Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

akselit g-koodissa

Aloittaja alfred_j_kwak, 08.01.10 - klo:20:44

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

alfred_j_kwak

Tämä on todennäköisesti hyvinkin tyhmä kysymys, mutta kysyn kuitenkin.
Tiedot CNC-koneista ovat juurikin tässä joten pohdittavaa riittää.

Jos kuvitellaan konetta, jossa on vaikka neljä erillistä ylös nousevaa pöytää, jotka lisäksi pyörivät akselinsa ympäri. Miten CNC-kone käsittelee kyseisiä akseleita. Siinähän olisi 4 Z-akselia ja neljä kertaa kierto A:n ympäri?
Voiko G-koodissa viitata suoraan johonkin akseliin, vai onko aina kyse koordinaateista?
Olisiko edelläkuvatussa tapauksessa ohjausteknisesti kyse neljästä eri koneesta yhdessä rungossa?
Ei taida jaksaa neljä EMC:tä, tai Mach3 pyöriä yhdessä PC:ssä.

Oliko tässä mitään tolkkua?

-Jussi-

saulij

Onko kysessä hypoteettinen kone vaiko oikea tarve?

Mikäli liikkeitä on kuin neljässä erillisessä koneessa eli akseleita on 16, ei varmaan onnistu ihan tavallisella ohjauksella. G-koodissa viitataan yleesä suoraan akseliin XYZABC.  Mikäli akselit liikkuu aina yhdessä, ne voidaan synkronoida toisiinsa.

Miyanon 2-karaisessa 6-akselisessa koneessa akselit ovat muistaakseni pääkaran pyöritys C, apukaran z-liike B ja reukut  X, Z ja  X1, Z2. Ohjaus on Fanuc.

Sauli

panttu

aika harvinaista taitaa olla, että on noin monta akselia yhdessä koneessa, mutta kyllähän noita ohjauksia löytyy noillekkin koneille. Suurin kysymys onko noiden pöytien liikuttava interpoloidusti toisiinsa nähden, silloin noille pitää varata ohjauksesta jokaiselle omat akselit jos ne liikkuu eri tahtia. Pyöriviä akseleita on yleensä abc-akselit pääakselit xyz ja uvw tai z2y2x2 jne. apuakselit ja sitten ohjauksissa joissa on tuki useammalle akselille, niin akseleita varten on jonkinlainen taulukko "axle[nro]" olemassa, kun kirjaimet loppuu kesken.

Sitten se toinen vaihto ehto, että akselit on yhdessä koneessa, mutta niitä ei tarvitse ajaa interpoloidusti, niin sitten voidaan hankkia joko monta ohjausta rinnan tai yksiohjaus joka tukee useampaa kanavaa. Esim beckhoffin twincat CNC:ssä voi olla 12-kavanaa ja kussakin kanavassa max 64 akselia ja sitten voi olla lähes rajaton määrä lisäksi ohjauksen ulkopuolisia akseleita joita voidaan ajaa käsin, M-koodeilla tai sähkösen vaihteen avulla kopio liikettä. Kanavien välistä työkiertoa voidaan tietysti syncronoida siten, että toinen kanava kun on tehnyt työn, niin jää toiselta kanavalta odottamaan lupaa jatkaa. Tosin pää sääntö ohjauksissa oli, että jokaista kanavaa varten olisi hyvä olla yksi oma ydin/prosessori koneessa. Tosin yhdellä ytimellä ei vielä ohjata kovikaan suurta servo laumaa (ehkä 16 akselia, jos melkein 3Ghz ydin), joten tehokas serveri, niin noilla onnistuu vaikka omat tehtaan tekeminen tai ainakin yhden tuotanto solun tekeminen, jossa sorveja, jyrsinkoneita, robotteja ja automaattivaunut.

alfred_j_kwak

Kiitos vastauksista.
Tässä kohtaa kyse vielä ajatusasteella olevasta toteutuksesta.
Interpolaatiota ei tarvitse, eikä itseasiassa edes noston ja pyörityksen tarvitse olla toisistaan tietoisia.
Täytyy kaiketi lueskella G-koodista lisää. Tuo M-koodi kuulostaa ratkaisulta.
Tähän asti olen pyöritellyt ongelmaa ihan logiikkaohjelmana, mutta eri akseleiden ja liikkeiden parametrien muutos olisi ehkä helpommin hallittavissa, jos ohjelma olisi G-koodina.

Täytyy googletella jotain G-koodin manuaalia. Muistaakseni EMC:n sivulla oli jonkinlainen versio.

-Jussi-

alfred_j_kwak

Aha,

Luulen että hitaampikin alkaa tajuamaan. Siis tuollaisen M-koodin toiminnon voi kirjoitella itse ja ilmeisesti riippuu aina laitteistosta miten se toteutetaan. EMC näytti tarjoilevan HAL komentoja. Tuossa pitää kai sitten käyttää jotain lippuja, joilla saadaan M-koodien toiminnoista signaalit takaisin pääohjelmalle? Pääohjelmassa ehto pidättelemässä suoritusta, niin saa sekvenssin hallintaan.

Sitä en ihan heti löytänyt, että voiko M-koodilla välittää parametrin vai onko taas järjestelmästä riippuen esim. yhteisiä rekisterejä joilla voi välittää tietoja?

Pienin askelin...

-Jussi-

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk