Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Pikkuinen NC-sorvi

Aloittaja Kestis, 04.10.17 - klo:11:30

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Snowfly

Lainaus käyttäjältä: Kestis - 11.01.18 - klo:20:44
En nyt osaa täysin tulkita teknisiä tietoja. Löysin varsin mielenkiintoisen ohjaimen, mutta taajuusasia on vähän epäselvä.
https://planet-cnc.com/product/cnc-usb-controller-mk34-4-axis/

Pulssitaajuus on 110 kHz. Onko se tuo akseleiden yhteinen "huijaustaajuus" vaiko akselikohtainen? Onko taajuus muuten yleensä jaettu akseleiden kesken? Eli voisiko ajaa yhtä akselia 110 kHz tai kahta 55 kHz jne.?
Nuo kallimmaat csmio ja smoothstepper niin jokaista akselia voi ajaa omalla taajudella... maksimissaan 4Mhz per kanava/akseli nuissa ellen väärin muista...
Tollanen planetcnc pyöri täällä foorumilla myynnissäkin olisko puolivuotta -vuosi sitten... en nyt muista kenellä se oli...

Kestis

Laitoin CNCZonen puolelle kysymyksen tuon Planet CNC:n askeltaajuudesta.
Vastauksena tuli, että jos maksiminopeus vaatisi 100 kHz, niin kaikkien akseleiden ajaminen maksimilla olisi edelleen vain 100 kHz.

Kuulostaa vähän epäilyttävältä, kun eikö ongelmaa kuitenkin tulisi, jos haluaa ajaa akseleita eri nopeutta? Onko vinkkiä, että mitä tuohon voisi vastata, että tulisi totuus selville?

Snowfly

#32
Siis tärkein kysymyshän on että voiko jokainen akseli voi saada sen 100kHz että ei ole kyse kokonaistaajuuskaistasta joka jakaantuu kaikkien akselien kesken...


Yksi vaihtoehtohan on tuo karvalakki malli http://en.cs-lab.eu/product/csmioip-m-4-axis-ethernet-motion-controller-stepdir-with-connectors/
Joka tosin jää siihen 125kHz per akseli...

Järkevä versio laajennusoptioilla on http://en.cs-lab.eu/product/csmioip-s-6-axis-ethernet-motion-controller-stepdir-with-connectors/
Missä on enkooderi tuesta lähtien kaikki... mutta hintakin on ihan eri...
Mutta nämä tulee sitten eteen jos halutaan saada synkronoitu liike kierteen ajoa yms varten... tai tarvitaan varmistukset akseleille lasisauvoilla + moottorienkoodereilla...

ttontsa

Käsitelläänkö tulot ja lähdöt yhtenä rinnakkaisporttina? Tällöin jos portin päivitystaajuus on 100Khz niin jokainen bittihän siis päivittyy 100khz taajuudella. Kaikkien moottorien kaikki tilabitit päivittyy samanaikaisesti.

Voihan se olla että joku vili vilperi vääntää sellaisia ohjaimia missä joka bittiä päivitellään vuoronperään... 8) 8) 8)
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

Snowfly

#34
Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 12.01.18 - klo:11:29
Käsitelläänkö tulot ja lähdöt yhtenä rinnakkaisporttina? Tällöin jos portin päivitystaajuus on 100Khz niin jokainen bittihän siis päivittyy 100khz taajuudella. Kaikkien moottorien kaikki tilabitit päivittyy samanaikaisesti.

Voihan se olla että joku vili vilperi vääntää sellaisia ohjaimia missä joka bittiä päivitellään vuoronperään... 8) 8) 8)
Sehän siinä onkin kun valmistajia on monia... mutta nuo hyvät csmio ja smoothstepper nehän perustuu siihen että siellä on fpga/arm piiri... joka toimii jollain +120mHz kellotaajuudella...

Mikä sitten ajaa akseleita... ja riippuen piiristä,logiikasta ja ohjelmasta(piirin) niin akseleita voidaan ajaa omina itsenäisinä ulostuloina.
Tämä on mahdollista piirin korkean ominaisen kellotaajuuden myötä mikä on monin kerroin suurempi entä ulostulon pulssitaajuus eli ohjelmaa ajetaan ympäri niin nopeaa että että jokainen ulostulo/akseli saa haluamansa taajuuden pihalle... kerta kysymyshän on vain siitä millä tahdilla sitä ulostuloa vaihdetaan 0 ja 1 tilan välillä.

Tämähän perustuu siihen että kun tilaa vaihdetaan tarpeeksi nopeaa niin lopulta loppupään elektroniikka ei huomaa/tajua edes eroa... syitä miksi PWM on niin suosittu...

Tuo lähdöt ja tulot rinnakkaisporttina (jos puhutaan vanhanaikaisesta tavasta) on aikalailla muinaisjäänne... joka taitaa toteutua enään plc logiikoissa... kerta käytännössä kaikki nykyaikaiset ohjaukset toteutetaan nopealla loopilla...

Kestis

Tuo Planet CNC kiinnostaa siksi, että siinä olisi karan synkronointi ja aika hyvin muitakin ominaisuuksia yhdistettynä edulliseen hintaan, mikä tietysti herättää epäilyksiä.

Kysyin CNCZonella nimenomaan, että onko se 110 kHz per kanava, vai onko kyseessä kaikkien kanavien taajuudet yhdessä.

Snowfly

Lainaus käyttäjältä: Kestis - 12.01.18 - klo:13:25
Tuo Planet CNC kiinnostaa siksi, että siinä olisi karan synkronointi ja aika hyvin muitakin ominaisuuksia yhdistettynä edulliseen hintaan, mikä tietysti herättää epäilyksiä.

Kysyin CNCZonella nimenomaan, että onko se 110 kHz per kanava, vai onko kyseessä kaikkien kanavien taajuudet yhdessä.
Ahaa... nyt hokasin :D
Toi toimii vain niiden omalla softalla johon joutuu ostaan lisenssin XD se siitä halvasta :D
https://planet-cnc.com/product/cnc-usb-controller-license/

Kestis

Onneksi projekti on edennyt verkkaiseen tahtiin. Tuli mahdollisuus parempien työstökoneiden käyttöön, mistä on tietenkin otettava hyöty irti.
Suunnitelmat menivät siis uusiksi. Käytin nyt strategisten mittojen perustana kiinalaisia minisorveja.
Piirtelin uuden aiempaa isomman ja vahvemman rungon. Ainevahvuus on 20 mm ja muodonmuutokset ovat maltillisia. Kuvan lasku on tehty 2 kN voimalla toisen puolen johdealustan päähän. Tuo työstövoima on varmasti hirveästi enemmän kuin koneella koskaan tultaisiin lastuamaan, joten muodonmuutoksen määrään voi olla tyytyväinen.

Snowfly

Vinkki:
Kannattee suunnitella tuo runko niin että saat siihen hiekkahartsi täytön tehtyä sen sijaan että käyttäisi paksua terästä.
Saat paremman värähtelyn vaimennuksen ja massaa runkoon...
Lisäksi tällä tavoin on mahdollista yksinkertaistaa valmistusta huomattavasti...

Kestis

Saahan tuossakin tuon alaontelon täytettyä.
Sitä en kyllä näe, että miten se yksinkertaistaa valmistusta. Hitsauskoneen virtasäätöä ei tarvitse kiertää ihan niin pitkälle kuin paksummalla raudalla, mutta tilalle tulee sitten täytöksen tekeminen.

Kestis

Johteiden kiinnitystä mietin.
Ohjeissa kehotetaan tekemään kynnys, jota vasten johde asennetaan sivuttaisvoimien ollessa suuria. Johde pitäisi tällöin puristaa kynnystä vasten jotenkin, esimerkiksi kuvassa esitetyllä pyöreän tapin ja uppokantaruuvin yhdistelmällä.

Johteen kiinnityspinnat tietysti jyrsitään tasoiksi. Riittääkö näin saavutettu tasomaisuus, vai joutuuko silti asentelemaan säätölevyjä johteiden alle?
Oletetaan, että jyrsintä on tehty huolella, eikä mitään kappaleen kiinnityksestä tai jännityksistä aiheutuvia muodonmuutoksia ole. Jyrsimenä on käytössä aika uusi ja vähän käytetty, mutta kiinalainen jyrsin ::)
Sama kysymys koskee kynnystä. Sorvissa se ei sivuttaisvoimien puolesta olisi välttämättä pakollinen, mutta helpottaisi johteiden asemointia, mikäli on suora. Epätarkka kynnys taas todennäköisesti vain vaikeuttaisi koneen linjausta.

Toinen mahdollinen tapa asentaa johteet suoraan tuli myös mieleen. Jos laittaisikin tapin ja ruuvin yhdistelmiä johteen molemmille puolille aina kiinnitysruuvien kohdalle. Näin johteen sivuttaissuuntainen säätö olisi helppoa toista ruuvia kiristämällä ja toista löysäämällä. Lisäksi asemointi sivusuunnassa olisi taattu.

Ville Vaho

Tuo pykälää vasten asennus on ihan ok tyyli. Mikäli siinä pykälässä on heittoa, sinne väliin voi lyödä shimmiä tai vielä viisaammin katsoa värillä kohokohdat ja eliminoida ne vaikka viilalla lykkimällä, tai teroittaa viilan kärjestä kaavaimen.

Tuohon sokalla ja senkkikannalla vastetta päin lykkäämiseen kannattaa jättää pykälä toiseenkin reunaan ja laittaa molemmin puolin sokka. Ne kun ei mitään maksa.

Ensin kannattaa pohtia vähän, sitten tekee ja tarvittaessa pohtii lisää jos ongelmia ilmenee. Etukäteen on paha eliminoida kaikkia mahdollisia virheitä. Tekemällä oppii.

Tuon senkkikanta sokan voi laittaa myös molemmin puolin, silloin reunan tarkkuudella ei ole niin väliä. Tulee juuri niin suora kuin jaksaa säätää ja mittalaitteet antaa myöden. Mekaaninen virheettömyys olisi suotavaa, mutta virheitä voi korjata myös sähköisesti.
-vilderi

PekkaNF

Se vähä mitä minä tiedän lineaarijohteista (THK, Star etc.) on periaattessa:

Johteet pareittain: Yksi johde on masterjohde, joka linjataan suoraan. Toinen on slave (orjajohde), joka linjataan masterin mukaan.

Masterille on yhdellä puolella olake, joka on mielellään mahdollisiimman suora. Johteet ovat aina kaaria tai muuten mutkalla. Ne eivät ole mitään oikoviivaimia. Johde puristetaan puristimilla tms. olaketta vasten ja pultataan kiinni tasaisesti, jotta se on suora, sitten kelkka päälle ja löysäti orja kiinni, sitten tsekataan mittakellolla oikoviivainta vasten (jollei ole takymetria, laseria tms. ammattimaista) ja lopuksi säädetään orjajohde siten, että kelkka liikkuu jouheesti.

Merkeissä on sitten eroja. Mm. THK:lta kun tilaat "paketin", niin niissä on merkinnät mikä on masteri, missä järjestyksessä (ja päin = suunta) kiskot on ja etenkin mikä kelkka on masterkelkka, mikä orja. Joissakin orjakelkoissa on eri välys tai asennuksessa pitää ottaa huomioon että pääsee elämään, ettei pakota masteria vinoon jos sattuu lämpiimään toinen pää.

Iseasiassa kun etsin parilla hakusanalla, niin tässä on eka osuma:
https://tech.thk.com/en/products/pdf/en_b01_089.pdf

Mutta osa noista asennusasioista on ihan fundamentaaleja, osa makuasioita ja osa on eritavalla eri valmistajilla. Kaikilla oikeilla lineaarijohteilla on kuitenkin tuo master/slave ja olakkeen/alustan suoruusvaatimukset ja pinnalaatuvaatmukset. Ja parhaimmat johteet ovat hieman kaarevia ulospäin olakkeesta, jotta ne olis helpompi asentaa.

ugh

PekkaNF

#43
Ja näin tehtaassa, aika paljon tuota linjausta, tosin eivät näytä kertaakaan lineaarikiskon asetusta olaketta kohden, säännöllisesti siirtyvät kiskojen väliseen linjaukseen.

https://youtu.be/1s7tPqFtBRE

Siten pikku show, jossa pari pointteria;
https://youtu.be/n5AMRX7AdJc

Toka osassa linjataan orja masteriaan.
https://youtu.be/rcH9S2h5pfM

Huomaa, että nämä ohjeet pätee vaan Rexrothin vehkeille, joka merkillä on omat jipponsa merkinnöissä, suunnissa jne.

Ja harrastelijat:
https://youtu.be/-0Cn0WRXPKs?t=351

Tämä on oikeestaan paras (ja sattumoisin se, joka on mulle tutuin):
https://youtu.be/QeP8l_hgdT0


Pekka

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk