Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Ilmassoftaa elektroniikkasuunnitteluun

Aloittaja viilari, 07.11.12 - klo:14:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Kremmen

Tuo Designspark tuli nyt vastaan niin monennen kerran, että päätin vilkaista sitä. Mulla on ollut jotain ennakkoluuloja sitä kohtaan määrätyistä syistä ja osin siihen tuli vahvistusta. Toisaalta Designspark lienee käyttökelpoinen vaihtoehto ja käyttöönotto on ainakin vaivatonta.

Tässä muutamia omia kommentteja. Ne ovat tietenkin täysin henkilökohtaisia mielipiteitä ja joku toinen voi hyvinkin olla päinvastaista mieltä.

Designspark PCB mainostaa olevansa maailman tehokkain ilmainen työkalu. Se saattaa hyvin pitää paikkansa jos tehdään rajaus siten, että pois pudotetaan kaikki ne tuotteet, joissa on myös maksullisia lisenssimalleja. Jos taas ei pudoteta niin väite ei ole yhtä vedenpitävä. Muitakin ilmaisia ja osin napakampiakin softia löytyy olettaen, etteivät muiden tuotteiden ilmaisversioiden rajoitukset muodostu haitaksi.

Designsparkilla on tämmöinen community-tyyppinen sivusto Design Centres jossa on kaikenlaista oheiskivaa mistä saattaa olla hyötyä aloittelevalle / aiheeseen tutustuvalle suunnittelijalle. Kannattaa ehkä kuitenkin huomata, ettei sillä näytä olevan mitään suoraa teknistä yhteyttä tuohon PCB-softaan sinänsä, joten sieltä voi ammentaa infoa käytti Designspark PCB:tä tai ei.

Designsparkissa on komponenttieditori, joten käyttäjä ei ole RS:n vanki, vaikka lienee helppo arvata, että vakiokirjasto koostuu lähinnä tai ainoastaan RS:n hyllyssä olevista komponenteista. Mainostettu 80 000 kompoa tuntuu paljolta, mutta kokemuksen perusteella se loppuu käteen heti, ja kaikki vähänkin poikkeavat palikat joutuu piirtämään itse. Itse komponenttieditori lienee toimiva - en sen kaikkia toimintoja käyttänyt. Häiritsemään jäi ohjelman tapa luokitella virtapiirejä signaaleiksi, tehonsyötöksi ja maatasoksi. Tässä ei sinänsä vikaa, mutta ajatus ei ulotu komponentteihin asti, eli komponentin pinni tai padi on vain kytkentäpiste. En äkkiseltä keksinyt miten sen voisi luokitella, ja tuo luokittelu olisi mielestäni paljon oleellisempi, joskin saa tuo piiriluokittelukin siellä olla. Pitää vaan huomata, että jos aloittaa uuden skeman ilman "technology"-konfiguraatiotiedostoa, pitää piiriluokat ensin luoda ennenkuin pääsee tekemään vetoja. Pikku miiina aloittelijalle joka voi olla hetken hukassa tämän kanssa.

Komponenttien lisääminen skemaan oli minusta vähän kankea, siinä kun ei ole mitään optimointeja. En ainakaan löytänyt keinoa kiinnittää komponenttikirjastoja mihinkään toolbariin, ja se tekee komponenttien lisäämisestä vähän kuin noukkisi riisinjyviä pinseteillä tynnyrin pohjalta - hidasta ja työteliästä. Mutta toimii toki.

PCB editorissa joka sinänsä näyttää ihan hyvältä, oli 2 asiaa jonka takia en viettänyt siellä enempää aikaa: ensiksi manuaalinen reititys kiskojen osalta käyttäytyy täysin eri tavalla kuin itse käyttämäni Diptrace. Mielestäni hyvin harva ohjelma pärjää Diptracelle manuaalisessa piirilevyeditoinnissa, eikä tämäkään ollut yksi niistä. Toiseksi en löytänyt mistään keinoa kytkeä layereita päälle ja pois, eli kaikki näkyy koko ajan ja on joskus melko sotkuista, varsinkin jos on tarkka paikka. Myöskään ei taida olla mirroria, eli ei pääse katsomaan "alapuolelta" miltä kortti näyttää. Kun on tottunut näihin niin vaikea olla ilmankaan.

Tämä nyt taisi olla vähän tämmöistä "lasi on puolityhjä" jorinaa - ei tuo niin huonolta näytä kuin tekstistä ehkä saa vaikutelman. Jos valmiit komponenttikirjastot natsaa niin mikä ettei. Ja plussaa mahdollisuudesta lisätä eri tyyppisiä layereita vapaasti. Pitäisi varmaan tutustua lisää tuohonkin.

Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Metalfusion


awallin


eaglen ilmaisversio toimii pienille projekteille. 2-puolinen levy, maks koko 100x80mm
http://www.cadsoftusa.com/download-eagle/freeware/?language=en

Kremmen

Eagle on yksi ja oma suosikkini Diptrace on toinen. Diptracen ilmaisversion rajoitus on max 300 padia ilman levyn kokorajoitusta.
Minusta Diptracen paras puoli on sen aktiiviset kehittäjät, jotka oikeasti keskustelevat käyttäjien kanssa ja kuuntelevat heitä. Tuotteesta tulikin juuri ulos versio 2.3 joka on varmasti tutustumisen arvoinen kuka etsii pystyvää ja erityisen helppokäyttöistä piirilevytyökalua.
http://www.diptrace.com/
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Ozz

Kattelin niitä Diptracen videoita ja vaikuittais ihan hyvältä softalta.
Tässä on tullu vuoden verran keskityttyä täysillä 3d mallien piirtämiseen joita sitten jyrsiä puusta joten pikkasen on unohtunut noi ohjelmat (enkä muista enään edes mitä piirilevy softaa käytin koska se kovalevy jysähti viedessään paljon juttuja) mutta Eaglessa oli jotain mikä ei sopinu mun tyyliin tehdä noita.

Noita softia on kyllä moneen makuun ja toinen tykkää toisesta ja toinen toisesta tyylistä mutta täytyypä testailla tota diptracea kun vaikutti hommat siinä ihan loogiselta.

OH6HGN

Noitahan on vaikka mitä. Itse käytän proteusta joka sopii parhaiten omaan käteen. Eaglessa on vaan jotain niin hankalaa jotta ei sovellu. Varsinkin jos pitäisi nopeaa saada pelkkä levy niin hoh hoi.. Mutta näähän on sellasia asioita jotta yhtä oikeaa ei löydy.

Tässä on hyvä lista ohjelmista. https://www.olimex.com/PCB/DesignTools/     ::)


Joulun odotuksia vaan   ;D

Toni Kajala

Menee vähän aiheen sivuun, mutta ei kellään sattuisi olemaan koneella tuon Proteus Lite 5.2 version asennustiedostoa? Ohjelmahan oli/on sharewarea joten sen jakaminenkaan ei ole laitonta. Itselläni on tuohon olemassa ihan ostettu lisenssi, mutta tuota asennustiedostoa ei enää mistään tunnu saavan. Labcenterkin on poistanut tuon valikoimastaan ja tarjoaa nyt puoleen hintaan huomattavasti rajoitetumpaa uutta versiota. Omassa harrastekäytössä tuo oli näppärä, ja kun sitä on oppinut käyttämään niin ei viitseisi aloittaa opiskelua jonkun uuden softan kanssa taas. Jos jotain tuo 9Mb elintärkeää dataa löytyy niin olisin kiitollinen.
Ben-Dover

OH6HGN

Moi

Pitänee katsoa oliko tuota vielä jossain mulla. 5.01 jonka aikoinaan päivitin 6 versioon. Tutkitaan asiaa.  :-\

Miguel-

Mites näinä päivinä, onko tilanne muuttunut softien suhteen? Onko diptrace vielä kilpailukykyinen, vai löytyykö parempia?

awallin

Lainaus käyttäjältä: Miguel- - 03.05.16 - klo:21:02
Mites näinä päivinä, onko tilanne muuttunut softien suhteen? Onko diptrace vielä kilpailukykyinen, vai löytyykö parempia?

kicadista on kehittynyt varsin käyttökelponen (varsinkin jos on vähän linux/koodaus taustaa, käyttää git:iä versiohallintaan, jne). jokaisessa vaihtoehdossa on omat niksinsä - ei tämäkään täysin ilman ongelmia ole..
http://kicad-pcb.org/
vielä kun saisivat skema-puolen symbolit githubiin (niinkuin pcb footprintit jo nyt ovat).
tuossa on CERN ja ehkä muutama muu isompi pelaaja mukana kehityksessä joten tulevaisuus näyttää hyvältä.

Jussik

Terve

Kiitoksia linkistä,  KiCAD oli uusi tuttavuus.
Aika paljon muistuttaa PADSiä.
Tämmöistä on kaivattu.


CNCpossu

Lainaus käyttäjältä: awallin - 08.11.12 - klo:20:17
eaglen ilmaisversio toimii pienille projekteille. 2-puolinen levy, maks koko 100x80mm
http://www.cadsoftusa.com/download-eagle/freeware/?language=en

Eaglella on tullut tehtyä piirilevyjä. Ihan toimiva softa, ja kun teen itse levyt (valottamalla ja syövyttämällä), kaksi layeria ei ole mikään rajoitus ollut. Pitäisi melkein ostaa joku sen kaupallinen versio ihan tukemisen takia, vähän noloa ilmaisversiota käyttää ikuisuuksia.

TeacDance

Eaglesta saa parilla napilla g-koodina myös levyn ulos siitä itse pidän.
_________________
Tero Koskela
Ylivieska

YouTube

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk