CNC - Harrastus

CNC-KONEEN SUUNNITTELU, RAKENTAMINEN JA TESTAUS => Ohjausjärjestelmän suunnittelu ja rakentaminen => Ohjausjärjestelmä, ohjauskeskus ja sähköistys => Aiheen aloitti: Kremmen - 29.07.12 - klo:23:19

Otsikko: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 29.07.12 - klo:23:19
Kävinpä tänään visiitillä jäsen senaattorin pajalla noutamassa pari hänen pelastamaansa Microbot-robottia/manipulaattoria uusiokäyttöön. Siitä näin julkisestikin vielä suurkiitos :). Pienestä koostaan ja iästään huolimatta nuo ei ole mitään leluja vaan ihan vakavasti otettavia minirobotteja joille löytyy käyttöä.
Mutta aiheeseen:
Senaattorin Bridgeportissa kuten varmaan monessa muussakin vanhemman pään koneessa, allekirjoittaneen Matsuura mukaanluettuna, karan pyörimisnopeuden asettelu tapahtuu mekaanisesti (variaattori) ja on siis lievää arpapeliä. Elämää helpottaisi jonkinlainen pyörimisnopeusmittari, josta totuuden näkisi vähän tarkemmin. Siispä alan kyhäämään semmoisen elektroniikkaosuutta ja kun tämmöisellä mahdollisesti voi olla yleisempääkin mielenkiintoa niin heittäkääpä kommentteja jos aihe nappaa. Mikäli kiinnostusta löytyy niin rakennussarjaa voisi tästä taas miettiä.

Tällä hetkellä mietinnässä on tämmöistä:
-Laite on yksinkertainen loota jossa muutama 7-segmenttinäyttö osoittamasssa kytketyn akselin kierrosnopeutta
-mittaus tapahtuu yksinkertaisena pulssitulona sopivalta anturilta. Anturi voi olla oikea pulssianturi tai sitten simppeli optoharukka tai mikä vaan joka tuottaa N pulssia per kierros.
-näyttöloota ottaa käyttöjännitteeksi jotain 9-24 V DC välillä, ja laitteessa on jännitesyöttö anturille. Anturi oletetaan muuten eristetyksi ympäristöstään, joten mitään optoja tms ei ole tarkoitus laittaa mittauspiiriin.
-pulssimäärä per kierros saa olla mitä vaan 1 ... N missä yläraja määräytyy raudan kyvystä laskea pulsseja. Yläraja on ainakin nyt satoja kHz joten aika tarkkojakin antureita voi käyttää - joskaan niistä ei välttämättä paljoa hyödy pelkässä nopeusnäytössä.
-pulssimäärä per kierros, samoinkuin eräät toimintaparametrit, lähinnä suodatuksen aikavakiot, laitetaan kentällä aseteltaviksi tavalla tai toisella.

Mahdollisia optioita:
-syöttö valinnaisesti 230 VAC siten, että voi kalustaa haluamansa vaihtoehdon
-Jotain lähtösignaaleja, esim pyörimisindikaatio, nopeus vastaa asetettua tavoitetta tms. Näitä voi olla useitakin jos järkeviä löytyy.
-mahdollisuus kytkeä analoginen takometri pulssianturin tilalle (rinnalle?)
-useita mittauskanavia ja niille valintakytkin
-nopeudensäätö esim PID-algoritmilla. Tämä vaatii sitten jonkinlaisen lähtöohjauksen ja keinon asetella ohjearvo, mutta on kyllä tehtävissä. Lähtö lähinnä analogisena tai pulssijonona.

Kysymyksiä:
-Tarvitaanko näytössä suuntatieto? Jollei niin se helpottaa rakennetta hieman.
-Riittääkö 4 numeroa eli max 9999 r/min? Täällä on työstäjiä joilla karat pyörii yli 10 krpm mutta onko tällainen näyttö sellaisessa käytössä kiinnostava?

Kaikki kommentit tervetulleita kuten aina.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: porepe - 30.07.12 - klo:00:27
Syöttöjännite 24vac. Siihen sitten optiona muuntaja vaikka sillelamppusähkölle. Perustelu... Miltei kaikki koneet, kuten myös Bridgeport syöttävät tuota 24vac jännitettä. Tuo 9999 rpm riittää miltei kaikille, joten se siitä.  Korkeammilla kierroksilla koneissa on yleensä tamu, joten sen saa sieltä ulos, jos kiinnostaa... Suuntatiedolla ei mielestäni manuaali koneessa ole merkitystä, jos kerran olet näyttöä,  etkä karaohjainta suunnittelemassa. Optohaarukka 1-4 pulssia per kierros lienee helpoin toteuttaa niin mekaanisesti, kuin elektronisestikkin ja on varmatoininen. Pilkun viilaajat voivat sitten vaihtaa opton esim hall anturiin, kunhan input on muotoa 5-24 volttia ja vaikka etuvastuksella säädettävissä, jos kortin optoerottimen skaala ei riitä.   

Jänniyesyötön voisi toteuttaa niin, että sille kelpaa  niin ac, kuin dc:kin välillä 5-24volttia ja sitten piirilevylle paikka printtimuuntajalle, jos joku haluaa lamppusähköä käyttää...

Kortissa voisi olla myös 5 ja 24 voltin syötöt käytettävälle anturille.

Tuossapa minun mielipiteeni pureskeltavaksi.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.07.12 - klo:01:17
Kiitos kommenteista. Varsin pitkälle oli juuri tuollainen tarkoitus. Otetaan ehdotukset siis mukaan muitta mutkitta.
Pidetään tämä nyt tässä vaiheessa pelkkänä näyttölaitteena ettei kerätä vaikeuksia heti alussa.
Muita mietteitä kenelläkään?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 30.07.12 - klo:01:41
Moi
Omat tiedot/taidot elektroniikasta vajavaiset, joten pyysin kaveria tekemään tuollaisen nopeusnäytön.
En tarkemmin tiedä komponentteja mutta joku tietokoneella ohjelmoitava piiri siellä on aivoina.
Toimii 24V jännitteellä, 4 numeronäyttö, iduktiivinen anturi antaa pulssin kerran karan kierroksella. Lisäksi siinä on pulssilähtö 5V jännitteellä josta saa karan nopeustiedon esim. machille. Tässä on tamu mutta koska vaihdelaatikko välissä ei tamun tietoa voi hyödyntää. Muistan kun sitä asensin en saanut näyttöä pelaamaan kunnolla ennen kuin laitoin tamulle suotimen, kokeilin tietysti kaikki muut konstit ensin :D sen jälkeen toiminut moitteitta eli häiriö suojaukseenkin kannattaa panostaa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.07.12 - klo:09:29
Kuitti tähän. Uskallan luvata, että häiriöiltä on suojauduttu :)

Jokin aika sittenhän tuli tehtyä se breakout-kortin rakennussarja. Mitenkäs sen tilanneet ovat kokeneet pintaliitostekniikan käytön tällaisissa? Onko OK vai tulisiko pitäytyä enempi perinteisissä läpireiän komponenteissa? Pintaliitoksilla saa pienikokoisempia toteutuksia mutta onko osalle porukkaa liika iso kynnys alkaa niiden kanssa?

Jos rakennussarjoja ajattelee niin yksi vaihtoehto olisi tietty että pintaliitoskompot on valmiiksi ladottu. Mulla on uuni jossa se käy kohtuuvähällä vaivalla mutta pientä lisäkustannusta moisesta tietty tulee.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 30.07.12 - klo:12:43
Morjens, meikäläisen kohralla taitaa pintaliitoskomponentit olla vähä liia hitechiä, vanhanmallin sentää ossaa viä tinata. Täsä kyseisessä tapauksessa ei taira olla vähän isompi koko mikkää onkelma.....ja ikäki ruppee olemaa sitä luakkaa et näyttösegmentit vaa isonee..... ;D
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 30.07.12 - klo:13:12
Täysin samaa mieltä senaattorin kanssa. Ja kahdelle näytölle olis käyttöä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Jarkko Nieminen - 30.07.12 - klo:13:17
Moi,

Mä olisin kiinnostunut 2 kpl noita näyttöjä, jos sarjaa ruvetaan tilaamaan. Pintaliitoskompot ok.
antureita löytyy vaikka mitä omasta takaa 12-24v output induktiivisia ja optisia.
hinta tietysti kiinnostaa ensin.

-Jarkko
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Stoppari - 30.07.12 - klo:13:44
Eikös tuohon käy ebaysta, esim Asia Engineerin myymät taajuusmittarit.Eikä ole kalliitakaan.Siihen vaan anturi....
http://stores.ebay.com/Asia-Engineer/Frequency-Meters-/_i.html?_fsub=1046194018&_sid=149380788&_trksid=p4634.c0.m322

Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.07.12 - klo:15:06
Okei, sopii hyvin, että tehdään läpijuotettavilla palikoilla niin pysyy paksummissakin nakeissa osat :). Mahdollisena poikkeuksena olisi prosessori kun "järkeviä" pinnilukuja ei tahdo saada DIP-paketeissa enää. Joka tapauksessa tuo prosessori on ohjelmoitava, joten voisi miettiä josko sen latoisi valmiiksi paikalleen ja ohjelmoisi siinä. Tulisi sekin testattua mahdollisia ohjelmistopäivityksiä varten. Ajattelin siis käyttää tähän Atmelin ATMega328-prosessoria - samaa jota esim. Arduino käyttää. Siitä löytyy 32-kinttuinen TQFP-versio jossa riittää I/O mukavasti.

Eihän tämmöiselle nyt paljoa hintaa pääse tulemaan kun ei siinä ole mitään kovin ihmeellistä. Voisi jännitesyötönkin tehdä perinteisesti low techillä, eli 78xx -lineaarireguilla niin vältetään sielläkin kaikki arvokkaammat palikat.
-Piirilevyn hinnaksi arvataan sama kuin sille breakout-kortille eli vitonen, ei se voi paljoa siitä heittää.
-Prosessori on alle 2 € 25 kpl erissä
-4 numeron segmenttinäyttö on 10 kpl erissä reilu 2,5 € kpl
-lopulle sälälle max parikymppiä hatusta vedettynä, + kotelo jos sellainen halutaan projektiin mukaan. Tosin minä en ala niitä aukottamaan, sen saa kukin tehdä itse. Olisiko parasta jättää kotelointi itse kunkin omatoimisesti ratkaistavaksi
Kyllä sen pitää olla aika lähellä tuossa. Ihme jos neljä kymppiä menee rikki.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.07.12 - klo:15:08
Eikös tuohon käy ebaysta, esim Asia Engineerin myymät taajuusmittarit.Eikä ole kalliitakaan.Siihen vaan anturi....
http://stores.ebay.com/Asia-Engineer/Frequency-Meters-/_i.html?_fsub=1046194018&_sid=149380788&_trksid=p4634.c0.m322
No aika huonosti, kun ne näyttää tulosignaalin taajuutta hertzeinä eli pulssia / sek. Kierrosnopeus halutaan yleensä kierr / min eli pitäisi kertoa 60:lla. Ja sitten noissa ei ole konstia kompensoida sitä jos anturi antaa enemmän kuin yhden pulssin per kierros.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.07.12 - klo:16:06
Näyttää vähän huonolta joidenkin palikoiden saatavuus enää läpijuotettavina. Voi olla, että tulee pakosta muutama pintaliitoskomponentti, mutta kyllä niihin joku ratkaisu keksitään.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 30.07.12 - klo:19:49
Jepulis, jos sen pintaliitoshomma saa ostopalveluna, ni se kotelo ja aukotushomma kyl luanaa meikäläiseltäkii...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.07.12 - klo:20:52
[...] Oliskohan mahdollista kytkeä tuo loota sitten Koneeseen josta voisi kanssa katsoa kierrokset. Mach3 ja Emc ohjelmista... Eli Tahcometer-ulostulo signaali ???[...]
Grinder831  8)

Hirveen vähän tyystin mahdottomia asioita tässä maailmassa :) Eli kyllä tuon saa tehtyä kun vaan sovitaan millaisella signaloinnilla. Jos se on takometriulostulo, eli nimenomaan jännite niin sitten tarvitaan joku pwm-lähtö ja alipäästösuodin, muussa tapauksessa pelkkä pwm tai pdm-lähtö riittänee. Onnistuu kyllä, mutta tarvii kiinnittää tuon analogisignaalin jännitealue. Luontevia olisivat 0-5V tai 0-10V joskin jälkimmäiseen pitää vähän virittää kun nyt 10V ei ole luonnostaan esiintyvä jännite. Mutta saadaan kyllä, ei se paljoa maksa. Vai olisiko joku muu jännitealue parempi?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Jarkko Nieminen - 30.07.12 - klo:21:14
Moi,

Jos käytetään sitä aiempaa pc relekorttia sisäänmenona esim mach3 ohjelmaan, niin pelkkä logiikka signaali tarvitaan ulos, eli vois toimia siten että olis ikäänkuin tolla 7-segmenttinäytöllä kierroslukema ja lisänä nopeusnäyttökortilla ulostulo, josta edellä mainittu lo tai hi (0- 5Vdc) tämä signaali vietäs relekortin kautta LPT portille jne mach3 ohjelmaan. jolloin mach3:sen ruudulla olis tuo sama luku (mahdollistais esim kierteytyksen sorvilla tai karalla), jolloin vois vielä verrata arvojen täsmääminen. Eli mach3:seen voidaan myös määrittää montako signaalia tarvitaan per kierros -> eli jos käytetään useampaa optohaarukkaa, induktiivista yms anturia.

Oliko edellä kirjoittamani sun ajatus grinder831? vai ihan oikeesti jännite ulostulo 0- +10Vdc, joka ei sitten onnistu sillä pc relekortilla, ilman lisä elektroniikkaa?

-Jarkko
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ftec - 30.07.12 - klo:21:21
Jos meinaat ihan closed loop PID säätöä myös Machia silmällä pitäen (kun siinä on tuki sille), niin sitten kyllä kannattaa laittaa 5 digittiä nopeudelle. Itselläni on aivan dummy 0-10V lähtö tamulle, niin en osaa nyt tietää minkälainen nopeuslähtön tulisi kortissa olla Machin kannalta. Kuvassa Spindle Setup/Special Functions.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.07.12 - klo:22:27
Jos meinaat ihan closed loop PID säätöä myös Machia silmällä pitäen (kun siinä on tuki sille), niin sitten kyllä kannattaa laittaa 5 digittiä nopeudelle. Itselläni on aivan dummy 0-10V lähtö tamulle, niin en osaa nyt tietää minkälainen nopeuslähtön tulisi kortissa olla Machin kannalta. Kuvassa Spindle Setup/Special Functions.
Jos mä nyt oikein ymmärrän tuon Machin konffausnäytön niin siinä voi suoraan valita käytetäänkö karalla nopeudensäätöä. Tätä silmälläpitäen mittauskortilta tarvittaisi sopiva oloarvosignaali josta Mach tietää pyörimisnopeuden. Siinä pitää tietty olla riittävästi resoluutiota, mutta se on kumminkin eri juttu kuin silmälle näytettävät numerot. Melkein pitäytyisin noissa neljässä numerossa siellä näytön puolella.
Oma veikkaus on, että Mach tykkää pulssijonosta nopeuden oloarvosignaliksi. Täytyy sellaista alkaa alustavasti viilailemaan ellei tule muuta tietoa aiheesta.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ftec - 30.07.12 - klo:22:37
Voisin tietysti jossain vaiheessa vilkuilla noita Mach dokkareita ja/tai laittaa ne sulle postissa jos tämä puoli kuitenkin kiinnostaa - parempi ilman välikäsiä. Kyllä 5 digitiä pitää olla, jos mielessä on Mach DIY käyttäjät, valtaosalla on kuitenkin karat joiden nopeus yli 10krpm, puutöissä ja alumiinin koneistuksessa tarvitaan kierroksia. Toinen juttu on sitten kiinnostaako heitä kuitenkaan viimeisen päälle tarkka nopeustieto.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.07.12 - klo:22:57
Niin toki jos yli 10 krpm pitää näyttää niin sitten tarvitaan viisi numeroa. Ei tullut tämä vaihtoehto mieleen siksi kun kysyin aiemmin tuota numeroiden määrää niin ei siihen kommentoitu tätä tarvetta. Mutta mahdollista tietenkin.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 30.07.12 - klo:23:59
No täältä kanssa yksi ääni viidelle numerolle. Kait tuohon saa anturin joka lukee esim. Maali viiva optisesti.
Joskus olisi kiva tuollaine laittaa kattomaan kress:in vauhtia nyt kiekat vähän mutu tuntumalla siihen syöttö mutu tuntumalla.
Mutta jos tarkemmat kierrokset olisi tiedossa niin hammaskohtaista syöttöä voisi joskus laskea eikä vain arvioida.
Puuta ajaettaessä ei niitä tule kyllä laksettua mutta silloin harvoin kun alumiinia kress:llä ajan..
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Jarkko Nieminen - 31.07.12 - klo:00:07
Moi,

Elikkä en ole sen paremmin perehtynyt tuohon mach3:sen kykyyn ajaa karaa noilla ftec:hin kertomilla tavoilla, josta myös kuvan laittoi.... pääasiassa kai DIY miehet käyttää karaa tamulla, ja siten tuota mach3:sen kykyä ajaa karaa ei kai yleisimmin käytetä (korjatkaa jos olen väärässä).
 
Mulle riittäs vain että saisi yksinkertaisen index pulssin tuotua nopeusnäyttökortilta, bob kortille (kremmenin suunnittelema pc -relekortti) ja niin edelleen mach3:seen eli pulssi per kierros. Nyt kun omassa sorvissa on vain optohaarukka ja siitä meno suoraan bob kortille ja jne mach3:seen, tulee ongelmaksi nopeuden kasvaessa se että mach3 ei pysty lukemaan tiuhaan tulevaa pulssia, ilmeisesti pulssin "edge" ei pysy riittävän terävänä yli 750rpm nopeuksissa ilman jotain 74hcxx palikkaa? olenkohan lähelläkään oikeaa ajatusta?

-Jarkko
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: porepe - 31.07.12 - klo:00:40
Emc:ssä on ainakin suotavaa käyttää encooderia karalla, mutta silloin saa lpt portin pudottaa heti pois laskuista, ellei omista plutoa tms fpga korttia. Lpt:n lukunopeus ei riitä ja wintoosassa se on vielä huonompi....  0-10v on oikeiden teollisuus koneiden käyttämä muoto ja siitä on helppo tehdä jännitteen jako 0-5v parilla vastauksella. Lineaarisuudesta, vintoosan hitaudesta, ad muuntimen portaista johtuen väittäisin, ettei näyttö ja mach näytä koskaan samaa lukemaa analogia singnaalein. Kunnon tamun luisto on pieni, joten kunnollisella d/a muuntimella syötettynä kierretetyskin onnistuu ilman takaisinkytkentää, kunhan käyttää uivaa istukkaa... Esim moni LNC on kytketty ilman karan paikoitusta luottaen tamun kykyyn pitää sille määrätyt kierrokset... Esim kolibrissa ei ole karanopeuden takaisinkytkentää, vaan LNC:ssä näkyy vain ne kierrokset joita se olettaa sinne syöttävänsä....

Luulin että Kremmen on tekemässä nopeusmittaria, eikä servo-ohjainta :)

Jotkut asiat kannattaa pitää simppelinä ;) kun jotenkin tuntuu, että nopeusmittarista on tulossa tätämenoa can open tiedonkeruu yksikkö miljoonalla i/o:lla :)

Tämä oli siis vain minun mielipiteeni. 
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 31.07.12 - klo:00:56
No täältä kanssa yksi ääni viidelle numerolle. Kait tuohon saa anturin joka lukee esim. Maali viiva optisesti.
Joskus olisi kiva tuollaine laittaa kattomaan kress:in vauhtia nyt kiekat vähän mutu tuntumalla siihen syöttö mutu tuntumalla.
Mutta jos tarkemmat kierrokset olisi tiedossa niin hammaskohtaista syöttöä voisi joskus laskea eikä vain arvioida.
Puuta ajaettaessä ei niitä tule kyllä laksettua mutta silloin harvoin kun alumiinia kress:llä ajan..
Varataan kortille paikka viidennelle numerolle, sen voi jättää sitten pois kuka ei sitä tarvii. Ohjelmaa ei haittaa yhtään ajaa olematonta näyttöä siinä tapauksessa että kumminkin mentäisi yli kymppitonnia :)

Mitä tulee tuohon anturiteknologiaan niin korttihan siis lukee sähköistä signaalia jonka sille lähettää se jokin anturi; joko oikea pulssienkooderi tai sitten itse kasattu optohaarukka tai tällainen heijastusanturi. Kyllä noitakin on tullut tehtyä, siinä on vain silleen tarkkaa että pitää saada riittävä kontrasti infrapuna-alueella kaikissa eteen tulevissa käyttöolosuhteissa. Anturin voi rakentaa vaikkapa tuollaisesta DK:lta löytyvästä komponentista: http://catalog.osram-os.com/media/_en/Graphics/00043106_0.pdf (http://catalog.osram-os.com/media/_en/Graphics/00043106_0.pdf). Tuo vaatinee laskurituloon Schmitt-triggerin pärinän estämiseksi, mutta sattumalta tulikin sellainen sinne jo piirrettyä :).

Moi,

Elikkä en ole sen paremmin perehtynyt tuohon mach3:sen kykyyn ajaa karaa noilla ftec:hin kertomilla tavoilla, josta myös kuvan laittoi.... pääasiassa kai DIY miehet käyttää karaa tamulla, ja siten tuota mach3:sen kykyä ajaa karaa ei kai yleisimmin käytetä (korjatkaa jos olen väärässä).
 
Mulle riittäs vain että saisi yksinkertaisen index pulssin tuotua nopeusnäyttökortilta, bob kortille (kremmenin suunnittelema pc -relekortti) ja niin edelleen mach3:seen eli pulssi per kierros. Nyt kun omassa sorvissa on vain optohaarukka ja siitä meno suoraan bob kortille ja jne mach3:seen, tulee ongelmaksi nopeuden kasvaessa se että mach3 ei pysty lukemaan tiuhaan tulevaa pulssia, ilmeisesti pulssin "edge" ei pysy riittävän terävänä yli 750rpm nopeuksissa ilman jotain 74hcxx palikkaa? olenkohan lähelläkään oikeaa ajatusta?

-Jarkko

Tuo Machin kyky lukea noita pulsseja riippuu vähän siitä, miten itse pulssien sisäänluku on toteutettu. Jos se tehdään ihan puhtaasti softalla skannaamalla inputtia niin sitten tulee lukusilmukan kiertoaika kiinnostavaksi. Toki joku 750 rpm on vasta vähän matkaa toistakymmentä pulssia sekunnissa, että se nyt ei paljoa ole. Toisaalta jos pulssit alkaa jo sillä taajuudella pyöristyä lukukelvottomiksi, niin sekin on on huono merkki. Toteutuksessa täytyy olla jotain hämärää jos niin käy. Kyllä kunnollisen optohaarukkakytkennän pitäisi seurata kiltisti vielä kilohertsejä ja jopa megahertsejä kun kiinnittää huomiota pariin juttuun. Lähinnä pitää vahtia, ettei fototransistorin Miller-kapasitanssi pääse pilaamaan taajuusvastetta, mutta siihen on yksinkertainen hoitokeino.

No, mittarikortille tästä nyt ei kuitenkaan tule mitään ongelmaa, sinne voi tuon pulssilähdön rakentaa jollain sopivalla ajurilla niin että laatu on kunnollista.

Emc:ssä on ainakin suotavaa käyttää encooderia karalla, mutta silloin saa lpt portin pudottaa heti pois laskuista, ellei omista plutoa tms fpga korttia. Lpt:n lukunopeus ei riitä ja wintoosassa se on vielä huonompi....  0-10v on oikeiden teollisuus koneiden käyttämä muoto ja siitä on helppo tehdä jännitteen jako 0-5v parilla vastauksella. Lineaarisuudesta, vintoosan hitaudesta, ad muuntimen portaista johtuen väittäisin, ettei näyttö ja mach näytä koskaan samaa lukemaa analogia singnaalein. Kunnon tamun luisto on pieni, joten kunnollisella d/a muuntimella syötettynä kierretetyskin onnistuu ilman takaisinkytkentää, kunhan käyttää uivaa istukkaa... Esim moni LNC on kytketty ilman karan paikoitusta luottaen tamun kykyyn pitää sille määrätyt kierrokset... Esim kolibrissa ei ole karanopeuden takaisinkytkentää, vaan LNC:ssä näkyy vain ne kierrokset joita se olettaa sinne syöttävänsä....

Luulin että Kremmen on tekemässä nopeusmittaria, eikä servo-ohjainta :)

Jotkut asiat kannattaa pitää simppelinä ;) kun jotenkin tuntuu, että nopeusmittarista on tulossa tätämenoa can open tiedonkeruu yksikkö miljoonalla i/o:lla :)

Tämä oli siis vain minun mielipiteeni. 
Nyt ollaan toiveiden tynnyri-vaiheessa ;D Kohta kun päästään kunnolla suunnittelemaan niin alkaa realismi nostaa päätään ja sitten pitää huimimmat ideat siirtää versioon 2. Hirveän moni juttu olisi periaatteessa mahdollinen, mutta pidetään sen verran jäitä hatussa, että tämän vielä tunnistaa nopeusmittariksi eikä EMC:n kilpailijaksi... Toisaalta jotkin ominaisuudet tulee melkein siinä samalla niin jos sellaisista on oikeasti iloa niin voipa niitä harkitusti ottaa mukaan. Sen takia näitä kommentteja kyselen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 31.07.12 - klo:01:34
Koteloinnista: Läpinäkyvällä kannella varustettu kotelo on hyvä numerot näkyy lävitse eikä tarvitse aukottaa ja tiivistellä, lisäoptiona teknisen näköinen piirilevy taustana :D

Itse ohjaan jyrsimessä tamua potikalla enkä käytä machin nopeusohjausta.

Mutta tulevaa sorvi rojektia varten machiin syötetty nopeustieto / karan asento tieto on välttämätön sorvaamalla tapahtuvaa kierteitystä varten. Siihen riittää alle 750 rpm nopeus, mutta jos käyttää vakio leikkuunopeutta (nopeus muuttuu sorvaushalkaisian suhteen) siinä saatetaan tarvita "mukana pysyvää" nopeustietoa machille. Vai riittääkö pelkkä x- akselin asematieto karan nopeuden ohjaamiseen?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ftec - 31.07.12 - klo:05:04
Varataan kortille paikka viidennelle numerolle, sen voi jättää sitten pois kuka ei sitä tarvii. Ohjelmaa ei haittaa yhtään ajaa olematonta näyttöä siinä tapauksessa että kumminkin mentäisi yli kymppitonnia :)

Joo kannattaa varata. :) Vaikka nyt varmaan mietit ensisijaisesti apuja vanhoille koneille, niin jos saa paasata,  :) niin suuntaushan on, että koneiden liikenopeudet nousevat myös DIY miehillä kun servot ovat halventuneet, ja erilaiset suurnopeustyöstöradat myös raudan työstössä ovat pian yleisiä. Kun hinkataan esim. pallopäisellä terällä jotakin alumiinikipaleen 3D pintaa pitää olla kierroksia, 10k (9999) on silloin jo hyvin vaatimaton nopeus ja homma hidasta.

Heitetään vielä yksi ajatus: Itselleni on lähes mahdotonta saada karaan mitään siistiä haarukka-anturisysteemiä kiinnitettyä, ylhäällä ei akselin pää ole näkyvissä ja alhaalla veisi tilaa ja sotkeentuisi puruimuriin ja lastuihin. Nopeusnäyttö voisi siinä tapauksessa kiinnostaa, jos siihen olisi välipalikka, jolla tamun karalle syöttämän 3-vaiheen taajuudesta saisi konvertoitua karan pyörimisnopeus. Oman BOBini 0-10V on todella surkea lineaarisuudeltaan (lataa konkkaa kanttiaallolla), vaikka miten yrittäisi säätää. Karan jättämä on pieni virhe siihen verrattuna.

Edit: typoja jne..
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 31.07.12 - klo:07:32
Taitaa olla noissa yli 10k kiertävissä olla vaikeaa mitata nopeutta millään ulkopuolisella anturilla, joten niillä voisi olla eri tyyppinen nopeus näyttö jonka tieto perustuu muuhun kuin pulssien laskentaan. Kannattaako näitä yrittää yhdistää samaan ?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: eemeli - 31.07.12 - klo:08:40
Hep.

10 000 RPM on alle 170 Hz, jos pulsseja tulee 1/kierros, joten ainakaan liian nopiaa signaalia ei tule

=> hankaluus lienee siis lähinnä anturin sijoittelussa?

-eemeli-
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 31.07.12 - klo:09:13
Hellou,
elikkäs äkkiä yhteenvetäen olisko 1-sukupoloven mittausyksikkö anturilla ja max.9999( hinta/laatu käyttöä ajatellen kohallaan) , ja mahdollisesti seuraavan sukupolven perustuessa johonkin muuhun mittaussysteemiin ja suurempiiin nopeuksiin........
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 31.07.12 - klo:11:47
[...]
Mutta tulevaa sorvi rojektia varten machiin syötetty nopeustieto / karan asento tieto on välttämätön sorvaamalla tapahtuvaa kierteitystä varten. Siihen riittää alle 750 rpm nopeus, mutta jos käyttää vakio leikkuunopeutta (nopeus muuttuu sorvaushalkaisian suhteen) siinä saatetaan tarvita "mukana pysyvää" nopeustietoa machille. Vai riittääkö pelkkä x- akselin asematieto karan nopeuden ohjaamiseen?
Jäykkää kierteitystä varten varmaan tarvii karalle kunnollisen enkooderin. Pulssi per kierros ei millään riitä noin hitailla nopeuksilla. Karan ja X-akselin synkkaus lasketaan Machissa, joten tässä kai riittää, että Mach saa tarkan asentotiedon karalta jollain konstilla. Kiekkamittari ei varmaan siinä pysty auttamaan muuta kuin korkeintaan sovittamalla pulssilukuja jos enkooderi ei ole Machille suoraan sopiva.

[...]
Heitetään vielä yksi ajatus: Itselleni on lähes mahdotonta saada karaan mitään siistiä haarukka-anturisysteemiä kiinnitettyä, ylhäällä ei akselin pää ole näkyvissä ja alhaalla veisi tilaa ja sotkeentuisi puruimuriin ja lastuihin. Nopeusnäyttö voisi siinä tapauksessa kiinnostaa, jos siihen olisi välipalikka, jolla tamun karalle syöttämän 3-vaiheen taajuudesta saisi konvertoitua karan pyörimisnopeus. Oman BOBini 0-10V on todella surkea lineaarisuudeltaan (lataa konkkaa kanttiaallolla), vaikka miten yrittäisi säätää. Karan jättämä on pieni virhe siihen verrattuna.
Tässä pätee sama mitä kirjoitin tuossa edellä: mittari laskee niitä pulsseja joita joku sille toimittaa. Tämmöistä mittausta varten tarvitaan etupää joka suorittaa galvaanisen erotuksen ja suodattaa tamun sillan yliaallot pois. Nuo invertterisillathan tyypillisesti hakkaavat kilohertsien tai kymmenien taajuudella ja sitä taajuutta ei haluta mittarille. Tuokin on tehtävissä, mutta kannattaa varmaan toteuttaa omana moduulina koska muuten peruskortin mutkikkuus kasvaa aika tavalla.

Hellou,
elikkäs äkkiä yhteenvetäen olisko 1-sukupoloven mittausyksikkö anturilla ja max.9999( hinta/laatu käyttöä ajatellen kohallaan) , ja mahdollisesti seuraavan sukupolven perustuessa johonkin muuhun mittaussysteemiin ja suurempiiin nopeuksiin........
Suunnilleen noin voisi olla, mutta kyllä mä voin sen viidennen numeron paikan laittaa valmiiksi kun sitä useampi toivoi. Se nyt ei oikeasti maksa yhtään lisää jos sen sitten jättää käyttämättä. Tilaajat voi mainita haluavatko 4 vai 5 numeroa niin laitan näyttöjä sen mukaan. Löysin nimittäin jo Taydalta edullisia tuuman korkuisia yksittäisnumeromoduleja joita voi kalustaa niin monta kuin haluaa.

Lähdetäänkö siitä, että piirrän yhden pulssitulon 5V tulosignaalille. Samalla voin piirtää pienen satelliittikortin jossa on optohaarukka ja sen tarviimat kilkkeet että saadaan signaalin siirtoon jämäkkyyttä. Kestää sitten vähän teollisempaakin menoa eikä tarvii jokaisen itse miettiä ratkaisua erikseen. Sama tulopiiri soveltuu sitten myös oikean enkooderin kytkentään jos sellaista haluaa käyttää.

P.S. nuo heijastus- ja aaltomuotoanturit täytyy sitten miettiä yksittäistapauksina.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ftec - 31.07.12 - klo:12:35

.. Samalla voin piirtää pienen satelliittikortin jossa on optohaarukka ja sen tarviimat kilkkeet että saadaan signaalin siirtoon jämäkkyyttä. ..Sama tulopiiri soveltuu sitten myös oikean enkooderin kytkentään jos sellaista haluaa käyttää.


Tuo ensimmäinen lause onkin sitten melkein enkooderi, ja oliskin ihan yleispätevä enkooderi jos laitat siihen lähdöt +A,+B,0,5V ja PCB:n ruuvikiinnityksen jotekin yleispätevästi. Purin tuossa juuri eBaystä ostamaani pientä DC servoa kun ei ensin löytynyt manuaalia. Siinä 500ppr enkooderi joka on haarukka-anturi + kiekko. Tuollaisen pienen kiekon, jossa monta aukkoa voi varmaan tehdä itse etsaamalla.  Tulisi käytännössä lähes samalla vaivalla omaa lisäkäyttöä ihan pelkälle satelliittikortille. :)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 31.07.12 - klo:21:18
No täähä ruppee ollee sit lähes valmista kauraa, täytyy kyl kaikel kunnioituksel ja hatunostol oikee ihmetel mite asianossaavaa ja omistautuvaa porukkaa tääl foorumil oikee o. Eipä oo juur häiriköit näkyny.....toivottavasti pyssyy samanlaisen seuraavat kakskymmentvuat.....
Tsemppii kaikil, ja tarkkaa nopeurenäyttöö.... ;D
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 31.07.12 - klo:22:23
Tuo ensimmäinen lause onkin sitten melkein enkooderi, ja oliskin ihan yleispätevä enkooderi jos laitat siihen lähdöt +A,+B,0,5V ja PCB:n ruuvikiinnityksen jotekin yleispätevästi. Purin tuossa juuri eBaystä ostamaani pientä DC servoa kun ei ensin löytynyt manuaalia. Siinä 500ppr enkooderi joka on haarukka-anturi + kiekko. Tuollaisen pienen kiekon, jossa monta aukkoa voi varmaan tehdä itse etsaamalla.  Tulisi käytännössä lähes samalla vaivalla omaa lisäkäyttöä ihan pelkälle satelliittikortille. :)
Katsotaan tuota nyt vielä :) Yhden pulssin anturista on vähän matkaa kunnolliseen kvadratuurienkooderiin, vaikka ei se elektroniikkalaitteena kummoinen ole ainakaan pienellä pulssiluvulla. Lähinnä haastavaa on virittää optot antamaan säännöllistä askellusta, mutta onnistuu kyllä kun miettii mekaniikan tarkasti. Mulla olisi muuten pieni ohjelmakin, jolla saa tulostettua laserilla kalvolle enkooderikiekkoja max 256 pulssiin saakka. Joko binääri- tai Gray-koodi-inkrementtejä tai 8 bittisiä absoluuttikiekkoja.
Katsellaan tätäkin lisää versiossa 2.0 ja kun täsmentyy mihin käyttöön tuollaista lähinnä tarvittaisi.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jussi - 31.07.12 - klo:23:10
kvadratuurienkooderin luku onnistuisi helpoimmin xmega sarjalla. Niissä on TQFP 44 pin versio ja halvin alle 3 euroa. Eikä tarvi välttämättä  kidettä.  Vähemman osia kalustettavana.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 01.08.12 - klo:08:53
XMegalla on tullut tehtyäkin yhtä ja toista joten tuttu piiri. Siinä tosiaan on se kvadratuuritulo joka helpottaa oikean enkooderin lukua. Tässä nopeusnäytössä sitä ominaisuutta nyt ei vaan pääse hirveästi hyödyntämään, kun ajatus on käyttää simppeliä pulssijonoa. Muutenhan XMegassa on kaikkea mukavaa kuten event-väylä millä saa mukavasti rautakiihdytystä moniin I/O-juttuihin.
Tässä ekassa versiossa nyt tuntuisi pärjäävän hyvin tuolla 328:llakin. Jos sitten joskus aletaan miettimään haastavampia hommia kuten vaikka jotain asema-, nopeus- tai momenttisäätöjä tai haastavampaa moottorinohjausta niin itse tykkäisin valita silloin 32-bittisistä AVR-prosessoreista tuon UC3C:n jossa on lukuisten muiden herkkujen ohella mukana aritmetiikkakiihdytin ja jopa valmiit DSP-kirjastot kaikenmaailman suodatusten ja muunnosten laskemiseen. Mutta jääköön tuokin asia päätettäväksi ajallaan, XMega on kyllä ihan varteenotettava vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 01.08.12 - klo:11:58
Mekaanisen miehen kysymys........
kuinka nopeasti ko. mittaus reagoi nopeuden muutokseen, esim jos variaattorikäyttö hieman liukuu eestaas. Onko se reaaliaikainen vai onko mittausviivettä?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Hiekkaranta_92 - 01.08.12 - klo:13:08
Ei liene kovin kaukana DRO:sta? Lähinnä mietin että kannattaisko tästä samantien tehdä sellainen kortti jota voisi käyttää myös koordinaattien mittaamiseen esimerkiksi magneettinauha anturilta? On kai ohjelmallisesti yksinkertaisempi, kun nopeus, johon täytyy sitoa aika. Riittäiskö tuossa kontrollerissa vääntö jopa laskea nopeutta ja paikkaa? Näyttökortteja vaan lisää jos haluaa suoranaisen dro:n. Toisaalta sitten tarvitaan jotain nollaus nappuloita sun muita.

Omalehmä sen verran ojassa että olisi kivarakentaa tuommoiseen vähän isompaan säteisporakoneeseen mitta laitteet jotka näyttää koordinaatit XYZ koordinaatteina vaikka konetta liikutetaankin polaarikoordinaatistossa...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 01.08.12 - klo:17:09
Mekaanisen miehen kysymys........
kuinka nopeasti ko. mittaus reagoi nopeuden muutokseen, esim jos variaattorikäyttö hieman liukuu eestaas. Onko se reaaliaikainen vai onko mittausviivettä?
Tuossa näytössä mikä mulla on jyrsimessä nopeus päivittyy näyttöön muistaakseni 2 sek välein eli nopeus ei näytössä kokoajan seilaa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 01.08.12 - klo:20:17
Mekaanisen miehen kysymys........
kuinka nopeasti ko. mittaus reagoi nopeuden muutokseen, esim jos variaattorikäyttö hieman liukuu eestaas. Onko se reaaliaikainen vai onko mittausviivettä?
Luonnostaan nopeuden mittaus reagoi jopa liian nopeasti, eli siihen täytyy ohjelmoida suodatusta, muuten näyttö vipattaa hulluna. Tämä nopeudenmittauksen suoto on melkein oma tieteenhaaransa kun siinä aikavakiot muuttuu pyörimisnopeuden funktiona. Esim kysymys koska näytetään nollaa kun vauhti hidastuu - ainahan voisi vielä tulla seuraava pulssi vaikka edellisestä on jo mennyt aikaa...
Mutta vastauksena kysymykseen: "sopivan nopeasti". Anturin tulisi antaa riittävän tiuhaa pulssijonoa jotta siitä voidaan järkevästi suodattaa perusnopeus esiin sellaisella aikavakiolla joka on silmälle miellyttävä. Sitten jos taas mittaustietoa käytetään jonkun säätösilmukan takaisinkytkennässä, pitää aikavakioiden olla lyhyempiä, koneen reagointiaikaan sovitettuja. Parhaassa (tai pahimmassa) tapauksessa tarvitaan molemmat. Ja ne pitää vielä olla aseteltavissa jollain konstilla koekäytön yhteydessä. Miten tuo tehdään, en ole vielä tarkkaan miettinyt. Mitään suureellisia käyttöliittymiä ei huvittaisi tehdä hintaa nostamaan joten pitää miettiä joku simppeli konsti tuohon. Kyllä semmoinen vielä keksitään.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 01.08.12 - klo:20:39
Ei liene kovin kaukana DRO:sta? Lähinnä mietin että kannattaisko tästä samantien tehdä sellainen kortti jota voisi käyttää myös koordinaattien mittaamiseen esimerkiksi magneettinauha anturilta? On kai ohjelmallisesti yksinkertaisempi, kun nopeus, johon täytyy sitoa aika. Riittäiskö tuossa kontrollerissa vääntö jopa laskea nopeutta ja paikkaa? Näyttökortteja vaan lisää jos haluaa suoranaisen dro:n. Toisaalta sitten tarvitaan jotain nollaus nappuloita sun muita.
Paikan laskeminen on helpompaa kuin nopeuden. Mutta kun tähän oli nyt tarkoitus tehdä simppeli pulssijonosta mittaus niin sitä DRO:n vaatimaa suuntatietoa ei siitä ole saatavilla. Eli siinä mielessä on vähän matkaa DRO-laitteeksi. Kyllä DRO:nkin voi tehdä, mutta tehdään nyt tämä nopeusmittari ensin. Äkkiä se seuraava laite syntyy tämän pohjalta, eikä tarvii koettaa haalia kaikkea samaan pakettiin heti kättelyssä.
Lainaus
Omalehmä sen verran ojassa että olisi kivarakentaa tuommoiseen vähän isompaan säteisporakoneeseen mitta laitteet jotka näyttää koordinaatit XYZ koordinaatteina vaikka konetta liikutetaankin polaarikoordinaatistossa...
Tuo on ihan hupaisa harjoitus ja aivan tehtävissä, mutta sitä ei voi tehdä kolmella erillisellä laitteella. Polaarikoordinaatiston muuttaminen suorakulmaiseksi vaatii, että laskennassa pitää mitata sekä säde että kiertokulma jolloin molemmat pitää mitata samalla laitteella (tai siirtää samalle laitteelle jotain kanavaa pitkin). Sittenhän ei tarvita kuin keskikoulun trigonometriaa niin X- ja Y-koordinaatit selviää. Tuommoisess laitteessa on vaan sen verran enemmän asetuksia, että niihin pitää saada joku järkevä syöttötapa ja se taas vaatii käyttöliittymään vähän enempi apuja. Sen takia tuntuu vähän haastavalta ottaa tätäkään nyt suoraan tähän kierosmittariin perusominaisuudeksi. Mutta mittari Mk 2 voi jo sisältää yhtä ja toista lisähupia. Siitä voisi miettiä kolmen (tai jopa useamman) mittalaitteen instrumenttia. Itse asiassa kuka vielä muistaa että joku aika sitten kirjoittelin täällä siitä kuormamittarisysteemistä jota olen marsuun ajatellut, niin sen rauta sopisi aika kivasti tällaiseen; yksi laskenta/näyttöyksikkö ja väylä johon voi ripustaa enkooderikortteja jotka toimittaa jotain mittatietoja laskentayksikölle. Silloin noita antureita voi laittaa kuinka paljon haluaa, järjen ja kapasiteetin rajoissa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jussi - 01.08.12 - klo:22:26
Lähinnä juuri tarkoitin tuota Mk 2 versioo. Ja varmaan noi 32 bittiset on sitten paikallaan kun enemmän vääntöä tarvitaan.Ilmeisesti noissa ei ole tuota encoderin lukua raudassa.
Tuon "väyläajattelun" otin myös omaan viritykseeni ,mistä kremmen aiemmin kirjoitteli.
Tässä kohtaa mennään nyt. vapaana i/o:ta 2 pinniä ja twi väylä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 02.08.12 - klo:00:10
Nappasin pari kuvaa tuosta jyrsimessä olevasta nopeusnäytöstä.

Jos nyt oikein muistan tuon toiminta periaatteen nopeuden laskentaan. Siinä on jonkinlainen sisäinen  pulssigeneraattori tms. karalta tuleva nopeuspulssi katkoo tämän generaattorin pulsseja  ja laskuri laskee paljonko generaattorin pulsseja mahtuu karan pulssien väliin ja tämän perusteella laskee nopeuden.

Ongelmana oli hitaat pyörimisnopeudet laskurin muisti täyttyi generaattorin pulsseista ennen kuin karalta tuli seuraava pulssi joka nollasi muistin, mutta siihen löytyi joku ratkaisu koska nyt pelaa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ftec - 02.08.12 - klo:10:32
...
Katsellaan tätäkin lisää versiossa 2.0 ja kun täsmentyy mihin käyttöön tuollaista lähinnä tarvittaisi.

Standardien mukaisesta DIY enkooderisatelliittikortista saattaisi kyllä olla monenkinlaista iloa, varsinkin jos saisi ratkaistua laadukkaan enkooderikiekon tekemisen salaisuudet DIY:nä tuonne 1000ppr tienoille asti.

Ensimmäisenä tulee mieleen, että kaikenlaisia servokäyttöön soveltuvia DC moottoreita ilman enkooderia löytyy edullisesti, mutta hinta on heti toinen, jos perässä on enkooderi. (Esim.Kelingcnc palstan dc motteihin enkooderit myydään erikseen, sivulla kalleimmat enkooderit piuhoineen n. $100 per motti). Ostin juuri kahta DC mottia per kortti tukevan dualDC servokortin Granitedevice:ltä. Mielessä on pieni manipulaattorisovellus omaan tarpeeseen - Granitedevicen korteille on softakirjasto, jolla sen kortteja voi ohjata suoraan USB:hen kytkettynä Point-To-Point periaatteella ilman BOBia. DIY enkooderi olisi helpottanut sopivien mottien hankkimista.

Jotenkin tuntuisi, että nopeudennäytössä toteutus tiheästi pulsseja antavasta enkooderista saattaisi olla jopa helpompaa kuin harvaan lovetulla kiekolla, isommankaan pulssilaskuripuskurin täyttymistä ei tarvitse kauaa odotella. Näyttöhän ei tarvitse päivittää kuin vain silloin, jos ero edellisestä nopeusarvosta muuttuu määriteltyä eroarvoa suuremmaksi. 

EDIT: typoja...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 02.08.12 - klo:10:50
1000 ppr alkaa jo lähentelemään hienomekaniikkaa, että en uskalla kommentoida kuinka realistista se olisi. Kuten kirjoittelin, minulla on se pikku softa jolla voi printata kiekkoja, ja jo 256 pulssin kiekko on aikamoinen kampa. Tarkkana saa olla optohaarukoiden kanssa jos meinaa saada siistin kvadratuurin siitä ulos. En ole ihan varma soveltuuko laserprintteri enää 1000 ppr kiekolle. Toki jos puhutaan sähköisistä pulsseista eikä kiekon hilasta, niin saahan 256 kiekosta jo 1024 pulssinreunaa ulos, että siinä mielessä se on juurikin 1000 ppr. Tuollainen anturi vaan pitää olla jo itselaakeroitu, kiekko ja lukuhaarukka pitää olla yhtä puuta, muuten asennus menee kyllä mahdottoman puolelle. Mutta sehän ei tällä foorumilla ole mikään ongelma - koneistuskapasiteettia ja osaamista kooderipurkin tekoon löytyy varmasti.

Mitä tulee nopeuden mittaamiseen niin kaikki ne esimerkit ja keskustelut mitä olen netissä nähnyt perustuvat yksinkertaiseen pulssien laskentaan jollain aikavälillä. Meillä on onneksi kuitenkin parempaa tietoa ja osaamista muinaisen Strömbergin ajoilta. Kultaisella 80-luvulla kun minun osasto kehitti niitä aiemminkin retostelemiani paperikoneen prosessorisäätöjä, niin yksi Variksen Pekka teki dippatyönsä paperikoneen moottorikäytön pyörimisnopeuden mittauksesta. Siinä päästiin parhaimmillaan 22 ppm tarkkuuteen (tissuekoneen expanda-yksikkö tarvii pirun tarkan nopeuseron säädön jota ei tuota ennen ollut koetettu kuin mekaanisesti). Eli lyhyesti tuo mittaus perustuu sekä pulssimäärän mittaukseen aikavälillä, että pulssien välisen ajan mittaukseen. Kumpaakin käytetään ajotilanteesta riippuen silloin kun toimintatila (eli nopeus) suosii kyseistä mittaustapaa. Näytölle menevä päivitys hoidetaan sitten erikseen silmälle sopivaksi.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ftec - 02.08.12 - klo:11:35
1000 ppr alkaa jo lähentelemään hienomekaniikkaa, että en uskalla kommentoida kuinka realistista se olisi. Kuten kirjoittelin, minulla on se pikku softa jolla voi printata kiekkoja, ja jo 256 pulssin kiekko on aikamoinen kampa. Tarkkana saa olla optohaarukoiden kanssa jos meinaa saada siistin kvadratuurin siitä ulos. En ole ihan varma soveltuuko laserprintteri enää 1000 ppr kiekolle. Toki jos puhutaan sähköisistä pulsseista eikä kiekon hilasta, niin saahan 256 kiekosta jo 1024 pulssinreunaa ulos, että siinä mielessä se on juurikin 1000 ppr. Tuollainen anturi vaan pitää olla jo itselaakeroitu, kiekko ja lukuhaarukka pitää olla yhtä puuta, muuten asennus menee kyllä mahdottoman puolelle. Mutta sehän ei tällä foorumilla ole mikään ongelma - koneistuskapasiteettia ja osaamista kooderipurkin tekoon löytyy varmasti.

Voi tietysti olla noinkin, nuo halvimmat enkooderit näyttävät luottavan motin omaan laakerointiin. Niin, jollakinhan se filmi kuitenkin pitäisi tietysti tulostaa, vaikka etsaamista miettisi.

Lainaus
Mitä tulee nopeuden mittaamiseen niin kaikki ne esimerkit ja keskustelut mitä olen netissä nähnyt perustuvat yksinkertaiseen pulssien laskentaan jollain aikavälillä. Meillä on onneksi kuitenkin parempaa tietoa ja osaamista muinaisen Strömbergin ajoilta. Kultaisella 80-luvulla kun minun osasto kehitti niitä aiemminkin retostelemiani paperikoneen prosessorisäätöjä, niin yksi Variksen Pekka teki dippatyönsä paperikoneen moottorikäytön pyörimisnopeuden mittauksesta. Siinä päästiin parhaimmillaan 22 ppm tarkkuuteen (tissuekoneen expanda-yksikkö tarvii pirun tarkan nopeuseron säädön jota ei tuota ennen ollut koetettu kuin mekaanisesti). Eli lyhyesti tuo mittaus perustuu sekä pulssimäärän mittaukseen aikavälillä, että pulssien välisen ajan mittaukseen. Kumpaakin käytetään ajotilanteesta riippuen silloin kun toimintatila (eli nopeus) suosii kyseistä mittaustapaa. Näytölle menevä päivitys hoidetaan sitten erikseen silmälle sopivaksi.

En ole tuollaista koskaan joutunut ohjelmoimaan, mutta luonnolliselta tuntuva ensimmäinen ja  koodissa helposti vääntyvä ajatus  - ensimmäinen ajatus tietysti menee usein metsään :) - oli kyllä, että ajastin käynnistyisi puskurin ensimmäisestä pulssista ja pysähtyy kun puskuri täyttyy. Eli mitataan aikaa tietylle pulssimäärälle, eikä pulssimäärää tietyssä ajassa. Jos puskuri on pieni siitähän saa sitten laskettua kaikenlaista muutosnopeutta ym. aika tarkasti myös ilman toista laskuria pulssien väliselle ajalle.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: olli henttonen - 02.08.12 - klo:12:25
joskus avannut tuollaisen pienen lukijan ja minulle jäi sellainen mielikuva että se kiekko olisi lasilevylle tulostettu, tuollaisella graafisella filmillä joka on jyrkkää, musta tulostuu mustana ja loput kirkkaana, saa todella skarppia jälkeä aikaa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kumpumäen seppä - 02.08.12 - klo:14:52
Joissain pulssiantureissa on lasikiekko. Jossain sanottiin että siihen on etsattu nuo viivat. Totuuttahan siitä ei tiedä, eli onko ne sitten tulostettu, poltettu siihen jotenkin vai syövytetty oikeasti.

Ainakin Omronin pulssianturissa oli ehkä 0,1 - 0,2 mm paksuinen rosteri kiekko, johon oli poltettu reijät. Kerran automatisoin yhden koneen, ja laitoin siihentuollaisen Omronin anturin. Parin vuoden päästä kaveri soitteli että sen paikoituksessa on jotain vikaa. Tiesin että kyse oli siitä, että moottorin jarru oli kulunut, kun piti tehdä halppis versio ilman invertteriä. Menin paikalle, ja ajattelin säätää vähän pysäytyskohtaa. Sitten paikallinen työnjohtaja tuli paikalle ja kertoi, että hän ajatteli, että pulssianturi on rikki, ja sumutti sen sisään CRC:tä. Siinä vaiheessa totesin, että siinä se vika varmaan on ja vaihdoin uuden anturin tilalle ja säädin sen jälkeen pysähtymiskohdan uudelleen.

Tuollaisesta 3 cm halkaisijaltaan olevasta ohuesta kiekosta, jossa on 500 reikää, ei millään saa tuollaista öljyä pois siten että anturi toimisi luotettavasti. Optohaarukatkin kun ovat tuollaisessa todella pienet. No pääsipä myymään varaosiakin.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 15.08.12 - klo:13:33
Hellou, missähän vaiheessa tässä rojektissa ollaan.......
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 15.08.12 - klo:16:12
Olen piirtänyt ensimmäisen piirikaavion ja tehnyt sen perusteella ensimmäisen version piirilevyn layoutista. Maanantaina meni tilaukseen muutamia jännitelähteen proton komponentteja joilla varmistetaan että sähköt toimii sitten aikanaan. Eilen simuloin anturin optohaarukkakytkennän joka näyttää toimivan. Mitään huimia taajuuksia noista haarukoista ei mene läpi, mutta ehkä ne tällaisille koneille riittää (750 krpm yhdellä pulssilla per kierros).
Seuraavaksi pystytän prosessorin kehitysympäristön jotta voi ajaa jo kirjoitettua koodia oikealla raudalla. Koodi on vasta ihan alkuvaiheessa joten siinä vierähtää pieni hetki.
Piirikaaviotasolla on vielä ratkaisematta kuinka kapineelle syötetään parametreja, mm. anturin pulssiluku per kierros ja mahdollisesti jotain muutakin, esim suodatuksen aikavakioita jne. Ehdotuksia otetaan vastaan. Kun tuo on ratkaistu niin päästään tilailemaan piirilevyjä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 15.08.12 - klo:21:33
Vautsi, olihan siinä jo tapahtunut vaikka mitä, harmi vaan kun ei pysty mitenkään auttaan ton tyyppisissä asioissa :-\, mut jos jotain mekaanisen puolen juttua tarvitaan, niin vihjase......vaikka optohaarukan kiinnityskappaleita tms.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 15.08.12 - klo:23:02
Olen piirtänyt ensimmäisen piirikaavion ja tehnyt sen perusteella ensimmäisen version piirilevyn layoutista. Maanantaina meni tilaukseen muutamia jännitelähteen proton komponentteja joilla varmistetaan että sähköt toimii sitten aikanaan. Eilen simuloin anturin optohaarukkakytkennän joka näyttää toimivan. Mitään huimia taajuuksia noista haarukoista ei mene läpi, mutta ehkä ne tällaisille koneille riittää (750 krpm yhdellä pulssilla per kierros).
Seuraavaksi pystytän prosessorin kehitysympäristön jotta voi ajaa jo kirjoitettua koodia oikealla raudalla. Koodi on vasta ihan alkuvaiheessa joten siinä vierähtää pieni hetki.
Piirikaaviotasolla on vielä ratkaisematta kuinka kapineelle syötetään parametreja, mm. anturin pulssiluku per kierros ja mahdollisesti jotain muutakin, esim suodatuksen aikavakioita jne. Ehdotuksia otetaan vastaan. Kun tuo on ratkaistu niin päästään tilailemaan piirilevyjä.

Voisiko olla pelkästään yksi pulssi per kierros yksinkertaistaas hommaa ja tarkkuus ko. tarkoitukseen riittää.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 16.08.12 - klo:10:04
1 pulssi per kierros onkin oletusarvo. Varmaan voidaan ekassa versiossa pitää sitä kiinni, niin yksinkertaistuu homma siltä osin ja saadaan pikemmin valmista.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jjude - 16.08.12 - klo:10:31
1 pulssi per kierros onkin oletusarvo. Varmaan voidaan ekassa versiossa pitää sitä kiinni, niin yksinkertaistuu homma siltä osin ja saadaan pikemmin valmista.

Jos laittais jakajapiirin (4040) niin vaikka hyppylangoilla sais noi kakkosen potenssit aika pitkälle...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 17.08.12 - klo:09:33
No tietysti tuollainen jakajapiiri toimii kakkosen potensseilla joo, mutta eipä tuo taida itse perusongelmaa helpottaa, eli sitä että jotain pitää konfata. Tuollaiset hyppylangat voisi nimittäin ohjata suoraan prosessorillekin ilman sitä jakajapiiriä.
Olen miettinyt, että laittaisin kortille neljä halpaa pientä kalvonäppäintä joilla voitaisi hoitaa kaikki olevat ja tulevat konfiguroinnit. Eli yksi nappi olisi menuvalinta- ja kuittinäppäin, yksi dekadin valinta ja loput kaksi ylös/alas-näppäimet. Näin olisi helppo valita mitä ollaan konfaamassa, säätää parametrin arvo ja kuitata se jolloin asetus tallennetaan prosessorin kestomuistiin. Nuo kalvonäppäimet ei maksa kuin pennejä kappale.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 17.08.12 - klo:09:59
Hei, kannatan Kremmenin ajatusta, paikallisnäppäimiä näin pienessä systeemissä on varmasti jouhevampi käyttää kuin kytkeä laite tietokoneen perään....
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Seppo K - 17.08.12 - klo:15:55
Kysmys:
tulisiko paljon haastetta, jos näyttösegmenteille tekisi liitinriman (tai lisänä integroitujen rinnalle), jolla voisi näytön tuoda isompana 7-segmenttinä hieman optimaalisempaan paikkaan näkyvyyden kannalta?
Tuleeko johdosta ongelmia?

Noissa pikkukoneissa kun on tila hieman vähissä, mutta pari-kolme tällaista näyttöä olisi tarpeen eri käyttökohdevirityksissä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 17.08.12 - klo:23:00
Sattumalta mietin jo muutenkin, että käyttäisi näyttöjen alla korokkeina piikkirimaholkkeja jotka toimivat ikäänkuin kantana näyttöelementeille. Näin ne saadaan muutaman millin irti kortin pinnasta mikä on tarpeen kun siellä on vähän ahdasta paikoitellen. Siihen voi pistää "jatkojohdon" jos oikein haluaa.
Toisaalta, nuo nyt speksatut näytöt on jo tuuman korkuisia ja piirilevyn koko on 100 x 135 mm. Näytöt on siis käytännössä koko kortin levyisiä joten olisko se melkein sama laittaa koko kortti sinne missä niitä numeroita tarvitaan. Anturikaapelin mitallehan ei ole mitään erityisiä rajoituksia.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 18.08.12 - klo:21:35
Kuulostaa hyvältä, entäpä kehänopeus, kuten tachulatorissa:
http://madmodder.net/index.php/topic,7485.0/topicseen.html
Mieluusti vielä DRO halkaisianäyttö/kehönopeus, ilman että tarvii asettaa manuaalisesti halkaisijaa....proeplli pipo pyörii.

PekkaNF
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 19.08.12 - klo:00:27
Kuulostaa hyvältä, entäpä kehänopeus, kuten tachulatorissa:
http://madmodder.net/index.php/topic,7485.0/topicseen.html
Mieluusti vielä DRO halkaisianäyttö/kehönopeus, ilman että tarvii asettaa manuaalisesti halkaisijaa....proeplli pipo pyörii.

PekkaNF

Tuo taitaa olla järkevintä toteuttaa tapauskohtaisesti, syöttämällä tuo nopeustieto esim. machiin sieltä todennäköisesti saa myös kehänopeuden? ja taitaapa joissain DRO olla tuo ominaisuus kunhan se saa  karan nopeustiedon.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 19.08.12 - klo:18:41
Voidaan tuo kehänopeuden laskenta ottaa mukaan kehitysohjelmaan. Kiinteälle halkaisijalle se on mahdollista konfaamalla halkaisija näytön muistiin. DRO-tuloa tässä nyt ei (vielä) ole joten muuttuvan halkaisijan huomiointi jää seuraavaan versioon.
Liitteenä pari kuvaa piirilevyn tämänhetkisestä layoutista. Osa komponenteista näkyy vain silkkipainon ääriviivoina kun 3D-malleja ei ole kirjastossa. TOP-kuvassa isot suorakaiteet on näyttöelementtejä. Niiden lisäksi ei sillä puolella olekaan kuin näytön ohjaukseen liittyvät siirtorekisterit ja kytkimet sekä tulopiirin Schmitt-triggeri. BOTTOM-puolella näkyy alavasemmalla 230VAC liityntä, sitten verkkomuuntaja ja +24V ja +5V regulaattorit. Oikeassa laidassa keskellä prosessori kiteineen ja keskellä ylhäällä pulssianturiliitäntä suojakomponentteineen. Vasemmalla keskellä nöäkyy ääriviivoina konfigurointipainonapit.

Heittäkää vapaasti kommenttia jos jotain tulee mieleen. Toivoisin kommentteja lähinnä sellaisiin seikkoihin kuin että onko anturiliitin hyvässä paikassa ja vastavasti nuo painonapit, vai pitäisikö sijoitusta vielä miettiä. Piirilevyn mitat siis nyt 100 x 130 mm.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 19.08.12 - klo:20:21
Tervehdys
Tässä olisi yksi kierroslukunäytöstä kiinnostunut lisää.
Jäsen Kremmen pyysi kommenttia osasijoittelusta. Voisiko konfauspainonapit sijoittaa näyttöelementtien kanssa samalle puolelle? Siitä olisi etua, jos ajatellaan näytön koteloksi vaikka läpinäkyvällä kannella olevaa koteloa. Silloin näppäimiin pääsisi käsiksi vai avaamalla kannen eikä levyä tarvitsisi irroittaa kotelon pohjaosasta.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 19.08.12 - klo:20:26
Olin juuri kirjoittamassa täst samasta asiasta kun en oikein hokannut mites niitä sieltä takapuolelta pääsee käyttämään, täytyskö nähdä ne näyttömatriisit samalla....kysyypi epätietonen?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 19.08.12 - klo:20:37
No tätähän mä juuri pelkäsinkin, että joku ottaa tuon nappien sijoittelupuolen esiin :).
Ne on nyt siellä takana kun ne ei kerta kaikkiaan mahdu etupuolelle. Herrat halusi läpikomponenteilla tehdyn kortin ja sellainen nyt on tulossa paria poikkeusta lukuunottamatta. Sillä on vaan hintansa, kun jokainen komponentin jalka tulee kortista läpi ja vie sen tilan molemmilta puolilta.
Helppo ratkaisu on kasvattaa kortin pinta-alaa jolloin tila tietenkin riittää. Se nostaa kyllä sitten myös kortin hintaa pikkasen.
Näitä nappejahan siis ei ollut ajateltu jatkuvasti käytettäväksi, vaan enempi alkukonfausta ja hyvin satunnaisia muutoksia silmälläpitäen. Toki jatkossa tilanne voi muuttua.
Minulla ei ole vahvaa mielipidettä asiaan - voin piirtää ihan sellaisen kortin kuin hyvältä tuntuu, mutta mikä nyt sitten olisi hyvä/paras ratkaisu? Yksi paikka johon napit saisi suhteellisen tuskattomasti etupuolelle, olisi pystyriviin oikeaan reunaan. Tämä levittäisi korttia reilut 10 mm ja lienisi ergonomian kannalta paras ratkaisu ainakin oikeakätiselle. Hyvällä tuurilla pitkävartiset napit voisi saada suoraan ulos kotelosta ilman muita virityksiä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 19.08.12 - klo:20:59
Jepulis,
siitä ei varmaan olis haittaa vaikka se 10mm leviää, tairetaan vaan olla vähän laiskoja availeen kotelon ruuveja, toisaalta oot kyllä oikeessa siinä, ettei niitä juurikaan asetusten jälkeen tartte pidellä :-\.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 19.08.12 - klo:22:00
Joo oikea reuna kuulostaisi hyvältä paikalta. Toisaalta, jos tarve näppäimien käytölle on kovin vähäinen ja se nostaa kohtuuttomasti levyn hintaa, niin voihan ne napit laittaa tarvittaessa erillisellä johdotuksella kotelon kanteen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 20.08.12 - klo:00:12
Yksi mahdollisuus olis tehdä kotelon pohjaan silikonikumilla tms. peitetty aukko jonka kautta nappeja pystyisi käyttämään ilman osien irroittelua. Niin koteloa ei tarvitsisi avata asetuksia muutettaessa ja näppäimet voisivat olla kremmenin jo valitsemassa paikassa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kumpumäen seppä - 20.08.12 - klo:08:15
Suosittelisin tuota oikeata reunaa napeille. Aina on kivempi, että näkee mitä painelee, eli että napit on samalla puolella kuin näyttö. Jos nappeja tarvitsee harvoin, on pieni vaiva avata kansi ja muuttaa asetuksia. Jos noita joutuu jostain syystä käyttämään usein, voi niihin tehdä pienet jatko nappulat, jotka tulee etulevystä läpi. Tälläisen ratkaisun jouduin aikoinaan tekemään, kun asensin Pc:n näytön keskuskaapin kanteen, ja piti saada poweri-nappula kannen ulkopuolelle.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 20.08.12 - klo:11:09
Kotelosta puheen ollen, en ole itse katsellut sen enempää mitään erityistä lootaa tälle projektille kun tuntuu että itse kullakin on omat tarpeensa ja mahdollisuutensa sen suhteen. Pitäiskö nyt kuitenkin olla jokin oletusratkaisu jonka voi ottaa käyttöön jollei ole erikoista syytä haluta muuta? Läpinäkyvästä boksista on ollut puhetta - jos joku haluaa ehdottaa jotain nimenomaista mallia niin mä voin koettaa huomioida sitä noissa mekaanisissa mitoissa.
Kortin mitat siis nyt 100 x 130 mutta leveys tulee kasvamaan niin että varmaan kannattaa varautua 150 mm asti niin ei jää pieneksi. Syvyys muuntajan kanssa on jotain ~45 mm ja ilman muuntajaa (jos käyttää suoraan pienellä jännitteellä) jotain 25 - 30 millin luokkaa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.08.12 - klo:09:34
Tämäkin projekti etenee. Nyt on jännitelähde ja signaalien tulopiiri labrattu ja toimii. Seuraavaksi olisi aika ryhtyä selvittämään piirilevyjen hankintaa.
Hintatasoa en ole vielä laskenyt tarkkaan, mutta ei se ainakaan ole kalliimpi kuin taannoinen breakout-kortti. Oma arvaus on, että jää kolmeenkymppiin tai jopa vähän alle, mutta tähän en uskalla tiukasti sitoutua. Tarkka hintakin kyllä selviää lähipäivinä kunhan saan osapuilleen käsitystä tilausmääristä ja määräalennuksista.
Semmoinen juttu, että toiveiden mukaan tämä kortti on nyt toteutettu läpireiän komponenteilla mikä tietty helpottaa omatoimista kolvaamista. Vain prosessori on TQFP-paketissa joka on pieni pintaliitoshitu. Se ja pari prosessorin suotokonkkaa voin haluttaessa juottaa valmiiksi kiinni kortille niin ei tarvii sitä yrittää kuka ei tunne hallitsevansa tekniikkaa.
Eli tehtäisikö luvunlaskenta ketkä olivat kiinnostuneet tämmöisen kierroslukumittarin hankinnasta? Ilmoittakaa samalla haluatteko prosessorin valmiina kiinni vai ei. Mä en nyt tällä kertaa pyydä juottamisesta lisähintaa, mutta jos se on kovin työllistävää niin mahdollisissa seuraavissa seteissä sitten ehkä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ollie - 26.08.12 - klo:09:49
Haluaisin yhden, mielellään prosessori juotettuna.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: MKM71 - 26.08.12 - klo:10:17
Otan yhden, prosessori juotettuna.
Jos mahdollista niin kokoamis/käyttöohjeet, helpottaas toiminnan ymmärtämistä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: olli henttonen - 26.08.12 - klo:10:29
Puuhapajalle voisi kanssa yhden kortin varata, ja juotettuna kiitos. Tuleeko muutkin komponentit samassa lähetyksessä, ettei tarvitse erikseen tilailla.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Ville Vaho - 26.08.12 - klo:10:54
Mulle kaks, yksi juotettuna ja yksi selvinpäin.

Rikkinäisten härpäkkeiden tuhatjalkaisia on kokeiltu irrottaa ja asentaa, luulen olevani lähes ammattilainen. :)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 26.08.12 - klo:11:02
Tännekin kaksi korttia mielellään juotettuna.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: porepe - 26.08.12 - klo:12:12
Yksi nyt ensalkuun ja saa juottaa...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Seppo K - 26.08.12 - klo:12:23
Kaksi korttia voit laskea tähän suuntaan ja prossu valmiiksi juotettuna epäonnistumisen riski pienenee meikäläisen kohdalla.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 26.08.12 - klo:12:41
Kaksi korttia ja mielellään prosessori juotettuna.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Stoppari - 26.08.12 - klo:13:11
Hip Hei!!!
Minä otan yhden, valmiiksi kasattuna!!!

viestit yv.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.08.12 - klo:13:36
OK, kuitti näihin tässä vaihessa ja selvennyksenä, että kaikki kortille tarvittavat komponentit tulee mukana, eli kyseessä on rakennussarja. Kirjoitan luonnollisesti myös kokoamis- ja käyttöohjeen kuten taannoiselle breakout-kortillekin.
Sarjaan kuuluvien komponenttien lisäksi tarvitaan anturikaapeli ja itse lukuanturi.

Ainoa mikä on vielä hieman hakusessa on itse anturin toteutus. Sen elektroniikka on lähes triviaali kun siinä on vain 4 komponenttia - optohaarukka, transistori ja pari vastusta. Haaste on siinä, että mekaanisesti samanlainen anturi ei välttämättä oikein sovi kaikille. Ja muistelen että joku ainakin mainitsi mahdollisesta heijastusanturin tarpeesta, jolloin se olisi oma tapauksensa.
Ehdottakaa mitä tuon kanssa olisi hyvä tehdä. Niille voi hyvin toteuttaa oman pienen piirilevyn, mutta jotain sekin maksaa. Sen vastapainoksi saa sitten helpon toteutuksen jos vaan levy sopii. Voisin vaikka piirtää levynpalan johon saa haarukka-anturin vaakaan tai pystyyn. Eiköhän sillä hoituisi 90% tapauksista. Katsellaan erikseen niitä jotka vaativat jotain muuta.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.08.12 - klo:13:50
Tässä vielä aiheesta kiinnostuneille mittarin piirikaaviot.
Tällä hetkellä on ajatus käyttää vain enkooderin indeksipulssia kierrosluvun laskentaan. Otin kuitenkin varmuudeksi myös A- ja B-kanavat prosessorille sisään. Noissa ei tosin ole mitään rautatason kiihdytystä kuten laskuria tms takana, joten näiden kanavien maksimitaajuus jää varsin alas. Jos tarvitan vauhtia niin seuraavaan versioon vaihdetaan vähän etevämpi prosessori jossa tuokin hoituu.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Juntti - 26.08.12 - klo:14:03
Yksi kortti ja mielellään prosessori juotettuna.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.08.12 - klo:15:07
Yksi kortti ja mielellään prosessori juotettuna.
Kuitti.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 26.08.12 - klo:15:18
Mukana sosiaalibuildissa.

Yksi kitti, pinaliitoskompot juotettuna pls.

Pekka
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 26.08.12 - klo:15:42
Korjaus korttien lukumäärään: tarve on kolme korttia.
Anturin toteutuksessa oma pieni piirilevy kuulostaisi kätevältä. Voisiko sen toteuttaa niin, että siinä olisi kalustusmahdollisuus sekä optohaarukka-anturille että heijastusanturille ja kukin ottaisi käyttöön parhaiten itselle sopivan?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.08.12 - klo:16:10
OK, PekkaNF ja jtec huomioitu.
Eiköhän molempien antureiden huomiointi olisi mahdollista, voin tuota tutkia ja koettaa piirrellä sopivan kortin. Vähän pitää ensin selvittää millaisia edullisia heijastusantureita on saatavilla. Ja sitten tuo saman kortin käyttö riippuu ehkä pikkasen siitä, millaisia vahvistimia tuo heijastusanturi tarvii. Jos tulee kovasti elektroniikkaa joka jää haarukalla vaan kalustamatta niin ehkä kaksi korttia on kuitenkin selkeämpi. Mutta katsotaan ja perästä kuuluu.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Tapani Honkanen - 26.08.12 - klo:17:25
Tänne yksi poropeukalomalli. Kiitoksia kovasti. Hieman surettaa kun Kremmenin omat projektit viivästyy näiden lillukanvarsien takia. Meillehän nämä ovat kuitenkin mahdollisuuksia joihin hukkuva tarttuu kuten oljenkorteen. Koskahan korsi katkeaa, eli Kremmenin selkäranka eli selkänahka josta nämä edut kiskotaan.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ttontsa - 26.08.12 - klo:17:47
Moro, mulle uppoais 2 kiekkamittaria ja jopa täysin valmiiksi kolvattuna jos löytyy, tahtoo olla muutakin tekemistä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.08.12 - klo:19:25
No en mä itseäni tässä mitenkään sääli, sitä samaa harrastusta tämäkin on. Kyllä se marsukin siitä etenee, tällä hetkellä mulla on viimeinen servomoottori kiikarissa, mutta en mä siitä meinaa tonnia maksaa. eBayssa niitä harvakseltaan pyörii siedettävillä hinnoilla ja sitä odotellessa kerkiää tehdä kyllä näitäkin ihan hyvin.
@ttontsa: varmaan ainakin yksi aivan valmis löytyy aikanaan sikäli, että teen joka tapauksessa koekappaleen jolla varmistetaan, että lopputulos on toimiva.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Jarkko Nieminen - 26.08.12 - klo:20:16
Moi, 

Jos osapuilleen pysyy tossa n30,- ni otan 2 settiä ja kolvaan itse. mitenkäs ton prossun ohjelmointi, jos ei oo jo valmiiks juotettuna?

-Jarkko 
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 26.08.12 - klo:21:22
Hellou, viikonlopun sosiaalielämä vaimon kanssa vietetty ja aika palata sorvin ääreen, siispä Bridgeporttiin 1 kpl juotettuna.
Kiittää ja kumartaa hän.........
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 26.08.12 - klo:21:35
No kyllä se ottaa Maukka:kin yhden. Ehkäpä myöhemmin myös toisen.. Prossun saa laittaa myös paikoilleen..

Saapi vähän kress:stä mittaltua jenkoja. Minä se kyselin sitä hejastin anturia kun kress ja jotku muut kamppeet on sellaisia ettei niihen "lovi" kiekkoa niin helposti laitella..
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: pygmi - 26.08.12 - klo:21:54
Moro
Pygmigin joutui tuleen luolasta ulos.. Täälläkin olisi nopeus noin suuruusluokkaa viellä, elikkäs yhden prossu juotettuna tarvitsisin.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Tauru - 26.08.12 - klo:22:11
No kyllä minutkin voi laskea vahvuuteen mukaan. Niin valmiiksi juotettuna/ tehtynä kuin saa, vältän siten ylimääräiset virheet. Mutta jos on edelleen periaatteella rakennussarja niin tuleepahan taas käytettyä kolvia.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.08.12 - klo:22:39
OK, kuitataan taas tähän asti kirjatuksi.
Prosessorin ohjelmointi hoituu mun käyttämässä STK600-softankehityslaudassa, siinä on ZIF-vaihtokantasysteemi eri prosessoreja varten. Lutikka pudotetaan kantaan ja se lähtee sieltä myös ulos ilman voimankäyttöä kumpaankaan suuntaan.
Toki mittarikortillakin on Atmelin SPI-protokollaa käyttävä piikkirimaliitin jolla hoituu päivitykset ym. Prosessorin voi yhtä hyvin ohjelmoida sitä kautta sen ollessa jo juotettuna.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 27.08.12 - klo:12:26
Tässä olisi ehdotus anturin piirilevyksi. Valitsin pienet logiikkalähdöllä olevat Omronin optoanturit, niin saatiin sekä haarukka että heijastusanturi istumaan samaan piirikaavioon. Vain toinen on siis tietty tarkoitus kalustaa kerrallaan.
Piirilevy on melko kätevän kokoinen, 20 x 25 mm ja sain vielä mahtumaan 3 mm ruuvinreiät nurkkiin.
Mitään liitintä en ajatellut tähän päähän tulevaksi, vaan anturikaapeli kolvataan suoraan juotospadeihin kiinni.

Varsinainen anturi katselee suoraan ulos kortin etupuolelta, mutta muut komponentit on viety piiloon takapuolelle. Haarukan aukko on 8 x 8 mm ja optinen akseli on suoraan haarukan keskellä noin 6 mm päässä kortin pinnasta. Heijastusanturi ilmaisee 5 mm etäisyydeltä kohtisuoraan kortin tasoa vastaan. Tuo etäisyys siis anturin etupinnasta. Anturi itse on jotain 4-5 mm korkea.
Miltäs tämmöinen tuntuisi?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 27.08.12 - klo:12:48
Näyttää hyvältä. Tilataanko anturit kimpassa jokaisen tarpeen mukaan?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 27.08.12 - klo:13:51
Näyttää erinomaiselta!!
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 27.08.12 - klo:14:02
Niin itse asiassa olisi pitänyt heti samalla kysellä myös nuo anturit.
Tehdäänkö sillä tavalla, että niistä jotka nyt ovat tuon mittarin tilanneet niin ne, jotka EIVÄT halua haarukka-anturia ilmoittavat siitä minulle. Siis ne, jotka eivät halua mitään, ja ne jotka haluavat heijastusanturin. Ne jotka ovat hiljaa saavat haarukka-anturin mukaan.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 27.08.12 - klo:14:12
Ottaisin mieluusti molemmat anturit jokaiseen korttiin, eli 3+3.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Tauru - 27.08.12 - klo:14:28
Minulle molemmat, kiitos.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: viilari - 27.08.12 - klo:14:44
Ottaisin myös äly ja antuurisarjat juottamattomina jotta pääsee treenaamaan pintaliitosjuottamista.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: olli henttonen - 27.08.12 - klo:15:03
Puuhapajalle saisi kanssa laittaa molemmat anturit matkaan
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Seppo K - 27.08.12 - klo:15:54
Niin, eikös tuo ole erillinen pieni kortti johdolla kiinni itse näyttökortissa , ja sen lisäkustannus ei varmaan vie harrastusta konkkaan, joten molemmat lukijat molempiin näyttöihin - siis 4 kpl piirilevyjä ja tuplat kalusteet kumpaakin.
Vielä kun ei ole selvillä kummalla mallilla sopii asennus, joten laitetaan vyö ja henkselit.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 27.08.12 - klo:16:35
Ottaisin myös äly ja antuurisarjat juottamattomina jotta pääsee treenaamaan pintaliitosjuottamista.
Täsmennätkö tätä vähän että menee varmasti kuten ajattelet. Ymmärrän että haluat mittarin irto-osina eli prosessori ei-juotettuna. Tämä OK. Sitten sanan "anturisarjat" tulkkaan niin, että haluat sekä haarukka- että heijastusanturin. Menikö oikein?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Tapani Honkanen - 27.08.12 - klo:17:28
TILAUSVAHVISTUS KREMMENILLE.
Tilaan yhden pyörimisnopeusmittarin rakennussarjan, sisältäen mittarin ja molemmat anturivaihtoehdot. Prosessori juotettuna ja toivottavasti muutkin pintaliitoskomponentit jos niiden juottaminen vaatii kovin herkkää kättä, hyvää näköä ja termostaattijuotinta.
Tämä tilausvahvistus kumoaa aiemman, vähemmän jäsennellyn vastauksen. KIITOS!
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 27.08.12 - klo:19:18
TILAUSVAHVISTUS KREMMENILLE.
Tilaan yhden pyörimisnopeusmittarin rakennussarjan, sisältäen mittarin ja molemmat anturivaihtoehdot. Prosessori juotettuna ja toivottavasti muutkin pintaliitoskomponentit jos niiden juottaminen vaatii kovin herkkää kättä, hyvää näköä ja termostaattijuotinta.
Tämä tilausvahvistus kumoaa aiemman, vähemmän jäsennellyn vastauksen. KIITOS!
Tämä selvä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 27.08.12 - klo:20:54
Kysymys tuosta kortista:
Toimiiko millä tahansa anturilla ? esim. voiko antaa 24V pulssin induktiiviselta anturilta?
vai vaatiiko nuo omat anturipiirilevyt toimiakseen ?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Tauru - 27.08.12 - klo:21:07
Minä voin täsmentää omaa tilausta eli samanlainen kuin Sepän Pojalle. Hän muotoili tilausvahvistuksen sopivan täsmällisesti.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 27.08.12 - klo:21:30
Kysymys tuosta kortista:
Toimiiko millä tahansa anturilla ? esim. voiko antaa 24V pulssin induktiiviselta anturilta?
vai vaatiiko nuo omat anturipiirilevyt toimiakseen ?
Mittari ei välttämättä vaadi oman anturin käyttöä, mikä vaan "sopiva" anturi käy. "Sopiva" anturi tuottaa 0 - 5V pulsseja mielellään lähellä 50% pulssisuhdetta, joskaan tuo suhde ei ole mitenkään tarkka. Lähinnä vain se, että sekä 0 että 1-tilat ovat riittävän pitkiä. Mutta nyt puhutaan mikrosekunneista että ei sillä oikeasti ole paljoa väliä.

Jos tuollaisessa 24V anturissa olisi avoin kollektorilähtö (eli sellainen joka vain maadoittaa lähdön kun lähtötransistori johtaa, mutta ei vedä lähtöä +24V:iin kun trankku ei johda) niin sitä voisi kokeilla. Silloin tarvittaisi mittarin tuloon ylösvetovastus +5V jännitteeseen ja anturi vetäisi tason alas.
Mittarikortiltahan saa +24V syötön josta kärsii ottaa sen verran virtaa että juuri joku tuollainen anturi lähtee tulille.
Jos osaat sanoa anturin tarkan tyypin niin voin kertoa toimiiko se.

Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 27.08.12 - klo:21:31
Minä voin täsmentää omaa tilausta eli samanlainen kuin Sepän Pojalle. Hän muotoili tilausvahvistuksen sopivan täsmällisesti.
Se oli tosiaan hyvinkin täsmälleen muotoiltu :) Kirjataan siis sinulle samat.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 27.08.12 - klo:21:37
Tilausvahvistus:
Tilaan jo aikaisemmin ilmoittamien 2 kortin lisäksi yhden anturikortin kumpaakin versiota.
KIITOOOS!
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 27.08.12 - klo:21:47
Meni listalle.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: pomit - 27.08.12 - klo:22:02
taidanpa varustautua ennen BF20 leviämistä :)
eli yksi kortti prosessori ja pintaliitos kilkkeet juotettuna molemmilla antureilla, kiitos.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 27.08.12 - klo:22:08
Kuitti.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 27.08.12 - klo:22:37
Maukka ottaa mollemmat anturit.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 28.08.12 - klo:09:16
Ja kuitti.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: viilari - 28.08.12 - klo:10:10

Täsmennätkö tätä vähän että menee varmasti kuten ajattelet. Ymmärrän että haluat mittarin irto-osina eli prosessori ei-juotettuna. Tämä OK. Sitten sanan "anturisarjat" tulkkaan niin, että haluat sekä haarukka- että heijastusanturin. Menikö oikein?

Juuri näin.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ttontsa - 28.08.12 - klo:11:07
Hah! onnea vaan kremmenille jos pää kestää selvittää mitä kukakin haluaa ;D ;D eli päivitän sen oman tilauksen 2kpl mahd pitkälle kasattuna + 2 kpl anturipiirikorttia heijastavalla anturilla.

Hyytävän hienoahan ois jos produkti tulisi valmiiksi optioineen ja jollakin hemmetin konstilla sais yhteisen web saitin johon vois täyttää nimensä ja rastin ruutuun mitä haluaa.

Huokuva hyvävelihenki lämmittää todella syräntä, mutta karvan kaupallinen aspektikin hyväksi hiottuja ja valmiiden tuotteiden osalta kiinnostaisi, lähinnä siinä mielessä että näitä riittäs jatkossakin tarvitseville eikä hautautuisi hyödyntämättöminä sinne pöytälaatikkoon. (mm breakoutboard ja kiekkamittari). Minkäslaisista määristä puhutaan kunnes piirilevypajoilta alkaan saamaan minkäänlaisia aleprosentteja?

Henk koht jokusen satasen investointi muutaman tsipaleen varastoon ei nyt konkurssia tekis, idean isästä suuresta sähkötekniikan taikurista.. en tie onko roposet loppu, yrittäjähenki täys nolla, vai investointiriskin otto saa sormet tutisemaan niin ettei piirilevyviivan veto suju?? Tekemisen meininkistä kuitenkin huokuu että tietotaitoa riittää ja aikaansaannokset ei jää haaveiluksi. Toisaalta ymmärrän yskän että suomalainen perus kateus jossain vaiheessa astuu kuvaan kun joku vähänkin menestyy niin että joku m***u muuttuu mustikaksi, pimahtaa ja alkaa nihilistinen verokarhujahti ..niin jos y tunnusta, veroja ja alveja ei löydy dokumenteista.

Summa summaarun nostan toiminnalle peukkua ja kannustan kremmeniä pistämään näin aluksi kahden tuotteen webshopin pystyyn :D
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 28.08.12 - klo:11:26
Täsmennätkö tätä vähän että menee varmasti kuten ajattelet. Ymmärrän että haluat mittarin irto-osina eli prosessori ei-juotettuna. Tämä OK. Sitten sanan "anturisarjat" tulkkaan niin, että haluat sekä haarukka- että heijastusanturin. Menikö oikein?

Juuri näin.
OK.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Stoppari - 28.08.12 - klo:12:00
Joo, minäkin selvennän tilausta, samanlainen paketti kuin sepän pojalla

Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 28.08.12 - klo:13:47
Hah! onnea vaan kremmenille jos pää kestää selvittää mitä kukakin haluaa ;D ;D eli päivitän sen oman tilauksen 2kpl mahd pitkälle kasattuna + 2 kpl anturipiirikorttia heijastavalla anturilla.
Pää nyt on kestänyt paljon pahempaakin, ja kestää edelleen. Tämähän on ihan leppoisaa puuhaa. Tilaus päivitetty, joskin edelleen jää nähtäväksi millä valmiusasteella saan noita suosiolla ulos pajasta.
Lainaus

Hyytävän hienoahan ois jos produkti tulisi valmiiksi optioineen ja jollakin hemmetin konstilla sais yhteisen web saitin johon vois täyttää nimensä ja rastin ruutuun mitä haluaa.

Huokuva hyvävelihenki lämmittää todella syräntä, mutta karvan kaupallinen aspektikin hyväksi hiottuja ja valmiiden tuotteiden osalta kiinnostaisi, lähinnä siinä mielessä että näitä riittäs jatkossakin tarvitseville eikä hautautuisi hyödyntämättöminä sinne pöytälaatikkoon. (mm breakoutboard ja kiekkamittari). Minkäslaisista määristä puhutaan kunnes piirilevypajoilta alkaan saamaan minkäänlaisia aleprosentteja?

Henk koht jokusen satasen investointi muutaman tsipaleen varastoon ei nyt konkurssia tekis, idean isästä suuresta sähkötekniikan taikurista.. en tie onko roposet loppu, yrittäjähenki täys nolla, vai investointiriskin otto saa sormet tutisemaan niin ettei piirilevyviivan veto suju?? Tekemisen meininkistä kuitenkin huokuu että tietotaitoa riittää ja aikaansaannokset ei jää haaveiluksi. Toisaalta ymmärrän yskän että suomalainen perus kateus jossain vaiheessa astuu kuvaan kun joku vähänkin menestyy niin että joku m***u muuttuu mustikaksi, pimahtaa ja alkaa nihilistinen verokarhujahti ..niin jos y tunnusta, veroja ja alveja ei löydy dokumenteista.

Summa summaarun nostan toiminnalle peukkua ja kannustan kremmeniä pistämään näin aluksi kahden tuotteen webshopin pystyyn :D

Oikeat tuotantosarjat on levypajoilla satoja ja tuhansia kappaleita, niihin ei meikäläiset pääse. Sitten on näitä protosarjaa tekeviä firmoja, joista saa pienempää settiä vielä jotenkin viisailla hinnoilla, mutta siis selvästi kalliimmalla kuin pitkät tuotantosarjat.

Mitä tulee tuohon yrittäjäksi ryhtymiseen niin se ei ole oikein ajankohtaista. Mä olen hyväpalkkaisessa päivätyössä ihan toisella alalla ja ei ole pienintäkään toivoa päästä samoihin tienesteihin näitä hommia tekemällä. Taloudelliset velvoitteetkin jo sulkee sen mahdollisuuden pois. Sitten on sekin puoli, että nyt mä teen tätä harrastuksena ja kiinnostuksesta aiheeseen. Sen muuttaminen leipätyöksi tappaisi yhden harrastuksen ja sitten pitäisi keksiä joku toinen.
Että annetaan olla nyt näin niin saatte jatkossakin jotain toivottavasti hyödyllisiä vempaimia sitä mukaa kun tarvetta ja halua ilmenee. Maailman halvimpiahan näistä ei tule kun sarjat on pieniä ja mä kieltäydyn suunnittelemasta ja käyttämästä paskaa näihin toteutuksiin. Mutta ainakin kaikki mistä on maksettu tulee sitten suoraan käyttäjälle.

Valmiiksi suunniteltujen sarjojen jatkotilaukset on tietty kertaluokkaa helpompia. Webkauppa olisi ihan mahdollinen ajatus, mutta pitäisi vaan löytää sille joku hostaaja, itse mä en ala siihen hommaan. Toisaalta kovin pitkiä sarjoja ei pyrstö kestä pitää hyllyssä valmiina. Tämänkin mittarin komponentit näillä tilausmäärillä on jo yli 800€ eikä ihan joka nikale ole vielä edes hinnassa mukana. Homma toimii tällä tavalla kun mä maksan osat luotolla ja saan fyrkat teiltä suunnilleen samaan aikaan kun luottolasku tulee. Mutta jos osat makaa mulla hyllyssä odottamassa ostajaa niin rahat makaa silloin myös... No mutta eipä synkistellä, tällä kuviolla homma pelaa minun osaltani OK, ja jos joku saa loistavan idean millä näitä settejä voi listata ja tilailla helposti jälkeenkin päin, niin mä olen kyllä mukana.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 28.08.12 - klo:13:47
Joo, minäkin selvennän tilausta, samanlainen paketti kuin sepän pojalla
Tämäkin noteerattu.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö - FINAL CALL
Kirjoitti: Kremmen - 28.08.12 - klo:14:13
No niin. Levypajan kanssa on hierottu kauppaa ja hinnasta on päästy ymmärrykseen. Toistaiseksi ollaan aika hyvin budjetissa.
Tilaan piirilevyt parin päivän sisällä kunhan saan lopulliset varmistelut ja tuplatsekkaukset tehtyä. Jos joku vielä harkitsee tähän kelkkaan hyppäämistä niin nyt alkaa olla viimeiset hetket ilmoittautua. Kun piirilevytilaus lähtee niin lukumäärä on sitten tällä erää kiinnitetty.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: slkjamo - 28.08.12 - klo:14:28
Moi

Tässä vielä yksi hidas hämäläinen. Haluaisin kaksi levyä ja kumpaankin molemmat anturit.

t. Jarmo
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: TeacDance - 28.08.12 - klo:14:50
Tännekkin yksi levy piiri kolvattuna + anturilevy molemmilla antureilla
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Miguel- - 28.08.12 - klo:15:00
Moi,

Tänne voisi ottaa 2kpl kutakin, piirilevyt + komponentit + prossa ohjelmoituna; juottelun voin hoidella itse.

/Mika
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Ville Vaho - 28.08.12 - klo:15:26
Lisätään vielä omaan nuo suositut anturit.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: asetukset - 28.08.12 - klo:15:50
mullekki 1kpl+anturit.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Tapani Honkanen - 28.08.12 - klo:16:00
Jaa mitä!!! Pitääkö sitä lutikkaavielä opettaakin? Vai onko se määrätty siepaamaan yksi pulssi per kierros ja näyttämään rpm? Miten rahvas pystyy tuota adruinon sukulaista kaitsemaan? Kyllä järkyttää tämä maailman monimutkaisuus. Nuoruudessani tehtiin asiat kyllä yksinkertaisemmin, eivälttämättä paremmin. Ei tarvitse välittää tästä paniikkikohtauksestani.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 28.08.12 - klo:16:15
Jaa mitä!!! Pitääkö sitä lutikkaavielä opettaakin? Vai onko se määrätty siepaamaan yksi pulssi per kierros ja näyttämään rpm? Miten rahvas pystyy tuota adruinon sukulaista kaitsemaan? Kyllä järkyttää tämä maailman monimutkaisuus. Nuoruudessani tehtiin asiat kyllä yksinkertaisemmin, eivälttämättä paremmin. Ei tarvitse välittää tästä paniikkikohtauksestani.

Elä...elä...imuroi palkoja ylähengitystiehyeisiin....Minuakin tuo halpa hinta epäillytti ja melkein laskin ton varaan:
s.7 « Vastaus #92
Prosessorin ohjelmointi hoituu mun käyttämässä STK600-softankehityslaudassa, siinä on ZIF-vaihtokantasysteemi eri prosessoreja varten. Lutikka pudotetaan kantaan ja se lähtee sieltä myös ulos ilman voimankäyttöä kumpaankaan suuntaan.
Toki mittarikortillakin on Atmelin SPI-protokollaa käyttävä piikkirimaliitin jolla hoituu päivitykset ym. Prosessorin voi yhtä hyvin ohjelmoida sitä kautta sen ollessa jo juotettuna.
Jos ei sitten pitäisikään sisällä ohjelmointia, niin ollaan samassa veneessä jä lähetään vaikka mun voortilla kehitysherran luo, laitetaan rautanlangalla kiinni kossupullo STK600;n alustaan, ruinataan kahvia ja katsotaan jos menis toi mini läpi katsastuksesta....

PekkaNF
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: simppa - 28.08.12 - klo:16:46
 Yksi levy ei kolvattu ja   anturilevy molemmilla antureilla
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 28.08.12 - klo:18:28
Jaa mitä!!! Pitääkö sitä lutikkaavielä opettaakin? Vai onko se määrätty siepaamaan yksi pulssi per kierros ja näyttämään rpm? Miten rahvas pystyy tuota adruinon sukulaista kaitsemaan? Kyllä järkyttää tämä maailman monimutkaisuus. Nuoruudessani tehtiin asiat kyllä yksinkertaisemmin, eivälttämättä paremmin. Ei tarvitse välittää tästä paniikkikohtauksestani.
Mulla on täällä ihan oma lutikkakoulu jossa ne satiaiset opetetaan tavoille  ;D
Eli tottakai laite tulee täysin ohjelmoituna ihan riippumatta siitä otatteko prosessorin kiinni kolvattuna vai irtopalana.

Ja sitten tiedoksi kaikille niille jotka ovat tilanneet anturikortin molemmilla antureilla: se pieni kortti, 2 vastusta ja 1 konkka ei maksa juuri mitään verrattuna itse optoanturiin joka käytännössä määrää anturipalikan hinnan ihan yksin. Niinpä kaikki jotka ovat vihjaisseet haluavansa kaksi anturia, saavat ne mutta myös niiden alle erilliset kortit ja muut kilkkeet. Tämä ihan sen takia, että käytännössä ei ole toimiva ajatus kolvailla noita optoantureita irti/kiinni jos haluaa vaihtaa ilmaisutekniikkaa. Näillä tilausmäärillä heijastusanturin hinnaksi tulee 3,88 ja haarukan 2,08 joten turha polttaa noin kalliita komponentteja kolvausharjoituksilla, kun kaikki siinä ympärillä maksa pennejä. Nämä anturit on siis varsin pienikokoisia kuten näette niistä aiemmin laittamistani kortin kuvista.

Ja simpalle kuitti tilauksesta.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: pomit - 28.08.12 - klo:18:42
elä hyvä mies senttejä ala laskemaan :)
kyllä minusta vähän vaivan palkkaa saa ottaa ja pyöristää ylöspäin...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Jarkko Nieminen - 28.08.12 - klo:19:26
Kremmen hoi!
Kirjoitin jo aiemmin, nyt vielä vahvistan.

Jarkko.j otti siis 2 lankkua rakennussarjana ja siihen siis haarukka-anturit piirilevyineen.
LISÄKSI jäsen PP:lle 1 setti rakennussarjana ja siihenkin mukaan haarukka-anturi piirilevyineen.

Kokonaismäärä siis 3 settiä. Ja kiitosta taas jo etukäteen.

-Jarkko
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 28.08.12 - klo:20:25
@jarkko.j: Noteerattu.

@pomit: No niin mä juuri teenkin, että lasken tarkkaan ja pyöristän lopun juuri sen verran ylös, ettei mun tarvii maksaa teidän mittareita. Mutta kun ei tämä ole mulle tienesti vaan harraste niin en ala mitään katemarginaaleja sis'ällyttämään näihin hintoihin.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Seppo K - 28.08.12 - klo:20:41

... mutta me maksajathan voimme pistää komponenttihintaa maksaessamme muutaman €uron Kremmen:lle kal..kahvirahaksi tämän (ja jo seuraavankin) projektin motivoimiseksi ...

Suurkiitos jo tässä vaiheessa - tämä projekti tuli todella tarpeeseen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 29.08.12 - klo:20:53
Piirilevyt tilattu, odotellaan tilausvahvistusta.
Seuraavaksi sitten lutikkaa kouluttamaan ja kaipa tästä pitää kasaus- ja käyttöohjeetkin kirjoitella.

Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 29.08.12 - klo:21:47
Ei sitä voi tästä vierestä kuin kunnioituksella seurata.... ja kättä lippaan..... :)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 01.09.12 - klo:21:14
Komponentitkin on nyt sitten laskettu ja lähes kaikki myös tilattu, ja mikäli yllätyksiä ei tule niin palikoiden hinnat näyttää tältä:

- mittari 34,00
- haarukka-anturi 2,70
- heijastusanturi 4,50
+ postikulut.

Taas jännää nähdä jääkö taiwanilaisten toimitus tulliin vai tuleeko suoraan  läpi kuten viime kerralla. No onneksi tuolta on tulossa vain parinsadan US taalan edestä kamaa, että ei se tätä pahasti heiluta vaikka kävisi huonokin säkä.
Vielä pitää tilata liitinkamppeet edullisimmasta paikasta ja sitten se on siinä. Tai no pitäähän proto saada toimimaan ja sille saa pitää peukkuja.

Raportoin taas lisää kun homma on edennyt.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: miikkessio - 01.09.12 - klo:21:54
:O
Täytyy nyt taas kerran ketjua seuranneena ihmetellä ja nostaa hattua Kremmenille! Käsittämätöntä!
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 01.09.12 - klo:23:07
No tasan menee sitten. Mä kun puolestani taas ihailen huuli pyöreänä noita itse tehtyjä osia ja kuvia jäsenten tekemistä koneista. Monet on aidosti todella hienoa työtä, mutta onhan siellä sitten oikeaa osaamistakin takana, ettei se sattumaa ole.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 11.09.12 - klo:17:21
Edistystä tapahtuu pikkuhiljaa. Piirilevypaja kuittasi homman tehdyksi ja paketti on matkalla. Samoin on 7-segmentit ja painonapit laitettu pakettiin Singaporen suunnalla. Mouserilta tulee pääosa komponentteja, mutta niillä ei ollut yhtä kelaa hyllyssä. Ennustivat 10 päivän saatavuutta ja se on kohta ummessa, että josko nekin piakkoin...
Sitten vaan kaikki peukalot pystyyn että piirilevystä ei löydy mitään killereitä. Tsekattu on ainakin neljään eri kertaan, mutta ikinä ei tiedä...

Ai niin, saatte sitten katsella keltaisia numeroita. Toimittajalta oli mystisesti kadonnut vihreät ja punaiset online-kataloogista, liekö joku rohmunnut ne kaikki. Muualta ei kannata katsella kun hinnat pomppaa todella paljon eikä samalla jalkajaollakaan ole välttämättä helppo löytää.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 14.09.12 - klo:21:05
Heips, terveisiä Posion mettistä, viikko ilman sähköä..........,ja foorumia, muuten ei kait sen väliä oo minkä värisiä ne numerot on, kun vaan on tarpeeksi isoja et vanhaki näkee.....
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 16.09.12 - klo:00:39
Tuumaset on tulossa juuri sen takia että ne näkyisi jonnekin asti. Isommat on jo sen hintaisia ettei kannata edes miettiä, eikä pienemmissä paljoa säästä. Näillä mennään ja eiköhän ne toimi sinä kuin muutkin. Sinänsähän tuo keltainen on kohtuuneutraali väri, vaikka virallisesti neutraaliväri pitäisikin olla valkoinen, mutta niitä ei ole saatavilla.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 17.09.12 - klo:20:22
No niin, komponentteja alkaa tippumaan. Ekaksi ehti 7-segmenttipalikat ja painikkeet. Varsinaiset numerot on tosiaan tuuman korkuisia ja palikka jotain 34 millinen, että luulisi näkyvän vähän kauempaakin. Näytön värisävy on minusta ihan asiallinen hyvin lievästi punertava keltainen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: porepe - 17.09.12 - klo:20:28
Ei muuta kuin proto kasaan ja viteota voorumille....
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 17.09.12 - klo:21:06
Joo tottakai jahka saadaan loput lelut kehiin.
Ohjauskoodikin on jo hyvässä mallissa, tuskin kestää kauaa saada se debugattua kunhan on piirilevy käytössä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 18.09.12 - klo:11:09
Juttelin Mouserin kanssa juuri äsken. Heillä ei ole yhtä pikku kelaa hyllyssä ennen kuin 25.10. Menee vähän pitkäksi joten käskin toimittaa muut romppeet ja haen varmaan tuon kelan jostain muualta. Silleen harmi, että kela pakosti tarvitaan kun se on +5V hakkurin virrantasauskela ja mekaanisesti hyvin tarkkaan määrätynlainen.
Jaa, Digikeyltä näyttää löytyvän tuota samaa joten otetaan sieltä. Eipä ole edes merkittävästi kalliimpikaan, joten ei tullut isoa damagea. Toimituskulujen minimoimiseksi pistin kimppatilauksen kautta, joten nuo menee eteenpäin 24.9. Mutta eipä haittaa, sillä välillä laadunvarmistetaan protokappaleita.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 21.09.12 - klo:15:41
Edistystä. Kortit tuli nyt ja näyttää oikein hyviltä.
Ladoin malliksi yhteen näytöt paikalleen sekä pari painiketta niin hahmottuu ehkä vähän miltä lopputulos aikanaan näyttää.
Nuo painikkeet on pitkävartista mallia ja napin pää tulee sellaisenaankin n. 3 milliä yli näytön otsapinnan, joten sopivassa kotelossa ne voi toimia ihan sellaisenaankin. Pitkään varteen on myös helppo laittaa jatkoholkki ja tukevampi nappi päähän jos tarvii. Tosin noitahan nyt ei tarvitse olla koko ajan painelemassa, enempi vain sen yhden kerran kun jotain asetusta ehkä muutetaan käyttöön otossa.

Muok: Sori taisi tulla aika isot kuvat - voi olla työlästä ladata hitaan linjan taakse...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 23.09.12 - klo:10:34
On kyllä priiman näköstä tavaraa.....rupee tuntumaan oravankynnen rapinaa mahanpohjassa et pääsee asentaa koteloon ja paikoilleen......... :)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 23.09.12 - klo:18:13
Vähän vielä joudutte pakosta odottamaan kun pitää saada protot toimimaan jahka tulee nuo osat.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 23.09.12 - klo:18:31
ei mitiä hätiä....ei tämä hoputusta ole, olo on vaan niinku jouluaattoaamuna........... ;D
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 25.09.12 - klo:22:04
No sitte vähän lisää vettä myllyyn  :P

Mouserin kamat tuli eilen ja kasasin yhden kutakin korttia, eli mittarin sekä heijastus- ja haarukka-anturit.
Heijastusanturi oli laakin peli ja toimi heti kättelyssä. Himmeästä metallipinnasta ilmaisu tapahtui reilun sentin päästä, ehkä jopa lähempänä kahta senttiä. Tämä on sikäli hyvä, että ilmaisimen optokomponentit ovat kotelon etuseinän kuopissa ilman mitään kansilevyä. Niiden suojaksi kannattaa siis laittaa joku teipinpala tms ettei kaikki roiskeöljyt täytä noita koloja saman tien. Suoja tietty heikentää ilmaisua ainakin vähän joten on hyvä että siinä on varaa.
Haarukka-anturi olikin mielenkiintoinen. Jostain syystä Omron oli päättänyt tehdä komponentin jalkajärjestyksen tasan peilikuvaksi edelliseen nähden. Kun tämän viimein keksin niin meinasi ensin kärähtää hihat miettiessä uusia anturikortteja. Onneksi ei tarvitse - riittää kun kalustaa kaikki komponentit (siis kaikki 4 kpl) juuri toiselle puolelle kuin silkkipaino. Silloin homma pelittää taas kauniisti ja mitään väkivaltaa tai virityksiä ei tarvita.  Eikä ole vaikeaa.

Mittarikortin +5V virtalähde toimi "oikeista" osista kasattuna juuri samoin kuin miljoonalaatikon proto eli tuottaa noin 5,01V mikä on oikein hyvä. 24V apujännitelähdettä en ole vielä kokeillut, mutta eipä siihen paljoa vikaa mahdu. Se on sama kuin taannoisessa breakout-kortissa.

Atmelin prosessorit on joskus vähän hankalia kaikkine ohjelmoitavine "sulakeineen" joilla määrätään muistien käyttäytymistä, vahtikoiria, alijännitevalvontaa ja kellojen lähteitä jne jne. Moka noiden asettelussa tuottaa mykkiä satiaisia joita ei saa enää normaalikonstein henkiin. Niiden asettelua hakiessa meni vähän aikaa kun tulin speksanneeksi tähän komponentin maksimikellotaajuuden eli 20 MHz. Tarkkaan miettien ennenkuin sormi ehtii aivon edelle, sain tuonkin kumminkin vähitellen nostettua täyteen vauhtiin. Hyvä uutinen on, että näyttää pelittävän hienosti täydellä kellotaajuudella.
Tämän illan voitto oli kun sain sarjamuotoisen näytönpäivityksen toimimaan testiohjelmalla. Jotain pientä bugia siinä vielä on kun numeroiden kirkkaus ei ole tasainen; pulssisuhde eri numeroiden välillä on jostain syystä erilainen mutta sekin kyllä selviää kun selvitetään.

Semmoinen huono uutinen tuli Digikeyltä, että heillä ei olekaan speksaamiani edullisia D9-naarasliittimiä kuin muutama kpl ja lisää tulee joskus lokakuun lopulla jos tulee. Korvaava komponentti heillä on yli 3 euron hintainen jonka nauroin maan rakoon saman tien. Suunnitelma B näyttää olevan Partco josta suunnilleen korvaavan saisi siedettävillä kustannuksilla. Se ei kuitenkaan ole samanlainen juottamalla ankkuroitava kuin mitä olin suunnitellut. Täytyy ehkä vielä vähän penkoa jos jollain olisi nopeasti saatavilla tarkkaan korvaavaa osaa.

Ohjelmakoodi onkin melkein pulkassa, jotain pikkujuttuja täytyy vielä hieroa maaliin asti. Sitten loppu onkin debuggaamista jota on jo aloiteltukin tuon näytönpäivityksen osalta.
Että eletään toivossa, kyllä tämä tästä vähitellen valmistuu.


Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Timo Hotti - 25.09.12 - klo:22:27
Multa löytyy useita eri malleja d9 liittimiä. Millaista etsit, piirilevy versiota?

Timi
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 25.09.12 - klo:22:46
Multa löytyy useita eri malleja d9 liittimiä. Millaista etsit, piirilevy versiota?

Timi
Tämä oli hakusessa: http://www.digikey.com/scripts/dksearch/dksus.dll?vendor=0&keywords=609-3996-ND (http://www.digikey.com/scripts/dksearch/dksus.dll?vendor=0&keywords=609-3996-ND)
Siis suora naarasliitin piirilevylle, ja kiinnitys juotettavin "harppuuna"holkein. Piirilevyjä on yhteensä 40 kpl joten se olisi kaivattu määrä.

P.S. Tuo DK:n liitin näyttää nyt olevan hiukan kalliimpi kuin aluksi. Partcon ratkaisu jää selvästi alle euron joten sen kanssa joutuu kilpailemaan.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jyrki.j.koivisto - 25.09.12 - klo:23:57
http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=5913 ? Ei aivan samanlainen, kiristys uupuu ainakin kuvista
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.09.12 - klo:00:04
Joo sama taitaa löytyä Partcolta muutaman pennin halvemmalla. Tuohon vaan tarvii kiinnitysruuvin holkit vielä urosliittimen ruuveja varten. Mutta se on nyt siis plan B.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Timo Hotti - 26.09.12 - klo:08:53
Hinta ei ole ongelma. Katson tarkemmin kun pääsen varastolle. Muistini mukaan noita saattaisi löytyäkin. Eli hakusessa on piirilevy malli suorilla piikeillä ja kiristys muttereilla. Laitan vahvistuksen tuossa 10-11 välillä.

timi
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Timo Hotti - 26.09.12 - klo:10:40
Kaikkia muita oli paitsi 9 napaisia piirilevyyn. :(  Vastamuttereita löytyy kyllä muutamia satoja jos liitin löytyy ilman niitä. Tulevat kirjeessä veloituksetta. Minulta löytyy elektroniikan komponentteja (aktiivi- sekä passiisvi-) kattavasti -70 luvulta alkaen, jos joku tarvitsee vanhoja laitteita kunnostaessa, niin kannattaa kysyä.

timi
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.09.12 - klo:15:17
Harmi ettei liitintä löytynyt mutta noista muttereistakin voisi olla hyötyä. Partcon liittimessä on vain reiät laipassa, joten sen ja kortin väliin pitää saada kierrekoroke johon urosliittimen ruuvi kiinnittyy. Kortin puolella joko niin, että korokkeessa on sisäkierre läpi, jolloin se vedetään ruuvilla kiinni korttiin tai niin, että holissa on kierretappi jolloin se kiinnittyy mutterilla. Kumpi vaan kävisi mutta holkin mitta pitää tietty sopia liittimen korkeuteen niin, että sen voi vielä juottaa asiallisesti kiinni kun holkit on paikoillaan. Sinänsähän tuon korokeholkin ei varsinaisesti tarvii kiinnittyä naarasliittimeen, kun uroksen ruuvi menee laipasta läpi ja sitoo kaiken yhdeksi paketiksi.
Jos sulla on jotain tuon kaltaista niin niille voisi olla käyttöä. Pistän yv:tä niin sovitaan tarkemmin.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.09.12 - klo:15:51
Taas pari kuvaa missä mennään.
Näytön testiohjelma pyörii noissa kuvissa ja skannaa merkistöä läpi kussakin näyttöpositiossa. Se pelittää nyt luotettavan tuntuisesti. Sitten pari kuvaa edestä ja takaa.

Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kumpumäen seppä - 27.09.12 - klo:18:53
On todella hienon näköinen laite. Heitän tässä tällaisen pienen ehdotuksen tuosta anturi asiasta. Katselin juuri Bilteman luetteloa, ja siellä oli ABS-tunnistimia 29,90. Tuollainenhan on siitä mukava anturi, että se on täysin suljettu anturi, joka tunnistaa ainoastaan metallia. Tuollaisella anturilla pystyisi lukemaan nopeutta vaikka suoraan vaihteiston rattaista ja kestää varmasti olla suoraan siellä öljyn seassakin. Samoin pystyy lukemaan vaikka kara-akselilta, jos siinä on kiristystä varten avainväli, niin sen kulmista. Noistahan osa on Hall-antureita ja osa induktiivisia antureita, en tiedä missä autoissa on mitäkin. Olisi helpompi asentaa ja luotettavampi pölyisissäkin olosuhteissa kuin nuo optiset anturit.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 27.09.12 - klo:19:58
Varteenotettava ajatus. En ole noihin Bilhelveten antureihin tutustunut, mutta jos niistä on kehitettävissä ulos 0-5V signaali niin sitten ne käy sähköisesti.
Semmoinen juttu pitää huomioida, että tämä versio mittarista on ajateltu anturille josta tulee 1 - muutama pulssi per kierros. Systeemi kyllä toimii millä pulssiluvulla tahansa, mutta jossain tulee raja vastaan mitä ehditään, kun jokainen pulssi käsitellään prosessorin keskeytyksellä. En ole laskenut mitään rajataajuutta vielä, mutta kovin huimiin taajuuksiin tätä ei siis ollut ajateltu.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: puurtsi - 27.09.12 - klo:20:31
Tulipa huomattua vähän vastaava projekti netistä, mutta Arduinolla toteutettuna. Tuolta löytyy koodit ja video-pätkä toiminnasta. http://goughcustom.com/blog/spindle-tachometer.html (http://goughcustom.com/blog/spindle-tachometer.html)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jussi - 27.09.12 - klo:21:19
Empä ole autoissa tavannut hal anturia ABS käytössä.Ihan tollasenaan se ei tosiaan toimi tarvii VR->kanttipulssimuuntimen. Niitä löytyy kyllä ihan valmiina piirinä. Anturi tosiaan sinänsä hyvä likaiseen paikkaan
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 27.09.12 - klo:23:42
Arduino on ihan kätevä kaikenlaisten pienten vekottimien kyhäämiseen. Siinähän on itse asiassa juurikin sama prosessori kuin tässä nyt työn alla olevassa mittarissa. Itsekin olen tuollaiselle koodaillut sovelluksia, mm esiohjelmoitavan kameradollyn ohjauksen.
Arduinolla on kuitenkin pari heikkoutta jonka takia se ei oikein sovellu teollisuusympäristöihin, miten ne nyt sitten määritelläänkin. Ensimmäinen on ihan mekaniikka; Arduinon mekaanisen kiinnityksen mietintä on jäänyt vähän vaiheeseen ja erityisesti sähköiset liitännät ei oikein ole vaatimusten tasalla. Siinähän on simppelit naaraspiikkirimat jotka on aivan liian heppoiset ollakseen oikeasti luotettavat pidemmässä käytössä.
Toinen ja ehkä vakavampi puute on sähköinen: Arduinon I/O:t tulevat suoraan prosessorilta piikkirimoille ilman mitään siinä välissä. Kaikki transientit ja kohinat uivat suoraan piihin ilman mitään suojauksia tai vaimennuksia. Tämä on tietty muutenkin linjassa sen kanssa, että Arduinoa ei ole varsinaisesti suojattu mitenkään. Eli se on ajateltu "turvallisiin kotioloihin" ja semmoiseen se tietty sopiikin hyvin.

Mutta paljonhan noilla on tehty erilaista ja monia ihan hyödyllisiäkin juttuja.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jyrki.j.koivisto - 28.09.12 - klo:01:13
Nuo Arduinon kirjastorutiinit ei ole sieltä ihan parhaasta päästä, XSim foorumilla joku koitti saada aivan simppeliä koodia toimimaan mutta ei vain pelittänyt... Syynä oli bitbang rutiinit ja rutiineihin piilotetut busy-loopit, mutta nuo taitaa ollakin tarkoitettu hommiin jossa riittää kun ajastukset on vähän sinnepäin ja koodia ajetaan kun keretään ilman mitään keskeytyksiä. Ehkä näitä on nyttemmin jo paranneltu.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 28.09.12 - klo:09:10
Arduinohan on tarkoitettu kehitysalustaksi ihmisille jotka eivät ole kehittäjiä. Sellaisena se toimii minusta ihailtavan hyvin kaikkine puutteineenkin. Sitä ei kuitenkaan ole suunniteltu eikä pitäisi käyttää mihinkään vaativiin puhumattakaan missiokriittisiin sovelluksiin.
Suuri osa A:n valmiskoodista on enempi esimerkkikoodin oloista, paljoa siellä ei ole optimoitu. Ehkä oletus on, ettei tyypillinen soveltaja pysty laittamaan prosessoria koville ja vähän heikompikin vakiokoodi riittää mainiosti.
Keskeytyksiä tuolla on pitkälti vältetty, ja mitä vähiä niitä on, on upotettu kirjastorutiineihin. Tällä on selvästi haettu yksinkertaisuutta, kun keskeytyskäsittely vaatii jo jonkinasteista ohjelmistosuunnittelun ymmärtämistä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: porepe - 29.09.12 - klo:12:15
Eikös tuossa nyt voi käyttää mitä tahansa pulssianturia, kun laittaa jännitteenjako kytlennän lähtöön niin, että lopputulos on +5v vaikka induktio anturi antaisi 24v pihalle???

Joko on tiedossa lukunopeus pulssia/minuutti ja onko liipaisu nousevalla vai laskevalla reunalla?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 29.09.12 - klo:16:05
Joo, kyllä voi käyttää mitä tahansa anturia kunhan sen lähtö sovitetaan 0 - +5V. Mittarin tulo on täysin passiivinen ja suojattu yli 5V tasoja vastaan, joskin se varmasti kestää tulojännitettä kyllä paljon paljon enemmän. Reilusti isommilla jännitteillä vaan tulee kysymykseksi putoavatko signaalit tarpeeksi lähelle nollaa jotta logiikka havaitsee tilanvaihdon.

Mitä tulee lukunopeuteen, niin naiivisti laskettuna 1 ms aikakeskeytystasolla tapahtuva näytön skannaus kestää 33 us + 5 us ja asynkroninen anturipulssikeskeytys 5,4 us josta laskettuna minimi pulssiväli on karkeasti 10 us. Kääntäen tarkoittaa 100 kHz max pulssitaajuutta, mutta sanotaan nyt konservatiivisesti puolet tuosta eli 50 kHz. 1 pulssi per kierros anturilla tuo olisi 3 000 000 rpm mikä riittänee.

Mitä liipaisuun tulee niin tuo ATMega328P:n timer capture -keskeytys toimii kummalla tahansa reunalla halutaan, se on valitavissa ohjelmallisesti. En ole toistaiseksi ottanut koodissa mitään kantaa aiheeseen koska kaikki anturit tuottavat pakosta saman määrän nousevia ja laskevia reunoja per kierros. Pulssitulon esilogiikka sisältää Schmitt-triggerin jolloin anturin tarkalla aaltomuodollakaan ei ole väliä, kunhan signaalin nousevat ja laskevat reunat ovat edes säädyllisen monotonisia. Olisko ollut jokin nimenomainen syy kiinnostua siitä kumpoi reuna liipaisee?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 03.10.12 - klo:16:05
No nyt toimii varsinainen nopeudenlaskenta ja perusnäyttö aika mukavasti. Itse asiassa siinä ei tuntuisi enää olevan ohjelmabugeja.
Parametrien syöttö kestomuistiinkin toimii jo, samoin niiden haku käyttöön. Siihen vielä vähän teen parannuksia jotta nappulalogiikka olisi helpompi käyttää ja ymmärtää. Se toki dokumentoidaan joten arvailla ei tarvitse.
Samalla taidan lisätä vielä pari mahdollisesti hyödyllistä parametria asetuksiin.

Tässä välissä voitaisi järjestää äänestys, johon saa osallistua kuka vaan, mutta laitteen tilaajien ehdotuksilla on suurin painoarvo :) Eli mittarissa on kolme lähtösignaalia (avoin kollektori, eli maadoittavat aktiivisina, jännite saa olla mitä vaan +24V asti. Kysymys kuuluu, millaiset toiminnot olisivat hyödyllisiä käyttäjille?
Tällä hetkellä oma ajatus on näin:

1. signaali on kytketty pyörimisindikaatioon, eli lähtö aktivoituu kun nopeus ylittää ohjelmoidun minimiarvon. Tämä on samalla se arvo jolla mittari alkaa näyttämään jotain. Oletus on 10 RPM, minimi 1 ja maksimi 100 (asetellaan kestomuistiin).

2. signaali antaa pulssin per N kierrosta, missä N on aseteltava luku välillä 1 - helvetisti (4294967295), joskaan konfiguraattori ei pysty ottamaan sisään kuin 99999.

3. signaali on tällä hetkellä vapaa.

Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan ja toteutetaan vähän sen mukaan kuinka hankalaa se sitten on.

Toisella rintamalla olen sitten kasailemassa noita toimituspaketteja. Komponentit on muuten hyvin koossa ja valmiina, mutta yllättäen suora kortille juotettava D9 naarasliitin onkin aika harvinaista herkkua. Olen nyt putsannut Partcon ja Vekoyn ja vielä puuttuu muutama. Niistä voi tulla pieni viive, mutta ei ne maailmasta ole voineet loppua vielä joten kyllä mä jostain niitä löydän ne loput.

Pintaliitoskonkat on kohta kaikki juoteltu korteille, sitten vielä prosessorit. Olen tässä kahden vaiheilla pitäisikö kolvata myös kide ja PDI-liitin valmiiksi, jotta pääsen todentamaan, että prosessori on hengissä juotoksen jäljiltä. Olisi äärettömän typerää toimittaa viallisia kortteja, joten taidanpa tehdä sen niiden osalta jotka halusivat pintaliitokset kiinnitettyinä.

Kuvassa mittari näyttää 600 Hz tulosignaalia konfattuna 1 pulssi per kierros. Tarkka kierroslukuarvo olisi tasan 36000 RPM, mutta enpä ole ihan varma tuon signaaligeniksenkään tarkkuudesta. Parin promillen sisään tuo nyt kuitenkin menee joten josko se riittäisi.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: porepe - 03.10.12 - klo:17:55
Hienolta näyttää... Alunperin sanoin, että otan yhden, mutta laita nyt pari tulemaan, kunhan ehdit, vaikka ilman niitä d-subeja... Veikkaisin, että noista vaihtoehdoista eniten iloa olisi lähtömuodossa pulssia/x-kierrosta kohden ja aina parempi, jos laskentakyky ja pulssin generointi mahdollistaa useamman pulssin kierrosta kohden... Näin tuota voisi kyttää suoraan raudalla syötön säätöön kierrosten mukaan...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Jarkko Nieminen - 03.10.12 - klo:18:44
Moi,

Mulle käy kaikki, ainoana vaatimuksena on että saan tarkan signaalin (+5v pulssi per kierros) vietyä mach3 softaan tuon edellisen projektin (PCrelekortin) kautta.

-Jarkko
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 03.10.12 - klo:19:29
@porepe:
Jos lähtevien pulssien määrä per kierros ylittää anturilta saatavien pulssien määrän per kierros, joudutaan vähän hankalaan laskentaan. Pitää nimittäin ennakoida saapuvaa pulssia generoimalla lähtöpulsseja ennekuin pulssi on tullut. Jos anturipulssia ei sitten tulekaan, meni vähän pieleen... Tämä ei ole iso ongelma kun kara pyörii about vakionopeudella, mutta aiheuttaa hankaluuksia erityisesti kun liike hidastuu ja pysähtyy. Jonkinmoinen softa-PLL voisi olla ratkaisu tuohon, täytyy sitä alkaa tutkimaan.
Voin ottaa tuon työlistalle, mutta versioon 1.0 en uskalla luvata tätä ominaisuutta, jotta ei viivästetä projektia kohtuuttomasti niille jotka haluavat sen perusmittarin. Mittarin softahan on siis tietenkin päivitettävissä vakiokokoonpanoon kuuluvan liittimen kautta. Minä voin tehdä päivityksen jollei itse kullakin ole sopivia kilkkeitä päivityksen tekoon.

@jarkko:
apulähtöön voi siis konfata pulssi per kierros ja signaalitason voi valita haluamakseen ulkoisella jännitesyötöllä. Toki on myös se vaihtoehto, että otat signaalin suoraan anturilta mikäli pulsseja on 1 per kierros. Kumpikin toimii.

P.S. niin ja kuitti tuohon tilausmäärän päivitykseen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 03.10.12 - klo:19:45
Kylläpä näyttää hyvältä.  :D

Tuo anturitiedon jännite 24V asti on hyvä, mahdollistaa monenlaisen anturin käytön. Mutta olisi hyvä jos sen 5V pulssitiedon saisi ulos (machia varten) riippumatta siitä millä jännitteellä anturi toimii. Eli jos anturi antaa 24V pulssia ei machille saa tietoa jos tätä ominaisuutta ei ole.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: porepe - 03.10.12 - klo:19:46
Tuossa tekemässäsi laitteessa singnaalin työstäminen anturilta kai toimii, mutta itse otan tai haaroitan singnaalit mielummin vaikka nolla kertoimella olevien operaatiovahvistimien kautta, jolloin eri laitteet, jotka samaa singnaalia lukevat eivät sekoile keskenään eikä tule ongelmia esim ylös tai alas verojen kanssa...  Toistaiseksi  riittää kun ulostulo pulssit ovat vaikka välillä 1-500 anturipulssia eli anturin resoluutiota ei tarvitse ylittää...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 03.10.12 - klo:20:14
Kylläpä näyttää hyvältä.  :D

Tuo anturitiedon jännite 24V asti on hyvä, mahdollistaa monenlaisen anturin käytön. Mutta olisi hyvä jos sen 5V pulssitiedon saisi ulos (machia varten) riippumatta siitä millä jännitteellä anturi toimii. Eli jos anturi antaa 24V pulssia ei machille saa tietoa jos tätä ominaisuutta ei ole.
Täsmennetäänpä tätä.
Ensinnäkin, anturiliittimessä on apujännitteet +5 ja +24V sekä tietysti nolla eli common. Varsinainen anturin sisääntulosignaali pitää sovittaa tasoon 0 - +5V. Sarjan mukana tulevat anturikortit ottavat +5V syötön ja tuottavat +5V signaalin suoraan joten mitään virityksiä ei tarvita.
Jos joku haluaa käyttää +24V anturia, vaikka jotain induktiivista tai kapasitiivista, niin niiden lähtö pitää vaan sovittaa vastusjaolla +5V tasoon.

Sitten ihan eri juttuna on nämä lähtevät apusignaalit. Niille ei ole erillistä liitintä, vaan juotospadit kortilla. Yksi padi on kytketty +5V apujännitteeseen ja kolme varsinaista lähtösignaalia ULN2803-piirin lähtöihin. Nämä lähdöt ovat yksinkertaisia trankkuja jotka maadoittavat sen lähtöpadin kun signaali on aktiivinen. Jos signaali vastaanotetaan vaikkapa optoerottimella niin kytketään apujännitepadista 330 ohmin vastus opton ledin anodille ja ledin katodi tähän signaaliin. Nyt kun lähtö maadoittaa katodin, kulkee ledissä virta ja opton trankku menee johtavaksi. Näin signaali saadaan siirtymään mihin halutaan. Mutta siis pakko ei ole käyttää tätä +5V apujännitetä; trankku maadoittaa minkä vaan signaalin joka siihen kytketään, kunhan mittarilla ja signaalilla on yhteinen maa (siihen voi käyttää testipistettä TPGND).
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 03.10.12 - klo:20:17
Tuossa tekemässäsi laitteessa singnaalin työstäminen anturilta kai toimii, mutta itse otan tai haaroitan singnaalit mielummin vaikka nolla kertoimella olevien operaatiovahvistimien kautta, jolloin eri laitteet, jotka samaa singnaalia lukevat eivät sekoile keskenään eikä tule ongelmia esim ylös tai alas verojen kanssa...  Toistaiseksi  riittää kun ulostulo pulssit ovat vaikka välillä 1-500 anturipulssia eli anturin resoluutiota ei tarvitse ylittää...
OK, tämä siis kyllä onnistuu.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 03.10.12 - klo:21:23
Voisiko 1. lähdön maksimirajaa nostaa suuremmaksi(esim. 5000 RPM) niin, että se ei kuitenkaan vaikuttaisi näytön aloitusrajaan?
2. lähtö olisi hyvä noin kuten esitit.
Voisiko 3. lähtö olla niin, että se olisi aktiivinen kunnes tietty aseteltava kierrosluku saavutetaan?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 03.10.12 - klo:21:32
Voisiko 1. lähdön maksimirajaa nostaa suuremmaksi(esim. 5000 RPM) niin, että se ei kuitenkaan vaikuttaisi näytön aloitusrajaan?
Voi toki, kun määritellään että miniminopeusraja ja 1. lähtö määritellään eri parametreilla. Parametrien lukumäärää ei ole erityisesti rajoitettu, eli mahtuu hyvin vielä.
Lainaus
Voisiko 3. lähtö olla niin, että se olisi aktiivinen kunnes tietty aseteltava kierrosluku saavutetaan?
Voi olla. Eli tämä olisi sitten tavallaan käänteinen 1. lähdölle, mutta omalla kierrosasetuksellaan.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: porepe - 03.10.12 - klo:21:42
En tiedä, mutta olisiko sitten jo helpompaa että joka lähdöllä olisi oma tilaparametri nc tai no tyypille jolloin olisi helppo invertoida tarpeiden mukaan...

Itse ajattelin laittaa värkkiin kiinni induktioanturiin, joka lukee rattaan hampaita 10-30 pulssia per kierros...  Sitten sopivalla ulostulo pulssilla syöttömoottoreiden inputtiin ja avot meillä on vakio syöttö muodossa mm/rev. Tämä siis manuaali jyrsimeen, jossa sähköiset syöttömoottorit.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 04.10.12 - klo:10:20
En tiedä, mutta olisiko sitten jo helpompaa että joka lähdöllä olisi oma tilaparametri nc tai no tyypille jolloin olisi helppo invertoida tarpeiden mukaan...

Itse ajattelin laittaa värkkiin kiinni induktioanturiin, joka lukee rattaan hampaita 10-30 pulssia per kierros...  Sitten sopivalla ulostulo pulssilla syöttömoottoreiden inputtiin ja avot meillä on vakio syöttö muodossa mm/rev. Tämä siis manuaali jyrsimeen, jossa sähköiset syöttömoottorit.

Haa...mulla on vähän sortin ongelma:
Polvityyppinen manuaalijyrsin, jossa X-liikessä ketju louskuu ja kardaani räpättää.

Susteemi on tollainen: Jyrsimen vaihteesta tulee ulos akseli (1 = mysteeriakseli) jonka pyörii samaa tahtia karan kanssa, tosin ei ollenkaan samaa nopeutta, mutta suhteessa siihen + Joku ketjuvälitys + kardaani + pöydässä hyvin toimiva boksi (2 = valitaan syöttö). Mietin kardaanin korjaamista, mutta se vm. 30 - 50 ja kulunut sekä ei mene ihan ihanteellisessa kulmassa, ksoka alunperin vaakakarasessa koneessa on nyt universaalipää.

Jos löytyis ratkaisu, jolla sais karan kierrosnopeuden mukaan suhtessa ulos jänniteohjauksen tamulle, niin eikös tämä olisi mahdollista:
* Karan kierrosnopeus mitataan mysteeriakselilta (1) kierrosnäyttö skaalataan takon avulla näyttämään oikeeta arvoa. Tämä on enempi nice-to-know-tietoa, koska valintapyörästä kyllä näkyy numero ja vieressä on talukko, jossa terän halkaisijan mukaan näkyy leikkuunopeus.
* Super-Duper-2000 (siis tämä 4-in-1 üüberhieno karan nopeusnäyttö) lähettää ulos pulssijonoo joka alipäästösuodattimella (vastus + konkka) tamun analogiasisäänmenon navoissa muodostaa tamussa skaalattavan nopeusohjeen, jonka jälkeen jollakin 0.2/0.4 Kw invertterillä ohjataan jotain 800 rpm oikosulkumoottoria, joka tulee söpösti ketjuhässäkän ja kardaanin tilalle. Super.

Pekka
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 04.10.12 - klo:18:03
[...]
Jos löytyis ratkaisu, jolla sais karan kierrosnopeuden mukaan suhtessa ulos jänniteohjauksen tamulle
[...]
Harmi kun ei kaikkia ominaisuuksia osaa miettiä etukäteen. Kyllä tuo analogilähdön mahdollisuuskin jossain vaiheessa pyörähti mielessä, mutta en sitten jatkanut sitä ajatusta kun tuossa 328-prosessorissa ei ole D/A-muuntimia sisäänrakennettuna. Nämä lähdöt mistä nyt puhutaan, toimii siten että tila voi vaihtua tiheimmillään 1 ms välein koska se on näytön skannausnopeus. Valitettavasti tuo on liian hidas järkevään pulssinleveysmodulaatioon jota analogilähtö välttämättä tarvitsisi.
Pahaksi onneksi ei homma onnistu edes kylmästi korttia puukottamalla, koska vaikka prosessorin Timer 2 on vapaana ja sitä voisi käyttää PWM-signaalin generointiin, molemmat sille varatut lähtösignaalipinnit on jo muussa käytössä. Nämä ATMega-prosessorit kun ei salli I/O:n vapaata uudelleenmappausta. Toki tuommoinen ominaisuus on tehtävissä, mutta ei taida syntyä tähän korttiversioon vaan vaatii muutoksia.

En tiedä, mutta olisiko sitten jo helpompaa että joka lähdöllä olisi oma tilaparametri nc tai no tyypille jolloin olisi helppo invertoida tarpeiden mukaan...
Tuon voi tehdä eikä ole vaikeaa.
Lainaus
Itse ajattelin laittaa värkkiin kiinni induktioanturiin, joka lukee rattaan hampaita 10-30 pulssia per kierros...  Sitten sopivalla ulostulo pulssilla syöttömoottoreiden inputtiin ja avot meillä on vakio syöttö muodossa mm/rev. Tämä siis manuaali jyrsimeen, jossa sähköiset syöttömoottorit.
Tähän joudun taas heittämään saman kommentin kuin yllä, että harmi kun ei tullut tätä otettua esiin heti alussa. Nyt siis tosiaan nuo apulähdöt päivitetään sen saman sarjasiirtokanavan kautta kuin näyttö ja näppäimistöt. Jaksonaika on 1 ms ja se tuntui ja tuntuu hyvinkin riittävältä ajatellen yleisiä tilasignaaleja kuten pyörii/ei pyöri. Jos tuon 1 ms välein skannattavan lähdön pitää muuttaa tilaansa 60 kertaa kierroksen aikana (30 pulssia = 60 reunaa), niin saavutettava maksimikierrosluku jää aika alas eli 1000 RPM.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 04.10.12 - klo:23:19
Harmi kun ei kaikkia ominaisuuksia osaa miettiä etukäteen.....

No - maailmassa on epäkohtia. Kuten ennakoiva vetohidastettu ajastin. Ei toi mun tapauskessa ole ongelma, kunhan vaan lähti ajatus....Jos löytys jostain laatikosta sopiva F/U muunnin, niin sillä se saattais syntyä helpostikkin.

Muuten toi tulee olemaan mulle yhdistetty nostalgia ja opiskeluretki. Jaksan odottaa kärsivällisesti.

PekkaNF
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: porepe - 04.10.12 - klo:23:38
Katsoppas Omron MX.  Sarjan vektorimuuttajat. Syövät mitä tahansa pulssia nopeuskomentoon ja esim pulssi ja potikka voivat toimia yhdessä jolloin näyttö syöttää pulssia ja syötön hienosäätöä potikalla... Tamuja on myynnissä esim mulla ja ei ole hinnan kirossa ainakaan omasta mielestä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 07.10.12 - klo:09:30
Hyviä ja huonoja uutisia...
Mittarin softa on nyt kirjoitettu sillä tavalla valmiiksi, että versio 1.0 on mielestäni tuotantokelpoinen. Jäljellä on enää kestomuistin testausta, siinä oli jotain häikkää vielä ensimmäisen parametrin talletuksessa. Vaikutta siltä, että virtojen päällekytkennässä tuota käydään lukemassa juuri sen verran nopeasti, ettei EEPROMin tila ole vielä ehtinyt tulla valmiiksi. Sitten haluan vielä testata mittarin molemmilla antureilla ja homma on pulkassa.

Paitsi että perjantaina debuggeripurkkini salaperäisesti lakkasi ottamasta yhteyttä mihinkään. Ei puhu mittarille, eikä edes Atmelin omalle STK600-laudalle jossa on sama prosessori ja varmasti toimi viimeksi... Olen koettanut kaikki tunnetut konstit mutta ei mitään. Jollei kohta ala toimia, taidan saaa uuden debuggerin. Siinä vaan menee päiviä ja maksaa $$$ (..kele)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 08.10.12 - klo:13:33
Tekis mieli lainata Isoa Arskaa Terminaattorissa: "I'll be back". Kaikki nimittäin toimii taas  ;D ;D ;D

Kirottu brown-out -ilmaisimen asettaminen brikkasi prosessorin ja kolvasin vähän liian hutiloiden tilalle uuden. Tinasilta ei tarvii olla iso kun se jo tehokkaasti estää signaalin kulun...
Nyt kaikki kuitenkin taas toimii ja harjoitus jatkuu. Eli mainitsemani viimeistelytyöt pitää ohjelman osalta vielä tehdä, ja sitten pääsen kasaamaan toimituspaketteja.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 08.10.12 - klo:20:15
Sitä odottaessa voima olkoon kanssasi............
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 08.10.12 - klo:21:27
Tänks :)
Komponentit on nyt suurimmalta osin pussitettu, vielä pitää keksiä miten pakkaan tuon setin kun siellä on se vähän raskaampi muuntaja. No, siihenkin keksitään joku edullinen keino.

Jos ketä kiinnostaa mittarin ohjausohjelman lähdekoodi, niin se on tässä liitteinä. Lähdekoodi on C++ -kielinen joten jos joku haluaa noita käännellä, niin poistakaa .txt pääte perästä. Se oli pakko lisätä kun lähdekoodipäätteet ei ole sallittujen tiedostotyyppien joukossa, vaikka tekstiähän ne tietty on.

Muok: Muutin myös tuon fixedptc.h -tiedoston noudattamaan Windowsin rivinvaihtoa, se näytti olevan vielä Unix-tyylinen mitä on mahdoton lukea Notepadilla ainakaan. Ei vaan huomaa kun nuo koodityökalut ei välitä...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 10.10.12 - klo:14:25
Dokumentaatio on nyt suunnilleen reilassa. Tässä liitteenä ensimmäinen kokoamis- ja käyttöohje.
Kommentteja saa heittää ja ne saattavat jopa vaikuttaa sisältöönkin vielä jos olette nopeita.

Muok. Kuvan viittausvirhe sivulla 8 korjattu liitteeseen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 10.10.12 - klo:15:31
Upeeta. Kertakaikkisen loistavaa!

Sisällöstä en osaa sanoa, mutta pikaisella silmäyksellä huomasin pikkuisen kauneusvirheen s.8-9 vaihteessa puuttuva kuvan ankkuri? Ilmeisesti viittaa kuiten yllä olevan kuvaan #6

Tällaisessa vaiheessa virtarajoitettu labrapoweri olisi iloinen asia, mutta ilmankin tullaan toimeen. Huolellinen silmämääräinen tarkistus ennen sähköjen kytkemistä kuitenkin kannattaa aina. Kuvassa Error! Reference source not found.näkyy oikealla testipisteet TPGND ja TPRail. Yleismittarilla näiden pisteiden välillä pitäisi nyt näkyä noin 24 V jännite.

PekkaNF
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 10.10.12 - klo:16:00
Okei, kiitti tarkkasilmäisyydestä! Siellä oli näköjään kuvan viite kadonnut alta kun olen muokannut tekstiä. Pitääpä korjata hetimiten.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 10.10.12 - klo:16:59
Aloittelen kohtapuoliin toimituspakettien tekoa. Laskemani hinnat pitivät eli lopulliset hinnat ovat:

Mittari 34,00
Haarukka-anturi 2,70
Heijastusanturi  4,50

Postimaksu on 2,80 per mittari. (Lähetän jokaisen mittarin eri paketissa, koska se on varmin tapa saada tavara oikein liikkeelle, ja hintahaitari on olematon tai pennejä).

Niille jotka eivät ole muuta ilmoittaneet (*), tähän hintaan sisältyy pintaliitoskomponenttien eli prosessorin ja sen suotokonkkien asennus, samoin kellokiteen ja sen konkkien sekä SPI-liittimen asennus jotta ohjelmointi onnistuu. Prosessorin voisi ohjelmoida ennen juottamistakin, mutta haluan nähdä sen toimivan kortilla ennen toimitusta, joten siksi näin.

(*) Ne jotka halusivat kaikki komponentit erillisinä, saavat prosessorinsa esiohjelmoituna mutta siis irrallisena.

Muutamat ovat ilmaisseet halukkuutensa saada laite valmiiksi koottuna. Tämän nyt oli tarkoitus olla rakennussarja, mutta voin koota ja testata laitteen niille jotka sen oikeasti haluavat. Halu mitataan nyt sillä, että lätkäisen tästä ilosta kympin lisähintaa, koska kokoamiseen menee yllättävästi aikaa. Jos joudun kasaamaan kaikki tilatut kappaleet niin työviikon tunnit ei tahdo riittää  ???
(Jatkossa voi sitten olla, että kymppi ei enää riitä - katsotaan nyt millainen savotta tästä kehittyy).

Tarkistakaa tilauksenne, mutta minulla ne on näin kirjattuina ylös:

Nimimerkki  Tilauksen hinta  Lukumäärä (CPU juot.)  Lukumäärä (CPU irti)  Haarukka-anturi  Heijastusanturi
ollie       39,50            1                                            1   
MKM71       39,50            1                                            1   
dyykkari    44,00            1                                            1                1
Vilderi     80,80            1                      1                     1                1
mpr         80,80            2                                            1                1
porepe      79,00            2                                            2   
Seppo K     88,00            2                                            2                2
jtec       132,00            3                                            3                3
Stoppari    44,00            1                                            1                1
Juntti      39,50            1                                            1   
PekkaNF     39,50            1                                            1   
sepän poika 44,00            1                                            1                1
ttontsa     82,60            2                                                             2
jarkko.j    79,00                                   2                     2   
PP          39,50                                   1                     1   
senaattori  39,50            1                                            1   
Maukka      44,00            1                                            1                1
pygmi       39,50            1                                            1   
Tauru       44,00            1                                            1                1
viilari     44,00                                   1                     1                1
pomit       44,00            1                                            1                1
slkjamo     88,00            2                                            2                2
TeacDance   44,00            1                                            1                1
Miguel      88,00                                   2                     2                2
asetukset   44,00            1                                            1                1
simppa      44,00                                   1                     1                1Laitatteko minulle päin tulemaan toimitusosoitteet, kuka ei ole vielä laittanut. Joukossa on aiemminkin tilanneita, mutta laittakaa silti niin ei tule turhia mokia. Ilmoittakaa samalla haluatteko käyttää tuota kasausoptiota joka tuottaa siis kympin lisäveloituksen per mittari. Tilaukseen sisältyvät anturit kootaan samaan rahaan.

Tilitykset voi osoittaa tänne:

Martti Paalanen
Nordea Nummela
tili 131250-85399Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 11.10.12 - klo:12:58
Ensimmäinen 5 kpl erä meni nyt postiin niille jotka kokoavat laitteensa kokonaan itse ja joiden osoite minulla oli käytettävissä.
Sain lähetykset liikkeelle tuolla 2,80 postimaksulla johon liittyy mielenkiintoinen tarina. Toissapäivänä laitoin idean isälle eli senaattorille ensimmäisen kappaleen liikkelle osin myös varmistaakseni postimaksun suuruuden. Se kuitattiin paikallisessa postissa kahteenkin kertaa tarkastaen olevan 2,80. Tänä aamuna kuitenkin pyysivät 5,00 per paketti ??? Minä sain itkupotkuraivarin ja totesin, ettei moinen yksinkertaisesti käy ja että se on asiakkaiden kus.. öö petkuttamista. No, pitkin hampain lupasivat lähetää tähän settiin kuuluvat paketit luvatulla hinnalla, mutta varoittelivat että voi jäädä vastaanottajan maksettavaa. Itse sitä epäilin ja katsotaan miten käy. Tämä vaan teille tiedoksi.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 11.10.12 - klo:13:33
Onko kokoamis- ja käyttöohjeessa olevat apulähtöjen parametrit ja arvorajat ne mitkä mittariin nyt tulee?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 11.10.12 - klo:16:52
On, ellei siellä satu olemaan kirjoitusvihrettä. Lopullisen totuuden voi käydä tarkistamassa laittamastani lähdekoodista (configuration.h).
Olisko ollut joku nimenomainen juttu mielessä?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 11.10.12 - klo:18:55
Lähinnä kiinnostaa pyörimisnopeuden indikaattorin maksimiarvo. Se näkyy olevan 100 RPM ohjeessa samoin kuin lähdekoodissa, niin kuin sanoitkin. Jos se olisi korkeampi esim. 10000 RPM, niin sillä saisi kätevästi toteutettua kierrosluvun ala- tai ylärajavahdin esim. merkkilampulla.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 11.10.12 - klo:21:48
Okei, voin muuttaa tuon ja tehdä softaversion 1.1 loppuihin mittareihin.
Olen kerinnyt jo pakata ja osin lähettää kaikki kokonaan itse rakennettavat mittarit joten niihin tämä muutos ei enää ehdi. Toki nekin on päivitettävissä jos tarve vaatii.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 11.10.12 - klo:22:06
Se kuulostaa hyvältä. :)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 11.10.12 - klo:23:28
Teen muutoksen huomenissa, mutta se taitaa poikia pari uutta konfiguraatioparametria. Nimittäin koodiversiossa 1.0 tuo parametri ohjaa myös nopeudenlaskentaa. Raja-arvo tulkitaan tosiaan pyörii/ei pyöri ja jos ei pyöri niin ei myöskään nopeutta lasketa/näytetä. Olisi vähän hassua jos laskenta alkaisi vasta esim yli 10000 rpm nopeudesta...
Siispä erotan nuo toisistaan siten, että nykyisen parametrin alkuperäinen tarkoitus ja arvoalue säilytetään, mutta otetaan lisäksi pari uutta parametria joilla ohjataan suoraan apulähdön J4 toimintaa. Laitan toiseksi parametriksi rajanopeuden kuten pyörimisilmaisuunkin, ja toiseksi hystereesin jolla voi estää, ettei signali pumppaa holtittomasti jos nopeus heilahtelee juuri rajanopeuden tietämissä. Tässä menee varmaan pari tuntia tehdessä ja testatessa, joten teen sen huomenna saunan lämpiämistä odotellessa :)
Perästä kuuluu.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 11.10.12 - klo:23:37
Kiitos jo etukäteen vaivannäöstä!!! :)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 12.10.12 - klo:09:05
Laitetaan välillä kuittia siitä, että viestit on tulleet perille.
Eli seuraavien jäsenten viestit, erityisesti toimitusosoite, on mulla nyt listoilla:
asetukset
dyykkari
jarkko.j
jtec
Juntti
Maukka
MKM71
mpr
ollie
PekkaNF
pomit
PP
pygmi
Seppo K
sepän poika
simppa
slkjamo
Tauru
TeacDance
Vilderi

Seuraavilta odotellaan vielä tietoja:

Miguel
porepe
Stoppari
ttontsa
viilari
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 12.10.12 - klo:18:58
No niin. Sauna on kohta lämmin mutta onpa koodikin kirjoitettu ja alustavasti testattu.
Eli jäsen jtecin toiveesta on ohjelmaversioon 1.1 nyt tehty seuraavat muutos:

Apulähdön J4 tilan ohjausta voi asetella riippumatta mittauksen miniminopeudesta. J4 voidaan asettaa aktivoitumaan välillä 1 - 50000 rpm ja siihen voi asettaa hystereesiä 0 - 1000 rpm.

Samalla lisäsin näytön päivitystahdin asettelun. Versiossa 1.0 se oli kiinteä 2 kertaa sekunnissa. Nyt tahdin voi asettaa välillä 1/10s - 10s.

Aseteltavien parametrien lukumäärä nousi kymmeneen ja kirjoittelen niihin dokumenttia kunhan kerkiän. Muuten homma on entisenlainen.

Testaan vielä että muutosten jälkeen suorituskyky on riittävä eikä mittari putoa tahdista. Sen jälkeen homma on taas valmis tältä osin.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 12.10.12 - klo:19:35
Jäsen jtec kiittää toiveensa toteutuksesta! :) Toivotaan, että siitä on hyötyä myös muille mittarin tilanneille.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Tapani Honkanen - 14.10.12 - klo:10:55
Maksoin juuri Kremmenin laskun. Lenkillä hölkätessä välähti mieleen, että suuren työn lisäksi hänellä on kiinnitettynä omalla rahalla hankittua elektroniikkatavaraa varastossa runsaasti yli tonnin arvosta. Loppumatka tuli juostua, jotta asia ei kauemmin paina mieltä. Suuret kiitokset Kremmenille suuriarvoisesta työstään.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 14.10.12 - klo:16:52
Kiitos ajattelevaisuudesta :)
Visalla maksaminen tietty helpottaa sen verran, että saa sen keskimäärin kuukauden armonaikaa, mutta sitten joutuu jo kaivamaan kuvetta ainakin tilapäisesti. Joutuuhan sitä vähän käymään säästöpossulla jos projektit viivästyy mutta onneksi tämän porukan kanssa uskaltaa olla kohtuullisen luottavainen siihen että puheet pitää ja tilit saa taas tasapainoon.
Voin rauhoitella, että mitään taloudellista ahdinkoa ei mulle nyt tästä ole tulossa, melkein kaikki on jo maksaneet. Että kiireet on enempi minun puolella saada nyt tavara vaan liikkeelle odottaviin käsiin.
Siitä aiheesta semmosia iloisia uutisia, että melkein kaikki kasaus- ja testaustyöt on tehty, vain pari anturia pitää vielä juotella mutta se hoituu tässä kohtsillään. Sen jälkeen aloitan pakkauksen ja osoitelappujen liimailun, joten ihan alkuviikosta pitäisi tavaran olla liikkeellä.

Saiskohan jäseniä porepe ja Miguel vielä heräteltyä sen verran, että tunnustaisivat osoitteensa niin sitten mulla olisikin kaikkien tiedot listalla.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 14.10.12 - klo:20:48
Homma kuulostaa hyvältä. Eli pian päästään testaamaan käytännössä. Onko kukaan löytänyt sopivaa koteloa ko. laitteelle?
--> paljonko on piirilevyn paksuus kommponenttien kanssa? ts. paljonko tarvii olla kotelon korkeus että levy sinne mahtuu?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 14.10.12 - klo:21:18
Pitääpä lisätä nuo mitat ohjeeseen, mutta tässä ensi hätään:

7-segmenttinäytön naama on n. 11 mm kortin etupinnan yläpuolella. Painonapin tappi nousee 13 mm kortin etupinnasta.
Verkkomuuntaja nousee 31 mm kortin takapinnasta.
Kortti itse on standardi 1,6 mm joten kokonaispaksuus on 43,6 mm muuntajan pinnasta näytön eureunaan. Napit tästä vielä pari milliä ylöspäin.
Laitan kohta näyttöjen ja nappien paikat mittakuvaan ja tänne näkyviin, niin voi suunnitella tarkemmin.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 14.10.12 - klo:21:57
Tuossa olis mitat aika lähellä.
http://www.malmbergs.com/frmProductDisplay_new.aspx?item=2598531# (http://www.malmbergs.com/frmProductDisplay_new.aspx?item=2598531#)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 14.10.12 - klo:23:55
Olkaapa sen verran varovaisia että noissa muovikipoissa on nurkissa ne ruuvien kiinnitysontelot. Vaikka keskeltä mitaten mitat voi riittää niin ei välttämättä nurkissa, kun tämä kortti on suorakaide.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 15.10.12 - klo:13:17
Kaikki paketit on nyt lähetetty, paitsi ne pari jotka pyydettiin erikseen lähettämään ensi viikolla muuton takia.
Kuten jo kirjoittelin, lähetykset lähti alehintaan ja postin virkaa hoitavan paikallisen R-kioskin täti toivoo ettei siitä synny vastaanottajalle lisävaatimuksia. Oli kyllä ollut postiin yhteydessä aiheen tiimoilta.

Kaikki mitä olen kolvannut valmiiksi on myös testattu toimivaksi ennen pakettiin laittoa. Koskee siis valmiiksi kasattuja mittareita, esijuotettuja prosessoreita ja esikasattuja antureita.
Kaikki esijuotetut prosessorit on juottamisen jälkeen ohjelmoitu versioon 1.1 mikä on myös merkitty kortin pintaan tussilla (teksti: FW 1.1 OK). Prosessorin "fuset" on ohjelmoitu ulkoiselle kiteelle ilman esijakajaa, ja ohjelmakoodi varmistettu tämän jälkeen, mikä varmistaa että kideoskillaattori myös toimii. Tämä koskee luonnollisesti myös valmiiksi koottuja mittareita. Viimeksimainituissa on vielä todettu, että näyttö, pulssinmittaus ja parametrien asetus toimivat, minkä merkkinä kortilla teksti "input OK".
Näillä laitteilla on sellainen takuu, että kaikki minun tekemä toimii tai laitetaan toimimaan. Eli jos kellä on mitä tahansa vaikeuksia niin olkaa yhteydessä, ne saadaan ratkaistua. Myös jos teillä on vaikeuksia kasaamisen kanssa, niin koetetaan keksiä niihin keinoja.

Sitten: jokaisessa itse koottavassa paketissa pitää olla mukana muovituubi jossa on kaikki mikropiirit, yhtensä 7 kpl. On pieni mahdollisuus, että yhdestä paketista se puuttuu vaikka koetin olla huolellinen niitä kasatessani. Isompi mahdollisuus on, että "ylimääräinen" on toiseen koekappaleeseen kuuluvat piirit. Mutta kun en laskenut putkia etukäteen niin en nyt tiedä kumpi on tapahtunut. Jos siis mikropiirit puutuvat paketista, niin heti tietoa minulle, laitan tulemaan kirjeessä perään.

Olisi kiva kuulla, että paketit tulevat perille, joten vinkatkaapa jos jaksatte, kun niitä alkaa näkyä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Jarkko Nieminen - 16.10.12 - klo:17:01
Moi,

Paketit saapui eilen ja toista mittaria jo yön aikana kasailin. 328P:t tinailtu paikalleen olempiin ja tosiaan toisesta muuntaja ja sen jälkeiset regulaattorit kasassa. ehkä huomenna saan sähköjä lankulle...

Kiitos taas Kremmen!

-Jarkko
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 16.10.12 - klo:18:34
OK! Hyvä että lähti tulemaan perille, ja jos tulee mitä tahansa haasteita niin autan parhaani mukaan.
Koetan saada ainakin nuo version 1.1 aseukset dokumentoitua mukaan  tämän illan aikana niin että pystytte asettelemaan niitä mieleisiksenne.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 16.10.12 - klo:19:36
Liitteenä päivitetty ohje.
Korjattu mm. virheellinen anturin komponenttisijoittelukuva. Kannattaa käyttää tätä dokkariversiota niin tulee vähemmän murheita itse kasaajille!
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: simppa - 16.10.12 - klo:22:39
Paketti tuli perille eillen ja sain sen myökin kasattua.
Sellainen  ongelma tuli etten pääse tuohon menuun eli en pääse muuttamaaan noita asetuksia.
Muuten kaikki toimii. Millä ohjelmalla olet tuon koodin kääntänyt.
 
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 16.10.12 - klo:22:55
Koodi on käännetty AVR-gcc:llä ja IDE oli AVRStudio5.
Menusysteemi toimii varmuudella koodissa, ja tsekkasin ohjelmoitumisen jokaiselle prosessorille kahteen kertaan ennen ja jälkeen sulakkeiden ohjelmoinnin joten koodi on hyvällä varmuudella oikein prosessorin muistissa.
Tsekkaapa ainakin nappien juotokset ja että R13 on varmasti paikallaan kunnolla.
Sullehan lähti semmoinen paketti, että juotit prosessorinkin itse. Tsekkaapa ettei sen jalka 2 ole oikosulussa, tinasiltaa tms. Tuo nappien signaali nimittäin otetaan siitä sisään. Kun katsot kortia niin, että copyright-teksti näkyy oikeinpäin niin prosessorin jalka 2 on vasemmasta ylänurkasta 2. alaspäin.

Sitten tämmöinen tyhmä huomio, että ohjelmointi käynnistyy ainoastaan siitä ylimmästä menu-napista. Muut ei tee näyttötilassa nmitään.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: TeacDance - 17.10.12 - klo:15:20
Paketti tupsahti laatikkoon joten tänne se on nyt saapunut
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 17.10.12 - klo:15:49
Okei, ja näyttäisi olevan yhtä monena kappaleena kuin lähtiessäänkin  :)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PP - 17.10.12 - klo:15:55
Moi

Mulla oli kans maanantaina laatikossa ja oli kyllä hyvin pakattu. Kiitos.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jtec - 17.10.12 - klo:16:07
Moi
Paketit tuli tänään ehjänä perille.
Millä piirilevyn padit on päällystetty? Voiko juottaa osat lyijyllisellä tinalla vai pitääkö olla lyijytön?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Tauru - 17.10.12 - klo:16:11
Kiitos, paketti saapui perille.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 17.10.12 - klo:17:33
Moi
Paketit tuli tänään ehjänä perille.
Millä piirilevyn padit on päällystetty? Voiko juottaa osat lyijyllisellä tinalla vai pitääkö olla lyijytön?
Hyvä juttu.
Padien pinta on aivan normaali HASL (http://en.wikipedia.org/wiki/HASL (http://en.wikipedia.org/wiki/HASL)), ja itse käytän vain ja ainoastaan lyijyllistä tinaa. Nuo lyijyttömät RoHS-paskat on perkeleen keksintöä josta on ainakin harrastajan syytä pysyä niin kaukana kuin mahdollista. "Virallisten" valmistajienhan on niitä pakko käyttää, mutta ne on hankalia ja mahdollisuudet polttaa komponentit ja tehdä huonoja juotoksia on moninkertaiset. Puhumattakaan siitä, että jotkin seokset kasvattaa niitä kirottuja tinaviiksiä aikaa myöten ja aiheuttaa oikareita ja kaikkea kivaa.
Juottakaa ihmeessä perinteisellä lyijytinalla vaan. Tai ainakin sellaisella seoksella, jossa on vähintään 2% lyijyä jotta tinaviikset ei kasva.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: MKM71 - 17.10.12 - klo:17:48
Moi

Perille tuli ja on tinattuki jo!

Hyvät oli ohjeet.

kiitos!
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: asetukset - 17.10.12 - klo:19:12
Perille tuli,kiitos.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ttontsa - 17.10.12 - klo:19:18
Jeps perille tuli. Paketti ei ollu kirje, eikä maksikirjekään, ja kopsahti postilaatikkoon, milläs muodolla noi oli lähetetty?

Pistäppäs Kremmen YV:nä yhteystiedot niin Tmi T.Tulinen palkitsee, noh, vaikka hyvästä asenteesta tollasella Grattec:n setillä. http://tulinen.fi/joomla1.6/index.php?option=com_content&view=article&id=80&Itemid=508
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Stoppari - 17.10.12 - klo:19:23
Perille tuli mielenkiintoinen paketti.Kiitos vaivasta Kremmen!!!! :P
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 17.10.12 - klo:19:50
Jeps perille tuli. Paketti ei ollu kirje, eikä maksikirjekään, ja kopsahti postilaatikkoon, milläs muodolla noi oli lähetetty?

Pistäppäs Kremmen YV:nä yhteystiedot niin Tmi T.Tulinen palkitsee, noh, vaikka hyvästä asenteesta tollasella Grattec:n setillä. http://tulinen.fi/joomla1.6/index.php?option=com_content&view=article&id=80&Itemid=508
No tähän se tarina justiinsa liittyy mistä aiemmin mailailin. Se meni niin että kun lähetin jäsen senaattorille ekan paketin vähän niinkuin testilähetyksenä, niin ensin R-kiskan täti pyysi multa vitosta. Sitten kun paketti oli jo heitetty koppaan niin mä vielä kysyin oliko se hinta nyt varmasti oikein. No se punnitsi vielä uudelleen ja sanoikin että ei kun 2,80 (mutta se oli virhe). Vitonen oli periaatteessa se virallinen hinta, mutta kun menin pari päivää myöhemmin lähettämään niitä kokonaan itse rakennettavia, niin silloin pyysivät sitä vitosta. No, minä noudatin vanhaa periaatetta, että miksi olla hankala, kun niin vähällä lisävaivalla voi olla täysin mahdoton ja aloin huutamaan naama punasena, että ei ne enää voi tätä hintaa muuttaa kun se on jo kertaalleen erikseen vahvistettu.
Aika pitkään siinä neuvoteltiin, muta lopulta suostuivat siihen, että tämä erä saa lähteä alehinnalla mutta sen jälkeen palataan ruotuun.
Että nyt teille tuli aika paksuja tavallisia kirjeitä :)

Kremmen kiittää  kaikkia kiitoksista ja ttontsaa erikseen vielä tarjouksesta. Yv:tä tulossa :)

Ja edelleen - olkaa yhteyksissä jos tulee vaikeuksia, millaisia vaan.

Ehkä noista antureista voisi tämmöisen vinkin antaa. Haarukkahan on aika selvä, kun jotain menee väliin niin valo ei kulje. Pitäkää kumminkin huoli, ettei ole mitään kovin suoria heijastusreittejä sen valoa katkovan lätkän ohi. Jos se esim on kiiltävää metallia niin valo voi heijastua siitä, ja sen jälkeen jostain rungosta ja tavoittaa vastaanottimen kumminkin. Ei hirveän todennäköistä, mutta kannattaa pitää mielessä.
Ja sitten heijastusanturista semmoinen, että se(kin) toimii infrapunalla. Tuo on siitä jännä, että näkyvä ja infrapunainen valo saattaa käyttäytyä aivan eri tavalla ja se mikä näyttää vaikka mustalta silmälle, ei välttämättä ole sitä infrapuna-anturille. Tästä esimerkkinä muinaisen Kaukaan paperitehtaan päällystyskoneeseen tehtiin vauhdissa tapahtuva rullanvaihtoautomatiikka, jossa IR-anturi havainnoi täyden tampuurin pään kohdalle tehtyä tussimerkkiä ja laski siitä ajastuksia mekaniikan liikkeille rullan vaihtohetkellä. Paitsi että kaikki tussit ei olleetkaan sen anturin mielestä mustia. Jotkin käytetystä väriaineesta riippuen jäi järjestään havaitsematta, niin että lopulta piti ohjeistaa minkä merkkisiä tusseja piti käyttää  ::).
Tämä mittariin nyt valittu Omronin anturi fokusoi noin sentin-parin päähän etupinnastaan joten sellaista etäisyyttä kannattaa hakea heijastavalle pinnalle.

Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ollie - 17.10.12 - klo:20:06
Paketti tuli perille ja ehjänä. Kiitoksia Kremmenille.

-ollie-
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Tapani Honkanen - 17.10.12 - klo:20:13
Kiitokset minultakin. Olihan se paksu kirje ja kovasti askarreltu. Pehmustettu ja teipattu. On siinä yhteiskunnan lahjakkaimpiin kuuluvan yksilön resursseja (aikaa) tuhlattu pakkausnäpertelyyn. Ihan nolottaa kun sai ilmaseksi ihmistyötä. Minä vain osaltani hieman mutta kumuloituva aika on mahtava. Kiitokseni ja arvostus Kremmenille. 
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 17.10.12 - klo:20:44
Kiitokset täältäkin paketti tuli perille. Kotelointia suunnitellaan Ja sitten jossain vaiheessa kokeilemaan ja etsimään paikkaa anturille..
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 17.10.12 - klo:20:49
Kiitokset minultakin. Olihan se paksu kirje ja kovasti askarreltu. Pehmustettu ja teipattu. On siinä yhteiskunnan lahjakkaimpiin kuuluvan yksilön resursseja (aikaa) tuhlattu pakkausnäpertelyyn. Ihan nolottaa kun sai ilmaseksi ihmistyötä. Minä vain osaltani hieman mutta kumuloituva aika on mahtava. Kiitokseni ja arvostus Kremmenille. 

Mutta eihän harrastuksille lasketa hintaa (eikä vaivaa) :)
Tämä tapahtuu kaikki niinkuin saksalainen sanoo, Aus Liebe zur Kunst.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 17.10.12 - klo:23:28
Kaksi pakettia oli postilaatikossa ja ehjänä, kiitos hyvän paketoinnin.
Miten ihmeessä kremmenin aika riittää tähän kaikkeen. ISOT KIITOKSET
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: TeacDance - 18.10.12 - klo:00:23
Kotelointia suunnitellaan

Pitäskö tälle pom muovista jyrsiä kotelo niin tulisi juuri Tälle tehty ja olisi sopiva
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 18.10.12 - klo:02:16
Teeppä proto ja katso mikä tulisi hinnaksi piensarjana.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: ttontsa - 18.10.12 - klo:08:41
Pitäskö tälle pom muovista jyrsiä kotelo niin tulisi juuri Tälle tehty ja olisi sopiva


No ainakin umpi POM:sta jää tekemättä. 60mm levy 1572€/m2 alv 0. Eli aihio 42€ alv 0. Vaihda matskuksi paska (50mm) PE 394€ tai PP 359€ tai PVC 738€
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 18.10.12 - klo:22:25
KIITOS.

Paketti oli yritetty ilmeisesti tunkee postilaatikkoon tai sitten se oli hieman kärsinyt kosmeettista vahinkoa lajittelussa Piti hakee valintatalosta.  Kaikki osat näyttivät olevan mukana ja kunnossa.

Luin uusimman ohjeen, mutten kaikkia edellisisä viestejä, joten vastaukset näihin pieniin juttuihin voi olla jossain.

Pari juttua tuli mieleen:
* C9 on ainoa muovikuorinen konkka (punainen suorakaiteen näköinen kotelo) jossa merkintä 0.1 ja 100?
* L5 (kolme ferriittihelmee yhteensä) yhden paikkaa L5 en löydä levyltä.
* Osaluettelossa L1 ja L2 lienevät vaihtoehtoisia komponentteja. Löysin vain yhden selkeelsti kelan näköisen komponentin, jossa oli merkintä 471K
* C4/C6 ja C10 vaikka ovat osiksessa hieman eri merkinnöillä, taitavat olla 3 kpl niitä isompia smurffeja, joissa huomaa pikkuruisen 105K merkinnän ja C11, C14 ja C15 vastaavasti 3pl pienempiä smurffeja merkinnällä 104.
* Q3:sta vähän ihmettelin, kunnes pöydällä oli vain yksi 8p satiainen jäljellä.

Piirikaaviokin pitää jostain löytää tai muuten iskee ramppikuume.

Hienolta näyttää, levy on ihan PRO verrattuna lapsuuden rakennussarjoihin.

PekkaNF
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: olli henttonen - 18.10.12 - klo:22:37
Jeps
puuhapajankin valmiiksi kasattu paketti saapui, eiko koteloa etsimään  ja kiinnittämään siegin jyrsimeen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: TeacDance - 18.10.12 - klo:23:01

No ainakin umpi POM:sta jää tekemättä. 60mm levy 1572€/m2 alv 0. Eli aihio 42€ alv 0. Vaihda matskuksi paska (50mm) PE 394€ tai PP 359€ tai PVC 738€

jep niin se voisi olla parempi.. montakohan kotelon halukasta olisi jos semmoisen alakas tekeen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 18.10.12 - klo:23:17
KIITOS.

Paketti oli yritetty ilmeisesti tunkee postilaatikkoon tai sitten se oli hieman kärsinyt kosmeettista vahinkoa lajittelussa Piti hakee valintatalosta.  Kaikki osat näyttivät olevan mukana ja kunnossa.

Luin uusimman ohjeen, mutten kaikkia edellisisä viestejä, joten vastaukset näihin pieniin juttuihin voi olla jossain.

Pari juttua tuli mieleen:
* C9 on ainoa muovikuorinen konkka (punainen suorakaiteen näköinen kotelo) jossa merkintä 0.1 ja 100?
* L5 (kolme ferriittihelmee yhteensä) yhden paikkaa L5 en löydä levyltä.
* Osaluettelossa L1 ja L2 lienevät vaihtoehtoisia komponentteja. Löysin vain yhden selkeelsti kelan näköisen komponentin, jossa oli merkintä 471K
* C4/C6 ja C10 vaikka ovat osiksessa hieman eri merkinnöillä, taitavat olla 3 kpl niitä isompia smurffeja, joissa huomaa pikkuruisen 105K merkinnän ja C11, C14 ja C15 vastaavasti 3pl pienempiä smurffeja merkinnällä 104.
* Q3:sta vähän ihmettelin, kunnes pöydällä oli vain yksi 8p satiainen jäljellä.

Piirikaaviokin pitää jostain löytää tai muuten iskee ramppikuume.

Hienolta näyttää, levy on ihan PRO verrattuna lapsuuden rakennussarjoihin.

PekkaNF
Se kai oli posteljoonin mielestä sitten "kirje" ja piti mahtua luukkuun... No pääasia ettei mitään hajonnut.
Noi osat:
- C9 Kyllä. pieni punainen muovipalikka - 0,1uF/100V

- ferriittihelmet on L3,L4,L5;
  -- L3 on vastuksen R1 "yläpuolella"
  -- L4 on aivan kortin reunalla diodisillan ja suotokonkan C3 "alapuolella"
  -- L5 löytyy läheltä D-liittimen oikeanpuoleista ruuvia, sen "alapuolelta" diodin D101 vierestä

- L1 on se 471 (470uH) kela. Se pitää asentaa paikalleen ja L2 jää tyhjäksi (tai saa siihen laittaa oikarilangan, mutta ei sitä tarvita tässä versiossa)

- C4 jne juuri kuten kuvailet. Isommat on 1 uF ja pienemmät 0,1 uF suotoja.

- Q3 on merkattu puolijohteen kirjaimella, kun se on suojadiodisarja, eikä "oikea" mikropiiri. Kunhan siinä vaan lukee päällä SP721APP niin sitten valitsit oikean 8-jalkaisen :)

Ramppikuumeen välttämiseksi piirikaavio liitteenä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Seppo K - 18.10.12 - klo:23:28
Suurkiitokset Kremmen

Kun palasin Ouluun, oli pari hyvin paketoitua nättiä pakettia keittiön pöydällä odottamassa - vaimo oli poiminut laatikosta ja kävi ihmettelemään mitähän on tullut tilattua.

Jahka tässä ehtii, pitääpä alkaa juotella mittari kasaan.
Kun korttia tutkailin, on pakko todeta ettei nykyisellä kolvilla olisikaan onnistunut pikku-lutikan tinailu, joten kiitokset kun pistit sen paikalleen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: porepe - 18.10.12 - klo:23:52
En tiedä iskikö sokeus, vai oliko jossakin mainittuna löytöjen max kuormitettavuus ja max jännite?

Paketit saapuivat ja laatu, suunnittelu ja ohjekirja ansaitsevat kaikki täyden kympin...

Mites tuo anturin a ja b kanavat. Onko ne aktivoitavissa jos ohjelmisto olisi erilainen...

Tuli vaan mieleen pähkähullu idea...
Z pulssi kierrosanturille. A ja B sorvin mittalaitteen poikkikelkkaan ja lähdöstä pulssia ulos tamulle, jolloin samassa paketissa olisi kierrosnäyttö ja vakio leikkuunopeuden säätö.  Jos tuo ylipäätään olisi mahdollista ko raudalla, niin jonkun pitäisi vielä näpytellä ohjelma ja läjäpäin parametreja...
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 19.10.12 - klo:01:11
Virtaa noi lähdöt kestää 500 mA, mutta jännite on rajoitettu +5V sen takia, että käytetyssä ULN-piirissä on kaikille lähdöille yhteinen ylösvetopinni. Kun piirin virallinen tarkoitus on ajaa näyttöjen katodeja niin sen takia tuo ylösveto on tehty 5 volttiin. Nyt apulähdöt on toteutettu "ylimääräisinä" käyttämättä jääneisiin lähtöihin ja ovat saman ylösvedon vankeja, eli jos pinniin tuo isomman jännitteen, niin se kiertää ylösvetodiodin ja +5V powerin kautta maihin ja on oikarissa. Eli valitettavasti ei voi sen isompaa jännitettä käyttää vaikka piiri kyllä kestäisi 50 V.

Anturin A- ja B-kanavia voi kyllä lukea ohjelmallisesti, mutta tässä prosessorityypissä siihen ei ole mitään hardware-tukea joten mitään korkeita taajuuksia ei pysty käsittelemään. Olisi ehkä pitänyt sittenkin valita semmoinen aivo jossa on kvadratuuritulo, mutta kun ei pelkkä nopeudenmittaus sitä tarvii.
Tämä kapine oli ajateltu ihan puhtaasti nopeusmittariksi. Jos tosissaan on tarvetta tällaisille suhteutetuille ohjauksille niin niitä varten kannattaa kyllä tehdä vähän räätälöidympi toteutus. Paljonhan tässä mittarissa on valmiina, mutta tähän tuli nyt valittua vähän kepoinen prosessori tällaista silmälläpitäen. Atmelilla on kyllä puhdikkaampiakin malleja.
Sinänsä tuo ajatus on aivan toteutettavissa. Kunnollista ratiometrista ohjausta varten kuitenkin kannattaa toteuttaa enkooderien luku raudan tukemana jotta pulssiresoluutiot ei tule ongelmaksi. Jahka tämä savotta saadaan hyvälle tolalle niin voisin alkaa miettimään tuollaista. Ottaisi vaikka jonkun UC3-sarjan 32-bittisen prosessorin ja toteuttaisi siihen kunnolla tuloja ja lähtöjä niin saisi aikamoisen laskentakoneen eikä olisi juurikaan kalliimpi tehdä. Ja siihen tietenkin USB-liityntä konfausta ja ohjelmapäivityksiä varten.

Jos saataisi lisää tämmöisiä käyttötapauksia listattua niin voisin sen perusteella miettiä seuraavaa versiota ja mitataan sitten jossain vaiheessa mielenkiintoa sellaiseen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Tapani Honkanen - 19.10.12 - klo:19:17
Ensiksi suitsutan kiitosta Kremmenille. Kyllä täytyy hankkia kunnon juotin, nykyisillä ei noissa hommissa tee mitään. Olin onnekas kun sain priimaa Kremmenin tekemänä. Tuon anturin  ja näytön välinen johdin pitää vielä hankkia.
Reissulla poikkesin Klas Olssonilla ja sieltä löysin harmaan muovikotelon Marlanvil, mitoiltaan 190x145x70. ostin vaikka maksoi noin 16€. Sivupinnoissa on läpivientikumeja peräti 10 kpl, mitä tuhlausta. Näyttää ihan sopivalta.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 19.10.12 - klo:20:25
Toimivat juottimet ei välttämättä ole kalliita, mutta niiden kannattaa kyllä olla tarkoituksen mukaisia. Kattopeltien kolvaamiseen on omat työkalunsa ja piirileyille omansa. Laitoin tohon liitteekksi kuvan omista releistä. Toimivia vehkeitä jokainen, eikä yksikään maksanut edes satkua ostettaessa.
Vasemmalla ilmakolvi, Kiinalainen Aoyue eli Hakko:n kopio, mutta toimii hyvin. Tuota käytetään pintaliitoshommiin.
Sitten on juotoksenpoistoasema, huomaa reikä pistoolikolvin terän nokassa. Se imee tinatr alipaineella ulos ja on todella tehokas konsti v-mäisten monikerroslevyjen avaamiseen. Eipä juuri mikään muu toimikaan.
Kaksi oikeanpuoleista on 80- ja 50-wattiset normikolvit joissa ei ole mitään ihmeellistä. Molemat on kumminkin prosessoriohjattuja joten niihin saa näppärästi esiasetukset ja pitävät lämpötilan aika tarkasti. Oikeanpuoleisessa näkyy paikallaan tappiterä jota olen käyttänyt mm tämän nopeusmittarin prosessorien juottamiseen. Se menisi toki ilmakolvillakin, mutta tuollainen pikku tqfp-paketi menee menlkein näppärämmin normikolvilla. Isommassa on sitten 4 millin kiilaterä josta riittä lämmitystä vähän isompaankin kohteeseen. Isoja kohteita juottaessahan tärkeämpää kuin kolvin hillitön kuumuus, on se, että terässä on lämpökapasiteettia joten se ei jäähdy alilämpöiseksi saman tien kun iso kohde sitä jäähdyttää.
Noilla on tuntunut påärjäävän varsin hyvin.

P.S. sorry kiroitusvihreet, veistin tossa äasken pitsaa kyhäillessäni vasemman etusormen halki keittiöveitsellä ja nyt on vähän hankala naputeölla kun on hirmu tuppo sormessa. Mutta vuoden kuluttua tätäkään harmia tuskin muistaa, että eipä se mitään.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jussi - 19.10.12 - klo:23:35
Lainaus
Olisi ehkä pitänyt sittenkin valita semmoinen aivo jossa on kvadratuuritulo. Ottaisi vaikka jonkun UC3-sarjan 32-bittisen prosessorin

Vähän luisuu ohi aiheen, mutta kysyn silti :-[  Onko tuossa UC3 sarjassa  rautatason Qdeg, kun olen jäänyt  itse siihen käsitykseen ,että vain Xmega sarjassa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 20.10.12 - klo:10:06
Vähän luisuu ohi aiheen, mutta kysyn silti :-[  Onko tuossa UC3 sarjassa  rautatason Qdeg, kun olen jäänyt  itse siihen käsitykseen ,että vain Xmega sarjassa.
Jo vain, siinä on niitä kaksinkin kappalein. UC3-sarjalaiset on aika voimanpesiä, ja tuo C-malli erityisesti - ainakin tällaisiin "teollisuus" sovelluksiin. Siinä kun on sisäänrakennettu aritmetiikkakiihdytin niin laskenta käy vauhdilla. Ytimen ympärille integroitujen oheismodulien lista on aika hengästyttävän pitkä, mutta laitetaan se nyt tähän kun kerta aloitettiin:

- Keskellä niinkuin hämähäkki verkossaan on tietty core eli keskusyksikkö, CPU ja siihen kytketyt nopea RAM-muisti, muistiväylät, muistinsuojausyksikkö sekä Nexus 2 -tason debuggeriliitäntä josta pääsee JTAGiin ja aWire-debuggeriliitäntään. Ytimestä on erilliset rajapinnat nopeaan väylämatriisiyksikköön sekä GPIO-väylään jossa I/O-pinnit asustelee. Jälkimmäinen mahdollistaa erittäin nopean suoran I/O:n joka tosin harvoin on tarpeen.

- Nopea väylämatriisi on vähän PC:n PCI-väylän kaltainen otus johon kytkeytyy siis CPU, flash-muistiohjain (ohjelmamuisti) sekä oheisväyläsillat A,B,C, Ethernet media acces ohjain, USB-ohjain, CAN-väyläohjain, oheislaite-DMA (direct memory access) ohjain ja muisti-DMA ohjain. Lisäksi tätä kautta ohjataan liityntä mahdolliseen ulkoiseen muistiin.

- Oheisväyläsillan A takana on Event controller eli rautatason tapahtumanohjaus ja -reititys, USART-ohjaimet 0,2, ja 3, SPI ohjain 1, IIS-ohjain, TWI-ohjaimet 0 ja 1, PWM-ohjain, D/A -muuntimet 0 ja 1, analogikomparaattorit 0A, 0B, 1A ja 1B, Timer 1, kvadratuuridekooderit 0 ja 1, asynkroniajastin, taajuuslaskin, vahtikoira, järjestelmäkontrolli (kellot, brown-out detektorit), power management ja keskeytysohjain.

- Oheisväyläsillan C takana ovat TWI ohjain 2, Timer 0, SPI-ohjain 0, A/D-muuntimet 0 ja 1, USART-ohjaimet 1 ja 4.

- Oheisväyläsilta B on varattu CPU:n kytkemiseksi nopeaan väylämatriisiin suoraan kytkettyjen oheislaitteiden konfiguraatioväylään.

Että jonkun verran on härpäkettä kasattu yksiin kuoriin. Mutta melkein parasta tuossa on, että CPU sisältää FPU:n eli liukulukulaskentayksikön, ja että se tukee DSP-laskentaa eli digitaalista signaalinkäsittelyä rautatasolla + löytyy valmis DSP-kirjasto jossa on tärkeimmät muunnokset ja filtterit valmiiksi toimivina ja debugattuina.

Kotitarveharrastajallehan tässä tietty on vähän enemmän haastetta kuin Mega/Xmega-sarjalaisissa. Jos oikeasti kiinnostaa niin tässä linkki pikaesitteeseen jossa nuo ylläolevat on vähän enemmän avattu: http://www.atmel.com/Images/32117S.pdf (http://www.atmel.com/Images/32117S.pdf)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: jussi - 20.10.12 - klo:12:01
Löytyis näppärä kotimainen kehitysalustakin.
http://www.ruuvipenkki.fi/2012/08/02/aery32---suomalainen-avr-kehitysalusta (http://www.ruuvipenkki.fi/2012/08/02/aery32---suomalainen-avr-kehitysalusta)
Mutta noissa xmegoissa on tosiaan ihan riittävästi tekemistä harrastajalla.
Kiinnostavia palikoita on.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 20.10.12 - klo:12:16
No katoppa, en ollut huomannutkaan tuollaista, vaikka tuolla Ruuvipenkissä silloin tällöin tulee käytyä.
Varmasti monelle oikeinkin kiinnostava koikeilualusta, joskin itse jätän väliin kun on tuo STK600 lauta. Siinä on se sovitinsysteemi jolla pystyy kehittämään kaikilla Atmelin prosessoreilla kunhan vaan latoo tuohta tiskiin ja hommaa adapterit. Ne toki on suolaisen hintaisia, mutta eipä niitä tarvii päivittäin ostella.
Hyvä kumminkin että joku Suomessakin viitsii vielä vääntää tuollaisia :)

Ja siis kalut aina tarpeen mukaan. XMega on aika pystyvä kapine sekin, olen niillekin vääntänyt sovelluksia ja totahan se on, että niiden kanssa pääsee vauhtiin paljon helpommin kun ne muistuttaa enempi noita puhtaita 8-bittisiä kiviä. Enempi ne jaksaa vääntää kuin mitä ihan aloittelija osaa niitä edes työllistää  :P
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 21.10.12 - klo:21:00
Mulla tuon anturi piirilevyn sijoituksessa ongelmia.
Osaisko kremmen kertoa löytyiskö tuohon helposti joku tämän mallinen anturi.
(http://hk.mouser.com/images/optek/sm/opb703wz-705wz_70awz-70fwz.jpg)

Jonka voisi tuon heijastus anturin tilalle kolvata.

Haarukka anturin tilallekkin varmaan löytyisi joku kulma malli?
Tarkoitus olisi löytää anturi mallit jolla saisi mahdollisimman litteän kokoon panon/asennuksen..

Jos sopivat anturit löytyisi niin voisin ottaa pari ylimääräistä anturi levyä ja kolvailla nuo anturit sitten niihin.
Niin ei tartte noita purkaa.


Itse näyttö sai kotelon ympärilleen ja perus asetuksilla kokeilin niin mainosti luki maalarin teipin palaa akkukoneen istukasta. :)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 21.10.12 - klo:21:27
Ipana meni lauatain-sunnuntai yöksi yökylään ja vaimo töihin sunnuntaiaamuksi, joten ajattelin tehdä syksyisiä hommia ulkona ja hieman pari kesken olevaa hommaa valmiimmaksi (tai valmiiksi) autotallissa. Oli aika kosteeta ja nihkeetä tuo ulkoilma aamulla, joten kolvasin hitasti ja huolella ton rarkennusarjan kasaan. Jokaisen vaiheen jälkeen join kupin kahvia ja tsekkasin tekemisiäni samalla kun kolvasin osia levylle - parinkymmenen vuoden tauko tuntuu....

Unohdin testata 5V hakkurin, kun sitä ei erikseen käsketty:) juottelin vaan osia rakentamisen kiihkossa ja sitten kun tuli aika laittaa viimeinen vastus -100R muistaakseni paikoilleen, niin ihmettelin että jäljellä on vain 10K. No johan nyt on perseensuti! Pari minuuttia varmistelua ja heti tsekkaamisen jälkeen yksi 10K vastus näytti eri värikoodiselta. Eikun imua ja vaihtoon. Lopput meni paikoileen ongelmitta eikä yhtään komponenttia jäänyt yli.

Ei muuta kun piirilevyn tarkistaminen suurennuslasilla (ennen muuten kaikki oli isompaa kun ei tarvinnut suurennuslaseja käyttää:) :) ) ja virtaa päälle. Suureksi yllätykseksi kaikki toimi, mutta laskenta ei vastannut porkaoneessa pyöritettyä vessapaperirullan hylsyä jossa oli lovi. 8 RPM-MY_ASS! Eikun manuaalin lukua kun näytöön tuli jotain P-koodia....Resetointia peliin ja sen jälkeen toimi uskottavasti.

Piirikaaviosta oli apua, tykkään lukee piirikaavioo/osista/PK:n printtiä samalla kun kokoon. Säilyy edes jokin illuusio siitä mitä on tekemässä. (ja saan menemään paljon enemmän aikaa jos näiden välillä on ristiriitoja - mutta mä mieluiten tiedän epävarmuudet.)

Tykkäsin siitä, että IC:t ja muut kompot oli loogisesti ja samaan suuntaan koottavana levyllä.

Missään kohtaa ei oikeestaan mennyt sormi suuhun, mutta D9-liittimen kohdalla joutui vähän miettimään ja mulla on epävarma olo sen mekaanisesta kasamisesta. Pitäis fotata ja postata se, mä luulen että siihen on fiksumpi tapa.

Kivaa askaretta sunnuntaiksi - tätä lisää.

PekkaNF
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 21.10.12 - klo:21:38
Mulla tuon anturi piirilevyn sijoituksessa ongelmia.
Osaisko kremmen kertoa löytyiskö tuohon helposti joku tämän mallinen anturi.
(http://hk.mouser.com/images/optek/sm/opb703wz-705wz_70awz-70fwz.jpg)

Jonka voisi tuon heijastus anturin tilalle kolvata.

Haarukka anturin tilallekkin varmaan löytyisi joku kulma malli?
Tarkoitus olisi löytää anturi mallit jolla saisi mahdollisimman litteän kokoon panon/asennuksen..

Jos sopivat anturit löytyisi niin voisin ottaa pari ylimääräistä anturi levyä ja kolvailla nuo anturit sitten niihin.
Niin ei tartte noita purkaa.


Itse näyttö sai kotelon ympärilleen ja perus asetuksilla kokeilin niin mainosti luki maalarin teipin palaa akkukoneen istukasta. :)

Taitaa olla niin, että jos nämä nimenomaiset Omronin ilmaisimet ei istu niin sitten ei siitä piirilevystäkään ole isoa iloa. Kun ei siihen mikään muu ilmaisin sovi kuin nämä joille reikäjaot on piirretty. Noissa ei nimittäin mitään standardia ole.
Mutta jos nyt ajatellaan että koko ilmaisimessa on kaikkiaan 4 komponenttia, eli itse ilmaisin, pari vastusta ja yksi suotokonkka, niin kyllähän tuon koko setin kolvaa muutamassa minuutissa suoraan johtoihin kiinni.
Mielelläni auttaisin anturin etsimisessä, mutta niitä on niin pilvin pimein että en tiedä onko minusta mitään lisäarvoa. Tuolta voi alkaa katselemaan valikoimaa: http://www.digikey.com/product-search/en/sensors-transducers/optical-reflective-logic-output/1967257 (http://www.digikey.com/product-search/en/sensors-transducers/optical-reflective-logic-output/1967257) vaihtoehtoja pelkille heijastusantureille löytyy tuhannen verran. Ja hinta kiipeää äkkiä viidenkympin tietämiin ja ylikin joissain malleissa...
Kaikki ne on kuitenkin samanlaisia: toisessa päässä ledi joka tarvii etuvastuksen. Ilmaisinpäässä trankku tai logiikka joka tarvii syöttöjännitteen ja nollan, ja josta signaali lähtee omalla karvalla. Mahdollisesti myös etuvastuksen kytkennästä riippuen. Mutta siinäpä se.
Jos löydät mekaanisesti sopivan anturin tuolta niin kyllä mä sille sähköisen kytkennän avustan.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: asetukset - 21.10.12 - klo:21:53
sain kasattua ja ilmeisesti toimii numerot juoksee kun heiluttaa ruuvimeisseliä heijastusanturin edessä :)
kasausvaieessa ihmettelin että missä J14 ja J15 mittauspisteet sijaitsee?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 21.10.12 - klo:21:58
Ipana meni lauatain-sunnuntai yöksi yökylään ja vaimo töihin sunnuntaiaamuksi, joten ajattelin tehdä syksyisiä hommia ulkona ja hieman pari kesken olevaa hommaa valmiimmaksi (tai valmiiksi) autotallissa. Oli aika kosteeta ja nihkeetä tuo ulkoilma aamulla, joten kolvasin hitasti ja huolella ton rarkennusarjan kasaan. Jokaisen vaiheen jälkeen join kupin kahvia ja tsekkasin tekemisiäni samalla kun kolvasin osia levylle - parinkymmenen vuoden tauko tuntuu....

Unohdin testata 5V hakkurin, kun sitä ei erikseen käsketty:) juottelin vaan osia rakentamisen kiihkossa ja sitten kun tuli aika laittaa viimeinen vastus -100R muistaakseni paikoilleen, niin ihmettelin että jäljellä on vain 10K. No johan nyt on perseensuti! Pari minuuttia varmistelua ja heti tsekkaamisen jälkeen yksi 10K vastus näytti eri värikoodiselta. Eikun imua ja vaihtoon. Lopput meni paikoileen ongelmitta eikä yhtään komponenttia jäänyt yli.

Ei muuta kun piirilevyn tarkistaminen suurennuslasilla (ennen muuten kaikki oli isompaa kun ei tarvinnut suurennuslaseja käyttää:) :) ) ja virtaa päälle. Suureksi yllätykseksi kaikki toimi, mutta laskenta ei vastannut porkaoneessa pyöritettyä vessapaperirullan hylsyä jossa oli lovi. 8 RPM-MY_ASS! Eikun manuaalin lukua kun näytöön tuli jotain P-koodia....Resetointia peliin ja sen jälkeen toimi uskottavasti.

Piirikaaviosta oli apua, tykkään lukee piirikaavioo/osista/PK:n printtiä samalla kun kokoon. Säilyy edes jokin illuusio siitä mitä on tekemässä. (ja saan menemään paljon enemmän aikaa jos näiden välillä on ristiriitoja - mutta mä mieluiten tiedän epävarmuudet.)

Tykkäsin siitä, että IC:t ja muut kompot oli loogisesti ja samaan suuntaan koottavana levyllä.

Missään kohtaa ei oikeestaan mennyt sormi suuhun, mutta D9-liittimen kohdalla joutui vähän miettimään ja mulla on epävarma olo sen mekaanisesta kasamisesta. Pitäis fotata ja postata se, mä luulen että siihen on fiksumpi tapa.

Kivaa askaretta sunnuntaiksi - tätä lisää.

PekkaNF
Kiitos palautteesta! Kaikki on arvokasta, erityisesti jos näitä sarjoja nyt tulee tehtyä vielä lisääkin.

Tuon D-liittimen kanssahan oli vähän murhetta ja riesaa, kun paljastui vasta piirilevyjen tilaamisen jälkeen, ettei oikein kenelläkään ole enää hyllyssä sitä liitinmallia jonka olin tuohon valinnut. Tarkoitus oli, että kiinnitys kortille tapahtuisi harppuunalla, joka on sellainen kiinnitysrei'istä läpi painettava haka joka sitten vain juotetaan kiinni. Siinä olisi ollut ne vastaruuvit valmiina liitinrungossa. Nyt piti toteuttaa suunnitelma B, eli ne erilliset ruuvit jotka juotettiin reikiin. Menee se niinkin, vaikka ne ruuvit olisi saaneet olla vähän pidemmät, ja olihan niissä nyhertämistä. Toisaalta kyllä se liitin paikallaan pysyy niiden 9 kontaktijuotoksen avulla, joten tärkeintä että ruuvit vain tekee kontaktin suojamaahan häiriöiden torjumiseksi. Mietitäänpä jatkossa muita, ehkä vähän "modernimpia" liitinmalleja. Ehdotuksia otetaan vastaan.

Samoin täytyy vielä debugata vähän lisää kestomuistin ensitarkistusta, nimittäin joissain harvoissa tapauksissa ohjelma ei huomaa ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä että kestomuistia ei ole alustettu. Sillon käy kuten sinulle, että muistissa on vähän mitä sattuu kunnes oletukset palautetaan käsin.

Niin ja se P-koodi :) Se on vaan ohjelman version näyttö eli pitäisi näkyä "P r 11" eli Program release 1.1 (tai 1.0 jotka kasasivat koko kortin itse alusta loppuun).
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 21.10.12 - klo:22:00
Sepä se kun en noita osaa etsiä kun vaihto ehtoja on niin paljon. No mekaanisesti sopii ne anturi jotka saa vaakaan kiinni.
Ja ovat hinnaltaan edukkaita.
Kysyin vain jos sinulla olisi ollut jokin sellainen malli jo tiedossa. Tosiaan monessa mekaanisesti sopivassa hinta pompsahti heti kymmeniin euroihin.

Ainahan voisi laittaa lyhyilla johdon pätkillä nuo nykyiset anturi piirilevyn sivuun vaakaan. Ja koteloon sitten kiinni vaikka liimalla.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 21.10.12 - klo:22:01
sain kasattua ja ilmeisesti toimii numerot juoksee kun heiluttaa ruuvimeisseliä heijastusanturin edessä :)
kasausvaieessa ihmettelin että missä J14 ja J15 mittauspisteet sijaitsee?
Toimii kyllä jos numerot elää. Muista että "tehdasasetukset" saa palautettua pitämällä jotain nappia pohjassa kunnes näyttöön ilmestyy teksti "rESEt".

Tarkoitat varmaan J4 ja J5? Ne on pieniä juotospadeja MENU- ja DEK-nappien vasemmalla puolella. Erillistä liitintä niille ei ole.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: asetukset - 21.10.12 - klo:22:07
ohjeessa on silloin pieni virhe. mulla ei ole näistä mitään kokemusta niin ei osaa ite ajatella :D
muuttelin kyllä jo parametreja ja resetoin aluksi.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 21.10.12 - klo:22:15
ohjeessa on silloin pieni virhe. mulla ei ole näistä mitään kokemusta niin ei osaa ite ajatella :D
muuttelin kyllä jo parametreja ja resetoin aluksi.
OK! kiitos huomiosta, pitääkin käydä korjaamassa se vastaisuuden varalle.
Hyvä että parametrit oli hanskassa :)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: TeacDance - 21.10.12 - klo:22:21
Kiitos kremmenille levystä nyt kolvattu kasaan ja hyvin rullasi numerot kun nakkasin sen sorviin kiinni
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 21.10.12 - klo:22:27
No nyt löytyi se virhe tekstistä. Kyse on siis apujännitteiden mittapisteistä joihin oli jäänyt edellisen projektin tunnisteet. Ei tietty lämmitä lukijaa yhtään  :'(.
Noita mittapisteitä ei tällä kortilla ole joten muokkasin tekstiä vastaamaan totuutta. Liitteenä uusin korjattu versio.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 21.10.12 - klo:22:28
Kiitos kremmenille levystä nyt kolvattu kasaan ja hyvin rullasi numerot kun nakkasin sen sorviin kiinni
Okei, hyvä kuulla että on toiminnan oireita!
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 25.10.12 - klo:16:39
Testailin anturin toiminnan 5,5m johdolla. Suojaamatonta 4napaista johtoa/ tiedonsiisrto kaapelia. Hyvin toimi!
 
Mutta sitten laitoin n.11m johdon anturille koneeseen kiinni.(samaa kaapelia) Niin eipä toiminutkaan. Epäilin jo katkaiseeni kaapelin mutta  mittaamalla varmistin että johto toimi. Yleismittarilla n.2ohm. joka johdin. Ja jännitekkin tuli anturille oikein. 4,9V Näiden mittausten jälkeen kokeilin uudestaan sama homma anturi kyllä luki mutta lukema näytti edelleen väärin. (useita kymmeniä tuhansia kierroksia liikaa) Kokeilin vielä sammuttaa kaikki muut laitteet/ koneet joiden virran syöttö yms. kulkevat samassa johto kourussa.
Ei vaikutusta..

Olen tuota samaa johtoa/kaapelia käyttänyt rajakytkimien virran syöttöön ja tiedonsiirtoon  ne ovat aina toimineet hyvin.

Lyhyempi johto takaisin ja taas näytti oikein.

Onkohan anturin johdolle jokin maksimi mittä vai loppuiko mulla vain neliöt kaapelista?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: viilari - 25.10.12 - klo:17:15
Oliko kaapelisi johdot kierretty keskenään? Kierretyssä kaapelissa häiriöt kumoavat toisensa,suorajohtoinen kaapeli taasen voi kerätä häiriöitä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 25.10.12 - klo:17:16
Ei ollut eikä ollut suoja vaippakaan.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 25.10.12 - klo:19:06
Jep, melko varma nakki että kaapeli poimii häiriöitä. Lääke on jo mainittu, eli kaapelin tulee olla suojattu.
Oma ehdotukseni pitkäksi kaapeliksi on kaksiparinen vaippasuojattu kaapeli, jossa parit on kierretty. Molemmissa pareissa toinen johdin on maa ja toinen sitten joko +5V tai signaali. Kaikki johtimet kytketään molemmista päistä.
Suojavaippa kytketään mittarin päässä niin, että sillä on luotettava sähköinen kontakti D-liittimen kuoreen. Harmi etteivät ole D-liittimeen keksineet mitään supernäppärää konstia tehdä tuo, mutta onnistuu kyllä vaikka sitten kolvaamalla.
Tuo yhdentoista metrin mitta ei pitäisi olla ongelma, mutta kaapeli kannattaa kierrättää mahdollisimman kaukaa häiriölähteistä (kohtuuden rajoissa). Aika reipasta pärinää siihen piuhaan on indusoitunut kun se jaksaa harhaohjata tuota 40106-schmittiä. Mutta uskonpa että nuo lääkkeet auttaa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 25.10.12 - klo:20:14
Täytyypä hommata suojattua kaapelia.
Tuo oli vain kumma että 5,5m kaapelilla ei tullut mitään häiriötä. Ja kun kaapelin mitan tuplasi niin nuo pärinät sinne löytyi. Nolla kierroksia tuo pitkä kaapeli näytti oikein. Mutta kun pyöritti moottoria / singnaaleja tuli niin aina näytti liikaa kierroksia.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 25.10.12 - klo:21:02
Itse asiassa ei se ole isokaan ihme. Kierrettyjen parien suojaava vaikutus perustuu siihen, että jokainen kierre muodostaa ikäänkuin silmukan, vaikka johdot ovatkin toisistaan eristettyjä. Häiriösignaali läpäisee silmukan ja indusoi häiriövirtoja vuorokerroilla eri suuntaan ja näin häiriöt kumoavat toisensa. Jos johdot ei ole kierrettyjä, häiriöt indusoituvat koko ajan samaan suuntaan ja mitä pidempi johto, sitä korkeammat häiriöjännitteet kunnes mennään rajan yli ja homma irtoaa lapasesta.
Ja siis niitä häiriöitä tietty syntyy eniten silloin kun koneet käy... Onko sulla millaiset suodattimet tamuissa ja servokäytöissä? Joistakin lähtee aika messevät sähinät verkkoon jos ei ole mitään.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Maukka - 25.10.12 - klo:21:54
Ei ole nyt servo käyttöjä ja tamuja käytössä. Ihan stepperit ja toi kress1050 toistaiseksi. Verkko syötössä jokin valmis häiriö purkki.
Tosin viimeisen testin pitkällä johdolla tein siten että kaikki muut oli pois päältä paitsi tuo itse kara nopeus näyttö. Ja akku porakoneella pyöritin signaalia. Mutta ilmeisesti tosiaan pitempi johto kertaa nuo häiriöt..
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.10.12 - klo:10:31
Ei kai anturikaapeli ja se Kressin syöttökaapeli kulje rinnakkain? Ymmärtääkseni Kressissä on hiiliharjamoottori ja semmoisessa häiriöiden syntyminen on varmaa kun hiilissä tapahtuu aina jonkinmoista kipinöintiä. Kun kara ei pyöri niin ei häiriöitäkään tietty synny. Hiiliharjat ei välttämättä aiheuta mitään kovin karmeaa häiriösäteilyä, mutta jos se pääsee kertaantumaan suojaamattomassa piuhassa niin kyllä sekin tehoaa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: simppa - 29.10.12 - klo:16:23
onko tuo softaversio 1.1 hex tiedostoa saatavilla. Sain kortin toimimaan kun vaihdoin tuon menu napin.
   
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 16.11.12 - klo:22:21
Pahoittelut että tämä viesti on jäänyt huomaamatta.

Tottakai tuon heksatiedoston saa vapaasti, tämä oli täysin avoin projekti alun alkaenkin.
Liitteenä hex-tiedosto. Poista tuo .txt pääte niin se on latauskelpoinen.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Mika Kinnunen - 16.11.12 - klo:23:09
Hei, älkää ihmeessä vastatko mihinkään viestiin ennenkuin foorumi on saatu adminien toimesta siivottua noista spammeista.

Huomasin vain, että kun vastasin yhteen säikeeseen, siihen osioon alkoi tulla sen jälkeen välittömästi tuota skeidaa.

Saataisiinpa nuo roskat siivottua nopeasti pois. Harmillinen spammihyökkäys nyt päällä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 29.11.12 - klo:22:52
Mitenkäs?

Olisko tästä karan nopeusnäytöstä mahdollista saada MARK II versiota, jossa olis karan nopeuden näytön lisäksi LÄHTÖ yhden akselin syötölle, joka olisi suhteessa karanopeuteen? Siis helpottamaan mun tuskaa hammasrattaiden vaihtamisessa (kun voi valita vain kierteytyksen tai kolme syöttöö). Mulle kävis perusvarma hammasratas hässäkkä kierteytykseen ja stepperi normaaleihin syöttöihin.

Lähtönä mulle kävis step/dir, ehkä joku muu haluais analogiaa jossakin muodossa.

Ei siis ELS-korvike, kun ehkä jollakin rajoituksin?

Miten olis sellainen "intermediate" projekti jossa tutkittais jotain joggipyörää syöttövehkeenä, pari eriväristä lediä antamassa tilatieto (RUN/READY/STOPPED/FAULT ja CW/CCW) ja testataan joku muu liitin kun D9?

PekkaNF
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.11.12 - klo:10:47
Pikavastaus: melkein kaikki on mahdollista, mutta jotta tuo toimisi kunnolla niin systeemiä pitää muokata uusiksi. Tämän näyttölaitteen idea on tuottaa dataa ihmissilmälle ja suunnitteluratkaisut on tehty siltä pohjalta. Tuo enkooderidata on tällaisena aika marginaalinen seurantaohjaukselle, siihen pitäisi toteuttaa soveltuvampi ratkaisu. Toinen juttu on, että nyt niitä apulähtöjä ei saa millään pulssitettua nopeammin kuin 500 Hz kun ne on 1 ms välein päivitettävän näytön skannauksen sivutuote. Ne kun oli tarkoitettu silloin tällöin tapahtuvien tilamuutosten indikointiin.
Eli ikävä kyllä ei onnistu pelkillä softamuutoksilla. Pulssilähtö pitää kytkeä suoraan prosessorin GPIO-lähtöön sopivan ajastimen taakse ja se vaatii muutoksen kortin rakenteeseen. Käytännössä siis kortista seuraavan version.
Voin kyllä tehdä tuon mutta tarkoittaa sitä, että vanhaa korttia ei pysty hyödyntämään ja jos tehdään pieni muutaman kortin sarja, niin laitteesta tulee vähän kalliimpi kuin alkuperäinen näyttö oli.

Ja tuon joggeripyörän voi toki siihen ottaa mukaan jos siltä tuntuu.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 30.11.12 - klo:16:50
Kiitos

Tuon kyllä ymmärsin ekan vastauksen perusteella (siis että käytännössä koko homma prossua myöten menee uusiksi) miten vaan itseluottamusta kasvattavana kokemuksena niille henkilöille, jotka selvisivät läpi ekasta kurssita.

Tässähän on tämä vehje liitettävä johonkin stepperi/servo vahvistimeen ja hieman mekaniikkaakin.

Vai olenko minä ainoa nyyppä tällä palstalla, mitä tulee tohon elektroniikan rakenteluun?

Toki jos tälle on vain yksi tarvitsija, niin en odota että minulle lähdetään mitään erikseen räätälöimään, koska nuo kuviot on aina ihan oikeeta työtä, jota harva osaa oikeesti arvostaa.

PekkaNF
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.11.12 - klo:18:50
Siis mähän en odota mitään palkkaa näistä hommista, minulle tämä on samanlainen harrastus kuin niiden hienojen esineiden teko monelle foorumilaiselle, mistä täällä on nähty todisteita. Jos tästä minun puuhastelusta on jollekin hyötyä/iloa niin sittenhän meitä on monta :) Eli minulle ei ole mikään kynnys tehdä virityksiä yhden ihmisen tarpeisiin kunhan annetaan muillekin mahdollisuus hypätä kelkkaan, mutta aina tulee se mittakaavan aritmetiikka vastaan. Eli että kapistus on sen halvempi mitä enemmän niitä lukumääräisesti tehdään. Jos se ei muodostu kynnyskysymykseksi niin minulle yksi ja monta on ihan sama asia  8)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 05.12.12 - klo:11:58
Moro, mikäs ero versioiden 1 ja 1.1 softissa on, onko siinä mitään käyttöön vaikuttavaa :)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: senaattori - 05.12.12 - klo:12:33
No nii, kannattas ensiks lukee manuska ja sitte vast ruveta kyselee..... ::) siellähän se oli selevällä suomenkielellä..
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Seppo K - 07.02.13 - klo:15:58
Vihdoin pääsin minäkin tuon karan nopeusnäytön kanssa etenemään - kesti hieman kun niputin sen sorvin modernisointiprojektiin.

Oheinen kuva kertoo syyn, miksi aikoinaan kyselin josko näyttösegmenttien rinnalle saa liitännät sateliittinäyttöyksikölle. Ehdotus oli, että näyttöjen tilalle holkkinastat ja sitten joko näyttösegmentti tai kaapeli tarpeen mukaan - ja näin tein.

Tilaa minulla oli loppujen lopuksi vain 19mm segmenteille, mutta ne riittävät hyvin, kun ovat lähellä käyttäjää.

(https://lh4.googleusercontent.com/-L8eQtqKpi8k/URO1mHKIkBI/AAAAAAAABa8/GDFBoN99je8/s640/DSC07860.JPG)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 07.02.13 - klo:18:43
Onpa mukava nähdä laite tositoimissa. Ja tosi tyylikkään näköinen modifikaatio - ihan kuin tehtaassa tehty  ;D
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 07.02.13 - klo:21:08
On kyllä siisti  :)
Onko muut laittaneet nopeusnäyttöä toimintaan ? kuvia!

Kokeilin printata tuota kasaus/käyttö ohjetta herjasi ettei ole printattava versio onko muilla ollut samaa ongelmaa?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Ozz - 07.02.13 - klo:21:49
Toi on kyllä viimeisen päälle ammattilais laatua !
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Ville Vaho - 07.02.13 - klo:22:13
Täällä on kalibroitu cnc koneen karakäyttöä ja tarkistettu manuaalikoneen variaattoria. Ajattelin vääntää anturille heittokellon jalasta telineen.

Äärimmäisen hieno "käyttöliittymä" parametrien vääntöön.

Koteloa ei ole, mutta mistä löytäis sellasta tummaa, mutta läpinäkyvää pleksiä?
Jotenkin tuntuis olevan helpommin luettavissa?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 08.02.13 - klo:08:44
Kokeilin printata tuota kasaus/käyttö ohjetta herjasi ettei ole printattava versio onko muilla ollut samaa ongelmaa?
Hyvä kun mainitsit asiasta. Ainakaan ei ole ollut tarkoitus millään tavalla rajoittaa dokkarin käyttötapoja. Minäpä tsekkaan tuon ja palaan asiaan jos jotain löytyy.

Muok: Ainakin minä pystyin tulostamaan dokumentin ilman mitään herjoja. Kokeilin paperin säästämiseksi tulostaa pdf:stä pdf:n käyttäen BullZip-printteriajuria ja se kyllä toimi aivan normaalisti. Tsekkasin vielä pdf:n ominaisuudet ja Acrobat sanoo tulostuksen olevan sallittu, kuten pitikin.
Näyttäisi että ongelma on nyt sinun paikallisessa ympäristössä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 08.02.13 - klo:09:56
Tätä arvelinkin en vain tahdo keksiä missä vika kun jotkut pdf;t tulostuu normaalisti toiset taas ei.

No nyt onnistui  OK.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 08.02.13 - klo:10:32
Täällä on kalibroitu cnc koneen karakäyttöä ja tarkistettu manuaalikoneen variaattoria. Ajattelin vääntää anturille heittokellon jalasta telineen.

Äärimmäisen hieno "käyttöliittymä" parametrien vääntöön.

Koteloa ei ole, mutta mistä löytäis sellasta tummaa, mutta läpinäkyvää pleksiä?
Jotenkin tuntuis olevan helpommin luettavissa?

Voisin katsoa verstaalta josko vielä löytyisi Busterin tuuli"lasia". Aikanaan laitoin paloja sivuun kun venettä modifioitiin, ja saattaisi olla vielä jäljellä. Miten iso pala olisi tarpeen? Voisi mennä ihan kirjekuoressa. Laita vaikka yv:tä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: mpr - 24.02.13 - klo:17:12
Moi

Olen tuossa viritellyt sähköistä syöttövaihdetta ja sen logiikka vaatii 24V pulssin inputtiinsa karan nopeustieto siis. Mietin saisinko tuon nopeusnäytön saman anturin taakse, jos oikein ymmärsin mittarille voi viedä vain 5V pulssia mutta saiko sieltä ulos 24V pulssitietoa jonka veisi logiikalle?
Taitaa olla helpoin laittaa molemmille omat anturinsa logiikalle 24V ja mittarille 5V jännitteellä toimivat
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 24.02.13 - klo:18:57
Kiekkamittarilta ei valitettavasti saa 24 V signaalia ulos.
Sen sijaan oikeasti tuo kierroslukumittari kyllä kestää 24 V pulssejakin, vaikka on mitoitettu 5 V logiikkatasoille. Tulopiirissä on 10 kilon suojavastus ja sen kautta nyt vuotaa ylijännitesuojien läpi muutaman milliampeerin virta mutta kyllä suojien pitäisi se hyvin kestää. Pidä vaan huolta, että signaali käy tarpeeksi lähellä nollaa myös, jotta kohinoita pysäyttävä schmitt-triggeri sisääntulossa vaihtaa luotettavsti tilaansa.
Muista sitten, ettei kannata laittaa kierrosmittarin anturiksi "oikeaa" enkooderia josta tulee useita kymmeniä tai satoja pulsseja per kierros koska siihen mittari ei ehdi mukaan, se kun on ajateltu silmälle, ei koneautomaatiolle... Toisalta jos enkooderissa on indeksipulssi niin sitä varmaan voi kyllä kokeilla.
Toki kokonaan erilliset anturit toimii myös.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Stoppari - 24.02.13 - klo:20:02
Toimiiko tässä normaalit induktiiviset anturit?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 24.02.13 - klo:20:18
Mittari ei välitä anturin tyypistä mitään, kunhan anturissa on aktivinern lähtö. Eli se että anturi työntää '1'-tilassa jännitettä tulonastaan (avoin kollektori siis tarvii ylösvetovastuksen). Muuten ei ole väliä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Juntti - 26.03.13 - klo:22:39
Onkos Kremmenille sattunut jäämään vielä noita anturipiirilevyjä jemmaan yhtään, vihdoinkin kun kerkeää tutkimaan karaa ajan kanssa niin huomaa että olisi ollutkin liian helppo toteuttaa heijastinanturilla... niin perinteistä, pitäisi olla hereillä ajoissa  :-[

Mittari toimii hienosti ja ohjeista 10plussa, jopa minäkin osasin ;D
https://picasaweb.google.com/lh/photo/NPx0cjli7tuWV4v9-IOTlBxLS6egIowFz1hlUkhtZwY?feat=directlink (https://picasaweb.google.com/lh/photo/NPx0cjli7tuWV4v9-IOTlBxLS6egIowFz1hlUkhtZwY?feat=directlink)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/U4l_Gvz1wVKqv_lF63thnhxLS6egIowFz1hlUkhtZwY?feat=directlink (https://picasaweb.google.com/lh/photo/U4l_Gvz1wVKqv_lF63thnhxLS6egIowFz1hlUkhtZwY?feat=directlink)
Mittari sujahti sopivasti alumiinikoteloon jossa pleksi päällä suojana.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 26.03.13 - klo:23:44
Sulla kävi tuuri, piirilevyjä on, ja yksi irtoanturikin löytyi, olin näköjään hommannut yhden ylimääräisen kun taannoin tilailin niitä lisää.
Kolvasin nyt anturin kasaan ja laitoin kirjeeseen. Huomenna tulossa sinnepäin.
Vitosen saat pulittaa tuosta ilosta - tilinumero on jossain aiemmassa viestissä, mutta ellet löydä niin palaa asiaan.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: pomit - 11.01.17 - klo:11:15
nostan tätä kun tuossa sain vihdoin tehtyä näytön kotelon 3d tulostusta varten samalla fusion360:n opettelua.
voin laittaa fusion tiedoston jakoon jos on kiinnostusta.
tuosta puuttuu vielä reikä sähkönsyötölle kun en ole löytänyt varastoistani sopivaa liitintä tai vedon poistajaa. ja ehkä vielä joku kannen lukitus tuohon kun se on nyt vaan noiden 3mm tappien varassa, tuskin kestävät pitkää. jotka nekin voi olla että vaihdan vaihn 3mm reiäksi ja pitkällä ruuvilla..  :)
tuo palikka keskellä on vain tuki ettei levy turhaa jousta. 
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: TeacDance - 14.01.17 - klo:14:39
nostan tätä kun tuossa sain vihdoin tehtyä näytön kotelon 3d tulostusta varten samalla fusion360:n opettelua.
voin laittaa fusion tiedoston jakoon jos on kiinnostusta.
tuosta puuttuu vielä reikä sähkönsyötölle kun en ole löytänyt varastoistani sopivaa liitintä tai vedon poistajaa. ja ehkä vielä joku kannen lukitus tuohon kun se on nyt vaan noiden 3mm tappien varassa, tuskin kestävät pitkää. jotka nekin voi olla että vaihdan vaihn 3mm reiäksi ja pitkällä ruuvilla..  :)
tuo palikka keskellä on vain tuki ettei levy turhaa jousta.

Laitahan stl jakoon niin pitää kokeilla tulostella tuo itellekkin
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: pomit - 14.01.17 - klo:21:31
parantelin vähän noita tappeja ja kanteen tein tommoset haitat että asettuu reunat paremmin.
tuossa on pohja ilman reikää sähkönsyötölle sekä 12mm reiäällä (pohja_euro.stl) jonka tein 2napaiselle johdolle vedon poistajalla..
sekä fusion tiedoston exporttaus.
en ole vielä ehtinyt tulostaa kun on tulostimen suutin vaihto remontti menossa.
ei antanut liittää joten dropboxista löytyy:
https://www.dropbox.com/s/dw2h26413yk5cuz/rpm-mittari.zip?dl=0
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: TeacDance - 15.01.17 - klo:00:39
parantelin vähän noita tappeja ja kanteen tein tommoset haitat että asettuu reunat paremmin.
tuossa on pohja ilman reikää sähkönsyötölle sekä 12mm reiäällä (pohja_euro.stl) jonka tein 2napaiselle johdolle vedon poistajalla..
sekä fusion tiedoston exporttaus.
en ole vielä ehtinyt tulostaa kun on tulostimen suutin vaihto remontti menossa.
ei antanut liittää joten dropboxista löytyy:
https://www.dropbox.com/s/dw2h26413yk5cuz/rpm-mittari.zip?dl=0

Jes thanks pitää tänään kokeilla jos kerkeäis tulostaa
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: pomit - 15.01.17 - klo:18:04
tulostelin etulevyn (kannen) niin vaatii vähän hienosäätöä, tuli ehkä turhan pienet toleranssit :)
omissa kolvauksissani ei ole numeronäytöt ihan linjassaan..
Painonappien reiätkin vaativat säätöä..

joku häikkä tuli myös tulostuksessa kun jäi tapit kesken jotka myös ovat niin pieniä että luulen että tuo kiinnistys pitää vaihtaa ruuvilla tehtäväksi.

teen vähän viilauksia  ja laitan uudestaan jakoon..
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: pomit - 15.01.17 - klo:18:40
vähän tähän tyyliin, tekstit saa lähteä kunnei niistäkään oikein selvää saanut..
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: TeacDance - 15.01.17 - klo:21:43
Itekkin aloin tulostaa tuota mutta huomasin että eihän se mahtunut mun pöydälle 150mm..

3D malli piirilevystä jos haluaa mallailla sitä koteloon (https://www.dropbox.com/s/stna3komjykw72b/Mittari3D.wrl?dl=0)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: pomit - 20.01.17 - klo:20:25
noniin uusi versio tehty, ilman läpivientiä sähkönsyötölle, kestänee porauksen johtoa varten tahi sitten voi piirtää itse.
dropbox linkissä stl:t + fusionin tiedosto.
https://www.dropbox.com/s/dw2h26413yk5cuz/rpm-mittari.zip?dl=0

kannen sain jo tulostettua, ei riitä illat laatikon tulostukseen, simplify3d näytti 6tuntia 25% täytöllä, mutta josko viikonloppuna saisi tulosteltua.

Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: pomit - 22.01.17 - klo:21:13
Laatikkokin tuli tulosteltua. Onnistua ihan hyvin. Olisi voinut tartunta pinnan uusia koska nurkat alkoivat warppailla, mutta ei ole merkitystä käytön kannalta. Jos jotain pitäisi muuttaa niin ehkä vähän paksummaksi seinät. Ja jonkinlainen kiinnitys piste jos kotelon laittaa esim jonkun varren päähän.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170122/efa938606ea08f445d3b814fcde83685.jpg)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170122/1ca8c45f05cd2ed1245bb93d6d88ccb2.jpg)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Jarkko Nieminen - 17.02.17 - klo:02:17
Vekoy:ltä löytyy valmis kotelo ja kansi valmistuu näin.

https://youtu.be/rD2STKY3nTs (https://youtu.be/rD2STKY3nTs)
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 19.11.18 - klo:22:00
Tervehdys lajitoverit,

Vähästä aikaa on minulta taas kyselty josko vielä olisi näitä tässä viestiketjussa puituja kierroslukumittareita saatavilla. Niitähän silloin tehtiin joku parinkymmenen kappaleen sarja.
Ajattelin laittaa kyselyn uudesta tuotantoerästä myös tänne foorumin puolelle siltä varalta että yleisempää mielenkiintoa aiheeseen olisi.
Alkuperäinen designihan tehtiin jäsen senaattorin pyynnöstä hänen tarpeisiinsa ja ne tarpeet suunnilleen täyttyi ja kiinnosti useita muitakin jäseniä niin että vehkeeseen väsättiin joukko lisäominaisuuksiakin..

Maailma menee eteenpäin ja jos nyt lähtisi työstämään aiheesta Mark 2:ta niin olisi mahdollista ottaa mukaan joitakin muitakin hyödylliseksi koettuja / toivottuja juttuja ja ehkä samalla modernisoida laitteen tekniikkavalintoja. Monet foorumilaisethan kehitti näppäriä lisäjuttuja kuten näytön siirto oman kaapelin päähän jne.

Siispä kyselen tässä, että olisiko tämmöinen laite kiinnostava ja siinä tapauksessa mitä erityisiä uusia piirteitä siinä olisi hyvä olla?
Muistin virkistämiseksi tässä alkuperäisen laitteen speksejä:
- pyörivän akselin (jyrsinkaran) kierroslukunäyttö; 5 numeroa, ilmaisu optisesti joko haarukka- tai heijastusanturilla, tai muulla käyttäjän tuottamalla signaalilla
- 1 ... n pulssia per kierros, konfiguroitavissa laitteen asetuksissa.
- Sisäänrakennettu virtalähde, syöttö 230V
- sarjaan kuului pelkkä piirilevy, foorumilaiset kehittivät erilaisia koteloratkaisuja, mm 3D-tulostettuja ja valmiskoteloita.
- parametrimuisti jolla laitteen toiminnan yksityiskohtia voi säätää

Ne joita enempikin kiinnostaa, voivat kerrata kapistuksen olemusta käyttöohjeesta: https://www.dropbox.com/s/mo8s1y55t25hi10/RPM-mittari.pdf?dl=0 (https://www.dropbox.com/s/mo8s1y55t25hi10/RPM-mittari.pdf?dl=0)
Itselle tulee mieleen, että nyttemmin kun kaikilla makaa nurkissa läjä puhelimen USB-latureita niin se olisi yksi helppo tapa syöttää sähköä tällaiselle vehkeelle. Jäisi hyvä määrä isokokoista rompetta pois ja koko ja hintakin pienenisi jonkun verrankin.

Laittakaa palautetta jos siltä tuntuu niin katsotaan saisko tästä taas projektin aikaan.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Ville Vaho - 20.11.18 - klo:06:49
Mulle mahtuu uutta revisiota. Paikkakin on jo.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: HTL - 20.11.18 - klo:09:13
Tarvetta olisi täälläkin yhdelle nopeusnäytölle.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Keke - 20.11.18 - klo:17:32
Tarve ainakin yhdelle. Jos ei muutamallekkin näytölle.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Jarkko Nieminen - 20.11.18 - klo:21:54
Moi.

Kyllä vaan, mukana ollaan. Ja mielellään juuri puhelimen laturilla virta sisään, tai ruuviliittimelle 5Vdc.
Tarve....ei tällä hetkellä mutta varastoon ostan hinnasta riippuen jotain 1-3kpl. Edelliset 2 toimii loistavasti! Ja vanhoihin kiinnostaa heijastin anturit (nyt optohaarukoilla).

-Jarkko
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 21.11.18 - klo:00:06
Okei, halukkuutta tuntuu oleva. Tehdäänpä siis seuraava versio aiheesta.
Jos on ajatuksia mitä toimintoja olisi hyvä olla perusnopeusnäytön lisäksi niin kirjatkaa niitä tänne jotta saadaan mukaan. Ajattelin päivittää prosessorin ARM-pohjalle jolloin saadaan mukaan mm. D/A-muunnokset ja sitä kautta analogisia lähtösignaaleja jos sellaiseen on kiinnostusta.
Edellisen version ominaisuudet pyritään ottamaan mukaan ja tarvittaessa säätämään niitä paremmiksi sikäli kuin siltä tuntuu.

Mark 2 toteutetaan varmaan suurimmaksi osaksi pintaliitoskomponentein ja lienee helpointa että laite tulee jakeluun ainakin lähes valmiina piirilevynä.

Omronin anturit lienee toimineet hyvin joten niitä samoja voisi varmaan käyttää jatkossakin. Rinnalle voisi ajatella Hall-anturitekniikkaa jos jollekin magneettinen vaihtoehto olisi paremmin toteutettavissa.

Mutta perästä kuuluu jahka homma alka etenemään.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Ville Vaho - 22.11.18 - klo:16:04
Tuo kännykän laturi virtalähde maistuisi ainakin itselle mielummin kun 240v.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Keke - 24.11.18 - klo:10:40
Jos mahdollista niin 24v käyttöjännite mahdollisuus olisi hyvä myös olla.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 29.11.18 - klo:10:47
Väliaikapäivitystä tähän aiheeseen:

Suunnittelu on edennyt. Yleisesti ottaen ajattelin päivittää koko designin tälle vuosituhannelle, mikä tarkoittaa että laitteessa käytetään lähinnä pintaliitostekniikkaa. Ihan jo senkin takia, että perinteisten komponenttien saatavuus hiipuu kaiken aikaa, vaikka toki noita nyt vielä saa, että ei se ole pääasiallinen syy. Moni seikka kuitenkin puoltaa pintaliitoksia, ei vähiten hinta ja se että laite on näin tehtynä paljon kompaktimpi. Olen vakioinut 1608M-kokoiset komponentit (0603 metrisesti rajoittuneille :) ). Koska ne ei enää toimi rakennussarjassa paristakaan syystä, niin tämä laite toimitetaan valmiina piirilevynä.

Liitännät ulkomaailmaan ajattelin tehdä 3,5mm riviliittimin siten, että oletus on käyttää Phoenixin pieniä pistoriviliittimiä. Ne ei ole ihan halpoja, mutta niiden ergonomia on ylivoimainen kun johdot voi kytkeä ihan muualla ja vain tökätä paikoilleen. Vaihtoehtoisesti on mahdollista juottaa johdot itse suoraan liittimen juotostäppiin.
Niin ja +5V syöttö vakio mikro-USB-liittimellä, jotta vanhat puhelinlaturit toimii powerina. Vaihtoehtona otin pyynnöstä mukaan +24V syöttömahdollisuuden ja se otetaan samoilla riviliittimillä kuin muutkin.

Näyttönä ajattelin käyttää samoja 1" 7-segmenttinäyttöjä koska ainakin itse pidin niitä hyvin selvälukuisina. Ellei raati muuta vaadi niin väri olisi edelleen se keltainen joka oli viimeksikin.

Edellisen mallin konfigurointi tehtiin painonapein. Sama toimisi tässä uudessakin, mutta voisi myös käyttää pientä painikkeellista enkooderia ylös/alas/OK -valintoihin. Voisi tulla hieman kompaktimpi eikä lisäkustannus ole merkittävä. Mielipiteitä vastaanotetaan.

Prosessori päivittyy Atmelin 8-bittisestä ATmega 328:sta ST:n 32-bittiseen STM32F303-prosessoriin jossa on huomattavasti enemmän vääntöä ja kapasiteettia kaikin puolin. Tämä mahdollistaa haluttaessa oikean A/B/Z pulssienkooderin käytön ja sitä myötä useita ehkä kiinnostavia sovelluksia. Maksimipulssilukua ei ole vielä kiinnitetty, mutta siihen tähdätään, että luokkaa 10 000 p/r enkooderit vielä toimii kierrosluvuille alle 100 000 rpm. Toki edellismallin yksi/muutama pulssi per kierros ilman suunnantunnistusta toimii myös.

Edellismallin tapaan tässäkin on apulähtöjä joita voi käyttää eri tarkoituksiin. Nyt lähtöjä on 4 kpl ja ne on tuotu kunnolla liittimille sekä galvaanisesti erotettu ja ylivirtasuojattu. Lähtö simuloi potentiaalivapaata relekontaktia eli piiri tarvitsee jännitteen ulkoa. Koska mitään sähkömekaanista komponenttia ei käytetä, lähdöt ovat hyvin nopeita ja pystyvät ainakin kilohertsiluokan kytkentätaajuuksiin.

Nyt kun käytössä on "kunnollinen" ARM-prosessori jossa on myös D/A-muuntimet niin piirsin mukaan kolme lähtöä analogisille signaaleille. Koska kaikki eivät näitä tarvitse/halua, niin varsinainen lähtöelektroniikka kuhunkin kanavaan toteutetaan erillisellä paikalleen juotettavalla modulilla. Yksinkertaisimmat modulit tuottavat 0...+5V lähtösignaalin mutta varaus on myös kaksipäisille lähdöille esim -10 ... +10V tai mikä tahansa muu haluttu jännitealue tai vaikkapa 4-20mA virtasignaali. Signaalit on mahdollista myös galvaanisesti erottaa analogimodulissa. Eli moduleja voi rakentaa myöhemmin niin monta erilaista kuin mielikuvitus antaa myöten ja tila sallii.
Näitä signaaleja samoin kuin digitaalilähtöjä siis voi käyttää erilaisten apujuttujen ohjaukseen. Konfiguraattoriin sisällytetään toiminnot joilla lähtöjen käyttäytymistä ohjataan.

Jo edelliseen mittariin muutamat jäsenet tulostelivat koteloita 3D-printterillä. Tämän mallin layout ja mekaniikka on tarkoitus suunnitella 3D-ystävälliseksi niin, että kotelon tulostaminen olisi mahdollisimman suoraviivaista. Olen nykyisin itsekin Prusa Mk3:n tyytyväinen omistaja, joten tarvittaessa pystyn tuottamaan myös koteloita sikäli kuin niitä joku sitten aikanaan haluaa. Mutta ajatus on laittaa kotelon suunnittelu- ja valmistuskuvat jakeluun sitten laitteen muun dokumentaation yhteydessä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Hiekkaranta_92 - 29.11.18 - klo:17:06
Eli näitä muutama päällekkäin niin onkin jo dro valmiina. Sitten kun vielä söisi sisäänsä 1vpp sini singaalia ja 11uA sini niin alkaa olla jo moni mittasauvakin olla tuettuna.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 29.11.18 - klo:23:10
Heidenhainin 11 uA mittasignaalia on tullut työstettyä Zynqin kanssa juurikin ajatuksena tuottaa mittasauvasta A/B/Z-signaali servo-ohjausta varten. Siinä on vaan juttuja jonka takia suoraviivaisin arc tangentilla vaihekulman laskenta ei käytännössä ole luotettava.
Oikeasti toimiva ratkaisu on käyttää observaattorialgoritmia, tässä tapauksessa sellaista kuin ATO eli angle tracking observer. Sitä vaan ei moni prosessori jaksa ajaa, eli tarvitaan FPGA ja sen takia olen vääntänyt sitä Xilinxin Zynqillä. Sekin vielä jonain päivänä toimii, mutta työkiireet ajaa edelle.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Hannu - 01.12.18 - klo:18:30
Hienoa, olis ropotti jouten ilman luotettavaa ohjausta.
Kiinnostaisi pistää tuo resolveria lukeva versio ropottiin ja ohjaus softaksi linuxcnc.
Joskus milleniumin alussa kokeiltiin resolverin lukua jollain erillis piirillä ja emc2:lla.
No kyllä siinä kärsä heilui.Vähän vikurin vikaa siinä oli nyt seissyt 20vuotta.

Tämä noin tulevaisuutta aatellen jos tuo resolverin luku tulee kuvioihin mukaan.

Kiinostaa myös nyt työn alla oleva versio karan nopeusnäytöstä.

Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: petko - 01.12.18 - klo:19:50
Hienoa, olis ropotti jouten ilman luotettavaa ohjausta.
Kiinnostaisi pistää tuo resolveria lukeva versio ropottiin ja ohjaus softaksi linuxcnc.
Joskus milleniumin alussa kokeiltiin resolverin lukua jollain erillis piirillä ja emc2:lla.
No kyllä siinä kärsä heilui.Vähän vikurin vikaa siinä oli nyt seissyt 20vuotta.

Tämä noin tulevaisuutta aatellen jos tuo resolverin luku tulee kuvioihin mukaan.

Kiinostaa myös nyt työn alla oleva versio karan nopeusnäytöstä.
Morjens Hannu,
Onko nuo ropotin liikkeet tehty siis servomoottoreilla joiden per*seesä on resolverit?
Mulla oli vähän samantapainen tilanne jyrsikoneen kanssa, vaihdoin resolvereiden tilalle enkooderit.
Hyvin toimii edelleen edelleen emc2 ja GD ohjaimilla. Jos kiinnostaa niin haulla löydät lisätietoa.


Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 02.12.18 - klo:14:16
Tässä vähän alustavaa kuvaa miltä seuraava versio alkaa näyttää. Ajattelin tuottaa piirilevyn lisäksi kotelolle stl-mallin josta halukkaat voi printata itselleen kotelon. Vaihtoehtoisesti minäkin voin niitä printata pientä suolarahaa vastaan sen minkä aika ja oman printterin kapasiteetti sallii.
Kun täällä foorumilla oli kovia rajoituksia tiedostojen koossa, niin tässä Dropbox-linkit jotta kuvat löytyy kaikki samasta paikasta.

Piirilevy - pohjapuoli: https://www.dropbox.com/s/pv98ccm5fcqfdt0/PCB_bottom_20181202a.PNG?dl=0
Piirilevy - yläpuoli: https://www.dropbox.com/s/vmny30qcc5aom24/PCB_top_20181202a.PNG?dl=0
3D-malli - alapuoli: https://www.dropbox.com/s/m1qa20526tkn7hu/3D_bottom_20181202a.PNG?dl=0
3D-malli - yläpuoli: https://www.dropbox.com/s/fi6i8jjv3o4rc8l/3D_top_20181202a.PNG?dl=0
3D-malli - kotelon pohja: https://www.dropbox.com/s/i72er7aopisqmcu/3D_housing_bottom_20181202a.PNG?dl=0

Saa kommentoida ja ehdottaa muutoksia.
Asetuspainikkeet puuttuvat vielä leiskasta, ne tulee seuraavaan versioon.
Kotelosta puuttuu vielä kansi kokonaan sekä pohjan reunaan tuleva huullos ja kiinnikkeiden paikat. Kanteen tulee asetuspainikkeiden läpiviennit sekä valoputket vasemman reunan indikaattoriledeille (näyttävät kun lähtö 1..4 on päällä).

Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: dzy - 03.12.18 - klo:16:31
Nämä ST:n prosessorit on todellisia "voimakoneita". Linuxilla ohjelmointikin onnistuu nyt helposti kun nämä korjasi CubeMX:n makefilen generoinnin (pienellä avustuksella) Itse käytän Kiinan kopioita stlinkistä, toimivat melko hyvin. Yksi on kärähtänyt (ajoin TFT näyttöä jossa 5v ledi taustavalo ja otin jännitteet stlinkistä... ei kestänyt... Liian hapero LDO.) Kiinan kopioissa on kahta mallia tuosta stlinkistä mitä on tullut vastaan. Toisessa on isompi LDO pakkauksen puolesta. Voi olla että siinä saattoi olla joku oikkarikin, johdotus nyt oli mitä oli...

https://youtu.be/3zvSEORu9PU
https://youtu.be/DUfypsfkl-c

Heidenhainin 11uPP signaalit saa helposti IC-NV piirillä. Ei tarvitse kuin muutaman vastuksen niin jopa INDEX pulssin saa siihen suoraan kytkettyä (ei näy datasheetissa). Olen syöttänyt tämän IC-NV:n 5v signaalit suoraan STM32F7 prossulle, siinä on timerin pinnissä 5v kesto.

CubeMX:n luoma koodi ei ole ihan sieltä parhaasta päästä, pelkkä lankun alustus vie 10-15 kilotavua, ottaa mukaan myös soc:in toimintojen purun... Piuha irti tai soft reset hoitaa saman asian. Puremetal ohjelmoinnilla (https://www.dropbox.com/s/w8lzbbv3ghepcn2/STM32_CNC_BOOTSTRAP.tar.xz?dl=0) sen saa tippumaan alle kilotavun. Tämä nyt on vain vanhan pierun käsitys siitä minkä verran koodia tarvitaan. Aloitin ohjelmoinnin Amiga 500:sella, koko käyttöjärjestelmä mahtui 512kiB:ttiin ja saman verran oli muistia... :)

Tuo enkooderi on tr electronicin valmistama, siitä sai lopulta 32768 paikkaa selville per kierros eikä stm32f7 yskinyt lainkaan vaikka kuinka veivasi käsin.

EDIT: Uusinta CubeMX 5.0 versiota ei ehkä kannata ladata Linuxille, ei toimi ainakaan omassa Fedora 28 jakelussa. Lisäksi vanhemman version uudelleen lataus on melko mahdotonta.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 04.12.18 - klo:10:48
Voisi noita iC-NV-piirejä kokeilla mutta en ole löytänyt niille jakelijaa (en ole tosin juuri etsinytkään). Mistäpäin itse olet hommannut noita ja mihin hintaan?
Tiheärasterisiin mittasauvoihin noi soveltuu ja siihen ne on kai suunniteltukin. Itsellä on mielessä myös pyörivän resolverin tulkinta ja siihen haluaisin mielellään 6 bitin sijaan vähintään 12 tai ehkä jopa enemmänkin jotta absoluuttiaseman dekoodaus olisi tarkka. Elättelen toiveita, että parilla nopealla A/D-muuntimella ja ehkä Artix-7:lla saisi kilpailukykyisen ratkaisun. Semmoisen kehittämisessä olen tuota Zynqiä käyttänyt kun siinä se PL-osuus on juuri Artix.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: dzy - 04.12.18 - klo:11:44
Muistaakseni hommasin ic-nv:t elfalta ja joitain kiinasta aliexpressin kautta.

EDIT: Joo, elfalta olen osan noista hommannut. Ei mitään halpoja, yli 8€ kappale, mutta yksinkertaisia käyttää.
Tuon IC-Housen romuja käytetään yleisesti teollisuudessa, muun muassa TR-Electronicsin antureissa on näiden mittapiirejä, ihan legitiimi puolijohdevalmistaja siis.
Tuon IC-NV:N indeksi pulssi on käytännössä enable signaali, jos sen kytkee app noten mukaan niin niitä index pulsseja saa aina sini/cosini käyrän tietyissä kohdin, eli siis useita per kierros. Heidenhainin 11uApp index pulssi on alhaalla ei aktiivisena  (TNC:ssä siis alle 15v/2 jännitteellä, koska tuo 11uApp signaali kelluu siinä puolivälissä positiivisella jännitteellä) ja nousee komparaattorille sitten yli tuon jännitteen. Tuolla ilmeisesti tarkkaillaan myös mittasauvojen toimintaa minkä tuo TNC ilmoittaa mikäli parametroitu mitta ei ole kytkettynä. Index pulssi ei ole 11uApp, vaan sillä on eri raja-arvot.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Seppo K - 12.05.19 - klo:22:02
Onkos tämä hanke hautautunut kun on hiljennyt keskustelu?

Palasin foorumille kun omissa kahdessa aiemmassa näytössä oli jotain ongelmaa, ja nyt törmäsin tähän.

Olen siis kiinnostunut uusimaan nuo nykyiset jos niitä ei helpolla saa pelittämään - ja vaikka saisikin.
Tuo viestissä jo mainittu näyttö sateliittina on kyllä sellainen jota odotan - sellaiset viritykset jo aiempaan tein mutta "rumasti" johdottamalla. Voisin nyt uusia  rakenteen fiksummaksi - ehkä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Keke - 30.12.19 - klo:06:58
Tervehdys.
Olikos tämän projektin tiimoilta mitään uutisia.
Tarvetta olisi tälle.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 30.12.19 - klo:21:30
Tässä kävi vähän silleen kuin usein käy että yksityisyrittäjä joutui uhraamaan aikansa liike-elämän palvelukseen.
Monenlaista voisi kehitellä jos olisi paremmin aikaa, mutta kelpaisiko semmoinen jos tästä laitteesta tekisi päivitetyn version alkuperäisellä toiminnalla?. Tarkoittaa, että ominaisuudet olisi käytännössä samat kuin ekassakin laitteessa, mutta rakennetapa ja komponenttivalinnat päivän tekniikkaa.
Laite ei olisi enää rakennussarja vaan "valmis" puolivalmiste eli kotelointia vaille toimiva. Ja sähkönsyöttö siis otettaisi USB-laturista micro-USB-liittimen avulla tai vaihtoehtoisesti 12-24V riviliittimille. Näin vältettäisi verkkojänniteellä pelleily ja voi hyödyntää kaikilla nurkissa pyöriviä vanhoja kännyn latureita.
Samalla vehkeestä tulee niin pieni, että mitään etänäyttöjä ei varsinaisesti tarvita - laittaa purkin suoraan sinne missä sitä halutaan lukea.

Alkuperäisessä oli tuuman korkuiset numerot. Onko ne hyvät vai pitäiskö olla pienemmät, esim 1/2 tuumaa tms? Isompia ei taida helposti löytyä.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Keke - 31.12.19 - klo:11:28
Moro.

Tuo päivitetty versio vanhoilla toiminnoilla kuulostaa minun tarpeeseen hyvältä.  Vanhan näytön numerot olivat hyvän kokoiset ei tarvetta muutoksille. Itse suosin tuota 24v se on monessa paikassa yleensä saatavilla.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Seppo K - 31.12.19 - klo:16:43

Moikka

Kiva että ehdit Kremmen palata kuulolle - olen kaipaillut ja yksityisviestiäkin lähetellyt.

Minullahan on 2 kpl niitä "alkuperäisiä" malleja, ja niihin etänäytöt viritellyt, kun kertakaikkiaan laite (ei se alkuperäinen - eikä tuleva uusikaan) soii itse laitteen ohjainkotelon sisään. Näyttöleditkin on pienemmät tilan takia.
Ongelmani on se, että nyt toinenkin laite heitti hommat tiskiin - eli ei näytä mitään. Olen järkeillyt että poweri-systeemi on väsynyt, sillä hetkellisesti pitkän ja viileän jakson jälkeen käynnistettäessä, näytöllä käy normaalit versiotiedot ja jopa kierrokset näkyy hetken. Mutta sitten taas palataan heti käynnistyksestä sekavaan näyttöön. Ongelmat esiintyi alkuaan vain kesän aikana kun autotallissa on lämpimämpää

Ehtisitköhän avustaa vian etsimisessä ja korjauksessa. "Perinteisemmän kokoiset" komponentit saan kyllä itsekin istutettua, mutta "kärpäsenpaskoihin" ei laitteita ole. Yksi mahdollinen ratkaisu olisi tietty sellainen että ulkoisella powerilla syöttäisin jännitettä sopivaan pisteeseen itse kortilla, jos ongelma on jossain heikon saatavuuden komponentissa. Mutta mihin pisteeseen ja mikä jännite?

Pistä vaikka sähköpostia gmailiin tai heitä yksityisviesti jos osoite ei ole enää tallella.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 01.01.20 - klo:13:07
Tehdäänpä sitten tässä keskustellulta pohjalta päivitetty versio.

Laittakaa tähän ketjuun viestiä kukatämmöisen haluaa ja kuinka monta kpl itse kullekin. Hinnasta en tässä vaiheessa osaa sanoa tarkemmin muuta kuin että ei siitä ainakaan tule kalliimpi kuin alkuperäisestä, ehkä jonkin roposen edullisempi. Jos saadaan 10-20 kpl kasaan niin määräalennukset alkaa jo vähän vaikuttamaan.

Koitin poimia keskustelusta toiveita ja huomioita, mutta laittakaa ihmeessä vapaasti lisää, nyt on oikea hetki koettaa leipoa niitä sisään tuotteeseen. Kaikkea en uskalla automaattisesti luvata, mutta selkeät jutut kyllä. Nyt siis tulossa esim. virransyöttö USB-liittimestä sekä 9-30V riviliittimeltä. Anturin liitin on vaihtumassa D9-liitimestä 4-napaiseen 3,5mm pistoriviliittimeen. Virransyöttöön samanlainen 2-napainen. Antureina olisi edelleen Omronin optiset mutta seikkailuhenkiset voi vapaasti kokeilla mitä tahansa +5V jännitteellä toimivaa pulssitinta. Semmoinen varoitus kuitenkin, että induktiiviset anturit ei ilman muuta käy kun joissain on latenssia johtuen niiden toimintaperiaatteesta.

@Seppo K ja muut joilla on ollut häröjä toiminnassa: Laittakaa toimimattomia vehkeitä minulle päin niin katson mikä niitä riivaa. Kyllä ne kuntoon saadaan tavalla tai toisella.
Pakettipostiosoite oli siis:
 Martti Paalanen
 Jokikunnantie 165
 03400 Vihti

Tuosta etänäyttötarpeesta semmoinen ajatus, että koska signaalien ryöstäminen 7-segmenttien pinneistä tms on enemmän kuin lievästi epäilyttävä viritys, niin voin laittaa levylle paikat linjadriverille joka puskee kunnollista signaalia ja kestää etäisyyttä. Toisen päähän vaan tarvitaan sitten linjavastaanotin sarja/rinnanmuuntimet ja ne näyttösegmentit. Onneksi logiikkapiirit ei maksa kuin maapähkinöitä ja peruslaitteen voi kalustaa tai jättää osat pois kuka ei niitä tarvitse.
Laittakaa siis samalla tietoa onko tarvetta/halua etänäytölle niin tilaan romppeita sen mukaan.


Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 02.01.20 - klo:11:17
Täsmennyksenä siis tuohon viimeiseen ajatukseen, että etänäyttö olisi erillinen piirilevy jossa on näyttösegmenttiledit ja linjavastaanotinpiiri.

Näin prosessorin tuottama sarjamuotoinen näyttödata paitsi dekoodataan päänäytölle, lähetetään myös etänäytölle häiriöitä sietävässä RS422-differentiaalimuodossa. Etänäyttö toistaa saman mitä päänäyttö tekee, eli muuntaa sarjadatan rinnakkaismuotoon.
Yhteys näyttöjen välille muodostetaan käyttäen normi Ethernet Cat-kaapelia jolloin ei tarvitse nysvätä liittimien kanssa ja vältytään kokonaan kolvihommilta.
Etänäyttö otta sähkönsä saman kaapelin välityksellä päälaitteelta joten asennus on simppeli - 1 piuha tökätään liittimiin ja etänäyttö toimii.

Ajattelin tehdä etänäytöstä noin puolet päänäytön koosta, eli ~12 mm korkeat numerot. Itsellä ei ole vahvaa mielipidettä numeroiden tai levyn koosta joten jos on tarpeita tässä suhteessa niin kertokaa.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Hiekkaranta_92 - 02.01.20 - klo:12:42
Karanopeus näytölle kun ei ole tarvetta niin huilin muuten vaan väliin 😅

Olisko tuo etänäyttö tai mahdollisesti ihan alkuperäinenkin laite toteuttaa siten että olisi muutamankin erikoisen led segmentin paikat valmiina. Esim kolmen kokoiset. Jos on esimerkiksi tilan ahtautta, voisi laittaa pienemmät segmentit ja leikata levystä ylimääräisen pois?
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Seppo K - 03.01.20 - klo:17:49
Olet Kremmen 100% oikeassa että tuollainen signaalien "ryöstäminen" ja etäkäyttö ei ole paras ratkaisu, mutta olosuhteiden pakosta jotain oli yritettävä. Ja se osoittautuikin toimivaksi ja toiminut useita vuosia.

Linkitän mukaan muutaman kuvan jotka ovat esillä jo noissa rakenteluprojekteissa osoittamaan millaisen tilaongelman kanssa jouduin painiskelemaan ja mikä oli lopputulos.
Noissa etänäytöissä segmentin korkeus on jotain 15 mm luokkaa, eikä kyllä pienempiä minun mielestä kannata käyttää (jos tuota kokoa on vielä saatavilla). Kuvissa näkyy mittareferenssinä esim. tajarin ohjainpaneeli ja erilaisia kytkimiä.

Etäyksikön johdotus omalla CAT-kaapelillaan on varmasti hyvä ratkaisu jos näyttö on omanaan, mutta integroituun ratkaisuun toivoisin että signaalit saa vaikka piikkirimalta liittimen ohella ulos. Olisi vaikka johdotuksessa täpät joihin piikit voi juottaa tarvittaessa. Tai tietty voihan sen CAT-kaapelin pätkäistä ja ottaa johtimet sieltä erikseen. Pelkään vain että jäykkää kaapelia ei saa sovitettua omaan käyttööni, mutta eiköhän ne signaalit saa ulos ilman liitintä vaikka jättämällä liitin kalustamatta. Vai onnistuuko?

Kommentoin tätä siinä mielessä, että liittyisin mukaan hankintaan vaikka nuo minun näytöt saataisiinkin kuntoon, että mahdollisten myöhempien komponenttiongelmien takia olisi varayksiköt.

Linkitetyt kuvat selityksineen löytyvät jutuista:
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=5791.msg21049#msg21049 (http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=5791.msg21049#msg21049) ja
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=5813.15 (http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=5813.15).
Siellä näkyy myös "laitekotelo", jonka kasailin vanhaan tietsikkakoteloon ja liitän ohjauksien osalta jyrsimeen kahdella D25-liittimellä kaapelein + stepperit omillaan. Ajatuksena joskuspäivittää myös sorviin stepperit, jolloin voisin kaapeleita siirtäen ohjata sitäkin. Mutta haaveillahan aina voi ...

(https://lh3.googleusercontent.com/-nWlN7Y0fbY4/UROqzJV7LCI/AAAAAAAABZc/gJIuT5cm72E/s400/DSC07832.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-EFHDmtkqTng/UROq0wvNdEI/AAAAAAAABZ0/NRD2NYVuyt4/s400/DSC07835.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-C9Y4unIS2Qo/UROqi3b38sI/AAAAAAAABds/MGqMyTJogb4/s400/DSC07843.JPG)


(https://lh6.googleusercontent.com/-lIOFH_Q0twk/UWEliDKMLYI/AAAAAAAACII/BMMIBBjNIiQ/s640/DSC08011.JPG)
(https://lh5.googleusercontent.com/-_nbOLLiy7vo/UWElkJ4bNeI/AAAAAAAACI4/VVwxzzeeXqY/s640/DSC08026.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-3wj0_7S_2eE/UXwHlJ44DhI/AAAAAAAACMU/hjFBcAl7sQg/w800-h600/DSC08031.JPG)
(https://lh5.googleusercontent.com/-005AoLnMSaQ/UXwHcVhMhNI/AAAAAAAACLk/OuGa-Hbw7DA/w800-h600/DSC08033.JPG)

Sorvissa etänäyttö suoraan lattakaapelein 1:1 näyttösegementtien jaloista, jyrsimessä hieman johdinmäärä minimoiden jotta johtimet 2x25 kaapeleissa saatiin riittämään.

"Kotlantiäijän kötöstyksiä" sanoisi isäni, mutta hätä ei lue lakia  :)


Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: G Brzeczyszczykiewicz - 03.01.20 - klo:19:46
@ Seppo K: "korkeus on jotain 15 mm luokkaa, eikä kyllä pienempiä minun
  mielestä kannata käyttää (jos tuota kokoa on vielä saatavilla)"

Saatavilla? Vaasan elektroniikkakeskus pitää hyllyssä kokoja 100mm:iin saakka
mutta niissä on jännitevaatimus korkeampi koska on LED:jä sarjassa. Tilaamalla
saanee sitten isoja jos tarve on.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Kremmen - 04.01.20 - klo:10:10
Minun ajatukseni oli tehdä ns. kunnollinen etänäyttö eikä rosvota segmenttien johdoista. Tämä tarkoittaa, että data siirtyy SPI-sarjadatana RS422-differentiaalisignaloituna jolloin se ei ole häiriöherkkää ja etäisyydelläkään ei ole niin väliä. Tarvitaan mittausyksikköön yksi 8-jalkainen lutikka lisää sekä liitin. Yhteiskustannus alle euron.

Etänäyttö olisi siis ihan oma piirilevynsä jossa on RS422-vastaanotin ja sarja/rinnanmuuntimet. Kaikkiaan 4 mikropiiriä + näytöt. Levyn pinta-alaksi riittää se mitä näytöt tarvii. Mä en suoraan sanottuna välitä alkaa piirtämään sellaista kötöstystä missä segmentit on pitkien narujen päässä koska se on rävellys. Jokainen saa toki itse tehdä ihan kuten haluaa mutta en mä tuollaista laitetta halua suunnitella.
Etänäyttö siis lisäoptio, eio ole pakko sitä ottaa.

Mistä päästään siihen, että kuinka moni tätä uutta nyt olisi haluamassa. Kyllä vähintään se 10 kpl pitäisi tehdä ennen kuin homma on jotenkin mielekäs. Master-yksikön piirilevy on nyt käytännössä valmiiksi suunniteltu. Mä jatkan sitten harjoitusta kun aletaan lähestyä tuota lukua.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Seppo K - 04.01.20 - klo:22:28
En tiedä ymmärsitkö minun viestin väärin, mutta tarkoitin ainoastaan sitä, että tuon erillisen CAT-kaapelin voisin korvata erillisellä olevalla kaapeloinnilla jos saan signaalit siihen irti, mutta ehdottomasti sinun ehdottamasi tekniikan tuella.
Siksi sanoinkin että saahan tuon CAT-kaapelin purettua käyttäen signaalit siitä, ellei signaaleita saa ilman tuota liitintä, kun sen tilatarve voi olla minulla haasteena etätäytön päässä.  Uusissa toteutuksissa ratkaisu on tietty selvä etu asennushelppouden takia.

Olen itsekin sitä mieltä että tuo häkkäys ei ollut missään nimessä tavoitetila, mutta tein sen aikoinaan olosuhteiden pakosta kyseisen kortin koon vuoksi.

Olen halukas hankkimaan 2 kpl uutta laitetta etänäytön kera, ja erikseen toimitan sinulle nuo olevat laitteet korjattavaksi (jos korjaus vain onnistuu, kunhan saan ne irroteltua).

Haluan pitää myös ne koska pelkään että näyttöyksikön sijoitus noihin tekemiini näyttöjen suojakoteloihin voi olla hankala nimenomaan CAT-kaapelin liitännän takia - muutenhan tilatarvetta ei ole enempää.
Tämä tilajuttu tietty vielä hieman epävarma kun ei olla päätetty etänäytön segmenttikokoa. Minulla on tuo n. 14-15mm segmenttien korkeus - itse komponentit taisi olla jotain 19mm korkeita.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: Keke - 05.01.20 - klo:08:42
Moro.
Minulla tarve yhdelle mutta tarvittaessa kaksi voin ottaa jos jää muuten tilaus vajaaksi.
Otsikko: Vs: Karan nopeusnäyttö
Kirjoitti: PekkaNF - 06.01.20 - klo:00:35
Olen käyttänyt eBayn pieniä ja halpoja näyttöä, mutta niissä raivostuttaa helvetin hidas päivitysnopeus: Jyrsimessä kiihtyy käyttäjä nopeemmin kun stabiloituu karan nopeusnäyttö.

Mitenkäs olis nyt "Mark II" versio?
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=2699.msg18889#msg18889

Eli mullahan on tekeillä oikeempikin riittävästö pulssitaajuudesta selviivä ELS, mutta olisko tässä jo sen verran vääntöä, että jotain karan nopeuden suhteessa tulevaa "syöttöä" sais ulos stepperille. Ei tarvii mitään kierteystys laatuista stabilitieettia, mutta jos vähän "syötön" tapaista pulssia?

Käy kyllä pari vakiomalliakin, koneet näköjään lisääntyy pikkuhiljaa.

Pekka