan...ehkä :)
soveltuisi paremmin osien tekoon mitä olis haaveissa tehä  :-\


cartti

Lainaus käyttäjältä: hyvarinent - 24.02.15 - klo:15:09
Tarkoituksena olis tehdä tämän tyyppinen sovellus, ei sen juuri tuollainen tarvi olla, mut idealtaan. osat on sen verran isoja, että olis kätevämpää jos pöytä pysyis paikallaan...ehkä :)
soveltuisi paremmin osien tekoon mitä olis haaveissa tehä  :-\
Itsehän en ammattilainen ole, mutta rakenne näyttää sen verran tukevalta etten mihinkään uretaania kovempaan tuota päätä upottaisi. :)

hyvarinent

Nyt löysin täältä foorumilta oikein hyvän keskustelun tuohon vääntöjen laskemiseen ja käyttäytymiseen.

tuo oli jonkin idea jonka netistä löysin. Juu on "vähän" hutera kyllä, mutta tuo oli vaan havainne kuva minkälaiset liikkeet päähän haluaisin.
Nuo robottivarret on tod näk liian järeitä kun tarjoajan kanssa puhelimessa juteltiin. Edustaa suunnitteilla olevan koneen toista ääripäätä kun tuo himmeli  ;)

Eli muutaman Nm voimille olevan pään etsinnät jatkuu...

Konemies

Saisit täältä ehkä paremmin apua, jos kirjoittaisit näkyville muutamia lukuarvoja, että miten haluat työstää ja millaisella koneella. 

  • Esimerkiksi mikä on jyrsintapin max koko vaikkapa alumiiniin: onko se noin 3 mm vai kenties 30 mm ?
  • Millainen pitäisi mielestäsi koneen koko ja paino olla: Pieni alle 30 kiloinen pöytämalli vai lattialla oleva 300 kiloinen vehje?
  • Minkä kokoisia työstettävät kappaleet ovat: Ovatko ne max 50x100x25 mm vai kenties 500x1000x250 mm?
  • jne...
Ilman tietoa suuruusluokista on vaikeaa ryhtyä suosittelemaan komponentteja.
www.cnc-tekniikka.com on maailman suurin suomenkielinen cnc-tekniikan harrastajien keskustelufoorumi

hyvarinent

No tämä on se ongelma kun ei cnc-koneista ole kokemusta. En pysty juurinkaan arvioimaan terien halkasijoista, kai sitä voi aika paljon muuttaa, mitä enemmän syöttöä ja lastua sitä pienempi terä, mut mihin koneen pitäisi pystyä en pysty arvoina sanomaan. Tain no mihin alla olevat kamat pystyy :)
Eräällä ohjelmalla tapin kokoja kattelin miten vääntöä ottavat ja ehkä alumiiniin joku 10mm terä vois olla ok. Ei koneesta mikään raketti tule, mutta parempi kuin ei mitään ja niillä mennän mitä hyllyyn on ilmatteeks kertyny.

Koneen X ja Y liikkeet on 850mm ja kamat millä toteutetaan:

Linearmovers: DGEA-25-850-ZR-WV-KV

Servomotors: Festo 526732 MTR-AC-100-3S-AB

samanlaista servoa ilman lineaaria voidaan käyttää Z-liikkeeseen esim kuularuuvin kanssa. Sitten jää vielä yksi käyttämättä. Noita siis neljään akseliin ja loput ostamatta ja sitä tässä pähkäilen.
Noista löytyy vääntö arvot ja niiden rajoissa voin X ja Y liikkeitä ajaa. Pään arvot ei kauhean paljon järeemmät kannata olla ettei ammu yli, mutta reserviä vois olla jos joskus haluaa X ja Y liikettä vahvistaa.






Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk