Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Powerin kehittely laser diodille

Aloittaja jjude, 11.03.14 - klo:15:01

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kremmen

Jos haluat henkistä tukea omalle designille nin laitpa näkyviin, voidaan kimpassa katsella miltä se näyttää.
Kaipa tuo fetti toimii. Semmoinen huomio kuitenkin, että sen nieluvirran kesto on aivan tarpaaettoman iso. Ei sillä muuten olisi niin väliä, mutta isovirtaisissa feteissä on aina myös pinta-alaltan iso hilaelektrodi joka tuo muassaan ison hilavarauksen ja -kapasitanssin. Sen näkee selvästi myös tämän fetin datalehdestä. Kun et kuitenkaan tarvitse kuin muutaman ampeerin virtoja niin voisi ehkä tyytyä vähempään kuin 100A maksimivirtaan...
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

jjude

No kai sitä kehtaa...tosin tuo F-Securen Younited ei näköjään tue ainakaan IE8 joten linkki toimii tai sitten ei...
https://app.younited.com/?shareObject=39767242-b7aa-223c-134f-5b4728263e4c
Pitää vielä selata noita fettejä.

Kremmen

Linkki toimi, eikä layoutista mitään erityistä huomauttamista löytynyt. Tosin kiinnitysreikiä siinä ei näkynyt. Se minun korttini oli ajateltu olevan potikan mutterin varassa, joten siinä ei niitä ollutkaan, mutta mitenkä tämä?
Ja mitä fettiin tulee, niin mites tuo nyt piirissä oleva on mielestäsi sen helpompi juotettava kuin PowerTDFN joka melkein täsmälleen saman näköinen :) ?
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

jjude

#18
Lainaus käyttäjältä: Kremmen - 13.03.14 - klo:17:07
Linkki toimi, eikä layoutista mitään erityistä huomauttamista löytynyt. Tosin kiinnitysreikiä siinä ei näkynyt. Se minun korttini oli ajateltu olevan potikan mutterin varassa, joten siinä ei niitä ollutkaan, mutta mitenkä tämä?
Ja mitä fettiin tulee, niin mites tuo nyt piirissä oleva on mielestäsi sen helpompi juotettava kuin PowerTDFN joka melkein täsmälleen saman näköinen :) ?
Onhan liima keksitty  ;)
Tuossa fetissä nyt sentään on vähän jalkaa kotelon ulkopuolella niin mielestäni on
helpompi hahmottaa juotoksen onnistuminen.
Lämpiääkö tuo fetti miten paljon?

Edit: Fetti vaihtoehto http://documents.rs-components.com/techlib://itc_doclist_GB.htm?stockno=7879235

Kremmen

Vai liimaamalla. No, mikä ettei, mutta älä liimaa ennenkuin toiminta on varmistettu :)

Eipä noiden fettien pitäisi juurikaan lämmitä. Jos johtokanavan resistanssi on 10 mohm niin 5 A virralla häviöteho on 250 mW. SOIC8-paketti lämpiää moisella teholla jotain 7-8 astetta yli ympäristön lämpötilan, joten eipä juurikaan. Jos haluat minimoida lämpiämisen, niin järjestä nielupadeille mahdollisimman iso kuparilätkä joka johtaa lämpöä pois. Mutta siis tuo häviöteho ei edellytä mitään toimenpiteitä.
Tuo Si4190 on varmaan oikein hyvä vaihtoehto.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

jjude

#20
No niin, mukavastihan tuo "kihisee" 3A kuormalla.
Nuo suotokelatko siinä "soi"?
Kuinka isoksi lähtökonkan voi kasvattaa (10uF rippeli aika iso)?
Kokeilin 220uF ja parani huomattavasti.
Mitäs konkkia suosittelet siihen, Panasonic ZA/ Panasonic FR / Rubycon ZLJ,
ei siis tarvitse olla pintaliitos versio??

Edit1: Hämmentää tuo LD-pinnin jännitejako.
          Jos lasken, että virtaa menisi ko. jaolla 3,5A
            - laskettu LD voltage=0,175V
            - mitattu LD voltage=0,174V
            - virta mitattu vain 2,2A

Edit2: 1000uF lähtökonkalla, 2A kuormalla rippeli on noin 0,2A, ihan OK.
           Mutta säännöllisesti noin 9uS välein on lyhyt purske, jossa rippeli noin 0,6A ?

Kremmen

No hyvä että toimii. Mutta. Muistaakseni nimellinen hakkutaajuus pitäisi olla luokkaa 50-60 kHz minkä ei kyllä pitäisi kuulua ihmisen korvaan. Ja ainakin minun tekemäni protot olivat ihan hiljaista porukkaa; niistä ei kuulunut pihaustakaan. Tarkistapa a) datalehdestä, että tuo käyttämäsi 9910-variantti käyttää samaa ajastuksen mitoitusta (pitäisi toki olla sama) ja b) että taajuuden asettamiseen käytetty vastus on arvoltaan varmasti se mitä mitoitus pyytää. Jos löytyy skooppia niin sille olisi nyt käyttöä - näkisi oitis mikä on todellinen toimintataajuus.

Lähtörippelistä ei ehkä ole vielä sanottu viimeistä sanaa jos kytkentätaajuus on epänormaalin alhainen. Toki sinulla on moninkertainen mitoitusvirta minun alkuperäiseen piiriini verattuna, joten konkkaa sopii kyllä kasvattaakin runsaasti. konkan rakenteella ei sinänsä ole väliä, mutta pintaliitoselkoille on tyypillisesti pienin ESL eli näennäinen sarjainduktanssi. Se pitäisi minimoida muuten kapasitanssista ei ole hirveästi hyötyä jos konkka alkaa näyttämään kelalta käytetyillä taajuuksilla. Voi siihen muutakin tarjota ja varmaan se toimii, mutta johdinpituudet tulee minimoida. Omalla listalla merkkien puolesta on Panasonic/Matsushita, Nichicon ja Cornell Dubilier. Nippon Chemicon myös ja Rubycon lienee toimiva vaikkei oma suosikki. Muita en itse suostu speksaamaan.

9910 oli muistaakseni cycle-by-cycle -ohjatu, jolloin kytkentäjakso päättyy viimeistään kun asetettu maksimivirta ylittyy. Tämä siis mitataan jännitehäviönä virran mitavastuksen yli. Flipari joka ohjaa ulkoisen fetin hilaa on hyvin nopea, eli pienikin piikki mittajänniteessä voi aiheutta ennenaikaisen katkaisun. Sen takia mittatuloon laitetaan usein pieni RC-suodin jonka kulmataajuus on jossain megahertsin paikkeilla. Näin se veistää pois about mikrosekunnin ja sitä nopeammat häiriöpiikit joita tyypillisesti voi esiintyä kytkentäjakson etureunassa. Eli tuollaista voit kokeilla.

Tuohon ajoittaiseen purskeeseen en suorilta osaa sanoa mitään, pitää sitä illalla vähän miettiä.

Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

jjude

Sinun piirisi data antaa mielestäni 220k vastuksella n. 100kH taajuuden, minulla mitattu n. 118kH.
Tuostahan se tulee noin 9uS välillä oleva pieni purske rippelissä.
Mainitaan nyt vielä että input voltage on 24V akusta.

Kremmen

Jos purske näkyy tahdistettuna kytkentätaajuuteen niin silloin se on todennäköisesti fetin hilavärähtelyä. Tehofeteillä kun on se iso hila niin niillä on myös iso "Miller"-kapasitanssi joka saattaa tuottaa nopeaa hilavärähtelyä jos hilaa ohjataan tanakasti. Taajuudet voi helposti olla luokkaa satoja MHz. Tähän olisi tehokas konsti laittaa ferriittiputken pätkä hilajohtimen ympäri mutta valitettavasti sitä on vaikea tehdä pintaliitoskompoille. Toimii parhaiten TO220 ja sen muotoisille paketeille.
Vaihtoehtoisesti voit kokeilla hieman kasvattaa hilavastusta. Älä mene yli 100 ohmin kuitenkaan, se ei enää tuo juurikaan lisähyötyä, hidastaa vaan kytkentätapahtumaa.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

jjude

Lainaus käyttäjältä: Kremmen - 19.03.14 - klo:12:56
Sen takia mittatuloon laitetaan usein pieni RC-suodin jonka kulmataajuus on jossain megahertsin paikkeilla.
Laiton mittavastukselta 1k vastuksen ja sitten 22n konkka maihin (kulmataajuudesta ei hajuakaan) ja kyllä se niinkuin parani.
Virrat alkoi näyttämään lähemmäs laskettuja arvoja. Mitkä olisi oikeammat arvot tolle suotimelle?

Hilavastuksen muutin 4,7ohm -> 47ohm ja ihan kuin sekin olisi taas astetta paremmaksi muuttanut.

Virran muutosnopeus 1A -> 3A ja päinvastoin on luokkaa 6-8mS joka mulle riittää vallan mainiosti,
eli lähtökonkkaakin voi kai vielä isontaa, nyt siis 1000uF.

Kremmen

Tuon RC-ruotimen kulmataajuus on jo niinkin alhainen kuin 7,2 kHz joten ei ainakaan yhtään alempi ja mielellään saisi olla ylempikin.
Älä enää hirveästi isonna sitä lähtökonkkaa - tämä laite kun ei ole jännite- vaan virtalähde. Mielummin isonna kelan induktanssia keinolla millä hyvänsä, koska se vakioi virtaa; konkka vain jännitettä joka ei sinänsä ole hirveän kiinostava. Ledin kirkkaushan riippuu sen läpi menevästä virrasta, ja virran rippeli kuormittaa / vanhentaa lediä.
Tsekkasin datalehdestä vähän tarkemmin ja siellä olikin vähän tioukempi suositus kuin mitä muistin: Supertex suosittaa, että alle 100 kHz kytkentätaajuuksilla fetin hilavaraus olisi alle 25 nC ja yli 100 kHz mentäessä ei enempää kuin 15 nC. Tuon Si4190-fetin hilavaraus on tehofetiksi tyypillinen 50-60 nC eli menee tuplasti yli suosituksen. Värähtelypurskeet mitä ilmeisimmin johtuu hilavarauksen latauksesta ja purusta. Se fetti minkä laitoin piirikaavioon (CSD17507) olisi tssä suhteessa hyvä, hilavaraus vain 3,6 nC. Ei varmasti värähtele...
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

jjude

#26
Lainaus käyttäjältä: Kremmen - 19.03.14 - klo:17:54
Tuon RC-ruotimen kulmataajuus on jo niinkin alhainen kuin 7,2 kHz joten ei ainakaan yhtään alempi ja mielellään saisi olla ylempikin.
Eli muutan konkan 10nF niin silloinhan se nousee 15kH - riittääkö?
Lainaus käyttäjältä: Kremmen - 19.03.14 - klo:17:54
Se fetti minkä laitoin piirikaavioon (CSD17507) olisi tssä suhteessa hyvä, hilavaraus vain 3,6 nC. Ei varmasti värähtele...
Pitää tilata ja koittaa juottaa tuollainen...

Kai tämmöisen
http://fi.rsdelivers.com/product/murata-power-solutions/1447440c/high-current-radial-inductor-470uh-4a/0228618.aspx
kelan voi juottaa "pintaliitos" malliin - ja liimalla varmistaa kiinnipysymisen?

Kremmen

Ei ole mitään fysiikan lakia joka sanoisi koska suotimen aikavakio on "oikea". Kaikki mikä toimii tarkoitetulla tavalla on oikein. Siinä mielessä haitari on venyvä.

Minä olen protoillut vaikka kuinka paljon juuri kolvaamalla läpireiän kompoja pintaliitospadeihin. Ei siitäkään saa virhepisteitä kunhan on vaan sen verran huolellinen ettei kyhää oikosulkuja. Kuumaliima on hyvä kaveri näissä hommissa :) Ei ole kauaakaan kun hommasin kunnollisen Boschin Li-ioniakulla toimivan kuumaliimapyssyn. Kyllä nyt kelpaa. ;D
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

jjude

#28
Nyt olen testannut "oikealla" fetillä, piiri (AL9910) ja kela (330uH) vielä entiset.
Toiminta tosiaan muuttui täysin - parempaan suuntaan.
Mutta edelleen n. 9uS välein tulee tuollainen "purske".
Kuormaa kuvassa vain 0,8A. Mittavastukselta RC-suodin (1K/1nF), kantavastus 4,7ohm..
https://app.younited.com/?shareObject=28773705-aac2-606f-5b65-439ec70c2941

Edit. Ei tuolla RC-piirillä ollut mitään vaikutusta enää tuon uuden fetin kanssa.

Kremmen

Oma veikkaus on, että nyt ohjain ajaa fetin hilaa turhan rajusti. Se on tyypillinen tapa saada aikaan hilavärähtelyjä. Parannuskeino olisi  kasvattaa hilavastusta. Semmoistakin on käytetty, että hilan varaus ja purku säädetään erikseen. Siihen löytyy diodikytkentöjä joilla varaus- ja purkuresistanssin voi asettaa erikseen.
Tuosta skooppikuvasta on harmillisesti leikkautunut pois juuri ne mielenkiintoiset numerot eli amplitudi ja timebase. Saatko otettua semmoisen kuvakaappauksen jossa näkyy koko kytkentäjakso ja skoopin asetukset. Minä voin koettaa tsekata yhdellä omalla protolla miltä oma kytkentä näyttää.
Ja jos pystyt niin koeta saada skoopin proben nollajohto korvattua lyhyemmällä karvalla - pitkät nollajohdot aiheuttaa jo sinänsä värähtelyä mittasignaaleihin.

Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk