Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

CNC Plasmaleikkurin valmistus

Aloittaja Ramppa, 01.04.11 - klo:21:30

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

ttontsa

Mistään en taas mitään tiedä, mutta heitän arvauksen.

Rakennetaan erillisvirtalähteellä Plasmapolttimen suojakuvun  ja työkappaleeseen välille virtapiiri. Eli polttimeen plus ja työkappaleeseen miinus ja tästä ohjausreleen/galvaanisen erotuksen  kautta kärkitieto ohjaukselle (plasmakaari kai jotain 300vdc). Tällä tunnistetaan kosketus kappaleen pintaan. Sitten ohjauksella ajetaan poltin lävistyskorkeuteen ja lävistetään. Sitten Ajetaan poltin asetettuun leikkauskorkeuteen ja aletaan valvoa kaarijännitteen mittauksen avulla polttimen korkeutta ja säädetään sitä koko ajan aktiivisesti leikkauksen ajan. Kaarijännitteen mittaus tapahtuu kiepauttamalla x kierrosta "käämiä" poltinkaapelin ympärille ja mittaamalla tähän indusoituvaa virtaa.

http://www.dynatorch.com/Ohmic.htm
http://www.cnczone.com/forums/cnc_plasma_waterjet_machines/120907-isolated_ohmic_sensor_switch_candcnc.html
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

jyrki.j.koivisto

#16
En tiedä tarkkaan miten tuo korkeussäätö oikeasti toteutetaan, mutta kaippa se siihen perustuu että virtaa kulkee enempi mitä lähempänä poltin on kappaletta (plasma suihkun resistanssi pienenee). Noilla virtasensoreilla mitä allekirjoittaneella on saisi tuon erotuksen korkeajännitteestä automaattisesti, yksi sellainen polttimen kaapeliin ja siitä saa suoraan virranmäärän jota käytetään polttimen korkeussäädön takaisinkytkentänä. Polttimen ajo kappeleen pintaan voisi olla helpointa käyttäen katkaisinta ja siitä sitten ajo sytytyskorkeuteen, jonka jälkeen säätö tuolla virtasensorilla, kiinnostaisiko Kremmeniä? Nämä saa ihan postikulujen hinnalla, maksavat maltaita uutena...

Edit: Tämmöinen toiminta periaate on siis mielessä... Machilla/EMC:llä ajetaan poltinta alas kunnes katkaisin ilmoittaa kosketuksesta ja sitten Machilla/EMC:llä ajetaan sytytyskorkeuteen ja sytytetään poltin, tämän jälkeen Machilta/EMC:ltä ajetaan pinniä joka vapauttaa askelmoottorin ohjauksen PC:ltä polttimen korkeussäädön ohjaajalle (PIC/ATMEL) joka askelluttaa z-moottoria virranperusteella asetusarvoon

Kremmen

Kyllä mä noista antureista postikulut maksan jos ne on sinulle joutavia. Katsotaan sitten mitä niistä saadaan aikaan.
Nimittäin tuohon poltinautomatiikkaan sen verran, että plasma ja TIG on sukulaisia, molemmissahan on elektrodin ja työkappaleen välissä plasma kuumentimena. TIGistä tiedän, että se on vakiovirtaohjattu kun itsellä sellainen on, ja samaa tietoa on plasmastakin. Eli homma menee silleen, että polttimen virta asetellaan laitteesta ja laite säätää valokaaren jännitettä poltinpään etäisyyden funktiona niin, että haluttu virta kulkee. Eli juurikin niin, että plasman resistanssi pienenee mitä alempana se on jolloin samalla virralla lähteen jännite on tietty pienempi, ja kääntäen. Polttimen korkeuden voi nyt mitata suoraan kaarijännitteen funktiona. Jos plasmaleikkuria ajetaan tavallisella 3-akselisella cnc:llä niin pitäisi olla aivan mahdollista asettaa sinne Z-aseman ohjearvo jolla tarkoitetaan poltinpään etäisyyttä levyn pinnasta. Voi vaatia vähän liimaelektroniikkaa väliin, mutta sellaistahan voi suunnitella :) Toinen ja ehkä jossain mielessä jopa helpompikin vaihtoehto on toteuttaa koko homma erillisellä ohjaimella, vaikkapa jollain halvalla Arduinolla (mulla on siitä mm. teollisuusolosuhteisiin sovellettuja versioita). Siihen vähän galvaanista erotusta ja käyttöliittymä tarviketta ympärille niin eiköhän siitä laitteen saisi aikaan. Siihen sitten varsinaisesta cnc-ohjaimesta muutama yksinkertainen kosketintietoyhteys jolla kerrotaan mitä sen halutaan tekevän, ja joilla se kertoo missä mennään.
Tuo kosketusilmaisin siihen samaan yhteyteen nyt ei pitäisi olla mikään ns. ameriikan kikka, eli voisihan sitä joulunpyhinä vähän miettiä jos aikaa muilta hankkeilta vaikka jäisi johonkin väliin.

Jos jyrki.j:n ohjaussekvenssiä vähän jatkokehittäisi ylläesitetyn perusteella niin menisikö se näin:
-Mach/EMC pyytää kosketinlähdöllä polttimen ohjainta siirtymään sytytyskorkeuteen,
-ohjain tekee työtä käskettyä ja kun siirtyminen on tavalla tai toisella valmis, se ilmoittaa siitä omalla kosketin- yms lähdöllä.
-Mach/EMC sytyttää polttimen ja käynnistää kosketinlähdöllä polttimen korkeussäädön.
-ohjain säätää polttimen korkeutta asetusarvoon niin kauan kuin aktivointi on päällä. Häiriötilanteessa voi vielä olla jokin hälytyskosketin tms mikä nyt tuntuu tarpeelliselta.

Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Ramppa

se on vissiin niin että noi virrat on erotettu optoerottimella. silloin säästytään ohjauksen rikkoontumiselta.
mä olen koittanut etsiä kaavioo niin idästä kuin lännestä mutta tuloksetta.

Kremmen

Kaupalliset toimijat tuskin laittaa omista tuotteistaan turhan tarkkoja kuvia verkkoon. Voi vaikuttaa tulonmuodostukseen negatiivisesti :). Kumma kun ei kukaan harrastelijakaan ole sitten aihelle lämmennyt niin paljoa.

Galvaaninen erotus tuossa on ehdottomasti oltava jo henkilöturvan vuoksi. Jos polttimen kaarijännite ylittää parisataa volttia niin ilman erotusta vain Sähköteurastuslaitos hyväksyy kytkennän... Tavallisen optoerottimen läpi ei siirry analogiset signaalit mutta onhan meillä analogiset optot tänä päivänä. Sellaista voi käyttää tai jotain kapasitiivista tai induktiivista erotusvahvistinta. Analogioptolla saattaa kyllä saada edukkaimman ratkaisun kun ei tuossa tarkkuusvaatimus ole mitenkään yltiöhaastava.

Katsotaan kerkiäisikö tuosta piirrellä jotain hahmotelmaa iltapuhteiksi.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Ramppa

Kremmenille ISOO kiitos jo valmiiksi. :D

Tänään se sitten tapahtui..... Nimittäin kiitolinja toi kauan kaivatun paketin, mikä sisälsi konepolttimen.
Taitaa pyhät mennä levyä leikatessa.:)

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk