CNC - Harrastus

CNC-KONEEN KÄYTTÖ => Mallinnus (2,5D & 3D) ja koodin teko => Aiheen aloitti: krpk67 - 07.10.16 - klo:10:01

Otsikko: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 07.10.16 - klo:10:01
Terve!

Olen yrittänyt tässä ajaa yhtä nimikylttiä 3D:nä, mutta jos en ole ollut lopputulokseen tyytyväinen, niin olen hieman korjannut rataa ja ajanut viimeistelyn uusiksi fiksatulla ohjelmalla. Tuossa on kuitenkin ollut hieman ongelmia, eli kun olen ajanut koneen nollapisteeseen ja asettanut uuden ohjelman ja ruvennut ajamaan sitä, niin Z-akselin nollakohta on vajonnut abt. millin alaspäin. Mun mielestä tuo on mystistä? Yhden kerran ajoin koneen nollapisteeseen ja sammutin kaikki sähköt tietokonetta myöden, niin silloin wörkki ihan loogisesti, eikä tullut mitään muutoksia. Radat olen tehnyt Vectrixillä ja siis muutoksia on ollut vain X/Y-suunnissa.

Missähän tuo vika piilee?

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Miguel- - 07.10.16 - klo:12:18
Kone hukkaa askelia pystyliikkeellä? Pystysuunnan kiihdytykset ja/tai nopeus pienemmäksi, mikäli tästä on kyse..
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 07.10.16 - klo:13:27
Terve!

Kone menee kyllä fyysisesti oikeaan paikkaan, mutta uusi ohjelma jostain syystä valuttaa Z-akselia ja aina abt saman verran. Kertauksen vuoksi, kun ottaa sähköt pois ja käynnistää uudelleen kaikki laitteet, niin ongelmaa ei ole.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 12.10.16 - klo:21:04
Terve!

Uutta infoa:

Olen nyt ajanut muutaman 3D-ohjelman ja kaikilla sama juttu. Valuu kaikilla ohjelmilla Y-akselin suunnassa. Viimeisimmässä ohjelmassa kone ei mennyt niin syvälle alussa kuin piti ja loppua kohden aina vain syvemmälle. Ohjelmavikaa en nyt kyllä epäile, kun näillä otoksilla käyttäytyy aina samalla tavalla. Softana siis Vectric edelleen. Voiko tuota Y-akselia jotenkin kalibroida, vai mitä tuossa pitäisi tehdä? Valumiskulma vaikuttaa olevan aina sama...

Liitteenä kuvaa, josta ongelma näkyy.

Toivottavasti joku minua fiksumpi tietää ongelmaan ratkaisun ja kiitos etukäteen

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: puurtsi - 12.10.16 - klo:21:41
Moi,

Kannattaa katsoa onko kaapelointi/maadoitus tehty kunnolla. Itsellä oli aluksi häikkää, kun koneen runkoon koski kädellä, niin sitten kuului kun moottori otti askeleen sinne ja askeleen tuonne. :) Eli voisi olla sun tapauksessa mahdollisesti siitä kyse. Googlaamalla löytyy jotain infoa aiheesta, mutta ei kovin kattavaa.

http://www.cnccookbook.com/CCCNCNoise.html (http://www.cnccookbook.com/CCCNCNoise.html) Tuossa linkissä jotain pintaraapaisua aiheesta.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: FAARI 58 - 12.10.16 - klo:21:51
 Moron
Mulla oli sama ropleema muutama vuasi sitten.....heitin Mach3:sen helvettiin ja tilalle Linux cnc sen jälkeen ei mitään ongelmia, vaikka jotkut työt on kestäny jopa 28 tuntia yhteen putkeen, teränvaihdot välillä. :P
 Faari 58
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 12.10.16 - klo:22:33
Voitko tehdä ohjelman, jossa ajat Z-akselia vaikka 50mm edestakaisin 50 kertaa ja laitat heittokellon tai jonkun viisarin keikan alle, jotta näet mitä tuossa tapahtuu. Kokeile tuota vaikka pikaliikkeellä ensin.


Mitä sinulla on motor tuning valikossa kiihtyvyydessä ja maksiminopeutena ?
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: cartti - 13.10.16 - klo:06:24
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=7917

Täällä puitu kun itselläni oli samaa ongelmaa häiriöiden kanssa.

Tokihan se voi olla edellämainituista kiihtyvyyksistä yms kiinni. Z kiihtyy luonnollisesti helpommin maata kohti kuin taivasta ja voi hypätä ylös mennessään askelia jos stepperikoneesta on kyse..
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 13.10.16 - klo:13:51
Alright, hyviä vinkkejä tullut. Sellainen huomio vielä, että Z-akselin moottori on todella kuuma hetken ajon jälkeen, kun muut moottorit pysyvät viileinä. Pitänee laittaa aihiot vinoon, jos sitten työstöt pysyvät paremmin tasossa  ;D
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 13.10.16 - klo:20:24
Terve!

No niin, jälleen testattu erilaisia juttuja. Tein Sheetcamilla suorakaiteen ja vekslasin sen kanssa edestakaisin välillä lastuten ja nollapisteen kautta taas takaisin ja mittaukset kyllä osoittaa, että se ohjelma toimi ilman mitään ongelmia. Jälleen kerran tein itse Vectricillä 3D-ohjelman, joka oli sellainen kupera pallomainen pinta ja heti alusta viimeistelylastu ei mennyt oikeaan asemaan, kun piti aloittaa jyrsiminen, vaan jätti viimeistelyn tekemättä ohjelman alussa ilmassa kulkien. Näyttää nyt siis siltä, että tuossa Vectricissä se ongelma on, eikä koneessa.

Onko kellään lähettää jotain pientä 3D-rataa (100x100), joka todistetusti on toiminut oikein ja kokeilisin sillä jyrsiä mäntyä? Tuolla voisi sitten samantein kohdistaa epäilyt oikeaan paikkaan ja ruveta tutkimaan sen korjaamista.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Snowfly - 13.10.16 - klo:21:32
Copy pastea se koodi tähän niin näen heti että missä vika on.... myös laita se vectricin ohjelma tiedosto niin tarkistan ne asetukset cam:ssä...
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 13.10.16 - klo:22:32
Terve,

Kai testasit samoilla nopeuksilla ja pikaliikkeellä paluut ?
Jaa ihmeessä vähän lisää tietoa, niin varmemmin löytyy vika...


Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: cartti - 14.10.16 - klo:09:47
Pystytkö mittaamaan tuota lämpenemistä? Magneetit alkaa heiketä 85C jälkeen. Toinen voi olla itse stepperipiirin lämpeäminen jos käytössä on esim jotain A4899. Nuo tiedetysti alkaa lämmetessään jättämään askelia välistä kun ylilämpösuoja potkii vastaan.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 14.10.16 - klo:17:03
Tere!

Tuossa ohjelma, jolla yritin viimeksi ajaa, sekä Vectrikin filu. Edelliset testit tehty samoilla ajonopeuksilla

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Snowfly - 14.10.16 - klo:17:50
Vectric filu ei näy... sen kun laitat vielä niin saat vastauksen...
Jos foorumi ei anna lisätä crv3d muodossa niin muuta tiedosto pääte txt:ksi ja lisää sitten...
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 14.10.16 - klo:18:43
Valittaa, että on liian iso. Aika kovin rajoitettu on, kun 257 on maksimi. Ei auttanut zipatakaan. Voitko laittaa mailin, niin pukkaan sinne?

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 15.10.16 - klo:09:58
Tere!

Tuolta löytyy vectrix filu.

https://1drv.ms/u/s!ArjrbJUeKMuacGMBjJlJIrNWO1g

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 15.10.16 - klo:15:33
En ihan pääse kärryille, että mikä on se lopullinen ongelma.
Ymmärrän ensi kysymyksestä, että ohjelma alkaa noin. 1mm alempaa kuin pitäisi kun ajat toista kertaa ohjelmaa. Ja sammuttamalla kaikki korjaantuu ?
Onko koneessa rajakytkimet ja ajatko koneen ref rajoille kun käynnistät sen ?
Jos et aja, niin miten nollaat näytöt kun olet hakenut nollapisteen ? Onko tämän jälkeen näytössä samat arvot kun painat machine cordinats painiketta ?

Jos ajat tuon ohjelman alusta, niin se liikuttaa Ztan 45.72 mm korkeuteen ja kun ohjelma on loppunut, niin Zta pitäisi olla samassa korkeudessa. Jos se ei ole, niin silloin hukkuu askeleita ja silloin jokin on pielessä moottorin ohjaus puolella/mekaniikassa.

Jos akseli on samalla korkeudella kuin ohjelman alkaessa, niin silloin vika on koneen nollaamisessa ja varsinkin, jos siinä ei ole ref rajoja.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 15.10.16 - klo:17:02
Terve!

Ajelin uusia ratoja ja mittailin moottorin lämmöt. Z-akselin moottori 64° ja muut 28°. Voiko tuo lämpö jo aiheuttaa sen, että valuu? Näppituntumalla toi lämpö voisi tuon sekoilun aiheuttaa, kun ajaa pitkiä ohjelmia. Se on erikoista, että valuminen tapahtuu aina samassa kulmassa - Radat olen tehnyt niin, että ohjelma etenee Y-akselin suunnassa. Nyt kokeilin sammuttaa koneenkin ratojen vaihdon välillä ilman apua. Softat on OK, simuloin ne netistä löytyvällä G-koodi simulaattorilla.

Liitteenä kuva parista testistä. Rouhinnan jälkeen mittaeroa korkeudessa 1 mm. ja viimeistelyn jälkeen 3-4 mm. Muoto pitäisi olla pallomainen sileä pinta.

So, mikä neuvoksi? Ostanko uuden moottorin Z-akselille ja toivon ongelman häviävän?
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Snowfly - 15.10.16 - klo:17:47
Laitoin sulle yv:tä...
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Miguel- - 16.10.16 - klo:08:50
Hidasta kiihtyvyyksiä Z akselilta (tiputa vaikka puoleen testimielessä) ja jos tuo ei auta,niin tiputa Z nopeutta seuraavaksi.. Lämpö ei kuulosta vielä pahalta, ei pitäisi vaikuttaa.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Isto - 16.10.16 - klo:11:50
Moottorin vaihto auttaa vain jos se on oikeasti rikki.
Jos ne on askelmoottoreita niin paljon paikallaan pysyvä käy aina kuumempana kuin ne jotka liikkuu.
Ja jos ylikuumenee niin tarkasta että virta ei ole liian iso. Nuo lämmöt on tosiaan vielä ihan ok.


Jos nyt oletetaan että x ja y toimii oikein voit yrittää vaihtaa z moottorin x tai y kanssa ja testata. Jos toimii niin moottorissa ei ole vikaa. Tietysti vain jos moottorit on samanlaiset.


Ennen moottorin vaihtoa kannattaa kyllä tehdä Miguelin ehdotuksen mukainen testi. Jos sekään ei auta niin sitten ehkä.

Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 21.10.16 - klo:22:35
Terve!

Noniin, nyt rokkaa.... Asentelin aivan kaikki uusiksi ja kalibroin akselit, niin nyt tekee mita pitaa.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 26.10.16 - klo:19:18
Terve!

Ilakoin liian aikaisin. Kone hukkaa askelia edelleen ja ainoastaan Z-akselilla. Virhe on saannonmukaisesti samalla tavalla. Olen mittakellolla ajanut 80 millin matkaa ylos ja alas ja ekalla kerralla hukkuu 0.2 millia ja tokalla kerralla heitto on puoli millia.

Vaihdoin tuohon suojatun kaapelinkin, kun se oli jollain auttanut tuohon, mutta ilman apua. Kernelin taajuuden muuttaminen muuttaa asiaa, mutta ei korjaa sita. Liioin mitkaan kiihdytysarvot eivat asiaan vaikuta. Driver test nayttaa excellent...kuularuuvi vaikuttaa olevan valykseton

Uusi LPT/kortti PCI-paikkaan on tulossa, jos se korjaisi ongelman. Sen jalkeen mina olen kaffilla taman kanssa taydellisesti, jos sekaan ei muuta tilannetta.

Vaikuttaa olevan todella yleinen ongelma maailmalla, mutta sielta harvoin loytyy mitaan kokeilemisen arvoista ratkaisua.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: saulij - 26.10.16 - klo:19:29
Harmillinen ongelma. Kyllä siihen löytyy ratkaisu.

Milainen kone? Millaiset johteet? Kuinka painava Z-akseli? kuularuuvin nousu? Askelmoottorin koko/tyyppi? Ohjain?

Näillä voisi alkaa kiikaroimaan. Machissa ei todennäköisesti ole vikaa.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 26.10.16 - klo:20:16
http://www.mechapro.de/shop/Stepper-motor-power-stages/All-in-one/Slider-SFX-2009-stepper-motor-driver::156.html?MODsid=26i3ug7amndcn9djeg1mc7eau0
Kuularuuvit ja kuulajohteet joka akselilla.

Tuossa kuvassa samanmoinen kone kanssa Kressi karana. http://www.mycncuk.com/threads/8131-isel-fb1-table-about-550-by-550mm-new-motors-new-tb6600-drivers-new-usb-breakout

Tuossa pari linkkiä. Mainittakoon, että olen koneen omistanut vasta vähän aikaa ja siksi tämä jumppa tuli puskien takaa. Edellinen omistaja tuskin oli tietoinen tästä, kun tuo ilmenee kunnolla vasta pitkiä 3D-ohjelmia ajaessa ja en usko hänen harrastaneen sen tyyppistä.

Terveisin, Petri

Edit: Z-akseli vaikuttaa painavalta. Ruuvien nousua nyt en ole mitannut ja Machissa olen ajanut tuolla kalibroinnilla akselit paikalleen.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Snowfly - 26.10.16 - klo:21:09
Hohhoijaa... en jaksa alkaa kirjoittaan kaikkia tarkistus kohtia mutta sanon vain tämän....

Irrota kaikki moottorit bob-kortista ja sen jälkeen tee seuraavaa...
Yleensä Bob-kortilla on jokaisen akselin merkkiledi, joka kertoo milloin kyseinen linja on aktiivinen.
Nytten sitten mach päälle ja aktiiviseksi ja sitten painelet nuoli näppäimillä/pageup/down kaikki akselit läpi...
Se mitä seuraat on reagointi aika... eli reagoiko jokainen akselin ledi yhtä nopeasti painallukseen (bob-kortilla)...
Voisin vaikka lyödä vetoa että z:a reagoi sulla viiveellä ja tämä viive aiheuttaa pulssien hukkumisen...
Tämä asia on joidenkin bob-korttien tyyppivika...
Mikäli huomaat viiveen bob-kortti vaihtoon ja problem solved...
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 26.10.16 - klo:22:04
Thanks Bob, minäkään en jaksa tämän enempää kirjoittaa hohhoijaa ;)
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 26.10.16 - klo:23:27
Älkää nyt... Tää homma viedään nyt kotiin...

Luulen, että kaikki haluaisi auttaa, mutta koska kysymys on Alunperin hieman epäselvä ja kukaan ei tiedä millainen on kone yms... Niin vaihtoehtoja on miljoona ja ei tällöin jaksa kysymään lisätietoja.

Itse olen kiinnostunut tämän hetkisistä Motor tuning arvoista ?
Jos siellä on liian pieni arvo kiihtyvyydessä, niin stepperi ei ehdi pulssitukseen
mukaan. Sitten kannattaa tsekata tuon moottoriohjain ja se että siinä on virta asetukset kohdallaan.

Kerro pliis lisää koneesta ja kai vaikka joku kuva, niin saat muutkin jelppaamaan...

Jussi
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: jsr8501 - 27.10.16 - klo:00:45
Voisko olla sama vika mikä mulla oli, eli alumiininen sakarakytkin pitkässä ajossa lämpenee(moottori lämmittää) ja löystyi ja z pääsi vajoamaan.😕

JR

Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Miguel- - 27.10.16 - klo:10:01
Kirjoitit, että kernelin taajuuden muuttaminen vaikuttaa asiaan, muttei korjaa sitä.. Onkos MACH:ssa latenssitestiä tms. ? Laitatko käytössä olevan tietokoneen speksit tänne, osassa koneista on ominaisuuksia, minkä vuoksi ne eivät vaan sovi numeeriseen ohjaukseen.. :( Onhan PC virransäästöt, kellotaajuuden säädöt ym. asetettu muuttumattomaksi tahi pois päältä?
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 27.10.16 - klo:18:46
Terve!

Machissa on tuo drivertest, joka mittaa pulssituksen. Oletan, etta jos lopputulos on Excellent, niin silta osin kaikki on kunnossa, myos latenssi. Kaikki virransaastokilkkeet on pois paalta ja XP puhtaalla asennuksella alustana. Tietokone tuli jyrsimen mukana ja en tieda siita enempaa, mutta vaikuttaa olevan kuten pitaa, joskin vanha.

Otin Z/akselin motortuning arvoista kuvan liitteeksi, seka tietokoneen speksit.

Snowfly, Ymmarsin koneen myyjan puheista, etta ohjauskortti on suhteellisen uusi edellisen karvahtaneen tilalle ja en nyt tassa kohtaa epaile tuota korttia, kun se myos vaikuttaa silmin nahden uudelta.

JR, kone kayttaytyy samalla tavoin kylmana ja lampoisena.

Tassa vaiheessa voin hieman lisata motivaatiota apujen suhteen ja lupaan ongelman ratkaisijalle Alkon lahjakortin, joka on sen verran paksu, etta saa hankittua elamansa kanuunan seuraavan paivan ratoksi, eika tarvitse valita sita halvinta merkkia  ;D

Uusi LPT/kortti on ollut jo viikon kohta tilauksessa, mutta ei ole nakynyt viela.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Snowfly - 27.10.16 - klo:19:52
Snowfly, Ymmarsin koneen myyjan puheista, etta ohjauskortti on suhteellisen uusi edellisen karvahtaneen tilalle ja en nyt tassa kohtaa epaile tuota korttia, kun se myos vaikuttaa silmin nahden uudelta.

"Facepalm"

Tällä perusteella se että jos teen roikan ja käärin muoveihin, niin ostat sen "uutena" ja et epäile ollenkaan sen toimivuutta...
Vaikka olisinkin tehdessä jättänyt maan kytkemättä...

Sähköpuolella EI KOSKAAN LUOTETA TOISEN SANOMAAN aina tarkistetaan asia itse.

Varsinkin jos se on kiinalainen 10e halppis paska bob niin se että se olis viallinen ei yllättäis yhtään...
Kiinalainen uusi=mittaa ja testaa koko paketti ennen käyttöön ottoa ja tarvittaessa korjaa kaikki väärinkytkennät....
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Jussik - 27.10.16 - klo:20:33
Terve

Kokeile ensin vaihtaa esim Y ja Z akseleiden moottorit keskenään ristiin.
Tällä saat testattua onko moottoreissa vika.

Seuraavaksi vaihda Y akseli break out boardilta  ohjaamaan Z akselia. (eli Y akselin lähdöt ohjaamaan Z akselin moottoria)
Ajele Y akselia edes takaisin, joka ohjaan nyt Z akselin mekaniikaa ja katso tuleeko virhettä.
Jos askelia ei enää huku on vika tossa "bob" kortissa, joka on yksi mahdollinen vaihtoehto.


Jos vieläkin hukkuu askelia, niin sitten vika ei voi olla enää kortissa tai pulssiksessa.
Koska Y akseli on toiminut normaalisti ja vika ilmenee siirrettäessä se ohjaamaan Z akselia.
Näin säästys scoopilla mittaamisilta.

Seuraavaksi kiihdytykset ja nopeus alemmas.
Taas uudelleen testaus. jne..

Jos edes moottorin virran nosto ei enää auta.
Sitten joudut tarkastamaan mekaniikan, eli jo toi edellä mainittu kytkimen luistaminen akselilla.
Ja ettei kuulamutteri pääse pyörimään, jos mutteri kiinnitys mallinen.

Jos ei siitäkään kiinni niin isompaa mottia kokeilemaan.

Aikaa toki vie mutta tällä prosedyyrillä pitäisi tuon vika paikan selvetä koti konstein.

Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 27.10.16 - klo:21:19
Kokeile vielä muuttaa motor tuning sivulta pulssien pituus nollasta kolmeen tai viiteen.
Sitten vaihda moottorit xz ristiin ja muutat machin pulssit ristiin samalla tavalla. Sitten katsot että output puolella ei ole samoja pinnejä otettu käyttöön, joita käytetään moottorien ohjaamiseen.(2-9)
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 28.10.16 - klo:14:13
"Facepalm"

Tällä perusteella se että jos teen roikan ja käärin muoveihin, niin ostat sen "uutena" ja et epäile ollenkaan sen toimivuutta...
Vaikka olisinkin tehdessä jättänyt maan kytkemättä...

Sähköpuolella EI KOSKAAN LUOTETA TOISEN SANOMAAN aina tarkistetaan asia itse.

Varsinkin jos se on kiinalainen 10e halppis paska bob niin se että se olis viallinen ei yllättäis yhtään...
Kiinalainen uusi=mittaa ja testaa koko paketti ennen käyttöön ottoa ja tarvittaessa korjaa kaikki väärinkytkennät....

Snowfly, ISTU!
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Jussik - 28.10.16 - klo:16:54
Terve

Snowfly, tuntuu olevan nuori kaveri, jolla intoa piisaa ja sormet on näppäimistöllä nopeammat kuin ehkä pitäisi.
Iän ja kokemuksen myötä varmaan tulee huomaamista siihen että asiat eivät välttämättä ole aina niin yksinkertaisia kun olettaisi.

Tällä foorumilla on todella asiallista keskustelua, joten jatketaanhan sillä linjalla.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 29.10.16 - klo:15:25
Kokeile vielä muuttaa motor tuning sivulta pulssien pituus nollasta kolmeen tai viiteen.
Sitten vaihda moottorit xz ristiin ja muutat machin pulssit ristiin samalla tavalla. Sitten katsot että output puolella ei ole samoja pinnejä otettu käyttöön, joita käytetään moottorien ohjaamiseen.(2-9)

Naiden arvojen muuttaminen ei korjannut asiaa. Y-akselin moottorin laitoin X/akseliin kiinni johtoineen. Loppulos oli, etta toi moottori ja korttipaikkaa toimi tasmalleen kuten pitaa. Ihan helpolla en saa X-akselin moottoria kiinni Y-akseliin, kun se oli kiinnitykseltaan poikkeava.

Mita sitten tuosta pitaisi paatella....Ainakin tuo Z-akselin kelkka on aivan sairaan painava 11.5 kg, ja loppuuko tuosta vain teho...

Kuva kelkasta liitteena.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 29.10.16 - klo:16:10
Noniin...
Juu tarkoitin, että fyysisesti muutat vain moottorien xz johtimet ristiin ja mach3:n ulostuloista laitat niiden moottori outputit ristiin.

Otatko kuvan vielä moottorista koplingista ? Jos koneessa on kuularuuvit, niin ei tuo ole kova paino.
Sinulla oli pikaliikenopeus 400mm/min ja sekään ei ole huima. Onko käytössä varmasti mm järjestelmä ?


Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 29.10.16 - klo:16:36
Toi zetan moottori on kierretankojen varassa ja moottorin akseli ja kuularuuvi on naitettu letkulla, joka on kiristetty klemmareilla - Oli kyllä tiukasti kiinni. Saan minä tuon äxän moottorin kiinni, mutta vaatii pientä tuunausta. Kokeilen sen nyt kuitenkin laittaa myös kiinni ja katson toistuuko ongelma. Jos toistuu, niin voihan tuota kelkkaa väliaikaisesti keventää ja katsoa auttaako se.

Järjestelmän pitäisi olla kyllä millimetreinä.

Palaan huomenissa asiaan.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Snowfly - 30.10.16 - klo:03:24
Terve

Snowfly, tuntuu olevan nuori kaveri, jolla intoa piisaa ja sormet on näppäimistöllä nopeammat kuin ehkä pitäisi.
Iän ja kokemuksen myötä varmaan tulee huomaamista siihen että asiat eivät välttämättä ole aina niin yksinkertaisia kun olettaisi.

Tällä foorumilla on todella asiallista keskustelua, joten jatketaanhan sillä linjalla.

Miksi luulet että laitoin melkein heti kun tämä aihe ilmesty yv:tä henkilölle että ottais yhteyttä teamiviewer/skypellä että vois käydä kaikki kohdat järjestelmällisesti läpi eikä tarvis pelata tätä laivanupotus peliä randomilla?
Mutta jos apu ei kelpaa niin ei kannate valittaa jos on ongelmia...

Laitoin sulle yv:tä...

Mutta itse en enään jaksa vaivautua tässä laivanupotus pelissä että ole hyvä jatkakaa laivanupotusta ja kertokaa kun osu ja uppos...
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 30.10.16 - klo:14:19
Terve!

Vaihdoin molemmat moottorit X ja Z ristiin johtoineen, niin toimii molemmat akselit, mutta kun palautin Z-akselin moottorin takaisin paikalleen, niin ongelma palasi Z-akselille. Tassa vaiheessa en valttamatta vaihtaisi moottoreita keskenaan, koska tuo kiinnnitys pitaa tehda eri tavalla.

Viela kun kevensin tuota kelkkaa kadella, niin virhe oli huomattavan pieni / muutamia satasia kolmen ylosajon jalkeen. Eli nayttaa silta, etta tuo paino kuitenkin on ongelma ja voi moottorien vaihdosta huolimatta palata ja siksi mietin, voiko tuota voimaa lisata zetalle ja antaisin olla vanhan moottorin kiinni.

Tai jos suosiosta hankkisi voimakkaamman moottorin...

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 30.10.16 - klo:15:43
Nyt tarkastat sitten moottoriohjaimesta virranrajoituksen arvot.
Sitten muutat kiihtyvyyden 150mm/s2 ja pikaliikenopeuden 200mm/min.
Samalla varmistat vielä, että zeta liikkuu sen 200mm minuutissa.

Millainen moottori ztalla on ? Virta ja vääntö ?

Palataan!
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 30.10.16 - klo:16:20
Nyt tarkastat sitten moottoriohjaimesta virranrajoituksen arvot.
Sitten muutat kiihtyvyyden 150mm/s2 ja pikaliikenopeuden 200mm/min.
Samalla varmistat vielä, että zeta liikkuu sen 200mm minuutissa.

Millainen moottori ztalla on ? Virta ja vääntö ?

Palataan!

Liitteena kuva moottorista. 3 V ja 3 A. Vaantoa en osaa tuosta tulkita. Moottoriohjaimen virranrajoitus on myos sellaisessa paikassa, mista en osaa sita etsia.

Ajoin tuota konetta myos ohjaimen omalla softalla ja virhe on ja pysyy myos sen kanssa.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 30.10.16 - klo:17:16
Nyt löysin tuohon myös speksit netistä, joka on liitteenä
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 30.10.16 - klo:22:31
No nyt ollaan jo lähellä...kerro mitä värejä moottorin johtimista on kortilla liittimiin kytketty ja ota vaikka valokuva.
Sitten kerro missä asennoissa dippi-kytkimet on piirilevyllä ? Ota vaikka kuva... Niillä määritellään, että paljonko virtaa saa mennä moottoriin/vaihe.

Ja sitten kiinnostaa vielä, että mikä on käyttöjännite ?

Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 31.10.16 - klo:09:18
Terve!

Liitteenä pari kuvaa. Hieman epäselvä tuo moottorin päästä otettu kuva, mutta toivottavasti saat selvää. Värit ovat samassa järjestyksessä ohjauskortilla.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 31.10.16 - klo:20:09
Moi,

Vastaahan vielä noihin edellisiin kysymyksiini...

Voin kertomastasi päätellä, että moottorin käämit on sarjassa ja tuolloin vaihe virta on 2,12A.
Näin ollen virran rajoitus voisi olla 2A tasolla tai itse hieman pölhönä laittaisin varmaan rajoituksen 2,25A, jolloin jumpperit pitäisi olla seuraavanlaisessa asennossa.

S1=1
S2=0
S3=0

Askellus voisi olla 1/16, jolloin nuo loput S4-S6 jumpperi olisi 011.

Sitten kun olen saanut edellisiin kysymyksiin vastauksen, niin jatketaan 😊
Mikä on muuten kuularuuvin nousu ?
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 31.10.16 - klo:20:27
Terve!

Vastasinkin jo, mutta koneella odotti virheviesti liian isoista tiedostoista. Laitoin kuvat ja kortin manuskan Onedriveen. Pääsetkö ao. linkin kautta niihin kiinni?

https://onedrive.live.com/?id=E90EEDC15B8B4465%21103&cid=E90EEDC15B8B4465.

Kuularuuvin nousu vaikuttaisi olevan 3,5 mm., mutta hankala paikka oli mitata ja ihan tarkkaa lukua en saa.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Hiekkaranta_92 - 31.10.16 - klo:21:20
Hurjan näköisiä kaapelointeja induktiivisia nopeasti vaihtelevia virtoja ajatellen näin tulevan sähköinssin silmiin
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 31.10.16 - klo:21:27
Hurjan näköisiä kaapelointeja induktiivisia nopeasti vaihtelevia virtoja ajatellen näin tulevan sähköinssin silmiin

Noo, kun saat koulus loppuun, niin huomaat, ettei kaikki ole siinä mielessä viimeisen päälle, kuin insinööri sen ajattelisi ja silti homma toimii ;)

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 31.10.16 - klo:22:15
Hyvin kuitattu 😂

En saa kuvasta selvää, että missä asennoissa nuo dippikytkimet on ?
Käyttöjännite ?
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 31.10.16 - klo:23:47
Hyvin kuitattu 😂

En saa kuvasta selvää, että missä asennoissa nuo dippikytkimet on ?
Käyttöjännite ?

Ajattelinkin, että noi näkyy ikävän huonosti tuossa kuvassa. Alla selvitys tekstimuodossa

alas, ylos, ylos, alas, ylos ylos - alas, ylos, ylos, alas, ylos, ylos - ylos, ylos, ylos, alas, ylos ylos - alas, alas, alas, alas, als, ylos. ;)

Käyttöjännitetta en osaa tällä kokemuksella tuosta ottaa selvää...

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 01.11.16 - klo:08:26
Terve,

Laita kolmannen ryhmä kolme ekaa tuollaiseen asentoon.

> Alas ylös ylös

Kokeile sitten... Nyt sinne menee 3A ja saisi mennä vain 2,12A...
Palaan muihin kun pääsen koneelle... Käyttöjännite näkyy yleensä virtalähteen päällä/kyljessä...
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 01.11.16 - klo:17:49
Terve!

Dipt laitoin, kuten pyysit, mutta kun ajoin 50 mm. ylos, niin reilun kympin oli vaarassa paikassa. Toinen otos ja virhe oli jo reilut 4 kymppia. Eli kaytos hyvin samanlaista, kuten ennenkin.

Pikaliike oli 200 ja kiihtyvyys 150

Virtalahde vaikuttaisi olevan 24 V.

Terveisin, Petri

Edit

Vaihdoin X-akselin moottorin paikalleen ja virhetta ei enaa ollut muutaman testin jalkeen.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 01.11.16 - klo:18:56
Vaihdoin outputit myös Machista, ja edelleen wörkkii.

Ei tuossa enää ehkä kannata yrittää tuota mottia kiusata ja hautaan sen 2 metrin syvyyteen ja aamenet päälle.

Eli mistä ja minkälainen moottori. Hinnalla ei niin iso merkitys, kunhan on hyväksi havaittu.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 01.11.16 - klo:20:08
Moro,

Onko motissa vaan neljä johdinta ? Kun manuaalissa niitä on kahdeksan ? Eli kaksi käämiä on kytketty sinulla sarjaan, mutta millaiset liitokset siellä on, vai onko ne moottorin sisällä kytketty ?

Itse olen aina hommannut moottorini www.arceurotrade.co.uk, mutta kun pirulaiset on myynyt kaikki loppuun. Seuraavat tilaan www.cncdrive.com>webshop...
Paikkoja on monia, mutta en osaa sanoa mikä olisi paras... http://shop.cncdrive.com/index.php?productID=714

Outo on kyllä, että moottori hajoaisi... ei kyllä ole siitäkään kokemusta...  :P
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Isto - 01.11.16 - klo:21:47
Minulle pisti kuvista silmiin johtimien värit jotka ei kytkennän perusteella vastaa manuaalia (tai moottorissa on eriväriset johdot, niitäkin on tullut vastaan).
Ohjaimen lapun mukaan Moottorin toinen käämi pitäisi olla liittimen nastoissa 1,2 ja toinen 3,4. Manuaalin kuvaan verraten kortin päässä 1 = musta, 2 = pun, 3 = viol, 4 = kelt.
Moottorin paperissa sarjaan kytkettynä toinen pari olisi musta-vihreä ja toinen pun-sin. Moottorin kelt-oranssi pitäisi olla keskenään nipussa ja valk-rusk.
Sokeripalasta lähtee moottorille musta, pun, vihreä ja ruskea. Kannattaa tarkastaa mielellään mittarin kanssa että tuolla järjestyksellä musta-pun väliltä löytyy sama vastus kuin vihr-ruskea väliltä. Ja paperin mukaan se pitäisi olla ~2ohm. Jos ei niin se on väärin kytketty tai manuaali ei vastaa todellisuutta.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 02.11.16 - klo:17:30
Terve!

Ainoastaan sinisen ja punaisen välillä tuli jonkinlainen lukema 2,6.

Muilla yhdistelmillä mittari ei näyttänyt mitään. Speksiprujun pitäisi olla oikea, kun OEM-tyyppinumero on täysin vastaava.

Tilasin jo uuden moottorin --> http://shop.cncdrive.com/index.php?productID=714

Tuolla on lisää kuvia https://onedrive.live.com/?id=E90EEDC15B8B4465%21103&cid=E90EEDC15B8B4465

Toi yksi johto on poikki, mutta se katkesi moottoria irrotettaessa vasta.

Terveisin, Petri

Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 02.11.16 - klo:23:01
Kyllä ne moottorin johtimet näyttäisi oleva ihan oikeassa järjestyksessä... Ylempien viestien kuvista näkee ne parhaiten.
Haluaisin vielä että purat kytkennän ja mittaat jokaisen käämin erikseen.
Sitten annetaan tilaa uudelle moottorille ja mennään kohti uusia haasteita 😊
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 03.11.16 - klo:09:12
Tee setämiehestä enemmän sähkömies ja kerro, kuinka tuo mittaus pitää tehdä :)

Millainen käytäntö tuolla firmalla on, josta ostin uuden moottorin? Kun tein tilauksen, niin sieltä tuli vain posti, että ottavat yhteyttä, eikä mitään rahaa vielä siirretty.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Isto - 03.11.16 - klo:17:08
Speksilapustahan näkyy minkä väriset johdot on kunkin käämin päässä. Päiden väliltä vaan mitataan kuinka iso vastus löytyy.
Arvo pitäisi olla suunnilleen sama kuin lapussa unipolar- kohdassa. Eri käämeissä (musta-keltainen, oranssi-vihreä, punainen-valkoinen, ruskea-sininen) pitäisi siis näkyä ~1 ohm. Todennäköisesti vähän yli.
Sininen-punainen välin 2.6 ohm on siis ok (ja valkoinen+ruskea on keskenään nipussa). Jos toisessa ohjaimeen kytketyssä parissa ei näy mitään jossain on katkos tai väärä kytkentä. Tuo johdon katkeaminen irrotettaessa voi viitata siihen että se on ollut jo osittain poikki ja viimeinenkin karva katkesi nyt liikuteltaessa.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 03.11.16 - klo:18:06
Terve!

Keltainen musta 1,6
Oranssi vihreä 1,6
Punainen valkoinen 1,6
Ruskea sininen 1,6

Tuo johto kyllä katkesi irrotusvaiheessa, kun nyppäsin ihan liian lujaa typeryyttäni. Moottorin äänestä heti huomasi, että poikki meni. En nyt sitten tiedä, olisiko siinä voinut kuitenkin olla jotain häippää. Tämä moottorihan toimi X-akselin paikalla ihan kuten pitää ja Zetalla ei ole toiminut oikein ollenkaan mun käytössä. Aika vanhalta toi motti näyttää päällepäin ja itse routerihan on jo myyjän mukaan 15 vuotta vanha Iselin tekele. Luulen, että tämä menee tuonne väännön puutteen puolelle, vaikka tuo jännitteen nosto ei muuttanutkaan asiaa mitenkään. X-akselin moottorin specksejä ei ainakaan moottorin päässä ole ja tuo on paketoitu erkkarilla, ettei kyljestä pääse mitään näkemään. Lienee kuitenkin sama, kuin tuo noiduttu moottori. Tuolla kelkalla on aika paljon painoa, ja villi veikkaus, ettei ole alkuperäisessä kuosissa, kun olen toisen samanlaisen koneen kuvan nähnyt, niin siinä ei ollut tuota mustaa levyä edessä Kressin takana, joka tuo siihen enemmän painoa, kuin mille se on ehkä ajateltu. Kädellä keventäminen myös poisti tuon ongelman lähes muutaman satasen tarkkuudella.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Isto - 03.11.16 - klo:22:04
Väännön puutteeltahan tuo sitten vaikuttaa kun moottorikin näyttäisi olevan ehjä.
Kerro sitten miten käy uudella moottorilla.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 03.11.16 - klo:22:16
Kokeilepas moottoria vielä kerran ja tarkistat, että sokerinpalassa on kuparit ruuvien alla, eikä vain niiden eristeet.


Cncdriveltä tulee juu lasku tilitiedot spostiin ja kun tavarat on maksettu, ne pakataan ja lähetetään.
Vartoo vaan ihan rauhassa päivä ainakin. Niillä on ilmeisesti Unkarissa kiirettä kun ovat muuttamassa...
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 06.11.16 - klo:11:00
Terve!

Pistin vielä kerran kiinni ja meni vielä huonommaksi. Aika epälooginen vika. Uusi moottori on nyt maksettu ja katsotaan sitten sen kanssa, mitä tapahtuu, kun saan sen.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 06.11.16 - klo:20:23
Terve!

Etupeltoon yritän hieman tutkia kytkentää ja opetella tätä vieraan planeetan kapulakieltä:

alas, ylos, ylos, alas, ylos ylos - alas, ylos, ylos, alas, ylos, ylos - ylos, ylos, ylos, alas, ylos ylos - alas, alas, alas, alas, als, ylos.

Kun katselen kortin manuaalia dippien suhteen, niin eikö alkuperäinen setuppi, siis se kolmas ryhmä olekin jo 3A virralla ja kaksi muuta akselia 2A virralla - Kolmatta ryhmäähän muutettiin? Lisäksi, miksi tuo askellus on 1/16, eikä 1/8, vai miten tuota moottorin arvoa 1,8° pitäisi tuohon kohtaan käsittää?

Toisekseen, kun laitan uuden moottorin kiinni, niin yhden käämin johtopari tulee peräkkäin, mutta tuskin sillä on väliä, onko se 1-2, tai 3-4, eli ne johtoparit voivat olla kumminpäin tahansa?

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: JuKa - 06.11.16 - klo:22:20
Terve,

Moottorin virta pitäisi aina olla rajoitettu spekseissä ilmoitettuun arvoon.
Ztan moottori oli 2,12 A, jolloin sen dipit pitäisi olla 2A nurkilla.

Steppereissä on pääsääntöisesti 200askelta/kierros. Jos halutaan käyttää esimerkiksi 1/16 askellusta, jolloin moottorin meno on pehmeämpää, niin askeleita on kierroksella 16 kertaa enemmän.

Tästä mikroaskelluksesta löytyy varmaan Googlesta tietoa ja en itsekään sitä osaa paremmin avata.
Jos käytät tuos askellusta 1/16, on silloin laskentakaava pulssien määrälle seuraavanlainen.
16x200/ruuvin nousu mm=askelta/mm, jolloin Machissa se pulssien määrä on 5mm ruuvinousulla on 640step/mm. Johtoparin suunnalla ei varmaan ole väliä, mutta itse laitan ne oikeaan järjestykseen miettimättä asiaa sen enempää. 😊

Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Isto - 06.11.16 - klo:23:21
Kun vaihtaa toisen käämin päiden paikkaa ohjaimessa niin pyörimissuunta vaihtuu.
Eli jos kulkee väärään suuntaan niin voi vaihtaa joko asetuksista suuntasignaalilla tai vaihtamalla toisen käämin johdot keskenään...
Muuten parien järjestyksellä ei ole väliä.
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 07.11.16 - klo:09:58
Terve,

Moottorin virta pitäisi aina olla rajoitettu spekseissä ilmoitettuun arvoon.
Ztan moottori oli 2,12 A, jolloin sen dipit pitäisi olla 2A nurkilla.


Kiitos evästyksestä, mutta ihan en päässyt jyvälle vielä noiden dippien kanssa. Eikö tuon kolmannen ryhmän asetus nyt vastaa 3A virtaa, kun kaikki on ylös?

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: Isto - 07.11.16 - klo:10:47
Noin se dokumentin mukaan on. Kuten jo mainittiin, alkuperäisellä moottorilla virta- asetus pitäisi olla 2A (tai 2.25A jos sillä ei lämpene liikaa).
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 07.11.16 - klo:11:00
Noin se dokumentin mukaan on. Kuten jo mainittiin, alkuperäisellä moottorilla virta- asetus pitäisi olla 2A (tai 2.25A jos sillä ei lämpene liikaa).
OK, eli tuo on se asetus, joka on ollut jo koneen ostaessani ja joku on yrittänyt kenties virran nostolla paikata asiaa.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 12.11.16 - klo:13:02
Terve!

Nyt on uusi moottori kiinni ja toimii. Varsinaista syytähän  nyt ei löytynyt, koska toi zetan moottori toimi ristiin x-moottorin kanssa ja mittaamallakaan ei moottorista vikaa saatu esille.

Oli avartava ongelma ja hyvien neuvojen avulla pääsin vähän tutustumaan koneeseen, miten se toimii. Eli suurkiitos avusta.

Terveisin, Petri
Otsikko: Vs: Mach 3
Kirjoitti: krpk67 - 18.11.16 - klo:20:27
Sen verran jaan tietoa. Että Toni nimimerkillä tämä kone myytiin minulle ja myyjä taisi sittenkin olla tietoinen tuosta zetan valumisesta.

Terveisin, Petri