Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Johteiden ja kuularuuvien linjaus

Aloittaja Heck, 13.01.06 - klo:20:29

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Heck

Miten olette johteiden ja kuularuuvien samansuuntaisuuden toteuttaneet projekteissanne?
Suunnittelin ite että koneistaa kiinnitysreiät yhdellä kiinnityksellä kuularuuvin laakeripesille ja johteille. Arveluttaa vain niiden asettuminen samaan linjaan, kun kuitenkin pultinrei´issä on välystä ja koneistaessa tulee kuitenkin heittoa reikien paikkoihin.

http://koti.mbnet.fi/palo03/cnc/cnc.jpg Kuva johteista ja kiinnityksistä

saulij

Lainaus käyttäjältä: Heck - 13.01.06 - klo:20:29
Miten olette johteiden ja kuularuuvien samansuuntaisuuden toteuttaneet projekteissanne?
Suunnittelin ite että koneistaa kiinnitysreiät yhdellä kiinnityksellä kuularuuvin laakeripesille ja johteille. Arveluttaa vain niiden asettuminen samaan linjaan, kun kuitenkin pultinrei´issä on välystä ja koneistaessa tulee kuitenkin heittoa reikien paikkoihin.

http://koti.mbnet.fi/palo03/cnc/cnc.jpg Kuva johteista ja kiinnityksistä

Meillä tulee yhden johteen sivulle ja saman puolen kelkoille ohjaus. Toinen johde ja ruuvi linjataan ajelemalla edestakaisin ja kiristelemällä kiinnitysruuveja. Mun sivulla on kuva. Siitä näkee toisen kiskon ohjausreunan. Näin tehtiin edellisessä elämässä koneita ja hyvin toimivat.

http://www.qnet.fi/teamcalibra/cnc/

Sauli

Konemies

#2
Tuo saulij:n kuvaama tapa on yleisesti käytetty ja hyvin toimiva, eli asennuksen yhteydessä tehdään säädöt ja ne testataan "herkällä tuntumalla". Toisen puoleinen johde siis on se referenssi, jonka suhteen toinen johde ja ruuvi säädetään. Joihinkin tarkempiin johteisiin ja kelkkoihin on merkitty se puoli, joka tulisi asentaa sitä referenssivastetta kohti, joskaan asialla ei ole kovin suurta merkitystä silloin, kun toinen johde on säädettävä. Tuossakin asiassa on vielä muutamia "niksejä", mutta ehkä on tarpeetonta tässä ihan detaljeihin mennä.

Säätötoimenpiteitä voi helpottaa siten, että sen toisen - säädettävän - johteen päihin (ja myös ruuvin päiden laakeripukkien sivuille), suunnitellaan sivusuuntainen ruuvisäätö, jonka avulla johde voidaan passata sivusuunnassa kohdalleen ennen kiinnitysruuvien kiristämistä. Tällä ruuvisäädöllä on se hyvä puoli, että johteen ruuvien kiristäminen ei enää siirrä johdetta sivusuunnassa ja se myös varmistaa johteen liikkumattomuuden käytön aikana, jos kuormitus on suuri. Näin voidaan saada ensin johteiden päät kohdilleen ja voidaan tarkistaa (pitkissä johteissa) liikkuminen päiden kohdalla. Sen jälkeen pitää vielä säädellä sen säädettävän johteen suoruus keskimmäisten ruuvien kiristyksen yhteydessä. 

Turhan suuria tarkkuusvaatimuksia (ja lisäkustannuksia tarkkuudesta) koneistukselle aiheutetaan sillä, että yritetään tehdä ohjauspinnat molemmille johteille sekä kelkoille ja ruuvin osien kiinnitykselle ja koneistaa johteiden ja kelkkojen runko-osat sellaisella tarkkuudella, että ne kaikki sattuvat kerralla paikoilleen, koska tarkkuusjohteiden välykset ovat niin pienet ja näiden johteiden joustot liikeyksikön "korkeuden" (johteen rungon ja kelkan rungon välisellä) alueella olemattomat. Näin voidaan ehkä menetellä, jos on kyseessä suursarjavalmistus ja halutaan nopeuttaa säätötoimenpiteitä kokoonpanossa. .... olikohan tuo nyt vähän vaikeasti kerrottu, mutta ainakin itse tiedän mitä tarkoitan...
www.cnc-tekniikka.com on maailman suurin suomenkielinen cnc-tekniikan harrastajien keskustelufoorumi

Osteroiri

Olen koittanut etsiä miten olisi viisainta linjata johteet mutta en ole keksinyt tai löytänyt tapaa.

Olen laittanut koneen vatupassilla suoraan X akselin mukaan. Z ja Y akseli on myös vaaterissa. Miten tuon Z ja X akselin saa helpoiten linjattua / tarkistettua 90° kulmaan toisiinsa nähden ettei tuo X akseli vedä "sivulle"?

Koneena on tälläinen https://www.youtube.com/watch?v=lwcfI1n5L5o

olli henttonen

Itse lähtisin ensin laittamaan pöydän X johteista toisen tasan vaateriin, senjälkeen edellistä referenssinä käyttäen toisen kellottaisin samaan tasoon ja yhtä kauas molemmista päistä.
siinä olisi referenssipinnat pikittaispinnoille, kello kiinni Z akselin vaunuun  ja vaakasuoraan  X nähden, sekä suoraankulmaan  (suorakulma kiinni poikittain johteiden päälle) senjälkeen suorakulma pystyyn X johteiden päälle ja  kellottaa Z akseleihin nähden Y akselin suorakulman kanssa pystyyn  ja viimeksi kun kara on kiinni tarkistaisin, että myös se on tasan pystyssä X johteisiin nähden..
Vaatii hieman kärsivällisyyttä ja shimmilevyjä.
dyykkari

Osteroiri

Onko tuohon olemassa mitään viisaampaa tapaa kuin suorakulma kun mitataan X akselin suuntaa Z akselia kohti?


olli henttonen

 ;D
Joo sen viisauden minäkin haluan kuulla, muu kuin tarkkuussuorakulma ja heittokello, (riippuu mitä haetaan niillä päästään vasta 0,001mm tarkkuuksiin).
dyykkari

Hiekkaranta_92

#7
Yleisesti metodi on juuri tuo, paitsi että suorakulman tilalla on linjarikivi tai kuutio. Ensin kone vaateriin takkuus passilla ja sitten kivi pöydälle ja naputellaan tarkasti suoraan referenssi akselin suhteen mittakellon avulla. Sitten kello käännetään toiselle kyljelle ja ruvetaan kääntämään johteita suoraan.  Kääntäminen onkin sitten konekohtaista.

http://www.teraskonttori.fi/easydata/customers/teraskonttori/files/pdf-dokumentit/Microplan_katalogi_2008.pdf

Toki esimerkiksi heiidenhainin kgm mittalaitteella voi mittauksia tehdä, mutta pitkä kivi on usein tarkempi.
https://www.youtube.com/watch?v=M8B0eDLjdmA

Osteroiri

Ajattelin suorakulmalla sellaista teräksistä versiota johon ei ole luottoa vaikka olisi "tarkkuus suorakulma. En ollut aikaisemmin huomannut tollaista kivisuorakulmaa, se olisi se mitä nyt haetaan.

Saakohan noita jostain vuokrata kun ei viitsi yhden kerran takia ostaa.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk