Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Vetopultin kiristysvoima ja uudet jouset

Aloittaja tapsa, 07.02.18 - klo:02:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

tapsa

Hei,

Tulimme siihen tulokseen, että kitamura tarvitsee lisää voimaa työkalunkiristykseen ja purkasin kaikki vanhat lautasjouset pois ja olivat ulko- ja sisähalkaisijat just samat kuin perus lautasjousessa Etrassa ja paksuus muutaman satkun päässä.
Nyt olisi kokoominen seuraavana ja pahoin näyttää siltä, että samaa määrää uusia ei sinne saa. Vanhoja oli 123kpl muistaakseni ja uusia saman verta ei sovi millään paikalleen, jos jouset kiristetää kasaan niin paljon kun tangossa on varaa, vanhat oli näin.
Onhan niissä varmaan kartiokkuus "läsähtäny" aikojen saatossa, mutta vaikuttaa vaan epätodellisen paljolta mitä uusilla jousilla koottuna näyttäisi tulevan.

Ilmeisesti kokeelemaan koska olisi hyvä, mutta taitaa olla tarkempaa kun vipuvarrella heiluttelu tämän voiman kanssa.
Sitähän voi olla myös liikaa.
Pitää vielä kokeilla miltä se tuntuu kiristäessä kaikki 123kpl jousta paikallaan.

Olisiko kellään hyviä ideoita miten rakennella mittari, jolla voiman mittaisi tai peräti ep:lä mittaria?
Kaikki muukin vinkki otetaan vastaan.

-Tapsa

Snowfly

#1
Kun suunnittelin sitä Kiinan karan atc:tä täällä yhdessä topicissa niin tuo vetopultti homma tuli siinä moneen kertaan pyöritettävä läpi...

1.mikä kartio käytössä...tämä kertoo tarvittavan vetovoiman... muistaakseni linkkasin sinne topiciin suositellut vetovoimat...
2.kuinka pitkä vetoliike ja irroitus liike tarvitaan... Käytännössä sylinterin isku päässä...
3. Ulko ja sisähalkaisija ja kokonipun maksimi sallittu pituus vapaana....

Näiden kaikkien tuloksena saadaan selvitettyä jousilevyn tyyppi ja määrä ja asennustapa... Kerta se on x määrä sarjaan ja x määrä rinnan...

Selvityksen joutuu tekemään jousilevy valmistajan listan kanssa...

Ps. Vaikka jousi ulkoisesti näyttää samalta... Niin se ei tarkoita että se toimii samalla tavalla...
Heitä yv jos tarvitte laskelmia tai kartoitusta... Nimellistä korvausta vastaan...

ttontsa

Katsoitko purkaessa miten päin jouset oli pakattu, oliko joka toinen toisinpäin ai oliko tehty sarjoja jossa esm 3 samoin päin peräkkäin ja taas kolme toisinpäin ja taas kolme samoinpäin. Jousivoimaan voi noin vaikuttaa puristuvuuden kustannuksella. Eti jostakin originaali kasauskuva tai jousimanuaali.
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

JuKa

Minkä kokoinen jousi on? Yleensä noita on 2-4kpl päällekkäin samaan suuntaan ja sitten taa toistapäin. Jouset.com tai jousia.com löydät taulukon, josta voima selviää, niin tiedät miten jouset kuuluu niputtaa.
Mikä kartio?

tapsa

#4
Kartio on bt40 ja on sarjoissa. Purkasin toiselle akselille koko systeemin että pysyy kartalla miten olivat.
Piirustus ja jouset on pajassa, mutta ulkomuistista 6/3, 3/3x17, holkki jossa o-rengas ja 3/3x2 +mutteri.
Suomennos 3/3x17 tarkoittaa 3 toista päin ja 3 toistapäin kunnes on rako ja näitä 17 peräkkää.

Kuvissa ei lue mitään virallista, mutta joku joskus kirjoittanu työntö 0.2-0.5mm.
Voima vissii 800-1200 välii jonnekkin, mutta ilman virallista mittaria millä sen mittaa?

Koko vielä jäi eli 35,5x18,3x2,0.

-Tapsa

c.n.c


Ville Vaho

Työntö meinaa sitä että paljonko työkalu irtoaa sylinterin voimalla kartiosta. 0 työntö meinaa sitä että kalu on jumissa karalla, 5mm solmussa olevaa käpälää/makasiinia. Parikymppiä on ok.

Tarkistus kellon jalka kaluun kiinni ja kello karaan, z akselin suuntaan. Lankulla/laudalla vääntää työkalua karalle ja napilla vapauttaa, paljonko kello näyttää on työnnön mitta.


Vetovoima mittarin voi tehdä pitimestä sorvaamalla sopivan kokoisen tangon läpi pitimen jossa on perspultille kierre, tangon toiseen päähän 2000kg puntari, eli käytännössä hydraulisylinteri öljyllä ja mittari. Perspultti olis hyvä olla siinä kohtaa missä se yleensäkin on, muuten tulokset voi heitellä todellisuudesta hyvinkin pahasti.

Toinen vaihtoehto on tehdä työkalun ulosvedin, eli putki jonkun työkalun ympärille, työkaluun kierretanko, putken kokoinen prikka päätyyn ja mutteri josta vedetään työkalua vedetään ulos. Mutterin momentti talteen kun työkalu liikahtaa, putken kylkeen kolo mihin sopii heittokello. Pienellä laskemisella saadaan jousien vetovoima.

Helpolla pääsee kun mittaria lainaa jostain...
-vilderi

tapsa

Iltaa,

Kokosin äskeittäin koneen ja laitoin kaikki jouset mitä kuuluikin. Ei vastustanu ylenpalttisesti kiinni ruuvatessa, olisko uusissa ollut vähä ylikartiokkuutta eli korkeampia.

Kokeilin työkalua karalle ja se sen ottaa ja luovuttaa poiskin.
Nopea mittaus sanoo, että heitotkin vähene huomattavasti. Aika näyttää kun sitä jostain löydän ylimäärästä, että mitä lastuttaessa tapahtuu.

Mutta jos jollain on kohtuu lähellä Ilmajokia mittari niin korvausta vastaan saa tulla mittaamaan paljonko on voimaa.
Tai voin tulla itse mittaria hakemaan ja palauttamaan myös.

Eli kuulostellaan vaikutuksia.

-Tapsa

JuKa

Yhden jousen vetovoima on taulukon mukaan 5187Nm, joten tuolla kolmen nipulla vetoa saadaan karkeasti kolminkerroin, eli n. 16-17kN, miten nuo voimat sitten jakautuukin, kun jouset hinkkaavat toisiaan nipussa.

Vetovoimamittari olisi kyllä hyvä olla tarkastamista varten. Jostain saa sitä kyllä vuokratakin... Itse olen tehnyt omani ja toimii varsin luotettavasti.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk