Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Smulin Jyrsinprojekti

Aloittaja Smuli, 30.08.07 - klo:16:04

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Smuli

Päivitelläämpäs tännekkin jotakin.

Kaiken näköistä ja kokeista on tullut harjotuksena jyrsittyä. Tänään otin projektiksi tuollaisen Drag knife:n.

kun ensin sain kuvat siihen malliin että olivat mm muodossa ja laakeri pesät yms oikean kokoiset niin piti tehdä muovista koekappale.



Kun tuo näytti sopivalta niin aloin ajamaan varsinaista alumiinista.









Ja valmis:



Asiassa on nyt vaan yksi mutta:



Kyllä, aivan oikein. Siitä puuttuu akseli ja se ei edes ilman akselia mahdu koneeseen :/ Pitänee ilmeisesti keksiä jotakin.

Tuota tehdessä oppi taas tusinan verran uusia asiota ja sain kokeiltua vähän lastunpaksuuden ja ajonopeuden vaikutusta leikkuujälkeen yms.





Smuli

Keksin tuossa yöllä ratkaisun kuinka saan tuon terän sopimaan koneeseen. Teen karan kiinnikkeeseen karan tilalle 10mm alumiinista kiekon joka halkaistaan. Kiekon keskelle tulee karvan alle 10mm reikä.

Kiekko laitetaan paikoilleen karan pidikkeeseen ja työnnetään terä pitimen akseli keskellä olevaan reikään. Kiristetään karapidike jolloin teräpidin jää kiinni ja terä toimii.

Akselin tuskin on välttämätöntä pyöriä kun terä on kuitenkin laakeroitu 2 laakerilla.

Smuli

Eipä ole hetkeen tullut tehtyä mitään mutta etsitty ja tutkittu sitäkin ahkerammin.

Eräs mieltä askarruttava asia on jyrsiminen kahdelta puolelta, kääntäen kapppale vaikka puolessa välissä. Otetaan esimerkiksi 10mm paksu alumiini johon jyrsitään ensin A-puolelta 28mm halkaisijalla oleva kiekko,. Sitten kappale käännetään ja jyrsitään B-puolelle 22mm halkaisijalla oleva kiekko ja keskelle 10mm halkaisijalla oleva läpireikä.

Kysymys siis kuuluu että tuollaiselle tehdään radat ja miten tuo pitää tehdä niin että kaikilla rei'illä on sama keskipiste??

Youtuben ihmeellisestä maailmasta muutamia videoita olen katsonut ja niissä tehdään kohdistin tapit tai muu konsti että kappale pysyy käännön jälkeen kohdillaan, tämä on selvä mutta tuo ohjelma puoli ei niinkään.

Käytössä siis Qcad, sheetcam ja mach 3

Pitääkö kone asemoida uudelleen kun kappale käännetään vai käytetään home:ssa?? äkkiseltään en löytänyt googlella ohjetta jonka olisin täysin ymmärtänyt.

menikö riittävän sekavaksi?

Hiekkaranta_92

En aivan päässyt kärryille mitä kysyit? :D

Mutta kappaleen käännössä tehdään joko täysin toinen ohjelma tai sitten ohjelmien väliin ohjelmoidaan M0.

En tiedä mite mach3:ssa on työ koordinaatistot, mutta monissa ohjauksissa voidaan määritää G54 - G59 koordinaateilla eri nollapistetitä.

Tämän kyseisen kappaleenhan voisi kai tehdä yhdelläkin kiinnityksellä, jos aihioon porataan valmiiksi reikä ja kiinnitetään siitä vaikkapa pultilla pöytää vasten.
Jos halutaan tehdä kuten yllämainitsit niin jyristään muoto, irroitetaan kappale ja käännetään ja kiinnitetään uudelleen. Noin yksinkertaisessa esimerkikissä toimisi varmasti parhaiten kolmileuka istukka joka on koneenpöydällä, sitä ei erikseen tarvitsisi laittaa paikalleen, vaan keskittäisi tuon palikan oikeaan paikkaan.

No jokainen koneistamista ennemmän tehnyt on väistämättä käyttänyt heittokelloa, ja sen tarve tulee äkkiä kääntöosissa selväksi.

Muutama video esimerkiksi

https://www.youtube.com/watch?v=uqLT_fkiTo0

https://www.youtube.com/watch?v=nkYpKWbA2P0

Smuli

No meni hieman vaikeaksi tuo selitys joo.

Eli otetaas uusiks, 10mm paksuun levyyn tehdään holkki jonka halkaisija on 28mm ja sisä reikä vaikka 22mm. Holkkiin tulee laippa jonka halkaisija on vaikka 34mm.

Aloitetaan kappaleen jyrsiminen A-puolelta ja tehdään ensin 22mm sisäreikä läpi asti. Seuraavaksi ajaetaan tuo 28-34mm profiili 3mm upotukseen.

Tässä kohtaa kai kannataa kääntää kappale??

Seuraavaksi pitäisi ajaa toiselta puolelta myös tuo 28-34mm upottaen 3mm ja sen jälkeen 34mm ulkokehää pitkin jolloin kappale ajetaan irti ja holkkiin syntyy 4mm paksu laippa.

kysymys siis tuossa että kun kappale käännetään niin tehdäänkö tosiaan erillinen ohjelma toiselle puolelle ja miten nuo reiät saadaan osumaan kohdalleen.

mistä kone tietää että kappale on samassa kohtaa kun ohjelma vaihtuu keskenkaiken, vaikka kappaleeseen olisikin tehty kohdistin tapit tai jigi jossa kappale vaan käännetään ympäri.

Ja mistä tälläisiä asioita oikeen mahtaa voida opetella? opiskelemalla koneistajaksi?

olli henttonen

Tuossahan se oli videolla selitetty edellä, eli kappaleen X-Y nollapiste on sen lappaleen reiän keskipiste, ja käännön jälkeen tarkistetaan, että reiän keskipiste on  tasan 0 pisteessä ja kerrotaan ohjelmalle, että tässä on nollapiste ja jatketaan toisen puolen työstöä
dyykkari

Smuli

Nyt kun toisen kerran oikeen ajatuksen kanssa nuo videot katsoi niin jooh olihan noissa ihan sanomakin. pitänee tässä jossain kohtaa kokeilla että kuinka tuo mahtaa onnistua.

Taitaa vaan tuollanen pulssipyörä olla aika paljon nopeampi noiden heittokellojen kanssa kuin tavan näppis. Olikos se peräti niin että mach 3 kävi jopa joku tuollanen xbox 360 ohjain. muistelen ainakin joskus kokeilleeni usb joystikkiä ja silläkin sai liikuteltua akseleita.

Vähän tuo tavan yksipuolinen työstö jo alkaa olemaan "tylsää" ja tekisi mieli oikesti oppia tuolla koneella jotain tekemäänkin. sillä näitä täällä tyhmiä kyselen.

TeacDance

Lainaus käyttäjältä: Smuli - 10.03.15 - klo:17:10
Taitaa vaan tuollanen pulssipyörä olla aika paljon nopeampi noiden heittokellojen kanssa kuin tavan näppis. Olikos se peräti niin että mach 3 kävi jopa joku tuollanen xbox 360 ohjain. muistelen ainakin joskus kokeilleeni usb joystikkiä ja silläkin sai liikuteltua akseleita.


Jep microsoftin ohjain sopii machiin.. machin sivuilta löytyy plugini itellä käytössä nc:ssä ja sorvissa molemmissa
_________________
Tero Koskela
Ylivieska

YouTube

Smuli

Olin jo tuossa jossain välissä aikeissa tilata tuollaisen kiinalaisen käsikapulan mutta en ole viellä saannut aikaiseksi. taidampa kuitenkin laittaa tilaukseen toisen tuollaisen xboxin ohjaimen kun yhden jo tuossa vuoden vaihteessa pelailuun ostin.

Näyttäisi olevan tuo Shilling XBOX tuolle langalliselle ohjaimelle, ja näemmä aika monipuolisesti ohjelmoitavissa. Pitää nyt vihdoin ja viimein ostaa tuo machin lisenssi ja asentaa tuo plugini.

Smuli

Kysytäämpä sitten taas lisää.



Tuollainen, millaisella ohjelmalla tuolle tehdään työstäratoja. Eli jos nyt vaikka halutaan käyttää routteria sorvina muovin kanssa niin kuinka vaikea tuollaisen kanssa on touhuta?? tai jos haluaa porata tankoon reikiä tuon avulla?

Kuinka mach3 ymmärtää tuollaisen päälle, voiko tuota ohjata machilla sekä sorvina että A-akselina?

Tarvitsee ilmeisesti 3D:ä ymmärtävän CAM:n tuollaisen kanssa?

Älkää viellä ampuko, kyselen uteliaisuuttani kun olen tuollaista joskus ihmetellyt.

Smuli

Eipä ole hetkeen tullut tehtyä yhtään mitään tälläkään kun menin ja hölmöyttäni särjin koko laitoksen.

Y-akselissa on alusta asti ollut ongelmana että se alkaa liikkumaan vajaan 5mm tyhjää ja ongelmaksi on paljastunut sen kiinnitys. Yritin tuossa tehdä yhtä työtä johon piti saada laakereille pesiä ja reijistä ei taaskaan tullut pyöreitä joten rupesin asiaa tutkimaan vähän tarkemmin.

kuvassa vasemmalla näkyvä pystyssä oleva palikka on kahdella 8mm kuusiokolo pultilla kiinni.



Käänsin koneen kyljelleen ja ruuvasin pultit auki ja totesin että kyseiset pultit eivät olleet kuin ehkä 5mm kierteellä ja tästä syystä pääsivät löystymään tärinästä.

totesin pulttien olevan metrisiä vaikka kaikki muut putltit koneessa on tuumasia. noh hain kaupasta pidemmät pultit ja oletin että kun kerta nuo lyhyet ovat metrisiä niin tuohon on joskus tehty metrinen kierre loppuun asti. mittasin mauserilla että 50mm pitkä pultti sopii.

rupesin pultteja kiertämään paikoilleen ja kuikas ollaakkaan vastaan tulikin tuumanen kierre jossain kohtaa. Noh tyhmänä sitten ajattelin että meneehän tuo nyt loppuun kun vähän kerrallaan vääntää ja ottaa ulos ja putsaa jengan.

noh olisi kai vaan pitänyt se jenga tappi hakea...



kun yksi katkeaa niin ei kannata yrittää toisella samaa. joskus vaan pitää olla tyhmä ja kokeilla sama uudestaan.

No lopputulos nyt kuitenkin se että pulttien pois poraaminen ei onnistunut. vaikka yritti pienellä alkureiällä ja suurensi vähitellen niin terä karkasi aina pulti ohi. ilmeisesti en saannu kohdistettua kappaletta riittävän suoraan.

Nyt siis homma siinä pisteessä että pitäisi tuollainen kappale saada tehdyksi uudestaan. Mietin asian niin että hyödynnän tuon vanhan kappaleen koska siinä kierre tuolle kuulapesälle. Eli pulttaan tuon vanhan kiinni uuteen jossa reikä on vähän isompi.

kappale on 101x50x20 ja reiän halkaisija 25mm. missä tuolaisen saisi tehtyä järkevään hintaan. materiaali on omasta takaa.

HTL

Kannattaa kokeilla jyrsintapilla porata, jos pultit on 8.8, pitäs mennä aika kivuttomasti ja suurennat jengan seuraavaan kokoon.

Smuli

Ääh tuostapa unohtui tuo kuva nykyhetkestä.



toinen pultti on 8.8 ja toinen taisi olla rosteri pultti.

HTL

Mitenkäs sellainen jos lyhentäs tuota kappaletta sen verran että katkenneet pultit lähtis pois, sitten poraisi samoihin reikiin isommas reiät ja tekisi isommat jengat, sitten vaatisi välipalikan jossa olisi reiät pikiä pultteja varten, joilla tuo kiristettäisiin.

Isto

Saattaisi kestää jos tekee uuden reiän entisen viereen, se on ainakin helppo kokeilla.

Toisaalta kun "sivureikä" ei ole tuon syvempi niin poraavalla jyrsintapilla vanha pultti pitäisi saada pois. Tilalle voisi mahtua myös M10 jos vanha reikä muuttuu liian löysäksi.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk