Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Alumiinin valaminen

Aloittaja Paul M, 10.01.12 - klo:08:56

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Paul M

Tuli muinoin opeteltua alumiinin valamista. Oikeastaan siis valuhiekan käsittelyä.

Forumia selatessa tuli mieleen, että rakentelussa olisivat valukappaleetkin käteviä. Onko kukaan yhdistänyt rakenteluun valuosia?

Alumiiniromu on seostettua ja valut ovat vääntöjäykkiä. Moottoripyörien runko-osiakin tehdään valuseoksista ja nuo ovat varsin jäykkiä. MP-harrastajat puhuvatkin letkurungoista kun on kyse putkista hitsatuista.

Yksittäisen monimutkaisen valuosan voi tehdä työstämällä parafiinista. Osa upotetaan valuhiekkaan ja uunitetaan. Parafiini jättää valuonkalon hiekkaan. Tuote on lähes täydellinen kopio mallista. Pientä kutistumista tapahtuu.

Tuo vahamalli on oikeastaan ensimmäisen kappaleen valmistamista. Mikäli kappaleen muoto on tehtävissä sopivasti päästäväksi ja tarvitaan useita niin valaminen voidaan tehdä valukehillä tuhoamatta alkuperäistä. Itse tein valumalleja myös kipsistä viilaamalla. Tuossa on ideana työstettävyys kevyillä työkaluilla.


jyrki.j.koivisto

Tuollainen pieni alumiiniuuni on suunnitelmissa ollut jo pidemmän aikaa (näiden muiden keskeneräisten projektien mukana...)

Sinkin valamisesta on kokemusta teollisuusmittakaavassa (>1000kg per valu) ja valamalla saisi mukavan nopeasti puolivalmiita osia kunhan muotit on tehty. Olis tuota uunia varten yksi Oilon Juniorkin jo hommattuna...

ttontsa

#2
heh.. kukapa sulatusuunia ei olis suunnitellu. Aikanaan tuli kerättyä pari muovikassillista kiintolevyn runkojakin valumateriaaliksi, homma jäi kun käytetystä oilonista huudettiin 140,-. Nestekaasua ei juurikaan kannata polttaa vaan juurikin öljypolttimella hoituu muottien kuivaus ja sulan teko. kansalaisopiston pronssinvalukurssi tuli käytyä n. 5 vuotta sitten ja juurikin tuo "haihtuvan vahan/muotin" tekniikka käytiin läpi. Jopa pronssin valussa käytettiin kipsimuotteja (sula kuitenkin +1100C). Kideveden poltto on tietty a ja o. Eli pääosin muoteissa käytettiin vanhaa jo kertaalleen tai useammin poltettua hiekka/ kipsiseosta (vanhat muotit murskattuna) johon lisänä vain hieman uusia ainesosia, eli perus kipsiä ja luonnonhiekkaa. Pikku osat onnistu porukalla ihan jees ja joku jopa uskoi saaneensa sormenjäljen kopioitua juustokuorivahamallilla. Periaatteessahan valumalli voi olla mitä tahansa joka palaa täysin tuhkaksi n 700C vaha, steariini, puu, styroks, uretaani, muovi, jne. pääsääntö että kinkkisiin muotoihin ei saa jäädä kiinteää tuhkaa. Harmillista sinänsä että varsinaiset valut hoiti kurssin vetäjä kotipuolessaan eli varsinaista sulankäsittelyä ei päässyt kokemaan.

Alumiinin valussa uskoisin että parahiten menestyy juurikin tuolla uusiovalumateriaalilla ja tarkoitukseen valmistetulla upokkaalla, ilmeisemmin fiskarssin kattila ja muut putkenpätkäviritelmät syöpyy alun kanssa alle aikayksikön. Haasteena alulla  on voimakas hapettuminen/kuonanmuodostus. Jossakin jenkkifoorumilla törmäsin "multitabs" näkösiin nappeihin joita viskattiin sulaan juuri ennen valua, ilmeisesti juuri tuo hapettumisen esto tavoitteena. Pikku mittakaavassa varmaan kaasuhitsauksen juoksuttimet on samaa tavaraa.

Vaikka cnc foorumi onkin niin kannatan aiheen hengissä pitämmistä ja tietotaidon viljelyä topikkiin. Öljyhiekasta on jonkun verran tullut lueskeltua mutta ei käytännössä kokeiltua, eli tiedon jano moisen olisi. Ei taida vaan joka marketin hyllystä löytyä.

Kymenlaakson suunnalla voin harkita kimppauunin pystytystä!!  ;) ;)

Vähän lukemistoa ja hankintapaikkaa..
http://www.kerasil.fi/epages/Kerasil.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Kerasil/Categories/Kipsit2/Kipsit
http://artisanfoundry.co.uk/oscommerce/index.php?cPath=21
http://www.backyardmetalcasting.com/
http://www.substech.com/dokuwiki/doku.php?id=fluxes_for_melting_aluminum&DokuWiki=08ff2ee03b29c14dd35c4255eab4709b#degassing_fluxes
http://artisanfoundry.co.uk/oscommerce/product_info.php?cPath=21&products_id=67
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

jyrki.j.koivisto

#3
Töipaikalla uuneihin syötetään salmiakkia, uskoisin tämän toimivan myös alumiinin kanssa. On muuten melko kirpsakkaa tavaraa raakana... onhan sitä pitäny nuolaista vaikkei elintarvikelaatua olekaan!

viilari

http://www.valuatlas.fi/
Paljon tietoa valamisesta ja siihen liittyvistä asioista.

Juha Hietamäki

http://www.timohapponen.net/aluvalu/
Tuossa myös matskua.
Olen töissä alumiinisulatossa jossa tehdään kierrätysalumiinista alu-harkkoja valimoiden raaka-aineeksi.
Eli seoksien tarkastus analysaattorilla kävisi työn puolesta :D

Olisiko olleet klooriin liittyviä tabletteja nämä multi-tabsit?

Paul M

Vuosia sitten hommasin valuhiekkaa (täytehiekkaa) Line-ma Oy:stä. Nyt ei ainakaan kotisivuilla näkynyt tuotteena. Öljyhiekkaa www.slojd-detaljer.com. Kilon pussi ei paha. Tuolta löytyy myös kärpäsruudin korviketta. Itse keräilen liekojen itiöpesiä pieniin tarpeisiini. Niistä tulee tuota muinaista kärpäsruutia.

Täytehiekalla tulee aivan hyvä pinta ja jos työstetään, niin ei ole mitään merkitystä pinnan sileydellä. Öljyhiekka on enempi taidevaluihin. Sen tarkkuus riittää kolikon väärentämiseen.

Paul M

#7
Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 10.01.12 - klo:13:00
heh.. kukapa sulatusuunia ei olis suunnitellu. Aikanaan tuli kerättyä pari muovikassillista kiintolevyn runkojakin valumateriaaliksi

Olen kytännyt pientä savenpolttouunia (sähköllä) tuohon tarkoitukseen. Litra-pari sulaa alumiinia riittää moneen. Ja kyllä noihin uuneihin menee vaikka 10 litraa. Ehkä hapettumisen estoon sopisi jokin kevyt oksidi. Esimerkiksi magnesiumoksidi. Saviuunissa sulatus on hidas juttu.

Katselin myös purkamaani kiintolevyn valurunkoa sillä silmällä. Päädyin siihen, että olisi huippuluokan tavaraa valuhommiin.

Elämme kummallista harrastajien aikaa. Esimerkiksi tuollaista valukevytmetallia saa ilmaiseksi kun oikealla tavalla menettelee.  Poikkitieteellisesti voisi todeta, että elektroniikkaharrastajilla olisi yhtälailla saatavana kaikenlaista arvokomponenttia ilmaiseksi. Tehofettejä, hakkuripiirejä, peruskomponentteja. Eli tietsikoitten osia. Nyt vain on niin, että ainakin nuori väki harrastaa pelien pelaamista eikä tajua reaalimaailmasta yhtään mitään. Uskomattoman hyvä tavara menee sulatettavaksi.

Palaan hapettumiseen. Upokkaassa olevan alumiiniseoksen päälle tulee kuonaa, mutta ei se ole iso ongelma. Kuonaa sysitään hieman syrjään ennen kaatamista. Osa tuosta kuonasta on valuun käytettyjen palojen mukana tullutta hapettunutta pintaa ja muuta moskaa. Magnesiumia voi tulla vahingossa upokkaaseen. Siinä on otettava konstit käyttöön. Nimittäin keinot loppuvat kun upokkaallinen tavaraa alkaa loistamaan maagisen sinivalkoisena. Pitäisi olla jotain hiekan tapaista siihen päälle kaadettavaksi, mutta kevyempää kuin seos. Ja sitten määrätietoisesti pihalle sen upokkaan kanssa. Kauas puuseinistä.


eemeli

Hep.

Pelien pelaaminen on hianoa, kun räiskettä ja räminää on ruudulla. Tätä yökaudet läpeensä => Ei tartte ihmetellä, notta miksikähän on onkelmia vähän joka suunnalla...

Eipäs ollut itellä käynyt mielessäkään, että niinkin likeltä löytyy hyvää valukamaa. Melkein tekis mieli kokeilla ihan oman huvin puitteissa, kun tuo noin resurssien puolesta on mahdollista.

Hiekkaa vaan joutuu haalimaan, ja jotakin mitä olis kiva katella valmiiksi valettuna ;-)

-eemeli-
*tekemällä virheitä oppii tekemään parempia virheitä*

pave

Männät on kuulemma hyvää valukamaa. Prätkämiehet on varmaan katelleet totuuspohjaisen elokuvan maailman nopein inkkari. Siinä alussa valetaan mäntä vanhoista männistä.

Yamato

Tuo magnesiumin sotkeminen sekaan oli hyvä vinkki.

Kannattaa ehdottomasti myös kokeilla kaataa alumiini kosteaan kipsimuottiin. Tulee silmille ihan kysymättä, kokemusta on. Pajan katossa ja seinillä on vielä vuosienkin jälkeen alumiiniroiskeita ::)

Alumiinin valua on kavereitten kanssa harrastettu satunnaisesti muutaman vuoden ajan, aina kun on joku kappale tarvinnut tehdä ja valaminen on ollut järkevin vaihtoehto. Yleensä ensin tehdään muutama harjoituskappale ja viimeiseksi riittävän välttävä, josta lastuamalla saa halutut muodot kaiveltua esiin. Huokoset ongelmana. Menetelmänä foamimalline valuhiekkaan upotettuna. Ilmeisesti ilmakanavia tulee laitettua liian vähän/pieniä ja vääriin paikkoihin.
Homma tuntuu menevän pipariksi myös silloin, kun sula on liian kuumaa muottiin kaadettaessa. Millähän tuon sopivan lämpötilan saisi todennettua?
Valumateriaalina on käytetty pääasiassa autoista saatavaa alumiinia. Kansia, imusarjoja, vaihteiston kuoria yms.

Tuomas

Millai se magnesiumin sekaan sotkeminen toimii käytännössä? Mulla on kerran yks upokkaallinen tuntematonta alumiiniseosta alkanut palamaan pinnasta, sillä magnesiumille tyypillisellä sinivihreällä hohkaamisella. Siihen tuli sellanen pari senttiä paksu kokkareinen kuona päälle, minkä skimmasin pois ja kaadoin normaalisti. Merialumiinissä on muutamat prosentit magnesiumia jo valmiina, oisko ollu romun seassa sitä sitten..

Yleisesti kannattaa kai käyttää sellasta romua, joka on valettu hiekkaan. Mä olen kyllä ihan hyvin valanut pursotettujakin romuja, lujuusominaisuuksista en tosin tiedä.. Eikä niistä mitään nättiä lastuakaan ole lähtenyt sorvissa. Sellasta räkää se on.

Kloori on kai se juttu millä vety saadaan sieltä sulasta pois. Vety liukee sulaan, mutta ei kiinteeseen. Jähmettymisessä muodostaa sitten huokosia. Ruokasuola, salmiakki, uima-allas klooritabletit.. Eikös se jotenki näin mene?

Sitten on vielä se alumiinioksidi, jonka tiheys on samaa luokkaa metallisen alumiinin kanssa. Siihen oli joku aine olemassa, joka sitoutu siihen että oksidi nousee pintaa jotta se voidaan skimmata pois. Tietääkö joku paremmin?

Mä jotenkin uskon siihen, että kun sulasta kaasut ja oksidit pois, niin hiekkaan upotettuun tyroksimalliin saa valettua hyviä kappaleita. Vielä ei ole ainakaan multa onnistunut. Vähän kokeiluasteella nää mun valuharrastukset.

eemeli

Hep.

Noin teoriassa, kun tuota alumiinilastua on aikas hyvin tyrkyllä usein, niin mitenkähän paljon haittaa leikkuunesteistä on sulatusta ja valua ajatellen?

Entäs sellanen, kun mulla on alumiinin juotostankoja (vähän vastaava ku alu-tite) niin voiskohan sellasen nakata joukkoon, oliskohan moisesta apuja?

Lujuuden puolesta arvaan että aika hankala on saada varmuutta siitä, miten lujaa valettu tavara on, ja voisikohan sen esim. erkauttaa.


Rautavaluille olis oikeesti enemmänkin käyttöä, mutta on sellanen kutina, että se on viälä hankalampata.

-eemeli-
*tekemällä virheitä oppii tekemään parempia virheitä*

Jonne


Olen joskus muinoin kokeillut noita alumiinivaluja vaihtelevalla menestyksellä :) mutta tulipa mieleen että minulla on jemmassa puhdasta bentoniittia, valuhiekkaan tarvittavaa vulkaanista savea ainakin 50 kiloa (ei muuten ollut helppo löytää Suomesta). Saa kysellä jos tuota kaipaa...
Delta Electronics -tuotteet www.thelentech.fi - Blogi ennenmikrotietokoneita.blogspot.fi

Tapani Honkanen

Mielenkiintoinen aihe. Kun elämässäni olen teettänyt muutaman valualumiiniosan ja asia on mielenkiintoinen niin en malta olla sekaantumatta asiaan. Käyttämäni seos oli AlSi10Mg (muistaakseni (v. 1999)). Siitä tehdyt osat tulivat Bleriot lentokonereplikaan ja osat lioshehkutettiin, jolla lujuus kasvoi 50%.  Jos haluaa valettavaa alumiiniseosta on kaiketi pitädyttävä seoksissa jotka ovat helposti valettavissa hiekkaan tai muuhun senkaltaisiin muottiaineisiin. Siis on tiedettävä seosaineet ja pitoisuudet. Jos käyttää raaka-aineina vanhoja autonmoottorin mäntiä, ei välttämättä saa valettavaa seosta. Männät , jopa ennenvahaan, tehtiin kokillivalettuina ja seokset olivat jopa tosi lujia, jotka eivät sovi kertakaikkiaan harrastusvaluihin. Nythän ne tuppaavat olemaan komposiittimatriaaleja. Kaikki muutkin osat mahtavat olla uudehkoissa autoissa kokillivalettuja. Koostumus on vaikea selvittää, paitsi jotkut voivat käyttää työpaikan resursseja. Tuollainen kotivalu vaatii suhteellisen suuren piipitoisuuden jotta seos juoksisi, myöskin epätarkan lämpötilaseurannan takia. Myöskin valun lujuuden ennakointi olisi mielestäni tarpeellista. Vaikkei lentokonetta tekisikään. On myönnettävä että alumiinin kilohinta raaka-aineenakin kauhistuttaa, joten on löydettävä oikeita raaka-ainelähteitä. Nämä foorumit ovat kyllä oivia paikkoja missä viisaus tiivistyy. On myöskin foorumeita joissa tyhmyys tiivistyy, en kyllä semmoisia seuraa.  Niistä mömmöistä, mitkä ympätään valuun, voi lukea ammattikirjallisuudesta, joita minullakin muutama tuhat eri alueilta. En jaksa/viitsi kävellä yläkertaan missä tuon aueen teokset ovat, joten tämä edelläkirjoitettu on vain perstuntumalta. Ja eihän ole ollut mitään tarkkaan valittua ongelmaa esillä, vain pohdiskelua asian tiimoilta. Odotan jonkun asiantuntijan valaisevan asiaa, ehkä jonkun muun foorumin alueella. Missä muussa kuin kotiverstaalla? 

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk