CNC - Harrastus

YLEINEN CNC-KESKUSTELU => Keskustelua eri aiheista => Aiheen aloitti: Tugge - 19.03.19 - klo:14:03

Otsikko: Lineaarijohteen koneistaminen
Kirjoitti: Tugge - 19.03.19 - klo:14:03
Moro  taas.

Rakentelen vähän jytympää cnc-konetta ja minulla on neljä thk:n hrs25-350mm lineaarijohdetta, joista pitäisi tehdä kaksi n. 650 mm pituista johdetta. Ajatuksrna olisi siis manuaalijyrsimellä tasata kahden johteen päät vain kohtisuoraan, jolloin teoriassa saisin melko saumattoman siirtymän kelkalle.

Mutta johdehan on hiottua ja karkaistu johonkin kovuuteen. Ja kun on kyseessä THK:n johde, niin kovuus voi olla isokin, niin millaisella terällä tuo työ pitäis suorittaa ja millaisilla työstöarvoilla? Menisikö ihan perus kovametalliterällä?

// Tomi L
Otsikko: Vs: Lineaarijohteen koneistaminen
Kirjoitti: ttontsa - 19.03.19 - klo:14:35
HRC 58-64 väittäs THK:n manuaalit, aika äärirajallahan se alkaa tappimaailmalle olla, mutta onnistunee.

Muutama video jota on tullu tuijoteltua..

https://youtu.be/776sJBMSxQM
https://youtu.be/Fvqn1r33Mw0

https://www.shop-apt.co.uk/high-strength-high-hardness-carbide-end-mills-4-flute-65hrc/high-strength-high-hardness-4-flute-carbide-end-mill-10mm-diameter-altins-coated-65hrc.html

APT:n sivuilta löytyy useampikin vaihtoehto harrastelija budjetissa. Ite tilasin mutaman tapin toolox 44 projektiin. APT:n tapeille vaan leikkuuarvo suositukset on mitä on.

Äkkiseltään karkaistuille päädyin sivujyrsinnässä pääteltään Ap=D ja Ae=0,1-0,03xD

Liitteessä esm toolox:lle
Otsikko: Vs: Lineaarijohteen koneistaminen
Kirjoitti: JuKa - 19.03.19 - klo:16:00
Mahtaisiko tulla kuitenkin edullisemmaksi ostaa 650mm pätkä, kun ei taida hinta olla paljonkaan yli tuon tapin hintaa? Oletko kysellyt hintoja?
Otsikko: Vs: Lineaarijohteen koneistaminen
Kirjoitti: Tugge - 19.03.19 - klo:16:54
Kiitos Tonttsa vinkeistä. Mulla olis varsijyrsin kiinasta, johon on apmt1135 kiinan insertit. Niillähän tietenkin voisi kokeilla, jos oikein varovasti menis. Tuo terä, minkä linkkasit, niin onhan se kalliin puoleinen, mutta toisaalta olishan se sitten varastossa tulevaisuutta varten..

Juka: En ole kyselly hintoja, kun haluasin käyttää nuo pois kuleksimasta. Mutta toki jos tässä mennään perse edellä puuhun, niin silloin pitää kyllä kysyä hinnat. Jotenkin tuntuu, että jos n. 1300 mm johdetta ostaa, niin hinta on siellä 200€ luokassa.. Mutta tuo arvio on mutuilua..
Otsikko: Vs: Lineaarijohteen koneistaminen
Kirjoitti: Ville Vaho - 20.03.19 - klo:18:17
Ei se ole synti ja vääryys ottaa rälläkkää käteen ja harrastaa käsitöitä. Ja kyllä rauta nöyristyy kovametallin edessä, tuossa videolla koneistetaan vähän enemmän. Kiinalaisetkin osaa tehdä hrc 60 pystyviä tappeja kympillä.
Otsikko: Vs: Lineaarijohteen koneistaminen
Kirjoitti: Tugge - 21.03.19 - klo:09:12
Toki käsitliden arvoa ei pidä väheksyä, mutta jos kaksi johdetta pitää saada ns.saumattomasti jatkettua toisiinsa, niin kyllä aika seppä saa oll, että rälläkällä sen saa tehtyä. Muuten kyllä johde kuin johde nöyrtyy rälläkän alla.

Mutta otinpa eilen johteen kauniiseen käteeni ja menin kokeilemaan firman bridgeportilla miten se nöyrtyy. Otin kovapalaromukaatikosta jonkun 16 mm halkaisijaltaa, neljäleikkuisen jyrsintapin ja kokeilin. Ja kyllä se ainakin ihan nätisti kylkityöstöllä lastua siitä irroitti. Pitää vielä hakea paremmat arvot, kun menen tekemään oikeasti homman loppuun. Nyt muistaakseen arvot olivat siten että koko johteen paksuudelta noin 0.3 mm. Kara pyöri jonkun 400 rpm ja syöttö oli joku 200.

Hyvin huomaa leikkausjäljestä, että johteen keskiosaa ei ole karkaistu jakarkaistu pinta ulottuu kuularadoista noin kolmen millin syvyyteen.

Laitan kuvan leikkausjäljestä, kunhan kerkiän.
Otsikko: Vs: Lineaarijohteen koneistaminen
Kirjoitti: Hiekkaranta_92 - 21.03.19 - klo:10:08
Aina voi tuurnaan laittaa hiomakiven ja putsata sillä päät. Maltillisesti kierroksia, niin että ei lennä kipinöitä.
Otsikko: Vs: Lineaarijohteen koneistaminen
Kirjoitti: Tugge - 22.03.19 - klo:12:49
Aina voi tuurnaan laittaa hiomakiven ja putsata sillä päät. Maltillisesti kierroksia, niin että ei lennä kipinöitä.

Tuurnasta ei kyllä ensimmäisenä tule mieleen joku oikaisusysteemi, mutta ymmärrän mitä tarkoitat. Mutta kokeillaan lastuamalla ja varovasti.
Otsikko: Vs: Lineaarijohteen koneistaminen
Kirjoitti: Hiekkaranta_92 - 22.03.19 - klo:15:08
Mitäs siitä tuurnasta sitten mahtaa tulla mieleen? Otsa ja kiekkojyrsimet monesti kiinnitetään tuurnaan, joten miksei hiomakiveäkin 🤔 Sorvattaessakin monesti aihioita kiinnittään tuurnaan.
Otsikko: Vs: Lineaarijohteen koneistaminen
Kirjoitti: Tugge - 25.03.19 - klo:09:36
Jotain tällästä: https://m.motonet.fi/fi/kategoria/2905/261993/Tuurnat-ja-pistepuikot (https://m.motonet.fi/fi/kategoria/2905/261993/Tuurnat-ja-pistepuikot) tai https://www.tyokalukauppa.net/kasityokalut/iskutyokalut/taltat-tuurnat-meistit/ (https://www.tyokalukauppa.net/kasityokalut/iskutyokalut/taltat-tuurnat-meistit/)

Mutta esim. nämäkään ei tullut mieleen: https://www.konecon.fi/category/127/istukantuurnat (https://www.konecon.fi/category/127/istukantuurnat)

Sitten isä sanoi tuurnaksi kankea, jossa on terä, jolla hakataan jäätä pihakivien päältä.