Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Smoothstepper vai mesa vai mitä?

Aloittaja Jarkko Nieminen, 22.04.15 - klo:23:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jarkko Nieminen

Moi,

Nyt olen tässä pähkäillyt aikani tuota Diy betonirunko sorvin sekä jyrsin projekti 2011 ohjausta. Enkä pääse puusta pidemmälle. Sorvissa siis granitedevicen VSDEPI breakoutboard ja VSD-XE kortit 3kpl. olisiko tuohon järkevä laittaa Ethernet smoothstepper, ja sen perään tuo VSDEPI ja toiseen väylään vaikka lisä io Kremmenin 4axis bobilla? vai mikä noista liikkeenohjauskorteista olisi kustannustehokkain ja riittävän nopea? (encooderit 2500ppr nyt elektronisella vaihteistolla 400/40 eli 10:1)

No sitten tämä jyrsin 2011.

Siihen on tulossa siis 4 tai 5 akselia omron SGDH 400W ja 750W pakeilla ja moottoreilla (näissä encooderit 2048ppr) Tähän olen kanssa liikkeenohjausta vailla. mietinnässä Smoothstepper ethernet, CSMIO 4 akselinen IP M 4 joka vielä hintahaarukassa, tässä mietityttää 125Khz nopeus ja 50% fill factor, tai mesa 5i25 ja 7i77 ja linuxcnc. Linuxcnc:ssä mietityttää että jos hankin mainitsemani mesat, niin saanko ne toimimaan koska tietämystä noista ei ole. olisiko nuo 5i25 ja 7i77 järkevä yhdistelmä?

Jos smoothstepperiä mietin, niin tarvitseeko siihen hankkia samalla joku BOB, vai käykä nuo VSDEPI ja kremmen bob suoraan, siten että huonossakaan tapauksessa en riko smoothstepperiä?

Jotenkin kiinnostaisi Mach3 johon jo lisenssi ja jonka sielun elämä jotenkin tuttu kun on tullut muutaman vuoden tuon kanssa pelattua. Linux cnc:stä kuulee kahta puolta toisten mielestä helppo ja toiset ei saa toimimaan mitenkään ilman ainaista säätämistä.

Heitelkääpä ideoita ja ajatuksia.

Kiitos
-JArkko

ex nimimerkki jarkko.j

olli henttonen

PuuhaPajan jyrsimessä askelmoottoreiden kanssa tuo CSMIO 4 akselinen pelittää loistavasti, tosin ei mitään proo testejä ole ajettu ja nyt on sama purkki teswtipenkissä noiden jonnen deltta servojen kanssa. Hieman on se kokoonpano tuottanut harmaita hiuksia, johtuen kokemattomuudestani noiden servomoottoreiden saloista, mutta kerron lisää kunhan olen saanut kunnolla pelittämään.
dyykkari

Isto

Machista ei ole mitään kokemusta, olen käyttänyt alusta asti linuxcnc:tä koska se oli ilmainen.

Vertailun vuoksi sorvissa (http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=6312.0) on liikeakseleilla VSD-E + alkuperäiset harjalliset DC- moottorit (nimellinen 100W 3000rpm) + alkuperäiset 2500ppr enkooderit.
Tuolla yhdistelmällä kone kulkee helposti 3000mm/min 5mm nousulla olevilla ruuveilla. Alennusvaihde moottorilta ruuville on 4:1 eli tuolla nopeudella moottorin pitäisi kiertää 2400rpm. Muistaakseni laskin että max taajuus enkoodereilta ulos olisi noin 85kHz.

Ohjaimena linuxcnc ja vanha Dell GX270 P4 3GHz ja Mesa 5i25 + 7i76. Enkooderit on kytketty vain VSD-E:lle eikä linuxcnc tiedä niistä mitään, ohjauksena step/dir.
5i25 + 7i76 oli helppo, lähti toimimaan kun laittoi kortit koneeseen ja virrat päälle, 7i76 ja 7i77 tarvitsee erillisen syötön IOlle mutta kortit tunnistuu kyllä vaikka se puuttuisikin.
Perusasetukset tein wizardilla ja sen jälkeen loput käsin. Wizardissa on valmiit "pohjat" 5i25+7i76/7i77 asetuksille joilla pääsee ainakin alkuun.

Mutta jos mach- lisenssi on ja se on tuttu niin ehkä kannattaa mennä sillä. Omasta mielestäni linuxcnc on ollut helppo saada toimimaan, tosin se vaatii hiukan perehtymistä jos törmää ongelmiin. Nykyversiot toimii jo paljon paremmin kuin muutaman vuoden takaiset... sorvi- moden kanssa oli jonkin verran säätämistä, ilmeisesti pääpaino on jyrsinpuolella.

olli henttonen

Lainaus käyttäjältä: olli henttonen - 23.04.15 - klo:00:05
PuuhaPajan jyrsimessä askelmoottoreiden kanssa tuo CSMIO 4 akselinen pelittää loistavasti, tosin ei mitään proo testejä ole ajettu ja nyt on sama purkki teswtipenkissä noiden jonnen deltta servojen kanssa. Hieman on se kokoonpano tuottanut harmaita hiuksia, johtuen kokemattomuudestani noiden servomoottoreiden saloista, mutta kerron lisää kunhan olen saanut kunnolla pelittämään.

Tänään sain testipenkissä servon liikahtamaan tuolla kokoonpanolla, mutta tarttee myöntää, että kyllä askelmoottoreiden asennus on simppeliä ummikolle näihin servoihin verrattuna, tarttisi olla raketti insinööri että ymmärtisi mihin hemmettiin niitä kaikkia miljoonaa säätöä tarvitaan harrastekäytössä, todennäköisesti 99% ei mihinkään (ehkä mieli muuttuu jos joskus opin hyödyntämään niitä)

Noh aika sitten näyttää onko nuo servot sen hinnan ja vaivan väärti meidän harrastekäytössä, jotenkin tuntuu, että nuo hybridi askelmoottorit on tulevaisuudessa kova sana kun niissäkin on ne lukijat mukana ja hinta edullisempi.
Palaillaan asiaan kunhan olen päässyt syvemmälle servojen saloista ja saanut ne pelittämään niinkuin tahdon.
CSMIO 4 toimii loistavasti ethernet verkon yli, ja jos on oma reititin, niin hakee automaattisesti osoitteenkin, nyt pääsee irti printteriportin IO osoite puutteista ja toivottavastu  pystyy yhdellä koneella verkon yli ohjaamaan useampaa konetta helposti.(tietty eri aikaan)
dyykkari

jjude


olli henttonen

Lainaus käyttäjältä: jjude - 24.04.15 - klo:08:44
Mitkäs nuo servot on?

Servot on Delta ASDA-A2 400W, tietty osaava heittää ne lennossa kiinni ja säätää korvakuulolla, mutta tälläiselle ei tekniikkaa tuntevalle satasivuinen manuaali on ylivoimainen kun kaikki termitkin on ihan hebreaa.
Joku bittinikkari saisi tehdä uuden graafisen säätö/käyttöönotto alustan/käyttöliittymän jolla voisi nuo suorittaa, ettei itse tartte ruveta bittejä nikkaroimaan.
dyykkari

Kai


olli henttonen

Juuh omalla ohjelmalla USB kautta ohjaten mullakin pelittää iloisesti, nou propleema.
ongelma 1
-Mistä löytää oikea liitin johon singnaalit tuodaan, farnel, ei myy yksityisille, onneksi apu löytyi täältä ja puolasta, sekä jenkeitä löyty.
- Pienessä liittimessä juotettavaa 50 pinniä, miksei siihen ole valmista juotettua johtoa, jossa toisessa päässä ruuveilla riviliitin.
- Mihin pinneihin tuodaan askellus ja suunta singnaali 3 vaihtoehtoa joiden nimikkeet hebreaa
- ( suurin ongelma oli allekirjoittaja joka ihmetteli miksei pinneihin tule pulssia, mitattuna oskiloskoopilla ja yleismittarille, syy: liitin CMSIO input liittimessä kiinni (huoh)¨liitin oikeaan ulostulo liittimeen ja nättiä pulssia löytyy).
- Moottorit pelittää loistavasti suoraan USB portin kautta
-Machilla ohjaten taas on joku kelmeä rasti jossakin ruudussa joka estää vapaan kierrosnopeuksien säädön
Eli olen tässä pisteessä, tarkistettu, että normi pulssi ja High pulssi sisäänmenossa sama ilmiö.
Yhteenvetona, paljon helpompi on saada askelmoottori ohjaus totteleen, vain 4 ruuvattavaa piuhaa joita voi aikas huolella siirrellä ja oikea lopputulos löytyy helpommin.
Ongelma on huomattu jo deltallakin ja heiltä löytyy liitin johon on juotettu piuha kiinni ja riviliitin toisessa päässä, tosin vain 20 pinniseen liittimeen.

Mutta joo kuten koitin sarkastisesti kertoa, että kyseessäoleva asentaja (minä) en ole sähköpuolen ammattilainen enkä CNC alalla ollut millään tavalla tekemisissä näiden ohjainten kanssa ja nytten aikani kuluksi eläkkeellä opettelen näitä saloja. Uskon, että kun olen päässyt tähän mailmaan kiinni ja opin ymmärtämään nuo hienoudet, joita yksityiskohtaisesti päästään säätämään niin mieli muuttu, vaikka en ehkä tarvitsisikaan niistä ominaisuuksista kuin sen alle 10%
8)
olli

dyykkari

olli henttonen

Nonnih, edistystä tapahtuu kun sinnikkäästi kokeilee, eli kohdasta elektroninen gear ration oli 140 tai jotakin, kun lisäsi lukua alkoi kierroksetr nousemaan ja nyt ollaan taas pelikentällä  ja voin keskittyä moottoreiden kiinnitykseen runkoon ja senjälkeen noiden sähköjen asennukseen.
Samalla tuli testattua, että tuo kokoonpano toimii iloisesti Win7 64 bitin ohjauksessakin ja XP 32 bittiä rajoite on historiaa. (tosin testi oli vain käsiohjauksen läpimeno servoille ja moottori nopeuksien muuttaminen).
EDIT
tarvitsisikohan tälle luoda oma säikeensä. kiinnostaako ketään  Mach3/CSMIO IP-M / servo kokoonpano ja toimivuus ?
dyykkari

ttontsa

CSMIO IP-A eli analogi versiossa on tosta m versiosta poiketen vielä takaisinkytkentä mach:lle eli järjestelmä lähes full closed loop. Olli noita sunkin deltan servopakkeja voisi ajaa myös analogisignaalilla.

CSMIO purkit toimii käsitykseni mukaan "pulssi puskurina" eli dataa lähetetään epäsäännöllisinä purskeina verkkokaapelin välityksellä ja purkki purkaa ne säännöllisemmin pulssitettuna (puhutaan kuitenkin millisekunti viiveistä) Eli järjestelmä ei analogisenakaan ole täysin reaaliaikainen, siitä tulee kai toi rajoite kiinteän tapin kierteytykseen. Analogi versiossa kuitenkin tulee enkooderitieto mach:lle. Eli paikka sekoilut vähenee.

Kohtuu hintainen ja kohtuu fiksu tuo on paperilla eli varmaan käytännön kokemuksiakin purkeista saa jakaa.
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

HRS

Ilman muuta kiinnosta moinen kokoonpano.
Eli itselläni on pöydällä vastaava mach3/ csmio ip-m/delta asda-b2 rakenteilla.
Moottorit pyörii mutta lisätieto ei koskaan ole pahitteeksi ja jos useammalla sama kokoonpano niin omassa säikeessä voisi jakaa kokemuksia ja asetuksia ko laitteista.
Itsellä ongelmia oli tuo csmio purkin wirmien kanssa koska tuo ei suostunut nuilla mukana tulleen cd uusilla wirmiksillä toimimaan vaan piti ladata vanhempi. Toinen ongelma joka oli noiden deltojen kanssa kun mitään vikakoodia ei näyttänyt, mutta lopulta käyttämällä eräät asetukset nollilla ja laittaen takaisin päälle kaikki lähti pelaamaan hienosti.
Mach3 motortunig sivun asetukset vielä hakusessa mitä niissä pitää olla? Esim rpm?
Tuo deltan autotuning ohjelma toimii ja oli helppo käyttää! Pitää ajaa vielä uusiksi kun kaikki kamat on kiinni koneessa.

olli henttonen

Ok, aloitan huomenna uuden säikeen aiheesta sekä kerron koko projektin kokoonpanosta ja kerron missä mennään.
Sieltä deltan ohjelmasta löysin sen elecrical gear kohdan jossa lukema oli muistaakseni 140, sitä lisäämällä tarpeeksi suureksi, sain Mach3 omat motor turningit toimimaan. Oikeaa kokoonpanoa en vielä laittanut kun moottori on irrallaan pöydällä ja labrasin, mutta näyttäisi että ainakin noin sen saa pelittämään. Voi olla joku muukin säätö Deltassa joka auttaisi, toivottavasti Jonne osallistuu pähkäilyyn.
olli
dyykkari

Jarkko Nieminen

Nyt olen tullut siihen tulokseen että mach3 on ohjaus ja siihen tuon sorvin osalta smoothstepper. Granite devicen vsdepi kortti, ja pc:n ja tuon väliin smoothstepper. Kumman tilaan, ethernet vai usb?

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk