Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Karan nopeusnäyttö

Aloittaja Kremmen, 29.07.12 - klo:23:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

senaattori

ei mitiä hätiä....ei tämä hoputusta ole, olo on vaan niinku jouluaattoaamuna........... ;D
Reijo Martinpoika Tuomala

Kremmen

No sitte vähän lisää vettä myllyyn  :P

Mouserin kamat tuli eilen ja kasasin yhden kutakin korttia, eli mittarin sekä heijastus- ja haarukka-anturit.
Heijastusanturi oli laakin peli ja toimi heti kättelyssä. Himmeästä metallipinnasta ilmaisu tapahtui reilun sentin päästä, ehkä jopa lähempänä kahta senttiä. Tämä on sikäli hyvä, että ilmaisimen optokomponentit ovat kotelon etuseinän kuopissa ilman mitään kansilevyä. Niiden suojaksi kannattaa siis laittaa joku teipinpala tms ettei kaikki roiskeöljyt täytä noita koloja saman tien. Suoja tietty heikentää ilmaisua ainakin vähän joten on hyvä että siinä on varaa.
Haarukka-anturi olikin mielenkiintoinen. Jostain syystä Omron oli päättänyt tehdä komponentin jalkajärjestyksen tasan peilikuvaksi edelliseen nähden. Kun tämän viimein keksin niin meinasi ensin kärähtää hihat miettiessä uusia anturikortteja. Onneksi ei tarvitse - riittää kun kalustaa kaikki komponentit (siis kaikki 4 kpl) juuri toiselle puolelle kuin silkkipaino. Silloin homma pelittää taas kauniisti ja mitään väkivaltaa tai virityksiä ei tarvita.  Eikä ole vaikeaa.

Mittarikortin +5V virtalähde toimi "oikeista" osista kasattuna juuri samoin kuin miljoonalaatikon proto eli tuottaa noin 5,01V mikä on oikein hyvä. 24V apujännitelähdettä en ole vielä kokeillut, mutta eipä siihen paljoa vikaa mahdu. Se on sama kuin taannoisessa breakout-kortissa.

Atmelin prosessorit on joskus vähän hankalia kaikkine ohjelmoitavine "sulakeineen" joilla määrätään muistien käyttäytymistä, vahtikoiria, alijännitevalvontaa ja kellojen lähteitä jne jne. Moka noiden asettelussa tuottaa mykkiä satiaisia joita ei saa enää normaalikonstein henkiin. Niiden asettelua hakiessa meni vähän aikaa kun tulin speksanneeksi tähän komponentin maksimikellotaajuuden eli 20 MHz. Tarkkaan miettien ennenkuin sormi ehtii aivon edelle, sain tuonkin kumminkin vähitellen nostettua täyteen vauhtiin. Hyvä uutinen on, että näyttää pelittävän hienosti täydellä kellotaajuudella.
Tämän illan voitto oli kun sain sarjamuotoisen näytönpäivityksen toimimaan testiohjelmalla. Jotain pientä bugia siinä vielä on kun numeroiden kirkkaus ei ole tasainen; pulssisuhde eri numeroiden välillä on jostain syystä erilainen mutta sekin kyllä selviää kun selvitetään.

Semmoinen huono uutinen tuli Digikeyltä, että heillä ei olekaan speksaamiani edullisia D9-naarasliittimiä kuin muutama kpl ja lisää tulee joskus lokakuun lopulla jos tulee. Korvaava komponentti heillä on yli 3 euron hintainen jonka nauroin maan rakoon saman tien. Suunnitelma B näyttää olevan Partco josta suunnilleen korvaavan saisi siedettävillä kustannuksilla. Se ei kuitenkaan ole samanlainen juottamalla ankkuroitava kuin mitä olin suunnitellut. Täytyy ehkä vielä vähän penkoa jos jollain olisi nopeasti saatavilla tarkkaan korvaavaa osaa.

Ohjelmakoodi onkin melkein pulkassa, jotain pikkujuttuja täytyy vielä hieroa maaliin asti. Sitten loppu onkin debuggaamista jota on jo aloiteltukin tuon näytönpäivityksen osalta.
Että eletään toivossa, kyllä tämä tästä vähitellen valmistuu.


Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Timo Hotti

Multa löytyy useita eri malleja d9 liittimiä. Millaista etsit, piirilevy versiota?

Timi
timi

Kremmen

#153
Lainaus käyttäjältä: timi - 25.09.12 - klo:22:27
Multa löytyy useita eri malleja d9 liittimiä. Millaista etsit, piirilevy versiota?

Timi
Tämä oli hakusessa: http://www.digikey.com/scripts/dksearch/dksus.dll?vendor=0&keywords=609-3996-ND
Siis suora naarasliitin piirilevylle, ja kiinnitys juotettavin "harppuuna"holkein. Piirilevyjä on yhteensä 40 kpl joten se olisi kaivattu määrä.

P.S. Tuo DK:n liitin näyttää nyt olevan hiukan kalliimpi kuin aluksi. Partcon ratkaisu jää selvästi alle euron joten sen kanssa joutuu kilpailemaan.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

jyrki.j.koivisto


Kremmen

Joo sama taitaa löytyä Partcolta muutaman pennin halvemmalla. Tuohon vaan tarvii kiinnitysruuvin holkit vielä urosliittimen ruuveja varten. Mutta se on nyt siis plan B.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Timo Hotti

Hinta ei ole ongelma. Katson tarkemmin kun pääsen varastolle. Muistini mukaan noita saattaisi löytyäkin. Eli hakusessa on piirilevy malli suorilla piikeillä ja kiristys muttereilla. Laitan vahvistuksen tuossa 10-11 välillä.

timi
timi

Timo Hotti

Kaikkia muita oli paitsi 9 napaisia piirilevyyn. :(  Vastamuttereita löytyy kyllä muutamia satoja jos liitin löytyy ilman niitä. Tulevat kirjeessä veloituksetta. Minulta löytyy elektroniikan komponentteja (aktiivi- sekä passiisvi-) kattavasti -70 luvulta alkaen, jos joku tarvitsee vanhoja laitteita kunnostaessa, niin kannattaa kysyä.

timi
timi

Kremmen

Harmi ettei liitintä löytynyt mutta noista muttereistakin voisi olla hyötyä. Partcon liittimessä on vain reiät laipassa, joten sen ja kortin väliin pitää saada kierrekoroke johon urosliittimen ruuvi kiinnittyy. Kortin puolella joko niin, että korokkeessa on sisäkierre läpi, jolloin se vedetään ruuvilla kiinni korttiin tai niin, että holissa on kierretappi jolloin se kiinnittyy mutterilla. Kumpi vaan kävisi mutta holkin mitta pitää tietty sopia liittimen korkeuteen niin, että sen voi vielä juottaa asiallisesti kiinni kun holkit on paikoillaan. Sinänsähän tuon korokeholkin ei varsinaisesti tarvii kiinnittyä naarasliittimeen, kun uroksen ruuvi menee laipasta läpi ja sitoo kaiken yhdeksi paketiksi.
Jos sulla on jotain tuon kaltaista niin niille voisi olla käyttöä. Pistän yv:tä niin sovitaan tarkemmin.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Kremmen

#159
Taas pari kuvaa missä mennään.
Näytön testiohjelma pyörii noissa kuvissa ja skannaa merkistöä läpi kussakin näyttöpositiossa. Se pelittää nyt luotettavan tuntuisesti. Sitten pari kuvaa edestä ja takaa.

Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Kumpumäen seppä

On todella hienon näköinen laite. Heitän tässä tällaisen pienen ehdotuksen tuosta anturi asiasta. Katselin juuri Bilteman luetteloa, ja siellä oli ABS-tunnistimia 29,90. Tuollainenhan on siitä mukava anturi, että se on täysin suljettu anturi, joka tunnistaa ainoastaan metallia. Tuollaisella anturilla pystyisi lukemaan nopeutta vaikka suoraan vaihteiston rattaista ja kestää varmasti olla suoraan siellä öljyn seassakin. Samoin pystyy lukemaan vaikka kara-akselilta, jos siinä on kiristystä varten avainväli, niin sen kulmista. Noistahan osa on Hall-antureita ja osa induktiivisia antureita, en tiedä missä autoissa on mitäkin. Olisi helpompi asentaa ja luotettavampi pölyisissäkin olosuhteissa kuin nuo optiset anturit.

Kremmen

Varteenotettava ajatus. En ole noihin Bilhelveten antureihin tutustunut, mutta jos niistä on kehitettävissä ulos 0-5V signaali niin sitten ne käy sähköisesti.
Semmoinen juttu pitää huomioida, että tämä versio mittarista on ajateltu anturille josta tulee 1 - muutama pulssi per kierros. Systeemi kyllä toimii millä pulssiluvulla tahansa, mutta jossain tulee raja vastaan mitä ehditään, kun jokainen pulssi käsitellään prosessorin keskeytyksellä. En ole laskenut mitään rajataajuutta vielä, mutta kovin huimiin taajuuksiin tätä ei siis ollut ajateltu.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

puurtsi

Tulipa huomattua vähän vastaava projekti netistä, mutta Arduinolla toteutettuna. Tuolta löytyy koodit ja video-pätkä toiminnasta. http://goughcustom.com/blog/spindle-tachometer.html

jussi

Empä ole autoissa tavannut hal anturia ABS käytössä.Ihan tollasenaan se ei tosiaan toimi tarvii VR->kanttipulssimuuntimen. Niitä löytyy kyllä ihan valmiina piirinä. Anturi tosiaan sinänsä hyvä likaiseen paikkaan

Kremmen

Arduino on ihan kätevä kaikenlaisten pienten vekottimien kyhäämiseen. Siinähän on itse asiassa juurikin sama prosessori kuin tässä nyt työn alla olevassa mittarissa. Itsekin olen tuollaiselle koodaillut sovelluksia, mm esiohjelmoitavan kameradollyn ohjauksen.
Arduinolla on kuitenkin pari heikkoutta jonka takia se ei oikein sovellu teollisuusympäristöihin, miten ne nyt sitten määritelläänkin. Ensimmäinen on ihan mekaniikka; Arduinon mekaanisen kiinnityksen mietintä on jäänyt vähän vaiheeseen ja erityisesti sähköiset liitännät ei oikein ole vaatimusten tasalla. Siinähän on simppelit naaraspiikkirimat jotka on aivan liian heppoiset ollakseen oikeasti luotettavat pidemmässä käytössä.
Toinen ja ehkä vakavampi puute on sähköinen: Arduinon I/O:t tulevat suoraan prosessorilta piikkirimoille ilman mitään siinä välissä. Kaikki transientit ja kohinat uivat suoraan piihin ilman mitään suojauksia tai vaimennuksia. Tämä on tietty muutenkin linjassa sen kanssa, että Arduinoa ei ole varsinaisesti suojattu mitenkään. Eli se on ajateltu "turvallisiin kotioloihin" ja semmoiseen se tietty sopiikin hyvin.

Mutta paljonhan noilla on tehty erilaista ja monia ihan hyödyllisiäkin juttuja.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk