CNC - Harrastus

YLEINEN CNC-KESKUSTELU => Keskustelua eri aiheista => Aiheen aloitti: 131rally - 04.06.17 - klo:09:26

Otsikko: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 04.06.17 - klo:09:26
Morjens. Rakennan kilpa-autojen tukivarsistoja, www.uniball.fi ja olen ostanut kaikki korvakot yms. laserleikkeinä. Nyt nopeasti osat toimittanut laserifirma lopettaa alihankintatyöt ja tekee vain itselleen. Muut ovat toivottoman hitaita (ja kalliita) meille. Pohdin CNC plasmaa. Fincut tyyppinen laite olisi sopiva. Leikkeet enimmäkseen 1-3mm cromoa ja 1-2mm alumiiniä. Toki olisi hyvä jos sama kone kykenee 10mm teräkseen siistillä jäljellä. Leikkuumäärät eivät olisi suuret, n. 2t/pv joten ihan älyttömän kallista konetta ei kannata hankkia. Koko olisi 1020x2040mm seutuun jotta vakiolevyt sopii pöydälle. Isompi vie liikaa tilaa. Mitä edullisia koneita voitte suositella? Mitkä HQ plasmat ovat oikeasti hyviä? Ceboran HQC hintaa en edes löytänyt mutta vastaavan kokoiset perus plasmat olivat Ceboralla 8000€. Pöytiä elektroniikalla näkyy saavan maailmalta alkaen 4000€. Ihan mahdotonta ei olisi tehdä sitä itsekkään, mutta silloin pitäisi olla kyllä täysin valmis elektroniikka/softa ja ohjausmekaniikka. Omassa pajassa on CNC vaakakara, CNC sorvi, särmäri yms. perusvehkeet.
Marko V
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 04.06.17 - klo:10:42
Ootko kysynyt laserhommia tuolta... http://www.corrotech.fi/ihmiset/
Kyseistä paikkaa käyttää moni toimija täälläpäin...

Ootteko tehnyt kannattavuus laskelmaa?

Tilataan osat:
+ Osat tulevat valmiina piirrustuksien mukaan
+ Ei vaadi työtekijää
- Toimitusaika 1-2 päivää, johtuen rahdista

Plasmaleikkurin hankinta:
+ Nopea toimitus
+ Mahdollistaa nopean protoamisen
- Käyttö ja huoltokustannukset
  1. Suuttimet ja leikkuupään osat
  2. Kaasut
  3. Lamellit. Kannattee huomioida lamellien vaihtoon menevä aika.
  4. Tiivisteet
- Henkilön ajallisen työpanoksen asetteen tekemiseen
- Mahdolliset vialliset kappaleet leikkuuhäriön/inhimmillisen virheen yms seurauksena
+- Savukaasujen poisto järjestelmän rakentaminen jos ei ole ennestään. Varsinkin jos kromi tavaraa leikataan.
+- Koneen käyttöelinikä (Minkä jälkeen huolto kustannukset nousevat siihen pisteeseen, että koneen ylläpito ei ole kannattavaa)
+- Koneen hankinta hinta


Et ole kertonut budjettia millä hintaa kone pitäisi saada ja mihin tarkkuuten sillä pitäisi pystyä? kerta halpa kone ei ole aina ns. halpa... jos aletaan katsomaan huoltokustannuksia yms kuluvia osia/toimintahäiriöiden korjaamiseen menevää aikaa.
Itse suosittelen että laskette kauan kone käy arviolta päivässä kun se ajaisi paksuinta/hitainta materiaalia
Esim.
Tehdään kappaletta X 500kpl ja kappaletta Y tehdään 250kpl. Lasketaan arviolta kuinka monta levyä ne vievät.
Lasketaan ajoviivan kokonaispituus yhteensä.
Sitten jaetaan ajoviivan pituus taulukossa olevalla arvolla kyseiselle materiaalille ja vahvuudelle https://ez-router.com/15-plasma-cutting-units.html?start=9 (https://ez-router.com/15-plasma-cutting-units.html?start=9)
HUOM!!! nopeudet riippuvat koneen tehoista ja mekaniikasta. Nämä arvot ovat lähellä ns. teollisuusluokan konetta jotka ovat taulukossa.
Nyt tiedetään raaka arvio kauan kone siis kävisi pelkkää leikkausaikaa.

Tähän pitää sitten laskea paljon se vie mies työaikaa
Jokainen levyn vaihto = asetteen tekeminen. Missä monesti poistetaan vanha levy jäämä, kerätään valmiit kappaleet, vaihdetaan uusi levy paikoilleen, vaihdetaan tarvittaessa suutin, ladataan uusi ohjelma jne.
Tähän voi laskea menevän karkeasti 15min. Tämä aika kerrotaan levyjen määrällä niin saadaan tietoon se aika kauan työntekijä on koneen ääressä keskimääräisesti.

Sitten voidaan todeta paljon kappale saisi maksaa että se olisi ns. kannattavaa tehdä omana työnä.

Yksi syy miksi joissain paikoissa levyn leikkaus kustannukset ovat korkeat johtuu siitä että levyn vaihtoa ja kappaleiden keruuta ei ole automatisoitu... tämän vuoksi levyn leikkuuseen tulee kalliit työntekijä kustannukset kun vaihdot tehdään manuaalisesti...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: saulij - 04.06.17 - klo:11:34
Täältäkin saa nopeasti. Hyvä laatu.
http://www.datasteel.fi/ (http://www.datasteel.fi/)
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 04.06.17 - klo:12:13
Nopeasti laskin 10kk taakseppäin leikeostot niin n. 4500€ 0% yht. Lisäksi olen itse toimittanut cromo levyt eli n. 1/4 teräksistä ei kuulu hintaan. N. 10k€ kone tuntuisi sopivalta mutta ehkä joku 15k€ voisi mennä vielä. Piirrän itse kuvat, joten samassa ajassa syntyisi ohjelma koneeseen. Työaikaa menee nyt n. 1t jokaisen erän noutamiseen, samassa ajassa laittaisi leikkeet tulemaan. En usko että tulee sen kalliimmaksi, mutta ennen kaikkea saadaan nopeutta ja ketteryyttä.

Eli palataanpas alkuperäiseen kysymykseen. Mikä olisi sopiva edullinen pöytä ja poltin? Rakennussarja tai valmis. Ohjelman olisi hyvä ymmärtää suoraan DWG tai DXF kuvia jolloin saan Progesta kaikki vanhat kuvat hyödynnettyä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 04.06.17 - klo:13:08
Piirrän itse kuvat, joten samassa ajassa syntyisi ohjelma koneeseen. Työaikaa menee nyt n. 1t jokaisen erän noutamiseen, samassa ajassa laittaisi leikkeet tulemaan.
Suora rahti palvelu ovelle ei mahdollinen? kerta lavakollahan ne varmasti toimitetaan...
Kuljetus firmoissa on myös eroja paljon...ja yrityksien soppareissa... ainakin etelästä rovaniemelle ovelle toimitettuna lavakko tulee parhaillaan 60-80e hinnalla...

En usko että tulee sen kalliimmaksi, mutta ennen kaikkea saadaan nopeutta ja ketteryyttä.
https://airwell.fi/tuotteet/koneet/
Tuon valmistajan yhtä vanhempaa hienosädeplasmaa tuli ajeltua aikoinaan useampi kuukausi... mallia en tähän hätään muista...
Kone toimi hyvin rosterin leikkuussa... automaattisesti kompensoiva z-akseli oli villin näköinen kun rosteri lämmön vaikutuksesta alko kupruileen lamellien päällä ja z-akseli kompensoi sitä mukaan...
Asetukset kun on kohdallaan leikkuri tekee nättiä jälkeä... jos unohtuu vääränlainen suutin tjsp niin se tulee näkymään heti leikkuu jäljessä...
Polttimen huolto oli näppärä ja kaasupoltin yksikkö toimi sitten hyvin kun piti vähän paksumpa terästä leikata... 50-80mm teräs meni oikein nätisti läpi...

Siinä vanhassa Orginelli Cam softassa oli jotain pieniä lastentauteja mutta en niitä enään muista...

Mutta jos nopeutta ja ketteryyttä tarvitaan niin kannattee oikeasti harkita konetta jossa on levynsyöttö mekaniikka... vaikka se viekin enemmän tilaa...

ps. https://airwell.fi/kaytetyt-koneet/
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Jussik - 04.06.17 - klo:18:39
Terve

Omavalmiste tulee aina halvemmaksi... jos on aikaa takuta ja selvittää miten kaikki toimii, ja mistä kannattaa mitäkin ostaa.
Jos ei ole aikaa perehtyä servokäyttöihin, ohjauksiin, automaatioon ja yrittää parannella kaiken maailma "tee-se-itse"- elektroniikkoja, edes jotenkin toimiviksi.
Kanatan sen koneen ostamista.

Kysäiseppä esim. täältä, millä hintaa ne toimittas sulle koneen:
http://www.laitevalmiste.fi/

T Jussi
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 04.06.17 - klo:19:56
Niin oli tarkoituskin että joko valmis, tai sitten rakennussarja johon tulee kaikki keskenään valmiiksi sovitettu ja testattu. Pöydän voisi rakentaa jos on valmiit cad kuvat leikkeille. Laitoin tuosta Fin-Cutista kysymyksen  kun ei hintaa näy missään. Tämä Swift-Cut olisi hieno kun on tuo paineilmakirjoitin mukana. Kone ilman plasmaa 16000puntaa 0% oli ainoa hinta jonka löysin siitä, ei tule plasma mukaan. https://youtu.be/zz2AxQ-5EIw
Marko
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 04.06.17 - klo:20:36
Tämä Swift-Cut olisi hieno kun on tuo paineilmakirjoitin mukana. Kone ilman plasmaa 16000puntaa 0% oli ainoa hinta jonka löysin siitä, ei tule plasma mukaan.
Kävin tekniset speksit kattomassa...
Oma mielipiteeni... että pitäisi varmaan olla 5 promilen humalassa että maksaisin 16000 puntaa 4nm steppereillä toteutetusta vehkeestä...
Tosin varmaan hinta sisältää heidän hienot omat cami softat... kiinalainen kilpailija softa maksaa 100e lisenssi köh köh rahastus köh köh...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 04.06.17 - klo:23:05
Fincut 40k€ 0% ja tarkkuusplasmalla 59k€....

Lincoln Electric burnmaster vai mikä seoli 2400 maksaa täydellisenä polttimen kanssa jenkeissä 24k €. Se vaikuttaa ihan fiksulta myös.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 04.06.17 - klo:23:10
Fincut 40k€ 0% ja tarkkuusplasmalla 59k€....

Lincoln Electric burnmaster vai mikä seoli 2400 maksaa täydellisenä polttimen kanssa jenkeissä 24k €. Se vaikuttaa ihan fiksulta myös.
Jos ostat valmiin koneen niin katso että se on servoilla toteutettu... eikä askelmoottoreilla...
Ero näkyy huomattavasti ajonopeuksissa...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 04.06.17 - klo:23:14
Fincut 40k€ 0% ja tarkkuusplasmalla 59k€....

Lincoln Electric burnmaster vai mikä seoli 2400 maksaa täydellisenä polttimen kanssa jenkeissä 24k €. Se vaikuttaa ihan fiksulta myös.
Ai niin...
Kannattee katsoa saksasta käytettyjä koneita... siellä on oikeasti todella hyväkuntoisia koneita edullisesti myynnissä... ja rahtikaan ei ole mikään älytön... tulee huomattavasti halvemmaksi entä uusi kone suomen puolelta...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 04.06.17 - klo:23:20
Entäs tämä; 12k €
http://cncprototyping.se/CTP.html
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 04.06.17 - klo:23:27
https://www.machineseeker.com/s-PROMOTEC-2040/i-2733130
Lainaus
http://www.maschinensucher.de/doc/2733130.pdf
https://www.hypertherm.com/en-US/products/?DefaultProductWebType=Plasma+systems
http://www.promotech.eu/en/
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 05.06.17 - klo:07:42
Katsoin kyllä machineseekerin. Mutta ovat isoja. Tuokin 2x4m. Ei sovi mihinkään sisälle. Enkä tarvitse noin isoa muutenkaan. 1.2x2.5 on jo max. Käytännössä 1x2m riittäisi.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 05.06.17 - klo:08:41
https://kiertonet.fi/tyokalut-ja-koneet/koneet-ja-laitteet/cnc-vesileikkuri-waterjet-classica-cj-1630602-4217

Nuo voi lähteä edullisestikkin...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 05.06.17 - klo:09:45
1.2x2.5 on jo max. Käytännössä 1x2m riittäisi.
Ei kun kiertonettiä yms päivystään tuollaiset koneet on nyt ammattikouluilla poistoissa... valtion ammatillisen opetuksen säästöjen ja karsimisen myötä...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: JuKa - 05.06.17 - klo:11:55
Terve,

Tuolta tulee mainosta joka viikko sähköpostiin, hinnasta ei ole tietoa, eikä siitä löytyykö koneista CE-merkintää.
http://torchmate.com/

Airwellin modernisoimaa konetta olin joku päivä räpläämässä ja yhtäkkiä näytti siltä, että ainakaan sähkökaappia ei ollut tehnyt sähköasentaja tai ainakin perustiedot keskusvalmistuksesta oli aika hakusessa.
Voi olla, että tyyli on muuttunut viimevuosien aikana.

Itse rakentaen tuollainen pieni kone maksaa muutaman tonnin ja hyvälaatuinen esim. Hypertherm -paineilma plasma, jolla saa myös hyvää jälkeä, maksaa n.4-8k€, riippuen tehontarpeesta. Mutta rakentamisessa pitää huomioida koneturvallisuus asiat ja CE merkintäkin pitää löytyä, jos konetta vaikka käyttää joku työntekijä. Koneen turvalliseksi tekeminen ei ole paha nakki, mutta pitää jotain asioita omaksua tuosta osa-alueesta, että koneesta tulee turvallinen. Ostamalla saa tietysti vastuita siirrettyä valmistajalle, vaikka koneen omistaja on vastuussa sen turvallisuudesta.

Hyvän näköstä palikkaa on tarjolla ja verkkokaupassakin saa näköjään montaa erilaista palvelua ostaa 😊


Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 05.06.17 - klo:13:22
CE merkintäkin pitää löytyä, jos konetta vaikka käyttää joku työntekijä.
Tätä turvallisuus asiaa ei kannate vähätellä...
Varsinkin kun jos rakennetaan uusi kone nimenomaan yritykselle niin sen pitää täytää ns. uudet direktiivit jotka taisivat tulla voimaan 2015 vai 2016 en tähän hätään muista tarkkaa vuotta.
Näissä direktiiveissä on se porsaanreikä että mikäli kone on valmistettu ennen direktiivin voimaantuloa sen ei tarvitse täyttää niitä vaatimuksia. Tosin suomen työturvallisuus laki taas painottaa sen että mikäli  yritykseen hankitaan käytetty kone, niin sille pitää tehdä riskikartoitus. Tästä riskikartoituksessa vakavimmat onnettomuus riskit pitää poistaa/estää niiden mahdollisuus. Tässä on sitten lievempien kohdalla se hauska tulkinta kysymys jota on moneen otteeseen aiemmin käräjöity että voiko lievät riskit kattaa henkilön tarkalla ohjeistuksella/koulutuksella... näitä päätöksiä on mennyt puolin ja toisin...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: JuKa - 05.06.17 - klo:18:21
Juurikin näin. Silloin kun kone on tehty standardin mukaisesti, niin sen pitäisi olla turvallinen käyttää...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 05.06.17 - klo:19:29
Moro! Mielenkiintoinen keskustelu.. Mulla on oma teos plasma, tosin pieni. Leikkuu sujuu ihan kivasti omiin tarpeisiin. Mielessä on jo pyörinyt enempi leikkuu muillekin. Varsinainen leipätyö on urakointi huomattavasti kalliimmalla kalustolla. Tienahommissa on välillä ärsyttäviä itsestä johtumattomia taukoja(useita viikkoja yhteen menoon). Jolloin ehtisi vaikka leikkuu hommiin. Myös omaa valmistusta on kehitteillä, ja jo hieman tehtykin. Takaraivon perimmässä sopukassa on toive isommasta koneesta. Ainakin 1500x3000mm levy pitäisi mahtua.. Kannatan itse tehtyä. Mutta.. mutta se sitten vaatii siihen aikaa. Ja lisää aikaa. Säästöä kyllä tulisi. Valmiista koneista olen kuitenkin katellu.Juurikin Fincut, sekä  Airwell tyylistä vehettä. Vesileikkuri olisi muuten kova sana mutta on varmaan hidas, kun suurinpaan osaan tarpeista riittää
paineilma plasma laatu. Vesi kone tarvii myös isommat sulakkeet jne. 100A ilmaplasmalla olen saanut siistiä jälkeä ainakin 12mm teräslevystä. Paksumpia en ole vielä tarvinnut.  Turvallisuus on toki tärkeää.. koneen voi kuitenkin tehdä ihan ite. Vahingot sattuvat konetöissä usein siten että konetta on käytetty väärin tai sen turvajärjestelyitä on ohitettu/poistettu käytöstä... pahin tapaus jonka itse tiedän on että tuttu mies puristui Hakkuukoneen harvesteripäähän.. moottori oli ollut käynnissä. Uhri oli siis koneen kuljettaja. 
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 06.06.17 - klo:23:00
http://www.arcbro.com/download/ARCBRO%20Stinger%20CNC%20cutting%20table.pdf

Tuotakin tuodaan Suomeen. Servot on ja paksuuden tarkistus. Hinta jo huomattavasti lähempänä budjettia. Herääkö esitteestä mitään negaatioita?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: JuKa - 06.06.17 - klo:23:16
Näyttää ihan hyvältä. Mun Lontoon taitoni perusteella tuossa on vaan tuki THC:lle? Jos sellainen on saatavissa, niin kannattaa se ottaa mukaan. Jos leikkaat ohutta levyä, niin se voi mennä kippuralle ja leikkaaminen hiukan hankaloituu... Varmista, että on CE-merkitty...

Jussi
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 07.06.17 - klo:00:01
http://www.arcbro.com/download/ARCBRO%20Stinger%20CNC%20cutting%20table.pdf

Tuotakin tuodaan Suomeen. Servot on ja paksuuden tarkistus. Hinta jo huomattavasti lähempänä budjettia. Herääkö esitteestä mitään negaatioita?
Ittellä pisti heti silmään pari asiaa...
1. Gantryn liike toteutettu 1 servolla ja hihnavedolla kummallekkin puolelle. (Oikeissa vehkeissä liike toteutetaan 90% hammastangolla ja veto molemilla puolin omalla moottorilla)
2. Näyttää kovasti kiinalaisilta pyöröjohteilta joille on kasattu tuo vehje
3. Mainosvideon liikenopeudet.... kahden akselin ajossa kone on huomattavasti hitaampi... veikkaan että luvattu ajonopeus toteutuu oikeasti vain 1 akselin ajossa... lisäksi miksi ei esitelty ison levyn leikkausta jossa näkyisi todelliset kiihtyvyys/ajonopeus arvot... on kans mikä pisti silmään...

"ARCBRO was founded in 2008, the Chinese brand portable CNC cutting"

Sitten ns. sertifikaatit jotka on listattu sivulla on vähintäänkin oudot kun ei ole edes teksti luettavissa...

Oma veikkaus löytyy kiinalainen CE merkki eli China Export...

Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 07.06.17 - klo:08:04
Huomasin sitten myöhemmin että siinä ei ole vesipöytää. Alla on siirrettävä laatikko. Vesipöytä lienee pakollinen?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 07.06.17 - klo:09:28
https://www.nettikone.com/hicut/plasma-cut-3020/1549732
http://www.hicut.fi/
Taitaa näissä koneissa olla aika reilu suomilisä...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 09.06.17 - klo:12:44
Tuo kiertonetin vesileikkuri, 125Ah sulakkeet pitää olla. Aika rapsakat!! Minulla hallin kaapelit max. 160Ah mutta nyt maksettuna jokin 110Ah tms. liittymä. Ei jäisi paljon enää muulle toiminnalle. Mitenkähän se ottaa tuota sähköä? Onko se jotenkin suhteessa leikattavan materiaalin paksuuteen vai aina saman verran kun on päällä?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 09.06.17 - klo:13:04
Riippuu koneesta...
Vesileikkuri jota olen käyttänyt niin korkeapainepumppu käskytetään päälle vasta kun aletaan leikkaamaan... eli ei ole ns. tyhjäkäyntiä...
Mutta joissain malleissa korkeapainepumppu laitetaan ensin päälle, jonka jälkeen logiikka käynnistetään... ja pumppu on tällöin kokoajan päällä...
Korkeapainepumppu on suurin sähkösyöppö tuossa... hiekan syöttö koneessa on monesti paineilmalla toteutettu...

Vesileikkurin nopeus ja laatu on parhaimmillaan ohuissa materiaaleissa...
Paksummissa materiaaleissa (+10-100mm riippuen materiaalista) leikkausnopeus alkaa meneen jo sen verta hitaaksi että ei ole kannattavaa... lisäksi paksummissa materiaaleissa on nähtävissä lievää kartiokkuutta leikkuujäljessä...
Omat kokemukset materiaaleista jotka onnistuu: Tulen kestävä lasi (ei karkaistu), alumiini, teräs, rosteri, finfoam ja joku kivilaji jota en nyt muista (korun tekijälle piti tehdä testejä kivilajien leikkaamisesta)...
Mitä ei kannate missään nimessä kokeilla: Karkaistu lasi (Hienosti hajoaa pirstaleiksi nm. asiakas oli unohtanut mainita että lasi oli karkaistu), tietyt kivi lajit (pamahtavat säpäleiksi/halki)
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: JuKa - 09.06.17 - klo:17:17
Jos pumpun moottori on n. 40kw, niin se ottaa korkeintaan n. 80A virtaa kun kuormitetaan täysillä.
Käyntiin lähtemiseen on hyvä olla nuo 125A sulakkeet, jotta saa pumpun käyntiin luotettavasti.

Jussi
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Stoppari - 09.06.17 - klo:19:36
Kiertonetin leikkurilla tavoitehinta on 10 000.00 euroa, 10% ostohinnasta.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 11.06.17 - klo:12:21
Eikös tämä ole aika hyvä? 25k€ jenkeissä. On panasonic servot ja karkaistut johteet sun muuta. Ei taida kukaan myydä Suomessa näitä Baileighin vehkeitä?

http://www.baileigh.com/cnc-plasma-table-pt-510hd

https://www.youtube.com/watch?v=FE0LsgRx4sI

Lincolnin Torchmatelle en löydä myyjää. Laitoin viestiä Pirkka-hitsaukseen, eivät myy. Eikä Lincolnin maahantuoja edes vastaa..
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 11.06.17 - klo:14:22
Tuo baileigh näyttää ihan asialliselta omasta mielestäni...
Huomasithan että 25k on tuo plasma pöytä... plasma ei kuulu hintaan "Plasma torch systems sold separately."
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 14.06.17 - klo:08:55
https://www.jd2.com/p-114-mad-series-plasma-tables.aspx
Tuommoinen olis myös...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Jussik - 20.06.17 - klo:06:17
Tommonen tuli vastaan:
https://www.nettikone.com/omavalmiste/cebora-plasma/1633135
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 24.06.17 - klo:18:28
Pitänee mennä katsomaan huomenna. Z-akselia ei ole, oliskohan miten vaikea lisätä? Mikä on tuo softa, onko tuttu jollekkin? Myyjä ei ollut kauhean perehtynyt kun joku kaveri oli tehnyt sähköt.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Jussik - 24.06.17 - klo:19:13
Ohjaus näytti olevan mach3 eli kyllä osaajia löytyy tältä foorumilta.
Itse suosittelisin Linuxcnc:tä.

Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 24.06.17 - klo:22:04
Pystyykö softan vaihtamaan ilman isompia ongelmia? Mitä etua? Olisi hyvä että lukee dwg tai edes dxf kuvia joita satoja valmiina.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 24.06.17 - klo:22:18
Mach ei suoraan ymmärrä kuvista mitään.. tarviit jonkun cam:n . Esim. SheetCam tjs. Maksaa vajaat pari sataa. Tosin mach mukana tulee se lazycam, josta en minä tykännyt lainkaan... Jos siihen vehkeeseen haluaa sen z-akselin niin kannattaa laittaa samalla myös polttimen nollaus toiminto, ja THC. Kun menet katsomaan konetta, niin ota siitä parempia kuvia. Varsinkin sähkökaapin sisuksista. Laita ne sitten tänne, niin porukalla on parempi arvioida tilannetta. PS. On kohteliasta pyytää lupa moiseen..
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 25.06.17 - klo:07:23
Juu. Juuri matkalla katsomaan konetta. Otan kuvia vähän kaikesta. Sen verran järkevän hintainen että tuohon kestää tehdä vielä hieman töitäkin. Kuulemma tosin toimii tuoltaankin. Minulle tärkeintä ei ole nopeus vaan mahdollisimman siisti leikkausjälki ja erityisesti kyky tehdä 12mm reikiä jotka riittävän pyöreitä eikä tarvitse viimeistellä poraamalla. Harmi vain kun kone on jo purettu. Purkaneet pois nyt perjantaina!!
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 25.06.17 - klo:10:13
Kone katsottu ja kaupat tehty. Siinä olikin z-akseli joka ohjelmasta käsin asetetaan levyn paksuudelle. Thc. puuttuu
Mutta se ei nyt liene enää paha Rasti lisätä? Katsoin poltto jälkeä ja semmoinen tarttui silmään että vaikka neliö jos oli poltettu niin pari sivua oli leikannut ihan suoraan ja pari sivua vinoon. Mistähän tuommoinen voi johtua? Muoto oli kyllä symmetrinen. Liekkö suutin ollut kulunut vinoon tai poltin pää vinossa? Toteutus oli askel moottorilla ja pitkin pöytää hammas tangolla Ja poikki pöytään hammashihna
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Jussik - 28.06.17 - klo:11:35
Terve

Erot linuxcnc:n ja mach välillä on aikamoiset(ainakin omasta mielestä).

linuxcnc:n isoimmat edut on:
Vakaus, ei tökkivää/kaatuilevaa windowssia.
Mesan korteila tuki Analogisille servoille ja sitä kautta closed loop ohjaukseen.
Ilmainen.
Toimii ja tukee hyvin myös halvempaa rautaa (mini PC:t), rippuu toki mitä linuxia ajetaan.
Asennus livecd:ltä todella helppoa.
Steppereiden konfigurointiin oma työkalunsa, joka helpottaa hommaa huomattavasti.

Kannatttaa kuitenkin aloittaa tolla setupilla, kun on jo toimiva.
Sitten kun laitteet tulee vähän tutuksi niin miettiä kannattaako lähteä päivittämään.
Perus periaate pätee tässäkin, toimivaa ei kannata ruveta korjaamaan....

Toi leikkaus, jos se vetää salmiakille, niin silloin akselit ei ole täysin kohtisuorassa toisiinsa nähden.
Mekaniikasta riippuen pitäisi olla kohtuu helppo kellotettava, esim kunnollisen suorakulman kanssa.

Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 28.06.17 - klo:13:32
neliö jos oli poltettu niin pari sivua oli leikannut ihan suoraan ja pari sivua vinoon. Mistähän tuommoinen voi johtua? Muoto oli kyllä symmetrinen. Liekkö suutin ollut kulunut vinoon tai poltin pää vinossa?
Toi leikkaus, jos se vetää salmiakille, niin silloin akselit ei ole täysin kohtisuorassa toisiinsa nähden.
Mekaniikasta riippuen pitäisi olla kohtuu helppo kellotettava, esim kunnollisen suorakulman kanssa.
Tässä taidettiin puhua kyljen polton vinoudesta?
Jos ulkomitat täsmää/muoto on ok... ja vinouma on vain leikatussa kyljessä (Kartio) niin en alkaisi mitään kellottelemaan... johtuen plasmassa olevista pohjalamelleista jotka eivät koskaan ole ihan samalla tasolla...
Lisäksi kulunut suutin ja vääränlaiset leikkausasetukset pystyvät aiheuttamaan kylkivinoumaa myös...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 28.06.17 - klo:16:27
Kun saat laitteet toimintakuntoon omassa pajassa, niin kannattaa varmaan suutin vaihtaa ekana..ajella testiä .. minkälainen poltin siinä on?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 02.07.17 - klo:04:04
Kone haettu. Kunhan saadaan kasaan niin ehkä tiistaina voi päästä testejä tekemään ja otan parempia kuvia. Minkä camin hankkisi?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 02.07.17 - klo:11:57
Maku asia... kannattee kokeilla softien demoja ennnen kuin tekee osto päätöksen...
http://www.fastcam.com/fastcam7.html
http://www.sheetcam.com/downloads
http://onecnc.net/en/products/products-overview/profiler
http://torchmate.com/software

Sitten on ns. yleis camit, jotka on laajennettavissa kaikkiin käyttötarkoituksiin...
http://www.vectric.com/products/cut2d.html
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: pave - 02.07.17 - klo:12:05
Fusion 360, levyhommat laajemminkin tulossa, ilmainen, monipuolinen, helppo.
https://www.autodesk.com/products/fusion-360/blog/fusion-forecast-sheetmetal/ (https://www.autodesk.com/products/fusion-360/blog/fusion-forecast-sheetmetal/)
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 04.07.17 - klo:23:47
Kone pesty ja maalattu, tietokonepömpeliin vaihdettu ehjät pyörät ja näppis+hiiri. On jopa jo hallissa. Vielä pitäisi saada kipinälaatikko sisälle halliin ja töpselit kiinni. Sitten pääsee kokeilemaan.

Tässä sivussa jos kysyn ratkaisua kiperimpään ongelmaan tukivarsien teossa. Osien pesu. Kun osat tulee sahasta, ne pitää pestä ennen hitsausta. Hitsauksen jälkeen avaan kierteen jonka jälkeen ne pitää pestä ennen maalausta. Muuta ei ole kuin tehdasrasvaa, muljua ja öljyä. Nyt olen lätrännyt 10 litran asetonisankon, brakleenisprayn ja Wurth rasvanpoistoaineen kanssa. Jokin nopeasti pesevä kone siihen pitäisi keksiä. Minulla on kyllä Teijo kokoluokkaan 1.2x1.2x1.5m mutta se lämpeää 3-4t käyttökuntoon, ei viitsi pitää koko päivää lämpimänä. Osat 70% 25-40cm 20% 25-600cm ja ehkä max 10% on sitten sinne 900cm asti mutta riittäisi että suurin osa sopii koneeseen. Olen pohtinut esim. Metoksen suurtalouspesukonetta jossa luukku nousee ylös. Pesee kuumalla ja n. 5m pesuohjelma. Epäilyttää miten kestää metallipurua. Olisi hyvä jos putkien sisäpuolikin puhdistuu. Toinen vaihtoehto olisi semmoinen pikkuinen Teijo joka lastataan ylhäältä. Mitä ehdotatte?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Jussik - 05.07.17 - klo:11:29
Terve

Ei tuohon ole oikeen oikotietä.
4 vuotta tein teininä maalaus hommia, sekä pulveri maalaamossa että märkämaalaamossa.

Noita rasvaisia osia pestiin pulverimaalaamossa semmosessa lämmitettävässä liuotin altaassa, jossa ksyleeniä tai jotain vastaavaa.
Sinne nousi lämmityksen yhteydessä semmonen kaasuuntunut kerros sitä liuotin ainetta, joka jo itsessään sai rasvan valumaan pois noista syvävedetyistä osista.
Oli sitten tehokas, ja varmasti terveellinen vaihtoehto...

Toisessa käytettiin pesuri linjaa jossa pesuaine oli fosforihappo pitoista.
Kuuma/höyry pesu ja ilma kuivaus.

Uskon että tommonen liuotin pohjainen oma allas olis se paras vaihtoehto.
Ja ennen kaikkea sen turvallinen käyttö...

Toinen että hiotko aina nuo reunat puhtaaksi polttokuonansta.
Huomasin että jopa laser leikatuissa tuo kuona reunassa aiheuttaa kuohellusta tigillä hitsatessa?Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 05.07.17 - klo:12:41
No niin, juteltiinkin jo puhelimessa. Mutta muillekkin, en hitsaa leikkeiden reunoista käytännössä mihinkään niin ei ole ollut ongelmia, kaikki hitsaukset korvakon selästä tai suoraan pintaa tms.

Pesuri pitäisi varmaan olla jonkunlainen +100C vesipesuri jossa hyvin rasvaapoistavaa pesuainetta seassa. Olisko kellään valmista laitetta? Pitää olla pienehkö, mieluiten lattiapinta n. 100x100cm luokkaa tai alle.

Sitten, plasma on nyt pystytetty mutta myyjä oli poistanut kaikki tiedostot niin ei ole mitään millä harjoitella. Siinä oli sheetcam ohjelma mutta kun ei ole mitään tehnyt koskaan sillä eikä mach3 poltto-ohjelmallakaan. Voisiko joku ystävällinen toveri lähettää jonkin pienen leikekuvan jonka saisi suoraan tuohon camiin ja poltto-ohjelmaan? Vaikka kirkkovene tai mikä vaan! Tänne voi laittaa marko.vaisanen atat vaisaset.fi
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Jussik - 06.07.17 - klo:13:21
Tämmönen tuli vastaan josta voisi olla sullekkin hyötyä:
https://www.youtube.com/watch?v=d2fscbLNtGU#t=141.590698

Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 08.07.17 - klo:09:08
On kyllä kiinnostava laite, ja olen tuotakin pohtinut. Esim. korvakoiden päätyjen muotoilu alapallon pesää vasten on työlästä, ja tuommoisella sen saisi tehtyä helposti. Mutta, sitä ennen pitää saada homma rokkaamaan suoraan levyyn!

Saimmekin jo eilen koneet toimimaan. Oli paineilmansäädin rikki plasman perässä, ja Z-akselin ohjausvirtajohto irt koneen sisältä. Ne kun sai kondikseen niin toimii jo jotenkin.

Ongelmana on pultinreikien polttaminen. Saatiin laitteet pelaamaan jo aika hyvin 4mm cromolevyssä varsinaisen kappaleen osalta. Mutta 12mm pultinreikä tuntuu olevan mahdoton tehtävä. Tulee niin epämuotoinen reikä että sitä ei pysty edes poraamaan enää. Pitää lisätä tuo levyn paksuuden tunnistus/thc vielä tähän jotta saisi parempaa laatua. Tiesin kyllä että ohuet levyt ja pienet reiät ovat vaikeita, mutta haaveilin että 12mm reikä ei olisi "pieni" reikä. Muuten laite kyllä toimii. Pohdin josko vaihtaisi plasmaksi jonkin Lincoln Spiritin tai Cebora HQC hienosäteen. Maksaa vissiin pelkkä yksikkö 15k€ mutta jos muu ei auta niin pakko lienee laittaa semmoinen? Ehdin tottua laser leikkeisiin niin on vähän vaikeuksia sopeutua plasman "laatuun" !

Tulevalla viikolla satsataan pöydän suoruuteen, maadoitus viety jo neljään nurkaan pöydässä.

Miten tuon THCn lisäisi helpoiten? Ei tarvititse olla ihan halvin, jokin rakennussarja jossa tulee kaikki tarvittava?

Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 08.07.17 - klo:09:27
(http://131abarth.com/shop/img/p/3/1/9/9/3199.jpg)
Pöytä

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/1/9/2/3192.jpg)
Poltin

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/1/9/3/3193.jpg)
Askelmoottori

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/1/9/4/3194.jpg)
Rata ja hammastankoveto

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/1/9/5/3195.jpg)
Tämmöiset on X ja Y yhteensä 3kpl, Z taitaa olla erilainen

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/1/9/6/3196.jpg)
Laiteräkki, ylempi on PC ja alemmassa ohjaimet

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/1/9/8/3198.jpg)
Tämä on paras leike 4mm cromoa. Harjoiteltu 40kpl näitä... Yläpuoli on reikiä vaille ihan jees.

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/1/9/7/3197.jpg)
Sama paras 4mm leike alapuolelta. Aika paljon vielä sulaa ja reikä on tosiaan karsea. Reikä poltettu aloittamalla keskeltä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: HTL - 08.07.17 - klo:09:55
Olen huomannut ison eron siinä kun maadoittaa suoraan leikattavaan levyyn ja hio sen oksidin pois, varsinkin läpäisykyvyssä iso ero ja leikkuujäljen suoruudessa, tämä ongelma on pienillä levyn palasilla jotka on keveitä ja ei saa kunnolla maadoitusta arinasta. Pieniä reikiä polttelee niin niihin pitää leikkuu nopeutta pienentää ja sen voi tehdä Sheetcamissa. Tuossa pieni videon pätkä miten saa leikkuunopeudet muutettua

https://youtu.be/K1uRG5HFcPI
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 08.07.17 - klo:14:14
Tämä on paras leike 4mm cromoa. Harjoiteltu 40kpl näitä... Yläpuoli on reikiä vaille ihan jees.
Sama paras 4mm leike alapuolelta. Aika paljon vielä sulaa ja reikä on tosiaan karsea. Reikä poltettu aloittamalla keskeltä.
No niin kyllähän se siitä lähtee...
Kannattee tehdä suosiolla ns. testi reikä levy... helpoin tapa saada asetukset kohilleen...
Jostain 3->20mm 1mm välein reikiä. (3,4,5,6,7,8... jne 20mm asti on reiät jossain latan pätkässä)
Valitse vaikka perus asetukset joilla tuo ulkopinta tuli hyväksi...
Näet tuossa että katoaako ongelma isoihin reikiin mentäessä että onko ongelma vain pienissä reissä...

Sitten toistaa sama suuremmalla ajonopeudella ja katsoa vaikutus suhteessa reiän kokoon verrattuna tuohon ensimmäiseen vetoon...
Sitten toistaa vielä kerran referenssiä pienemmillä ajonopeuksilla...

Tässä vaiheessa sulla on 3 palikkaa ajettuna josta voit verrata reikiä... mikäli näyttää että kaikissa reikä on huono... niin tod. sitten plasman säädöt ei ole ihan kohillaan ja vika ei ole ajonopeudessa...

Tämän jälkeen plasman säätöä ja toistaa kyseiset 3 ajoohjelmaa ja katsoa tulos...

Tällä tavalla sun pitäisi löytyy aikalailla optimaaliset ajoasetukset... samalla näet mikä on ns. minimi reikä mikä onnistuu ja onko pienille reille joku oma optimaali asetus...Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: JuKa - 08.07.17 - klo:15:42
Hyvältä näyttää! Käytätkö noiden reikien tekemiseen jonkin kokoista sisään menoa ja ulostuloa?
Onko se suora vai kaari?

Jussi
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 08.07.17 - klo:20:23
Joo.. kyllä reiän varmasti saat paremmaksi. Pienempi nopeus pienissä reijissä auttaa varmasti. Minkälaisella virralla ajat 4mm levyä? Itse vedän Kiinan virtalähteellä 5mm s355:ta 60-70A virralla. 1mm 30A, 2mm 40A,
12mm menee 70A jos ajonopeus ei ole suuri, ~500mm/min. Mieluummin 12mm- 90A >700mm/ min. Jostain leikkuuvirta/ajonopeus taulukoista voi olla hyötyä. Lopulliset asetukset selviävät kokeilemalla. Riittävä lävistys aika on myös tärkeä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 08.07.17 - klo:20:39
Niin. Taulukon mukaisia nopeuksia en itse ainakaan voi käyttää. Vastikään eräs mies toi eräänlaisen höylänterän, siitä oli säätövara loppunut. Joten reikiä piti suurentaa. Ja yksi uusi tehdä lisää. Materiaali oli tuntematonta ja erittäin kovaa, siihen ei kuulemma mikään mekaaninen terä pysty. Joku oli ehdottanut kipinätyöstöä, mutta meidän suunnalla ei semmoista laitetta ole kellään. Joku toinen oli käsiplasmalla yrittänyt. Jälki oli aivan karseaa.
Lupasin yrittää.. toivoin testipalaa, mutta sitä ei ollut, joten ei muuta kuin yrittämään. Homma oli aika hankalaa kun rupuisia reiän laitoja piti koittaa saada paremmaksi. No se uusi reikä tuli kuitenkin jopa erittäin siisti. Maksava asiakas lähti tyytyväisenä. Harmi kun en hoksannut ottaa kuvia. Reiän koko oli muistaakseni 16 mm. Materiaalin paksuus 12mmT. Ville
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 08.07.17 - klo:21:29
Karvan yli 40A virtaa. Leikkuunopeudesta en osaa sanoa.. mikä lie sheetcam oletus? Siitä sitten mach3 säädöistä +250%. Pitää opetella videon mukainen muutoksen teko.

Lähestyminen sisältä kaarevasti.

Reikätestilevyllä pitää lähteä hakemaan parempaa, kiitos vinkistä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: JuKa - 08.07.17 - klo:22:16
Leikkuunopeus näkyy Machin näytöllä ja g-koodissa F:n perässä...

Jussi
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 09.07.17 - klo:00:00
Hyviä aiheeseen liittyviä videoita.


https://youtu.be/kOXt_JbqmKA
https://youtu.be/YQDXnt01Be8
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 09.07.17 - klo:09:22
Alemman videon olinkin katsonut, mutta ylempää en.  Pitää alkaa testaamaan tuo reiän tekemisen nopeus.

Mitenkäs tuo THC, minkä valmistajan paketin ostaisin jotta olisi mahdollisimman plug&play?

Ja, kuvista näette millainen on tuo minun pöytä. Itse laitteiston runko ja rata ovat omassa RHS rungossa. Pöytä on oma erillinen kokonaisuus jonka saa alta pois. Se on todella syvä. Sitten tuolla Lincolnin jossain videossa sanottiin että mitä lähempänä vesi on kappaletta niin sitä parempi, jos alapinta on vedessä niin laatu vain paranee. Minun pöytään menisi jokunen tuhat litraa vettä... Ja jos kappale tippuu niin menee todella kauas. Lisäksi nuo tukipellit on kyllä nostamalla vaihdettavat, mutta niiden kiinnikkeet palaa myös pilalle ja ne on hitsattu. Taidan askarrella jossain vaiheessa uuden pöydän tuolla lincolnin tyylillä, n. 10cm syvä, pellit nostamalla vaihdettavat, ja niiden kiinnikkeet myös nostamalla vaihdettavat. Ja vesi pintaan asti. Vihreys lienee glykolia? Vai mitä tuumaatte?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 09.07.17 - klo:19:36
Vihreys ei välttämättä oo glykolia, ainakaan pelkästään. On jotain litkuja veden sekaan laitettavaa. Esim.
https://www.lubecorp.com/greencut-plasma-cnc-plasma-cutting/

Suuri vesimäärä ei varmaan olisi paha, pinnalta alaspäin jos olisi riittävän tiheäsilmäinen verkko, niin helpottaisi kalastushommia. Lisäksi voisi olla semmoinen paineilma säätöinen vedenpinta, joissain vesileikkureissa on semmoinen. Saattaisi toimia myös plasma käytössä.
Hyvän näköinen kone sulla muuten on.

Monella on semmoinen proma THC. Niin myös itsellä. Varmaan on parempiakin. Se proma ei ihan plug&play ole kuitenkaan.
http://proma-elektronika.com/index.php/en/products
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 10.07.17 - klo:15:18
Pyöreitä reikiä polteltiin ja tuli aivan karseitta epäsikiöitä. Sitten hoksattiin että toisen pitkittäisliikeen askelmoottorin hihnapyörä on irti. Se jo auttoi ihan jonkun verran. Mutta vieläkään ei tee pyöreitä. Hoksattiin tehdä tehdä tussitestejä. Ohessa kuvat miten kone ajaa ympyrän. Eli ei aja. Mikähän lienee syynä.

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/2/0/0/3200.jpg)

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/2/0/1/3201.jpg)
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 10.07.17 - klo:15:25
Liian suuret kiihtyvyys arvot suurella todennäköisyydellä, jolloin askelmoottori hukkaa askelia...
Koska näkee että siirtymä on pääasiassa toispuoleinen...

Tai sitten askelien hukkumisen myötä akselit eivät ole enään linjassa... mikä aiheuttaa ylimääräistä rasitusta mootoreille => lisää askelien hukkumista...

Laita kone piirtämään tussilla neliö ja merkkaa akselien suunnat sitten käsin siihen mikä suunta on missäkin päin...
Tällöin voi päätellä onko akselit linjassa ja missä päin heitto sijaitsee...
Ympyrästä kyseisten asioiden määritys on huomattavasti vaikeampaa...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 10.07.17 - klo:18:01
Yksi katsottava kohta on Mach3 asetuksien kääntövälys, eli backlash compensation. Normaalisti jos laitteet on kunnossa ei tätä tarvita. Kannattaa kuitenkin asia vilkaista jos siellä on jotain lukuja.. jos on laita ne muistiin, ja aseta sitten nollaksi testausta varten.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: JuKa - 11.07.17 - klo:00:22
Laita heittokello kiinni kelkkaan ja katso paljonko mekaanista välystä löytyy.
Pain tab näppäintä, valitse askellus ja liikuta kelkkaa askeltaen 1mm eteen ja taakse, niin näet liikkuuko kone sen mitä pyydetään.

Katso mikä sinulla on motor tuning sivulla kiihtyvyysarvoina? Tuo porttaalin runko on aika korkea, joustaako se?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 11.07.17 - klo:07:24
Samaa jäin miettimään että onko se enää suorassa. Pitää ajaa se päätystoppareihin ja työntää molempia puolia niin että on linjassa stoppareita vasten. Ja sitten edelliset ohjeet tarkistetaan. Pitää oikein hitaalla ajaa tussin kanssa ympyröitä ja neliöitä. Ja mitata välykset kellolla. Mikähän lienee syynä vinoon suihkuun? Olen vaihtanut jo puolenkymmentä elektrodia ja suutinta ja kun katsoo suihkua hitsauskypärän kanssa niin ihan kuin se olisi koko ajan samaan suuntaan vino, ja ei tarvitse kauan ajaa niin on niin vino että tulee jo 30 astetta kulmaan leike. Ja aina menee samaan suuntaan vinoon. Maadoitukset neljästä kohtaa ja toisen puoleiset eivät ole pöydän päässä vaan puolivälissä jotta vähän tasoittuisi. Poltinpää on erisuuntaan kallellaan 2 astetta jos oikein mittasin, eli ikäänkuin kuittaa vinoutta.

Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 11.07.17 - klo:13:01
Kun laittaa koneen päälle, niin jäykistyyhän portaalin molemmat päät? Sitä voi sitten ihan käsinkin koettaa liikutella, tunnustella välyksiä. Niitä ei saisi olla. Korkeintaan pientä "joustoa". Onko myös hammaskosketus hyvä?
Joku muukin kuin se hihna on voinut löystyä konetta siirrettäessä/kuljetuksen aikana.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: JuKa - 11.07.17 - klo:13:07
Sitten vielä pitää tsekata onko siellä cv-mode päällä... Näkyy jollain välilehdellä...

Oliko edellisellä omistajalla kokemuksia koneen käytöstä? Onko valmistaja vielä tavoitettavissa?
Jussi
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 11.07.17 - klo:13:15
 :P Poltinpään runko Z servoon ja johteisiin ihan irti. Alkoi tekemään pyöreitä ympyröitä. Pitääkö tuo lähestymiskaari yhtyä kulmikkaasti siihen ympyrään, kuten kuvista näkyy niin tekee liki 90deg käännöksen siinä.

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/2/0/2/3202.jpg)

Mutta en tajua miksi tekee yhä aivan vinoa suihkua. Pöydän kauemman pään suuntaan suihkuaa nyt hitsauskypärällä katsoessakin ihan vinoon. Maadoitukset neljään nurkkaan. Välillä suihkusi vastakkaiseen suuntaan ja kun suutin kului niin teki 30-45 asteen viistettä jo.  Nyt vaihtui suunta mutta vinoon lentää vaikka laitoin 0.2 asteen sisälle kaiken linjaan ja vaihdoin ehjimmät osat mitä löysin. Uusia on tulossa. Liekkö se jotenkin koko poltin rikki? Kuvasta ei oikein näe mutta vinossa ovat, ja suihkun suuntaan myös "repii"  eli toinen reuna on vielä kuopalla isosti. 4mm cromoa on tuo levy, 42A virtaa 350mm nopeus n. 3-4mm etäisyys levyyn about. Jo läpisuihkutus on vinossa. silminnähden.

Kuvassa vinous on alaspäin, eli pienien reikien sula on lentänyt suihkun suuntaan. Reiät 6, 10, 12, 16 ja 20 muistaakseni.

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/2/0/3/3203.jpg)
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 11.07.17 - klo:13:48
No niin.. nythän ne reiät alkavat jo näyttää paljon pyöreämmiltä.
Vinoon suihkuttelu ei kyllä voi johtua muusta kuin sähkön kulkusuunnasta. Se "maa" on plasmassa plus merkkinen, ja miinus on kytketty polttimeen. Pöydän "maadoitus useaan paikkaan on hyvä, mutta vielä lisäksi voisi olla se erillinen puristin. HTL nimim. on korostanut varman "maan" tärkeyttä.  Omassa koneessa oli samoja ongelmia. Yksi asia minkä arvelen helpottaneen, oli se kun vedin pöydän rungosta paksun (n. 40-50mm2) kaapelin puolentoista metrin mittaiseen kuparitankoon, jonka olin ensin lyönyt maahan hallin seinän ulkopuolelle
(En viitsinyt porata reikää betonilattiaan)  Valmiiksi pienet kappaleet on hankalia, kun se ei välttämättä saa "yhteyttä" kuin yhdestä suunnasta.

Ville
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 11.07.17 - klo:15:01
Nyt saattaa kohta vähän nolottaa.  :o Mutta otetaanpas tuo maadoitus asia ihan alkeista alkaen uusiksi..

Nyt plasmayksiköstä lähtee poltinkaapeli joka menee siis polttimeen. Sitten lähtee ihan tavallinen maadoituskaapeli jossa iso maadoituspihti. Se laitettiin aluksi poltettavaan kappaleeseen. Sitten jaoin siitä 50mm2 apukaapeleilla maadoituksen pöydän kulmiin. Mitään muuta "maadoitusta" ei ole tehty. Poltinkaapelin metallipunoksesta tulee yksi maadoitus n. 4mm2 jota ei olla liitetty mihinkään kun ei keksitty mihin se pitäisi liittää. Vakiopoltinkaapelissa ei ohjekirjan mukaan sellaista ole.

Nyt tuli tunne että jokin menee tässä väärin??  ;D

Ja, polttimen vieressä on hallin teräsrungon I-palkit. Onko niistä hyötyä tähän kohta ilmeisesti tehtävään uudelleen kaapelointiin??
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: timopen - 11.07.17 - klo:17:02
Pystyykö poltinta pyöräyttämään kiinnityksessä... näkisi, että jos suihku kääntyy toiseen suuntaan vinoksi.

- Timo
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 11.07.17 - klo:18:29
Hyvä idea. Pitää testata.

Mutta tähän väliin tuli jo uusi vika!! Jumalvita että on "kunnossa oleva" laite... Ajettiin reikätestejä erilaisilla maadoituskaapelin sijainneilla. Kun yhtäkkiä alkoi tehdä kananmunia. Kun pitkittäiliikettä ajaa niin toinen puoli pelaa ihan normaalisti, mutta toinen puoli yhtäkkiä ajaa hetken väärään suuntaan ja heittää kelkan linkkuun... Ja kun aloitat uudelleen niin ajaa taas hetken ja taas väärään suuntaan. Mikä ihme tämä nyt voi olla??? Mitään muutoksia ei tehty mihinkään muuhun kuin maadoituskaapeliin...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 11.07.17 - klo:18:56
Se poltinkaapelin punos kannattaa liittää siihen "ihan oikeaan" maahan. Ei ainakaan hallin sähköjärjestelmän maahan. Sen tarkoitus on vähentää/estää interferenssiä, joka voi aiheuttaa ties mitä. (Haamuaskelia,väärään suuntaan menoa, askelhukkaa, yms.kivaa...) Hallin teräsrunkoon liittäminen ei välttämättä auta jos se ei ole suunniteltu tarkoitusta varten. Katso myös sitä ceboraa, onko siinä paikka maadoitusta varten. Mahdollisesti kannattaa siitä tietokone/ohjain kaapista myös laittaa sama juttu. Itse vedin siitä oman maadoituksen omaan kuparisauvaan. Jos on joku manuska siitä ceborasta voi siellä olla selvitetty asiaa. Ne pöydän "maadoitukset" kannattaa olla ihan vaikka hitsattuun pulttiin mutterilla kiristettävä silmukkapää. Kunnollinen putsaus ennen asennusta, jotta toimii satavarmasti.esim. Ceborasta kaapeli pöydän keskelle, josta jako kulmiin, sekä vielä se maadoituspihti jota voi tarvittaessa käyttää. Silloin jos ei ole käytössä se puristetaan sinne pöytään.

Sen aloitus/lähestymiskaaren voi sheetcamissa määritellä, arc(kaari),perpendicular(suorakulmainen) seon se
lead in. Jos reikä on tarpeeksi pieni, niin sheetcam aloittaa keskeltä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 11.07.17 - klo:22:25
Hyvä idea. Pitää testata.

Mutta tähän väliin tuli jo uusi vika!! Jumalvita että on "kunnossa oleva" laite... Ajettiin reikätestejä erilaisilla maadoituskaapelin sijainneilla. Kun yhtäkkiä alkoi tehdä kananmunia. Kun pitkittäiliikettä ajaa niin toinen puoli pelaa ihan normaalisti, mutta toinen puoli yhtäkkiä ajaa hetken väärään suuntaan ja heittää kelkan linkkuun... Ja kun aloitat uudelleen niin ajaa taas hetken ja taas väärään suuntaan. Mikä ihme tämä nyt voi olla??? Mitään muutoksia ei tehty mihinkään muuhun kuin maadoituskaapeliin...

Ala ihan kylmästi rajaan vikaa...
Kytke ensin koko plasma irti sähköistä ja aja ohjelma ilman plasmaa... ilmestyykö vika?
Kyllä/Ei...
Kyllä:Jos vika ilmestyy niin sitten tarkistaisin ensimmäisenä askelmoottorien kaapelit ja liitokset... kerta huono liitos askelmoottorilla tekee tuon heti... Jos ei korjaantunut siirry lukemaan seuraavan kohdan vika kohtia.
Ei: Nyt voidaan todeta että vika ilmestyy kun plasma on päällä. Tällöin ensimmäisenä kurkkaisin mitkä askelmoottori ohjaimet siellä ovat ja millä niille syötetään sähköä. Koska kone on mahdollisesti halvan puoleinen niin kiinalaiset ohjaimet + poweri ei tulisi yllätyksenä... Powerissa on tod. 12-60V DC jännite ulostulona. Mikäli jännite on 12V niin itse korvaisisin kiinalaisen powerin kylmän rauhallisesti tietokoneen virtalähteellä ja kattoisin katoaako vika. Mikäli vika ei katoa niin tämän jälkeen alkaisin tarkistamaan koneen vaiheistusta. Kerta hallien sähköt eivät aina ole niinkuin niiden pitäis olla... Tämän myötä kannattee kokeilla että plasma on omassa vaiheessa ja sitten roikalla toisesta päästä hallia vedetään elektroniikalle sähköt yms. Mikäli vika katoaa, niin voi olla että vaiheissa on liian suuri vinokuorma mikä aiheuttaa vian/häiriön.
Mutta kuten sanottua häiriön syitä on monia... ja paras tapa on lähteä systemaattisesti rajaamaan viat pois.
Ps. Myös hajonnut askelmoottori ohjain aiheuttaa kyseistä käytöstä... se että voiko moottorien kaapelit vaihtaa ristiin että siirtyykö vika olis hyvä kans testata.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 11.07.17 - klo:23:18
Poika ansiokkaasti selvitteli asiaa. PC kaatui tänään liki kymmenen kertaa. Kovalevyn käyttötunnit 24000 tuntia. Bad sectoreita vaikka kuinka jne jne. Kun Mach3 kopioi muistitikulle ja ajoi sieltä niin koko ongelma katosi. Tultiin siihen tulokseen että jokin mätä on virtalähteessä, kovalevyssä tms. Saatiin taas pyöreitä reikiä sarjassa tehtyä. Huomenna pitää tilata kaikki uudet sisukset siihen räkkiin niin eiköhän nuo sekoilut asetu.

Pyöräytin poltinpään 180astetta jolloin suihkun vinous kääntyi 180astetta. Ainoat uudet osat olivat extra pitkät elektrodi ja 1.6mm suutin. Ajattelin että syyllinen voisi olla se iso kaasuholkki, jos siinä ei virtaa ilma jokapuolelta tasaisesti. Niitä ei ole ollut uusia joten vaihdoin toisen käytetyn. Suihku kääntyi saman tien suoraan... En tiedä mikä oli mutta suoraan puhaltaa. Oliko sitten suutin liian iso, vai liian kaukaa leikattiin kun reikä oli symmetrisen kartio alaspäin pienentyen.  Kunhan tulee 1.1mm suuttimia ja kaikki muut uudet osat niin eiköhän se tuokin ongelma ole ratkottu.

Seuraavaksi pöydän tekoon. Huomasin että ritiläpöydän kehä on sentin lenko. Itse ratarunko on oikein hyvä, mutta laatikon on koonnut vissiin kesämies ja niin vinoon koottu kulmat että ainakin sentin verran jää levy vinoon suhteessa polttimeen. Pitää samalla madaltaa  se 10cm korkeaksi jotta saa vedet ritilän pintaan.

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/2/0/4/3204.jpg)
Tässä vain tuo reikärivi on poltettu nyt. Kehä on alun harjoituksia ja nuo kulmareiät myös.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 11.07.17 - klo:23:24
Hyvä että selvisi...
Ps. Muista että mach 3:n ei tue 64 bittistä käyttöjärjestelmää sitten lpt-ohjauksella... jos vedätte koneen uusiksi... ja windows XP/7 32bittisenä on suositeltavat käyttöjärjestelmät.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 11.07.17 - klo:23:28
Tämmöisen setin valitsi alustavasti PCn sisuksien päivitystä varten, ei vielä tilattu. Kuulemma ei halvemmalla saa sopivia.. LPT kortti jätetään vanha. Tuo 64 bittinen käyttis ei siis pelaa? Onko muita ongelmia havaittavissa? EDIT. jo viestitti yläkerrasta ettei aikonutkaan käyttää 64bittisenä, mutta 64bit lisenssillä voi käyttää 32bit versiota.

BX80662G4400   Intel   65,00 €   1   65,00 €
Skylake Pentium G4400, LGA1151, 3,3GHz, 3MB, Boxed

PRIME-B250M-K   Asus   84,90 €   1   84,90 €
PRIME B250M-K, mATX -emolevy

HX421C14FB/4   Kingston   45,00 €   1   45,00 €
4GB(1x4GB) HyperX Fury DDR4 2133 MHz, CL14

G-360   Seasonic   68,90 €   1   68,90 €
360W G-360 ATX-virtalähde, 80 Plus Gold

WD10EZEX   Western Digital   59,90 €   1   59,90 €
1TB WD Blue, 3.5", SATA III, 7200rpm, 64MB

SX-118A   DeLock   43,00 €   1   43,00 €
PCI-Express kortti, rinnakkaisportti, 1xDB25n, matalaprofiili

FQC-00765   Microsoft   169,90 €   1   169,90 €
Windows 7 Professional 64-bit EN DVD, SP1, OEM
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 11.07.17 - klo:23:30
Tarkista sen vanhan lpt-kortin väylä...
Kerta voi olla pci/isa väylä... kun uusissa emoissa kaikki väylät on nykyään pcie

Sori lukihärö olit näköjään laittanut sellaisen listaan... alemmassa viestissä jatkoa...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 11.07.17 - klo:23:32
Lisäksi suosittelen laittamaan SSD-kovalevyn... kerta hinta pysyy samana lähes... ja niitä leikekuvia kestää siihen silti aivan järjettömän määrän laittaa....

Sitten nuissa LPT-korteista sen verta että jotkut toimii mach:in kanssa ja jotkut ei toimi ollenkaan... että tähän kannattee varautua...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 11.07.17 - klo:23:38
Joo, putoilen itsekkin kartalta kun poika kehittää.. Eli oli kuitenkin listannut tuon LPT portin PCIE väylään. Saa nähdä toimiiko. Toivotaan parasta.

Kiitokset taas avusta. On ollut yllättävän tuskainen taival saada "kunnossa oleva" kone toimintakuntoon. Viisi vuotta vanha on, mutta PC sisukset on kyllä ihan jonkun verran vanhemmat näköjään!!
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 11.07.17 - klo:23:41
Joo, putoilen itsekkin kartalta kun poika kehittää.. Eli oli kuitenkin listannut tuon LPT portin PCIE väylään. Saa nähdä toimiiko. Toivotaan parasta.

Kiitokset taas avusta. On ollut yllättävän tuskainen taival saada "kunnossa oleva" kone toimintakuntoon. Viisi vuotta vanha on, mutta PC sisukset on kyllä ihan jonkun verran vanhemmat näköjään!!
Itte taas on keräillyt nuita vanhoja koneita :D
Hyviä erilaisiin projekteihin XD ja ohjauksien/testipenkkien toteuttamiseen...

Muista sanoa pojalles että käy lukeen mach 3:n portin määrityksen ohjeen...kerta nuissa korteissa tulee yleensä 2 portti osoitetta ja mach 3:n ymmärtää vain toisen niistä... ja tämä pitää syöttää manuaalisesti mach 3:een...
Alla esimerkki kuva...
(http://www.hobbycncaustralia.com/images/Instructions/20Mach3Pins&Ports/2007WinLPT.jpg)
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 11.07.17 - klo:23:56
Hyvä vinkki!

Kohtalaisen hyvin on poika onnistunut näissä. Päivitettin 2001 3D pyöränsuuntauslaitteelle uusi tietokone ja vanha oli XP ja laitettiin 7. Ajurit piti imuroida jollain apuohjelmalla vanhasta käyttöjärjestelmästä kun jokin kertakäyttöasennuslevyke vissiin tullut mukana, mistään ei keksitty ajureita. Nyt on vanha kone varalla ja uusi versio läppärissä akkuvarmennettuna.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Isto - 12.07.17 - klo:12:08
Sunixin lpt- kortit on olleet hyviä eikä vaadi erillisiä ajureita. Suosittelen.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 22.07.17 - klo:18:39
Melkein jo toimii laitteet. Esim. 5mm perus mustaan levyyn sain oikein hienot korvakot tehtyä ihan pyöreillä reijillä. Mutta sitten aina kun tuntuu että homma rokkaa menee jokin ihan sekaisin ja esim. 300mm reikää 2mm alumiiniin leikatessa kone keksi piirtää kirkkoveneen keskelle levyä. Jokin menee välillä ihan sekaisin ja alkaa ajamaan X ja Y ihan eritahtiin. Koneen kun sammuttaa ja käynnistää niin useimmiten toimii sen jälkeen. Eli se kokeillaan korjata uudella PCllä.

Mutta, sitten se tekee myös sitä ettei monimutkaisemmassa korvakossa leikkauslinja tule enää takaisin lähtökohtaan vaan kappale raputtaa. Luultavasti siis hukkaa askeleita. Oliskohan tuo millainen homma vaihtaa nuo servoiksi?

Reikiä leikatessa tekee myös kolon reiän alareunaan siihen kohtaan jossa aloitus yhtyy ympyrään, tai onko se sitten se kohta jossa poltto loppuu. Mutta lähes aina. Mitä sille osaisi?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 22.07.17 - klo:19:15
Melkein jo toimii laitteet. Esim. 5mm perus mustaan levyyn sain oikein hienot korvakot tehtyä ihan pyöreillä reijillä. Mutta sitten aina kun tuntuu että homma rokkaa menee jokin ihan sekaisin ja esim. 300mm reikää 2mm alumiiniin leikatessa kone keksi piirtää kirkkoveneen keskelle levyä. Jokin menee välillä ihan sekaisin ja alkaa ajamaan X ja Y ihan eritahtiin. Koneen kun sammuttaa ja käynnistää niin useimmiten toimii sen jälkeen. Eli se kokeillaan korjata uudella PCllä.

Mutta, sitten se tekee myös sitä ettei monimutkaisemmassa korvakossa leikkauslinja tule enää takaisin lähtökohtaan vaan kappale raputtaa. Luultavasti siis hukkaa askeleita. Oliskohan tuo millainen homma vaihtaa nuo servoiksi?

Reikiä leikatessa tekee myös kolon reiän alareunaan siihen kohtaan jossa aloitus yhtyy ympyrään, tai onko se sitten se kohta jossa poltto loppuu. Mutta lähes aina. Mitä sille osaisi?
Itse oottaisin sen uuden koneen ennen kuin alkaisi mitään säätämään...

Meinaatko leikkauslinja hommalla sitä että alku ja loppupiste eivät täsmää? Jos meinaat niin vika voi olla myös että kone lähtee liikkeelle ennen kuin plasma on kappaleen lävistänyt.
Servot ei aina tee elämää helpommaksi... Veikkaan että oikeaoppisella säätämisellä tuokin kone tulee toimimaan ihan oikein...
se että jos akselit lähtee kesken ajon heittelemään miten sattuu voi johtua myös askelmoottoriohjaimien lämpösuojista... halvemmissa askelmoottoriohjaimissa on jäähdytyksessä tingitty mikä aiheuttaa lämpösuojien laukeamisen kesken ajon...

Leikkauksen kolo johtuu monesti alotuksen ja lopetuksen säädöistä, että ei ole sisään/ulostuloa tarpeeksi määritelty. Toinen on ns. ylileikkaus optio joka voi tehdä kolon.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 22.07.17 - klo:19:39
Kerrotko vähän vielä tuosta aloituksen ja lopetuksen säädöstä? Mitä kaikkea siinä voi säätää Mach3ssa, paitsi aloituskuvion? Poika opettelee nämä ensin, ja vasta sitten alan itse tekemään kun kaikki pelaa! Osaan sille sanoa mitä lähdetään tekemään seuraavaksi.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 22.07.17 - klo:19:55
Säädöt tehdään camin puolella suurinosa...
http://www.sheetcam.com/Download/SheetCam%20TNG%20Manual_A4.pdf
Sivu 30-31

Pierce delay = Aloituksessa paikoillaan olo
Pause at end of cut = Lopetuksessa paikoillaan olo

Tämän lisäksi
Sivu 50
Lead in = Sisääntulo
Lead out = ulostulo


Muuttavat sisään/ulostulon muodon... eli tullaanko kaarella sisään/ulos yms... yleisesti käytetään jotain sisääntuloa ja ulostuloa...
Length = Sisään/ulostulon pituus

Näin karkeasti selitettynä....
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 13.08.17 - klo:13:03
Toisessa ketjussa laserin lisäämisestä tähän leikkuriin puhuttiin. En viitsi sinne kirjoittaa kun toisen aloittama ketju vähän eri aiheesta. Mutta, siis tässä plasmassa ei riitä ainakaan vielä tarkkuus ainakaan ohuissa levyissä. Paksummista 5-10mm on saatu ihan järkevääkin aikaan. 12mm reijätkin on liian pieniä sille. Mutta, tietokoneeseen on tilattu kaikki uudet osat, LPT kortti ei ollut varastotavaraa joten ei ole tullut. Sitten kun se on kunnossa niin tehdään uusi polttopöytä, tuommoinen matala vesipöytä tuohon johderungon väliin, kuten Lincolnin omassa. Jos ei sittenkään saada hyvää jälkeä niin jotain pitää keksiä. Joko ohutsädeplasma, tai alkureikien poraaminen jollain paineilmaporalla tms.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: ttontsa - 13.08.17 - klo:18:32
https://m.tori.fi/vi/32021649.htm

Siitä sitten kauppoja hieromaan. Resonaattoriputket jos alkaa olemaan tiensä päässä niin kalliiksihan se käy..

On kyllä aika vanha ilmo.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: ttontsa - 13.08.17 - klo:18:50
https://huutokaupat.com/fi/v/499564

Tai huutamaan..
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 13.08.17 - klo:20:42
Tuosta Mazakista olen ollut yhteydessä, mutta kuten monesti olen maininnut, koko rajoittaa valintaa voimakkaasti. Halliin ei kertakaikkiaan sovi noin isoa konetta.

Tuo jäljempi taas olisi aivan unelma... Tuon isompaa ei tarvitse tehdäkkään mikä pöydälle sopii. Luulen vain että A. hinta nousee tai B. jos ei nouse niin eivät myy. Mutta pitää seurata tätä.

Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 20.08.17 - klo:21:08
Nyt on plasmassa uusi tietokone, ja samalla päivitettiin uusin Mach3. Ainakaan vielä ole tullut yhtään sekoilua ja ajaa ihan järkevästi kappaleita. Laatukin on ihan jees röysteen osalta. MUTTA, aivan tajuttoman kartio on tuo leikkausjälki... Eli, sekä varsinaisesta kappaleesta, että levystä lähtee plasman puolelta enemmän tavaraa kuin pöydän puolelta. Eli suihku ei ole vinossa, vaan se on ikäänkuin jäätelötötterö, kapenee alaspäin. Ohessa kuvia 14mm levystä leikatuista osista joissa keskellä oleva reikä on ylhäältä piirustuksen mukainen 92mm mutta alapuoelelta 90mm.. Yritettiin pienemmällä virralla niin kauan että ei mene enää läpi, ja kartio vain lisääntyi. Oheiset on leikattu isoimmalla suuttimella isoimmalla virralla eli 1.8mm suutin ja 160A virtaa. Tehtiin koeajot myös lähempää, ja etempää ja kartio vain kasvaa... Mistä tuo johtuu? Uudet suuttimet ja elektrodit sekä kaasuholkit jne jne

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/2/6/0/3260.jpg)

(http://131abarth.com/shop/img/p/3/2/6/2/3262.jpg)
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 20.08.17 - klo:22:28
(http://torchmate.com/uploads/downloads/machine-help/machinecut4.jpg)

Lisäksi pitää ottaa huomioon ilmaplasmojen ominaisuus, joka on lievä kartioikkuus... mikä kasvaa mitä paksumpaan materiaaliin mennään...
https://www.hypertherm.com/en-US/products/surecut-technology/plasma/true-hole/?region=NART (https://www.hypertherm.com/en-US/products/surecut-technology/plasma/true-hole/?region=NART)

(https://www.hypertherm.com/globalassets/products/surecut/cht_truehole_cylindricity130_400x400.gif)
(https://www.hypertherm.com/globalassets/products/surecut/truehole_taper_diagram.gif)
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 20.08.17 - klo:22:30
Morjes!
Onko ilmanpaine sopiva? Jos railon "väärä" reuna on suora, niin kannattaa vaihtaa polttimen kulkusuuntaa. Se tapahtuu siellä sheetcamissa. Plasma soihtu on "puikulan" muotoinen. Täällä tuli mentyä vaihtamaan poltin Kiinan P80 tyylisestä Thermal Dynamicsin sl100 malliin. Jälki parani, mutta kauhea homma on ollut hakea asetukset sopiviksi..  leikkuuarvo taulukot ovat olleet apuna, mutta ei kaikki mennyt läheskään niinkuin siellä Störm..eiku Strömsöössä.. vaimikäseoli  ;D  Tänä iltana värkkäilin laitteeseen THC ohituksen. Saa nähdä onko siitä hyötyä? Ehkä helpottaa niissä pienissä reijissä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 20.08.17 - klo:22:31
Lapin mies jo näköjään havainnollistikin asiaa..
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 20.08.17 - klo:23:01
Tuon Hyperthemin taulukon mukaan 10mm levyssä 1.5mm on ok. Minulla oli 14mm levyssä 2mm eli tämä on siis "normaalia" plasmalle? No voi hyvänen aika. Tälle ei siis pysty tekemään mitään?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 20.08.17 - klo:23:13
Tuon Hyperthemin taulukon mukaan 10mm levyssä 1.5mm on ok. Minulla oli 14mm levyssä 2mm eli tämä on siis "normaalia" plasmalle? No voi hyvänen aika. Tälle ei siis pysty tekemään mitään?
Itsellä on tullu ajettua hienosädeplasmaa enemmän, jossa kyseinen kartioikkuus on minimaalista...
Tämä kartioikkuus on sellanen, joka korostuu ilmaplasmoilla varsinkin paksuissa levyissä ja ohuissa levyissä se on niin minimaalista että menee toleransseihin helposti...

Lapin mies jo näköjään havainnollistikin asiaa..
Wärkkääjä voi varmaan kertoa oman plasmansa kartioikkuuden paljon se on tuolla 10mm levyllä... kerta tähän vaikuttaa käytetty ilmanpaine, plasma yms
Niin saat jonkin vertailukohdan... kerta tuo on kummiskin kauppiaan dia, jonka tarkoitus on korostaa heidän tuotteensa paremmuutta "Markkinointia"...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 20.08.17 - klo:23:52
Pitääpä mittailla kun ehdin..
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 21.08.17 - klo:06:51
Kyllähän tässä taidetaan hienosädettä kohti olla matkalla. Mikä hienosäde oli Snowfly jota käytit? Mikään ei taida olla "halpa", Cebora vissiin 16000€?

Minkähänlaista jälkeä tällä syntyisi? https://huutokaupat.com/fi/v/464796 On ESAB mutta 2005 mallia. Mitenkähän tajuton homma olisi tuo saada toimimaan nykyisen pöydän kanssa? Vai saisiko tuota miten helposti yksinkertaistettua niin että jättäisi tuon Esabin ohjauksen pois ja mach3 ohjaamaan kuten nytkin..
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 21.08.17 - klo:07:34
Airwell:in plasma, jossa oli Kaliburn ellen nyt ihan väärin muista... vuoden päivät kun viimeksi ajanut konetta...
Se konekkin alkaa oleen jo noin 10vuotta vanha... että tekniikka on voinut hieman kehittyä sinä aikana :P
Kilpailijoita varmana löytyy nykyään huomattavasti enemmän samanlaisella tekniikalla...

Katon jos saan tutun kiinni, niin varmaan saan plasman/koneen tarkan mallin tietoon... kun kone on eri paikkakunnalla...

Mutta pikasesti googlettelin ja muistelin niin:
Käyttöliittymä: (Tuosta vanhempi versio)
http://www.burny.com/
ja plasmayksikkö oli mielestäni kyseisessä koneessa tuosta vanhempi malli
http://www.lincolnelectric.com/en-us/Equipment/pages/product.aspx?product=Products_PlasmaCutter-SpiritII-150A-Automatic(LincolnElectric)&producttype=pc
http://www.lincolnelectric.com/assets/global/Products/PlasmaCutter-SpiritII-150A-Automatic/mc15123.pdf
(http://www.lincolnelectric.com/en-us/equipment/PublishingImages/types-of-cuts-large.jpg)
Tuossa kuvassa valmistaja on maininnut että se kartioikkuus on alle 2 astetta kaikissa materiaaleissa... tästä jos tehdään hieman laskentaa pahimman tapauksen mukaan niin...
10mm levyllä 2 asteen kartioikkuus olisi 0.35mm puolellensa eli reiässä kokonaisheitto olisi ylä ja alaosan välillä 0.7mm max. halkaisijaa, jos katottaisiin...
30mm levyllä 2 asteen kartioikkuus olisi 1.05mm puolellensa eli reiässä kokonaisheitto olisi 2.1mm max. halkaisijassa...

Löyty leikkausnopeus taulukkokin airwellin sivuilta:
https://airwell.fi/wp-content/uploads/Spirit-II-150A-nopeustaulukko.pdf
Suomeksi tietoa:
https://airwell.fi/tuotteet/plasmat/lincoln-plasmat/lincoln-kaliburn-hienosadeplasmat-150-400a/kaliburn-spirit-ii-150-a/

https://www.youtube.com/watch?v=OTqY4WTwOIk

Ps. Kannattee huomata että tuota verrataan Hyperthermin plasmoihin dioissa... kustannus tehokkuudessa...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 21.08.17 - klo:08:30
Kyllähän tässä taidetaan hienosädettä kohti olla matkalla. Mikä hienosäde oli Snowfly jota käytit? Mikään ei taida olla "halpa", Cebora vissiin 16000€?

Minkähänlaista jälkeä tällä syntyisi? https://huutokaupat.com/fi/v/464796 On ESAB mutta 2005 mallia. Mitenkähän tajuton homma olisi tuo saada toimimaan nykyisen pöydän kanssa? Vai saisiko tuota miten helposti yksinkertaistettua niin että jättäisi tuon Esabin ohjauksen pois ja mach3 ohjaamaan kuten nytkin..
(https://d1yb6h7rvkcay2.cloudfront.net/32/ef/ce/4e/76/6a/46/de/a0/b4/59/77/50/47/2c/7d/32efce4e-766a-46de-a0b4-597750472c7d-large::r:0.jpg)

Tuon kuvan jälkeen en itse olisi koskemassa koneeseen ollenkaan.... Riittää että siellä on yks vaurioitunut kaapeli purkajan jäljiltä ja paketti on täynnä huolia ja murheita.... Samoin kun ei ole tiedossa koneen kytkentäkaaviota yms..
Jos kone olisi kasassa ja sen saisi ns. itse purkaa tuo olisi voinut olla mahdollisuuksien rajoissa saada toimimaan....

Veikkaan että uus plasma yksikkö tulee halvemmaksi jos tarkastellaan kauan menee aikaa saada se toimimaan... vs tuo läjä... Lisäksi kaasulinjaston putket/letkut tod. tuossa vanhassa menee kaikki vaihtoon...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: VH - 21.08.17 - klo:08:36
Mittailin hiljattain leikkaamiani koukkuja, levy 12 mm. Reikä 19mm-toinen puoli 18mm. Eli kartiokkuutta löytyy. Ulkoreunalla tilanne parempi. Eli kallistus on puoleen jos toiseen, välillä jopa suorassa.. suorat leikkuut on pääasiassa suorakulmaisia. Jonkun verran lekkuupinta on välillä hieman tynnyrimäinen. Itse olen tyytyväinen nykytilanteeseen.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: ttontsa - 21.08.17 - klo:08:38
Leikkauskaasuiksi paineilma, happi, typpi, vety ja min. 63A töpseli?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 21.08.17 - klo:08:42
Mittailin hiljattain leikkaamiani koukkuja, levy 12 mm. Reikä 19mm-toinen puoli 18mm. Eli kartiokkuutta löytyy. Ulkoreunalla tilanne parempi. Eli kallistus on puoleen jos toiseen, välillä jopa suorassa.. suorat leikkuut on pääasiassa suorakulmaisia. Jonkun verran lekkuupinta on välillä hieman tynnyrimäinen. Itse olen tyytyväinen nykytilanteeseen.
Kuulostais että ilmaplasma on aikalailla säädöissä sulla :)
Pikasesti laskettuna 2.39 astetta kartiokkuus
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 21.08.17 - klo:08:49
Leikkauskaasuiksi paineilma, happi, typpi, vety ja min. 63A töpseli?
Kaasun valinta näkyy leikkausjäljessä ja läpäisy kyvyssä enimmäkseen... jos leikkauslaadusta voi tinkiä niin tuon vertailutaulukon http://www.lincolnelectric.com/assets/global/Products/PlasmaCutter-SpiritII-150A-Automatic/mc15123.pdf mukaan:
MILD STEEL - Oxygen/Air, Oxygen/Oxygen
STAINLESS STEEL - Air/Air, Air/Nitrogen, H17/Nitrogen, Nitrogen/Air
ALUMINUM - Air/Nitrogen, Nitrogen/Air

Valmistajan listaamat toimivat kaasuyhdistelmät... jonka perusteella voi valita itselle sen taloudellisimman ratkaisun...

Itse en ota sähkönkulutukseen kantaa :D
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 21.08.17 - klo:12:31
Minkälainen osuus tuossa kartiokkuudessa on konepolttimella? Minulla on kyllä Ceboran poltin, ei ihan huonoin luulisi olevan?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 21.08.17 - klo:12:58
Minkälainen osuus tuossa kartiokkuudessa on konepolttimella? Minulla on kyllä Ceboran poltin, ei ihan huonoin luulisi olevan?
Paha sanoa... kokeilemalla ja mittaamallahan se selviää :D

Tuolta löytyy oppimateriaali plasmaleikkaukseen...Lincolnin tuotteisiin mutta...
Sisältää todella hyvät osiot kuluneiden osien tunnistamiseen, plasman käytännön toiminta, leikkausohjeistusta yms...

http://www.lincolnelectric.com/en-us/equipment/plasma-cutters/Pages/plasma-cutting-resource-center.aspx
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 21.08.17 - klo:13:16
Laitetaanpa tämä video näkyville... jossa näkyy hyvin ns. hienosädeplasman reiänteko tarkkuus paksuissa materiaaleissa...
Kun yleisesti plasmalla leikatessa paksumpia levyjä. Pienin mahdollinen reikä = Levyn paksuus tällä nyrkkisäännöllä reiät tulevat vielä suht siisteiksi...

Kyseisellä videolla 1" Teräslevyyn tehdään 3/4" Reikä... eli reikä on pienempi entä levyn vahvuus...

https://www.youtube.com/watch?v=qSWzuy1sYCU&feature=youtu.be&t=0
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: ttontsa - 21.08.17 - klo:15:21
Osa myyntivideoista on sitten myyntimies mynttisten hapatusta. Kenties uusilla suuttimilla 2 levyn kikkaretta saa kuvauskuntoon että voi internetissä jussipaidassa henkseleitä paukutella että on meillä Kone! Nimeltä mainitsemattomasta keskeis suomalaisesta vesileikkaamostakin tulee 10-30mm alumiinileikkeitä joita voi huoletta luonnehtia adjektiivilla "ruokotonta paskaa", levyaihiotkin on rupisia kuin tielanan terät . Joko kapitalisti on kieltänyt suuttimien vaihdon tai työntekijää kiinnostaa pahvilaatikkoon suollettavan kuran laadunvalvonta ihan vit@#&ti.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 21.08.17 - klo:17:38
Osa myyntivideoista on sitten myyntimies mynttisten hapatusta. Kenties uusilla suuttimilla 2 levyn kikkaretta saa kuvauskuntoon että voi internetissä jussipaidassa henkseleitä paukutella että on meillä Kone!

ttontsa olen itse ajanut vanhemmalla versiolla tosta plasmasta... ja se kylkikartio on todellakin minimaalinen....
Koko hommassahan nyt oli kyse siitä leikkuukartiosta mikä on plasmalle luonnollista ja kuinka se saadaan minimaaliseksi...

Mutta jos tiedät miten ilmaplasmalla saadaan kylkikartio alle 2 asteeseen niin voit toki kertoa sen... kerta itse en tiedä ainakaan mitään ratkaisua siihen...

Nimeltä mainitsemattomasta keskeis suomalaisesta vesileikkaamostakin tulee 10-30mm alumiinileikkeitä joita voi huoletta luonnehtia adjektiivilla "ruokotonta paskaa", levyaihiotkin on rupisia kuin tielanan terät . Joko kapitalisti on kieltänyt suuttimien vaihdon tai työntekijää kiinnostaa pahvilaatikkoon suollettavan kuran laadunvalvonta ihan vit@#&ti.
Vesileikkuria ajaneena tiedän että pinnanlaatu on yksi asia ja kylkikartio toinen...
Koneenkäyttäjä määrittelee viimeisenä sen tulevan kappaleen laadun eikä kone/asiakas...kerta konehan tekee juuri sellaisia leikkeleitä kuin käyttäjä tilaa... Voi huipulla koneellakin tilata paskaa jos joku ei osaa/jaksa tilata hyvää...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 21.08.17 - klo:17:42
Tuossa olen etsinyt jotain vertailutietoa siitä mikä se olisi se hienosäde yksikkö. Törmäsin jonkun töikseen jenkeissä näitä asentavan kaverin mielipiteeseen: "My choice would be an Edge Pro control with a Spirit Plasma and an Inova torch height control, and Yaskawa AC servo drives. Bombproof reliability, super easy to service and operate, easy to troubleshoot and repair. Very good cut quality." Puhuivat että jos meinaa saada laatua reikiin niin tarvitsee yleensä erittäin nopean THC liikkeen. Ja näkyy olevan joissakin videoissa että kun menee läpi levystä, on poltin varsin kaukana, ja heti kun on läpi niin todella nopeasti menee lähelle levyä josta leikataan. Ainakaan minulla ei taida liikkua niin nopeasti. Paljon on tietoa netissä kun osaisi valita oikein.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 21.08.17 - klo:17:45
Tuossa olen etsinyt jotain vertailutietoa siitä mikä se olisi se hienosäde yksikkö. Törmäsin jonkun töikseen jenkeissä näitä asentavan kaverin mielipiteeseen: "My choice would be an Edge Pro control with a Spirit Plasma and an Inova torch height control, and Yaskawa AC servo drives. Bombproof reliability, super easy to service and operate, easy to troubleshoot and repair. Very good cut quality." Puhuivat että jos meinaa saada laatua reikiin niin tarvitsee yleensä erittäin nopean THC liikkeen. Ja näkyy olevan joissakin videoissa että kun menee läpi levystä, on poltin varsin kaukana, ja heti kun on läpi niin todella nopeasti menee lähelle levyä josta leikataan. Ainakaan minulla ei taida liikkua niin nopeasti. Paljon on tietoa netissä kun osaisi valita oikein.

Mikset pyydä demoa... Tuosta lincolnista?  https://airwell.fi/yhteystiedot/
Kun omin silmin näkee toiminnassa niin sehän se paras indikaattori laadusta on...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 22.08.17 - klo:21:33
Juu, olinkin jo yhteydessä ja kunhan saan seuraavan kuorman levyä niin laitan sinne leikattavaksi. Herääkö tästä mitään ajatuksia:
"Cebora HQC suoraan varastosta 120A 100% ED:llä ja semiautomaattisella kaasuboxilla  tai Kjellbergin HiFocus 131NEO:n multikaasu manuaaliboxilla.
Mikäli korkeudensäätö prakaa, niin siihen löytyy 3.500 eur hintainen ratkaisu - toki nämä sitten riippuvat koneesi tukevuudesta ja ohjauksesta yleensä."

Cebora halvempi ja tuo Kjellberg n. 30% kalliimpi.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 22.08.17 - klo:22:27
Juu, olinkin jo yhteydessä ja kunhan saan seuraavan kuorman levyä niin laitan sinne leikattavaksi. Herääkö tästä mitään ajatuksia:
"Cebora HQC suoraan varastosta 120A 100% ED:llä ja semiautomaattisella kaasuboxilla  tai Kjellbergin HiFocus 131NEO:n multikaasu manuaaliboxilla.
Mikäli korkeudensäätö prakaa, niin siihen löytyy 3.500 eur hintainen ratkaisu - toki nämä sitten riippuvat koneesi tukevuudesta ja ohjauksesta yleensä."

Cebora halvempi ja tuo Kjellberg n. 30% kalliimpi.
Oota näytteet suosiolla...
Itse jos olisin saman tilanteen edessä... niin olisin pirullinen... pyytäisin testileikkuun 20mm teräksestä jossa on reiät 10mm->20mm, 1mm välein, lähtö reiän keskeltä.
Helpottaa nimittäin plasmojen vertailua kun testataan suoraa läpäisykykyä ja näkee kartiokkuuden samalla. Lisäksi reikä kun on huomattavasti pienempi entä levyn vahvuus on myös oma haaste plasmalle.
Veikkaan että jossain +15mm reiän tienoilla hienosädeplasman pitäis tehdä jo siisti reikä jonka halkaisija heittää noin 0.5-0.8mm ylä/alapuolen välillä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 11.06.18 - klo:06:52
Eipä olla plasmaa saatu päivitettyä sen kummemmin, mutta harva se päivä ajellaan leikkeitä. Nyt alkaa eniten masentaa laserleikkaamoiden hidas toimitusnopeus. Plasmalla ajettu protot ja sitten tilattu laserista, mutta nytkin kohta kolme viikko odoteltu eikä näy leikkeet. Olen kokeillut useampaa leikkaamoa ja mikään ei ole "nopea". Olen siis alkanut pohtia halpaa laseria omaan käyttöön. Nettikoneessa olisi nyt tämmöinen https://www.nettikone.com/boschert/bystronic-bystar-3015/1605266
Tuossa on levyautomatiikka, saisiko tuon levyn vaihtajan purettua pois niin että ohjaus ei mene sekaisin? Niin pieneksi kuin pystyy jos saisi. Ja, mitä olette tuommoisesta Bystronicista mieltä muuten? Ylläpito/laatu/käytettävyys jne. Nettikoneessa olisi myös saman ikäinen Amada mutta veikkaan että hintaa reilusti enemmän. Tässä yhteydessä pitäisi myydä myös tuo CNC plasma. Sen on joku pohjois-karjalassa vaikuttava automaatiofirma rakentanut. Runko yms on hyvät, allas ei niin hyvä mutta onneksi erillinen. Tietokoneeseen uusittiin ihan kaikki kun temppuili n. 700€ verran tavaraa. Cebora 160A plasma joka ohjekirjan mukaan polttaa 30mm paksua.  Pöytä n. 1.7m x 3.3m ja sen voi lyhentää helposti puoleen, kolme paria jalkoja rungossa. Ja joku kohta esittää kulurakennetta sun muuta.  Laserleikkeitä ostetaan vuodessa n. 10-15000€ arvosta, eli ei kovin hirveästi, mutta jos tuommoisen Bystronicin hintaisen löytäisi niin muutamassa vuodessa maksaa itsensä pois.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 11.06.18 - klo:14:56
Eipä olla plasmaa saatu päivitettyä sen kummemmin, mutta harva se päivä ajellaan leikkeitä. Nyt alkaa eniten masentaa laserleikkaamoiden hidas toimitusnopeus. Plasmalla ajettu protot ja sitten tilattu laserista, mutta nytkin kohta kolme viikko odoteltu eikä näy leikkeet. Olen kokeillut useampaa leikkaamoa ja mikään ei ole "nopea". Olen siis alkanut pohtia halpaa laseria omaan käyttöön. Nettikoneessa olisi nyt tämmöinen https://www.nettikone.com/boschert/bystronic-bystar-3015/1605266
Tuossa on levyautomatiikka, saisiko tuon levyn vaihtajan purettua pois niin että ohjaus ei mene sekaisin? Niin pieneksi kuin pystyy jos saisi. Ja, mitä olette tuommoisesta Bystronicista mieltä muuten? Ylläpito/laatu/käytettävyys jne. Nettikoneessa olisi myös saman ikäinen Amada mutta veikkaan että hintaa reilusti enemmän. Tässä yhteydessä pitäisi myydä myös tuo CNC plasma. Sen on joku pohjois-karjalassa vaikuttava automaatiofirma rakentanut. Runko yms on hyvät, allas ei niin hyvä mutta onneksi erillinen. Tietokoneeseen uusittiin ihan kaikki kun temppuili n. 700€ verran tavaraa. Cebora 160A plasma joka ohjekirjan mukaan polttaa 30mm paksua.  Pöytä n. 1.7m x 3.3m ja sen voi lyhentää helposti puoleen, kolme paria jalkoja rungossa. Ja joku kohta esittää kulurakennetta sun muuta.  Laserleikkeitä ostetaan vuodessa n. 10-15000€ arvosta, eli ei kovin hirveästi, mutta jos tuommoisen Bystronicin hintaisen löytäisi niin muutamassa vuodessa maksaa itsensä pois.

Noh kerron tässä vähän laserin kulurakenteesta ja siitä mitä kaveri on kertonut joka ajaa työkseen konetta.

Varsinkin kun kyseessä on co2 laser niin sillä putkella on tietty elinikä. Tämä vaihtelee valmistaja kohtaisesti. Halvemmissa koneissa putken hinta on 90% koneen hinnasta ja paremmissa koneissa se on jossain 60% tienoilla.

Lisäksi linsseillä on tietty elinikä. Leikkaus firmoissa (päälinssit isommat) vaihdetaan oliko 1-2vuoden välein. Linssit makso muistaakseni pari tonnia koneeseen joka leikkaa 20mm terästä.

Tämän jälkeen voidaankin todeta että käytetty co2 laser on todella riski ostos, johtuen sen käyttötunneista joilla on väliä eli jos putki lasahtaa heti oston jälkeen niin halvasta koneesta tuli todella kalliskone.

Toinen mitä käytetään paljon on kuitulaser tämän elinikä on huomattavasti pidempi ja näistä yleensä hajoaa vain virtalähteet, jotka ovat lujilla. Näiden hinnat on sitten laserin tehosta riippuvaiset tiedän että erääseen 1.2miljoonan euron koneeseen kyseinen virtalähde makso 100 000e.
Lisäksi näiden kanssa joutuu käyttään happea tai paineilmaa riippuen leikattavasta materiaalista.


Sitten on olemassa se co2 vs kuitulaser väittely että kumpi on parempi. Kummassakin on hyviä ja huonoja puolia.
Leikattavat materiaalit, paksuus, ajonopeudet, hankinta hinta, kulutusosat, huolto yms koska kyseessä on monta muuttujaa niin tähän ei ole aina yksiselitteistä vastausta.

Ellen väärin muista niin sanoit että tila on pienoinen ongelma, niin tässä tapauksessa varmaan katselisin prototyyppi käyttöön tarkoitettuja laser metallileikkureita.
Kartoittamista helpottamaan niin tässä suuntaa antavat luvut:
Kuitulaser 1kw pääsee happi avusteisena noin 12mm normiterästä ja paineilma 6mm rst:tä ja  paineilma 4mm alumiinia läpi maksimissaan.
Co2 laser 3kw pääsee 15mm normiteräs ja 10mm rst:tä ja 8mm alumiinia läpi maksimissaan
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 12.06.18 - klo:11:06
Tilaongelma on toivottavasti kohta ratkaistu. Tuo Bystronic oli annettu ilmaiseksi kun ei mennyt kaupaksi.. Amada 1212 joka on myynnissä maksaa n. 40k€ ja alkaa olla jo kallis. Pitää vielä miettiä parempaa plasmayksikköä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: timopen - 12.06.18 - klo:23:10
Osittain tarve ei auennut ihan täysin. Eli sulla on cnc-plasma, mutta tarkkuus ei riitä varsinaisesti? Sillä tehdään protoja, kuten mainitsit? Sitten tarvitaan laserleikkeitä nopealla toimitusajalla, kun proto on testattu? Eli meneekö sulla tuotekehitys ja myynti niin nopeasti, että tarvitset sitten leikkeitä nopeammin kuin laserleikkausfirmoilta on saatavissa? Ja sitten se varsinainen kysymys, että tarviitko oikeesti? Että jos tarviit tarkempia osia niin yks vaihtoehto on cnc-jyrsin - työstökeskus, mikä avaa sitten jo paljon muitakin mahdollisuuksia tehdä. Ei ehkä se optimaalisin levyn pilkkomiseen, mutta tarkkoja saa kuitenkin. Voiko sillä työstökeskuksella tehdä ne kappaleet, jotka tarviit sinä aikana, kun oottelen laser-firmasta tavaraa?

Sit kun ostat laserin niin seisotatko sitä nurkassa vai hommaatko sille teollisuudesta töitä. Tai mul on ymmärrys tai kuvitelma, että teet osia noihin auto- rallihommiin tms. Ei niitä kuitenkaan niin paljoo mee niin se sit on siellä nurkassa seisomassa. Sitten ku sul on hyvä, että ei oo jonoo laserille niin saat kilpailuedun verrattuna muihin firmoihin nähden. Sit alkaa tulla tilauksia ja myyt niitä. Sit tulee isompia vakioasiakkaita, jotka tykästyy sinuun ku teet niin nopeesti niitten osia. Sit alkaa liikevaihto kasvaa niitten osalta. Sit tulee muita vakioasiakkaita. Sit sun laseri on tukkeessa ja et saa niitä ralliauton osia leikattuu yhtään nopeammin ku kukaan muukaan. Eli ei mennyt niinku Strömsössa.

- Timo
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: ttontsa - 13.06.18 - klo:07:52
Kyselylistaanhan voi lisätä myös vesileikkaamot.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 15.06.18 - klo:22:45
"timopen", meillä on vaakakara keskus. Mutta tavaraa menee sen verran paljon että ei sillä ehdi näitä kaikkia tehdä mitenkään, kun ei ehdi tekemään niitäkään mitkä on pakko koneistamalla tehdä. Jos laserista saisi tavarat vaikkapa viikossa niin ei olisi ongelma. Mutta kun nytkin meni n. neljä viikkoa niin on todellinen ongelma. Ei pelkästään uusien osien myyntiin saamisen kannalta, mutta myös vanhojen jo olemassa olevien tuotteiden tuotannon kanssa. Varastossa ei viitsisi niin tajuttomasti seisottaa jokaista leikettä, että nyt kun niitä joku tilaa kerralla koko varaston tyhjäksi niin saattaa olla kuukausi ettei ole mitään mistä tehdä kun tulee tilauksia. Tukivarsistoja jne on jokunen sata erilaista meillä myynnissä, ja niitä ei pidetä valmiina hyllyssä, vain komponentit joita tilataan n. 1-12kk varasto kerralla.

Strömsö juttu ei meille osu, ei tehdä alihankintaa käytännössä ollenkaan. Naapurikoneistajalle joskus jotain nappuloita. Tarve on ihan omaan käyttöön, mutta hankintahinta pitää pysyä kurissa juuri sen takia.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: ttontsa - 16.06.18 - klo:09:54
Sipilähän on vuositolkulla raahannu suomeen ammattitaitoista pätevää kansainvälisyä työvoimaa ni eikö se kannata laittaa kolmivuoro palveleva leikkauskeskus pystyyn? Meilläkin on leikkeiden toimitusaikojen kanssa taisteltu ja markkinat näyttää senkun kuumenevan niin saattas olla ihan tilaisus päästä markkinoillekin. En tie kuinka kilpailtu ala tuo on ja jääkö leikehinnasta edes luuta käteen? Spesiaalihan tietth aina myy eli mikroleikkaus karvan paremmalla toleranssilla ja 3d leikkuupää millä saa ajettua viisteet ja seevit ja vinot leikkaukset.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 16.06.18 - klo:18:27
Sekin. Pari-kolme vuotta sain leikkeet niin että aamulla kun laitoin tilauksen niin iltapäivällä sai hakea 10km päästä työnjohtajan kotoa leikkeet kun tuli vuorosta. Sitten kyseinen firma joka teki 50% omaan ja 50% ulos lopetti kokonaan alihankintatyöt leikkaamossa ja pistivät kävelemään asiakkaita joista parhaat maksoivat vuodessa yli satatuhatta euroa leikkeitä. Olisi äkkinäinen luullut että olisi kannattanut laittaa toinen kone siihen riviin, mutta satojen tuhansien vuosimyynnit kannatti laittaa muille pajoille. Jännää touhua tuo laserleikkuu.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 16.06.18 - klo:20:04
Voin kertoa tarinan tähän "leikkaamo" hommaan kun aika vierestä pääsin näkemään tämän...

Käytännössä kylällä oli yksi laser leikkaamo, joka teki hyvää jälkeä ja hinta ei ollut paha.
Mutta käytännössä yritys toimi alihankkijallana eräälle nimeltä mainitsemattomalle talvituote tehtaalle... ja suuri voluumi meni sinne... mikä vaikutti siihen minkä vahvuista materiaalia aina viikolla ajettiin... käytännössä jos suunnittelit kappaleet tämän mukaan niin ne sai todella nopeallakin toimituksella kerta ne mahdollisuuksien mukaan lisättiin jämä palasiin...

Noh tämän leikkaamon tarina päättyi siihen kyseinen iso yritys osti koneen itselleen firmalta... käsittääkseni tuotanto määrät nousivat niin suuriksi että kone olisi takonut 90% vuodesta heidän tuotteitaan vain. laskivat että tulee halvemmaksi ostaa kyseinen kone itselle, joka on jo hyvin testattu ja todettu toimivaksi.

Tarina päättyi tähän...

Se mitä tiedän laserleikkaamoista (käyttö/johto henkilöiltä opittua) niin käytännössä koneen elinikä on 15 vuoden tiennoilla... kerta huolto ja ylläpito kulut nousevat sitten jo niin suuriksi että vanhan koneen ylläpito alkaa syömään kannattavuutta.

Toivottavasti nämä tiedot helpottavat arviomaan että kerkeääkö kone maksaa itseänsä takaisin...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 22.06.18 - klo:08:44
On meillä monenlaista ongelmaa näiden nc vehkeiden kanssa...

No, tämä CNC plasma siis välillä "sekoaa" ja pitkittäis askelmoottorit jotka ajavat molemmista päistä parina menevät sekaisin. Saattaa alkaa joko toinen ryömimään vaikka ei pitäisi, tai pysähtyy kokonaan. Tai "loikkaa" kerralla montakymmentä senttiä. Tämä loppuu yleensä kun sammuttaa kaikista virrat ja aloittaa alusta. Mutta, tekee aika usein tätä, lähes joka kerta jos leikkaat esim. yli viisi eri leikettä.

Nyt huomasin että ohjainlaatikossa jossa on siis pääkortti joka ohjaa askelmoottoreiden neljää korttia, on merkkiledit näissä neljässä kortissa. Toinen ledi on vissiin virrat päällä, ja toinen on "suoritan toimintoa" tai vastaava. Kun laite alkaa sekoilla, toisen pitkittäiskortin "suoritan..." ledi ei pala. Luulin että pääkortti ei käske sitä, mutta näköjään johdot on vain haaroitettu näille kahdelle, eli se on varmaan tämä askelmoottorin kortti rikki eikä ymmärrä saamaansa käskyä pääkortilta. Ongelmana nyt vain se, ettei samannäköisiä kortteja löytynyt vaikka kuinka etsin. Mikä on laadukas ja järkevän hintainen kortti joka sopii tuohon tilalle? Askelmoottorit on Sanyon. Ja jos joku tarvitsee Cebora Prof166 plasmayksikön konepolttimella niin voisin myydä tämän. 30mm levyä leikkaa. On vain sen verran "tunnoton" peli ettei 1mm alumiinissä aina tajua että on pelti välissä ja sammuttaa itsensä kun luulee että loppui levy. Paksummilla ei tätä ongelmaa ole. Tilalle meinasin jotain pientä hyperthermiä.

Askelmoottorin kortit

https://drive.google.com/file/d/1-k6EAc5EgVvYNcRjBjA0RsHL-UuY20x1/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1SUQmH7kppgX3yDL902e_88EP1Egon1tZ/view?usp=sharing

Pääkortti

https://drive.google.com/file/d/1wRFsIsiXgX-rhegpFnAFEx0m-PJ_rOqd/view?usp=sharing
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 22.06.18 - klo:10:06
On meillä monenlaista ongelmaa näiden nc vehkeiden kanssa...

No, tämä CNC plasma siis välillä "sekoaa" ja pitkittäis askelmoottorit jotka ajavat molemmista päistä parina menevät sekaisin. Saattaa alkaa joko toinen ryömimään vaikka ei pitäisi, tai pysähtyy kokonaan. Tai "loikkaa" kerralla montakymmentä senttiä. Tämä loppuu yleensä kun sammuttaa kaikista virrat ja aloittaa alusta. Mutta, tekee aika usein tätä, lähes joka kerta jos leikkaat esim. yli viisi eri leikettä.

Nyt huomasin että ohjainlaatikossa jossa on siis pääkortti joka ohjaa askelmoottoreiden neljää korttia, on merkkiledit näissä neljässä kortissa. Toinen ledi on vissiin virrat päällä, ja toinen on "suoritan toimintoa" tai vastaava. Kun laite alkaa sekoilla, toisen pitkittäiskortin "suoritan..." ledi ei pala. Luulin että pääkortti ei käske sitä, mutta näköjään johdot on vain haaroitettu näille kahdelle, eli se on varmaan tämä askelmoottorin kortti rikki eikä ymmärrä saamaansa käskyä pääkortilta. Ongelmana nyt vain se, ettei samannäköisiä kortteja löytynyt vaikka kuinka etsin. Mikä on laadukas ja järkevän hintainen kortti joka sopii tuohon tilalle? Askelmoottorit on Sanyon. Ja jos joku tarvitsee Cebora Prof166 plasmayksikön konepolttimella niin voisin myydä tämän. 30mm levyä leikkaa. On vain sen verran "tunnoton" peli ettei 1mm alumiinissä aina tajua että on pelti välissä ja sammuttaa itsensä kun luulee että loppui levy. Paksummilla ei tätä ongelmaa ole. Tilalle meinasin jotain pientä hyperthermiä.

Askelmoottorin kortit

https://drive.google.com/file/d/1-k6EAc5EgVvYNcRjBjA0RsHL-UuY20x1/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1SUQmH7kppgX3yDL902e_88EP1Egon1tZ/view?usp=sharing

Pääkortti

https://drive.google.com/file/d/1wRFsIsiXgX-rhegpFnAFEx0m-PJ_rOqd/view?usp=sharing

Äkkiseltään katsottuna korteissa ei ole valmistajan merkkejä eikä myöskään pinnien merkintöjä (jännite,ohjaus,etc)
Niinku monesti tällaisten kohdalla on monesti vaan helpompi ja halvempi vaihtaa kaikki uuteen entä räpeltää vanhaa... kerta se että onko vika askelmoottori ohjaimessa vai pääkortissa vai missä on nuista paha sanoa... Myös se että selvittelyyn menevälle ajalle on laskettava jotakin arvoa varsinkin jos kone on päivittäisessä käytössä...

Jos kyseinen kone on jokapäiväisessä työkäytössä niin en itse alkais värkkäämään vaan laittaisin suoraan:
Joko suoraan 220v toimivat ohjaimet https://www.zappautomation.co.uk/2m2280n.html (https://www.zappautomation.co.uk/2m2280n.html)
Tai mikäli virtalähde löytyy https://www.zappautomation.co.uk/2m880n.html (https://www.zappautomation.co.uk/2m880n.html)
Datalehti: https://www.zappautomation.co.uk/amfile/file/download/file_id/22696/product_id/59643/ (https://www.zappautomation.co.uk/amfile/file/download/file_id/22696/product_id/59643/)

Itselläni on kumpaakin mallia käytössä ja ei ole mitään ongelmia ollut koskaan. Oma kone käyttää puhtaasti nuita ohjaimia + https://www.cnc4you.co.uk/Breakout-board-CP0-10V-CNC-4-Axis-with-Charge-Pump?search=cp (https://www.cnc4you.co.uk/Breakout-board-CP0-10V-CNC-4-Axis-with-Charge-Pump?search=cp) tuota pää ohjainkorttia(Kutsutaan myös BOB tai BreakOutBoard:ksi) Ohjauksena Mach3 + LPT(Printteri portti)

Mutta kuten ohjaimien hinnasta voit päätellä, niin laatu maksaa...

Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: ttontsa - 22.06.18 - klo:11:03
Pääkortilla ds26ls31cm "differential line driver" ja outputeille releet. Askelkorteilla 6N137 optoerottimet eli signaalisuojausta on ainakin yritetty. Mistähän tuo pääkortti imee käyttöjännitteen? Onko erillinen poveri vai pc:n puolelta usb sähköä? Liekö pääkortilla inputit esm rajakytkimille? Liekö niissä optoerotus, sieltä voi plasmavirrat mönkiä sisään.

Edit. On kenties nuo P115A optoerottimet. Tai sitten P115A:lla ajetaan releitä.

Maadoitusongelmaa vois veikkailla.

Askelkorteilta lähtevät moottoripiuhat , 4 erillistä liittimessä ,ei ois pahitteeks olla irti signaaleista ja suojattua kaapelia.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: ttontsa - 22.06.18 - klo:11:15
Onko konetta tuunattu, boostattu, muutettu asetuksia? Onko sama setup pelannu aiemmin? Rokkaako edes ryömintä nopeuksilla?

Kenen tekele kone ylipäänsä on?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 22.06.18 - klo:12:41
Tämä on itä-suomalaisen automaatiokorjauksia tekevän pikkufirman tekemä. Tässä lisää kuvia.

https://drive.google.com/file/d/1m5Ysn67-mFK1MR3ynPjTXhJzb2C6j3gk/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1_UWtfVaQggh_1kgN_pBBLuL7Emlwidix/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1_UWtfVaQggh_1kgN_pBBLuL7Emlwidix/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1jrAUwpu0jUVn1CNNtL4YM8TIruJT0STp/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/12nHtaeLwSBePL5FTNrT9G5UW-1NTnhGC/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1KZqkCiGACYDep524ZrBFARxh1VHMynQL/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/11XbM3B3fH4DiuCFZzrKlRXZtK6qHU-SG/view?usp=sharingTuo sekoilu on minusta kyllä ollut alusta saakka enemmän tai vähemmän sotkemassa tekemistä. Itsekkin on pohdittu jos  tuo plasmayksikkö tekee tuon häiriön. Mutta, kun häiriö on päällä niin silloin lopettaa tuo vihreä ledi palamisen vain toisessa kortissa. Eli siitä päättelen että se on rikki.

Minä kun en ole kovin syvällä näissä, niin tarvitsisi ihan konkreettisia ehdotuksia. Jos maadoitus ongelma niin mistä mihin lisätään maadoitus.

Snowflyn kortit on kyllä kieltämättä kalliin sutjakat. Hyväksihavaittuja halvempiakin luulisi olevan? Toisaalta, joku sanoi että askelmoottoreita ei voi ajaa kovaa koska pyrkivät hukkaamaan askelia. Mutta jos askelmottorille lisätään erillinen kortti joka valvoo niitä askelia jollain minulle hämärälä tavalla, voidaan sitä ajaa yhtä kovaa (tai liki) kuin servoa. Jos samalla päivittyisi tämäkin asia niin sitten voisi kalliimmatkin kortit mennä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 22.06.18 - klo:14:43

Snowflyn kortit on kyllä kieltämättä kalliin sutjakat. Hyväksihavaittuja halvempiakin luulisi olevan? Toisaalta, joku sanoi että askelmoottoreita ei voi ajaa kovaa koska pyrkivät hukkaamaan askelia. Mutta jos askelmottorille lisätään erillinen kortti joka valvoo niitä askelia jollain minulle hämärälä tavalla, voidaan sitä ajaa yhtä kovaa (tai liki) kuin servoa. Jos samalla päivittyisi tämäkin asia niin sitten voisi kalliimmatkin kortit mennä.
Noh toinen vaihtoehto noille askelmoottori ohjaimille on wantai motorin ohjaimet... https://www.ebay.com/str/wantmotor111/Nema-34-stepper-motor-driver/_i.html?_storecat=7525384017
Nuista tuo DQ860MA sarja itsellä on tuollaisia 2kpl ollu nyt testissä... tähän asti ovat pelanneet kun olen ottanut vain 4A RMS:ää pihalle...

Sitten tuo askelmoottorien kovaa ajaminen... niin tästä on laskelmat jossain vanhassa topicissa jonka kirjotin... että kuinka nopeaa se oikeasti voi pyöriä yms... mutta tähän samaan asiaan kuuluu myös tuo askelten hukkuminenhan.... mikä johtuu yleisimmiten siitä että vääntö ns. loppuu kesken. Kerta vääntö laskee mitä nopeampaa askelmoottori pyörii. Eli jos ajetaan satasta eteenpäin ja vedetään yhtäkkiä pakki päälle niin voit kuvitella miten käy...

Mutta toi yhdistelmä mistä puhut... niin se on niin sanottu hybridi johon on omat moottori + ohjaimet...
Meinasin tilata yhden paketin testiin mutta lopulta toimitusaikojen takia päädyin tilaan yhden Kincon lisää...
Nuita hybridejä voit kattoa tuolta
https://www.zappautomation.co.uk/electrical-products/easy-servo-closed-loop-stepper-system.html (https://www.zappautomation.co.uk/electrical-products/easy-servo-closed-loop-stepper-system.html)

Käytännössä siinä on askelmoottori + enkooderi moottorina. Sitten tätä ajetaan siihen suunnitellulla ohjaimella jossa on tuki enkooderille.
Hyvissä malleissa on äly, joka mahdollistaa moottorin ajon 2 tilassa eli hiljasilla kierrosnopeuksilla sitä ajetaan kuin askelmoottori, jolloin käytössä on askelmoottorin hyvä puoli eli suuri vääntö. Sitten suurilla nopeuksilla kytketään käytännösasä servo ohjaustapa päälle, jolloin väännön putoaminen ei ole niin suuri.
Enkooderi hoitaa ns. paikoituksen tässä että vaikka pyörität käsin moottoria, niin ohjain saa tiedon että akseli pyörähti vaikka sen ei pitäisi pyöriä ja pyöräyttää moottorin takaisin oikeaan paikoitus kohtaan.
Se miten tämä käytännössä sitten toimii ja onko käytännön suorituskyvyssä eroa niin ei ole tietoa, kun ei ole kokemusta vehkeestä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: kasmo - 23.06.18 - klo:12:39
Noh toinen vaihtoehto noille askelmoottori ohjaimille on wantai motorin ohjaimet... https://www.ebay.com/str/wantmotor111/Nema-34-stepper-motor-driver/_i.html?_storecat=7525384017
Nuista tuo DQ860MA sarja itsellä on tuollaisia 2kpl ollu nyt testissä... tähän asti ovat pelanneet kun olen ottanut vain 4A RMS:ää pihalle...

Sitten tuo askelmoottorien kovaa ajaminen... niin tästä on laskelmat jossain vanhassa topicissa jonka kirjotin... että kuinka nopeaa se oikeasti voi pyöriä yms... mutta tähän samaan asiaan kuuluu myös tuo askelten hukkuminenhan.... mikä johtuu yleisimmiten siitä että vääntö ns. loppuu kesken. Kerta vääntö laskee mitä nopeampaa askelmoottori pyörii. Eli jos ajetaan satasta eteenpäin ja vedetään yhtäkkiä pakki päälle niin voit kuvitella miten käy...

Mutta toi yhdistelmä mistä puhut... niin se on niin sanottu hybridi johon on omat moottori + ohjaimet...
Meinasin tilata yhden paketin testiin mutta lopulta toimitusaikojen takia päädyin tilaan yhden Kincon lisää...
Nuita hybridejä voit kattoa tuolta
https://www.zappautomation.co.uk/electrical-products/easy-servo-closed-loop-stepper-system.html (https://www.zappautomation.co.uk/electrical-products/easy-servo-closed-loop-stepper-system.html)

Käytännössä siinä on askelmoottori + enkooderi moottorina. Sitten tätä ajetaan siihen suunnitellulla ohjaimella jossa on tuki enkooderille.
Hyvissä malleissa on äly, joka mahdollistaa moottorin ajon 2 tilassa eli hiljasilla kierrosnopeuksilla sitä ajetaan kuin askelmoottori, jolloin käytössä on askelmoottorin hyvä puoli eli suuri vääntö. Sitten suurilla nopeuksilla kytketään käytännösasä servo ohjaustapa päälle, jolloin väännön putoaminen ei ole niin suuri.
Enkooderi hoitaa ns. paikoituksen tässä että vaikka pyörität käsin moottoria, niin ohjain saa tiedon että akseli pyörähti vaikka sen ei pitäisi pyöriä ja pyöräyttää moottorin takaisin oikeaan paikoitus kohtaan.
Se miten tämä käytännössä sitten toimii ja onko käytännön suorituskyvyssä eroa niin ei ole tietoa, kun ei ole kokemusta vehkeestä.

Itsellä kokemusta tuosta closed loop stepperistä.
Ero on kuin yöllä ja päivällä. Vauhtia saa melkeen tuplaten ehkä enemmänkin lisää saman kokoiseen askelmoottoriin verrattuna. Ja käynti ääni on pehmonen eikä resonoiva kuten ainakin itsellä tupannut olemaan nuo askel moottorit.
Saahan nuokin hukkaamaan askelia tai periaatteessa ei mutta jos ajaa kolarin niin pääsee pois "korjaus" alueelta jolloin ohjain heittää häiriötilaan ja lakkaa kone liikkumasta kunnes se kuitataan pois.
Hintakin on kohtuu edullinen noissa muistaakseni 12nm nema 34 moottorit ohjaimineen oli jotain 120€-150€/akseli saksasta en nyt muista paikkaa.
Enää ei ainakaan itselleni tule näiden kokemusten perusteella normi stepperiä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 23.06.18 - klo:12:43
Itsellä kokemusta tuosta closed loop stepperistä.
Ero on kuin yöllä ja päivällä. Vauhtia saa melkeen tuplaten ehkä enemmänkin lisää saman kokoiseen askelmoottoriin verrattuna. Ja käynti ääni on pehmonen eikä resonoiva kuten ainakin itsellä tupannut olemaan nuo askel moottorit.
Resonoiva? Käytitkö kiinalaisia drivereita kenties? :D
Kerta olen itsekki tähän asiaan törmännyt että moottorien käynti äänessä on täysi ero kun vertasin huvikseni Kinco vs Kiinalainen driveri... tosin hinnassakin on aika iso ero XD
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: kasmo - 23.06.18 - klo:13:12
Joo resonoiva ääni isommalla moottorilla pienillä kierroksilla. Pienemmät moottorit ei niinkään sellaista ääntä pidä. Mutta kuitenkin kiinalaisiahan ne on ne nuokin halvemmat ja ihan eri maailma omasta mielestä.
Kaivoin laatikosta esille sen missä oli pahin ongelma driveri oli DM860A ja moottori joku nema34 ehkä 12nm. Sen seti saa joku vaikka ilmaseks jos sitä viittii kuunnella.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 23.06.18 - klo:13:25
Joo resonoiva ääni isommalla moottorilla pienillä kierroksilla. Pienemmät moottorit ei niinkään sellaista ääntä pidä. Mutta kuitenkin kiinalaisiahan ne on ne nuokin halvemmat ja ihan eri maailma omasta mielestä.
Kaivoin laatikosta esille sen missä oli pahin ongelma driveri oli DM860A ja moottori joku nema34 ehkä 12nm. Sen seti saa joku vaikka ilmaseks jos sitä viittii kuunnella.
Juuh itse päädyin omassa tutkelmissani siihen että se johtuu moottorin korkeasta inductanssista, josta nuo halvemmat ohjaimet ei oikein tykkää... tämä tulee enemmän esille isoilla moottoreilla...
Tosin nuo stepperit on niin tuurissaan että millä inductanssilla ne tulee kiinan/taiwanin valmistajilta. Yleensä se on että mitä alhaisempi inductanssi sitä laadukkaampi motti...
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: 131rally - 23.06.18 - klo:15:46
Kasmo. Voisiko noita sinun mainitsemia closed-loop ajureillla ajaa meidän Sanyo askel moottoreita? Mitkä kortit pitäisi siinä tapauksessa valita että olisivat yhteensopivat näitten muitten komponenttien kanssa?
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 23.06.18 - klo:17:55
Kasmo. Voisiko noita sinun mainitsemia closed-loop ajureillla ajaa meidän Sanyo askel moottoreita? Mitkä kortit pitäisi siinä tapauksessa valita että olisivat yhteensopivat näitten muitten komponenttien kanssa?
Jos moottorit ei ole tupla akselilla niin vastaus on ei mitenkään.
Mikäli moottorit on tupla akselilla, joudut silti etsiin niihin käyvät enkooderit joka ei ole niin helppo asia kerta akseleita on niin monta kokoa ja kaikkiin kokoihin ei ole valmiita enkooderi paketteja tehty.
Esimekkejä enkoodereista: https://www.zappautomation.co.uk/electrical-products/encoders-36/encoder-kits.html

Jos katoit aikasemman viestissä laittamani zappautomation linkin jossa noita suljettuja stepper paketteja näkyy niin näet moottoreiden peräpuolella enkooderi paketin... lisäksi osa ohjaimista hyväksyy vain valmistajan oman enkooderin...
Aikasemmin laitettu linkki: https://www.zappautomation.co.uk/electrical-products/easy-servo-closed-loop-stepper-system.html

Tuolta kun katsot niin yksinkertaistettuna yksi suljettu paketti koostuu seuraavista osista:
https://www.zappautomation.co.uk/es-mh33480-8nm-holding-torque.html
https://www.zappautomation.co.uk/cableg-bm3m0.html
https://www.zappautomation.co.uk/es-dh2306-easy-servo-drive.html
https://www.zappautomation.co.uk/cableh-rz10m0.html

Niin ja näissä paketeissa kaapelin merkitys korostuu enkooderin takia eli näitä ei todellakaan millään p*aska kaapelilla voi vetää... kerta enkooderi on suhteellisen häiriö herkkä jos ei ole kunnolliset suojatut kaapelit käytössä.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: kasmo - 23.06.18 - klo:20:42
Ei onnistu taikka ainakin helpommalla pääsee kun vaihtaa moottorin ja driverin aina per akseli.
Esim https://www.ebay.co.uk/itm/DE-Nema34-12N-m-154mm-Stepper-Servo-Motor-Closed-Loop-HSS86-Driver-200KHz-CNC/273283318975?hash=item3fa0f484bf:g:BSsAAOSwUCRZh92I
Itsellä leadshine merkkisiä mutta kai nuo on suunnilleen samoja.
Noissa on encoderit ja kaapelit mukana. Luultavasti onnistuu näillä eikä muuta tarvitse muuta kuin ehkä virtalähteen.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 23.06.18 - klo:21:26
Ei onnistu taikka ainakin helpommalla pääsee kun vaihtaa moottorin ja driverin aina per akseli.
Esim https://www.ebay.co.uk/itm/DE-Nema34-12N-m-154mm-Stepper-Servo-Motor-Closed-Loop-HSS86-Driver-200KHz-CNC/273283318975?hash=item3fa0f484bf:g:BSsAAOSwUCRZh92I
Itsellä leadshine merkkisiä mutta kai nuo on suunnilleen samoja.
Noissa on encoderit ja kaapelit mukana. Luultavasti onnistuu näillä eikä muuta tarvitse muuta kuin ehkä virtalähteen.


Nuissa kannattee olla tarkkana perus HSS86:ssa ei ole parametri säätöä ollenkaan. Mutta 2HSS86H mallissa on parametri säätö mahdollisuus (HISU) lisälaitteen kanssa.
https://www.cnczone.com/forums/servo-motors-drives/356990-software-post2171916.html#post2171916 (https://www.cnczone.com/forums/servo-motors-drives/356990-software-post2171916.html#post2171916)

Käytännössä jos vakioparametrit eivät sovellu koneelle jostain syystä niin harmia voi olla tiedossa...
Parametrointi laite 2HSS86H:hon https://www.ebay.com/itm/57-86-2HSS57-2HSS86H-Closed-loop-Motor-Driver-Handheld-Intelligent-Setting-Unit/122702969775?hash=item1c91aabbaf:g:ZhEAAOSw2GlZzxch (https://www.ebay.com/itm/57-86-2HSS57-2HSS86H-Closed-loop-Motor-Driver-Handheld-Intelligent-Setting-Unit/122702969775?hash=item1c91aabbaf:g:ZhEAAOSw2GlZzxch)
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Oikea_koneistaja - 06.07.18 - klo:11:27
Näyttää olevan käytössä sen verran halpoja komponentteja ettei noilla saa ainakaan varmatoimista konetta rakennettua.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Hiekkaranta_92 - 06.07.18 - klo:22:09
Näyttää olevan käytössä sen verran halpoja komponentteja ettei noilla saa ainakaan varmatoimista konetta rakennettua.

Lähtökohtaisesti täällä ollaan harrastajia ja kustannusten minimointi tässä suuriltaosin on se ideakin. Ne piirtää joilla on liitua.
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: karibuli - 03.08.18 - klo:13:44
Fincut 40k€ 0% ja tarkkuusplasmalla 59k€....

Lincoln Electric burnmaster vai mikä seoli 2400 maksaa täydellisenä polttimen kanssa jenkeissä 24k €. Se vaikuttaa ihan fiksulta myös.

___________________________________________________________________________________________________
CNCステッピングモーター (https://www.skysmotor.com/category-52-b0-CNC%E3%82%B9%E3%83%86%E3%83%83%E3%83%94%E3%83%B3%E3%82%B0%E3%83%A2%E3%83%BC%E3%82%BF%E3%83%BC%E3%82%AD%E3%83%83%E3%83%88.html)|ブラシレスDCモータ (https://www.skysmotor.com/category-37-b0-%E3%83%96%E3%83%A9%E3%82%B7%E3%83%AC%E3%82%B9DC%E3%83%A2%E3%83%BC%E3%82%BF-BLDC-.html)
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: JL78 - 18.02.19 - klo:19:05
Saisikohan täältä vähän apuja Kiinalaiseen cnc plasman päivitykseen? Tuossa minun koneessa on jotkin miksatut servo moottorit, näillä maksimi nopeus 5000mm/min.
Mitä vaatisi jos tähän vaihtaisi tehokkaammat ja parempilaatuiset servot, saisi vaikka tuon nopeuden tuplattua.
Joissakin paremmissa kiinan koneissa näkyvät käyttävän Panasonicin 400W servoja.
Planeetta vaihteistot menee varmaan uusiksi samalla.
Tähän projektiin voisi ehkä sijoittaa reilun tonnin.

Tässä olisi esim yksi vaihtoehto. https://www.aliexpress.com/item/1-set-PANASONIC-AC-brushless-servo-motors-and-drivers-for-cnc-machine-1-3N-M-400W/892766088.html?spm=2114.search0204.3.8.7dbb499czFGgtI&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10065_10068_319_317_10696_10084_453_10083_454_10618_10304_10307_10820_10821_537_10302_536_10902_10059_10884_10887_321_322_10103,searchweb201603_70,ppcSwitch_0&algo_expid=7324c294-de7a-4aaa-b889-c082a70557d3-1&algo_pvid=7324c294-de7a-4aaa-b889-c082a70557d3&transAbTest=ae803_5
Otsikko: Vs: CNC plasmaleikkuri
Kirjoitti: Snowfly - 19.02.19 - klo:03:07
Tähän projektiin voisi ehkä sijoittaa reilun tonnin.
Oletan että se on levyplasma, jolloinka x akseli on tod. kahella motilla ja y-akseli yhdellä motilla.
Mikäli oikeasti haluat joudut uusimaan nuo 3 pakettia yhteensä. Lisäksi joudut tarkistamaan että ohjauslogiikka ei ole pullonkaulana suuremmille ajonopeuksille.
Kiinalaiset monesti käyttävät pulssiohjausta halvemmissa vehkeissä... samoin joudut tarkistamaan että ohjauslogiikka on yhteensopiva uusien servo ohjaimien kanssa.

Suosittelen että avaat tästä uuden topicin johon listaat sen nykysen koneen speksit, moottorit, ohjaimet yms... lisäksi kuvat koneesta... tällöin niitä ratkaisuja on ehkä mahdollista miettiä mitkä tuohon käyvät...


Sitten vielä yksi asia... oletko koskaan säätänyt tai kalibroinut servoja koneeseen?