Myös korttimaksu toimii

Jyrsin projekti 2011

Aloittaja Jarkko Nieminen, 26.01.11 - klo:12:52

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Juntti

Lainaus käyttäjältä: jarkko.j - 20.08.13 - klo:22:41
Tänään hieman testailtiin paljonko runko joustaa miesvoimin. Karan puomista pöydän suuntaisesti työntäen heittokello näytti 0.1mm liikettä. Työntävoimaa ehkä 40kg. paljonkohan Optimum tai sumore BF20, BF30 kokoluokan koneissa mahtaa olla tuo vastaava liike? kara oli kuvan osoittamalla korkeudella.

BF30 saa liikkumaan samanverran kun painaa etusormella karalaatikkoa, eli arvaa onko muun kuin muovin jyrsiminen tuskaa... Suunnitelmissa on tukea tuo tolppa pajan seinään jos vaikka helpottaisi tilannetta.

Jarkko Nieminen

Moi,

Pientä päivitystä projektiin. Nyt olis pieni positiivinen ongelma. Tuli hankittua 2 kpl Omronin SGDH-08-ae-s ajuria, kun sopivasti saksasta löytyi. motit mulla jo sattus olemaan noihin jemmassa. Eli nyt pitäs päättää laitetaanko jyrsimeen sitten X ja Y akselille noi 750W ja Z akselille R88D-UP20 servo, sekin 750W ja kaikki jarrullisia ja A-akselille toi jo jemmassa odottava SGDH-04 400W, toinen vaihtoehto olis sitten ne Granite devicen VSD-XE:t ja niihin 400W panasonicit X ja Y -akselille ja 750W panasonic Z akselille.... jyrsimestä yli jäävät päivittävät betonirunkoisen sorvin stepperit.

Niin ja välitys 2:1 tulossa 25mm hammashihnalla. Te jotka jo pelaatte servoilla, laittakaas joku ajatus kummat laitetaan jyrsimeen ja kummat sorviin.

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

mpr

Kuvia pliis, molemmista ja videoo sorvista ennen kun muutat servoille.
Laittaisin isommat servot tukevampaan koneeseen, silloin niiden tehoa pystyy paremmin hyödyntämään.

Jarkko Nieminen

Moi,

Tänään pääsen taas pajalle jatkamaan operaatiota eli sorvaamaan kuularuuveille päätyholkit (ruuvit 16mm ja laakerit 20mm). Laitan illalla kuvia ja videoo molemmista.

Milläs kortilla saan noilta encoodereilta tuotua mach3:seen encooderi tiedon, LPT portti varattu ohjaukselle ja rajakytkimille, pokeys U56 jumittaa mach3:sen kokonaan 1-15 minuutin jälkeen, PC ei tokene, ennen kun pakottaa sammumaan,  enkä tiedä mistä vikaa etsiä..... kaikki on jo kokeiltu >:(

-Jarkko

ex nimimerkki jarkko.j

CNCpossu

Lainaus käyttäjältä: jarkko.j - 14.01.14 - klo:13:33
Milläs kortilla saan noilta encoodereilta tuotua mach3:seen encooderi tiedon, LPT portti varattu ohjaukselle ja rajakytkimille, pokeys U56 jumittaa mach3:sen kokonaan 1-15 minuutin jälkeen, PC ei tokene, ennen kun pakottaa sammumaan,  enkä tiedä mistä vikaa etsiä..... kaikki on jo kokeiltu >:(

Laita koneeseen lisää LPT portteja! Maksaa noin 10e se LPT PCI kortti kiinasta.. Sillä saat 5 inputtia per kortti.
Siellä MACH configissahan on mahkut laittaa 3 LPT porttia yhtäaikaa käyttöön.

saulij

Mach ei ymmärrä enkoodereista mitään. Ota ohjaimelta virhetieto (SERVO ALARM) hätäseis inputtiin (ESTOP). Jos servolle tulee joku virhe, kone pysähtyy.

fixaaja

Tuo työntötesti onkin hyvä keino kokeillä jäykkyyttä. Omasta rakennelmasta kokeilin, ei liiku mihinkään. Mutta yllätys tulikin kun painoin karalaatikosta alaspäin. Se perskeles joustikin 0.1mm alaspäin kun painoi reilusti. Sivusuunnassa vähemmän.. Tästä sen maallikkokin jo huomaa että omasta mielestä jäykkä ei vielä olekkaan riittävän jäykkä. Nyt sitten kysymys.. Kuinka suurille voimille tälläiset DIY jyrsimet kannattaa mitoittaa, tai ainakin yrittää mitoittaa? Lähes aina puhutaan servoista ja kuularuuveista sekä niiden aikaan saamista voimista. Mitä sitten vaikka servot jaksaa kääntää 200kg mutta runko joustaa 30kg kohdalla? Olenko ihan metsässä ajatukseni kanssa?

Ja sorry..ei varmaan oikea säie mutta liippaa aiheeltaan tätäkin projektia!

mpr

Niin teräshän on joustava materiaali, lujuusopin opettajani joskus sanoi hyvin että kun hyttynen laskeutuu ratakiskolle niin se joustaa ongelma on millä niin pienen jouston pystyy mittaamaan.
Sama se näissä koneissa pitäisi määritellä maksimi jousto mikä rakenteelle sallitaan ja mitoittaa moottorit sen mukaan ettei se ylity.


Jarkko Nieminen

Moi,

Nyt sitten alkaa koneen sähköistäminen lähestymään. Jostain syystä tuo SGDH-04 päästi toimintasavut Foorumin jäsenen avulla todettiin että mennyttä kalua....  IGBT silta rikki  :'( eli nyt sitten A -akselista tulee manuaalinen.

No asiaan. Tuossa selailin SGDH-08-AE-S manuaalia ja siellä kytkentäkaaviossa on paljon lisähilkuttimia jotka piiriin pitäisi kytkeä. Mä en oo todellakaan tämän lajin asiantuntija. Eli 750W pakkeja tulee siis 3kpl. Pajalla 16A sulake, jonka taakse noi pitäs saada, tarviinko jokaiselle oman kontaktorin (24V kelalla ->ohjausjännite 24V kaapissa), jotta saisin ne käyntiin ilman sulakkeen paukkumista. 750W pakki ottaa 11A sisään. Sitten kontaktorin rinnalle tarvitaan (Surge suppressor) ja sille manuaalissa numerosarja, mikäköhän olisi sopiva ja tarviiko välttämättä ollenkaan?
Jostain pitäs myös löytää sopiva suodin tulolinjaan 16A ja ehkä jopa kaikille oma. Riittäskö 10A, jos tulee jokaiselle pakille oma?

-Jarkko

ex nimimerkki jarkko.j

Jarkko Nieminen

Päivitystä tännekin.

Ohjausta varten hankittu vielä 2 kpl SGDH-04 pakkia, eli nyt näyttääkin siltä että X ja Y akseli saa 400w servot ja Z akseli 750w, jää vielä 2kpl 750w servoa mahdollisia A akselia ja kenties kara tulee sitten joko aiemmin mietityllä 750W bevillä tai sitten 750W servolla....

Nyt pitäisi miettiä vielä tuo Mach3 ja servon väliin tuleva BOB. ei taida Kremmen bob riittää nopeudeltaan... vaikka pysyttäisikin 4 akselisessa.... mesa ja Linuxcnc vai mach3 ja CSMIO 4 tai 6 akseli ohjaus? vielä pähkäiltävää riittää...

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

jyrki.j.koivisto

#41
Lainaus käyttäjältä: Jarkko Nieminen - 20.08.13 - klo:22:41
Tänään hieman testailtiin paljonko runko joustaa miesvoimin. Karan puomista pöydän suuntaisesti työntäen heittokello näytti 0.1mm liikettä. Työntävoimaa ehkä 40kg. paljonkohan Optimum tai sumore BF20, BF30 kokoluokan koneissa mahtaa olla tuo vastaava liike? kara oli kuvan osoittamalla korkeudella.
Tänään innostuin tuosta omasta KF-xx pikkujyrsimestä taasen luettuani tästä projektista. Siihen verrattuna tuo 0.1mm heitto on mitätöntä. Näissä Kiinan pikkujyrsimissä on liian paljon klapia muuhun kuin muovin työstöön. Omaani olen asentanut 0.75kW oikosulkumoottorin remmivedolla ja taajarilla ohjattuna. Itse jyrsin on pultattu 25mm paksuun teräsplootuun (painoa levyllä yli 60kg muistaakseni, korjaus: levyjen mitat 400mm x 600mm x 25mm eli painoa hieman vajaa 50kg) Ylimmän laakerin vaihdoin tuplauraiseen tuossa samalla kun tein remmiveto muutoksen. Jyrsimen pylvään takana on toinen samanlainen teräsplootu pystyssä mutta tässä vaiheessa se on kiinni pylväässä vain yhdellä m12 pultilla yläpäästään, mutta ei alapäästään siinä jyrsimen alla olevassa.

Jyrsimen pää on kiinni kolmella m12 pultilla ja sillä yhdellä omalla eli yhteensä neljällä pultilla. Näistäkin huolimatta tai näistä johtuen jyrsimen pää liikkuu noin 0.02mm kevyesti työntäen ja jos oikein nojaa niin heittoa tulee tuo 0.1mm puoleensa. Jyrsittäessä ja upotettaessa terän materiaaliin niin se syntyvä reikä on hieman eri kohtaa kuin mitä siitä jatkettavassa jyrsityssä urassa, taitaa pöydässäkin olla liikaa klapia.

Valtaosa heitoista taitaa nyttemmin tässä syntyä noista gibseistä. Itse jyrsimen pää tuntuu pyörivän z pylvään akselin ympärillä nyt kun voimaa on enemmän kuin mitä alkuperäisestä moottorista ja vaihteistosta sai irti.  Kunnon lineaarilaakereilla näitä ongelmia ei niin taida tulla.

Jarkko Nieminen

Hidasta on pienten poikien isillä nää rojektit....
Jyrsin kuitenkin valmistuu.... pikkuhiljaa.

Nyt enään X -akselin kuulamutterin kiinnitys pala valmiiksi, jolla liike saadaan ruuvilta pöytään, sitten sähköjen kimppuun.....
ex nimimerkki jarkko.j

Jarkko Nieminen

Huomenta vaan!

https://youtu.be/WuRIjl8GJI4

Se päivä koitti kun jyrsin liikkuu, mutta tehtävään on vielä jonkin verran. Puuttuu siis rajat, johtojen lopulliset asennukset. Ohjauksena nyt väliaikaisesti ioni pro ohjaimet askelmoottoreilla X ja Y akselilla nema23 2.2Nm ja Z akselilla joku nema34. Z akseli saa vielä vastapainon.

Aikaa on tähän projektiin mennyt.... turhan paljon mutta matkan varrella on opittu ....aika paljon.

Kara pitäs vielä saada käymään, eli nyt sitten johdottamaan Omron R88D-UA20 pakkia. Sitten ehkänse haastavin eli parametrien säätö pakkiin. Valitsin lopulta tuon UA eli analogi version koska Ionicubesta saan 0-10v singaalia ulos joten luonnollinen valinta.

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

Snowfly

Huomasin videolla että sulla lähtee kuularuuvi soimaan ajonaikana...
Se että johtuuko se puutteellisesta voitelusta vai liian suurista nopeuksista on sitten toinen kysymys :P nm. omassa koneessa oli sama ongelma joka rajaantui nuihin kahteen tekijään.

Sitten noi flangettommat hihnapyörät hieman hirvittää tuossa setupissa, kun hihna pakkaa vaeltamaan jos linjaus heittää vähäsenkään...
Ellen väärin kato niin videolla näyttäisi x-akseli hihna vaeltaa ihan hitusen.... tosin kyseessähän oli vain lyhyt ajo... pidemmässä ajossa vaeltuminen tulee varmasti helpommin ilmi...

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk