Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Karan nopeusnäyttö

Aloittaja Kremmen, 29.07.12 - klo:23:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Kremmen

Kävinpä tänään visiitillä jäsen senaattorin pajalla noutamassa pari hänen pelastamaansa Microbot-robottia/manipulaattoria uusiokäyttöön. Siitä näin julkisestikin vielä suurkiitos :). Pienestä koostaan ja iästään huolimatta nuo ei ole mitään leluja vaan ihan vakavasti otettavia minirobotteja joille löytyy käyttöä.
Mutta aiheeseen:
Senaattorin Bridgeportissa kuten varmaan monessa muussakin vanhemman pään koneessa, allekirjoittaneen Matsuura mukaanluettuna, karan pyörimisnopeuden asettelu tapahtuu mekaanisesti (variaattori) ja on siis lievää arpapeliä. Elämää helpottaisi jonkinlainen pyörimisnopeusmittari, josta totuuden näkisi vähän tarkemmin. Siispä alan kyhäämään semmoisen elektroniikkaosuutta ja kun tämmöisellä mahdollisesti voi olla yleisempääkin mielenkiintoa niin heittäkääpä kommentteja jos aihe nappaa. Mikäli kiinnostusta löytyy niin rakennussarjaa voisi tästä taas miettiä.

Tällä hetkellä mietinnässä on tämmöistä:
-Laite on yksinkertainen loota jossa muutama 7-segmenttinäyttö osoittamasssa kytketyn akselin kierrosnopeutta
-mittaus tapahtuu yksinkertaisena pulssitulona sopivalta anturilta. Anturi voi olla oikea pulssianturi tai sitten simppeli optoharukka tai mikä vaan joka tuottaa N pulssia per kierros.
-näyttöloota ottaa käyttöjännitteeksi jotain 9-24 V DC välillä, ja laitteessa on jännitesyöttö anturille. Anturi oletetaan muuten eristetyksi ympäristöstään, joten mitään optoja tms ei ole tarkoitus laittaa mittauspiiriin.
-pulssimäärä per kierros saa olla mitä vaan 1 ... N missä yläraja määräytyy raudan kyvystä laskea pulsseja. Yläraja on ainakin nyt satoja kHz joten aika tarkkojakin antureita voi käyttää - joskaan niistä ei välttämättä paljoa hyödy pelkässä nopeusnäytössä.
-pulssimäärä per kierros, samoinkuin eräät toimintaparametrit, lähinnä suodatuksen aikavakiot, laitetaan kentällä aseteltaviksi tavalla tai toisella.

Mahdollisia optioita:
-syöttö valinnaisesti 230 VAC siten, että voi kalustaa haluamansa vaihtoehdon
-Jotain lähtösignaaleja, esim pyörimisindikaatio, nopeus vastaa asetettua tavoitetta tms. Näitä voi olla useitakin jos järkeviä löytyy.
-mahdollisuus kytkeä analoginen takometri pulssianturin tilalle (rinnalle?)
-useita mittauskanavia ja niille valintakytkin
-nopeudensäätö esim PID-algoritmilla. Tämä vaatii sitten jonkinlaisen lähtöohjauksen ja keinon asetella ohjearvo, mutta on kyllä tehtävissä. Lähtö lähinnä analogisena tai pulssijonona.

Kysymyksiä:
-Tarvitaanko näytössä suuntatieto? Jollei niin se helpottaa rakennetta hieman.
-Riittääkö 4 numeroa eli max 9999 r/min? Täällä on työstäjiä joilla karat pyörii yli 10 krpm mutta onko tällainen näyttö sellaisessa käytössä kiinnostava?

Kaikki kommentit tervetulleita kuten aina.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

porepe

Syöttöjännite 24vac. Siihen sitten optiona muuntaja vaikka sillelamppusähkölle. Perustelu... Miltei kaikki koneet, kuten myös Bridgeport syöttävät tuota 24vac jännitettä. Tuo 9999 rpm riittää miltei kaikille, joten se siitä.  Korkeammilla kierroksilla koneissa on yleensä tamu, joten sen saa sieltä ulos, jos kiinnostaa... Suuntatiedolla ei mielestäni manuaali koneessa ole merkitystä, jos kerran olet näyttöä,  etkä karaohjainta suunnittelemassa. Optohaarukka 1-4 pulssia per kierros lienee helpoin toteuttaa niin mekaanisesti, kuin elektronisestikkin ja on varmatoininen. Pilkun viilaajat voivat sitten vaihtaa opton esim hall anturiin, kunhan input on muotoa 5-24 volttia ja vaikka etuvastuksella säädettävissä, jos kortin optoerottimen skaala ei riitä.   

Jänniyesyötön voisi toteuttaa niin, että sille kelpaa  niin ac, kuin dc:kin välillä 5-24volttia ja sitten piirilevylle paikka printtimuuntajalle, jos joku haluaa lamppusähköä käyttää...

Kortissa voisi olla myös 5 ja 24 voltin syötöt käytettävälle anturille.

Tuossapa minun mielipiteeni pureskeltavaksi.
Petri Junnila
Mynämäki

Kremmen

Kiitos kommenteista. Varsin pitkälle oli juuri tuollainen tarkoitus. Otetaan ehdotukset siis mukaan muitta mutkitta.
Pidetään tämä nyt tässä vaiheessa pelkkänä näyttölaitteena ettei kerätä vaikeuksia heti alussa.
Muita mietteitä kenelläkään?
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

mpr

Moi
Omat tiedot/taidot elektroniikasta vajavaiset, joten pyysin kaveria tekemään tuollaisen nopeusnäytön.
En tarkemmin tiedä komponentteja mutta joku tietokoneella ohjelmoitava piiri siellä on aivoina.
Toimii 24V jännitteellä, 4 numeronäyttö, iduktiivinen anturi antaa pulssin kerran karan kierroksella. Lisäksi siinä on pulssilähtö 5V jännitteellä josta saa karan nopeustiedon esim. machille. Tässä on tamu mutta koska vaihdelaatikko välissä ei tamun tietoa voi hyödyntää. Muistan kun sitä asensin en saanut näyttöä pelaamaan kunnolla ennen kuin laitoin tamulle suotimen, kokeilin tietysti kaikki muut konstit ensin :D sen jälkeen toiminut moitteitta eli häiriö suojaukseenkin kannattaa panostaa.

Kremmen

Kuitti tähän. Uskallan luvata, että häiriöiltä on suojauduttu :)

Jokin aika sittenhän tuli tehtyä se breakout-kortin rakennussarja. Mitenkäs sen tilanneet ovat kokeneet pintaliitostekniikan käytön tällaisissa? Onko OK vai tulisiko pitäytyä enempi perinteisissä läpireiän komponenteissa? Pintaliitoksilla saa pienikokoisempia toteutuksia mutta onko osalle porukkaa liika iso kynnys alkaa niiden kanssa?

Jos rakennussarjoja ajattelee niin yksi vaihtoehto olisi tietty että pintaliitoskompot on valmiiksi ladottu. Mulla on uuni jossa se käy kohtuuvähällä vaivalla mutta pientä lisäkustannusta moisesta tietty tulee.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

senaattori

Morjens, meikäläisen kohralla taitaa pintaliitoskomponentit olla vähä liia hitechiä, vanhanmallin sentää ossaa viä tinata. Täsä kyseisessä tapauksessa ei taira olla vähän isompi koko mikkää onkelma.....ja ikäki ruppee olemaa sitä luakkaa et näyttösegmentit vaa isonee..... ;D
Reijo Martinpoika Tuomala

mpr

Täysin samaa mieltä senaattorin kanssa. Ja kahdelle näytölle olis käyttöä.

Jarkko Nieminen

Moi,

Mä olisin kiinnostunut 2 kpl noita näyttöjä, jos sarjaa ruvetaan tilaamaan. Pintaliitoskompot ok.
antureita löytyy vaikka mitä omasta takaa 12-24v output induktiivisia ja optisia.
hinta tietysti kiinnostaa ensin.

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

Stoppari

Eikös tuohon käy ebaysta, esim Asia Engineerin myymät taajuusmittarit.Eikä ole kalliitakaan.Siihen vaan anturi....
http://stores.ebay.com/Asia-Engineer/Frequency-Meters-/_i.html?_fsub=1046194018&_sid=149380788&_trksid=p4634.c0.m322


Kremmen

Okei, sopii hyvin, että tehdään läpijuotettavilla palikoilla niin pysyy paksummissakin nakeissa osat :). Mahdollisena poikkeuksena olisi prosessori kun "järkeviä" pinnilukuja ei tahdo saada DIP-paketeissa enää. Joka tapauksessa tuo prosessori on ohjelmoitava, joten voisi miettiä josko sen latoisi valmiiksi paikalleen ja ohjelmoisi siinä. Tulisi sekin testattua mahdollisia ohjelmistopäivityksiä varten. Ajattelin siis käyttää tähän Atmelin ATMega328-prosessoria - samaa jota esim. Arduino käyttää. Siitä löytyy 32-kinttuinen TQFP-versio jossa riittää I/O mukavasti.

Eihän tämmöiselle nyt paljoa hintaa pääse tulemaan kun ei siinä ole mitään kovin ihmeellistä. Voisi jännitesyötönkin tehdä perinteisesti low techillä, eli 78xx -lineaarireguilla niin vältetään sielläkin kaikki arvokkaammat palikat.
-Piirilevyn hinnaksi arvataan sama kuin sille breakout-kortille eli vitonen, ei se voi paljoa siitä heittää.
-Prosessori on alle 2 € 25 kpl erissä
-4 numeron segmenttinäyttö on 10 kpl erissä reilu 2,5 € kpl
-lopulle sälälle max parikymppiä hatusta vedettynä, + kotelo jos sellainen halutaan projektiin mukaan. Tosin minä en ala niitä aukottamaan, sen saa kukin tehdä itse. Olisiko parasta jättää kotelointi itse kunkin omatoimisesti ratkaistavaksi
Kyllä sen pitää olla aika lähellä tuossa. Ihme jos neljä kymppiä menee rikki.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Kremmen

Lainaus käyttäjältä: Stoppari - 30.07.12 - klo:13:44
Eikös tuohon käy ebaysta, esim Asia Engineerin myymät taajuusmittarit.Eikä ole kalliitakaan.Siihen vaan anturi....
http://stores.ebay.com/Asia-Engineer/Frequency-Meters-/_i.html?_fsub=1046194018&_sid=149380788&_trksid=p4634.c0.m322
No aika huonosti, kun ne näyttää tulosignaalin taajuutta hertzeinä eli pulssia / sek. Kierrosnopeus halutaan yleensä kierr / min eli pitäisi kertoa 60:lla. Ja sitten noissa ei ole konstia kompensoida sitä jos anturi antaa enemmän kuin yhden pulssin per kierros.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Kremmen

Näyttää vähän huonolta joidenkin palikoiden saatavuus enää läpijuotettavina. Voi olla, että tulee pakosta muutama pintaliitoskomponentti, mutta kyllä niihin joku ratkaisu keksitään.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

senaattori

Jepulis, jos sen pintaliitoshomma saa ostopalveluna, ni se kotelo ja aukotushomma kyl luanaa meikäläiseltäkii...
Reijo Martinpoika Tuomala

Kremmen

Lainaus käyttäjältä: Grinder831 - 30.07.12 - klo:18:03
[...] Oliskohan mahdollista kytkeä tuo loota sitten Koneeseen josta voisi kanssa katsoa kierrokset. Mach3 ja Emc ohjelmista... Eli Tahcometer-ulostulo signaali ???[...]
Grinder831  8)

Hirveen vähän tyystin mahdottomia asioita tässä maailmassa :) Eli kyllä tuon saa tehtyä kun vaan sovitaan millaisella signaloinnilla. Jos se on takometriulostulo, eli nimenomaan jännite niin sitten tarvitaan joku pwm-lähtö ja alipäästösuodin, muussa tapauksessa pelkkä pwm tai pdm-lähtö riittänee. Onnistuu kyllä, mutta tarvii kiinnittää tuon analogisignaalin jännitealue. Luontevia olisivat 0-5V tai 0-10V joskin jälkimmäiseen pitää vähän virittää kun nyt 10V ei ole luonnostaan esiintyvä jännite. Mutta saadaan kyllä, ei se paljoa maksa. Vai olisiko joku muu jännitealue parempi?
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Jarkko Nieminen

Moi,

Jos käytetään sitä aiempaa pc relekorttia sisäänmenona esim mach3 ohjelmaan, niin pelkkä logiikka signaali tarvitaan ulos, eli vois toimia siten että olis ikäänkuin tolla 7-segmenttinäytöllä kierroslukema ja lisänä nopeusnäyttökortilla ulostulo, josta edellä mainittu lo tai hi (0- 5Vdc) tämä signaali vietäs relekortin kautta LPT portille jne mach3 ohjelmaan. jolloin mach3:sen ruudulla olis tuo sama luku (mahdollistais esim kierteytyksen sorvilla tai karalla), jolloin vois vielä verrata arvojen täsmääminen. Eli mach3:seen voidaan myös määrittää montako signaalia tarvitaan per kierros -> eli jos käytetään useampaa optohaarukkaa, induktiivista yms anturia.

Oliko edellä kirjoittamani sun ajatus grinder831? vai ihan oikeesti jännite ulostulo 0- +10Vdc, joka ei sitten onnistu sillä pc relekortilla, ilman lisä elektroniikkaa?

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk