Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Pientä askelta

Aloittaja ChiKung, 07.09.17 - klo:15:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

ChiKung

Pitkään ollut mietinnässä yksi projekti, jossa lääkeaineruiskua puristetaan mahdollisimman tasaisesti (dispensoidaan nestettä). Muutama projektiaihio tässä on ollut, mutta en yrityksestä huolimatta ole saanut liikettä tarpeeksi tasaiseksi.

Tuossa joku nettikuva, niin tiedätte mistä on kyse:


Tähän mennessä yritetty jo mikrosteppauksia, mutta toimivat hyvin lähinnä tasaisella vastuksella. Samoin alennusvaihdetta on jo kokeiltu, mutta niistäkin tulee nykimistä ruuvin pyörimiseen, varsinkin hammashihnoista.

Löytyisiköhän siis jostain edullista, noin 10 cm olevaa johdetta, jossa esim. 1 mm nousu? Tähän jos laittaisi 0,9 asteen stepperin, pitäisi liikahtaa tarpeeksi vähän yhdellä askeleella.

Ps. Ja joo, pieni ilmakupla ja pienempi neula kyllä tasoittavat virtausta, mutta eivät oikein tarpeeksi.

Snowfly

Lainaus käyttäjältä: ChiKung - 07.09.17 - klo:15:10
Samoin alennusvaihdetta on jo kokeiltu, mutta niistäkin tulee nykimistä ruuvin pyörimiseen, varsinkin hammashihnoista.
Nyt on ekana ihan pakko kysyä...
1. Mikä ruuvi käytössä? Metri ruuvi? Trapetsi ruuvi? Kuularuuvi?
2. Liikehän on aina vain yhteen suuntaan... eikö vain? (jossa tarvitaan tuota tasaista ja tarkkaa liikettä)

Lisätääs tähän vielä että linkkase käyttämäsi askelmoottori ohjain

HJP

oisko noista mitään iloa

pave

Vaimolla on insuliinipumppu. Oliskohan sellainen ihan valmis kapistus?

Gauss

Lasiruiskut muuten tuntuvat liikkuvan paremmin kuin kertakäyttöiset muoviruiskut, jos liikkeen "jähmiminen" on ongelmana.

ChiKung

Tuollaisia kokeillut. Toisessa nousua aivan liikaa. Toisessa parempi mutta siinä hihna aiheuttaa hyppimistä. Jos nyt liite onnistuu puhelimella.

Ovat siis mäntäpumpusta nuo. Ohjauksessa joku Arduinoon sopiva easy stepper driver yms., jossa mikrostepit.

Tosiaan liikkeen tarvitsee olla tasainen vain toiseen suuntaan.

Snowfly

Kuvittelenko vai näyttääkö nuo metriseltä normi kierteeltä?
Vai onko toi tosihieno kuula/trapetsiruuvi? Ei näe kierreprofiilia kuvasta että vois sanoa varmasti...

Tämän jälkeen voin alkaa kertoon listan kaikista virheistä :D mitä tuossa projektissa tällä hetkellä on... ja miten ne korjataan

Snowfly

#7
Kirjottelen tähän nytten alustavan listan ongelmista, joita tuossa nyt lähtökohtaisesti on:
1. Askelmoottori ohjain => Kokonaan vaihtoon. Mikäli tarvit tasaisen käynnin ja liikkeen tarvit kunnollisen askelmoottori ohjaimen... pelkästään tämä tekee liikeeseen äärrimmäisen suuren eron...
Nuo halvat ohjaimet eivät ole tasaista microsteppausta nähneetkään...
Itsellä on tällä hetkellä käytössä seuraavia askelmoottoriohjaimia, jotka listaan laatujärjestyksessä:
1. http://www.zappautomation.co.uk/electrical-products/stepper-systems/stepper-drivers/n-series-stepper-drivers-step-direction/2m2280n.html (Oman virtalähteen takia korkeammalla "Helpompi käyttöönotto" mutta kykenee vain 128 microsteppingiin)
2. http://www.zappautomation.co.uk/electrical-products/stepper-systems/stepper-drivers/n-series-stepper-drivers-step-direction/2m880n.html (256 microstepping, mutta vaatii erillisen virtalähteen)
3. http://www.ebay.com/itm/EU-FREE-Wantai-Driver-DQ542MA-with-4-2A-peak-current-18-50VDC-128-Micro/221999337093?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
4. https://www.pololu.com/product/2133
5. https://www.pololu.com/product/1182

