Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Sähköverkon häiriöt..

Aloittaja cartti, 07.03.16 - klo:17:35

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

cartti

Olen nyt hyvän tovin paininut sähköverkosta tulevien häiriöiden kanssa ja nyt joutuu taas hattu kourassa kysymään viisaammilta. Aiheuttavat sekä läppärin että itsenäisen ohjainpurkin lähtöihin piikkejä jotka taasen käskyttävät servoja ja lopputuloksena mittaheittoja.. Syypään nyt jo tiedän, mutta en tiedä kuinka saan ongelman korjattua.

Koneeni ovat siis hallitilassa jossa on useampia pienverstaita jaettuna väliseinin. Jokaisessa tilassa on oma alakeskus/sähkökaappi ja käytin jo kiinteistösähkäriä katsomassa pääkeskusta sekä meidän tilamme kaappia ja sanoi että siellä kaikki ok. Ongelman kuitenkin aiheuttaa kiertoilmapuhaltimet ja tarkemmin niiden magneettiventtiilit lämpöjohdoissa. Aina kun puhallin sammuu ja magneettiventtiiliin indusoituneet milliherneet tulee takaisin niin cnc ohjaimet alkavat ajella omiaan. Näitä puhaltimia on jokaisessa hallissa olevassa tilassa enkä voi niiden toimintaan juurikaan vaikuttaa.

Liitteenä halpaskoopilla otettuja satunnaisia kuvia ja sillä tosiaan näkee jokaisen hallirakennuksessa olevan puhaltimien sammumisen... Virtalähteenä cnc:lle on HP:n räkkiserverin 230V -> max. 3kW 50VDC ja tuntuu yleensäkin käsittämättömältä että se laskee moisia piikkejä läpi..

Kuvat 1-3 ovat 5V step linjoista ja 4-5 ovat kokeilumielessä labravirtalähteen 19VDC syöttö cnc ohjainpurkille. Täysin samanlaiset häiriöt tuli tuosta HP lähteestä, mutta unohdin tallentaa niiden skooppikuvat.

Olisiko kellään ideoita mitä voisin tehdä?

mpr

Millasella jännitteellä ja virralla = vai ~ noi magneettiventtiilit toimii.

cartti

Lainaus käyttäjältä: mpr - 07.03.16 - klo:22:20
Millasella jännitteellä ja virralla = vai ~ noi magneettiventtiilit toimii.
Ainakin meidän tilassa oleva on Danfossin 230V~

fixaaja

Yksi helppo tapa voisi olla laittaa nuo lvi keskuksien syöttö hyvä laatuisen ups:n taakse. Moottorit ei tarvi ups-syöttöä. Tai muuttaa DC:lle nuo kelat ja hakkuri teholähteellä syöttö. Mutta jos tuo onkin jotain EMC häiriöitä niin sitten onkin hankalampi juttu..

cartti

Lainaus käyttäjältä: fixaaja - 08.03.16 - klo:08:55
Yksi helppo tapa voisi olla laittaa nuo lvi keskuksien syöttö hyvä laatuisen ups:n taakse. Moottorit ei tarvi ups-syöttöä. Tai muuttaa DC:lle nuo kelat ja hakkuri teholähteellä syöttö. Mutta jos tuo onkin jotain EMC häiriöitä niin sitten onkin hankalampi juttu..
Upsia mietin itsekin, mutta hintalappukin on jo pitkästi nelinumeroinen.. Noita venttiilikeloja on siis siellä missä puhaltimiakin eikä niille ole mitään erillistä syöttöjä. Pihaltimia kymmenkunta enkä usko että omistaja alkaa minun takia jokaiseen sähköjä teettämään..

PekkaNF

Kaksi asiaa tulee mieleen.

1: Venttilin hatussa tai se alla tulee olla "lätkä" jossa on snubberi/häiriön vaimennin. Sen valinta riippuu solenoidista ja syöttävästä vehkeestä.
Googlaa vaikkapa:  Square Surge Suppression DIN 43650A
http://www.rg-group.com/product/ps2032j83cp/solenoid-connector-30mm-square-3-pin-iso-4400-din-43650a

Valmistajasta riippuu onko se pistokkeen alle laitettava "lätkä" vai pistokkeessa. Yleensä jos on, niin valittu DC-pistoke tai väärän jänniteen ja poltettu aikoja sitten, joten häiriötä tulee.

2: Jossain on kytketty väärin P/N/PE/GND. Hakkurin läpi ei tule yleensä paskaa, jollei se häiriö ole jotenkin sotkettu jo suojamaahan.

Hajahtaa että tossa on molemmat tilanteet päällä.

Pekka

Kumpumäen seppä

Kyllähän ilman muuta viisas ratkaisu on yrittää poistaa häiriöt sieltä missä ne syntyy.

Kuitenkin kun häiriölähteitä on monta, niin yrittäisin suodattaa noita häiriöitä tuosta sun cnc:lle tulvasta syötöstä. Aikoinaan yhdessä isossa teollisuuslaitoksessa taistelin häiriöiden kanssa. Piikit oli sen verran rajuja, että logiikan eeprommit nollaantui. Erinäköisillä toimenpiteillä häiriöitä sai vähemmiksi. Kun muu ei auttanut, vaihdoin eeprommit epromeiksi. Haittasi vähän toimintaa tietyissä tilanteissa, mutta ei paljon. Muutama vuosi myöhemmin kuulin, että ongelma oli poistunut. Ongelma poistui, kun vaihtoivat tehtaan syöttömuuntajan isompaan, virran tarpeen kasvettua.

Kokeilisin ensimmäisenä tuollaista taajuusmuuttajien verkkosuodinta. Ne on melko tehokkaita, mutta edullisia. Paljonko virtaa tuo koneesi ottaa? onko yksivaiheinen vai kolmivaihesyöttö?

Kremmen

Seppä kirjoittaa asiaa.

Toinen mikä tulkoon mainituksi, niin tämmöisessä tilanteessa oman koneen maadoitukset pitää olla oikein suunniteltu ja moitteettomasti toteutettu. Paraskaan suodatin ei poista semmoisia häiriöitä jotka kiertävät sen.
Mieti miten paluuvirrat kiertelevät johdotuksessa koska se on asia joka tuppaa usein unohtumaan. Kaikki virta joka menee vasemmalta oikealle, myös palaa oikealta vasemmalle jotain reittiä pitkin. Mitä isompi silmukka noiden reittien sisälle jää, sitä isompi antenni on luotu häiriöiden poimimista varten. Paras tapa on johdottaa kaikki paluujohtimet aina kierrettyinä pareina varsinaisten syöttö- tai signaalijohtimien kanssa. Tällöin silmukat efektiivisesti katoavat eikä häiriökentät siirry johtimiin juurikaan.
Jos vaan mahdollista, niin logiikka- ja ohjausjännitteet kannattaa toteuttaa täysin maasta erillisinä piireinä niin, että ne eivät ole yhteydessä koneen runkoon. Näin voidaan ehkäistä maavirtojen kiertäminen toiminnallisten virtapiirien läpi. Häiriön voi maadoittaa kytkemällä paluujohtimista kondensaattori maadoituskiskoon, jolloin suurtaajuisille harhasignaaleille tarjotaan reitti hiipua maihin. Konkilla pitää olla kohtullinen jännitekesto, esim >= 64...100V tms. Tässä ei tarvitse käyttää X- tai Y-luokiteltuja konkkia koska piirit ei ole verkkojännitteisiä. Edellyttää siis tietenkin, että ne ovat oikeasti galvaanisesti erossa kiinteästä sähköverkosta.
Myös suojavaipalliset kaapelit on oikein kannatettava ajatus kunhan myös vaipat maadoitetaan oikein.Lähes aina painotetaan, että vaippa tulee maadoittaa vain toisesta päästä. Usein neuvo on hyvä, mutta ei mitenkään välttämättä aina. On paljonkin tilanteita joissa edullisinta on maadoittaa vaippa molemmista päistä mutta silloin pitää maavirrat olla hallinnassa sähköistyksen kokonaissuunnitelmassa.

Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

PekkaNF

Tässä puulaakissa melkein kaikki häiriöt ovat olleet näitä tyyppejä:
* Koteloiden maadoituksissa sössitty asennuksessa, Ei ymmärretä mikä ero N:llä, PE:llä ja TE:llä. Rakennettu juuri edellä mainitussa mailissa kuvattuja maalenkkejä.
* Bravuri on vetää "helpoiten" ja oikaisten sähkökäyttöön kytkentyn moottorin maadoituspiuha sen sijaan että noudatettais piirustusta. Paljonko siitä nyt vois levitä häiriöö kaappiin, jossa on I/O-yksikköjä, instrumenttivahvistima tms?
* Kaapelin suoja maadoitettu väärin. Esim. maadoitettu molemmissa päistä, kun toinen pää on eri verkon laitteessa ja metallisesti kiinni esim. anturin kuoressa.....
* Venttiilien yms. solenoideista puuttuu paikallinen suojaus. Ei tarvii olla isokaan ventiili, joka potkii melkoisen induktiivisen piikin takaisin. Kerran etsitiin jonkin aikaa häiriönlähdettä, joka aiheutti kaikenlaista mielipahaa ja puolivuosittain yhden I/O-yksikön rikkoutumisen. Syynä oli turvaventiilin solenoidi, jonka dokumentaatio oli ollut sen verran epäselvä sunnittelijalle, että hän luuli tehneensä oikean valinnan, mutta homma kosahti sitten.

Pekka

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk