Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Yleistä keskustelua 3D-tulostuksesta

Aloittaja Konemies, 16.02.13 - klo:11:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Seppo K


Kyllä tuota tulostuksen erinomaisuutta nyt korostetaan:
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013031216774456_ul.shtml

3D tulostimella 75% miehen pääkallosta !
Kuvaa kun katsoo, niin 75% vaikuttaa kyllä "liioitetulta".
Seppo Köngäs

ilsaarin

Tuokin uutinen on niin vanhentunut kuin olla voi. Olin jo kolme vuotta sitten kuuntelemassa FIRPA:n seminaarissa jenkkien sotilassairaalan lääkärin esitelmää siitä kuinka sotilaiden kalloja korjataan tulosteilla. He olivat luopuneet muovitulosteista infektioriskin takia, joka on noissa muovisissa kuulemma melko iso. Sen sijaan he käyttivät printattua titaaniverkkorakennetta. Koko proseduuri esiteltiin värikuvina siitä alkaen kuin haavoittunut tuotiin sairaalaan kopterilla. Harmi kun tuo materiaali on poistettu Firpan sivuilta. Minulla saattaa se vielä työkoneella olla. JOs on, pistän jakoon.

Ilkka

Ilari

Kiinnostaisi kovin hankkia 3D tulostin.

Onko täällä joku joka olisi tutkinut syvemmin erillaisia vaihtoehtoja.
Itse olen pitänyt ainakin seuraavaa mielenkiintoisena
http://www.mendelmax.com/

Hyviä / huonoja puolia.
Muita kiinnostavia ei ihan rimpuloita tuotteita??
Lähialueelta kiinnostuneita yhteishankintaan. Ei tuollaiselle itsellä ole viikottaista / kuukausittaistakaan käyttötarvetta tällä hetkellä.

olli henttonen

Tuollaista tulostinta saa kotimaastakin jo edullisemmin esim tuolta
http://www.an-cadsolutions.fi/fi/felixprinter-3d-tulostin

sama tekniikka hieman eri rakenne ja jälki on,,,,noh mitä voi odottaa kun muovista pursotellaan, tosi ovat siloitelleet pintoja asetonilla ja muilla wippaskonsteilla,

Tuosta tarkempaan tarkkuuteen päästään kun heijastetaan nestemmäiseen resiiniin videoprojektorilla alhaaltapäin kuva ja valolähteestä lähtee UV säteilyä joka kiinteyttää nesteen, nostetaan kappaletta ja heijastetaan uusi kerros ja niin edelleen, hidasta mutta tarkkuus ihan toista luokkaa, varsinkin jos projektori pystyy 1920x1080 resoluutioon, tosin sellaisen hinta onkin sitten jo pilvissä. Myös nestemmäisen resiinin saatavuus ja hinta on hidasteena euroopan mantereella toistaiseksi.
dyykkari

Tapani Honkanen

Tapasin tuossa keväällä SIL/Pieksämäen Ilmailukerhon Eperimental/ultrakevyt tavipäivillä Metsäntutkimuskeskuksen tutkijan Alpo Hassisen. Hän on lennokkikuvauksen lisäksi perehtynyt hyvin tuohon 3D-tulostukseen. Asuu jossakin kaukana pääkaupunkiseudulta. Puhelin 0500 181 328

Ilari

#20
Lainaus käyttäjältä: olli henttonen - 08.04.13 - klo:23:54
Tuosta tarkempaan tarkkuuteen päästään kun heijastetaan nestemmäiseen resiiniin videoprojektorilla alhaaltapäin kuva ja valolähteestä lähtee UV säteilyä joka kiinteyttää nesteen, nostetaan kappaletta ja heijastetaan uusi kerros ja niin edelleen, hidasta mutta tarkkuus ihan toista luokkaa, varsinkin jos projektori pystyy 1920x1080 resoluutioon, tosin sellaisen hinta onkin sitten jo pilvissä. Myös nestemmäisen resiinin saatavuus ja hinta on hidasteena euroopan mantereella toistaiseksi.

Tuohan vaikuttaa mielenkiintoiselta tekniikalta :) Onko linkkejä?
Videotykkejä minulla on ;) Myös FulHD resolla. Ei UV tykki, normi videotykkejä :(

http://store.makerstoolworks.com/printer-kits/mendelmax-2-0-beta-kit/
Tuossa on kuvista päätellen johteet ja matoruuvit amattimaisempaa tekoa, rungon puolesta lienee mahdollisuus parempaan tulostusnopeuteen ja tarkkuuteen.
Tulostusalue hiukan isompi ja mekaniikan ilmoitetut toistotarkkuudet paremmat.
Flexprinter on selkeästi viimeistellynmän oloinen kuin Mendelmax, tosin Mendelmax kuvat ovat alpha versiosta.

ttontsa

..ilmeisin ei kuitenkaan UV tykki.
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

olli henttonen

#22
Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 09.04.13 - klo:11:52
..ilmeisin ei kuitenkaan UV tykki.

Se riippuu siitä tykin lampusta, kuinkapaljon se antaa UV valoa, en nyt muista minkätyyppinen sen lampun pitää olla joka eniten antaa spektrin sitä osaa ulos, kerron kun saan sen kaivettua esille, eli periaatteessa tykillä heijastetaan alhaaltapäin sisääntuleva kuva nesteeseen ja UV säteet kovettaa nesteen. Kappale viipaloidaan ohuiksi kerroksiksi, ulkopuolisesta osasta muodostuu musta maski.
Periaatteessa tykkiin voi myös modata lampunkannat mihin sopii UV lamppu. Liikkuvia osia on vain yksi ruuvi joka nostaa kappaletta nesteessä ylöspäin aina yhden viipaleen verran kerrallaan kun kerroksen kovettuminen on tapahtunut. Wempele tarvitsee suojata jokapuolelta täysin pimeäksi, tai sellaisella materiaalilla joka ei päästä UV säteitä lävitse.

EDIT;
Eli DLP projektori

Tässä esimerkki laitteesta
http://projectguru.org/fp-rokstories/3d-printer-diy
http://3dhomemade.blogspot.fi/
http://www.youtube.com/watch?v=snOErpOP5Xk

tarkkuus on ihan toista luokkaa kuin noissa jotka lämmittävät muovilankaa ja pursottavat sen
dyykkari

savari

No, piti rekisteröityä ihan tätä keskustelua varten tänne foorumille :)

Mutta joo, itselläni on juurikin tuollainen MendelMax "versio 1.5" tulostin. Tuo nykyinen malli mitä hehkuttaavat sivuillaan on tuo 2.0 versio. Suurin ero näiden kahden välillä on lähinnä rungon malli. Hintaa toteutukselle on tällä hetkellä kertynyt ~850 euroa, johon lasketaan kaikki mahdollinen mitä tuohon on mennyt. Onhan tuo halvimpiin itsetehtyihin verrattuna kallista, mutta tiedetään mihin yleensä halvimmat ratkaisut johtavat..

Suurin osa toteutuksesta menee uskollisesti perinteisen rakennustavan mukaan, jonkinverran sovellettu muiden ideoita ja jonkunverran kehitetty omaakin sekaan.

kuke

Noita hartsejahan löytyy myös näkyvällä valolla kovettuvia, jos projektorista ei saa tarpeeksi UV:ta. Tässä vielä yksi linkki johon koottu tietoa projektori tulostimista: https://code.google.com/p/lemoncurry/wiki/main

Rollerah

Jos 3D tulostus nestemäisten hartsien pohjalta kiinnostaa, niin kannattaa vilkaista FormLabs:n kehittelemää Form-1 tulostinta. Laite ei ymmärtääkseni vielä ole markkinoilla ja muistaisin lukeneeni, että FormLabs:n syytetään rikkoneen 3D Systemsin omistamia stereolitografiaa koskevia patentteja. Toivottavasti laite saadaan markkinoille, sillä toista samaan resoluutioon pystyvää saman hintaluokan laitetta ei ole tullut vastaan. Tietysti UV-valolla kovetetun hartsin mekaaniset ominaisuudet ovat heikommat kuin esimerkiksi ABS:n, PLA:n tai polyamidien, mutta korkeaa resoluutiota vaativiin kohteisiin tuo on varmasti omiaan.

http://formlabs.com/products/our-printer

PekkaNF

Tyrmäys 3d-kotitulostukselle: "Juuri mitään hyödyllistä ei voi valmistaa":
http://www.digitoday.fi/tiede-ja-teknologia/2013/07/11/tyrmays-3d-kotitulostukselle-juuri-mitaan-hyodyllista-ei-voi-valmistaa/20139592/66

Mitäs hyödyllistä sitten voi valmistaa? Mun ymmärtääkseni nää pursotteet eivät ole kovin lujia.

PekkaNF

jussi

Jämi fly tapahtumassa pääsin läheltä hypistelemään noita "pursotteita" hienoja olivat ja mielestäni todella lujia. Yhtä kappaletta sai ihan luvalla murjoa ja se kyllä kesti. Järkevyys/hyödyllisyys on sitten asia sinänsä kuka senkin määrittelee mikä on järkevää ja mikä ei, mutta minä ainakin innostuin näkemästäni niin paljon ,että aloin rakentamaan omaa :D

olli henttonen

Puuhapajalla kanssa valmistumassa pari pursotinta ja kyllä mekin ajateltiin tuolla protolla virkata kasaan noita kiinnitysosia. Malliltaan se tulee tuolla mainitusta huonekaluputken sisään rakennetusta jolloin saa johteet ja kilkkeet piiloon.
Ainakin tulee opeteltua arduinon saloja, vaikkei mitään tarpeellista saisikaan aikaiseksi ::)
dyykkari

mpr

Yksi käyttökohde voisi olla valumallin teko, siis valuhiekkamuottiin toden näköisesti riittävän luja että saa hiekan tiivistettyä ympärille ja sitten valaa metallista.
Tällä menetelmällä saisi aika monimutkaisenkin mallin helposti verrattuna muihin mallin valmistusmenetelmiin.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk