Myös korttimaksu toimii

A4988 ja Minebea/Astrosyn - ASKELMOOTTORI 23LM-C325-21V

Aloittaja corcovado, 17.01.16 - klo:22:56

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

corcovado

Onko kukaan ajanut tuolla kombolla, löytyykö voimia?

Jos olet, kerro myös jännitteistä ja jäähdytyksistä, onko ollut hankalaa.

(edit): Ilmeisesti vääntöä riittää, mutta romahtaako unipolaarin taajuus täysin ajettaessa bipolla?

Nuo ohjaimet ovat helppoja, valmiita satseja löytyy esim. aliexpressistä.

Grbl-firmis ja softa nyt ei ole ihmeellinen, mutta alkuun pääsee.

Tietääkö joku unipolaari-drivereista esim. juuri Arduino-maailmaan?

(edit 2 ) tuollainen sitten löytyi:  EasyDriver Shield stepping Stepper Motor Driver V44 A3967

Onko kukaan kokeillut näiden moottorien kanssa?

Isto

Jos ajat tuota moottoria 24V jännitteellä unipolaarina niin et ehkä tarvitse virranrajoitusta ollenkaan.
A4988 ei todennäköisesti toimi moottorin suuren jännitteen (ja resistanssin ja induktanssin) vuoksi. Pyörii, mutta ohjaimen virranrajoitusasetuksella ei luultavasti ole mitään merkitystä.
Jos 24V on unipolar- jännite niin bipolaarina kaikilla käämeillä tarvitaan 48V. Puolikkaillakin voi tietysti ajaa jos välttämättä haluaa...

En lähtisi kokeilemaan tuolla yhdistelmällä yhtään mitään.
Käyttökohteesta riippuen moottori saattaa hyvinkin olla juuri sopiva kunhan siihen hommaan sopivan ohjaimen ja sille oikean käyttöjännitteen.
Eli mitä mahdat olla tekemässä ?

Arduino- maailmassakin kannattaa käyttää erillistä ohjainta joka ottaa step/dir- signaalit.

corcovado

Hei,

Entry level - harrastushommasta olis kyse, ei vielä mitään konkreettista, enkä ole eläissäni kuin vähän puuta jyrsinyt, ehkä joku kevytmetalliprojekti, 3d-printterikin homehtuu tossa pöydällä. Alumiinia varmaan käytännössä.

100 mm x 200 x 100 mm varmaan maks mitat, 0.01 mm tarkkuudella, työstövauhdit voivat olla pieniä, kun harrasteesta kyse.

Todellisia kokemuksia kaipailen, eli mikä driveri ja mikä moottori (halpa). Mutta niiden puutteessa jos joku osaa sanoa, että minkälaisia momentteja ja steppimääriä/min pitäs lähteä hakemaan ylläolevilla spekseillä. Nopeestihan nuo kokeilee.

Mistään kiinnityksistä ja painoista en osaa sanoa, onko kevytmetallihommiin tällaiset ristipöydät ihan turhan rankkoja, vai hyviä?

esim... http://www.rautajatti.fi/p1272-ristisyottopoyta-hbm-lct-180-fi.html

Tuossakaan ei liikkeet vielä ole kuin 80 x 50, ja kokonaispaino jo 11 kg....tässä hommassa ei taida olla ilmaista lounasta...


Isto

Laitan tähän yhden vertailun vuoksi, työala 210x320x85mm, jokaisella akselilla 2mm nousulla oleva ruuvi ja hiwin/thk lineaarikiskot. Rakenne on sen verran kevyt että alumiinikaan ei oikein onnistu. Kovapuuta, vaneria, muoveja, cibaa on ajettu aika paljon.

X & Y:
moottori 2Nm bipolar, 4.2A, 0.46ohm, 2.2mH
ohjain HP5056, virta- asetus 4.3A peak, käyttöjännite 32VDC
asetettu max nopeus 1300mm/min
Z:
moottori 0.5Nm bipolar, 1.7A, 1.65ohm, 2.8mH
ohjain HP5042, virta-asetus 1.9A peak, käyttöjännite 32VDC
asetettu max nopeus 1700mm/min

Laitoin alunperin koneeseen kaapista löytyneet moottorit ja itse tehdyt L297+L298 ohjaimet, muistaakseni moottorit oli luokkaa X 1.2Nm, 1.3A, Y 1Nm, 1A ja Z 0.3Nm, 0.5A. Sama käyttöjännite 32V. Nopeudet X&Y 660mm/min ja Z 1200 mm/min ilman että jäi askeleita välistä. Remontissa ei siis vaihdettu muuta kuin moottorit ja ohjaimet mutta nopeutta tuli melkein tuplasti paitsi Z:lle jossa kasvatus oli maltillisempi (myös tilan vuoksi).

Alle 660 työstönopeuksilla vanhatkin olisivat kelvanneet ihan hyvin, eivät nekään pettäneet koskaan mutta piti saada lisää nopeutta  8)

Ja kuten olet ehkä huomannut niin varsinkin puulla saattaa tarvita suurempaa nopeutta ettei pala tai vaihtoehtoisesti voimakkaamman ja hitaammin kiertävän karan. Tosin yleensä tarvitaan riittävä määrä kierroksia että tulee siisti jälki...

Tuollaisissa pöydissä on usein aika iso välys ruuveissa eli eivät välttämättä sovellu cnc- käyttöön. Osa käy ja osa ei, sitä ei varmaan tiedä kuin kokeilemalla.
Useissa muissakin keskusteluissa on jo mainittu että paino on aina hyvästä, värinät vähenee.

corcovado

#4
Hei,

Kiitos vastauksesta. Alkaa pikkuhiljaa hahmottua (ja nyt jopa oikealla osastolla, thnx Konemies!)

1) Osaako joku kertoa vielä näihin liittyen, tarvitaanko yleensä mitään varsinaisia lukituksia työstön aiheuttaman paineen pitoa varten, vai riittääkö välityksen ja stepperin jonkunlainen holdi?

2) Onkohan näistä jotain taulukointeja, joissa olisi liikuteltavat massat, halutut kiihtyvyydet, staattiset kitkat, työstöpaineet ja sitä kautta pääsy steppimoottorin mitoitukseen.

3) onko myytäville (edullisille) xy-pöydille toleransseja saatavilla jotenkin tyyliin "voiman F (N) vallitessa pysyy +- D (mm)" sisällä..., vai onko se toleranssi suoraan = hintalappu ?

Snowfly

Lue koko DIY-CNC kone ketju, jonka olen aloittanut... löydät sieltä varmasti kaiken tarvitsemasi tiedon...

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk