CNC-Harrastus

NC-HISTORIAA JA JÄSENTEN MUITA HARRASTUKSIA => Jäsenten muita harrastuksia => Elektroniikka ja tietotekniikka => Aiheen aloitti: Makeek - 21.01.19 - klo:12:54

Otsikko: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: Makeek - 21.01.19 - klo:12:54
Pitäis ruveta vääntään vähä AVR:llä systeemiä, mutta toi STK500-lauta on jo niin vanhentunut. Täytys löytää atmegoille joku uudempi, jossa olis led-segmenttinäyttö, LCD ja vaikka AD-muunnoshilppeet jo valmiina. Onkos jotakin hyvää settiä heittää ehdotukseksi?
Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: Kremmen - 21.01.19 - klo:21:08
Käypä vaikka Atmelin tai siis nykyisin Microchipin sivuilla penkomassa. Niillä on ollut aika iso valikoima erilaisia devauslautoja eri prosessoriperheille. En tiedä onko juuri sinun tarpeisiin sopivaa, mutta katsomallahan se selviää.
Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: Makeek - 21.01.19 - klo:22:08
Näyttää siltä, että siirryn Arduinon puolelle. Kaikkee kivaa 95% valmiina.
Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: Kremmen - 22.01.19 - klo:09:36
Onhan se Arduino helppo ja hauska. Ei siinä mitään vikaa ole, mutta tuotokset on sitten helposti vähän kuumaliima & hyppylanka-virityksiä. Toki joillakin malleilla kuten Nano ja Micro ja niiden kaltaiset, saa tehtyä ihan "kunnollisiakin" laitekokoonpanoja. Kyllä Arduino kelpaa moneen kokeilujuttuun, joskin itseäni siinä nyppii juuri fyysinen toteutus ja se, ettei Ardun IDE:ssä ole minkäänlaista debuggeria. Mihinkään millä on ympäristövaatimuksia se sen sijaan on aika toivoton. Toki jos semmoista ei tarvita niin ei ole ongelmaa.

Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: Makeek - 22.01.19 - klo:09:47
Lainaus käyttäjältä: Kremmen - 22.01.19 - klo:09:36
Onhan se Arduino helppo ja hauska. Ei siinä mitään vikaa ole, mutta tuotokset on sitten helposti vähän kuumaliima & hyppylanka-virityksiä.
Laitetaan suljettuun koteloon, niin poissa näkyvistä/poissa mielestä :D

Lainaus käyttäjältä: Kremmen - 22.01.19 - klo:09:36
Mihinkään millä on ympäristövaatimuksia se sen sijaan on aika toivoton. Toki jos semmoista ei tarvita niin ei ole ongelmaa.
Ymmpäristövaatimus?
Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: Snowfly - 22.01.19 - klo:13:46
Lainaus käyttäjältä: Makeek - 21.01.19 - klo:22:08
Näyttää siltä, että siirryn Arduinon puolelle. Kaikkee kivaa 95% valmiina.
Jos teet vaan pieniä projekteja niin Arduino Mega 2560 riittää jo moneen eri projektiin...
Jos on isommille projekteille tarve, niin suosittelen katsomaan suoraan Arduino Due alustaa...
Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: Kremmen - 23.01.19 - klo:20:19
Lainaus käyttäjältä: Makeek - 22.01.19 - klo:09:47
Laitetaan suljettuun koteloon, niin poissa näkyvistä/poissa mielestä :D
Ymmpäristövaatimus?
Niin siis ympäristön asettama vaatimus, kuten vaikkapa IP-luokka koteloinnille. Tärinä, lämpötila, kosteus; rakennetun keksinnön mekaaninen tukevuus/kestävyys; sähköisten osien jännitelujuus, eristysvälit, EMI- ja ylijännitesuojaus jne jne. Näissä kaikissa Ardu on varsin avuton.
Toisaalta jos projekti elää elämänsä miesluolan työpöydällä tai vastaavassa paikassa, niin sittenhän noita haasteita ei välttämättä ole.
Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: Hiekkaranta_92 - 24.01.19 - klo:08:26
Eikös se kehitys laudan idea olekin, että tehdään prototyyppi tai proof of consept. Jos se toimii niin sitten vastaavaa kytkentää aletaan sovittelemaan omalle levylleen ilman turhia komponentteja.
Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: dzy - 24.01.19 - klo:19:57
Nämä Arduinot kelpaa vallan hyvin kokeiluihin ja semipermanentteihin omiin sovelluksiin. Näitä on todella helppo ohjelmoida, jopa oma kymmenvuotias poikanikin on niistä innostunut.
Nyt koulussa käpistelevät näitä microbit lankkuja.

Käytännössähän näissä ei oikeastaan ole mitään muuta kuin se prosessori ja ehkä usb sarjaporttipiiri, jos sitäkään. Kaikki liityntä on sitten tekijän omilla harteilla, vaikkakin näihin saa valmiita rele ynnä muita levyjä.

Ohjelmoinnin kannalta ei kuitenkaan ole kovin suotavaa että vain kutsutaan suoraan jotain kirjastorutiinia ymmärtämättä mitä se pitää sisällään. Silloin kun nämä Arduinot tuli markkinoille niin eräskin ihmetteli yhdellä x-simulaattori foorumilla että miksi kaikki toimii hyvin kunnes hän tulostaa Nokian LCD näyttöön SPI:n kautta tekstiä. No se kirjasto oli kirjoitettu busy loopilla eikä tämä herra vielä silloin ymmärtänyt mikä keskeytys on. Oli aika nopea oppimaan ja innoissaan postaili kuinka nyt hän saa miljoonan baudin nopeudella dataa lankkuunsa PC:ltä.

Ei nämä teolliset tuotoksetkaan niin kovin ihmeellisiä ole, minimikomponenteilla niissäkin mennään. Jos halutaan piirilevyä suojata ympäristöltä niin ne valmistaja valaa massaan. Ketään ei tosin kiinnosta mitään näitä korjailla. Tärkeintä on tuotannon jatkuminen. Uutta tilalle ja vanha roskiin jos yhtään epäilyttää. Näin käy Vaconin VFD:eille, Siemensin CPU yksiköille ja väylän IO-palikoille. Puhumattakaan kosketusnäyttö paneeleista.
Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: Kremmen - 25.01.19 - klo:08:12
Ei Arduinossa mitään varsinaista vikaa ole kehitys-ja protoilulautana.  Aloittaja vaan haki korvaajaa STK500 kitille ja minä näen Arduinon askeleena taaksepäin. Se olen toki vaan minä, aloittajalla saattaa olla muut jutut mielessä mihin Arduino on hyvä.

Vaikka on totta että teollisuus- ja etenkin kuluttajaelektroniikka suunnitellaan osin kustannusten ehdoilla niin vastuunsa tuntevien valmistajien on täytettävä asianmukaiset turva- ym. vaatimukset. Meillä lähinnä IEC6xxxxx standardit. Arduinot ei täytä noista ensimmäistäkään. Toki vertailu on epäreilua mutta silti kaupallisen tuotteen suojaaminen on jotain ihan muuta kuin mössöön valamista.
Kannattaako korjaaminen on ihan vaan rahakysymys. Sadan tonnin instrumenttia korjataan hartaudella, mutta pesukoneen muutaman kympin ohjainlauta lentää kuikkaan saman tien. Kalliskin palikka uusitaan oitis jos se on tuotannon pullonkaula.

Vielä: yksi mikä Arduissa tökkii on tämä shield-systeemi ja sen rajoitteet. Koitapa tehdä ardulla nettiin kytketty ohjain joka kontrolloi vaikka muutamaa moottoria kiihtyvyysanturien, optisten ja uä etäisyysmittausten perusteella. Tulee sellainen kasa shieldejä että ei varmaan toimi.
Noista ja muista syistä Arduinot on multa jääneet jo pitkälti pois.  Jos jotain valmislautaa käytän niin sitten STn Nucleo-lautoja mutta niitäkin aika harvoin. Kiinasta saa piirilevyjä niin halvalla ja nopsaan, että helpointa tehdä aina tarpeeseen sopiva.
Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: dzy - 25.01.19 - klo:17:54
Tuskin aloittaja on mitään kaupallista sovellusta ryhtymässä tekemäänkään. Arduinoissa ei oikeastaan ole mitään muuta kuin se prosessori ja alkeellinen kehitysympäristö. Lähinnä tuon kehitysympäristön ja "valmiiden" kirjastojen osalta nämä on luultavasti saavuttaneet suosionsa. (+minimi määrä kolvausta) Jos noista haluaa tehdä standardin mukaisia niin pitää tutkia ensin prosessorin valmistajan vakuudet standardeista. Itse sovelluksen soveltuvuus standerdeihin on sitten jokaisen henkilökohtaisella vastuulla.

Viittaamasi standardit on joukko hajanaisia "suuntaviivoja" eikä ne läheskään viittaa ympäristön asettamiin vaatimuksiin. Tosiasia on kuitenkin että jos jonkin pitää kestää vaativassa ympäristössä se valetaan massaan, lakataan tai muutoin koteloidaan pysyvästi, jopa Apollo lentojen tietokoneet oli valettu. Jokaikinen induktiivinen anturi on kertakäyttökamaa tästä johtuen.
Otsikko: Vs: AVR STK500 -laudan tilalle joku uudempi
Kirjoitti: Tugge - 08.02.19 - klo:21:00
Tietämättä siitä, millä tasolla aloittajan ymmärrys on eri IDE:istä yms, niin itse olen tykännyt käyttää TI:n launchpadejä. Ja sieltä tarkemmin Connected sarja, joissa käytetään TI:n Tiva cortex m4 -prosessoreja. Niitä voidaan ohjelmoida samalla tavalla kuin arduinoa Energia -nimisellä softalla http://energia.nu/ (http://energia.nu/). Nämä TI:n eli Texas Instrumentsin lankut on sitäpaitsi aika edukkaita: https://fi.farnell.com/texas-instruments/ek-tm4c123gxl/launchpad-tiva-c-evaluation-kit/dp/2314937?st=launchpad (https://fi.farnell.com/texas-instruments/ek-tm4c123gxl/launchpad-tiva-c-evaluation-kit/dp/2314937?st=launchpad)

Mutta se mikä on parasta, niin heti kun alkaa ärsyttämään arduinon tai energian todella alkeellinen ohjelmointiympäristö, niin nuo energian koodit voi importoida CCS:ään (Code Composer Studio), joka on TI:n ohjelmointiympäristö TI:n prossuille ja DSP:lle. Ja sieltäpä sitten löytyy kaikki debuggausominaisuudet, joita ei tietääkseni Arduinossa tai Energiassa ole. Ja kaiken lisäksi CCS on ilmainen.

Ja hyvä puoli on se, että siellä CCS:n puolella voi kuitenkin käyttää niitä Energian/Arduinon kirjastoja, mikä nopeuttaa pirusti, jos haluaa vaan nopeasti tehdä jotain.

http://www.ti.com/tools-software/launchpads/overview.html