Pelkästään jos 4/5 vaihtoehdosta siirryttäessä 3 vaihtoehtoon ero on silmin huomattavissa... tämä näkyy huomattavasti tasaisempana käyntinä ja hallitumpana ajona.
Sitten jos ohjauslogiikka pystyy niin 2M880N Kincolla voidaan repiä käytännössä kaikki irti mitä microstepeillä on saavutettavissa askelmoottorista,kun otetaan 256 microstepping käyttöön...

2. Ruuvin kierretyyppi
Tämä riippuu budjetista:
1. Parempi ja kalliimpi = Kuularuuvi, Nousu valitaan tarvittavan ajonopeuden mukaan. Katso kohta alempana oleva esimerkki
2. Halvempi ja hieman epätarkempi = Trapetsikierre, joka vaatii välyksenpoisto mutterin. Tästä oli puhetta aiemmin http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=8537.0 sivulla 1 viesti 13 havainnollistavien kuvien kanssa.

3. Ohjausyksikkö
Nytten tullaan jännien asioiden äärelle... mikä koskee nimenomaan arduinon kykyä ohjata askelmoottori ohjainta...
Tässä tullaan asiaan nimeltä pulssi taajuus mikä saadaan arduinosta ulos.
Selvennän tämän esimerkin avulla:

1.8 astetta/step askelmoottori eli 200 askelta kierros.
Käytetään Kinco 2M880N ohjainta 256 Microstepping.
Yhteen kierrokseen tarvittava pulssi määrä on 200*256=51200 pulssi/rev
Se kuinka nopeaa meidän tarvii pyörittää moottoria saavuttaaksemme halutun liikenopeuden riippuu ruuvin noususta.
Oletetaan että meillä on 4mm nousu ja haluamme 1mm/s liike nopeudeksi
Saamme 51200/4 = 12800 pulssia/s = 12.8kHz

No niin nyt tiedämme taajuuden mihin meidän pitää pystyä...
Sitten voimme luntata: http://reprap.org/wiki/Step_rates

Lainaa
Marlin/Repetier on ATmega 16 MHz (e.g. RAMPS) in single-stepping: <10.000 steps/second (10 kHz).
ATmega 16MHz (ATMEGA 2560 https://store.arduino.cc/arduino-mega-2560-rev3) pystyy vain alle 10kHz steprateen... eli kyseinen arduino hyytyy... eli ohjain on riittämätön ajamaan askelmoottoriohjainta kyseisellä tarkkuudella ja nopeudella.

Toivon että nyt tuli selvitettyä tarpeeksi tarkasti miksi logiikka kannattee ottaa mukaan suunnitteluun varhaisessa vaiheessa... muuten käy näin...
Jos meillä olisi esimerkiksi Arduino Due, joka pystyy "107.7kHz single stepping" tai vastaaviin vaihtoehtoihin Smoothieboard yms... niin ongelmaa ei olisi ja ohjainyksikkö pystyisi ajamaan askelmoottoria maksimaalisella teholla/tarkkuudella.


4. Askelmoottori
Älä ala tekemään kyseistä projektia liian pienellä askelmoottorilla. Tällä saat vaan harmaita hiuksia aikaseksi.
Mielellään Nema 23 ja 2Nm vääntöä vähintään. Tämä tekee sen että mekaniikasta tuleva kitka yms rasitukset ja kuorma eivät tule enään vaikuttaan liike nopeuteen mitenkään.
Liian pieni askelmoottori tulee vain hukkaamaan askelia, jonka myötä liike on epätasainen kuorman muuttuessa. Tarpeeksi riskillä moottorilla poistat tämän ongelman


Tuossapa ne jos se halutaan askelmoottori yms ratkaisulla tehdä...
Tosin itse veikkaan että paineilma sylinteri tekee homman huomattavasti yksinkertaisemmaksi, jos tuo tulee johonkin koneeseen annostelemaan jotain ainetta...

Isto

Jos haluaa tapella AVR:n kanssa niin ainakin osa malleista toimii 20MHz:llä jolloin softalla askeltaen saa vähän enemmän kuin tuon 10kHz ;)
Toinen tapa on käyttää AVRn "rauta-pwm"ää jolloin saadaan ulos ihan erilaisia taajuuksia mutta silloin tietysti ongelmaksi tulee askelmäärän säätö. Toimii jos tarvitaan suuri taajuus mutta määrällä ei ole niin väliä...

Oma suositus on myös käyttää arduinot ja pienet halvat ohjaimet ihan muualla ja tarkkuutta haettaessa käyttää kunnon moottoriohjainta ja sellaista ohjausyksikköä joka kykenee riittävästi yli laskennallisen taajuus- yms tarpeen.

Ville Vaho

Miksi sitä nestettä halutaan rutistaa? Ei tajunnut...

-vilderi

Miguel-

Johteet pois, ruuvi suoraan ruutan taakse -> voima kohdistuu oikeaan paikkaan. Moottori tietenkin tuettava jonkinlaisilla "johteilla", mutta tässä takertelua ei tapahdu niin helpolla. Jos ei haluta liikkuvaa moottoria, niin sitten pyöritetään laakeroitua mutteria ja laitetaan ruuville "johde". Tai sitten nykyisenkaltainen rakenne kunnon takertelemattomalla johteella ja ruuvi mahdollisimman lähelle ruuttaa.. Mikrosteppausta ei minun mielestä kannata miettiä, koska ei kuitenkaan niin tarkka, kuin "oikeat" askeleet, kyseessä kaiketi annostelulaite kohtuu tarkoille määrille.

ttontsa

"slip&stick"

Esm kumimännässä on liikkeelle lähtö kitka ja liikekitka, joista ensimmäinen lie yleensä suurempi. Eli liikkeelle lähtöön tarvitaan suurempi voima kuin liikkkumiseen. Joustavat/elastiset materiaalit, kumi ja muovi voivat olla yksi osatekijä "takertelevaan" käyttäytymiseen.
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

ttontsa

Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

Snowfly

Oma veikkaus että ketjun aloittaja hakee tätä mekaniikkaa 3D-tulostus tarkoitukseen.

Esim. Kakkujen koristelu tai vastaavassa käytettävät 3D-tulostimet käyttävät nimenomaan tällaista ruiskumekaniikkaa...

Mitä paremmin ruisku toimii sitä tarkempaa jälkeä voidaan tehdä. Lisäksi tämä mahdollistaa ns. piirilevyjen tulostamisen kun ruisku täytetään vähän eksoottisemmalla materiaalilla.

PekkaNF

Yliopiston/biofirmojen labroissa nuita on ollut, kun pitää joku reagenssi annostella ja zapata sähköllä tai laserilla perään. Kaupalliset kalliita ja varmaan toimivia.

Yhdelle aineelle jatkuvampaan syöttöön on peristaltttisia pumppuja jotka on mukavampia käyttää, mutta ei toki voi pitää "varastossa" ainetta ja vaihtaminen vaatii huuhtelun.

Ei kai tuossa ole muuta tietä kun löytää sopivat ruiskut, tehdä mekaniikasta jäykkä ja suunnata voimat oikein.

Pekka

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk