Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Karan nopeusnäyttö

Aloittaja Kremmen, 29.07.12 - klo:23:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 5 Vieraat katselee tätä aihetta.

Kremmen

Tervehdys lajitoverit,

Vähästä aikaa on minulta taas kyselty josko vielä olisi näitä tässä viestiketjussa puituja kierroslukumittareita saatavilla. Niitähän silloin tehtiin joku parinkymmenen kappaleen sarja.
Ajattelin laittaa kyselyn uudesta tuotantoerästä myös tänne foorumin puolelle siltä varalta että yleisempää mielenkiintoa aiheeseen olisi.
Alkuperäinen designihan tehtiin jäsen senaattorin pyynnöstä hänen tarpeisiinsa ja ne tarpeet suunnilleen täyttyi ja kiinnosti useita muitakin jäseniä niin että vehkeeseen väsättiin joukko lisäominaisuuksiakin..

Maailma menee eteenpäin ja jos nyt lähtisi työstämään aiheesta Mark 2:ta niin olisi mahdollista ottaa mukaan joitakin muitakin hyödylliseksi koettuja / toivottuja juttuja ja ehkä samalla modernisoida laitteen tekniikkavalintoja. Monet foorumilaisethan kehitti näppäriä lisäjuttuja kuten näytön siirto oman kaapelin päähän jne.

Siispä kyselen tässä, että olisiko tämmöinen laite kiinnostava ja siinä tapauksessa mitä erityisiä uusia piirteitä siinä olisi hyvä olla?
Muistin virkistämiseksi tässä alkuperäisen laitteen speksejä:
- pyörivän akselin (jyrsinkaran) kierroslukunäyttö; 5 numeroa, ilmaisu optisesti joko haarukka- tai heijastusanturilla, tai muulla käyttäjän tuottamalla signaalilla
- 1 ... n pulssia per kierros, konfiguroitavissa laitteen asetuksissa.
- Sisäänrakennettu virtalähde, syöttö 230V
- sarjaan kuului pelkkä piirilevy, foorumilaiset kehittivät erilaisia koteloratkaisuja, mm 3D-tulostettuja ja valmiskoteloita.
- parametrimuisti jolla laitteen toiminnan yksityiskohtia voi säätää

Ne joita enempikin kiinnostaa, voivat kerrata kapistuksen olemusta käyttöohjeesta: https://www.dropbox.com/s/mo8s1y55t25hi10/RPM-mittari.pdf?dl=0
Itselle tulee mieleen, että nyttemmin kun kaikilla makaa nurkissa läjä puhelimen USB-latureita niin se olisi yksi helppo tapa syöttää sähköä tällaiselle vehkeelle. Jäisi hyvä määrä isokokoista rompetta pois ja koko ja hintakin pienenisi jonkun verrankin.

Laittakaa palautetta jos siltä tuntuu niin katsotaan saisko tästä taas projektin aikaan.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Ville Vaho

Mulle mahtuu uutta revisiota. Paikkakin on jo.
-vilderi

HTL

Tarvetta olisi täälläkin yhdelle nopeusnäytölle.

Keke

Tarve ainakin yhdelle. Jos ei muutamallekkin näytölle.

Jarkko Nieminen

Moi.

Kyllä vaan, mukana ollaan. Ja mielellään juuri puhelimen laturilla virta sisään, tai ruuviliittimelle 5Vdc.
Tarve....ei tällä hetkellä mutta varastoon ostan hinnasta riippuen jotain 1-3kpl. Edelliset 2 toimii loistavasti! Ja vanhoihin kiinnostaa heijastin anturit (nyt optohaarukoilla).

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

Kremmen

Okei, halukkuutta tuntuu oleva. Tehdäänpä siis seuraava versio aiheesta.
Jos on ajatuksia mitä toimintoja olisi hyvä olla perusnopeusnäytön lisäksi niin kirjatkaa niitä tänne jotta saadaan mukaan. Ajattelin päivittää prosessorin ARM-pohjalle jolloin saadaan mukaan mm. D/A-muunnokset ja sitä kautta analogisia lähtösignaaleja jos sellaiseen on kiinnostusta.
Edellisen version ominaisuudet pyritään ottamaan mukaan ja tarvittaessa säätämään niitä paremmiksi sikäli kuin siltä tuntuu.

Mark 2 toteutetaan varmaan suurimmaksi osaksi pintaliitoskomponentein ja lienee helpointa että laite tulee jakeluun ainakin lähes valmiina piirilevynä.

Omronin anturit lienee toimineet hyvin joten niitä samoja voisi varmaan käyttää jatkossakin. Rinnalle voisi ajatella Hall-anturitekniikkaa jos jollekin magneettinen vaihtoehto olisi paremmin toteutettavissa.

Mutta perästä kuuluu jahka homma alka etenemään.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Ville Vaho

Tuo kännykän laturi virtalähde maistuisi ainakin itselle mielummin kun 240v.
-vilderi

Keke

Jos mahdollista niin 24v käyttöjännite mahdollisuus olisi hyvä myös olla.

Kremmen

Väliaikapäivitystä tähän aiheeseen:

Suunnittelu on edennyt. Yleisesti ottaen ajattelin päivittää koko designin tälle vuosituhannelle, mikä tarkoittaa että laitteessa käytetään lähinnä pintaliitostekniikkaa. Ihan jo senkin takia, että perinteisten komponenttien saatavuus hiipuu kaiken aikaa, vaikka toki noita nyt vielä saa, että ei se ole pääasiallinen syy. Moni seikka kuitenkin puoltaa pintaliitoksia, ei vähiten hinta ja se että laite on näin tehtynä paljon kompaktimpi. Olen vakioinut 1608M-kokoiset komponentit (0603 metrisesti rajoittuneille :) ). Koska ne ei enää toimi rakennussarjassa paristakaan syystä, niin tämä laite toimitetaan valmiina piirilevynä.

Liitännät ulkomaailmaan ajattelin tehdä 3,5mm riviliittimin siten, että oletus on käyttää Phoenixin pieniä pistoriviliittimiä. Ne ei ole ihan halpoja, mutta niiden ergonomia on ylivoimainen kun johdot voi kytkeä ihan muualla ja vain tökätä paikoilleen. Vaihtoehtoisesti on mahdollista juottaa johdot itse suoraan liittimen juotostäppiin.
Niin ja +5V syöttö vakio mikro-USB-liittimellä, jotta vanhat puhelinlaturit toimii powerina. Vaihtoehtona otin pyynnöstä mukaan +24V syöttömahdollisuuden ja se otetaan samoilla riviliittimillä kuin muutkin.

Näyttönä ajattelin käyttää samoja 1" 7-segmenttinäyttöjä koska ainakin itse pidin niitä hyvin selvälukuisina. Ellei raati muuta vaadi niin väri olisi edelleen se keltainen joka oli viimeksikin.

Edellisen mallin konfigurointi tehtiin painonapein. Sama toimisi tässä uudessakin, mutta voisi myös käyttää pientä painikkeellista enkooderia ylös/alas/OK -valintoihin. Voisi tulla hieman kompaktimpi eikä lisäkustannus ole merkittävä. Mielipiteitä vastaanotetaan.

Prosessori päivittyy Atmelin 8-bittisestä ATmega 328:sta ST:n 32-bittiseen STM32F303-prosessoriin jossa on huomattavasti enemmän vääntöä ja kapasiteettia kaikin puolin. Tämä mahdollistaa haluttaessa oikean A/B/Z pulssienkooderin käytön ja sitä myötä useita ehkä kiinnostavia sovelluksia. Maksimipulssilukua ei ole vielä kiinnitetty, mutta siihen tähdätään, että luokkaa 10 000 p/r enkooderit vielä toimii kierrosluvuille alle 100 000 rpm. Toki edellismallin yksi/muutama pulssi per kierros ilman suunnantunnistusta toimii myös.

Edellismallin tapaan tässäkin on apulähtöjä joita voi käyttää eri tarkoituksiin. Nyt lähtöjä on 4 kpl ja ne on tuotu kunnolla liittimille sekä galvaanisesti erotettu ja ylivirtasuojattu. Lähtö simuloi potentiaalivapaata relekontaktia eli piiri tarvitsee jännitteen ulkoa. Koska mitään sähkömekaanista komponenttia ei käytetä, lähdöt ovat hyvin nopeita ja pystyvät ainakin kilohertsiluokan kytkentätaajuuksiin.

Nyt kun käytössä on "kunnollinen" ARM-prosessori jossa on myös D/A-muuntimet niin piirsin mukaan kolme lähtöä analogisille signaaleille. Koska kaikki eivät näitä tarvitse/halua, niin varsinainen lähtöelektroniikka kuhunkin kanavaan toteutetaan erillisellä paikalleen juotettavalla modulilla. Yksinkertaisimmat modulit tuottavat 0...+5V lähtösignaalin mutta varaus on myös kaksipäisille lähdöille esim -10 ... +10V tai mikä tahansa muu haluttu jännitealue tai vaikkapa 4-20mA virtasignaali. Signaalit on mahdollista myös galvaanisesti erottaa analogimodulissa. Eli moduleja voi rakentaa myöhemmin niin monta erilaista kuin mielikuvitus antaa myöten ja tila sallii.
Näitä signaaleja samoin kuin digitaalilähtöjä siis voi käyttää erilaisten apujuttujen ohjaukseen. Konfiguraattoriin sisällytetään toiminnot joilla lähtöjen käyttäytymistä ohjataan.

Jo edelliseen mittariin muutamat jäsenet tulostelivat koteloita 3D-printterillä. Tämän mallin layout ja mekaniikka on tarkoitus suunnitella 3D-ystävälliseksi niin, että kotelon tulostaminen olisi mahdollisimman suoraviivaista. Olen nykyisin itsekin Prusa Mk3:n tyytyväinen omistaja, joten tarvittaessa pystyn tuottamaan myös koteloita sikäli kuin niitä joku sitten aikanaan haluaa. Mutta ajatus on laittaa kotelon suunnittelu- ja valmistuskuvat jakeluun sitten laitteen muun dokumentaation yhteydessä.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Hiekkaranta_92

Eli näitä muutama päällekkäin niin onkin jo dro valmiina. Sitten kun vielä söisi sisäänsä 1vpp sini singaalia ja 11uA sini niin alkaa olla jo moni mittasauvakin olla tuettuna.

Kremmen

Heidenhainin 11 uA mittasignaalia on tullut työstettyä Zynqin kanssa juurikin ajatuksena tuottaa mittasauvasta A/B/Z-signaali servo-ohjausta varten. Siinä on vaan juttuja jonka takia suoraviivaisin arc tangentilla vaihekulman laskenta ei käytännössä ole luotettava.
Oikeasti toimiva ratkaisu on käyttää observaattorialgoritmia, tässä tapauksessa sellaista kuin ATO eli angle tracking observer. Sitä vaan ei moni prosessori jaksa ajaa, eli tarvitaan FPGA ja sen takia olen vääntänyt sitä Xilinxin Zynqillä. Sekin vielä jonain päivänä toimii, mutta työkiireet ajaa edelle.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Hannu

Hienoa, olis ropotti jouten ilman luotettavaa ohjausta.
Kiinnostaisi pistää tuo resolveria lukeva versio ropottiin ja ohjaus softaksi linuxcnc.
Joskus milleniumin alussa kokeiltiin resolverin lukua jollain erillis piirillä ja emc2:lla.
No kyllä siinä kärsä heilui.Vähän vikurin vikaa siinä oli nyt seissyt 20vuotta.

Tämä noin tulevaisuutta aatellen jos tuo resolverin luku tulee kuvioihin mukaan.

Kiinostaa myös nyt työn alla oleva versio karan nopeusnäytöstä.


petko

Lainaus käyttäjältä: Hannu - 01.12.18 - klo:18:30
Hienoa, olis ropotti jouten ilman luotettavaa ohjausta.
Kiinnostaisi pistää tuo resolveria lukeva versio ropottiin ja ohjaus softaksi linuxcnc.
Joskus milleniumin alussa kokeiltiin resolverin lukua jollain erillis piirillä ja emc2:lla.
No kyllä siinä kärsä heilui.Vähän vikurin vikaa siinä oli nyt seissyt 20vuotta.

Tämä noin tulevaisuutta aatellen jos tuo resolverin luku tulee kuvioihin mukaan.

Kiinostaa myös nyt työn alla oleva versio karan nopeusnäytöstä.
Morjens Hannu,
Onko nuo ropotin liikkeet tehty siis servomoottoreilla joiden per*seesä on resolverit?
Mulla oli vähän samantapainen tilanne jyrsikoneen kanssa, vaihdoin resolvereiden tilalle enkooderit.
Hyvin toimii edelleen edelleen emc2 ja GD ohjaimilla. Jos kiinnostaa niin haulla löydät lisätietoa.



Kremmen

Tässä vähän alustavaa kuvaa miltä seuraava versio alkaa näyttää. Ajattelin tuottaa piirilevyn lisäksi kotelolle stl-mallin josta halukkaat voi printata itselleen kotelon. Vaihtoehtoisesti minäkin voin niitä printata pientä suolarahaa vastaan sen minkä aika ja oman printterin kapasiteetti sallii.
Kun täällä foorumilla oli kovia rajoituksia tiedostojen koossa, niin tässä Dropbox-linkit jotta kuvat löytyy kaikki samasta paikasta.

Piirilevy - pohjapuoli: https://www.dropbox.com/s/pv98ccm5fcqfdt0/PCB_bottom_20181202a.PNG?dl=0
Piirilevy - yläpuoli: https://www.dropbox.com/s/vmny30qcc5aom24/PCB_top_20181202a.PNG?dl=0
3D-malli - alapuoli: https://www.dropbox.com/s/m1qa20526tkn7hu/3D_bottom_20181202a.PNG?dl=0
3D-malli - yläpuoli: https://www.dropbox.com/s/fi6i8jjv3o4rc8l/3D_top_20181202a.PNG?dl=0
3D-malli - kotelon pohja: https://www.dropbox.com/s/i72er7aopisqmcu/3D_housing_bottom_20181202a.PNG?dl=0

Saa kommentoida ja ehdottaa muutoksia.
Asetuspainikkeet puuttuvat vielä leiskasta, ne tulee seuraavaan versioon.
Kotelosta puuttuu vielä kansi kokonaan sekä pohjan reunaan tuleva huullos ja kiinnikkeiden paikat. Kanteen tulee asetuspainikkeiden läpiviennit sekä valoputket vasemman reunan indikaattoriledeille (näyttävät kun lähtö 1..4 on päällä).

Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

dzy

#314
Nämä ST:n prosessorit on todellisia "voimakoneita". Linuxilla ohjelmointikin onnistuu nyt helposti kun nämä korjasi CubeMX:n makefilen generoinnin (pienellä avustuksella) Itse käytän Kiinan kopioita stlinkistä, toimivat melko hyvin. Yksi on kärähtänyt (ajoin TFT näyttöä jossa 5v ledi taustavalo ja otin jännitteet stlinkistä... ei kestänyt... Liian hapero LDO.) Kiinan kopioissa on kahta mallia tuosta stlinkistä mitä on tullut vastaan. Toisessa on isompi LDO pakkauksen puolesta. Voi olla että siinä saattoi olla joku oikkarikin, johdotus nyt oli mitä oli...

https://youtu.be/3zvSEORu9PU
https://youtu.be/DUfypsfkl-c

Heidenhainin 11uPP signaalit saa helposti IC-NV piirillä. Ei tarvitse kuin muutaman vastuksen niin jopa INDEX pulssin saa siihen suoraan kytkettyä (ei näy datasheetissa). Olen syöttänyt tämän IC-NV:n 5v signaalit suoraan STM32F7 prossulle, siinä on timerin pinnissä 5v kesto.

CubeMX:n luoma koodi ei ole ihan sieltä parhaasta päästä, pelkkä lankun alustus vie 10-15 kilotavua, ottaa mukaan myös soc:in toimintojen purun... Piuha irti tai soft reset hoitaa saman asian. Puremetal ohjelmoinnilla (https://www.dropbox.com/s/w8lzbbv3ghepcn2/STM32_CNC_BOOTSTRAP.tar.xz?dl=0) sen saa tippumaan alle kilotavun. Tämä nyt on vain vanhan pierun käsitys siitä minkä verran koodia tarvitaan. Aloitin ohjelmoinnin Amiga 500:sella, koko käyttöjärjestelmä mahtui 512kiB:ttiin ja saman verran oli muistia... :)

Tuo enkooderi on tr electronicin valmistama, siitä sai lopulta 32768 paikkaa selville per kierros eikä stm32f7 yskinyt lainkaan vaikka kuinka veivasi käsin.

EDIT: Uusinta CubeMX 5.0 versiota ei ehkä kannata ladata Linuxille, ei toimi ainakaan omassa Fedora 28 jakelussa. Lisäksi vanhemman version uudelleen lataus on melko mahdotonta.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk